2018-09-07 388 views
尋日今日晏就去左紅磡搵食,以前食開黃埔個間德美,但因為太熱,就去左近紅磡站既呢間。入到去其實唔係好大間,我地四個人,坐左最入個張,但原來隔離係廁所,所以有啲味。。。。。。建議大家唔好簡呢個位坐黎到就要嗌返個最抵食既角切魚生飯,不過好好笑,佢12點營業,我地明明係第二枱客,當我地嗌魚生飯時,侍應竟然話要睇下有冇。。。不能理解,不過最後都有得叫既除左個飯,其實會送麵豉湯,茶碗蒸,沙律同甜品(雪糕糯米滋)麵豉湯多豆腐,味道可以。茶碗蒸好食呀,蛋夠滑,冬菇同雞肉都好香!沙律細細碟,酸味味,夠開胃。到主角出場啦!大大碗既魚生飯,上碟後第一時間篤穿中間隻蛋撈飯,因為咁樣啲飯會滑超多,之後有勁多魚生,三文魚基本啦,仲有蟹籽呀劍魚希靈魚等,正呀!碗飯其實都幾大碗,魚生既分量都多,唔會有食到最尾得返飯既情況,真心推介!不過想食既朋友要注意,角切魚生飯供應唔多,想食就最好1200去到,真係手快有手慢冇架!

除左個飯,其實會送麵豉湯,茶碗蒸,沙律同甜品(雪糕糯米滋)

麵豉湯多豆腐,味道可以。
茶碗蒸好食呀,蛋夠滑,冬菇同雞肉都好香!
沙律細細碟,酸味味,夠開胃。

角切魚生飯
角切魚生飯
2018-08-26 359 views
女朋友之前黎食過話好食, 同埋好快會賣晒, 所以今日特登早啲黎食魚生飯!環境裝修歐日風, 位置比較窄, 但坐得還算舒服。餐牌睇都唔駛睇, 點咗兩個角切櫻花魚生飯(唔太記得個名)。 隨餐附送蒸蛋, 面鼓湯, 沙律同埋糯米糍。點餐後好快送到, 份量多足夠有突嘅份量, 魚生粒佈滿全個碗加咗一隻生蛋, 撈埋一齊就開始食得喇! 魚生飯入面有三文魚, 油甘魚, 章魚, 蝦子, 帶子, 青瓜, 芽菜等等!略嫌飯唔夠酸, 但勝在份量多, 魚生好味!會再光顧!唯一有唔好就廁所個水龍頭無咩水出, 難啲洗手!

環境裝修歐日風, 位置比較窄, 但坐得還算舒服。

唯一有唔好就廁所個水龍頭無咩水出, 難啲洗手!
2018-08-25
$68 (Lunch)
2018-08-20 373 views
這區有不少餐廳都少有名氣,在眾多大集團的連鎖店之中不乏小店。即做在平日中午德美也有時滿座,要和學生一同輪候。今天朋友和我皆放假,又隔了一段時間沒有在附近吃飯,於是決定在這裡一聚。我們在 13:30入座,難得一見餐廳只是半滿席。我點了北海道三色魚生飯 ($78),午市套餐附送沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋及甜品。前菜方面,沙律茶新鮮開胃;茶碗蒸蛋柔滑可口;味噌湯鹹淡適中。魚生包括有三文魚、帶子和白身魚,每片刺身均厚切鮮甜,非常嫩滑,沒有帶筋或腥味。飯上的溫泉蛋極流心,與加了壽司醋的珍珠米飯拌着吃很配。吃時也可以偶爾蘸芥末突出鮮味。米的質感大致上剛好,略嫌吃到最後的飯較濕。甜品就附上一個雪米糍。整個套餐的份量能滿足胃口大的客人。午餐的性價比高,也沒晚上那麼多客人。晚市也有午市提供的菜式,份量一樣但價錢較貴,也需額外付錢才可升級單點至套餐。下次再來大概也會點魚生類的主菜。
北海道三色魚生飯
2018-03-12
$78 (Lunch)
北海道三色魚生飯
2018-08-15 252 views
我通常都是午餐來吃。60至70幾蚊有湯,沙律,蒸蛋,主食和甜品。湯是普通味噌湯,沙律蒸蛋都不過不失。我最喜歡角切魚生飯,滿滿的魚生加上溫泉蛋份量很多,每天都很快賣完。甜品會是一粒雪米糍。作為午餐,這個價錢我覺得很不錯,不太貴又很多東西吃。
甜品會是一粒雪米糍。
作為午餐,這個價錢我覺得很不錯,不太貴又很多東西吃。
2018-08-12 289 views
幫襯德美已經好多年了,週末人龍沒有短過。同等價錢我也只敢係佢到食蟹籽甚至刺身長話短說,推介幾個今日食的菜式。朋友請過食四季酒店的空運雞泡魚乾,不外如是。德美依個,好味。我同男友必食,牛舌。鮮美。mum’s favourite, 食得又睇得燒鯖魚同醬煮都係德美好。好肉地,又新鮮,醬煮未加薑都唔會腥。三文魚生飯,火炙三文魚,正。仲有加洲卷同蒸蛋都比出面同等價錢日本餐廳好食。午餐晚餐都送甜品的 大家都試下啦! P.S. Weekday好似有得book位的

