2017-11-26 2457 views
有好多人一聽到食“素”都會覺得,下。。 好寡 咁你地就大錯特錯啦,因為食素都可以好多元化同美味幾日前去開北角個頭搵朋友食飯,佢同我講開佢最近嘗試食素,咁樣會對身體好d喎 咁我地就上openrice搵下附近有無素食店啦,點知就俾我地見到呢間“素食分子” 入到餐廳見到有好多種唔同類既食物,我差少少以為自己入左間唔係素食既餐廳俾大家睇睇我地叫左d咩食千島醬大蝦碌入面啲肉好似打邊爐嗰啲蝦膏咁口感非常之特別 ,重點係佢哋真係好似隱約食到蝦嘅味道, 再配埋個甜甜地醬,將感覺即係有九成相似水煮牛 深信有睇開我openrice食評嘅朋友仔,都會知道我本身係唔食得牛,但係我終於可以一嘗心願嘅食水煮牛。 水煮味第一定冇問題啦,但係個牛嘅彷製真係唔易做,我覺得已經好近旁,都食到牛嘅味道南瓜金湯匙 呢個南瓜甘湯匙呢係我全晚嘅至愛呀 除咗因為我本身鐘意飲湯,事實佢個南瓜味真係好足, 飲咗一啲都唔溜,個彷魚翅個口感直頭同真既一樣辣子雞生菜包菜非常新鮮肉碎食落一啲都唔油,其實都唔知嗰啲肉碎係用咩做,但真係好似佢哋仲有自助餐有好多款㗎, 想乜都試下嘅朋友仔食自助餐就啱曬啦 大家都可以去試下以上開飯人食評,只你3本小姐
有好多人一聽到食“素”都會覺得,下。。 好寡
咁你地就大錯特錯啦,因為食素都可以好多元化同美味

俾大家睇睇我地叫左d咩食

千島醬大蝦碌

入面啲肉好似打邊爐嗰啲蝦膏咁

水煮牛

南瓜金湯匙

呢個南瓜甘湯匙呢係我全晚嘅至愛呀

辣子雞生菜包

菜非常新鮮
肉碎食落一啲都唔油,其實都唔知嗰啲肉碎係用咩做,但真係好似

大家都可以去試下

以上開飯人食評,只你3本小姐食後感

2017-11-13
Type of Meal
Dinner
2017-10-25 3448 views
港人越來越注重健康飲食,所以眼見不少素食餐館開張,亦做得有聲有色。而我自己都係一個半素食者,加上帶住爸媽兩老,有時都會選擇素菜。前排媽媽試過位於北角既素食份子既晚餐,聽聞質素不錯,走私房菜路線,所以就想試下佢既自助午餐,點知食到一肚氣。首先評價一下食物,其實味道不差,種類多,refill 都算快,有d送菜都幾精緻。不過,當日有客包場,所以所有預先book左抬既食客,同埋walk-in客都需要搭抬,坐系餐館既最入面。先唔好講出入拿食物要經過toilet, 一張10人長方形抬要比四家人坐已經好逼同食得好辛苦,但係店員竟然見客人出左去令野食,就當人地走左,即刻加圓凳變12人抬,完全唔尊重客人,非常唔專業,導致客人之間有爭執,店員處理手法非常有問題。我只係座坐低半個鐘,隔離既爸爸媽媽出左去令野食,店員已經係甘叫walk-in客座我隔離,我答左3次話有人,答到火都黎,好彩我座系度,唔係令完野食翻黎位都無。點解book抬前唔預先同客人講有人包場要搭抬?我成程都食得超唔舒服,走之前忍唔住同店員反映意見,但係佢既反應系愛理不理甘,令人更反感。其實$78一個lunch, 我可以有好10倍既選擇。有人包場

點解book抬前唔預先同客人講有人包場要搭抬?

