最近試左呢間米芝蓮推介餐廳~俾佢地個matcha green外牆吸引左👀,食意大利 x 地中海fusion菜,presentation幾精緻,tasting menu $538就試到晒佢地signature dish,加$120仲可以有兩杯house wine🍷!💰Tasting menu $538一共5個starter最鐘意係 Eggs Tonnato,外形得意係個加分位,texture無想想像中細滑但入面嘅tuna mayo鹹香濃味😋~ Tuna tartare🥚較為清新作為starter真係好refreshing ~ Main 我地叫左餐廳signature海鮮”砂鍋”西班牙短麵 (+$80pp)🍝,西班牙大紅蝦好大隻鮮味十足🦐,短麵唔係成日有,sauce好濃郁海鮮味,的確出色🤤!Dessert揀左tiramisu~ 追開食評都知小編鐘意重rum味,呢度偏淡。另外apple tartin (+$20) 偏甜,少左D果香不過個低好脆身🍎。

💰Tasting menu $538
2025-01-23
$600 (Dinner)
2025-03-03 1261 views
✍︎︎✨Tasting Menu HK$538ALL STARTERS TO SHARE 伊比利亞火腿48個月x新鮮烘烤迷选香意大利麵包🥖麵包超軟熟,仲食到麵包香,唔會俾火腿味搶fol🫢🥗布拉塔流心水牛芝士🧀有機小番茄|羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律|烘烤榛子碎唔知幾時好鐘意食布拉塔水牛芝士😆呢個基本配搭小番茄酸酸甜甜已經好好食,仲要加上榛子碎提升口感!吞拿魚蛋黃醬泡沫🥚意式吞拿魚醬|酸豆|三文魚子雖然寫係泡沫,但入口感覺似moose 😆吞拿魚韃靼🐟吞拿魚蓉|檸檬西柚味醂汁|薄脆米片平時食生牛肉他他多,吞拿魚他他都好似第一次試🤩西班牙甜青椒🫑特級初榨橄欖油炸甜椒平時唔食青椒嘅我🫥今次都係無試到🙂‍↕️不過朋友話都唔錯 我就淨係聞到甜青椒味好濃🤣Main🦐海鮮"砂鍋"西班牙短麵🍝(每位另加HK$80)西班牙大紅蝦蕃茄濃汁短麵條|墨魚醬汁超級濃郁!每啖都好濃好掛汁,仲要有啲墨魚碎好正阿仲要西班牙大紅蝦好好食🥹啲蝦膏不得了甜品🍮Tiramisu ☕️咖啡浸手指餅|馬斯卡彭芝士|Valrhona可可粉Tarte Tatin 塔丁蘋果塔🍎(每位另加 HK$20)蘋果塔|焦糖奶油|雲尼拿雪糕❥••••••••••
✍︎︎
✨Tasting Menu HK$538

ALL STARTERS TO SHARE
伊比利亞火腿48個月x新鮮烘烤迷选香意大利麵包🥖
麵包超軟熟,仲食到麵包香,唔會俾火腿味搶fol🫢
伊比利亞火腿48個月x新鮮烘烤迷选香意大利麵包

🥗布拉塔流心水牛芝士🧀
有機小番茄|羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律|烘烤榛子碎
布拉塔流心水牛芝士

吞拿魚蛋黃醬泡沫🥚
意式吞拿魚醬|酸豆|三文魚子
雖然寫係泡沫,但入口感覺似moose 😆
吞拿魚蛋黃醬泡沫

吞拿魚韃靼🐟
吞拿魚蓉|檸檬西柚味醂汁|薄脆米片
平時食生牛肉他他多,吞拿魚他他都好似第一次試🤩
吞拿魚韃靼

西班牙甜青椒🫑
特級初榨橄欖油炸甜椒
西班牙甜青椒

Main
🦐海鮮"砂鍋"西班牙短麵🍝
(每位另加HK$80)
西班牙大紅蝦蕃茄濃汁短麵條|墨魚
醬汁超級濃郁!每啖都好濃好掛汁,仲要有啲墨魚碎好正阿
仲要西班牙大紅蝦好好食🥹啲蝦膏不得了

