東歐餐廳

Ivan The Kozak
餐廳提供正宗烏克蘭菜,可以品嚐到獨特嘅東歐風味,例如基輔炸雞扒、烏克蘭羅宋湯、傳統餃子傳統餃子、烏克蘭蜂蜜蛋糕、古法焙鹿肉門口有塊牆貼滿「支持烏克蘭」memo紙添,一入餐廳佈滿東歐的裝飾,以紅色為主調,東歐色彩的枱椅,牆上掛滿基輔市 (烏克蘭首都)的風景畫,感受到烏克蘭人開心慶祝的氣氛,所以都幾適合聚餐🥰⭐️記得一定要預先book枱,Walk in有排你等位呀👓烏克蘭風味蜂蜜蛋糕·經典原味 $88·開心果味 $94烏克蘭嘅特色嘅蛋糕,香港真係好少地方食到俄羅斯蜂蜜千層蛋糕。有少少木槺蛋糕粗鞋質感,但蛋糕唔係海綿蛋糕甘鬆軟,甜度適中淡淡蜂蜜味,得意囉,可能個人口味問題所以唔覺得太出色好好食😓正常蛋糕份量,但其實$90都幾貴😓個人覺得原味好食啲比較傳統,開心果味唔算好強烈開心果/果仁味,無太大特別。⭐️見每一枱必定會叫一個蛋糕,再加插蠟燭,啱晒慶祝生日!👓招牌芝士焗牛脷盅 $108招牌菜式之一,選用上等牛脷,厚切牛脷片,淋上濃郁芝士醬汁,每一口都充滿了濃郁的芝士香氣,另外仲有蘑菇粒配料。外層酥皮有啲似餅乾,稍微有點硬不過都好食👓古法香燒豬肋骨 $198菜式上枱時滿滿儀式感,侍應在豬肋骨淋上酒精
⭐️記得一定要預先book枱,Walk in有排你等位呀

👓烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
·經典原味 $88
·開心果味 $94

⭐️見每一枱必定會叫一個蛋糕,再加插蠟燭,啱晒慶祝生日!

👓招牌芝士焗牛脷盅 $108

👓古法香燒豬肋骨 $198
菜式上枱時滿滿儀式感,侍應在豬肋骨淋上酒精並開火,造成火焰效果,打卡一流😘肉質都幾淋、入味,大嚿有肉,都可以值得一試

👓馳名基輔炸雞扒 $198
一個雞肉球包住牛油炸,外皮香脆香口,內裏係流心牛油,一切開牛油就湧出來。伴碟一堆薯片,但薯片有少少硬 唔太薄脆 比較失色

👓焗蘋果鴨胸 $258
招牌菜式之一,鴨胸的厚度剛好。比較鍾意當中嘅蘋果片同莓醬,惹味 同鴨胸味道好夾

👓南瓜湯 $58

⭐️其實食物質素唔錯環境有氣氛,但比較精緻 份量偏小 價錢亦偏貴
去到東歐餐廳當然要試下正宗羅宋湯啦湯底用咗紅菜頭、蘿蔔、洋蔥等配料味道天然好多~而且仲有少少肉塊係裏面,真係好足料叫咗碟東歐餃子🥟裏面係芝士薯仔餡料個人好推薦呢款前菜味道好特別!同平時食開嘅餃子質地比較唔一樣!仲有勁香芝士味🧀Main叫咗碟牛肉,配埋脆香嘅一塊餅🤣店員好好人咁幫我地切開咗四份~碟牛肉燜到好’lum‘ !超正😋最後食咗個傳統甜品真係好好味!總結:8.5/10
去到東歐餐廳
當然要試下正宗羅宋湯啦
湯底用咗紅菜頭、蘿蔔、洋蔥等配料
味道天然好多~而且仲有少少肉塊係裏面,真係好足料
叫咗碟東歐餃子🥟裏面係芝士薯仔餡料
個人好推薦呢款前菜
最後食咗個傳統甜品
真係好好味!
總結:8.5/10

