2019-03-04 1168 views
今日特意和媽咪及男友約好黎食素食自助餐,本黎我地係諗住食另一間,但行行下見到呢間又好似幾企理,同埋未夠鐘都可以入去坐住先,跟住我地就決定食呢間,試下新野!環境企理清潔,食物種類多元化,有冷盤,壽司,薄餅,炸物,熱盤,粉面飯,糖水。現場都幾多人食,某幾款食物好早就俾人拎左,refill 得比較慢,但有d又refill得好快!大部分野食都幾好食,不過熱盤就多油左少少,今次我地3個人都食得好飽,最好食係南瓜餅,我食左好多塊哈哈!埋單免加一,星期六日係八十蚊一位!

2019-03-02
2019-02-12 1814 views
今日同同事去左食素菜自助餐,由炮台山行到去堡壘街勁攰。。。但好彩行得快唔使等位,不過原來入面內場好大都幾多位,坐得入隻碟仲會大啲,除左某部分菜式有花生/用花生油之外(本人不食花生),整體黎講款式都算唔錯,種類唔算太少,粥粉麵飯都有,有好多種炒菜,有湯,有鹹點有甜品,仲有好幾款飲品任君選擇,只係啲野食好多時都唔夠熱,暖暖地咁就唔係咁啱我,有啲新鮮拎出黎就會熱啲,不過係呢區70蚊食個lunch算係咁~有機會都可以再食過!
今日同同事去左食素菜自助餐,由炮台山行到去堡壘街勁攰。。。

除左某部分菜式有花生/用花生油之外(本人不食花生),

不過係呢區70蚊食個lunch算係咁~
有機會都可以再食過!
2019-02-12
$70 (Lunch)
2019-02-06 1608 views
拜完年一行廿幾人搵地方食開年飯,好多餐廳都無開,加上人多又唔易搵位。咁啱見到有間素菜館,就行入去問下,竟然有房,房有2張大枱,啱曬我地。而且新年都大魚大肉,食下素菜都唔錯,即管試下。門口裝修用上白色,簡單樸素。 咁啱有2張大枱,啱曬我地。近門口位置做緊自助餐,而我地人多又有小細路,食自助餐比較無咁方便,於是我地揀左小菜。不過下次可以再黎試下佢個自助餐。128/位,免收加一。都ok👌🏽黑醋骨 $88自家甜酸齋 $38笑口包 每個$25佢入面挾著嘅係素叉燒,整得幾好味(個味真係好似真叉燒😋😋)正得一試!夏威夷pizza $108上湯水餃 $78腰果西芹炒百合 $68下面2款餐牌無,侍應推介。

門口裝修用上白色,簡單樸素。

咁啱有2張大枱,啱曬我地。

黑醋骨 $88

自家甜酸齋 $38

笑口包 每個$25

夏威夷pizza $108

上湯水餃 $78

腰果西芹炒百合 $68

下面2款餐牌無,侍應推介。

菠蘿咕嚕肉
2019-02-06
Type of Meal
Lunch
  • 素菜pizza
  • 黑醋骨
  • 笑口飽
2019-01-31 1240 views
<< 素食 • 自助餐 >>食物種類挺多的素食自助餐 平時吃飯無肉不歡既你 應該也是時候想想吃得健康點 有都款式仲多 包括 有中湯、甜點、Pizza、少量壽司、豆腐花、飲品有豆漿、茶。環境來說都座得舒服 不算是枱貼枱 晚上都多人來吃 不過呢個自助餐所有野都是自助 包括用餐後自己汁枱、拿餐具等等📎好吃指數: 7/10
<< 素食 • 自助餐 >>