蘋果塔|焦糖奶油|雲尼拿雪糕
Tarte Tatin 塔丁蘋果塔

🔎JUNO
上環永樂街88號地舖
❀ JUNO #上環 ❀❗新入圍米芝蓮推介西班牙菜 $538有七道菜❗——————————————————Juno成功成為新入選米芝蓮推介餐廳🏅記得一年前晚市tasting menu已經做緊$538有七道菜,一年後入選米芝蓮價錢依舊,都係咁抵食👍🏻.鄰近上環地鐵站,採用綠色外牆裝修,行過必定會被佢吸引😍亦係中環人氣西班牙餐廳藍白色CHEUCA嘅姊妹店,都係由西班牙籍行政總廚 Jordi Valles Claverol主理,曾經於米芝蓮二及三星餐廳工作㗎!.初次嚟到當然要試招牌紅蝦短麵🦐可以擠晒啲紅蝦膏撈埋一齊食,鮮味十足☺️而且用上非常罕見嘅短麵,幾特別。.第二次再嚟俾我發現佢哋嘅黑松露意大利麵原來都超級好食🤩tasting menu包五款sharing 前菜、主菜、甜品,非常豐富呢🤯.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Tasting Menu $538♥ ALL STARTERS TO SHARE✦ Iberico Ham 48 months✦ Burrata Pugliese ✦ Egg Tonnato✦ Tuna Tartare ✦ Padron Peppers最特別一定係新推出嘅Eggs Tonn
❀ JUNO #上環 ❀
✦ Burrata Pugliese
✦ Egg Tonnato
✦ Tuna Tartare
✦ Padron Peppers
最特別一定係新推出嘅Eggs Tonnato🐣用上蛋造型嘅盛器裝住吞拿魚蛋黃醬泡沫、酸豆及三文魚籽,味道有啲似細細個食嗰隻吞拿魚餅乾,不過口感較幼滑。另外Iberia Ham 48 Months 由香十足,再配上鬆軟嘅Rosemary Focaccia,好食😋布拉塔流心水牛芝士加埋羅辣醬又幾好食🧀。仲有吞拿魚他他配脆片都唔錯。
♥ MAIN
✦ Juno Truffle Tagliolini
✦ Pork Ribs
初次嚟到推薦先試Seafood Fideos 海鮮"砂鍋"西班牙短麵,呢款雖然二人起,每人加$80,但係甚有特色,紅蝦超多蝦膏🦐
第二次呢就推薦一定要試埋佢哋嘅黑松露Tagliolini🍝係我so far食過最印象深刻。貌似簡單只係用黑松露忌廉醬製成,而且望落乾身。但入口非常濃郁,醬汁份量剛好,唔會濕粒粒又膩,麵條亦掛汁有咬口👍🏻
Pork Ribs發揮不過不失,肉質軟腍,基本上唔使用刀都切得開,不過味道偏鹹少少🤏。
♥ DESSERT 自選一道甜點
✦ Tiramisu 提拉米蘇
✦ Tarte Tatin 塔丁蘋果塔(每位另加HK$20)
推薦提拉米蘇,用上蛋黃製作,口感軟滑濕潤,味道正宗👌🏻
要加$20嘅蘋果撻我就唔太推薦🙈蘋果加上唔少肉桂焦糖漿煮到非常軟腍,偏甜而且口感一般般。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.1/5
✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
環境氣氛都超級好,幾適合慶祝。仲要話得米芝蓮推介之後都冇加價,$538可以食到七道菜真係唔錯嘅deal👍🏻