以前去過俄羅斯旅行,嗰度嘅俄國菜都令我好難忘🫶🏻今次係香港食到烏克蘭菜,不論係餐廳嘅裝修氣氛同食物都好有俄羅斯風味🩷特別係有一個corner好有俄羅斯屋企嘅感覺,好適合慶祝或者聚會👍🏻 overall嚟講食物唔會好鹹同埋種類好多選擇🫶🏻食物質素都好好😋重點係啲Staff嘅服務態度超好☺️烏克蘭老闆娘仲會親自招呼客人👍🏻不過價錢就屬於中上🫣兩個人食要差唔多~$7xx,如果係特別日子都OK嘅😂由於呢一間實在太多人食,建議早啲book定🫶🏻Walk in未必有位1️⃣傳統烏克蘭羅宋湯🫕🐷 $78[🅁🄰🅃🄴 4/5]個羅宋湯主要用甜菜同豬肉製成,味道有別於我哋平時飲嗰啲西式羅宋湯,個湯上面佢加左乳酪,好開胃又鮮甜❤️👍🏻2️⃣招牌芝士焗牛舌👅🧀 $108[🅁🄰🅃🄴 4/5]酥餅加埋牛舌同芝士一齊食,超邪惡☺️🤤個牛舌好厚切又整得好淋!!個酥餅口感似麵包,好香牛油味😋💖唯一美中不足嘅係,個芝士如果可以流質啲或者有嘢加熱住,會比較容易夾住酥餅嚟食,因為芝士一凍咗就好快變乾同硬🥹3️⃣烏克蘭香煎薯餅🥔 $88[🅁🄰🅃🄴 5/5]呢個薯餅裏面係一條條嘅薯仔絲😋整得好香同埋好有口感,加埋佢個乳酪醬汁超好食!超開胃💖4️⃣馳名

1️⃣傳統烏克蘭羅宋湯🫕🐷 $78

2️⃣招牌芝士焗牛舌👅🧀 $108

3️⃣烏克蘭香煎薯餅🥔 $88
[🅁🄰🅃🄴 5/5]

4️⃣馳名基鋪炸雞扒🐔 $198
[🅁🄰🅃🄴 4/5]
呢個係其中一個招牌菜,所以就叫咗黎試🤣雞扒裏面係熱辣辣嘅牛油,雞扒整得好嫩滑同好香牛油味,感覺似係雞胸肉😋喺OpenRice見到好多評價都話側邊嗰啲薯片好多都唔脆口,本身都有啲驚,不過我食個陣又無,反而覺得好好食好香脆,又唔會整得好鹹🤣👍🏻👍🏻

5️⃣紅菜頭鯡魚沙律🥗 $78
[🅁🄰🅃🄴 3/5]
主要係由紅菜頭雜菜同埋鯡魚製成,面頭有蛋黃醬,好健康嘅配搭😂❤️檸檬嘅酸味加埋鹹鹹地嘅沙律,都幾特別🙊都好食嘅,不過我就覺得個魚味有啲腥,每一啖都要加埋蛋黃醬食先至冇咁腥🥹

6️⃣Mors 紅桑子果汁🍷 $68
[🅁🄰🅃🄴 5/5]
呢個超好飲!好似蔓越莓汁咁😋💖💖我見到好多人都每人叫一杯🤣酸酸甜甜超開胃👍🏻👍🏻

7️⃣ 烏克蘭原味蜂蜜蛋糕 $88
[🅁🄰🅃🄴 3/5]
最後試埋佢出名嘅烏克蘭原味蜂蜜蛋糕😂佢有三隻味開心果,朱古力同埋原味,原味面頭有合桃碎,內層係一層層嘅糖霜,蛋糕係蜂蜜味嘅,口感濕潤,唔係乾身嘅蛋糕👍🏻不過我就嫌佢太甜,可能唔適合我口味啦😂我覺得一舊蛋糕可以四個人share都得,每人試少少就夠🐷