📎好吃指數: 7/10

2018-11-06 4856 views
今日約咗班走肉朋友食晚飯,煩惱緊嘅時候,比我揾到呢間有自助餐嘅,咁就啱曬有選擇困難症嘅我地😂😂😂。餐廳地點唔算就腳,炮台山地鐵站要行10分鐘左右。內裡裝修舒適摩登,似西式cafe,還有水晶燈添,同埋唔似一般素/齋鋪,地方迫夾,呢度坐得好舒服。需然訂咗枱,可能想節省人手,亞姐都係手指指叫我地是但坐張枱🤣,其實都無咩招呼可言,呢度乜都係自助㗎,包括攞碗筷餐具,同埋走嗰陣都要自己執乾淨枱面。食物都放在餐廳中間一大張長枱,款式都幾多,湯,冷盤,熱盤,甜品...中式西式樣樣都有。我最欣賞嘅係:一款炸餃子裡面係甜芋泥,甜度適中,芋泥又香又軟棉😋真係好食到唔停得好口呀😂😂。另外仲有黑松露讓翠玉瓜,朋友係松露愛好者,佢讚不絕口呢😂😂,我都覺得好好食,松露醬多到一個點!翠玉瓜蒸得剛好,唔會腍咗👍👍。疏菜類仲有羽衣甘藍等貴價菜,$108放題真係非常底食!
2018-10-27 3717 views
今日星期六同爸媽去食lunch ,媽媽話想試北角素食自助餐,我做一下資料搜集,就選定了這家素食分子。12時去到,很快就被安排入座,由於這家餐廳11時半就開始營業,去到時已有很多食客在自助餐桌上排隊取食物。食物有很多選擇,熟食的種類跟酒店自助餐的種類有得比。有好多未見過嘅素食,好特別。其中燒賣很出色。要講最好食嘅,就係個青瓜冷麵,我食左3次😋我對自己食量原來都未了解清楚😂蕃薯糖水也是推介!不過由於食客太多,出菜嘅速有待改善,但也是可以體諒的。呢度提供咁多野食,又唔會趕人走,最重要係100蚊都唔洗就食到自助餐

素燒賣

蕃薯糖水也是推介!

不過由於食客太多,出菜嘅速有待改善,但也是可以體諒的。

素燒賣
這間北角素食分子我真的去過無數次了,我鐘意佢地間唔中會轉下菜式,同埋每次去都有我喜歡的菜式。因為本人很怕人多,所以會盡量揀星期一去避開人流,加上如人太多有廚所有機會fill唔切食物,唔想佢地煮得太辛苦。這是一間十分值得推介給朋友的自助素食餐廳,原因真的很抵食,很超值,但製作食物卻很認真,不會得過且過。而且這間素食店的老闆娘本身亦熱衷於持善活動,喜歡佈施老人家素食,我也能在他們準備的食物上感受到這份慷慨和樂於佈施食物的心。素食分子Refill的速度是一流的,我很少見到菜盤是空的,通常吃完很快就會fill 滿,除非是臨近收舖的時段。店員亦算很有禮貌,識打招呼。佢地亦唔會催人走,如冇人等枱食完會由你傾多陣,都算幾識做。總體來說以$108食到咁多野,仲要唔係hea煮,真係唔知邊到搵。但因為唔同分店係由唔同廚師主場,有唔同菜式同味道,記得試埋佢地其他分店,時時會有驚喜。

2018-10-22 1902 views
我想問一句你地公司既訂枱機制 完全不知所謂 果個唔知經理定主任既小姐 我訂左枱 成粒鐘先再比枱我 仲要搭枱 感訂枱黎做咩呢? 仲要呼呼喝喝都算 我知你多人 就係多人先要訂枱呀 唯一值得安慰係出品唔差 野食都幾好 多選擇 ! 環境舒適 係個洗手間太多垃圾 好啦食完賣單走 大佬 我賣單比錢又等成5分鐘 你唔夠人係你地公司問題 收錢都要等? 唔好玩啦 我係消費者 唔係黎受你地氣嫁整體係樓面態度不知所謂 由其是果位所謂既高級人士 希望你地公司可以改進下最基本既員工服務態度
2018-10-17 2187 views
-🦄素食分子-自助午餐 Hkd68Rating🌕🌕🌕🌑🌑-呢間係我係香港食既第四間素食自助餐可能去到已經好晏 都14:00左右啲野食大部分都比人夾曬而佢都唔會再Refill 所以好多盤都吉曬我都完全唔知咩來 心中係有啲啲失望既但都唔可以怪佢 所以建議大家要早啲-食物方面 供應既款式都唔錯既其中圖入面左下既係茶粿?呢個係令我surprised既 冇諗過有呢啲特色小食唔知紫色係咪紫薯味啦 食落好煙韌所以都Encore左 真係幾好味架然後有個醬燒茄子同西蘭花都好味呢2盤都係心得我心 其他既都一般般啦-另外仲有普通既沙律Bar 仲有壽司同Pizza同炸物咁呢啲冇食到比唔到啲咩Comment是日湯水係青紅蘿蔔粟米湯好清甜好足料 所以都飲左2碗仲有糖水 同埋啲飲品 飲左杯洛神花茶呢個係幾特別既 不過寒底人士就唔好飲太多喇haha-Overall如果我準時入座一定可以食到更多野食物款式同貿素都okay環境都唔錯 幾大間 坐得舒服但個日地下有啲濕 差啲比佢搞到跌低🙈🙈呢間係我心中 排第四啦Haha-
🦄素食分子
而佢都唔會再Refill 所以好多盤都吉曬
我都完全唔知咩來 心中係有啲啲失望既
但都唔可以怪佢 所以建議大家要早啲