🌟【上环隐秘绿洲|人均500+吃出千元仪式感!Juno高性价比Tasting Menu全测评】🍷這家餐廳有參加餐廳週喔!推开墨绿色复古门廊,仿佛跌进南欧油画——上环宝藏餐厅Juno用Tasting Menu重新定义fine dining性价比!六道式人均500+港币,舌尖环游西班牙x意大利x日式fusion之旅,手机先吃党拍到内存爆炸💥▫️【伊比利亚36月风干火腿】x【水牛布拉塔】✨▫️双形态吞拿鱼魔法🌀「蛋黄酱泡沫」轻盈如海风拂面,「吞拿鱼嗒嗒」配脆片是海洋在舌尖爆破▫️西班牙小青椒🌿爆汁惊喜!20%的微辣彩蛋让闺蜜尖叫连连🔥主菜|炭火与黑松露的狂想曲▪️慢烤猪肋骨🐷叉子轻碰骨肉分离!焦糖脆壳下是威士忌酱的烟熏回甘🥃▪️黑松露烩饭|松露控暴风哭泣现刨黑钻雨+炖到胶质的安格斯牛脸颊,每口都是金钱的声音💸🍮甜品|仲夏夜双味诗篇✔️黑樱桃奶冻🍒——法式优雅树莓雪芭撞破伯爵茶冻,酸度完美平衡酒渍樱桃的馥郁✔️焦糖苹果塔🍎——童年升级版温热酥皮裹着肉桂苹果馅,香草冰淇淋画出冰火两重天
▫️【伊比利亚36月风干火腿】x【水牛布拉塔】✨
▫️双形态吞拿鱼魔法🌀
▫️西班牙小青椒🌿
爆汁惊喜!20%的微辣彩蛋让闺蜜尖叫连连
🔥主菜|炭火与黑松露的狂想曲
▪️慢烤猪肋骨🐷
叉子轻碰骨肉分离!焦糖脆壳下是威士忌酱的烟熏回甘🥃
▪️黑松露烩饭|松露控暴风哭泣
现刨黑钻雨+炖到胶质的安格斯牛脸颊,每口都是金钱的声音💸
🍮甜品|仲夏夜双味诗篇
✔️黑樱桃奶冻🍒——法式优雅
树莓雪芭撞破伯爵茶冻,酸度完美平衡酒渍樱桃的馥郁
✔️焦糖苹果塔🍎——童年升级版
温热酥皮裹着肉桂苹果馅,香草冰淇淋画出冰火两重天
2025-02-17 1522 views
唔使一個鐘就食完個tasting menu 價格$538 一位只能說…有更好的選擇因為味道到一般,尤其豬肋骨,太多醬汁,食第一口,我已皺眉頭!好似李x記叉燒醬調嘅味道,而且好咸,沒有咬口,係煲到淋哂,然後淋D叉燒醬落去再焗!沒有一點焦香非常失望!另外一個係叫黑松露幼麵!醬汁太杰身,整碟麵章住左,撈唔起,一大團!失望!而果5款tapas,都冇令人覺得好味嘅記憶!服務上,看到之前嘅食評,話係澳牛service,回想一下又幾似😂我同朋友唔洗一個鐘就食完成餐飯😂
唔使一個鐘就食完個tasting menu
價格$538 一位
只能說…有更好的選擇
非常失望!
2025-02-13
$538 (Dinner)
《JUNO - 上環》太耐無約朋友出去食好野啦,今次約左我老best 出去上環食西班牙菜🇪🇸之前喺網上面見人介紹都已經好想試啦,新年拆咗利是🧧一於食好啲😆當晚我哋兩個人試咗佢哋嘅Tasting Menu,人均$538,有五個starters、每人一份main course 同埋一份甜品,如果想飲酒嘅話只要加 $120 就有兩杯紅或者白酒😉嗰五款小食分別有:🔹伊比利亞火腿48個月配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包我想講個麵包真係超好食,店員話係餐廳自己製作,好食嘅伊比利亞火腿係唔會死鹹的,帶有油香同埋少少甜味,配上軟腍腍嘅意大利麵包真係勁好食👍🏻我可以食10件🔹布拉塔流心水牛芝士配有機小蕃茄、羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律佢呢個水牛芝士嘅味道唔算好濃郁,質感幼滑,上面灑滿烘烤榛子碎,個沙律汁係酸味味嘅醋汁,成件事好開胃🤤啲食材全部都好新鮮,作為前菜不錯🔹吞拿魚蛋黃醬泡沫呢一度菜式用咗分子料理嘅方法製作,上面嘅泡沫係意式吞拿魚醬,入面有酸豆、三文魚籽同埋蛋黃嘅香氣,食落好有層次🔹吞拿魚韃靼佢呢個菜式其實係吞拿魚蓉配檸檬西柚味醂汁,可以用薄脆米片裝住啲吞拿魚用嚟食,同樣都係開胃菜式🔹西班牙甜青椒平時唔食青椒
《JUNO - 上環》

