2017-04-08 311 views
女友爆一句"突然好想去茶餐廳",就係哩個原因,入咗金加利。睇睇個餐牌,其實選擇唔多,有個叫"有錢佬餐",名稱幾特別,所以叫咗一客,女友叫咗個豬膶米粉。首先講講枱面上放咗兜辣粉調味,哩兜辣粉真係幾辣!有錢佬餐其實只係多d餸,有豬扒,雞肉腸,火腿,煎蛋,薯條加碗沙爹牛肉麵,無咩特別,但碗豬膶米粉就要講下,每一件豬膶都比較厚身同大件,而且煮到啱啱好,唔會好硬同靭,其實我唔多好豬膶,但哩個豬膶煮得唔錯,值得一試。
女友爆一句"突然好想去茶餐廳",就係哩個原因,入咗金加利。
首先講講枱面上放咗兜辣粉調味,哩兜辣粉真係幾辣!

2016-10-19 645 views
呢間茶餐室,我有時都會在這裡吃早餐,因為這裡有一個煨雞麵餐,出面其他茶餐室沒有的,呢個麵係四洲出品,個湯底都好味,麵都幾好食,至於配餸就麻麻。另外這裡提供雜誌,我就喜歡食完早餐,在這看雜誌,好似好休閒咁。
呢間茶餐室,我有時都會在這裡吃早餐,因為這裡

有一個煨雞麵餐,出面其他茶餐室沒有的,呢個麵

係四洲出品,個湯底都好味,麵都幾好食,至於配

餸就麻麻。

另外這裡提供雜誌,我就喜歡食完早餐,在這看雜

誌,好似好休閒咁。
  • 煨雞湯
2016-09-20 405 views
去左土瓜灣都預左冇咩野好食架啦 求奇去左個茶餐廳,醫飽個肚就算我就要左一個咖哩牛腩飯,份量大大份咖,咖哩汁微甜,冇咩辣,都唔知自己係咪真係食緊咖哩。不過牛腩就差dd啦,炆得唔淋,而且好多都係筋,唔多腩肉,食親都唔多肉😳其實金加利以一間茶餐廳泥講唔算平而且餐具唔太乾淨,有洗唔乾淨上手既漬係到😥 而且環境唔算太乾淨。不過勝在食物選擇多,而且份量多

而且環境唔算太乾淨。不過勝在食物選擇多,而且份量多
2016-09-03
Type of Meal
Lunch
2016-04-02 566 views
小新同愛麗絲呢一日泥到九龍灣睇戲👫 咁梗係要食個Lunch先啦,於是我地揀左金加利呢間茶餐廳。我地坐左係卡位,肚餓既我地都即刻點菜喇。先泥既係兩碗忌廉湯,個人飲完覺得味道似拌飯既忌廉汁🙈 只係將佢溝稀成湯😂 之後就係愛麗絲既洋蔥汁雞扒飯。雞扒好大份,肉都好厚😲 皮煎得脆脆既,雞肉都有肉汁,唔會煎到乾哂。而洋蔥汁味道都唔錯,唔會好鹹,而且汁中有蘿蔔絲同洋蔥絲等,同雞扒既味道都好夾,而且撈飯都一流咖。不過成個飯對愛麗絲泥講真係太多😳最後係小新既咖哩牛腩飯。同雞扒飯一樣,都係好大份咖,咖哩汁帶少甜,唔會好辣,Arm哂撈飯一齊食喇。不過牛腩就炆得唔太淋喇,反而碗咖哩俾既好多都係筋,唔多腩肉,令人有啲失望😳其實金加利以一間茶餐廳泥講唔算平,好多麵飯等都要$45-60,而且餐具唔太乾淨,好似小新個茶匙咁,有洗唔乾淨上手既漬係到😥 而且環境唔算太乾淨。不過勝在食物選擇多,而且份量多🤔

