2020-09-08 610 views
好多年冇食過啦,無意中撞入去。印象中係唔好食,所以都冇乜期望。有驚喜,佢早餐去到12點,係一個好好嘅安排,好適合都市人。五香肉丁公仔麵 鹹牛肉炒蛋 奶油脆豬正常茶餐發揮,不過鹹牛肉炒蛋好好味,唔係周圍都有,值得一讚。奶油脆豬要加$5,不過都幾好食奶茶都幾香滑~~見到現場都有得買走冰鎮奶茶,下次會試吓!雖然只係普通一個茶餐,但都覺得佢嘅食物改善咗。不過聽講只係得返呢一間...疫情期間夾咗呢啲版,冷氣有啲凍Menu, 價錢都合理~~

有驚喜,佢早餐去到12點,係一個好好嘅安排,好適合都市人。

五香肉丁公仔麵 鹹牛肉炒蛋 奶油脆豬

奶油脆豬要加$5,不過都幾好食

奶茶都幾香滑~~見到現場都有得買走冰鎮奶茶,下次會試吓!

疫情期間夾咗呢啲版,冷氣有啲凍

Menu, 價錢都合理~~

2020-04-29 656 views
今晚同男朋友去金加利餐廳食飯,叫左兩個牛扒德國腸鐵板,味道唔錯。跟餐有餐湯餐包同野飲👍🏻不過唔知係咪多味精,搞到好口渴。最後仲有甜品食😋好豐富嘅晚餐。今晚去食仲有小禮物送🎁
2020-04-28
2020-04-21 419 views
兒時就好鐘意去茶餐廳食下野, hea . 而家可能要係舊區先可以容易搵到啦⋯⋯😍特別推介😋今次令我留下深刻印象係咸牛肉炒蛋跟沙嗲牛肉湯意粉餐。 通常咸牛肉多於出現係牛治/蛋牛治更多。 跟麪餐就比較少見。 💰💰價錢方面💰💰我會比3.5分(5分最高)平時單食個牛治都要$13-$18⋯⋯但今次跟埋沙嗲牛肉湯意同埋飲品。 如果比一般炒蛋/火腿多士既常餐價較貴, 但而家落左係咸牛肉, 我就覺得ok .

😍特別推介😋
今次令我留下深刻印象係咸牛肉炒蛋跟沙嗲牛肉湯意粉餐。

通常咸牛肉多於出現係牛治/蛋牛治更多。 跟麪餐就比較少見。

💰💰價錢方面💰💰
我會比3.5分(5分最高)

咸牛肉炒蛋餐包(餐)
吉列魚柳炒蛋餐配奶油脆脆豬包餐
跟餐一丁麪
沙嗲牛肉湯意粉(跟餐)
2020-04-18
$50 (Breakfast)
咸牛肉炒蛋餐包(餐)
吉列魚柳炒蛋餐配奶油脆脆豬包餐
沙嗲牛肉湯意粉(跟餐)
  • 咸牛肉配沙嗲湯意麪餐
2020-01-10 465 views
南瓜湯,蒜蓉飽焗豬扒飯,太陽蛋下是全塊的有骨豬扒。而亦很貼心的用蕃茄片放在豬扒和蛋炒飯之間,令飯焗完也不致於太多汁,可自己加適合的份量。豬扒全塊焗無咁乾,幾juice。燒美式豬脾骨意粉配黑椒汁,有3條豬脾骨,醃得入味。有椰菜墊底,黑椒汁有些辣,但個芡汁就麻麻,有些似漿糊。意粉很多,可煑得太淋了。甜品:黑加侖子啫喱,可加花奶,增加滑溜感,又好懷舊呢!很喜歡有花茶飲,一大壼可有足足2杯的茶,相當抵飲,有時間可慢慢嘆。洋甘菊綠茶,洋甘菊比較散,飲時會有很多碎葉飲埋,有些唔方便。而玫瑰花綠茶,綠茶包再加乾玫瑰花則沒有此問題,香氣撲鼻,熱熱的很暖胃。
南瓜湯,蒜蓉飽

焗豬扒飯,

太陽蛋下是全塊的有骨豬扒。

而亦很貼心的用蕃茄片放在豬扒和蛋炒飯之間,

燒美式豬脾骨意粉配黑椒汁,有3條豬脾骨,醃得入味。
有椰菜墊底,黑椒汁有些辣,

但個芡汁就麻麻,有些似漿糊。

意粉很多,可煑得太淋了。

甜品:黑加侖子啫喱,可加花奶,增加滑溜感,又好懷舊呢!