🔹伊比利亞火腿48個月配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包

🔹布拉塔流心水牛芝士配有機小蕃茄、羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律

🔹吞拿魚蛋黃醬泡沫

🔹吞拿魚韃靼

🔹西班牙甜青椒

平時唔食青椒嘅我覺得呢個甜青椒好驚艷,佢係用咗特級初榨橄欖油去炸甜椒🫑雖然有少少苦苦地,但係佢係有種回甘嘅感覺,上面嘅岩鹽令到個甜青椒味道昇華咗一級😆送酒一流

而主菜我哋就揀咗黑松露安格斯牛面肉燴飯同炭烤豬肋骨

🔹黑松露安格斯牛面肉燴飯

一上枱見到咁多黑松露片喺個飯上面就知道用了十足,個牛面肉炆到好腍,唔使咬就已經散開,食落有油香,而個意大利飯係傳統半生熟嘅口感,用上牛肝菌同芝士製作醬汁,成個意大利飯都充滿菇菌嘅香氣,勁奢華

🔹炭烤豬肋骨

個豬肋骨同樣係煮到好腍,一切就輕鬆將骨同肉分離,個醬汁超香甜,店員話係用咗石榴去製作個醬汁,配埋旁邊嘅牛油薯蓉一齊食勁惹味😋

最後甜品我哋揀咗黑櫻桃奶凍同埋塔丁蘋果塔,個人覺得個黑櫻桃果醬真係甜咗少少,不過個奶凍係超香牛奶味同埋超滑溜,如果可以少返啲啲果醬就Perfect啦,而個蘋果塔同樣係較為甜膩,佢上面嘅焦糖醬帶有微微海鹽的味道,有啲似拖肥嘅香氣,而蘋果肉唔會煮到完全溶晒,仲係可以食到爽口嘅蘋果肉,配雲呢拿雪糕的確係十分配搭的
2025-02-05
原來上環有間2024米芝蓮指南新入選餐廳 - 主打地中海風情嘅意大利餐廳作為中環西班牙餐廳Chueca嘅姊妹店,同樣由西班牙籍行政總廚Jordi Vallés Claverol主理~Chef 曾經做過米芝蓮二星的法國餐廳及米芝蓮三星的西班牙餐廳◞兩個人用人均$538 已經可以試勻 tasting menu 9道菜! Tasting  Menu 除返開一道菜唔洗$60 !重要係米芝蓮!你又覺唔覺得抵呢?◞5道 Sharing 嘅前菜好好食!尤其係 Ibérico Ham 48 Months 超濃榛果肉香嘅黑毛豬火腿配鬆鬆軟軟嘅Rosemary Focaccia~ 新出嘅Eggs Tonnato ,將吞拿魚蛋黃醬泡沫、酸豆同埋三文魚籽放入雞蛋造型入面,口感幼滑~Tuna Tartare 賣相都好精緻!將脆米片配搭淋上檸檬西柚味醂汁嘅吞拿魚蓉食勁 refreshing◞Juno Truffle Tagliolini 前者超掛汁黑松露細麵,每一啖都覺得好滿足ヽ(´▽`)ノ後者Pork Ribs 炭烤後都可以保持到咁濕潤juicy最正一定喺個石榴糖蜜汁,甜甜地又解少少膩 🉐呢兩款都係唔洗額外加錢

Tasting  Menu 除返開一道菜唔洗$60 !
重要係米芝蓮!你又覺唔覺得抵呢?

5道 Sharing 嘅前菜好好食!

Juno Truffle Tagliolini
前者超掛汁黑松露細麵,每一啖都覺得好滿足ヽ(´▽`)ノ
後者Pork Ribs 炭烤後都可以保持到咁濕潤juicy
最正一定喺個石榴糖蜜汁,甜甜地又解少少膩 🉐
呢兩款都係唔洗額外加錢㗎!

最後兩款甜品都係好完美咁將今晚收結!
Tiramisu 輕盈不會膩但酒味不重
Tarte Tatin(法文讀音:塔塔塔塔)冷熱交融嘅法式蘋果塔(勁好食),雪糕都有雲呢拿籽㗎!
環境都係好靚又高雅~ 順帶一提Waiter嘅服務態度勁熱情(完全感受到佢好熱愛佢份工作😂)
配埋white wine! 呢款係酸度高而且果香味較為重,配前菜salad好夾呀
Mocktail推薦 Pink Love ~ 紅莓汁好清新而且入面裡有好多紅桑子果肉

𖥸 Tasting Menu | 538pp

🜸 ALL 5 Starters to share
⸝ Ibérico Ham 48 Months 伊比利亞火腿48個月
Served on homemade rosemary focaccia

⸝ Burrata Pugliese布拉塔流心水牛芝士
Heirloom tomatos, hazelnuts, Frisée salad, basil

⸝ Eggs Tonnato 吞拿魚蛋黃醬泡沫
Tuna egg mayonnaise, capers, salmon roe

⸝ Tuna Tartare 吞拿魚韃靼
Lightly seasoned with grapefruit, chardonnay vinegar, albariño white wine, arbequina EVOO

⸝ Padrón Peppers 西班牙特級初榨橄欖油炸甜椒
Deep fried green peppers, extra virgin olive oil

🜸 Main Course
⸝ Juno Truffle Tagliolini 特色黑松露意大利細麵
Thin noodle “all’uovo”, parmesan cheese, shaved truffle

⸝ Pork Ribs 炭烤豬肋骨
Pomegranate molasses citrus and spices, smashed rosemary jacket potatoes

🜸 Dessert
⸝ Tiramisu 提拉米蘇
Savoyardi, mascarpone, Valrhona cocoa powder

⸝ Tarte Tatin 塔丁蘋果塔
Apple tart, caramel chantilly, vanilla ice cream

🜸 Drinks
⸝ White wine - MOI VERDECA IGP Puglia | 85
Light, Citrus, Floral, Fresh Verdeca