✨推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️ (滿分五粒星,⭐️=一粒星🌟=半粒星)

📍地址:東歐餐廳 (中環)
中環雲咸街63號巴力大廈1樓
2024-03-31
  • 正宗烏克蘭羅宋湯
  • 烏克蘭香煎薯餅
幾年前上左youtube之後,即刻大受同路人歡迎嘅東歐餐廳,相信大家都唔陌生🤣佢主要供售烏克蘭菜,係喺香港唔常見嘅菜式🙌🏻餐廳老闆同廚師都係烏克蘭人,包保味道夠正宗🤤ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ Fur Coat Salad $78 ▸ 7.5/10呢個紅菜頭鯡魚沙律係我地成餐最鐘意嘅菜式🥰佢係紅菜頭 鯡魚 雜菜 蛋黃醬mix埋嘅一個沙律係一個傳統俄羅斯菜式賣相精緻亮麗 味道酸甜開胃 紅菜頭嘅青味亦唔重加埋鯡魚油香 有驚喜🤩ଘ Chicken Kiev $198 ▸ 7/10第一次黎緊係試下招牌菜使用雞胸 包入牛油 而炸成嘅雞卷外層薄而脆 一切開流出牛油🧈肉質方面 以雞胸黎講算juicy牛油汁富鹹香🧀應該加入左芝士配自製薯片 厚切香脆不過由於全部都係炸物所以整體有少少油膩感同單調ଘ Ukrainian Mixed Berry Dumplings $78 ▸ 7/10第一次見水果餃子🥟嘅甜品配以雜莓醬汁同cream外皮有適量厚度煙韌有䂃勁 包甜餡都幾夾🤣𝘙𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵: 𝘮𝘢𝘺𝘣𝘦𝘙𝘦𝘴𝘦𝘳𝘷𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘯𝘥 𝘵𝘰 𝘣𝘰𝘰𝘬🏘: 中環雲咸街63號巴力大廈1樓🕘: 星期一 18:00-2

ꞋꞌꞋꞌꞋꞌ

🚶🏻‍♀️: 中環站D2出口步行7分鐘
💵: 加一服務費✔️ 切餅費 $10/位
Fur Coat Salad
2024-03-12 470 views
朋友是半西人,高評這間餐廳的食物水準。我們二人點了一個人lunch set 蘋果鴨,羅宋湯,另加燉鹿肉。羅宋湯做得很美味,濃濃蕃茄味加上大量肉碎。蘋果鴨,鴨肉雖然是胸肉,但不會(鞋)口,配上蘋果,真的很入味。鹿肉不是我的常食,但都是很淋身,加上紅石榴汁一起煮,很配。加點了自家焗麵包,有點似rice bread,配濃厚肉汁一流。
羅宋湯做得很美味,濃濃蕃茄味加上大量肉碎。
鹿肉不是我的常食,但都是很淋身,加上紅石榴汁一起煮,很配。
  • 正宗烏克蘭羅宋湯
  • 焗蘋果鴨胸
嚟到呢間店,第一口就食咗招牌芝士焗牛脷盅,簡直係滋味滿分👌!芝士濃滑得黎,牛脷又嫩又夠味,攪埋酥皮,搞到我食指大動,一啖接一啖!基輔扒外皮嘅酥脆同雞肉嘅嫩滑,喺口中綻放出驚喜滋味,牛油爆汁,真係正到彈!個薯片嘅香脆度,令人停唔到口,簡直係搭檔冠軍!芝士蒜蓉包完美結合咗香濃芝士同蒜香,攪得我唔知不知嬲咁一塊又一塊,食完手指都要舔乾淨,好過癮!至於豬肉餃子,肉汁鮮甜,皮滑口感足,一個字-正!試過之後,我只能講,這間店真係將東歐美食嘅精髓彰顯得淋漓盡致,為味蕾帶嚟一場華麗嘅舞會,每道菜都有自己獨特嘅風味同個性,真心推介!係咁樣,仲唔快啲約埋班朋友,一齊嚟場味蕾嘅冒險呀?!🍴👀💥

