KABOOM

2024-03-22 4262 views
我哋今次嚟咗一間bookmark咗好耐嘅尖沙咀樓上酒吧🍸。呢度位於大廈頂層連天台,高過晒附近嘅樓🏙️,可以一路食,一路喺大玻璃望住維港靚景🌊。特別係黃昏、夜晚時份嚟到🌅,感覺夠chill,好正。.✌🏻Wohoo, What A Day! ($128)味道有晒熱帶水果嘅風情🥗,生果嘅甜香味,同埋椰香味好出🌴,芒果蓉🥭、桔仔🍊、菠蘿汁🍍、椰子糖漿幾款味道好夾,去買龍舌蘭酒嘅香味🍾,融合埋一齊。.😆Enough Is Enough! ($128)西瓜嘅味道喺呢度嘅主調🍉,上面仲有一大片西瓜,視覺上好澎湃💥。飲落西瓜肉嘅感覺既有口感👅,又有清新嘅夏日風情。因為西瓜味比較清😝,所以酒香味都更加出。.🐖Thai Mixed Fruits Salad with Iberico Ham ($138)份量真係夠晒多,而且泰式🇹🇭酸辣汁酸酸、香香嘅感覺真係好吊胃口👅。裏面仲有唔同嘅生果🍈,全部都切成提子型嘅球狀,視覺同味覺嘅差異好有趣🤩。火腿味道超級香濃,而且份量幾多🙌🏻。.🌊Tom Yum Coconut Scallop Carpaccio ($128)賣相好精緻,幾吸引😍。薄切帶子食落嘅口感好軟嫩🫦,一
✌🏻Wohoo, What A Day! ($128)
😆Enough Is Enough! ($128)
賣相好精緻,幾吸引😍。薄切帶子食落嘅口感好軟嫩🫦,一路咬一路感受佢嘅口感。調味都好特別,用咗東南亞風情🏝️嘅冬蔭椰子醬,香口嘅感覺🥘同平時食帶子嘅調味好唔同,呢款重口味適合配酒🍹。
🐙Thai Basil Strozzapreti Pasta with Grilled Spanish Octopus ($258)
呢一款麵有卷紋設計,咬落有口感🫦。不過最吸引我哋眼球嘅都係超級大嘅八爪魚鬚😍!咬落夠腍同時間口感都唔錯,特別係燒香咗之後🔥,海鮮嘅香味好出,滿足。
🦆Curry Duck Confit ($258)
油封鴨髀嘅口感幾好,外層鴨皮酥脆🔥,裏面鴨肉軟腍,食落夠香口🥳。配埋咖喱調味🥘,喺鴨油嘅香味之上再加多一重濃郁感覺,好啱配住酒😋,食刺激味蕾嘅食物。
2024-03-17
Type of Meal
Dinner
1 day(s) ago 0 views
KABOOM嘅食物、環景、性價比,全部都非常滿意Hamachi Ceviche墨西哥檸檬漬x日式風味油甘魚刺身,柚子汁,wasabi,青檸,飯素,酸酸的開胃!Mango & Green Papaya Beef Salad煙燻牛肉的油脂紋路非常漂亮,超級有泰國風味又夠酸嘅沙律Tom Yum Risotto with King Oysters當晚的MVP,menu上面幾款都想試,冬蔭公的椰奶味,質感,同意大利飯完美地融合埋一齊,每一啖都食到停唔到口。加埋蠔一齊食兩者完全無互搶風頭,反而令整體更濃厚,太好食了,食到停唔到口Sambal Stingray烤魔鬼魚!香港好少見到有。魔鬼魚基本上無細骨,全部肉都係一梳梳,刮一下就可以脱骨,毫無腥味而且非常順滑。森巴醬加檸汁,伴碟係烤洋蔥同蘆筍等,份量好多,有兩大片魚肉可以share~Coffee, Tea or Me?Whisky, brown sugar plum wine, housemade oolong cordial and soda water. 入口前調係重whisky酒味的,滑到舌頭plum wine的果香同甜味開始湧現蓋過whis
KABOOM嘅食物、環景、性價比,全部都非常滿意