⸝ Pink Love | 80
Cranberry Juice, Lemon Juice, Fresh Raspberry, Syrup
2025-01-22
2024-12-29 2116 views
首先講吓呢度嘅環境 樓底好高裝修感覺好摩登 仲有棵真嘅聖誕樹 好有氣派每位員工都好熱情 好喜歡同客人交流互動仲有嘅細心位係 天氣咁凍嘅時候餐廳有為食客着想 係有提供暖水㗎一場嚟到當然要食Tasting Menu啦可以食到餐廳別出心裁嘅菜式❣️伊比利亞火腿48個月頂部覆蓋份量好慷慨嘅火腿 火腿夠晒鹹香 配搭新鮮烘烤嘅迷迭香意大利麵包食 非常配合❣️布拉塔流心水牛芝士水牛芝士好幼滑 配上我最愛嘅basil 橄欖油食落有好清新嘅感覺 夾埋好香口嘅榛子碎食 又有另一番滋味❣️吞拿魚蛋黃醬泡沫用一個雞蛋造型嘅器皿盛載 打卡一流吞拿魚醬來自意大利 搭配酸豆打成foam再配上粒粒飽滿嘅三文魚子 冇諗過吞拿魚醬都可以化腐朽為神奇❣️吞拿魚韃靼鮮味嘅吞拿魚蓉配檸檬西柚味醂汁份量十足 檸檬西柚汁食落好清新仲有啲薄脆米片 口感豐富❣️西班牙甜青椒用特級初榨橄欖油炸 夠晒健康❣️特色黑松露意大利細麵雞蛋細麵好掛汁 搭配刨絲帕馬森芝士仲有份量豐富嘅新鮮黑松露片 好美味❣️安格斯牛面肉燴飯本身嘅menu係牛肝菌和帕瑪森芝士燴飯但因為餐廳有問我們有冇食物敏感朋友對洋蔥過敏 原先嘅飯底係有洋蔥成份餐廳便轉成南瓜燴飯 食落好清甜牛面
首先講吓呢度嘅環境 樓底好高

手指餅浸咗espresso
配上好smooth嘅mascarpone cheese
食落感覺好moist Valrhona可可粉好醇厚

❣️塔丁蘋果塔
呢味甜品超級邪惡 蘋果塔完全被焦糖奶油覆蓋 重點當然係蘋果焗到好腍 配埋雲尼拿雪糕食 緩和咗焦糖嘅甜味 雲呢拿雪糕真係有雲呢拿籽㗎
2024-12-28 1653 views
上環永樂街Juno,系一間米芝蓮推薦餐廳,橄欖綠色瓷磚門面,外國氣息濃,打卡真係一流!Juno主打意大利菜,又融合地中海特色,非常受歡迎。佢哋$538 Tasting Menu可以試到多款口味,其中有五道前菜。Iberico Ham 48 months48個月伊比利亞火腿,賣相好靚,火腿充滿鹹香,搭配新鮮又鬆軟嘅麵包,口感層次豐富。Burrata Pugliese用咗食材新鮮嘅流心水牛芝士同有機小蕃茄,擺盤充滿藝術感。Egg Tonnato吞拿魚蛋黄醬泡沫,蛋型杯裝住,入面系意式吞拿魚醬,口感綿密細膩,面頭再加上三文魚籽,賣相打卡一流!Padron Peppers炸香咗嘅青椒仔,食材新鮮高質,外表飽滿均勻,入口回甘。主菜都相當吸引,我哋每人揀咗一款。Pork Ribs炭烤豬肋骨,用紅石榴糖蜜上色,色澤出眾,肉質軟嫩亦烤得非常入味,配搭紅石榴肉果增加水果香甜氣息。焗薯口感綿密,份量十分滿足。Truffled Angus Beef Cheek Risotto (+HK$40)黑松露安格斯牛面肉燴飯則香濃無比。牛肉炆得軟冧,賣相唔錯,燴飯軟硬適中有咬口,加埋黑松露及帕瑪臣芝士,惹味香口。De

Iberico Ham 48 months

Burrata Pugliese
用咗食材新鮮嘅流心水牛芝士同有機小蕃茄,擺盤充滿藝術感。

Egg Tonnato

Padron Peppers
炸香咗嘅青椒仔,食材新鮮高質,外表飽滿均勻,入口回甘。

主菜都相當吸引,我哋每人揀咗一款。

Pork Ribs

黑松露安格斯牛面肉燴飯則香濃無比。

Dessert系提拉米蘇同黑櫻桃奶凍。

提拉米蘇咖啡粉濃郁,底層濕潤、中間有手指餅碎同惹味芝士,層次豐富。

黑櫻桃奶凍
入口細膩順滑,充滿果香同奶味。

2024-12-21 1507 views
上環Juno🌟伊比利亞火腿迷迭香意大利麵包這款意麵不僅外型誘人,口感更是軟中帶勁,搭配香氣四溢的伊比利亞火腿和迷迭香,簡直是美味到無法抗拒!🧀 布拉塔流心水牛芝士超軟滑的布拉塔芝士讓你一口接一口停不下來!🍲 吞拿魚蛋黃醬泡沫這道前菜絕對讓你大吃一驚!吞拿魚的鮮美和蛋黃醬的香濃完美融合,再搭配上泡沫的輕盈口感🥩特級初榨橄欖油炸甜椒這道菜將濃郁的初榨橄欖油與甜椒的清新完美結合,燒烤出絕妙的風味!🥩 炭烤豬肋骨和黑松露安格斯牛面頰飯外皮焦香內裡多汁的炭烤豬肋骨,搭配上黑松露的風味,每一口都是極致的享受!🍰提拉米蘇和塔丁蘋果撻兩款甜點都將傳統與創新完美結合,為這一餐畫上完美的句點。總之,Juno無論是環境、服務還是美食都值得你來嚐試!快來這裡享受一場舌尖上的盛宴吧!
上環Juno

