2021-06-14 1415 views
上星期二那天, 我見自己一個人食lunch,又有點時間,於是就到這間連續多次獲得米芝蓮一星的甘牌燒鵝試下,其實小妹我想試這間店很耐,只可惜每次都見到很長龍和與工作地點有一段距離,所以很多次都打消了念頭,難得那天有點時間,又一個人食,所以就去試下。說明甘牌燒鵝,當然最出名的是燒鵝,難得來到,當然要點甘牌燒鵝飯套餐,套餐包括有燒鵝飯,滷水豆腐和花生雞腳湯,花生雞腳湯都算足料,很夠熱,而且不覺有味精, 飲完沒有口渴感覺,小食滷水豆腐,我覺得很新鮮,滷水汁幾好味,咸度適中,,我覺得是成個套餐最好味的,反而主角聞名遐爾的燒鵝味道卻一般,令人有點失望,燒鵝的外皮雖然夠脆,但肉質不夠嫩,食落有點油膩,幸好點了酸梅醬之後,解了不少油膩感覺,燒鵝飯的份量很多,但套餐的價錢偏貴,感覺外賣比較好,因為不用等太耐,而且較為抵食。

1955 views
甘牌燒鵝飯套餐
花生雞腳瘦肉湯
2062 views
Other Info. : 燒鵝的做法是把塗滿調味料的鵝,掛進特製的炭爐裏用木炭高溫燒烤出來的食物,並配以酸梅醬,是廣東常見的菜式之一,而在香港,燒味飯更成為了港式美食之一。
2021-06-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$74 (Lunch)
甘牌燒鵝飯套餐
花生雞腳瘦肉湯
  • 滷水豆腐
2021-06-10 1066 views
是日工作日晏昼來甘牌燒鵝,大約12點半,本來想得太好以為無需等位,結果名店還是名店,該等還是得等,前方已有十多人排隊。站在正午的太陽下,望著廚房已經烤好的一隻隻燒味,越看越餓。所幸午市翻臺極快,十五分鐘內已經可以落座。來之前已經想好要點撈麵+肥叉,並不是不愛燒鵝,只不過在午市如此繁忙的時段,指望得到熱氣騰騰新鮮出爐的任何燒味都是不現實的。既然如此,選擇味道受溫度影響最小的燒味,方為最優解。須知肥燶叉燒的油香,即便常溫下也是不失色的。落單後五分鐘內小食、老火湯、撈麵和肥叉全部上臺。興奮地咬一口肥叉,那燶而焦香的皮加上蜜汁滑入口中,正!再咬一口,肉汁丰盈,肥瘦合宜,這就是叉燒界的楊貴妃啊!撈麵也不遑多让,鵝油的香,加上咸淡适宜的調味,入口十分舒服。配上單上的撈麵湯,不知不覺就清盤了。例湯份量給得慷慨,有一大块排骨加一隻雞腳,真材實料,非常滿足。買單不到一舊水,享受到米芝連水準的美食,CP值爆表。
所幸午市翻臺極快,十五分鐘內已經可以落座。
落單後五分鐘內小食、老火湯、撈麵和肥叉全部上臺。
買單不到一舊水,享受到米芝連水準的美食,CP值爆表。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
  • 肥燶叉燒
  • 太子成撈麵
  • 太子撈麵
2021-03-12 1992 views
這間甘牌燒鵝店,已經來過三趟,每次都是因為門外排隊等候的人實在太多,而無奈放棄了。由於疫情的原因,今日經過,見不到排隊的人龍,馬上一個箭步入內。菜單也不用多看馬上點了碗燒鵝瀨粉。燒鵝瀨粉~第一次食燒鵝居然完全唔覺肥膩,燒鵝皮下脂肪不多,相信是一隻有運動的鵝,估計是隻走地鵝吧。由於食材夠新鮮,沒有用太多的香料醃製,燒鵝燒得夠香脆卻又不會過份燒焦,這一方面做得恰到好處,廚子的功夫真真了得。鵝肉有咬口而且鵝味非常濃郁,配個清湯底更能突顯鵝肉的鮮味,實在令人回味無窮!難怪獲得這麼多年米之蓮的獎項。
燒鵝瀨
2021-03-10
$58 (Tea)
燒鵝瀨
  • 燒鵝瀨粉
2021-01-06 2171 views
大食妹見近排甘牌燒鵝嘅人龍終於少左啲, 所以同同事晏就一齊去試下呢間米芝連推介嘅燒味店甘牌燒鵝嘅午市套餐可以自選主食、小食同飲品各一款<甘牌燒鵝拼叉燒飯>大食妹嗌左份甘牌燒鵝拼叉燒飯燒鵝同叉燒真係好瘦, 啲肉柴到呢你叫箍牙嘅大食妹點樣食呀其實甘牌燒鵝嘅調味係唔錯嘅, 食落味道唔差, 飯裏面仲有少少燒鵝汁<甘牌燒鵝拼油雞瀨粉>同事就嗌左份甘牌燒鵝拼油雞瀨粉瀨粉湯底隻酸味好奇怪燒鵝一樣柴, 證明唔係針對大食妹油雞就幾滑, 幾入味雖然切得幾樣衰<鹵水豆腐>我哋其中一樣小食嗌左鹵水豆腐, 味道又唔錯啵, 幾有水份<香醋黑木耳>另一份就嗌左香醋黑木耳味道酸酸地, 都爽口<咖啡>咖啡比較standard, 都幾滑
甘牌燒鵝嘅午市套餐可以自選主食、小食同飲品各一款
<甘牌燒鵝拼叉燒飯>
大食妹嗌左份甘牌燒鵝拼叉燒飯
燒鵝同叉燒真係好瘦, 啲肉柴到呢
你叫箍牙嘅大食妹點樣食呀