2023-12-29 1019 views
今晚好好彩walk in 都有位✌🏻,終於試到東歐餐廳!氣氛好好,好似去左歐洲家庭過聖誕🎄。🍴輔基炸雞扒 : 炸雞卷外層又薄又脆,雞肉比想像中滑,不過芝士加熱變油,唔係拉絲果種。🍴焗蘋果鴨胸:第一次食5成熟鴨胸,鴨味濃,加埋蘋果野莓汁幾清新!有食野味感覺😆🍴烏克蘭羅宋湯:紅菜頭為主既湯,微酸但冇蕃茄咁酸。加左一塊cream 飲落香滑啲。🍴烏克蘭芝士蛋糕:其實係炸芝士餅,芝士🧀味好濃郁,中間有提子🍇乾,只係口感唔似蛋糕。野莓沾醬味道似欣欣杯士多啤梨🍓味,同芝士餅味道幾夾。味道 : 🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道 : 🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
走進呢家東歐餐廳,感覺就好似去咗個完全唔同嘅地方。每一道菜,都好似一次味覺旅行咁,特別係佢哋嘅招牌芝士焗牛脷盅,實話告訴你,簡直係太正!牛脷嘅肉質咬落去好嫩滑,配上厚身嘅酥皮,呢個搭配實在係得意👍🏻!再話俾你知,佢哋嘅香燒豬肋骨咁香,嗅到隔離枱都要望過嚟。食落個肉又嫩又入味,估唔到用vodka點火,嗰陣火光閃閃嘅感覺,真係好戲劇性!加埋微微香甜嘅蜜糖,真係食得我心花怒放😍。講到底,我都要提下傳統芝士餃子,雖然皮可能厚咗少少,不過嗰個香濃嘅芝士,就真係一啖一啖嘅幸福!又係一個會令你歎為觀止嘅好野🥟。各位食客,如果你想試吓啲唔同嘅食物,或者想揾啲新鮮感受,呢家餐廳絕對值得一試!朋友們,準備好你嘅味蕾,去一次呢個味覺嘅東歐之旅啦!🇺🇦🎉

記得10年前,曾經和一大班舊同學去過東歐餐廳,當時還在閣麟街的舊舖,那時只係覺得餐廳保留烏克蘭特色做得好好,無論裝潢、食物都有好地道嘅感覺,恍如去了一趟旅行 這些年世界經歷了很多事,終於有機會來到東歐餐廳的新鋪,不變的是餐廳對於他們國家和美食的熱情 忌廉蘑菇:這個忌廉蘑菇味道非常香濃,配上油餅,好快就食哂 芝士焗牛脷:醬汁好香但唔算好膩,牛脷炆得好腍好入味 酥皮蓋有略嫌偏硬,但用來點醬汁係唔錯嘅鴨胸蘋果:幾特別嘅菜式,和平常吃的煙鴨胸有點不同,但肉質都幾嫩,蘋果醬汁甜甜地幾開胃我哋仲試咗招牌菜羅宋湯,入面有好多紅菜頭和其他蔬菜,顏色有少少偏紫,好有特色,亦相當有益抗氧化,值得一試 從相片可見,餐廳的裝潢、傢俬、餐具等都保留了濃厚的東歐風味,每次來到都感受到他們非常有heart,真心推介