🌟伊比利亞火腿迷迭香意大利麵包

🧀 布拉塔流心水牛芝士
超軟滑的布拉塔芝士讓你一口接一口停不下來!

🍲 吞拿魚蛋黃醬泡沫

🥩特級初榨橄欖油炸甜椒

🥩 炭烤豬肋骨和黑松露安格斯牛面頰飯

🍰提拉米蘇和塔丁蘋果撻
兩款甜點都將傳統與創新完美結合,為這一餐畫上完美的句點。

2024-12-19 9983 views
就嚟聖誕節,老公話同我預早慶祝聖誕,帶咗我去呢間喺上環米芝蓮推介嘅餐廳😍 牛油果綠色嘅設計超靚呀❤️TASTING MENU ($538/pp)ALL STARTERS TO SHARE🥗Iberico Ham 48 Months 伊比利亞火腿48個月搭配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包🐖伊比利亞火腿鹹香濃郁,配埋新鮮烘烤嘅迷迭香意大利麵包,咬落去外脆內軟,火腿味道更突出❤️Burrata Pugliese 布拉塔流心水牛芝士,有機小蕃茄,羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律,烘烤榛子碎(素)🧀布拉塔流心水牛芝士,奶香濃郁,入口即化,配埋沙律,味道清新🥰Egg Tonnato 吞拿魚蛋黃醬泡沫意式吞拿魚醬,酸豆,三文魚子🥚呢道菜用咗吞拿魚mouse做底,蛋黃醬泡沫做面,上面再加啲三文魚子,真係好有層次,咸香開胃🤤Tuna Tartare 吞拿魚韃靼吞拿魚蓉配檸檬西柚味醂汁,薄脆米片🐟吞拿魚韃靼,用檸檬西柚味醂汁調味,味道清新爽口,再配上薄脆米片,咬落去脆卜卜,非常有驚喜❤️Padron Peppers 西班牙甜青椒特級初榨橄欖油炸甜椒(素)🫑西班牙甜青椒用特級初榨橄欖油炸,甜甜地,唔會辣,外層脆香,內裡嫩滑👍🏻M

TASTING MENU ($538/pp)

ALL STARTERS TO SHARE🥗
Iberico Ham 48 Months
伊比利亞火腿48個月搭配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包🐖

Burrata Pugliese

Egg Tonnato
吞拿魚蛋黃醬泡沫意式吞拿魚醬,酸豆,三文魚子🥚

Tuna Tartare
吞拿魚韃靼吞拿魚蓉配檸檬西柚味醂汁,薄脆米片🐟

Padron Peppers
西班牙甜青椒特級初榨橄欖油炸甜椒(素)🫑

MAIN🥩
Seafood Fideos (min. 2 guests)
海鮮"砂鍋"西班牙短麵(最少兩位)
(每位另加HK$80)
呢個海鮮砂鍋西班牙短麵真心好正,然後有兩隻超大嘅紅蝦,湯底濃郁,麵條煙韌,朔晒啲湯汁真心好好食🫶🏻