<甘牌燒鵝拼油雞瀨粉>
同事就嗌左份甘牌燒鵝拼油雞瀨粉
瀨粉湯底隻酸味好奇怪
燒鵝一樣柴, 證明唔係針對大食妹
油雞就幾滑, 幾入味
雖然切得幾樣衰

<鹵水豆腐>
我哋其中一樣小食嗌左鹵水豆腐, 味道又唔錯啵, 幾有水份

<香醋黑木耳>
另一份就嗌左香醋黑木耳
味道酸酸地, 都爽口

<咖啡>
咖啡比較standard, 都幾滑

• 鹵水豆腐
2020-12-31 1390 views
今日過開灣仔附近特登揸車過嚟想斬料返奶奶屋企加餸本來想買上庄例牌但係四點幾五點已經賣晒了所以唯有買下庄包裝都幾靚仔嘅不過返到屋企食落就真係非常失望😢我哋買咗例牌燒鵝同燒腩仔圖中可見份量都真係唔算多燒鵝個皮完全唔脆亦冇乜肉香唯一可取之處就係唔肥囉我真係諗唔明點解咁樣都可以拎米芝蓮🤡至於個燒腩仔就更加係非常差啲皮已經係冧晒亦冇話燒得好香真係好食過街市間燒味舖少少㗎咋如果咁樣嘅價錢咁樣嘅份量咁樣嘅味道真係唔會再俾第二次機會佢👎🏾
今日過開灣仔附近

真係好食過街市間燒味舖少少㗎咋
如果咁樣嘅價錢咁樣嘅份量咁樣嘅味道
真係唔會再俾第二次機會佢👎🏾
2020-12-18 1206 views
呢日我地慕名而來, 去試下位於灣仔, 6年蟬聯米芝蓮一星食府 -  甘牌燒鵝。門口掛住一隻隻既燒鵝同其他燒味, 好吸引人。平時午飯時間, 呢度都會見到長長人龍, 今次我地好幸運地一去到就可以入座。我地叫左個午市套餐 – 甘牌燒鵝飯 配小食滷水豆腐。燒鵝味道一般, 肉質不夠嫩滑而且有點韌, 鵝皮沒什麼油香, 很普通, 有點失望。反而豆腐好好食, 滷水味道好香好入味。甘牌燒鵝灣仔軒尼詩道226號寶華商業中心地舖港鐵灣仔站 A5 出口, 步行約4分鐘