我成程都食得超唔舒服,走之前忍唔住同店員反映意見,但係佢既反應系愛理不理甘,令人更反感。其實$78一個lunch, 我可以有好10倍既選擇。有人包場唔係大晒,唔係服務質素下降既理由。
2017-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-09-10 3892 views
之前去旅行嘅時候餐餐大魚大肉,今晚好想食啲清清哋嘅素食,就決定去素食分子試吓。餐廳的裝潢不錯,好有家嘅感覺,枱與枱之間嘅距離都好適中,唔會好似其他餐廳咁迫到行都行唔到,環境的確係幾舒適。呢度嘅素食菜式選擇都好多,因為今次係第一次來呢度,所以叫咗個二人套餐,咁我哋就可以試多啲菜式啦!今晚嘅例湯係菜乾湯,碗湯都幾足料,味道都幾清甜。碟口水雞都幾辣,不過都好惹味。黑醋骨酸酸甜甜,都十分之好味。呢度嘅食物整體味道都唔錯,下次來可以試吓其他菜式。

今晚嘅例湯係菜乾湯,碗湯都幾足料,味道都幾清甜。

例湯

碟口水雞都幾辣,不過都好惹味。

餐前小食
口水雞
香芋欖菜雜菌炒飯
黑醋骨
2017-09-08 2932 views
朋友約咗食飯,本黎去打邊爐,朋友點知話有間素食又轉手叫我試下,之前果間有份子雪糕,食意大利粉,食過一次吾得,再冇去過,朋友話已經頂手,轉做齋菜,叫去試下,入去冷氣好大,地方都好大,十幾張枱,但得三個侍應,想點菜, 舉手十幾分鐘先有人理,點咗個二人套餐,快到唔使一分鍾放曬系枱面,一定吾講煮定,跟住試一下,完全冇味又淡,比一壺茶,壺茶又凍,人地食齋菜系會比菊花茶或者花茶,佢比d紅茶冇傾計咁食,兩分鍾d餸凍曬,同朋友食咗一兩舊就吾想食,叫埋單,收費四百幾,真貴,完全冇良心,做學人做齋菜以後一定吾會再幫襯
冇傾計咁食,兩分鍾d餸凍曬
以後一定吾會再幫襯
2017-09-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-08-23 3840 views
上個月試過『無肉食』嘅素食buffet後,經過見到間『素食分子』一樣都係$68任食,不另收加一,食足90分鐘,所以今次就同朋友和媽咪,三人一早11點15分就去到『素食分子』排定隊,點知一去到就見到門口已經有好多人排隊啦。11:30準時開門,原來大家都係一入去就自己搵位,而我哋入到去就得返六人枱,三人就打橫一排坐,同唔識嘅人同一張枱食飯,已經好耐都無試過啦,不過好明顯食素嘅人都好有善,所以同枱食飯都有傾有講,感覺都好舒服。食物嘅選擇一開始唔算多,當食飽後,才知道原來會再出新菜式,味道唔錯,不過糖水就太甜,中菜款式比我預期中少,而飲品除咗熱水及茶之外,仲有凍豆漿、熱花茶及凍柚子茶,$68任食點都係超值抵食,地點對於住港島東區嘅朋友嚟講,都算方便,可以坐65號小巴到堡壘街總站一落車就到門口,如果搭地鐵就係炮台山站行過去比較方便,北角站都可以,不過就行多少少。至於職員方面,店內有位女侍應笑容及態度都好值得讚賞,反而有個似經理負責收銀嘅高瘦女士就只會對熟客有笑容,生客就比較冷漠。總括:一開始唔好攞太大分量,慢慢食,就可以試到多啲唔同嘅菜式,萬一去到無位嘅話,都可以行過去附近間『無肉食』,我覺得兩