食物方面 供應既款式都唔錯既
其中圖入面左下既係茶粿?
呢個係令我surprised既 冇諗過有呢啲特色小食

環境都唔錯 幾大間 坐得舒服
但個日地下有啲濕 差啲比佢搞到跌低🙈🙈
呢間係我心中 排第四啦Haha
2018-10-16
$68 (Lunch)
2018-10-15 1021 views
食開素一定有留意最低幾hit geh素食自助餐💪🏻 今日就嚟到北角嘅素食分子食下,因為係平日只需128蚊一個人,都幾平!食物好多元化,有各種沙律同熱菜!湯都有一中一西!西湯係好creamy geh mushroom soup~ 值得飲下❤️ 另外主食都ok.素嚟講唔會太單調,仲有d炸嘅番薯食,幾啱小朋友添!而芝士大菇都好多料,冇咁寡(^^)最正係有豆腐花,好重豆味,可以加黑糖😁非常出色,一定必食!#10月活動b
食開素一定有留意最低幾hit geh素食自助餐💪🏻

2018-09-29 1586 views
近排都開左好多素食buffet,其實都幾好,價錢平過放題,任食食素都一樣可以食得飽!趁老豆生日就去食得健康D!老豆坐低轉軚唔食buffet,可能自己生日就唔想一家人成餐飯走黎走去攞野食,我地改左散叫小菜,中西素菜式一樣有,點左個粟米帶子羮、雜菇溫室豆苗、串燒、麻醬豆腐、pizza。當然,上面提及既「肉」唔係真係肉啦,帶子其實係菇黎既,食落一絲絲都有d似帶子;串燒既「肉」就係麵筋,不過加埋d味粉燒,都真係幾似真既串燒肉;隊長最buy就係個pizza,好home made feel,個pizza底搽滿千島醬,雖然只係簡單既菠蘿、蕃茄、芝士,但酸酸甜甜好惹味!另外,因為改散叫,所以會有餐前小食,一兜其實食唔出係乜野,只食到味道有點辣,另一兜係脆焗螺絲粉,無諗過甘樣整螺絲粉,焗到乾脆,再灑d味粉,都幾好味,好似食薯條甘,幾得意。其實食buffet就抵食d,因爲好多菜式都有得食,樣樣都可以試下,滿足乜都想食既胃口。

Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2018-09-05 2279 views
老婆就黎生日,所以全家人諗住黎試下。開頭都冇咩特別都係試嘢食心態,好壞得個知字。坐坐下老婆抱住BB時椅子斷左,好彩冇老婆只係傷左一下,BB亦冇受傷,否則不會就咁算。而作為一間店的員工或老闆(不知身份,只感覺話得事的人),第一時間竟然開口講句「拿,你係自己抱住BB整壞張凳」,講完呢句,成家人秒灰。之後仲話啲凳係IKEA買,要告告IKEA。由此至終對客人的關心係零,連傷成點都冇問下,只係一味推卸責任。老婆生日唔想計較,否則唔會咁算,但點都好呢,呢間嘢冇下次。p.s.食物上,作為素肉兩食的我,覺得中等以下,翡翠包的包底果張紙完全同個包合體,唯一可以講的係水果類都識入貨,西瓜係甜的,其他就見人見智btw:如果你係講閩南話的大陸人都建議去,同個話事人同聲同氣,招呼明顯好好多。