門口掛住一隻隻既燒鵝同其他燒味, 好吸引人。

我地叫左個午市套餐 – 甘牌燒鵝飯 配小食滷水豆腐。

反而豆腐好好食, 滷水味道好香好入味。

甘牌燒鵝
灣仔軒尼詩道226號寶華商業中心地舖
港鐵灣仔站 A5 出口, 步行約4分鐘

2020-12-10 887 views
甘牌燒鵝6/10👍🏻鏞記第三代自立門戶,6年蟬聯米芝蓮。每日從中國進口四斤半到五斤左右的鵝燒製。為左唔使排隊,3點幾先去,點知得5-6台客,同以前行過排長龍比完全唔同曬。餐前小吃滷水豆腐:8/10👍🏻豆味好重,唔係好重滷水味,但滷水係香嘅,如果好似我咁鍾意食豆類食物咁就好鍾意啦😝不過餐廳都係外邊來貨的者。西洋菜例湯:8/10👍🏻足料仲加左羅漢果,所以有甘味~燒鵝豉油雞湯瀨粉:6/10👍🏻燒鵝肉太薄,但燒到皮脆而且肉都滑,可惜真係比例麻麻。豉油雞的油好多。價錢:$74pp
甘牌燒鵝6/10👍🏻

西洋菜例湯:8/10👍🏻足料仲加左羅漢果,所以有甘味~

價錢:$74pp
2020-11-03 3048 views
以前屋企人成日買鏞記燒鵝外賣返屋企食,次次食都會好開心好滋味😄 呢間甘牌燒鵝嘅創辦人係甘崇轅,而甘崇轅嘅爺爺就係香港名鋪鏞記創辦人甘穗煇。記得疫情前,甘牌燒鵝門外都會有一條長長嘅人龍,畢竟連續六年都到拎米芝蓮一星,唔少客人都會慕名前來。加上門外掛住各種燒味,真係好吸引人去食。我見今日依家無咩人排隊,即刻入去食!店舖都唔算好大,但可以坐到三十幾位客人。店內裝飾都有些少中國風,天花掛咗一個個鳥籠,喺店內亦會看到一幅畫,幅畫意思係代表四代同堂大家開心地享受美食。另外有一幅「鵝」字字畫,係甘崇轅父親所寫,代表住餐廳對鵝或燒味嘅熱忱。好多客人都會叫一隻或半隻甘牌燒鵝,而今次我就同朋友叫堂食套餐,有主食、小食&餐飲;套餐一樣可以試到燒鵝,抵食好多!❤️ 套餐小食 - 手拍青瓜&滷水豆腐青瓜調味足夠唔算好辣,口感偏腍,唔係脆口嗰種。滷水豆腐都滷得幾入味,咬落去質感似發脹海綿,好多水份。好食度:⭐️⭐️(2/5)❤️ 老火靚湯中規中矩,都足料嘅,唔係味精湯。好食度:⭐️⭐️(2/5)❤️燒鵝拼燒味瀨粉 - 燒鵝+燒腩燒味份量比想像中少🤔 燒腩合格,皮脆、肉無豬膻味,但未至於令我相當驚喜。燒鵝用咗黑鬃鵝,皮下脂肪較

❤️ 套餐小食 - 手拍青瓜&滷水豆腐
套餐小食
套餐小食
好食度:⭐️⭐️(2/5)

❤️ 老火靚湯
老火靚湯
老火靚湯
中規中矩,都足料嘅,唔係味精湯。
好食度:⭐️⭐️(2/5)