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2015-10-30 304 views
我叫左個鮮茄豬扒焗飯,面包糠好難(炸豬排面的面包糠,一口咬豬排好似比棚沙嗱到死肉一樣.直頭係冇味到可言。勁差最近觀塘華嫂好勁,佢一於照抄菜色,好心佢轉研下的食物味到好過啦!以為人地個樣掂就照抄。
直頭係冇味到可言。勁差
2015-04-27 670 views
係土瓜灣食街附近見到有好多野揀 但唔想食湯飯同壽司個類所以揀左金加利入去試入面話大唔大話細唔細 但擺位都算寬 行得好舒服 睇完餐牌見到個豬扒包係推介 既然佢推介 咁我就試下 除左呢個我仲叫左通粉同奶油豬豬個豬扒包好乾身 好硬 好大力咬都咬唔開  入面又無乜醬 除左豬扒就無咩味 最後忍唔住切開一半先食得舒服d個通粉就係羅宋湯通粉 感覺真係好怪 酸酸地咁 而且個湯唔係好掂 最尾我選擇隔番開d通粉泥食 因為蕃茄陣味都幾濃個奶油豬豬係轉番泥 本身佢係跟方包 奶油豬豬幾好食 甜甜地又唔算太肥利所以都幾鐘意呢個整體泥講 只係用冰室呢個懷舊名泥賣高d價錢 應該都唔會再試了
係土瓜灣食街附近見到有好多野揀 但唔想食湯飯同壽司個類
所以揀左金加利入去試
所以都幾鐘意呢個
$50 (Other)
2015-04-10 165 views
真心想講早知去食麥當算數,不過自己本身口痕想試下,一入到已經覺得有啲中伏嘅味道,因為入到坐位就聽到隔離枱講話塊扒咬唔開嘅。。。不過我依然照叫左份6成嘅西冷牛扒加芝士汁,加埋紅湯,點知惡夢就開始喇。首先要講下個湯喝落完全唔夠熱,而且有點咸,雖然都算多料嘅。跟住主菜黎上枱喇一上枱嚇死我,塊扒上面啲汁邊度似芝士汁呀大佬,雖然我叫嘅餐唔算貴你都唔洗咁瓜。跟鋸塊扒嘅時候,我完全feel到咩叫像根,切唔開囉,仲有個汁同塊扒完全唔配搭囉,個職員係我叫野食,仲推薦我咁叫。。。不過我發現呢間餐廳有樣野可取嘅,就係份量夠,如果你唔介意味道而單純追求份量,呢間絕對係好選擇。
2015-04-02
星期日相信我給自己休息一下晚一點起床都不過份吧~所以第一餐是吃下午茶要午餐餐廳都有供應的在北帝街滿不同食店,金加利是比我覺得閒坐的餐廳西式的座位空間感充裕在土瓜灣區不是太多這樣的店.坐下來後不用只是看手機了,欣賞餐廳內有提供雜誌給客人悅讀精選午餐C:焗咖哩雞飯羅宋湯材料十足,比較酸了一點.咖哩雞飯要等待20分鐘要用時間來焗份量好多,咖哩味很重,帶輕輕的辣雞件有5-6件,味道都OK另加5元轉特飲轉了咸檸檬七汽下午茶HKD32巴辣咖哩羊腩飯有薯仔,椰菜,羊腩有4件帶重羶味,咖哩和辣味比較重,要了一柸熱檸檬來
星期日相信我給自己休息一下
晚一點起床都不過份吧~
所以第一餐是吃下午茶
要午餐餐廳都有供應的
在北帝街滿不同食店,
金加利是比我覺得閒坐的餐廳
西式的座位
空間感充裕
在土瓜灣區不是太多這樣的店.
坐下來後不用只是看手機了,
欣賞餐廳內有提供雜誌給客人悅讀

比較酸了一點.

咖哩雞飯要等待20分鐘
要用時間來焗
份量好多,
咖哩味很重,帶輕輕的辣
雞件有5-6件,味道都OK

羊腩有4件帶重羶味,
咖哩和辣味比較重,
要了一柸熱檸檬來

2015-03-15
$40 (Tea)
2014-05-04 456 views
在網上尋尋覓覓有什麼好食,無意之中於某某平台介紹這家"金加利冰室"的鮮茄汁雞扒飯好好食!反正今日放假一個人百無聊賴便過去食嘢,地方環境都還可以,令人感到舒適。我最後點了一個"印式咖喱焗羊腩飯"及一杯咸檸七!焗飯水準算是一般一般,不過不失!反而我喜歡佢哋嘅特飲,除了咸檸七之外。還有川貝杏仁茶,柚子茶,檸檬利賓納,雜果利賓納,龍鳳可樂,話梅可樂!下次我會試試佢哋嘅"龍鳳可樂"!
2014-05-04
2013-09-27 212 views
叫左個咖哩羊腩意粉,對上果次都已經係比牛腩扮羊腩再溝一件羊腩,同佢講都會死死地氣換番比我地今次又用同一招,仲要全牛腩,同佢講出錯左死撐係羊,之後拎番碟意粉入去加多幾件牛比我地就算數大佬,牛同羊味覺上好大分別呀
叫左個咖哩羊腩意粉,
對上果次都已經係比牛腩扮羊腩再溝一件羊腩,
同佢講都會死死地氣換番比我地
今次又用同一招,仲要全牛腩,
同佢講出錯左死撐係羊,之後拎番碟意粉入去
加多幾件牛比我地就算數
大佬,牛同羊味覺上好大分別呀
2013-09-27
2013-07-01 185 views
我係一個初中生,住左係土瓜灣十幾年,細個既時候就已經有偶爾去金加利冰室食羅宋湯粉,今日去返呢到食一次早餐.我食左火腿鮑魚通粉加一杯凍阿華田,通粉既份量都算足(但係隻碟有個缺角...),我就覺得個湯唔係好夠味,至於鮑魚片就唔錯阿華田都好大杯,都係覺得杯野唔夠味,冇乜味...至於環境,冷氣都好大,又有雜誌睇,都唔錯,不過就細左少少,有D迫服務方面就覺得有待改善,D侍應係後面食西瓜傾計都幾大聲...收銀既時候見到個侍應既態度好唔耐煩,我地排隊既時候前面有一個女士俾緊錢,唔知做咩個侍應就好勞氣好不耐煩咁樣係到計條數俾個女士聽,可能個女士唔係好清楚條數點計,個女士同個侍應講'得,你唔洗咁勞氣啦'個侍應又一樣好唔耐煩咁講'我冇勞氣!我把聲就係咁架嘛...'...直到個女士走左,個侍應都係咁吟吟尋尋地講'咩姐,我計條數俾你聽你又@!##',我覺得服務呢方面就可以改善下啦價錢方面我就覺得都唔錯既,都幾抵,因為D野食同野飲既份量都算係好足,但係味道就唔夠...只可以講,各個方面都好一般!希望下次再黎金加利食野既時候可以見到金加利有D改善啦
我食左火腿鮑魚通粉加一杯凍阿華田,
阿華田都好大杯,都係覺得杯野唔夠味,冇乜味...
只可以講,各個方面都好一般!
希望下次再黎金加利食野既時候可以見到金加利有D改善啦

