2019-01-29 1610 views
好耐無去柴灣啦!! 咁岩約左同屋企人食晚飯~去探探嫲嫲~咁就諗住坐得舒服d於是去左青年廣埸睇下有咩食啦! 因為4樓都有幾間餐廳可以簡~於是見到呢個招牌我地就比佢吸引住左啦!實在太吸引啦!!我本身都非常鍾意食西餐! 哈哈唔知呢間野係新開定咩呢? 我都唔知~好耐未去過柴灣~咁經過一家人既商議~決定食呢間啦!都幾抵食~有個4-6人家庭套餐~而我地有9個人所以嗌左2個家庭套餐~而每1個人係可以入去任食沙律吧~咁沙律吧都相當豐富啦~有忌廉湯或蕃茄湯~ 咁岩去到已經轉左蕃茄湯lu,咁仲有d麵包~岩岩出爐仲好熱~~沙津菜都唔差~仲幾多選擇~ 咁主餐都唔錯啦~最出色係個蝦多士!!哈哈 味道脆口~亦唔會太膩~而個pizza非常出色! 芝士控一定好鍾意!整體: 下次會再黎咖!!
於是見到呢個招牌我地就比佢吸引住左啦!

實在太吸引啦!!我本身都非常鍾意食西餐! 哈哈
唔知呢間野係新開定咩呢? 我都唔知~好耐未去過柴灣~
咁經過一家人既商議~決定食呢間啦!
都幾抵食~有個4-6人家庭套餐~而我地有9個人
所以嗌左2個家庭套餐~而每1個人係可以入去任食沙律吧~
咁沙律吧都相當豐富啦~
有忌廉湯或蕃茄湯~ 咁岩去到已經轉左蕃茄湯lu,
咁仲有d麵包~岩岩出爐仲好熱~~
沙津菜都唔差~仲幾多選擇~

而個pizza非常出色! 芝士控一定好鍾意!
整體: 下次會再黎咖!!
2019-01-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 蝦多士
  • 4人家庭套餐
2019-01-05 1462 views
中午想食得悠閒舒服,就選了食好西,這間有小型自助沙律bar, 沙律菜算新鮮,有好幾款沙律菜,而且沙律醬外,還有橄欖油黑醋選擇,對我來說已經足夠了。 有熱雜菜湯,湯中有薏米,又是加分之作。 湯味清而且夠味,不錯。主菜要了安格斯牛漢堡包,上枱覺得佢好大份。選了牛要medium,這個包好好食,牛味充足,而且配料剛好,有驚喜! 而且薯條好食,外脆內軟。估佢唔到!叫了肉腸Pizza, 這個Pizza 好香麵粉味,而且配料簡單得來好夾又好味,只有肉腸、洋蔥、黑水欖及芝士,但令人食3塊都唔會厭。最後在沙律bar取了西瓜食做飯後果,再飲餐茶作結,餐茶不錯,咖啡奶茶都香。這間餐廳可以久不久去hea下食下,但有時都要等一段時間才有位的。柴灣好缺有質素的西餐廳呢!
中午想食得悠閒舒服,就選了食好西,

主菜要了安格斯牛漢堡包,上枱覺得佢好大份。

估佢唔到!