❤️燒鵝拼燒味瀨粉 - 燒鵝+燒腩
燒鵝拼燒味瀨粉 - 燒鵝+燒腩
燒鵝拼燒味瀨粉 - 燒鵝+燒腩
燒鵝用咗黑鬃鵝,皮下脂肪較少。燒鵝皮咬落去都有些少油香,但唔算好脆,一上枱隻燒鵝係凍咗。我個人覺得肉質無我預期中咁嫰,偏乾有少少鞋口,無令我有米芝蓮嘅驚豔感覺,但都唔差嘅😏瀨粉用咗燒味熬製嘅湯底,好有味,瀨粉有咬口。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️ 燒鵝拼燒味飯 - 燒鵝+叉燒
燒鵝拼燒味飯 - 燒鵝+叉燒
叉燒微甜,口感實在,肉質唔會太柴,肥瘦亦適中。外層無乜焦香,燒耐少少可能更好。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
食物質素並無令我好驚喜,食唔返以前鏞記燒鵝隻味道,但的確係有個神韻喺度。假如你未食過以前嘅鏞記燒鵝,咁甘牌燒鵝都值得你一試,佢的而且確比坊間食到嘅燒鵝水準更好。
2020-10-26
$77 (Lunch)
2020-10-10 2700 views
20201007🌤️Wednesday🌹每次經過「甘牌燒鵝」門前人頭湧現,今日特意安排午飯時間前到。店舖門上「甘牌燒鵝」的甘字是甘崇轅的父親甘健成用毛筆字寫出來, 意義非常大,甘崇轅的爺爺是香港名鋪「鏞記」創辦人甘穗輝。「甘牌燒鵝」的招牌燒鵝,以每日從中國進口四斤半到五斤左右的鵝燒製。抵達店舖之後,由廚師清洗並以秘製醬汁、鹽、填入鵝腹醃製,然後縫針。接著是上皮和落水的過程,風乾兩個小時左右,即可下爐燒一個小時,呈現瑪瑙紅的燒鵝皮脆有光澤,只是欠缺一種荔枝柴炭煙燻味。蜜汁金錢雞🐔:懷舊菜式,雞膶綿潤、油潤豐膄,加上週邊少少脆焦,感覺食神上身🤭🤭🤭鮮鵝肝腸🦢:未入囗先聞到玫瑰露和鮮肉香味,香氣四溢,入口即溶,令人垂涎三尺。現在已經到了中午用餐時間,座無虛席及生意非常好,服務員卻不會因為這樣而怠慢。我亦都欣賞他的地方就是座位有背椅。Food 👍👍👍👍Environment 👍👍👍👍Services 👍👍👍👍👍
20201007🌤️Wednesday🌹
我亦都欣賞他的地方就是座位有背椅。
Food 👍👍👍👍
Environment 👍👍👍👍
Services 👍👍👍👍👍
皮蛋酸薑=Preserved Egg with Pickled Ginger (half)
鮮鵝肝腸=Cured Goose Liver Sausages