DESSERT 🍮
Panna Cotta 黑櫻桃奶凍
白朱古力奶凍,Amarena糖酒漬黑櫻桃

Tarte Tatin 塔丁蘋果塔(每位另加 HK$20)
蘋果塔,焦糖奶油,雲尼拿雪糕

Drink 🍸
PEACH ICE TEA🍑 ($80)
Peach Tea, Lemon Juice, Fresh Mint

GINGER LEMONADE🍋 ($80)
Ginger Beer, Lime Juice, Fresh Ginger

Type of Meal
Dinner
Celebration
Christmas
今晚到訪入選michelin guide米芝蓮推介既JUNO,環境簡約雅致,柔和燈光營造出輕鬆愉悅氛圍,店員熱情又專業,令整個用餐體驗更佳!🔹 Iberico Ham 48 Months 伊比利亞火腿48個月伊比利亞火腿肉質細膩、口感滑順、風味濃郁,搭配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包,火腿鹹香與麵包酥脆相得益彰。🔹 Burrata Pugliese 布拉塔流心水牛芝士布拉塔芝士外皮柔韌,切開即流出奶香四溢既芝士,配搭清甜有機小蕃茄、清香羅勒橄欖油,口感豐富。加入榛子碎,散發烘烤香味,為整道菜增添層次感,食落清新又開胃。🔹 Egg Tonnato 吞拿魚蛋黃醬泡沫鮮味意式吞拿魚醬與滑順蛋黃醬結合,口感輕盈而不油膩,酸豆既酸味恰到好處,增添一絲清新感,配鮮味十足既三文魚子,創意滿分。🔹 Tuna Tartare 吞拿魚韃靼新鮮吞拿魚蓉搭配檸檬西柚味醂汁,酸甜平衡,帶來一種清新既味覺衝擊。薄脆米片口感酥脆,與柔滑魚肉形成完美對比。🔹 Padron Peppers 西班牙甜青椒特級初榨橄欖油炸甜椒甜椒經過初榨橄欖油炸製,外脆內嫩,保留青椒鮮甜味,搭配一點鹽更滋味。🔹 Pork Ribs 炭烤豬肋骨豬
🔹 Burrata Pugliese 布拉塔流心水牛芝士
🔹 Egg Tonnato 吞拿魚蛋黃醬泡沫
🔹 Tuna Tartare 吞拿魚韃靼
🔹 Pork Ribs 炭烤豬肋骨
豬肋骨炭烤得恰到好處,外皮微焦,肉質鮮嫩多汁。石榴糖蜜甜味夾雜清新香料,形成獨特風味,再搭配迷迭香烤馬鈴薯碎泥,令人回味無窮。
🔹 Juno Truffle Tagliolini 特色黑松露意大利細麵
黑松露香氣濃郁,加入刨絲帕馬森芝士為整道菜增添奶香風味,口感滑順,係絕對不容錯過既佳品!
🔹 Tiramisu 提拉米蘇
經典意大利甜品~咖啡浸透手指餅,仲有柔滑馬斯卡彭芝士、甘香Valrhona可可粉,層次極為豐富,每一啖都充滿幸福感!

🔹 Panna Cotta 黑櫻桃奶凍
奶凍口感絲滑,白朱古力甜味與Amarena糖酒漬黑櫻桃既酸甜味相互輝映,啖啖清新,特別適合做飯後甜點。
🔹 Passion Fruit Mojito、Peach Ice Tea
飲品試咗 Passion Fruit Mojito,清新熱帶水果味搭配薄荷香氣,解渴又解膩。 Peach Ice Tea 則帶有淡淡桃香,清爽且提神!
JUNO
地址: 上環永樂街88號地舖
JUNO 📍上環永樂街88號地舖━這間位於上環的地中海mix意大利餐廳一直都廣受好評 新入榜米芝蓮推薦之後人氣更旺了呢!墨綠色為主調的外墻格外帶有靜謐神秘氣息~ 環境優美 很適合來約會或者小聚!是日到訪選擇了晚餐的tasting menu ($538 +10%) 兩個人吃得超滿足~━🥖 Iberico Ham 48 Months▶︎ 48month伊比利亞火腿片香氣濃郁 搭配麵包雙重滿足▶︎ 大愛這個迷迭香佛卡夏! 外脆內糯口感很不錯~━🧀 Burrata Pugliese ▶︎ burrata芝士搭配 沙律菜 小蕃茄 羅勒橄欖油 榛子碎等 口感超豐富▶︎ ︎ 這個布拉塔芝士品質超好~ 內裡是剛剛好的軟心━🥚 Egg Tonnato ▶︎ 小小的蛋內有乾坤 上層是輕盈吞拿魚泡沫 下層則是細膩蛋黃醬~ ▶︎ 喜歡表層的吞拿魚泡沫 入口即化但tuna味道頗濃!━ 🐟 Tuna Tartare ▶︎ 生吞拿魚粒搭配酸酸調味 是很特別的他他調味!▶︎ 搭配薄脆口感增色不少 這款調味很清新呢━🫑 Padron Peppers ▶︎ 經典綠色甜椒! 炸過之後香而不膩 不辣反倒帶些清甜感━🥘 Seafood Fideo

JUNO
📍上環永樂街88號地舖

🥖 Iberico Ham 48 Months
▶︎ 大愛這個迷迭香佛卡夏! 外脆內糯口感很不錯~

🧀 Burrata Pugliese
▶︎ ︎ 這個布拉塔芝士品質超好~ 內裡是剛剛好的軟心

🥚 Egg Tonnato
▶︎ 喜歡表層的吞拿魚泡沫 入口即化但tuna味道頗濃!