忌廉蘑菇:這個忌廉蘑菇味道非常香濃,配上油餅,好快就食哂

芝士焗牛脷:醬汁好香但唔算好膩,牛脷炆得好腍好入味
酥皮蓋有略嫌偏硬,但用來點醬汁係唔錯嘅

2023-12-24 360 views
同朋友去soho 揾食,突然諗起好耐冇幫襯呢間,一路依印象走,但揾唔到,終於開google map 帶路,咦,點解去咗中環?一入餐廳,冇留意是位金髮外國人,就自然用廣東話問了「你哋係咪搬咗?」哈,未得切尷尬,那位外國美女就用純正廣東話回答「係呀,搬了6-7年啦」原來真係搬了。感覺呢度細過舊店,但光猛咗,而且喺寒冬下,人與人之間近咗,感覺暖咗。我哋2人點了一個傳統湯 share, 磨菇,芝士牛脷,鹿肉同 mulled wine.湯好好味,尤其中間白色的(乳酪?)。磨菇配西多原來咁好味,開眼界了。芝士牛脷又係超讚,尤其係冬天,食完唔覺「漏」,回味。鹿肉...每個地方有佢特色煮法,我比較中意呢度同煮嘅蔬菜。mulled wine 的瓶好特別,有個睇唔到嘅孔,yea, 似花茶茶壼,但呢個瓶係冇斟位,我慢手慢腳斟時,倒瀉了一些,嘥咗美酒。離開時才發現大堂有留言為烏克蘭打氣的牆,加上聖誕裝飾別有一番味道。

湯好好味,尤其中間白色的(乳酪?)

2023-11-23 624 views
🍅羅宋湯既始祖🥣原來係來自東歐國家~正宗烏克蘭羅宋湯❤️係以甜菜為主料加入薯仔🥔紅蘿蔔🥕菠菜🥬牛肉🐮忌廉等熬煮但我都係鍾意港式口味羅宋湯多啲🫣🐮烏茲別克牛肉湯🥣呢個湯係偏清淡啲既菜湯~我比較鍾意呢一款湯🩵🧀招牌芝士焗牛脷盅👅雖然係芝士但係唔會太膩配埋個包夾埋一齊食正😋牛脷會偏向淋身少少🐮好食~果然係呢度招牌菜❤️🥛酸奶燉磨菇🍄超Creamy既磨菇🤍都係配埋舊包一齊食🌮但呢個食第二舊已經開始會膩🫣🔥古法香燒豬肋骨🐷呢道菜上枱時滿滿儀式感🔥 但燒緊果陣有強烈既酒精味⋯同埋之後食感係會有少少苦澀🥩肉質偏乾身🍰烏克蘭風味蜂蜜蛋糕💚開心果口味蛋糕唔會太過甜👌🏻個質感係偏硬身少少😋店內環境~充滿著異國風情💙💛放滿了異國風情的小裝飾~還有風景掛畫🖼️很有歐陸氣氛
🍅羅宋湯既始祖🥣原來係來自東歐國家~
正宗烏克蘭羅宋湯❤️係以甜菜為主料

🍰烏克蘭風味蜂蜜蛋糕💚開心果口味
蛋糕唔會太過甜👌🏻個質感係偏硬身少少😋

2023-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 烏克蘭風味蜂蜜蛋糕
2023-11-14 817 views
因為生日慶祝而預約,大家想食必須提前預約,通常都約滿了 不可以walk in的 。傳統烏克蘭羅宋湯/初次品嚐傳統的羅宋湯,送上時熱騰騰,蔬菜清甜,有放肉煮 特別好喝 。頭盤:芝士焗牛脷盅/牛脷軟滑爽口微彈 ,一點都不會韌。配菜蘑菇和牛脷份量都不少,只覺得芝士汁不夠多去蘸餅皮食 ,因為餅皮偏乾厚,配多點汁會更好食 。芝士香濃而不咸,食完都唔會膩,仍有胃口期待主菜。羊扒/香燒豬肋骨/這是我最失望的菜式,就像我媽媽煲完湯的豬肉一樣,很乾,可能我不懂欣賞這個菜。而且醬汁偏咸又甜,很膩。甜品-紅桑子餃子/這很特別,烏克蘭才會以甜餡料包餃子做成甜品,桑子酸甜,餃子皮有嚼勁 有輕微咸味,很有趣 。