甘牌燒鵝飯轉燒鵝髀$74:加40,半隻鹹蛋$5,特飲加$5
燒鵝髀配叉燒加鹹蛋
燒鵝髀配紅腸加鹹蛋
燒鵝髀配油雞加鹹蛋
2020-10-07
$150 (Lunch)
甘牌燒鵝飯轉燒鵝髀$74:加40,半隻鹹蛋$5,特飲加$5
燒鵝髀配叉燒加鹹蛋
燒鵝髀配油雞加鹹蛋
  • 蜜汁燒鳳肝
  • 蜜汁金錢雞
  • 鮮鵝肝腸
2020-09-11 1467 views
嗰日屋企人話想食燒鵝,所以就嚟咗呢間平時好多大陸人排隊嘅舖頭晚市無燒鵝瀨,叫咗半隻燒鵝,一嚟到好香,不過唔係熱辣辣啱啱出爐無想像中咁好食但唔會過份咸 味道適中同埋我係夜晚上,無得叫燒鵝瀨所以一係上/ 下莊 + 瀨粉都要~$150樓上偏貴!好在都有啖茶飲 唔洗加茶錢有d部位好難咬 好un不過聽人講 好鵝就係好難咬 d肉實所以都無咩投訴
晚市無燒鵝瀨,叫咗半隻燒鵝,一嚟到好香,
不過唔係熱辣辣啱啱出爐
無想像中咁好食
但唔會過份咸 味道適中
同埋我係夜晚上,無得叫燒鵝瀨
所以一係上/ 下莊 + 瀨粉都要~$150樓上
偏貴!好在都有啖茶飲 唔洗加茶錢
有d部位好難咬 好un
不過聽人講 好鵝就係好難咬 d肉實
所以都無咩投訴
  • 甘牌燒鵝
兩年前回港同外國朋友排隊食過呢間餐廳,今次再去食,食物水準依然一流,侍應招呼係等級。記得上次食完嘅時候,我哋仲外賣一隻燒鵝返去洒店做宵夜,我哋驚訝嘅地方係,隻外賣燒鵝係個盒入邊隔咗咁多個鐘頭都驚奇地好味,佢哋外賣嘅水準同堂食係一樣好美味,個汁確實令人回味。今次去食嘅原因係因為之前係另外一間食咗不知所謂嘅燒鵝,所以決心要食返一餐好嘅。一坐低覺得冷氣風口位有啲凍,餐廳侍應立即幫我換抬。餐廳侍應招呼十分細心,非常有禮貌。我想食燒鵝,侍應同我講話如果要食上庄,有新鮮出爐燒鵝但要等30分鐘,問我介唔介意,我當然唔介意啦,我話我可以飲住杯嘢等。人生中第一次飲凍鴛鴦,侍應好有耐性,解釋得非常清楚究竟凍鴛鴦係咩嚟嘅。我要求要少啲咖啡,個侍應同水吧職員講叫佢一定要記得少啲咖啡,佢哋嘅服務態度真係專業。好有心嘅服務。我對杯凍鴛鴦無好大嘅期望,點知喜出望外,杯嘢飲非常好味,唔係太甜又唔會好多冰。真係好好飲,如果唔係我要一個人食晒成份燒鵝,我應該會叫多杯飲。隻燒鵝嚟到,個皮好脆,啲肉好Juicy,用筷子夾住啲肉會有肉汁流出嚟㗎,完全冇碎骨,實在太開心啦,真係好好味。肉汁同脂肪比例均勻,唔會好肥。個汁好好味唔會