Type of Meal
Dinner
  • 焗豬扒飯,
  • 玫瑰花綠茶,
2019-08-24 539 views
昨晚試了土瓜灣的懷舊餐廳,名字叫金加利餐廳,看到一個超平套餐(全日食常餐),只需港幣49元!我急不及待試了,因為內有我喜歡的奶油脆脆豬!侍應第一時間送來了奶油脆脆豬和太陽蛋,我馬上吃脆豬,脆豬外脆內軟,加上慢慢溶化牛油,太美味了!後再來豬扒米粉,米粉比較軟身,但非常合我口味,另外豬扒都非常美昧,豬扒冲滿肉汁,烹調嘅時間控制得非常好!最後再喝了洋甘菊綠茶,中和了豬扒米粉嘅肥膩感!大愛!

2019-05-12 502 views
金加利餐廳大大件抵食常餐點左個豬扒米線,配大大隻豬仔包同炒蛋豬扒煎得有點過火,雖然分量十足由於係豬扒米線嘅關係,豬扒味欠缺豬仔包反而係最出色嘅,啱啱好唔會太脆太濃至於我朋友點左個三色焗野焗肉醬意粉,咖喱薯仔飯,焗白汁通粉雖然係幾出色但係三種夾埋都唔係太夾跟餐配左個雞髀可惜雞髀炸得有點過火,肉質有點老雖然成日去食但係其實並不是太出色如果唔係順路嘅話應該唔會食🥵🥵希望佢地有改善啦之前係好食好多的😟
金加利餐廳

大大件抵食常餐
點左個豬扒米線,配大大隻豬仔包同炒蛋
豬扒煎得有點過火,雖然分量十足
由於係豬扒米線嘅關係,豬扒味欠缺
豬仔包反而係最出色嘅,啱啱好唔會太脆太濃

至於我朋友點左個三色焗野
焗肉醬意粉,咖喱薯仔飯,焗白汁通粉
雖然係幾出色但係三種夾埋都唔係太夾
跟餐配左個雞髀
可惜雞髀炸得有點過火,肉質有點老

雖然成日去食但係其實並不是太出色
如果唔係順路嘅話應該唔會食🥵🥵
希望佢地有改善啦
之前係好食好多的😟
Type of Meal
Lunch
2019-04-22 409 views
約了朋友吃早餐,朋友住何文田半山壹號,極力推薦金加利餐廳。餐廳環境比一般港式茶餐廳講究,時間尚早,我們坐卡座。沒有提供茶水,朋友點了雪菜肉絲米粉+煙肉蛋早餐+奶茶 ($37),我點了豬扒包+阿華田 ($35)!先來飲品,朋友說奶茶不錯,黑白淡奶;阿華田普通,不過不失!朋友的米粉份量不少,煙肉蛋都正常質量,餐包是典型的超軟餐包,反正朋友很滿意!我的豬扒包超大個,份量十足,滿懷期待;但豬扒炸得太乾了,而且豬扒用了過多鬆肉粉,掩蓋了豬扒味!切了一小塊給朋友試,她都說:“太乾了,唔好食!”朋友客氣請客 $72, 朋友說下次再介紹附近其他餐廳!下次到我付款哦!
約了朋友吃早餐,朋友住何文田半山壹號,極力推薦金加利餐廳。

餐廳環境比一般港式茶餐廳講究,時間尚早,我們坐卡座。

先來飲品,朋友說奶茶不錯,黑白淡奶;阿華田普通,不過不失!

豬扒包

雪菜肉絲米粉

煙肉蛋

2019-04-22
$36 (Breakfast)
雪菜肉絲米粉
煙肉蛋
2019-04-21 285 views
這次是第二次來到金加利冰室,記得上次吃到很好吃的雞髀,所以今天再次前來。今天點了這個雞髀拼三色焗+焗飯意粉,雞髀先上,味道不錯,有一點點香料似是沙嗲咖喱味道,但食得出雞髀肉不是太新鮮。那個巨型的三色意粉+飯,我和小寶兩人也吃不完。另外點了焗豬扒飯,味道不過不失。每個午餐也會奉送餐湯,我們點了白湯,但味道不是太好,有點似南瓜湯。整體食物味道不過不失,勝在大件夾抵食,算是性價比的餐廳。三人吃飽飽,埋單$133。