長話短說,
推介幾個今日食的菜式。

我同男友必食,牛舌。鮮美。

mum’s favourite, 食得又睇得

三文魚生飯,火炙三文魚,正。

仲有加洲卷同蒸蛋都比出面同等價錢日本餐廳好食。

午餐晚餐都送甜品

大家都試下啦!
P.S. Weekday好似有得book位的
2018-07-28 413 views
在紅磡附近工作,德美成為我經常去嘅日本料理店! 因為呢一區都有兩間分店,貪佢地點方便,環境座位舒適,食物唔錯。而兩間質素其實都有少少差別,但係只要識揀都係好好嘅選擇。芝麻雞翼我平時好少叫,不過聽到隔離枱話又脆又香,所以咪試下囉。果然係唔錯喎真係好入味,皮好脆,芝麻好香。大蝦天婦羅卷: 上面的蟹子好多,粒粒卜卜脆好有口感。沙律醬提升了味道不少,另外,連蝦頭都好脆好香濃蝦味啊!必食洋蔥燒三文魚丼: 如果三文魚再肥美D,用上魚腩就好!例排送上香芋雪米糍

真係好入味,皮好脆,芝麻好香。

大蝦天婦羅卷: 上面的蟹子好多,粒粒卜卜脆

洋蔥燒三文魚丼: 如果三文魚再肥美D,用上魚腩就好!

例排送上香芋雪米糍

2018-07-21 436 views
靚仔蔥吞拿魚腩飯,我成日都係紅磡這兩家分店食㗎! 鍾意佢有好多粒,大大粒嘅魚子,好新鮮無腥味好好味; 放係吞拿魚蓉上面,食完魚子就一啖一啖食呢個充滿新鮮魚味吞拿; 跟住到個飯啦,雖然飯底冇另一間分店咁重香菇味,但係嗰珍珠米仍然好得好大粒,仲好軟熟,成碗飯好回味㗎!但有一樣嘢要提一提,佢個蒸蛋竟然唔夠滑 ,希望佢做好d啦!日本餐廳好少有咁既情況呀痳,我又次次好期待個蒸蛋! 好彩個麵豉湯都不錯,裏面都有足夠份量既菜同豆腐,份量都ok