總括:一開始唔好攞太大分量,慢慢食,就可以試到多啲唔同嘅菜式,萬一去到無位嘅話,都可以行過去附近間『無肉食』,我覺得兩間都係好食,收費又一樣,後者中菜款式更啱我口味,只不過無pizza,所以去到堡壘街最多人嘅食肆就係呢兩間啦!
2017-08-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2017-08-14 2663 views
媽媽由於剛做完手術,不而食牛、鵝、蝦、蟹等"毒"的食物,所以選擇了食素。去之前2日已訂枱,去到唔使等可以馬上入坐。當晚是星期四,人不太多,7/8成滿。坐低有2款前菜放在枱上,一個是酸齋,另一個好似豬肉鬆,真係好似肉味。我們共有7人,叫了:湯羹、雜錦拼盤(好似叫七色拼盤)、炸大蝦、串燒、黑松露炒飯、柚子沙律、生菜飽,碟碟都唔錯,唔會太油,係個柚子沙律辣咗少少。最後仲每人送紅豆冰或豆腐花,個豆腐花好香好滑,好味!埋單$1200,仲送咗張9折咭下次用。會再去!
埋單$1200,仲送咗張9折咭下次用。會再去!
2017-08-05 2801 views
近年崇尚素食,推動環保,各式各樣fusion素食推出,依家仲多左素食buffet。今日過開香港島,就去素食店競賽白熱化嘅北角搵食。我揀左「素食分子」貪佢地方寬敞,坐得舒服。素食buffet用嘅碗碟都係每人一套,食完攞去添食重用的,我鍾意咁樣夠環保,減少清潔劑耗損食物種類繁多,每款食一啖,都已經好飽。仲有豆漿,羅漢果水,紫貝天葵水,茶提供。我個人鍾意食粉團類嘅嘢,例如:饅頭,年糕,薄餅,齋腸粉⋯⋯所以呢餐好啱我口味。但老公就覺得好寡,咩都無乜味。其實食得素就預左淡左架啦!所以好濃味嘅朋友,就唔啱食喇另外由於碗碟都係膠嘅,較難去油膩,摸上去仲有啲「肥」,希望店家多加留意
凍豆腐
雪菜炒米粉
炒菜
湯,糖水,粥

2017-08-04
$68 (Lunch)
炒腸粉,素燒賣
今日來炮台山附近辦事,順便來食素食buffet,好抵食!又美味!食咗兩大碟!好飽!種類好多!而且refill好快!總會有新野食!炸春捲烤餅南瓜餅很好吃!沙拉也很新鮮!還有一些小菜也好好食!還食咗綠豆沙!好好味!結帳的時候,發現只能用現金,我身上只有60蚊,老闆居然說沒關係,讓我下次來時再還8蚊!老闆人太好了!雖然不知道我下次什麼時候會來,因為我平時不在這附近上班,但我一定會跟朋友推薦這家抵食又美味還有人情味的素食餐廳!
還食咗綠豆沙!好好味!
老闆人太好了!
2017-06-29 2057 views
一星期總有幾日食素,除左潮流之外,食素對自己對地球都好好!今日同友人去左素食分子試下d新派素食,叫左個素蕃茄肉醬意粉,茄味香濃,d肉醬好真,唔講都以為真係肉。不過呢d都係得閒過下口引就好,始終蔬果為主就最好
一星期總有幾日食素,除左潮流之外,食素對自己對地球都好好!

不過呢d都係得閒過下口引就好,始終蔬果為主就最好
2017-06-25 2380 views
終於有機會一試芊葉素尚素(原名:素食分子)初一。十五/星期六-日 $78平日 $68午餐自助餐時間 11:30-14:30今日11:20去到仲準備緊。11:30先安排入座一開始食物種類唔算好多但原來不斷會出新款而且refill 野食都幾快!款式比較西式Pizza..都有幾款口味。好中意個應該加左芝麻醬嘅pizza好好食!仲有南瓜芋頭都好正!啲南瓜夠甜。芋頭夠粉。仲有咖哩雜菜。可以配埋印度薄餅。黑糖綿花糕。又一我愛食嘅食物。煙韌。而且甜道岩岩好。有好多炸物。南瓜。芋頭。薯餅。春卷。雲吞等等。有飯有粥。闊條麵都炒得好食!有兩款包。湯有冬瓜薏米同粟米羹。但略為咸。木瓜雪耳糖水。太甜。不過菜類就比較少。飲品有水。茶。豆漿。洛神花茶。最後有西瓜做結尾。之前食過隔離果間。相比下呢間岩我口味多啲!哈。pizza好贏得我歡心。可以Encore!
終於有機會一試芊葉素尚素
(原名:素食分子)
初一。十五/星期六-日 $78
平日 $68
午餐自助餐時間 11:30-14:30