Hamachi Ceviche

煙燻牛肉的油脂紋路非常漂亮,超級有泰國風味又夠酸嘅沙律

Sambal Stingray

Coffee, Tea or Me?
Whisky, brown sugar plum wine, housemade oolong cordial and soda water. 入口前調係重whisky酒味的,滑到舌頭plum wine的果香同甜味開始湧現蓋過whisky的存在感,烏龍茶係底層若有似無。呢段時間一直飲咗好多whisky based cocktail但呢杯真係數一數二有層次,有香味,調和得無可挑剔的一杯!強烈推薦

Damn Pissed Off!
Vodka, passion fruit puree, pineapple juice with ginger flavour. 女仔酒,睇到材料就可以想像的夏日果汁。呢個鴨仔presentation仲有上面啲泡泡好有創意!打卡一流

週三晚八點去,當日全場從入場到食完長期爆滿,強烈建議大家訂位

KABOOM
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓

#kaboom #維港靚景 #rooftopbar #chill爆 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #渡假 #香港餐廳推介 #hkfood #cocktail #尖沙咀餐廳#尖沙咀bar#尖沙咀海景#海景餐廳#泰國菜#人氣餐廳#氣氛餐廳#戶外餐廳#海景#天台bar#露營#環境餐廳#舒適餐廳#朋友聚會#情侶約會#情侶餐廳#拍拖好去處#餐廳酒吧

3 day(s) ago 0 views
🍊 餐廳名稱:KABOOM (尖沙咀)🐝 味道:8.5/10環境:8.5/10整體分數:8.5/10💰人均:$500+———————————————————呢間高人氣泰國fusion餐廳,坐擁維港景色一覽無遺,其次就係不論食物定特色酒類都非常高質,推薦要係父親節慶祝or同另一半拍拖嘅人士!同場仲見到一位姓「方」嘅女歌手,可想而知係明星餐廳之選啦! KABOOM Sharing Platter 💰248好多唔同款嘅特色小食拼盤,3-4人share都無咩問題!其中豬肉串口感味道都比較特別,蝦丸彈牙不在話下!仲有炸雞翼,泰式魚餅&春卷。Cereal Butter Prawn 💰128店員推介嘅菜式,上到枱估唔到份量咁。海蝦都有六七隻以上,蒜香味好濃好惹味!Lobster Pasta With Lobster Tail 💰268呢款龍蝦pasta鮮味濃之外,忌廉嘅調配就算食得多都唔會覺得好滯!Curry Duck Confit 💰258油封鴨唔係成日有機會食到,所以今次專登叫嚟試吓。鴨香而不臊,表皮香香脆脆!I Don't Want To Go Home 💰128I Need To Keep
🍊 餐廳名稱:KABOOM (尖沙咀)🐝

Cereal Butter Prawn 💰128

Curry Duck Confit 💰258

I Don't Want To Go Home 💰128
I Need To Keep Fit! 💰128
兩款特色Cocktail都好特別,無論係顏值抑或係味道都好出色,適合配埋個景攞嚟打卡!

🗺️ 尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
🔍#FlavorforToday尖沙咀
🚆 尖沙咀站H出口,步行約3分鐘
3 day(s) ago 0 views
🍱餐廳:KABOOM  🏫地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓阿仔從加拿大返嚟,梗係一齊去chill 吓啦,揀咗尖沙咀呢間裝修充滿格調的酒吧餐廳,靚環景配美酒美食,一樂也❤️等我分享吓今晚的兩個主菜、前菜同Cocktails先:~Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail 泰式龍蝦醬意大利面配龍蝦尾的口感層次豐富,麵條的彈牙質感和芳香的龍蝦肉相得益彰,配上濃郁的泰式龍蝦醬汁,醇香滋味;另外龍蝦尾肉鮮甜多汁,烹煮恰到好處,相當唔錯😋~Thai Basil Strozzapreti Pasta with Grilled Spanish Octopus泰式九層塔意大利面配西班牙烤章魚就更加出色,九層塔葉的清香能與烤章魚的海鮮鮮味交相輝映;烤章魚口感彈牙,帶有微微的煙燻味;意大利麪的質地軟硬度適中,與醬汁融為一體,色香味俱佳,十分好吃呀😍~Tonight Is Gonna Be A Good Night 及Every Day Feels Like A Monday呢兩款Cocktails 賣相真係冇得頂,而且好好飲😀前者
🍱餐廳:KABOOM
🏫地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心
20樓