一坐低覺得冷氣風口位有啲凍,餐廳侍應立即幫我換抬。餐廳侍應招呼十分細心,非常有禮貌。我想食燒鵝,侍應同我講話如果要食上庄,有新鮮出爐燒鵝但要等30分鐘,問我介唔介意,我當然唔介意啦,我話我可以飲住杯嘢等。人生中第一次飲凍鴛鴦,侍應好有耐性,解釋得非常清楚究竟凍鴛鴦係咩嚟嘅。我要求要少啲咖啡,個侍應水吧職員講叫佢一定要記得少啲咖啡,佢哋嘅服務態度真係專業。好有心嘅服務。

隻燒鵝嚟到,個皮好脆,啲肉好Juicy,用筷子夾住啲肉會有肉汁流出嚟㗎,完全冇碎骨,實在太開心啦,真係好好味。肉汁同脂肪比例均勻,唔會好肥。個汁好好味唔會好油,我一個人食晒成份剛剛好。食完之後覺得好幸福。

走嘅時候買咗一份臘腸,收銀職員同侍應都好細心好熱情同我解釋點樣蒸臘腸,要蒸幾耐同埋點樣儲存。一間餐廳當然食物質素係重要但係餐廳服務員嘅專業態度都好緊要,佢哋能夠咁多年嘅服務態度同食物水準都保持到好好嘅級數,仲要係一個咁艱難嘅疫情底下,態度都咁好,呢個係非常難得嘅。香港人要多啲珍惜呢啲咁有人情味嘅餐廳。唔需要豪華嘅裝修,簡簡單單認真用心就可以。我欣賞呢間餐廳,最特別嘅係佢哋嘅廚師侍應都係冇變,同幾年前一樣。我食得出佢哋嘅人情味。
2020-09-04
  • 燒鵝
  • 凍鴛鴦
2020-09-05 1095 views
同屋企人去買燒味,要左半隻燒鵝,講唔好斬髀及上椿但佢斬了,之後見到得一個飯盒咁大,再三問佢係唔係我地的,職員話係,仲話佢地啲燒鵝係同人地果啲唔一樣,番到屋企打開見到隻髀係上層,底果啲都是碎件,點砌斬砌唔到半隻鵝出黎,味道仲要唔夠入味手😠😠😠,以為疫情好轉可以食番少少好野,順手促進經濟繁榮,點知換來嘅係失望!😠
TakeAway
2020-07-21 1267 views
很早之前就听说过甘牌烧鹅,一直没有机会去试试,疫情期间比较少人,就打包了一份回家吃。一打开,一份烧鹅湿糊糊的,顿时没了食欲,但是价格不便宜,还是要硬着头皮吃,果不其然,肉质很老,很难咬得动。食之无味弃之可惜,只能用来喂狗了。
2020-07-19
2020-07-21 1206 views
疫情再現香港,十八區都有感染確診,餐廳沒有了晚市,那午市環境如何呢?這一天,我到訪了香港最有名氣之一既甘牌燒鵝疫情之下,再沒有以往百人排隊的盛況,也沒有客人了時值正午,坐無虛席變成只有三席,令人傷感,名店也如此光景,更何況小店?回歸主題,堂食套餐只限星期1-5,早上11-2時,假期不提供有a~e款,主打都係甘牌燒鵝飯或燒鵝雙拼飯,$74跟餐可選小吃一款,當然就係食皮蛋酸薑水準依舊,多年如一,連擺盤都係一樣,沒有因為疫情影響出品,值得一讚跟餐同樣可選老火湯或茶,凍飲麻煩加3想食豪華一點,另加$40蚊轉燒鵝脾位亦得,得左~燒鵝皮身薄,脂肪少,食落少了一絲脂香油感,半隻皮蛋開胃,大大碟飯都食得落鵝肉算嫩滑~另外順便提下,有外賣套餐甘牌燒鵝四寶,$72,有齊鵝,叉燒,紅腸,咸蛋,加老火湯,唔食堂食,買走得左~另外仲有單點燒味,營業時間去到9點半#甘牌燒鵝 #香港燒味 #港式燒味
這一天,我到訪了香港最有名氣之一既甘牌燒鵝
疫情之下,再沒有以往百人排隊的盛況,也沒有客人了
有a~e款,主打都係甘牌燒鵝飯或燒鵝雙拼飯,$74
跟餐可選小吃一款,當然就係食皮蛋酸薑
跟餐同樣可選老火湯或茶,凍飲麻煩加3
想食豪華一點,另加$40蚊轉燒鵝脾位亦得,得左~
鵝肉算嫩滑~
另外順便提下,有外賣套餐
另外仲有單點燒味,營業時間去到9點半
#甘牌燒鵝 #香港燒味 #港式燒味
2020-07-09 911 views
🌹[甘牌燒鵝]是我近來才認識的食店,原來已在香港一段時間,看見很多食評提及它是一間米芝蓮一星食店,在中環辦完事後,急不及待與老公一齊前往。🌹[甘牌燒鵝]位於灣仔軒尼詩道,不難搵,但亦不太近地鐵站,熱辣辣日子行到身水身汗,但為了食米之蓮燒鵝值得付出。我們到達食店的時候大約6:30 ,人不多,有座位不用排隊,店子不大,環境不是我喜歡嘅的類型,只想快點吃完離開!🤣🤣5🌟為滿分燒鵝🌟🌟🌟🌟🌟皮微脆,不肥不瘦,沒有臭酥味燒腩仔🌟🌟🌟🌟皮脆,不肥不瘦酸薑皮蛋🌟🌟🌟🌟皮蛋是糖心,與酸薑很夾個人評分5💙為滿分食物💙💙💙💙💙服務💙💙💙💙環境💙💙衛生💙抵食💙💙💙回頭率💙💙💙

5🌟為滿分

燒鵝🌟🌟🌟🌟🌟
皮微脆,不肥不瘦,沒有臭酥味

燒腩仔🌟🌟🌟🌟
皮脆,不肥不瘦

酸薑皮蛋🌟🌟🌟🌟
皮蛋是糖心,與酸薑很夾

個人評分

5💙為滿分