今日11:20去到
仲準備緊。11:30先安排入座
一開始食物種類唔算好多
但原來不斷會出新款
而且refill 野食都幾快!
款式比較西式
Pizza..都有幾款口味。
好中意個應該加左芝麻醬嘅pizza
好好食!
仲有南瓜芋頭都好正!
啲南瓜夠甜。芋頭夠粉。
仲有咖哩雜菜。可以配埋印度薄餅。
黑糖綿花糕。又一我愛食嘅食物。
煙韌。而且甜道岩岩好。
有好多炸物。南瓜。芋頭。薯餅。春卷。雲吞等等。
有飯有粥。
闊條麵都炒得好食!
有兩款包。
湯有冬瓜薏米同粟米羹。但略為咸。
木瓜雪耳糖水。太甜。
不過菜類就比較少。
飲品有水。茶。豆漿。洛神花茶。
最後有西瓜做結尾。

之前食過隔離果間。
相比下呢間岩我口味多啲!
哈。pizza好贏得我歡心。
可以Encore!
  • 素pizza
2017-06-24 1423 views
素食分子 (北角)北角堡壘街2-4號地下.Food: ⭐️⭐️⭐️.We Order: 價錢至 2017.06- 招牌脆米炒飯 $98- 士多啤梨素香骨 $88- 牛肝菌福果浸菜芯 $88.Recommend😍:- 脆米炒飯大碟又好𡁻口, 唔太喊, 驚唔夠食嗌呢個飯不錯- 士多啤梨素香骨, 小妹少食素, 呢個菜將猴頭菇食落好似食緊紅肉咁, 真心有驚喜.Price: $150+ per person (Dinner).Atmosphere: 北角小店一間, 隔幾個鋪位又另一間食素, 但氣氛我比較喜歡呢間, 枱與枱之間唔迫, 冷氣足夠.Overall Comments: 服務員態度非常好, 熱心介紹菜式俾我地, 雖然淨係食咗三樣嘢, 但食物水準唔錯
素食分子 (北角)
北角堡壘街2-4號地下
Food: ⭐️⭐️⭐️
We Order: 價錢至 2017.06
- 招牌脆米炒飯 $98
- 士多啤梨素香骨 $88
- 牛肝菌福果浸菜芯 $88

Recommend😍:
- 脆米炒飯大碟又好𡁻口, 唔太喊, 驚唔夠食嗌呢個飯不錯

2017-06-22
Celebration
Birthday
  • 士多啤梨素香骨
2017-06-10 1064 views
提早慶祝父親節,爸爸喜歡清淡,一行三人找素食去!找到這家素食店,樓頂很高加水晶吊燈,有茗茶角落,櫃面連百子櫃,裝修花了不少心思!説到食物,先來小吃"魷魚絲"和脆山葵縲絲粉佐茶,很滋味,一口氣被我們全吃光!前菜點了泰式串燒,沾了川辣汁醬,不太辣,很惹味!三杯雞,是豆卜麵筋做的,伴有馬蹄九層塔,很夠火喉,只是略帶偏甜。羅漢齋煲,是整晚最清淡的一道菜,我爸的"飛佛"!野菌有天然甜味,荷蘭豆、甜椒、生筋、木耳,愛原始天然風味的必試!!最後一道菜,芋粒欖菜野菌炒飯,非常驚喜!芋粒切得很細,炸脆,非常有口感,米飯也非平日吃的那種,爸估計是台灣入口的粘米,不黏,很有嚼勁!野菌淸新味道,這個飯下次去一定會再吃!!!餐後,還送上紅豆沙,這個一般,但整個晚飯已心滿意足!!!
提早慶祝父親節,爸爸喜歡清淡,一行三人找素食去!