2013-07-01
$25 (Breakfast)
2013-02-19 225 views
大年初三的下午, 營業的餐廳也真不多, 與其吃水準參差的茶餐廳的出品, 那還是倒不如吃金加利呢! 在很多年前已曾光顧過金加利, 看見如今有很多老店雖見証了時代的變遷, 但最終還是逃不過要倒閉的命運, 還真要給金加行的屹立一個讚!豬頸肉芝士撈公仔麵: 豬頸肉厚身得曾一度質疑面前的到底是不是一塊豬扒...吃前先拌好芝士汁, 好像沒有以前的濃郁, 但倒沒有那麼膩口, 稍嫌公仔麵可硬身一點。豬頸肉焗飯: 剛好友人點的也是豬頸肉, 但口感是十分不一的, 這道是走薄片的路線, 也好吃。焗飯的醬汁也是討好的, 更多了一點老店的風情。煎豬扒: 另一友人點的是茶餐, 分了一點豬扒給我, 一般的我也不怎麼愛吃煎豬扒, 但這一件確是難得的好吃, 不會滿嘴是油, 而且富有彈性。凍奶茶: 最大的賣點是用上黑白淡奶吧, 雖然個人不是對黑白淡奶趨之若鶩, 但的確其奶香是不容忽視的, 一杯冰凍的奶茶也真叫人幸福。消費: $50

消費: $50

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 豬頸肉芝士撈公仔麵
  • 凍奶茶
一直以來,我都覺得想据靚扒是應該去「扒X之王」先食到優質而上乘的靚扒。直至尋晚經過這間餐廳門口見到餐牌寫住『自選兩款扒類並附送餐包餐湯,奶茶咖啡免費,凍飲則加$5都是只需$54』心諗好似好抵好經濟喎,同友人商量過後,於是決定入去刷個經濟扒餐。可能北帝街一帶太多食肆選擇,所以呢間餐廳的人流都比較少一點,一入門口唔需要等就已經有卡位坐。一坐低就望下個餐牌先,睇完餐牌就要Order野食喇~我要一個『自選兩款扒類並附送餐包餐湯,奶茶咖啡免費,凍飲則加$5都是只需$54』扒類要雞扒同埋豬頸肉,汁呢就要芝士汁(好少餐廳有芝士汁架喎,咁就梗係要試試啦),餐湯方面,問左阿姐話是日例湯係羅宋湯同埋南瓜湯,咁我就要南瓜湯啦唔該。由於因為我太肚餓的關係,所以部份食物一上枱就食左先講,食完後先發覺沒有拍照留念,在此要道歉了喇。上菜個時見到係鐵板上,阿姐幫你淋上香濆濆的芝士汁,雞扒同豬頸肉即刻索哂D芝士汁,正呀!食食下時,阿姐端上一碟肥嘟嘟連薯皮的薯條,好感動呢!平時去餐廳据扒叫配薯菜,D薯條通常係鐵板上俾D汁浸到淋哂唔好食,又唔脆又無咬口,一間普通又唔算好出名的茶餐廳居然做到扒還扒上,薯條還薯條上,真係唔係間