2018-10-07
Type of Meal
Lunch
2018-07-12 3439 views
住柴灣都九年啦~ 住 除咗附近有墓場~ 食 就係冇乜好食 😆~呢間 Iconic 嘅上上手 算係幾好,以前仲有人排隊添~ 不過 轉到來第三手 都係第一次試~ 裝修同梳化 都開始有啲舊啦~半自助晚餐~沙律吧 各類食物都有 但選擇不多 ~ 椰菜花湯 有粒粒 😅 ~燒香草羊西冷拌芝士條 $168~ 叫五成熟  來到變咗全熟~ 味道👌🏿 羊唔騷 只係有啲鞋 😆 但配上炸薯角 好開心啊 🤩四式芝士薄餅 $138~ 好大個pizza, 應該有十吋吧~ 而且鋪滿世芝士~ 連批邊都畀芝士包密曬😆 芝士好滯 食咗三塊放棄啦 ~ 味道平平 未能留下深刻印象 ~😚 不過想過下食 pizza 口癮可以嚟試下嘅~總括來說價錢算是公道~ 但呢個商場實在太靜~ 小店要加油囉 💪🏻💪🏻💪🏻 飢 point : 6 / 10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢 point : 6 / 10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-05-20 2367 views
首先要蘋果汁走冰,沒走到,同侍應講佢只幫我拿走冰,不是重新比一杯走冰蘋果汁我,主菜老公叫了羊膝意大利飯,不得了,老公切到中間係冰凍,同侍應講,佢只係幫你翻熱返,沙律巴更好笑係,8:15問仲有冇啫喱糖,因之前見有,但被人食晒,我們一粒都食唔到,佢答要明天先有,連最cheap綿花糖都冇幾粒,真係好差,下次一定唔會再來。
2018-05-15 1726 views
母親節前夕,想吃西餐,近近地去柴灣又見呢間餐廳剧下扒啦。一入到去,做乜事,個個waiter and waitress 都黑口黑面。是晚叫了牛扒,再食salad bar, d碟有兩三隻也有些漬,感覺不好。牛扒賣相不俗,看來非常不錯。食下食下切下切下,大約有1/3也是根,好失望。是晚晚餐感覺非常麻麻,不會再光顧了。
2018-04-26 1836 views
是日肥鴿晨咁早就冒住大雨去左青年廣場排黃子華飛,排完都已經差唔多兩點,成身都又濕又凍。就係到煩緊去邊度食飯既時候,突然諗起:青年廣場樓上間西餐廳有半自助餐,價錢唔貴,之前都聽過人提起過WOR!不如就趁今日黎到青年廣場就試下啦 呢度環境都幾靜幾舒服,因為唔算好多人。黎得既都好多係附近既上班族。睇完餐牌之後,想食牛既肥鴿就要左澳洲牛肉漢堡配沙律同薯條,順便趁煮緊既時候出去拎沙律吧既食物。佢地既湯有兩款,有圖入邊既椰菜花忌廉湯同後來轉左既南瓜忌廉湯。兩款湯都好好飲,暖笠笠同有新鮮蔬菜既口感 沙律吧食物有栗米、羽衣甘藍、蕃茄等,選擇唔算好多,但勝在有不同的醬汁可供調味,食落去無咁單調。蔬菜都食得出係新鮮既,但螺絲粉沙律就比較乾身,感覺有多D汁會好食D。等左10分鐘度,主菜就黎左啦 附送既沙律無咩特別  薯條就幾好食,但趁熱食比較好,凍左有少少太稔。漢堡牛肉可以自己揀幾多成熟,肥鴿要左五成,其實真係剛剛好半生熟  調味適中,加埋生菜同漢堡醬汁,口感好豐富。食完之後其實已經好夠飽,但肥鴿又點會錯過出面沙律吧既朱古力噴泉呢!除左朱古力噴泉外,仲拎左雜果同新鮮生果。最後又飲埋杯付送既熱檸水,呢餐唔駛1

椰菜花湯

沙律吧 - 螺絲粉、蕃茄仔、羽衣甘藍同粟米

等左10分鐘度,主菜就黎左啦

澳洲牛肉芝士漢堡配沙律及薯條

附送既沙律無咩特別
 調味適中,加埋生菜同漢堡醬汁,口感好豐富。

除左朱古力噴泉外,仲拎左雜果同新鮮生果。最後又飲埋杯付送既熱檸水,呢餐唔駛100蚊就有齊沙律吧、主菜、甜品同野飲,真係好得好滿足!最緊要係坐得舒服自在!而且食物質素都有保證!
甜品吧

食評既最後,影影是日餐牌比各位睇睇:

2018-04-24
$100 (Lunch)
椰菜花湯
澳洲牛肉芝士漢堡配沙律及薯條
甜品吧
2018-03-14 1686 views
今日發現4樓呢間餐廳轉左名,價錢同之前都差不多。坐位都無改變,但就多左個超吸引既沙律吧!估唔到平民區黎講,佢既沙律菜既選擇都唔錯,除左有雜菜,仲有雜果、粟米、西瓜、蜜瓜、大黃腰豆,同埋依家大家都知曉既super food 羽衣甘藍!係崇拜後來一客清新的田園氣息。是日甘筍忌廉湯更係「自由斟」的,飲幾多都可以隨自己份量而取,實在太好飲,我飲左兩大碗😂又香又滑,點多士都一流❤️除左沙律,仲有自助麵包、多士供應。最令人驚喜的是朱古力噴泉⛲️,仲有棉花糖提供,仲可以搽多士變甜點😂我最愛係鵝肝忌廉意粉,唔好睇佢好似好細碟,但每一啖都食到洋蔥、磨菇,忌廉汁既香濃。而鵝肝煎到外脆內軟,完全無想過係呢度可以食都咁高質素的意粉,真係令人難忘!另外三文魚蕃茄意大利飯,都令人垂涎三尺,鮮茄既味道令人開胃,加埋拉絲芝士既香醇味道,令整個飯層次不一樣。至於豬扒焗飯份量比較多,豬扒入味之餘仲要超冧身,啖啖嫩肉沒辦法抗拒,不過個炒飯底就硬左少少。Pizza 我自己就覺得油左少少,同埋可能我唔鐘意薄底,但味道係唔錯既!賣相都一樣吸引!

2018-03-04 3970 views
今日同一班朋友一齊去青年廣場食午餐,我們選了4/F 這間轉咗手的西餐廳。 這裡食午餐是包了自助沙律巴,午餐選擇也不錯!沙律巴有餐湯(甘筍南瓜蓉湯)、各種不同沙律菜、粟米、雜果、薯仔;香草麵包(有焗爐)朱古力火鍋(綿花糖、啫喱糖)都幾多選擇,餐湯幾好飲,顏色靚味道清甜;沙律菜好多選擇,新鮮爽脆坐位都幾舒服,地方唔算大,但安靜又休閒我們選擇了:1. 煙三文魚西蘭花番茄汁意大利粉好靚呀,三文魚如玫瑰花;番茄汁甜甜酸酸,開胃好味!西蘭花夠腍,好香2. 鵝肝野菌意大利粉鵝肝都幾大片,外脆內軟,剛剛好意大利粉軟硬剛好,多汁香濃3. 番茄汁焗吉列豬扒飯豬扒好腍好軟熟,好好味好易咬;但飯比較硬4. 牛仔腸彩椒黑水欖洋蔥意大利薄餅薄批:唔算太脆,上面材料都平均分報,幾好食,材料配搭不錯這個價錢還包了飲品,都幾抵的選擇

這裡食午餐是包了自助沙律巴,午餐選擇也不錯!