~Tonight Is Gonna Be A Good Night 及Every Day Feels Like A Monday呢兩款Cocktails 賣相真係冇得頂,而且好好飲😀前者有花香味,沒有強烈的嗆喉口感,容易入口,酸酸甜甜的很開胃,絕對值得一試❤️後者也是色彩續紛的雞尾酒,加上幾片清新的青蘋果,飲落去感覺清爽👍

兩款前菜Scallop Carpaccio及Cereal Butter Prawn擺盤有心思,味道方面也相當不錯,特別係個帶子,冬陰椰子汁調味,很有泰式風味😋

總結來說,餐廳環境優美,落地玻璃夠開陽,也非常有情調。另外有天台花園可以飽覽維港醉人的景色,侍應生服務也殷勤有禮,調酒師調酒時好型,識得調很多款賣相超靚的美酒,下次要再嚟試吓其他款式🤗

4 day(s) ago 0 views
渡假風餐廳酒吧,精心調配各款特色雞尾酒,絕對是三五知己聚腳好地方👍🏻.❥ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞三文魚伴上自家製泰式醬汁醬汁滲入香脆米通口感非常融合.❥ 𝐓𝐨𝐦 𝐘𝐮𝐦 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐂𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐜𝐢𝐨帶子配上冬陰功椰漿味道鮮甜又帶點酸酸的非常開胃的前菜.❥ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐆𝐚𝐢 𝐘𝐚𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧一上枱有啲嚇親😱係原隻雞,超大份烤雞味道濃郁配埋酥脆薄餅一齊食推介👍🏻.❥ 𝐎𝐯𝐞𝐧 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐛𝐚𝐥 𝐒𝐭𝐢𝐧𝐠𝐫𝐚𝐲我未食過魔鬼魚肉質原來非常嫩滑叁巴醬非常入味喜歡吃濃味的人士必選.❥ 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐠𝐡𝐭 𝐈𝐬 𝐆𝐨𝐧𝐧𝐚 𝐁𝐞 𝐀 𝐆𝐨𝐨𝐝 𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭!帶有接骨木香味的檸檬汁推介啊.❥ 𝐃𝐚𝐦𝐧 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐞𝐝 𝐎𝐟𝐟!必叫之選🤩 充滿泡泡的浴缸配小黃鴨可愛到爆登味道帶點熱情果及菠蘿汁很易入口.東南亞主題的fusion菜色,我已是第四次到訪,環境靚,無論坐室內室外都各有特色,推介‼️
❥ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞
三文魚伴上自家製泰式醬汁
醬汁滲入香脆米通
口感非常融合

帶子配上冬陰功椰漿
味道鮮甜又帶點酸酸的
非常開胃的前菜
Tom  Yum  Coconut   Scallop  Carpaccio

❥ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐆𝐚𝐢 𝐘𝐚𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧

叁巴醬非常入味
喜歡吃濃味的人士必選

帶有接骨木香味的檸檬汁
推介啊
Tonight is gonna be a good night

❥ 𝐃𝐚𝐦𝐧 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐞𝐝 𝐎𝐟𝐟!
必叫之選🤩
充滿泡泡的浴缸配小黃鴨
可愛到爆登
味道帶點熱情果及菠蘿汁
很易入口
Damn  Pissed  off

Damn  Pissed  off
4 day(s) ago 0 views
全新東南亞風餐廳🏝️空間開揚,室內則有落地大玻璃窗,以泰國渡假風為主題⛱️彷似置身泰國峇里一樣,非常有特色😃用餐時更可飽覽維港景色🌃主打東南亞Fusion菜式🥘由酒店級名廚主理👨‍🍳供應各類海鮮、拼盤、串燒、沙律及意粉🍝餐廳亦供應多款精心設計的雞尾酒🍷非常適合打卡📸烤雞烤至金黃,超香燒烤味🔥外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩🍗雞肉充份吸收香料的風味🧂拌著又酸又辣的燒雞汁同吃,美味倍增🤩油封鴨味道甘香濃郁🦆鴨皮被油滾至酥酥脆脆,咬落口感Juicy多汁💦配合青咖喱份外惹味😋麥片蝦鹹中帶甜🦐酥香的麥片及牛油🧈包裹著炸至金黃香脆的蝦球🍤入口濃郁香口彈牙😙
全新東南亞風餐廳🏝️
空間開揚,室內則有落地大玻璃窗,
以泰國渡假風為主題⛱️
彷似置身泰國峇里一樣,非常有特色😃
用餐時更可飽覽維港景色🌃