心諗好似好抵好經濟喎
,同友人商量過後,於是決定入去刷個經濟扒餐

一坐低就望下個餐牌先,睇完餐牌就要Order野食喇~

厚切餐包
真係厚切架唔係講笑

食食下時,阿姐端上一碟肥嘟嘟連薯皮的薯條,好感動呢!
一間普通又唔算好出名的茶餐廳居然做到扒還扒上,薯條還薯條上,真係唔係間間餐廳做到的呀。
芝士汁雞扒加豬頸肉配薯菜
我叫的豬頸肉並不是一塊塊的,起初我都以為係一塊塊咁上,點知上枱時見到,嘩!豬頸肉扒喎!
食完兩塊扒已經飽飽喇,肥嘟嘟既薯條食唔哂本來打算打包的,
都未出到聲,個侍應阿姐就話食唔哂會好浪費的,不如我俾個膠袋你裝住D薯條打包番去食。
侍應阿姐又幾細心喎!
薯條另上,咁就唔會淋哂啦!~
肥嘟嘟薯條好過幼到好似鉛字筆薯條
阿姐又突然出聲話D薯條好易變淋的,仲教我番屋企慶一慶個鑊,番去將D薯條放落個鑊唔使加油就咁炒一炒,薯條即刻變番又脆又香的。侍應阿姐仲教埋我點食薯條,果然好野!值得一讚!

$54又唔加一,自選兩款扒加一種汁料,配薯菜跟飯跟意粉都得,仲要薯條係肥嘟嘟另上,有餐湯餐包連熱飲仲想點呀?
2012-10-03
厚切餐包
真係厚切架唔係講笑
芝士汁雞扒加豬頸肉配薯菜
薯條另上,咁就唔會淋哂啦!~
肥嘟嘟薯條好過幼到好似鉛字筆薯條
2012-09-20 86 views
食物水評一般, 完全係一間普通過唔普通嘅local茶餐廳. 但內裡一眾黑面鄉音嘅阿嬸侍應, 就簡直係極品! 佢哋最緊張就係霸枱佢哋自己食飯! 有客絕對不會招呼or同人安排座位! 要人客大喝幾聲'阿姐寫嘢"至極不願意前去, 全程黑面冇禮貌! 自己成班侍應阿嬸就長期圍埋大笑高聲吹水! 簡直不知所謂到無倫!! 到埋單都要企響收銀處等果位係水吧吹水吹到hihg爆嘅黑面阿嬸慢條斯理咁行出嚟收錢! 唉! 阿金加利老闆呀! 我求下你正視呢班鄉音阿嬸嘅工作態度問題啦! 我敢話, 換過班似樣的員工, 你餐廳嘅生意額肯定勁升100%. 你知唔知, 真係好多街坊忍受不到你呢班又懶又差嘅侍應而唔去你果度食嫁!!
2012-09-17
2012-04-18 82 views
今天晚上10點左右我去完土瓜灣自修室就去左呢間金加利冰室同2位家人食晚餐其實我遲左入去ge, 我2位親人已經食住等我, 佢地分別叫左一份「芝士汁煎蛋漢堡扒薯菜」同埋「日燒汁豬肋骨薯菜」但我一入到去佢地就話好餓, 唔夠飽 (上次佢地食過, 份量足夠但今次份量無端端少左好多, 小結:份量好唔穩定)最後我點左一份好似叫「豬柳石頭鍋飯」ge飯, 跟其他餐廳的石頭鍋飯相差無幾, 並無特別之處, 此飯卻價值$52除主菜以外, 南瓜餐湯仲要勁鹹員工服務態度方面, 我真的受不了!我十點半前已經落左單, 佢又冇話cut數截單, 後來其他食客食完晚飯陸續離開剩低我地3個, 個時大約10點9, 有一位女員工已經用不滿ge眼神怒視住我地! 我地之前問佢餐廳收幾點, 佢自己話11點, 未夠11點佢已經換哂便服, 坐係我地附近等收我地d餐具, 一d都唔尊重我地!如果我地係三、四、五十個d auntie uncle, 佢地一定唔會咁ge服務態度 !認真, 我忍得好辛苦, 佢咁ge服務態度令我好想同佢理論, 正路ge服務態度理應為顧客至上, 更何況我地又唔係咩橫蠻無理ge客人, 只係食到佢關店時間前15分鐘, 就已經
其實我遲左入去ge, 我2位親人已經食住等我,
但我一入到去佢地就話好餓, 唔夠飽
最後我點左一份好似叫「豬柳石頭鍋飯」ge飯,
除主菜以外, 南瓜餐湯仲要勁鹹

員工服務態度方面, 我真的受不了!

認真, 我忍得好辛苦, 佢咁ge服務態度令我好想同佢理論,
正路ge服務態度理應為顧客至上,
更何況我地又唔係咩橫蠻無理ge客人, 只係食到佢關店時間前15分鐘, 就已經要睇員工面色!

呢間餐廳d員工服務態度認真有待改善!
2012-04-18