傳統烏克蘭羅宋湯/

頭盤:
芝士焗牛脷盅/

牛脷軟滑爽口微彈 ,一點都不會韌。
配菜蘑菇和牛脷份量都不少,
芝士香濃而不咸,食完都唔會膩,仍有胃口期待主菜。

羊扒/

香燒豬肋骨/
而且醬汁偏咸又甜,很膩。

甜品-紅桑子餃子/

2023-11-09
Type of Meal
Dinner
2023-11-14 557 views
星期六收半晝,朋友話帶我去試吓烏克蘭菜,上到餐廳已感覺自己出國了,很有異域風情,東歐風格的裝修,正好週末到來適合小酌微醺🤭仲想試吓東歐嘅紅酒,點知佢話賣晒😮‍💨咁就隨便叫咗支house wine ,招牌芝士焗牛脷盅$108,濃濃芝士醬,牛舌鮮嫰入口Q彈別有一番風味。店員還向我們介紹了Vodka ,只要like佢哋社交平台就可以免費試飲,朋友試了一口原味,我就試吓黑加倫子味,入口順滑酸甜感突出,很適合女孩子,值得嘗試。古法宮廷焙鹿肉 $268,第一次試食鹿肉嘅我,唔識形容,口感似牛肉炆得夠腍夠入味,沒有想像中嘅羶味。袖珍豬肉餃子$88🥟細細粒一口一粒😋。總括成餐飯都係食得開心嘅,而且這𥚃很適合朋友聚會打卡

2023-11-11
$420 (Lunch)
2023-11-08 425 views
這間餐廳充滿異國情調,到處都佈滿了東歐的裝飾,並以紅色為主調,一入到去就好有feel☺️不過就真係比較狹窄少少,同埋我去嗰陣時人真係好多,所以都比較嘈,同friend食飯,要講到勁大聲佢先聽到😂。💛傳統豬肉餃子 $88這個餃子🥟的皮有點厚,但內裡的豬肉🐷味道好濃郁,每一口都能感受到豐富的肉汁,令人回味無窮。💛焗蘋果鴨胸 $258鴨胸🪿的厚度剛剛好,咬起來既不會太軟爛,也不會太韌,蘋果🍎都好爽脆,搭配埋啲莓醬,個味道好match,係完美的配搭~💛招牌芝士焗牛脷盅 $108牛脷🐮被切成了厚片,每一口都充滿了濃郁的芝士🧀香氣,裏面仲加咗蘑菇,為整道菜增添了一份鮮美的口感。外層的酥皮稍微有點硬,個口感同味道有啲似餅乾,不過搭配上芝士汁,令個味道更加惹味~💛烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88這個蛋糕🍰甜而不膩,帶有一絲濕潤的質感,份量偏細,正好作為一頓飯後的甜點享用。

💛傳統豬肉餃子 $88

💛焗蘋果鴨胸 $258

💛招牌芝士焗牛脷盅 $108

💛烏克蘭風味蜂蜜蛋糕 $88
2023-11-08 409 views
今次係第一次去食烏克蘭菜🤣 估唔到響中環都有一間又平又咁抵食嘅餐廳🍴,我哋兩個人食就食咗大概$650,但已經包咗前菜主菜同埋甜品。佢呢度呢就冇set嘅,所有嘢食呢都係自己分開嗌。我哋呢就嗌咗: 1️⃣豬肉餃子餃子同中國北方嘅餃子嘅皮一樣比較厚身,個豬肉呢就比較香,隔離喺會有啲酸奶比你點醬汁食,但啲酸奶唔係講緊平時食開果啲好甜又酸,喺似Greek Yogurt 🍦 比較淡味道2️⃣Berry Pancake 🥞 個pancake個皮燒得唔薄又唔厚,仲要一啲窿邊都冇!配埋的Berry醬同雪糕食好開胃🤤

我哋呢就嗌咗:
1️⃣豬肉餃子