主打東南亞Fusion菜式🥘
由酒店級名廚主理👨‍🍳
供應各類海鮮、拼盤、串燒、沙律及意粉🍝
餐廳亦供應多款精心設計的雞尾酒🍷
非常適合打卡📸

烤雞烤至金黃,超香燒烤味🔥
外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩🍗
雞肉充份吸收香料的風味🧂
拌著又酸又辣的燒雞汁同吃,美味倍增🤩

油封鴨味道甘香濃郁🦆
鴨皮被油滾至酥酥脆脆,
咬落口感Juicy多汁💦

• Curry  Duck  Confit
  • Cereal Butter  Prawn
  • Hue
  • Padang
今次嚟到尖沙咀呢間超靚嘅東南亞風餐廳,主打fusion菜同精心設計嘅cocktail🍸 餐廳環境完全係度假feel,好似海灘餐廳🏝️ 加上有大片落地玻璃,可以飽覽維港景色,非常chill😌 好彩有book位,個日平日去都滿座😂🔸🛁Damn Pissed Off! $108呢杯真係好signature,以浴缸泡泡浴設計,賣相好吸睛🤩 而且好易入口,有熱情果同菠蘿嘅果香味,非常適合女生🥰🍉Enough Is Enough! $108好大塊西瓜做裝飾,飲落去都好refreshing,有清新嘅夏日風情☀️🤎КАВОOМ Sharing Platter $248份量好多,適合2-3人食,有烤腸、炸雞翼、泰式魚餅、春卷、蝦棗,配上三款泰式醬汁,又有酸又有辣😆🧡Salmon Tartare $128三文魚他他配有特製嘅泰式醬,幾開胃,連埋米通一齊食,係幾特別嘅配搭😝🦞Lobster Pasta With Lobster Tail $268龍蝦色澤靚,龍蝦醬汁好豐富,而且用咗短捲麵,所以特別掛汁,每一啖都有濃濃嘅龍蝦醬汁,麵條嘅口感都頗彈牙😋🐟Crispy Grouper With Tom Kha Kai

🔸

🛁Damn Pissed Off! $108

Enough Is Enough!

🍉Enough Is Enough! $108

КАВОOМ Sharing Platter

🤎КАВОOМ Sharing Platter $248

Salmon Tartare

🧡Salmon Tartare $128

🐟Crispy Grouper With Tom Kha Kai $238
兩塊紅石斑魚扒,外皮香脆,肉質嫩滑,個汁充滿椰香味,好有泰式風味🤤

2024-05-21
Damn Pissed Off!
Enough Is Enough!
КАВОOМ Sharing Platter
Salmon Tartare
  • KABOOM Sharing Platter
  • Lobster Pasta with Lobster Tail
Vibe 正常,餐廳好細,枱好迫食物可以,扒做得唔好 要medium 做到接近medium rare。Cocktail 可以,有啲太甜甜品叫左個coconut cake 定mousse 我都唔記得。激難食。門口督電腦個女仔黑口黑,唔小心行近左佢電腦俾佢呼喝左一下嚇親,唔知以為自己落咗樓下茶餐廳,樓下茶餐廳阿姐態度都好啲。對其實SEA 同事語氣亦不好。明白你地唔係fine dine, 但$650 一個頭,搵個唔知係manager定receptionist 可唔可以唔好禁差。第一次感覺唔好,難啲有第二次
Vibe 正常,餐廳好細,枱好迫