那個巨型的三色意粉+飯,我和小寶兩人也吃不完。

另外點了焗豬扒飯,味道不過不失。

2019-04-21
$44 (Lunch)
港式冰室係香港真係多到數唔到,莉莉子要數既話真係十隻手指都數唔哂😓😓今日莉莉子走左去土瓜灣,沿路見到好多唔同既茶餐廳,當中俾呢間「金加利」吸引眼球😎😎話說莉莉子同朋友只打算求其一間茶餐廳食個便飯就算,點知竟然見到呢間餐廳門口寫住午市有扒餐賣,而且價錢都只係$55起😱😱由於實在太吸引,莉莉子忍唔住叫左個意式雜扒餐,配肉醬汁🥰🥰吉列豬扒好爽脆,再配上雞翼同薯條,簡直係一流既配搭🍝🍟🍗🥩🥩友人就叫左個雞扒薯條,如圖所見,真係好大塊嫁🤗🤗🤗兩個人埋單都只係$120,底呀😮😮

由於實在太吸引,莉莉子忍唔住叫左個意式雜扒餐,配肉醬汁🥰🥰

2019-02-17 252 views
因為土瓜灣實在太多野食的關係,其實就算鐘意的餐廳都係一年只可以去到三、四次。印象中金加利係我重新搬回土瓜灣後便一直存在的老店,在餐廳不斷更替的北帝街一直屹立於此,以前有麻辣米線,跟手有部隊鍋,最近有法國餐同火鍋,work 唔work 好難講,但係佢餐牌每次整得好有手機,唔會好像附近只係開兩三年咁又殘又舊。做事有心機,總會看得出的。今次朋友話想飲忌廉湯,帶佢來飲個南瓜金必多。。。。。點知衰咗😓佢飲唔慣。好在個鐵板餐食到佢Lam Lam 脷,重點推漢堡扒其實晤係一塊扒,係有少少洋蔥同芝士既大肉球,再加招牌豬肋,睇相見到裏面Pink Gar Lei 剛剛熟。佢力排我建議揀了瑞士汁,估唔到跟肉幾好食,不過配薯菜有點怪。所以佢用大量茄汁伴食,待應見到打個眼色笑而不語🤣佢開心到左右手開弓,最後都食剩少少俾我。好彩我醒叫咗個麵食。個待應唔知係咪專登搞氣氛,上枱時問:「邊個有錢佬呀?哦你係有錢佬呀!」💰💰真係唔該哂。招呼都係一般街坊野。最喜歡自助勘水,環保、省人力、省時間兼得。凍飲係大杯的,奶茶係浮面有油個種。唔知點解佢地永遠有黑白淡奶的最新餐具?開業咁耐佢地算好揼本換餐具。算食得放心(見我另一篇森

今次朋友話想飲忌廉湯,帶佢來飲個南瓜金必多。。。。。
金必多湯
點知衰咗😓佢飲唔慣。好在個鐵板餐食到佢Lam Lam 脷,
鐵板
重點推漢堡扒其實晤係一塊扒,係有少少洋蔥同芝士既大肉球,
漢堡扒
雙拼鐵板
跟餐茄汁薯條

佢開心到左右手開弓,最後都食剩少少俾我。
雙拚

凍飲係大杯的,奶茶係浮面有油個種。
凍檸水奶茶

唔知點解佢地永遠有黑白淡奶的最新餐具?開業咁耐佢地算好揼本換餐具。算食得放心(見我另一篇森美餐廳🤒)

$147 兩個人,捧住肚走。

喂,老實,你唔係來呢度食部隊鍋呀?🤕
2019-02-16
  • 漢堡排
  • 豬肋
  • 咖哩羊
2018-12-19 267 views
今日見到呢間餐廳有聖誕裝飾,幾靚諗住入嚟試吓點知中晒伏,我食既係佢地手打流心芝士漢堡扒拼雞扒,女朋友就點左流心漢堡扒飯,湯既分量好小,流心芝士漢堡扒拼雞扒來了,鐵板唔夠熱,切開漢堡扒試左一啖,發現好咸,入面又唔見有芝士,我大刀切開一半,發現中間有舊硬左既芝士粉,當然試左係冰凍的,但漢堡扒肉既顏色係已熟的色,明顯係遇先煮好的,女朋友的如是,我要求職員換一件,佢只係叫我將果件扒放係佢隻碟比佢叮熱,咁我唯有照佢意思,之後我食完雞扒(都係好咸),職員已經忘記左呢件事,我叫職員過來,但職員掛住清潔啲無人坐既枱,多番叫我等等,態度很差,以後不會再幫襯