沙律巴

坐位都幾舒服,地方唔算大,但安靜又休閒

我們選擇了:
1. 煙三文魚西蘭花番茄汁意大利粉
煙三文魚西蘭花番茄汁意大利粉

2. 鵝肝野菌意大利粉
鵝肝野菌忌廉汁意大利粉

鵝肝都幾大片,外脆內軟,剛剛好
意大利粉軟硬剛好,多汁香濃
3. 番茄汁焗吉列豬扒飯
C:  吉列豬扒菠蘿火腿蛋飯

豬扒好腍好軟熟,好好味好易咬;但飯比較硬
4. 牛仔腸彩椒黑水欖洋蔥意大利薄餅
牛仔腸彩椒黑水欖洋蔥意大利薄餅

薄批:唔算太脆,上面材料都平均分報,幾好食,材料配搭不錯

這個價錢還包了飲品,都幾抵的選擇
2018-03-04
$100 (Tea)
煙三文魚西蘭花番茄汁意大利粉
鵝肝野菌忌廉汁意大利粉
牛仔腸彩椒黑水欖洋蔥意大利薄餅
  • 鵝肝野菌意大利粉
  • 煙三文魚番茄洋蔥意大利粉
2017-12-16 1816 views
朋友住柴灣但未食過,咁我又黎陪佢食啦~發現次次都食晏、夜晚轉左手後都未食過,睇人地食評好似好多好野食咁~希望下次可以試下!沙律吧任裝,飲左一碗ja,不過不失,包就普通到不能再普通了朋友叫左個帶子意大利飯,佢第一次食,驚喜喎,佢都好鐘意食!連洋蔥本身唔食都肯食、都算係咁、但真較多洋蔥見佢食食下都忍唔住要筆走d蔥,但味道佢話好味既!而我自己忍唔住又食番burger,今次食十成熟、因自己戒口唔食得生,但我都覺得好味,我鐘意食lo,都唔會因well done而硬喎!我地食完仲坐左段時間吹水,佢去到3點已經無哂人,d員工就食飯,都唔會催我地既,有提我地收沙律吧要再拎,幾好~可能平時係返工人士食多我地le d 師9仔先會坐到咁晏

沙律吧任裝,飲左一碗ja,不過不失,包就普通到不能再普通了

可能平時係返工人士食多
我地le d 師9仔先會坐到咁晏
2017-12-13
$97 (Lunch)
2017-09-28 2577 views
記得上次轉手既PB cafe,真是not good,以致我們一家決定唔再幫襯。今次再轉手仲改名換姓,加上有好多網友都話好食、試得過,我們就膽粗粗去try try啦!平日夜晚去食唔算多人,大約有5~6枱客,我們都唔洗等位就可以入座,侍應好好笑容,仲有卡位坐都幾好架😁望完餐牌,本來想叫pizza試下,不過見到隔離枱order既 pizza係大批既size, 咁大個,我又得2個人,叫得pizza又試唔到其他嘢,唯有放棄唔食pizza啦!最終我們order左炸芝士+洋蔥圈,美國安格斯牛扒要5成熟。 呢度好好,只需要叫餐牌上任何一款食品都可以享用自助沙律吧+餐湯+飲品,Great👍👍講下個沙律吧,都算幾多款,好似有沙律菜,火箭菜,車厘茄,什果粒,紅腰豆,粟米粒,西瓜,哈密瓜,貝殼粉沙律。。。 sauces都有幾款,好似千島醬,沙律醬,蜜糖芥末醬 (目測覺得係😅),仲有意大利醋和olive oil,都好豐富。 本人最鍾意既係佢有火箭菜,因為唔係度度都有得食,覺得好滿足😊呢度既炸芝士+洋蔥圈都唔錯,加埋佢既presentation, 覺得佢好有誠意,好想令食客食得滿足😋。而個牛扒真係無得彈,佢火候啱

呢度既炸芝士+洋蔥圈都唔錯,加埋佢既presentation, 覺得佢好有誠意,好想令食客食得滿足😋。而個牛扒真係無得彈,佢火候啱啱好,連我爸爸都讚口不絕👍👍 (我爸爸對食好有要求😆)

最後食埋生果,飲埋餐茶,完滿既一餐,埋單都只係$282 😁😁 大滿足👍
2017-09-25
2017-09-13 1963 views
柴灣的青年廣場除了提供青年旅舍服務,舞台,自修空間,其實還有美食廣場。4/F有中餐太極樓,日本菜還有我們今天嘗試的西餐廳 – Iconic Kitchen。店員服務態度友善,主動為我們介紹菜式。餐廳沒有dinner set,但卻正在做推廣,就是點一個主菜,則可以隨便享用沙律吧和一杯餐飲,冷熱同價。我們細看餐牌,發現主菜價錢合理,和一般西餐廳的晚餐價錢一樣,所以馬上決定入座。由於朋友最愛意大利飯,我們便選擇原隻龍蝦伴墨魚籽&龍蝦汁意大利飯。另外再要一個燒豬肋骨伴粟米配燒烤汁。在等候主菜期間,我們馬上到沙律吧。餐廳提供的沙律菜款式不少,有火箭菜,椰菜和生菜,還有醃蘿蔔和薯仔沙律。醬汁有欖油,黑醋還有千島汁,與一般的semi buffet菜式差不多。至於餐湯,今天則是野菌忌廉湯,正合我胃口。所有的沙律菜都十分新鮮,質素上盛,薯仔沙律的醬汁香濃,是我最喜歡的口感,大家亦可以自行調配自己喜歡的口味。至於野菌忌廉湯,簡直是完美。,餐廳用上不同的菇菌,除了香味濃郁外,每一口都可以喝到菇菌粒,很有口感,最重要是夠新鮮熱辣,我連喝三碗,很是滿足。主菜很快便上桌,第一道菜是龍蝦意大利飯,雖然龍蝦不是很大,
自助沙律吧