Cocktail 可以,有啲太甜

第一次感覺唔好,難啲有第二次

2024-05-28
2024-05-27 0 views
Kaboom 係尖沙咀其中一間出名既打卡餐廳,佢天台頂層位置可以挑望尖沙咀夜景,但友人預早兩星期訂位都未能訂到天枱位,不過夏天咁熱坐室內都有佢好處。一行三人係星期五晚上黎到Kaboom,叫左兩個Small bites for sharing,2個Main,2 個Dessert,一人一杯cocktail。魚餅同出面食到既係一樣,雖然唔太食得出荔枝味,但佢配左呢個話係荔枝沙律醬就酸酸地幾開胃。見到食評好多都有食呢個Deep Sea Tacos,見到佢餡滿瀉又咁多三文魚籽都好吸引。不過食起上黎有d 論盡,因為tacos 本身脆,想出力夾住餡既時候就碎左,又會跌哂d 餡出黎。有d 菜、青瓜、蝦,食落清爽開胃。烤雞味道唔算太有泰色風味,Roti (薄餅)唔夠乾身鬆化,整體普通。呢個細細既冬陰椰子risotto 反而有驚喜。一入口已經有濃濃椰奶味,口感creamy,冬陰味係慢慢先再滲出黎,微微辣。蠔亦新鮮,烤得岩岩好。份量唔多,但都幾推介呢個risotto。cocktail 有好多選擇,有趣既名同製成品既樣都令你花多眼亂。飲品都花左d 時間,食到一半再催先準備好。每杯飲品價錢唔平,但味道同樣都令你

Thai Fish Cake

Deep Sea Tacos

Grilled Gai Yang Chicken

Tom Yum Coconut Risotto with King Oysters

Wohoo, What A Day!

飲品都花左d 時間,食到一半再催先準備好。每杯飲品價錢唔平,但味道同樣都令你忍唔住叫返杯。(如非happy hour, $128/杯)

Not a Durian

此行係慶祝生日,朋友到左餐廳再問可唔可以準備蠟燭,都一樣可以即刻安排到。

榴槤外型既蛋糕係酸酸既柚子餡,配外層較甘苦既抺茶白朱古力。抺茶既甘苦味中和左白朱古力既甜味,本身我鍾意甘味濃既抺茶,都幾欣賞呢款甜品,但朋友就接受唔到。

Coconut on the Beach

(Vanilla white chocolate mousse, mango jelly sponge cake with white chocolate crisps and mint white bean jelly)
以上組合對我黎講就甜甜地加白朱古力mousse,朋友覺得好食,但我就揀返頭先個榴槤造型蛋糕喇🤭。

整體食物質素都唔錯,仲好打卡able,只係價錢都稍貴。

另外餐廳位於太子集團中心既𨋢有d細,正值晚餐時間就排長龍等𨋢,記得預留時間。
Celebration
Birthday
Thai Fish Cake
Deep Sea Tacos
Grilled Gai Yang Chicken
Wohoo, What A Day!
Not a Durian
Coconut on the Beach
  • Wohoo
  • What A Day!
  • Wohoo
  • What A Day!
2024-05-26 0 views
見呢間餐廳評語很好,便訂座過來試試。室內環境舒適,還可望到維港景。飲品很有特色,花多眼亂。我選了個I need to keep fit ,因為喜歡個名。外表特別,味道不錯。另一杯叫了Jambi ,酸酸甜甜,幾醒神,外表也靚。仲有很多飲品也很靚,下次要試試。食物方面,Kaboom 小食拼盤很有質素,都新鮮炸好,春卷、雞肉、蝦餅等都很好味,點埋三款醬料更惹味。Crispy Fried Fresh Red Grouper with Tom Kha Kai: 鮮紅石斑魚、椰子南薑雞湯和什錦蘑菇,味道香口惹味,魚肉實淨及滑。沙律新鮮、龍蝦意粉味道也不錯。閒日也因滿座,被安排坐bar 枱。侍應態度好,望住bar tender 整飲品幾特別,他們仲有講有笑,氣氛幾好。