但有一樣嘢要提一提,佢個蒸蛋竟然唔夠滑

2018-07-14 379 views
光顧德美已超過十次,一值都喜歡食三文魚角切飯同壽司定食,飯加左鰹魚汁好入味,刺身新鮮。男友未食過,所以帶他去食午餐,我點了三文魚角切飯定食,男友點了鰻魚飯定食,我點的三文魚角切飯好快到左,但前菜沙律、麵豉湯遲遲都未到,向職員追單都未有,我男友完全未有得食,我真係好嬲,向女店長投訴,她只不斷叫我等,整緊喇!最後只來了前菜,鰻魚飯一直未有,遲過我入坐既人下單叫鰻魚飯,都已食緊,男友等了足足一小時都未有,追單追左好多次都冇人理會,我再問店長,佢又係叫我等,我忍唔住發火鬧人,究竟仲要等幾耐,等左一個鐘都未有,我地趕住睇戲,就快夠鐘喇,你地試下等個鰻魚飯等一個鐘都未有係乜感受先啦!鬧完之後就即刻來鰻魚飯足足等左一個鐘,追左N咁多次單,發火鬧人先有得食。食物就算做得幾好味,但服務態度咁差,咁樣做生意,直頭趕客。
鬧完之後就即刻來鰻魚飯
2018-07-10 417 views
每次同屋企老人家食飯 都係提早去今次5點幾去到餐廳食晚市 同人地準備去紅館睇show既野一樣的早!!不過好在我地早d到...我地入座後15分鐘左右 已經滿座今次又係4個人食 所以都唔係嗌左好多野媽媽想食石鍋飯..(可能因為平d)嗌左2個石鍋飯 一個豬 一個係牛腩我就嗌左牛油果炸軟殼蟹壽司 黎到岩岩好有4件 一人一件仲嗌左剌身盛 我都唔係幾好意思嗌甘貴既野..(媽媽本身只係諗住入黎食石鍋飯)不過好新鮮~ d料真係靚貨我仲嗌左燒牛扒(呢張圖已經係食左幾件)所以最後唯有我搶住埋單啦~~不過好食就無計啦~
每次同屋企老人家食飯 都係提早去
今次5點幾去到餐廳食晚市 同人地準備去紅館睇show既野
一樣的早!!

不過好在我地早d到...

我地入座後15分鐘左右 已經滿座

今次又係4個人食 所以都唔係嗌左好多野
媽媽想食石鍋飯..(可能因為平d)

嗌左2個石鍋飯 一個豬 一個係牛腩

我就嗌左牛油果炸軟殼蟹壽司 黎到岩岩好有4件 一人一件

仲嗌左剌身盛
 我都唔係幾好意思嗌甘貴既野..
(媽媽本身只係諗住入黎食石鍋飯)

不過好新鮮~ d料真係靚貨

我仲嗌左燒牛扒
(呢張圖已經係食左幾件)

所以最後唯有我搶住埋單啦~~

不過好食就無計啦~
2018-07-05 387 views
食過好多次德美壽司,剛開張的時候就一直光顧,一直沒有失望過。事隔多年,再食返,味道保持了一定的水準,但失去了當初的那份驚艷。石鍋飯份量是夠的,流心蛋黃賣相很吸引,每次戳破流心蛋,看著蛋黃流出來就很滿足。牛柳幾嫩,是半生熟的。但是洋蔥太多,切的太大塊的洋蔥是生的,吃了生洋蔥有嘴巴殘留了不舒服的味道。當初最喜歡的是德美的蔥吞拿魚蓉飯,超多魚蓉配上三文魚子,還有一顆小巧的鵪鶉流心蛋。飯還加了芝麻和碎紫菜調過味,每次食完都未夠喉。這次再食,少了當初的感動。雖然還是好食的,但是沒有保持住以前的那份驚艷。午餐定食有跟一個細份和風沙律,蒸蛋和味增湯。沙律和蒸蛋也沒有以前那麼有誠意了,份量少了,味道也不如從前。

牛柳鍋石鍋飯

午餐定食有跟一個細份和風沙律,蒸蛋和味增湯。

蔥吞拿魚蓉飯
$80 (Lunch)
牛柳鍋石鍋飯
蔥吞拿魚蓉飯
打電話去訂位4大人+1歲BB。我問有無BB凳,她說沒有,甘我唸坐BB車都okay.店員覆我,留間房卑我,逼逼地坐啦。有房都逼?但又沒有正面答我可唔可以放BB車。再問多句她就説現在只有這個房可以卑我。 甘我都答應去,去到終于明晒,間房系一個卡位,多度門,連BB車都無位擺。又無BB凳,我地系細車,照開卑BB坐,但系上菜位,好危險,店員都叫我地收車。結果係全程手抱BB食野。 公道一句,食物及格的,合附期望的。但店員態度一般,唔多Friendly. 我臨走觀察店內環境,真系好逼,其他座位都無可能放BB車,難怪接電話個個無答我。
2018-06-04 504 views
Lunch Set點都抵食過夜晚,襯去接老公放工既星期六去試下😍😍叫左一個雜錦刺身飯同壽司+烏冬set佢有齊蒸蛋、沙律、湯...勁抵食!飯底唔係白飯黎架,係日式有味飯😋😋 即係味素個friend 壽司等左好耐先上...餓到唔記得影相🤣🤣壽司食得出係手制同剛出廚房😏😏但同個烏冬隔得太耐扣左小小分唉!出名既鋪頭通常服務麻麻德美既服務員既落單、追單令我有種置身譚仔既感覺...莫非...德美已經換左老闆?