前菜點了泰式串燒,沾了川辣汁醬,不太辣,很惹味!
餐後,還送上紅豆沙,這個一般,但整個晚飯已心滿意足!!!
2017-06-10
Celebration
Father's Day
  • 芋頭欖菜野菌炒飯
朋友聚會,因認識老闆而選這間,我第一次來,本身都算係食肉獸。(利申:非打手)閒日晚上七點,入座後有熱茶供應,一行五人到齊後,朋友發板寫菜。西參松茸湯芝麻牛蒡沙律、夫妻肺片泰式串燒不知道菜名,類似咕嚕肉留意pizza配料係放好,唔係求其的~~扣肉义包、黑松露珍菌意大利飯說明一下:朋友們認為除左依個飯,其他菜式口味偏淡,但我就覺整體 OK.飯中的菇味好出~~~椰汁芒果糯米,細細粒,容易食,芒果鮮甜,撒上脆片,口感特別。必試~草莓什果豆花豆花有豆味,加上蘋果粒,特別。說明一下:我們其實已經食到好飽(同埋要打包)但好想試下啲特色野,所以問老闆可唔可以每人比少少,結果係一人一杯,不過聽過平時果杯仲更加滿。總括而言,很有驚喜,值得一試。此外,如標題所指,朋友認識老闆,知道「素食份子」改為名做「芊葉素食」,裝修好舒服。(本頁其他有些食評係上一手既「素食份子」,看倌請留意)我們是平日七時入座,見到場面冷清之景,老實講,如果不是朋友介紹,不會一試。不過就因為食客少,朋友介紹我們認識老闆,她帶我們參觀餐廳(因為真係好大),可惜手機冇電、沒有影相,但小畫作、字畫等裝飾,令人身心舒暢。另有「小偏廳」,中西式s
西參松茸湯