沙律新鮮、龍蝦意粉味道也不錯。

2024-05-24 0 views
位於喺尖沙咀再次到訪的Kaboom~~!!呢間酒吧餐廳長期都人氣高企,鍾意飲Cocktail嘅朋友仔真係會好想一次過飲晒佢哋唔同嘅口味,包括我在內🥹,佢哋唔單止Cocktail好飲嘢食都好不錯的呢~上次嚟就坐佢哋嘅天台露天酒吧,今次就坐佢哋餐廳嘅室內位置😍,環境好舒服啱晒嚟chill嘅朋友仔KABOOM Sharing Platter豐富嘅小食拼盤,佐酒一流。有雞翼、蔬菜墨魚餅,炸蝦球,香腸同炸春卷。Tom Yum Coconut Scallop Carpaccio本身好鍾意食帶子刺身,佢哋係配咗好淡好淡冬陰功味嘅椰子奶油cream,感覺幾特別,如果再多啲酸味感覺會再清新啲。Thai Basil Strozzapreti Pasta with grilled Spanish Octopus 長長嘅八爪魚尾好吸引😍,上菜仲要熱辣辣出晒煙,卷紋嘅意粉,口感極豐富好煙靭,都係以冬陰功做汁底,反而覺得佢呢個冬陰功味唔濃味再帶點蘑菇汁嘅味道 配搭出嚟又幾好喎!兩者之間平衡到,唔會搶晒對方嘅味。Grilled Gai Yang Chicken好大隻嘅燒春雞,泰式醃料醃製再燒香,味道好惹味,雞髀肉嫩

KABOOM Sharing Platter

Grilled Gai Yang Chicken

好大隻嘅燒春雞,泰式醃料醃製再燒香,味道好惹味,雞髀肉嫩滑😋😋,點伴碟嘅泰式酸甜汁幾開胃。

最後仲點咗兩杯Cocktail ,Enough is enough同No more OT please 一杯係Prosecco 另 一杯係Vodka 做酒底,兩杯都易入口啱晒女仔飲,下次好想試埋佢哋嘅if not now When?話係斑斕嘅味道🤩

2024-05-24 0 views
520 老公特登係尖沙咀搵左間睇到夜景既高層餐廳6 點半上到黎已經有幾張台食緊去到7 點幾全滿,證明依間餐廳都好人氣想試真係要bk 定枱佢連bar 台位都好打卡!!💘Salmon Tartare三文魚刺身~拌上泰式醬汁個味道好創新~配搭三文魚既嫩滑但整體又唔係太突兀仲比埋米通,可以加d 他他上去一齊食米通既脆口又帶多種口感層次💘Thai Green Mango & Green Papaya Beef Salad面頭牛肉先烤過,有少少焦香入口好Juicy 又淋,仲有牛味配搭好開胃既青木瓜絲,青芒絲!醬汁酸酸甜甜~作開前菜好加分💘Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail龍蝦幾彈牙,沾埋泰式龍蝦汁好惹味依種意粉偏厚身,形狀扭曲所以好掛汁!仲配上蘑菇洋蔥等等好好食~~💘Curry Duck Confit青咖喱配上鴨脾依個組合真係好新穎鴨脾先燒焗過再加上鹽醃製食落口感有少少似德國鹹豬手但夾埋辣辣地既青咖喱又即刻好似拉番黎泰式依種時德國時泰式真係好衝擊但同時又無衝突仲有烤薯仔蘆荀等配料所以依個食完都好飽 520 當然唔少得叫d
520 老公特登係尖沙咀搵左間睇到夜景既高層餐廳

6 點半上到黎已經有幾張台食緊
去到7 點幾全滿,證明依間餐廳都好人氣
想試真係要bk 定枱

佢連bar 台位都好打卡!!