2018-08-28 2139 views
今次於晚上來到餐館一嚐晚市自助餐。一如所料,大概7時來到時,食客仍然十分多,令地方變得頗擠迫。訂了枱但也等了大概十分鐘才能入座。最欣賞前菜的冷盤,很有色,例如是雞絲粉皮及日式冷麵,都是可口的選擇;不怕熱氣的話,也有很多不同款式的炸物。熱盤方面創作新意上就比較遜色,但咖哩雜菜跟印式薄餅很配。假日HKD128的價錢是很吸引啦!
今次於晚上來到餐館一嚐晚市自助餐

訂了枱但也等了大概十分鐘才能入座。

熱盤方面創作新意上就比較遜色,但咖哩雜菜跟印式薄餅很配。

假日HKD128的價錢是很吸引啦!
2018-08-25 1406 views
🍀係素嚟架😌😌hello veggie🥕👉🏻台南三杯雞煲 💲88 呢個真係好似 特別係啲汁 合埋眼食都以為自己真係食緊真嘅三杯雞😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻脆皮黃金磚 💲68姐係炸豆腐 味道一般 不過炸得幾好嘅 外脆內軟😆〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻笑口飽 💲25/隻係蜜糖叉燒包 叉燒又整得幾似 好多蜜糖🍯 口感不錯😹😹😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰To conclude: 我對素食改觀 可以再食😆😆😹
🍀係素嚟架😌😌hello veggie🥕

👉🏻脆皮黃金磚 💲68
姐係炸豆腐 味道一般 不過炸得幾好嘅 外脆內軟😆

👉🏻笑口飽 💲25/隻
係蜜糖叉燒包 叉燒又整得幾似 好多蜜糖🍯 口感不錯😹😹😹

To conclude: 我對素食改觀 可以再食😆😆😹
2018-07-27 2701 views
每次同屋企人聚餐都見到佢哋食好多肉,於是今次就約咗佢哋去北角堡壘街"素食分子"食晚餐素食自助餐$108一位(免加一),我哋由7:30開始食到9點零,今次六個人當中有三個都未食過呢間素食,而佢哋食嘅時候都話比想像中多選擇,有炒粉麵飯、中湯、包點、椰汁西米露、沙律菜、Pizza、豆腐花、西瓜等等,飲品有熱水、熱茶、凍豆漿、柚子茶等等,加上環境亦坐得好舒服,所以今次大家都食得好開心😁,妹妹仲話下次會帶朋友去食。自助餐唔止提供中式素菜,更有美味嘅西式Pizza,連食開Pizza嘅家人都讚不絕口,炸嘅嘢食都好香口,唔覺油膩,仲有細細塊啲印度薄餅,唔加任何醬汁都覺得好好食,仲有豆腐花任食,後來我亦試咗一碗豆腐花再加糖水椰汁西米露一齊食,真係好味,而且亦唔會太甜。不過金銀菜羅漢果煲甘筍湯就太淡無味,炒公仔麵唔及上海粗炒好食。飯後有生果有西瓜及涼粉,總括個半小時任食,晚餐食段亦只係$108,真係絕對超值。總結:我個人就已經食咗第二次晚餐時段,閒日兩次都好多人食,不過晚市收9:30,個人覺得如果於8:45後才入店嘅,要有心理準備,食物唔會再添加新嘅,不過就一定仲可以食得飽肚嘅,個人建議晚餐入座時間,最好
每次同屋企人聚餐都見到佢哋食好多肉,

總結:我個人就已經食咗第二次晚餐時段,閒日兩次都好多人食,不過晚市收9:30,個人覺得如果於8:45後才入店嘅,要有心理準備,食物唔會再添加新嘅,不過就一定仲可以食得飽肚嘅,個人建議晚餐入座時間,最好於6:00至6:45,可以90分鐘任食後慢慢行去搭地鐵,消化下😆。

2018-07-26
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)