泰式串燒

不知道菜名,類似咕嚕肉
不知道菜名,類似咕嚕肉

pizza
留意pizza配料係放好,唔係求其的~~

扣肉义包、黑松露珍菌意大利飯
扣肉义包、黑松露珍菌意大利飯
飯中的菇味好出~~~

椰汁芒果糯米

草莓什果豆花
草莓什果豆花
豆花有豆味,加上蘋果粒,特別。

總括而言,很有驚喜,值得一試。

(本頁其他有些食評係上一手既「素食份子」,看倌請留意)
另有「小偏廳」,中西式setting 各一席。
老闆話,想推廣素食,所以頂左依間來做。經她解釋之下,可見處處用心。
Other Info. : 接上文,雖說好味、用心,但都要「維到皮」,問老闆做唔做得住,她答因為有善長捐款、推廣素食,例如有善長捐款讓餐廳製作素食飯盒,免費送往學校做午餐 :o 她也說,平日午市做自助餐(好似 $69,初一、十五、週末加十蚊)差唔多蝕住做。 真心希望老闆好心有好報(佢咁靚應該係都「好報」黎~~)
2017-06-06
Type of Meal
Dinner
椰汁芒果糯米
地點: 北角堡壘街2-4號地下 交通指引: 港鐵炮台山站 B 出口, 步行約5分鐘 電話: 2856 6238 又再跟朋友來吃自助餐。這是周六的中午,早上十一點半,還好人沒有很多。原本有點擔心菜色是否會變化,看來我的擔心是多餘的。菜色是有變化的。有些相同,有些不同,還可以。 這是我的第一盤,從中間開始,有壽司,壽司上面有新鮮的芥末,嗆辣好吃,一點點就很入味,我很喜歡。 然後是聖女蕃茄,百吃不厭;逆時鐘走,是椒鹽炸豆腐,百吃不厭;炸芋頭,印度薄餅,新鮮鳳梨佐嫩豆腐,新鮮豆腐皮捲,糯米條,奶皇包,泰式咖哩蔬菜百匯。這泰式咖哩蔬菜百匯用料實在,超好吃的。 這是朋友拿的,她拿了炒飯,炒四季豆,泰式咖哩蔬菜百匯,新鮮鳳梨佐嫩豆腐,壽司,三角炸物等等。感覺吃一盤就可以快飽了。 我的第二盤,拿了大量的生菜沙拉,還有泰式咖哩蔬菜百匯,還有新鮮鳳梨佐嫩豆腐。都是新鮮的蔬菜,沒有加工製品,非常好吃,CP值很不錯,非常開心。 今天的甜湯有陳皮佐紅豆湯,很香很好吃。我還喝了好幾杯豆漿。朋友則喝了很多湯。 今天我們從十一點半坐到兩點,因為客人沒有很滿,我們吃超過90分鐘,店家也沒趕人。大概也是看我
地點: 北角堡壘街2-4號地下
交通指引: 港鐵炮台山站 B 出口, 步行約5分鐘
電話: 2856 6238

這是我的第一盤,從中間開始,有壽司壽司上面有新鮮的芥末,嗆辣好吃,一點點就很入味,我很喜歡。

今天我們從十一點半坐到兩點,因為客人沒有很滿,我們吃超過90分鐘,店家也沒趕人。大概也是看我們吃不多,都在聊天吧 ^^

我沒有吃到很飽,吃了八分滿。非常愉快的食記一則~
  • 自助餐
地點: 北角堡壘街2-4號地下 交通指引: 港鐵炮台山站 B 出口, 步行約5分鐘 電話: 2856 6238 這是第四次來素食分子。這次來是想要嘗試 素食自助餐。中午抵達餐廳的時候,才發現餐廳改名字了,叫做芊業尚素。餐廳的門也從偏右邊進入,改成偏左邊進入。 今天剛好是初一,原本的中午自助餐是HKD68,今天初一就適用周末假日價HKD78。這個自助餐從早上11:30開始,到14:30結束。可以吃90分鐘,綽綽有餘。食材很豐富,會一直上菜,菜色多樣化。 從生菜沙拉、炸物到飯麵粥都有,還有新鮮蔬菜、披薩和各種湯。 我今天拿的這一盤,有焗烤義大利麵、焗烤西蘭花、茄子、生菜沙拉、炸椒鹽豆腐、炸地瓜片、聖女蕃茄,還有燒賣。我一次拿了四個小燒賣,超好吃。 湯品有三四種,我拿了酸辣湯。 飲品也有很多種,有茶、水、洛神花茶、菊花茶。我拿了洛神花茶。 第二盤拿了一個披薩,還有一些水果生菜。 我的朋友拿了大量的四季豆、炸物等,還有包子一個。看起來很好吃的包子,我怕我拿了包子就吃不下其他的蔬菜了。 甜點部分,我拿了一個豆花和朋友一起分享。 最後還吃了白木耳燉木瓜,超好喝。一個人
地點: 北角堡壘街2-4號地下
交通指引: 港鐵炮台山站 B 出口, 步行約5分鐘
電話: 2856 6238

從生菜沙拉、炸物到飯麵粥都有,還有新鮮蔬菜、披薩和各種湯。

湯品有三四種,我拿了酸辣湯。

第二盤拿了一個披薩,還有一些水果生菜。

甜點部分,我拿了一個豆花和朋友一起分享。

最後還吃了白木耳燉木瓜,超好喝。一個人HKD78超划算。按照香港人的說法,超抵食。^^

• 自助餐