💘Salmon Tartare

三文魚刺身~拌上泰式醬汁
個味道好創新~配搭三文魚既嫩滑
但整體又唔係太突兀
仲比埋米通,可以加d 他他上去一齊食
米通既脆口又帶多種口感層次

面頭牛肉先烤過,有少少焦香
入口好Juicy 又淋,仲有牛味
配搭好開胃既青木瓜絲,青芒絲!
醬汁酸酸甜甜~作開前菜好加分

龍蝦幾彈牙,沾埋泰式龍蝦汁好惹味
依種意粉偏厚身,形狀扭曲所以好掛汁!
仲配上蘑菇洋蔥等等

520 當然唔少得叫d 酒飲慶祝
店員功夫有板有眼
每杯cocktail 都有設計過造型
岩哂女士們打卡

💘Miss You!
用Vodka 做底,加上桃,日本柚子,玫瑰等等調色同調味
聞落已經好香,又易入口
好岩女士

💘I Need To Keep Fit!
以Rum 酒配搭蘋果乳酪,青檸,青瓜
飲落好fresh~
仲有粒開心果馬卡龍,外脆內軟
味道唔算太甜

整體服務環境食物都好高水準!
而且店員特別裝扮成泰式風情
配上節奏感音樂,成個人都好放鬆
可以浪漫約會亦可以朋友聚會!
2024-05-20
Type of Meal
Dinner
2024-05-21 0 views
Kaboom位於尖沙咀太子集團大廈的頂樓,環境極佳,分室內外佔地兩層,室內氣氛極Chill 可以飽覽維港美景,天台環境以度假風設計,猶如置身海邊一樣,與好友在這樣的環境聚餐,實在非常快樂,食物和飲品方面主打各式各樣精緻的Cocktail和泰國fusion菜式👍🏻今日就非常開心被安排坐吧枱,最賞心樂事嘅事就係欣賞專業調酒師三人團隊,如何熟練和有默契地炮製一杯又一杯賣相極佳,美如天上繁星的Cocktail,實在令人賞心悅目,忙過不停的他們仍然能談笑風生,間中同你傾吓偈,這就是用餐需要的氣氛👍🏻🐥▪️Damn Pissed Off!(Vodka, Passion Fruit Purse, Pineapple Juice with Ginger Flavour)有那個女生見到呢杯以浴缸泡浴設計,放滿泡泡、玫瑰花瓣,仲有小鴨仔的Cocktail ,誰不心花怒放,賣相靚到一個極點,味道充滿熱情果又帶一點薑香,而且酒味不太重,好容易入口💚▪️I Need To Keep Fit(Rues, Apple Yogurt, Lare Juice and Cucumber Syrup)這杯猶豫飲品嘅名字,是健康

🐥▪️Damn Pissed Off!

💚▪️I Need To Keep Fit
(Rues, Apple Yogurt, Lare Juice and Cucumber Syrup)這杯猶豫飲品嘅名字,是健康之選,以綠色設計,口感像飲乳酪一樣,味道就是蘋果和青瓜的味道,仲有一件甜美的開心果馬卡龍,有得飲又有得食,好喜歡

🍱▪️KABOOM Sharing Platter
泰式拼盤好豐富,有豬肉串、雞亦、泰式魚餅、網狀春捲、蝦棗,味道滿滿泰式香料香,再配上三款泰式醬汁,好有特色

🥙▪️Thai Mixed Fruits Salad with Iberico Ham
這款泰式沙律亦非常特別,有新鮮沙律菜、蜜瓜、西瓜、哈密瓜配上伊比利亞火腿,最有特色嘅泰式酸辣沙律醋汁,估唔到食材的配搭更好味

🥘▪️Green Curry Kani Miso Risotto with Foie Gras
意大利飯食過好多不同口味,這個用上綠咖喱醬、味噌味道就第一次試,意大利飯口感軟硬適中,醬汁Creamy帶點香辣咖喱香,有創意又美味,配上煎得外脆內軟的鵝肝、蒜和蘆筍,必食推介

