2020-03-17 690 views
Kind Kitchen係Green Common旗下既高級少少既餐廳,餐牌同Green Common比會有多啲選擇,而且仲全部菜式都係冇蛋奶既純素,vegan們唔洗check啲小標記有冇蛋奶,食都食得舒服自在啲。午餐有set lunch揀,可以配湯或者沙律。今次個湯係南瓜湯,好creamy,唔錯。拉麵有三款,其中兩款主打新豬肉,我就揀左冇植物肉既白龍拉麵。唔加植物肉,改用整全食物,有豆腐、菇、蓮藕同菜等等,係真真正正既蔬食。個豆乳味噌湯底都好好味,不過就稍嫌唔夠熱,拉麵都係熱辣辣咁食係最正。植物肉主要都係吸引食肉獸去試下食少啲肉類,為佢地提供替代品。但有時去得食素,反而會預左係去食下菜呀其他蔬果咁。Kind Kitchen既好處係照顧到以唔同心態食素既人,令素食可以變得更普及。

白龍拉麵