叫左一個雜錦刺身飯同壽司+烏冬set
佢有齊蒸蛋、沙律、湯...勁抵食!
飯底唔係白飯黎架,係日式有味飯😋😋 即係味素個friend
壽司等左好耐先上...餓到唔記得影相🤣🤣
壽司食得出係手制同剛出廚房😏😏
但同個烏冬隔得太耐扣左小小分

唉!出名既鋪頭通常服務麻麻
德美既服務員既落單、追單令我有種置身譚仔既感覺...
莫非...德美已經換左老闆?
2018-05-26 400 views
同事散水飯,一定要搵間似樣D既餐廳食最後的午餐,開心聚一聚,難得的最後一聚。德美夠近,又可以預約,方便十幾人同行食飯唔怕突然無位,或要一齊戇居居等位。各人叫各餐,眼見同事既牛肉石頭鍋同吞拿腩丼都非常正,而我就嗌左迷你牛肉烏冬配壽司定食,隨餐仲有沙律,茶碗蒸。其他飯餐仲有味噌湯。以日本菜黎講,可以挑剔既地方真係有好多,但又未到難食既程度。以呢個價錢,算係咁,未至於抵食,未有驚喜。例如熟蝦一食就知唔新鮮,有D乾。飯太黏,完全係一團野,夾起仲會癡左一小堆晌板上,我都唔知點解會咁樣。 茶碗蒸好hea,蒸到果樣唔滑,又少左粒銀杏。沙津有D菜既邊已經起銹... 茶水亦唔甘香,好普通。不過環境真係富麗堂旺,優雅舒服寬敞。大班朋友坐下食飯,簡簡單單,算唔錯。

2018-05-25
$86 (Lunch)
2018-04-18 937 views
同朋友偶爾經過,入去一試難忘。味道超出預期所想,唯一不滿係上菜耐左啲姐我地叫左個牛肉鍋,裏面有 金菇 、冬菇 、粉絲、 豆腐同 蔬菜。 當然唔少得主角牛肉同上面隻蛋啦。 天氣涼涼地,最好就係食個鍋㗎喇,食完即刻成身暖晒。呢個鍋既湯底唔會太甜,我最驚有啲壽喜燒湯頭過甜,呢個就唔會,啱啱好個軟殼蝦牛油果卷, 啲軟殼蟹啱啱炸好脆卜卜,配埋牛油果同上面的魚子,入囗好有囗感同層次,十分滋味焗蠔都唔錯,又幾大隻,新鮮焗起好好食,好香囗至於個和牛壽司味道就不過不失啦

牛肉鍋

炸軟殼蟹牛油果卷

焗蠔都唔錯,又幾大隻,新鮮焗起好好食,好香囗

焗黃金廣島蠔

至於個和牛壽司味道就不過不失啦
日本和牛壽司

2018-04-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
牛肉鍋
炸軟殼蟹牛油果卷
焗黃金廣島蠔
日本和牛壽司
2018-04-17 460 views
由一間店鋪開始,到現在多間分店,可想而知的確很多捧場客。今晚忽然想食,於是6:00來碰碰運氣。通常無訂位都好難有位,唯有早點來,7:30前要交枱,個半小時都足夠。上菜都算快。先來個溫泉蛋炸雞沙律美味的炸雞,飽肚的沙律牛肉烏冬:烏冬彈牙,牛肉好味牛油果軟殼蟹卷:真材實料,見到成隻軟殼蟹,配以健康嘅牛油果,味道好夾。串燒:雞翼、雞腎加埋七味粉,美味蕎麥冷麵:配隻鵪春蛋,營養價值高大蝦天婦羅:原隻大蝦連蝦頭,即炸,熱辣辣,好味

上菜都算快。

先來個溫泉蛋炸雞沙律
美味的炸雞,飽肚的沙律

牛肉烏冬:烏冬彈牙,牛肉好味

串燒:雞翼、雞腎
加埋七味粉,美味

蕎麥冷麵:配隻鵪春蛋,營養價值高

大蝦天婦羅:原隻大蝦連蝦頭,即炸,熱辣辣,好味

2018-04-15
  • 溫泉蛋炸雞沙律