🐔▪️Grilled Gai Yang Chicken
用泰式醬料醃製之後再燒焗的烤雞,味道帶重重的香料味道,酸酸辣辣好惹味,雞肉幾嫩滑,伴菜有烤蔬菜和最傳統的泰式烤餅,材料豐富,份量十足
充滿泰式渡假風情的外景餐廳✨本身已經bookmark左佢好耐( ̀⌄ ́)諗住可以去打卡chill 🤤✨💜Single Bone Chicken Wings 💰$88份量都俾得算多,而且因為係單骨雞翼所食起上嚟方便好多🤣味道方面有添加到泰式青檸🍋‍🟩葉蜜糖🍯醬,加埋脆脆嘅質感即刻覺得jenggg指數upup ,但係會有少少辣🤏嘅感覺 (有啲似食緊巴辣雞翼嘅感覺( ̄∇ ̄)✨)💜Dessert of the day 🍰 💰$68今次嘅蛋糕係咖啡mousses 曲奇脆脆蛋糕🍰上層mousses比較上唔會有好濃烈嘅味,中間會夾左一層實身感嘅海綿蛋糕,而下層就再加上一層曲奇脆脆,overall唔會好重口味或者膩,份量啱啱好(*^^*)💜Miss You 🍸 💰$128Vodka, Peach Liqueur, Japanese Yuzu Juice, Rose syrup, Egg white飲落去充滿住蜜桃🍑酒+柚子汁+玫瑰🌹香味,加左蛋白嘅味道感覺上好獨特👅 (但小編飲落唔係好慣( ´▽`))💜Every day feels like a Monday 🍸 💰$128Gin, Blue cura

💜Dessert of the day 🍰 💰$68

💜Miss You 🍸 💰$128

Gin, Blue curacao liqueur, Japanese Yuzu juice with green apple flavour
依款cocktail飲落去嘅口感會清新易入口啲,飲落去會覺得好似飲緊低濃度酒精飲品 (^.^)
一直在朋友收藏口袋的這家 不但有美食美酒,還可以俯瞰維港😍尤其是室外花園的座位,景觀一流這天雖然有雨要坐室內 ,但也能從落地玻璃享受到美景, 和觀看bar的調酒表演🤣 謹記要訂座! 那天全場滿座,walk in的顧客一律失敗🤧 🍴加一服務費:✔ 先來2杯mocktail✿ Damn Pissed Off! $128打卡到不得了😍浴缸配小黃鴨,玩味十足🤣有熱情果汁的成分,酸甜像果汁加上輕柔薑味提升,個人挺喜歡這杯 ✿ If Not Now, When? $128友人的,她說香濃班蘭味🍃味道同樣易入口 ✿ Chilli Crab Cups $98喜歡蟹的不要錯過! 一杯滿滿的蟹肉,超 滿 足😝 ✿ Thai Mixed Fruits Salad with Iberico Ham $138火腿高質😍水果多樣、甜蜜多汁泰式醬汁令味道更豐富,但鹹度高了些 ✿ Thai Basil Strozzapreti Pasta with Grilled Spanish Octopus $258超大隻八爪魚腿😱外層煎得微微焦香,彈牙不韌意粉感覺似手工意粉? 煙韌掛汁😍醬汁帶甜,泰式開胃ʕ•ٹ•ʔ ✿ Ove
一直在朋友收藏口袋的這家
不但有美食美酒,還可以俯瞰維港😍
尤其是室外花園的座位,景觀一流

謹記要訂座! 那天全場滿座,walk in的顧客一律失敗🤧

🍴加一服務費:✔

先來2杯mocktail
✿ Damn Pissed Off! $128
Damn Pissed Off!

打卡到不得了😍浴缸配小黃鴨,玩味十足🤣
有熱情果汁的成分,酸甜像果汁
加上輕柔薑味提升,個人挺喜歡這杯

✿ If Not Now, When? $128
If Not Now, When?

友人的,她說香濃班蘭味🍃味道同樣易入口

✿ Chilli Crab Cups $98
Chilli Crab Cups

喜歡蟹的不要錯過! 一杯滿滿的蟹肉,超 滿 足😝

火腿高質😍水果多樣、甜蜜多汁
泰式醬汁令味道更豐富,但鹹度高了些

超大隻八爪魚腿😱外層煎得微微焦香,彈牙不韌
意粉感覺似手工意粉? 煙韌掛汁😍

醬汁帶甜,泰式開胃ʕ•ٹ•ʔ

✿ Oven Baked Sambal Stingray $268
Oven Baked Sambal Stingray

有幾塊魚肉堆疊😳及很多爽口多汁的蔬菜
魚肉嫩滑像蒸煮出來的👍
不過叄巴醬分量太慷慨,鹹度偏高

Chilli Crab Cups
  • DamnPissedOff!
  • ThaiBasilStrozzapretiPastawithGrilledSpanishOctopus
  • ChilliCrabCups