2018-10-07 341 views
晚餐冇乜好主意,又唔想搭車出街,但係又懶得煮,唯有去可以行到又離屋企唔太遠嘅地方啦.喺北帝街行咗兩個圈,有選擇困難症嘅我實在諗唔到入邊一間.咁啱見到呢間放咗喺門口既餐牌上面有我最愛既羊腩,當然一入到去就叫中辣既咖哩羊腩飯啦.當時一睇到有羊腩飯就即刻衝入去,都冇留意係唔係套餐.估唔到係套餐之剩仲包埋餐包,飲品,餐湯麵,連甜品都有埋,又幾抵食喎.牛油包凍冰冰,而且上面嘅牛油好似已經查咗好耐咁,成舊麵包乾爭爭.不過仲脆.如果又乾又韌我就未必食啦.我揀咗白湯,嚟嘅時候我以為係普通嘅忌廉湯,飲落先發現係南瓜湯.好彩有餐湯,將頭先乾爭爭嘅麵包點落忌廉湯裏面就易入口好多,當麵包糠咁食都唔錯.羊腩肉質一般,唔特別鞋亦都唔滑,算係炆得夠淋.因為連少少酥味都冇,實在食唔出係羊肉.咖哩雖然唔夠辣但係幾惹味,唔係重椰漿味嗰種.另一個餐就係黑椒牛扒飯,唔知係咪鬆肉粉用得太多,塊牛扒林bet bet.黑椒味太勁,完全蓋過牛扒味.食完之後仲有好重既黑椒味殘留喺個口裏面.食完仲有甜品,係牛奶佈甸同埋綠豆糕.布甸唔夠香濃,清清甜甜ok啦.綠豆糕裏面有圓肉,甜度適中,質感麻麻因為食到裏面仲好粉.總括嚟講,幾十蚊一個餐有齊

總括嚟講,幾十蚊一個餐有齊應有嘅嘢,餐廳咁肯落本實在抵讚.不過如果要作出取捨嘅話,我寧願佢cut走甜品或者餐包,將更多成本放落主菜仲好啦.
2018-08-18
2018-09-07 237 views
點左個 蕃茄通+咸牛肉炒蛋+熱菜蜜個湯底完全係無味無道 炒蛋過份油膩個餐包又凍又硬杯菜蜜同杯清水無分別(得個顏色)連茶餐廳最基本既功夫都做唔到最可取係價錢 其他完全唔得
點左個 蕃茄通+咸牛肉炒蛋+熱菜蜜
個湯底完全係無味無道
炒蛋過份油膩
個餐包又凍又硬
杯菜蜜同杯清水無分別(得個顏色)
連茶餐廳最基本既功夫都做唔到
最可取係價錢 其他完全唔得
2018-08-26 209 views
Spacious and comfortable seating, good food, many choices, creative(French toast w/ sausages as filling), great taste, reasonable price, convenient location, all you can eat local style + friendly helpful staffs!!!Must go holiday breakfast place.
  • French  toast  tea  set
今晚又輪到一個人食晚餐,喺土瓜灣走咗入一間都開業多年的西餐廳🍴「金加利冰室」走進內坐低看看餐牌,價錢都真的可算是街坊價,選擇也不算少店內的裝修簡單樸素蒜蓉包可算香翠合格,但羅宋湯就味道淡及水汪汪主菜是這西冷牛扒配德國香腸,牛扒很大件,但較為鬆缺乏口感,這條德國香腸淡而無味,唯有他的黑椒汁帶來點點味道飲品選來一杯凍咖啡,幸好還能感受平民冰室咖啡的味道,甜品送上一杯很矜貴的涼粉,這是未食的原杯相片其實以這個價錢算否合理嗎?因份量還可以接受,但講到味道就真的

走進內坐低看看餐牌,價錢都真的可算是街坊價,選擇也不算少

店內的裝修簡單樸素

蒜蓉包可算香翠合格,但羅宋湯就味道淡及水汪汪