🐟 Tuna Tartare
▶︎ 生吞拿魚粒搭配酸酸調味 是很特別的他他調味!
▶︎ 搭配薄脆口感增色不少 這款調味很清新呢

🫑 Padron Peppers
▶︎ 經典綠色甜椒! 炸過之後香而不膩 不辣反倒帶些清甜感

🥘 Seafood Fideos
▶︎ 海鮮飯常吃 但用短意粉代替飯是第一次嘗試! 表面的兩隻超大紅蝦同樣吸睛~
▶︎ 調味可以說是極度鮮美 蝦味非常濃郁 搭配熟度剛好的短意粉與魷魚粒 口感豐富!

🍎 Tarte Tatin
▶︎ 反轉蘋果派以薄脆撻底承載千層蘋果 再搭配焦糖醬 cream 雲呢嗱雪糕等 有冰火兩重天的感覺! 超足料呢~
▶︎ 蘋果味濃郁 甜中帶果酸 不會很膩哦

🍰 Tiramisu
▶︎ 很經典的Tiramisu 咖啡香頗濃郁 馬斯卡彭厚重而不甜膩 Valrhona 可可粉加分!

2024-12-09 1591 views
今晚去咗上環一間地中海意大利風嘅餐廳JUNO,試咗佢哋嘅TASTING MENU,價錢係HK$538一位,加HK$120可以有兩杯酒,真係相當抵。開頭嘅幾道前菜真係好吸引,首先係 *Ibérico Ham 48 Months*,配上自家製嘅迷迭香focaccia,火腿嘅味道濃郁,搭配麵包一齊食,口感非常好。接住係 *Burrata Pugliese*,新鮮嘅水牛芝士配上 heirloom tomatoes,同埋少量嘅榛子,清新又有層次感,特別適合夏天食。再嚟就係 *Eggs Tonnato*,呢道菜把Tun鯪魚同蛋黃醬完美結合,加上些少鹽漬魚卵,味道出奇好,帶有海鮮嘅鮮味。*Tuna Tartare*就更加清新,輕輕調味,配合葡萄柚同埋白葡萄酒,口感清爽,真係令人食到停唔到。至於 *Padrón Peppers*,炸得金黃香脆,搭配特級初榨橄欖油,完全唔會辣,正好做開胃菜。主菜方面,我試咗 *Pork Ribs*,豬肋骨肉質軟滑,配上石榴醬同埋香料,味道相當獨特,旁邊嘅迷迭香薯仔亦都好好食。另一道 *Truffled Angus Beef Cheek Risotto*,Risotto煮

主菜方面,我試咗 *Pork Ribs*,豬肋骨肉質軟滑,配上石榴醬同埋香料,味道相當獨特,旁邊嘅迷迭香薯仔亦都好好食。另一道 *Truffled Angus Beef Cheek Risotto*,Risotto煮得恰到好處,帶有松露嘅香氣,配上蘑菇同埋芝士,簡直係享受。

最後,甜品有 *Tiramisu**同埋 *Tarte Tatin*,兩者都非常出色。Tiramisu嘅口感輕盈,咖啡味道濃郁;而Tarte Tatin則係蘋果塔,焦糖味濃,配上香草冰淇淋,完美收尾。
2024-12-09 1673 views
家中有人生日,訂位週末前來,嘗試這間開了沒有多久又連享讚譽的西餐廳。雖是午餐時段,卻是享用brunch套餐。毫不含糊地,可自選兩道前菜、一道主菜、一道甜品。每人很快點好,分別有不同選擇,真是太好了,可以吃自己的,又看別人的,甚或忍不住嚐人家的一小口呢。一道道呈上了:食材新鮮豐富,配搭講究,餐具擺盤亦具美感,很合家人喜愛健康美味又賞心悅目的心意。以個人口味和感官評價,前菜推介吞拿魚蛋黃醬泡沫:成雙成對的蛋蛋呈上,頗具情趣,吃下去滿口豐厚魚、蛋、香料的默契配合,其實不用分析,只管整體品味。家人有喜愛水牛芝士的,自然加錢也要猛推流心水牛芝士這款了。還有上菜小哥唯恐不添亂地寬慰:“隨你怎麼吃...”這也叫解說嗎,是提醒吧,可見保持吃相難度之高。有人無肉不歡,被猜中主菜鐵定會點炭烤豬肋骨:雖好吃但並非驚喜,配料算是有些異國風情吧。我個人喜愛的主菜則是蕃茄風味尖吻鱷:養眼、健康、魚肉口感嫩滑,加上蕃茄等一眾配菜可增顯層次感且也飽足。本想甜品免談了,對我而言只是湊成一套。可這間餐廳不太香港,向食客傾倒其拳拳盛意,隨著提拉米蘇的出場擺出慶祝生日的架勢,將儀式感穩定維持並推高至一餐飯的終點!滿足、滿意、
毫不含糊地,可自選兩道前菜、一道主菜、一道甜品
滿足、滿意、滿分!👏👏

2024-11-23
$350 (Lunch)
Celebration
Birthday