野菌忌廉湯

主菜很快便上桌,第一道菜是龍蝦意大利飯,雖然龍蝦不是很大,但仍然很鮮味,肉質亦很厚實。亮點其實是意大利飯,意大利飯用上龍蝦汁和墨魚籽拌成,龍蝦汁非常香濃,每一粒米飯都沾上醬汁,滋味非常。
龍蝦意大利飯

燒豬肋骨的份量十分足夠,有足足一整塊的豬肋骨,我們倆可以每人分享到六小塊。豬肋骨肉質嫩滑,很容易進食,BBQ汁酸酸甜甜,十分配合。連燒玉米都十分出色,我最喜歡餐廳會提供芝麻醬沙律菜於每一道菜式中,可以中和肉類的肥膩感。
燒豬肋骨

最後我們各要了一杯冰咖啡,還有沙律吧也提供啫哩糖和生果,使我們整餐飯十分完美。我們亦看到許多一家大小前來用餐,因為餐廳還有PIZZA和意粉提供,款式很多,任君選擇。是晚人均消費為$185,價錢相宜,味道出色,可以再試。
2017-08-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
自助沙律吧
野菌忌廉湯
龍蝦意大利飯
燒豬肋骨
2017-08-21 1448 views
之前已經食過兩三次pb cafe,改名後算第一次食!柴灣區西餐又抵食都非佢莫屬,坐得舒服,有bb櫈,又有自助沙律吧不過今次去食沙律吧fill得好慢,個湯無哂要等好耐(食哂主菜咁滯)先有,le樣真係唔太ok,都有唔少食客不滿,雖然最終都有湯飲食左個意大利飯同芝士漢堡,都好食!如唔出去遠又想食西餐都會再黎食既佢雖然可以48蚊只食沙律吧、但建議就唔好了,以前食沙律多d野食,有牛肉片食,但今次去只有菜,le 樣係差左既反而食主菜副帶沙律吧會好一點佢門口出面就有bb換片室!對有bb既家庭黎講十分方便!
反而食主菜副帶沙律吧會好一點
佢門口出面就有bb換片室!對有bb既家庭黎講十分方便!
2017-07-25 1754 views
作為於東區居住的人士,不知道大家有無留意柴灣區除工廠大廈內的隱世食店外,其實可以鋸扒的地方真的不多。之前於青年廣場內的PB Cafe是間特色的西餐廳,當這店搬遷後,取而代之的就是這家新的西餐廳 - Iconic Kitchen。門面基本上與前身的PB Cafe分別不大,而在晚飯的時段內就提供了惠顧主菜送沙律及甜品吧的服務,既然感覺都頗划算的關係就當然試試吧﹗沙律﹑餐湯及甜品吧位於店外的一角,有基本的磨菇湯﹑沙律菜及粟米菠蘿等配料,亦備有麵包讓你可以利用焗爐烘製多士,最重要的,是這附送的服務是任食的,所以大家在主菜上不夠菜類的就可以以沙律代替吧。主菜方面有6-8款,而小弟就選擇了美國肉眼扒作為今晚的鋸扒之夜吧﹗肉眼扒肉味不錯,雖然我的肉眼扒相對多筋,但肉質都算嫩滑。而表面的露荀及旁邊的配菜味道還可以。至於甜品方面備有啫喱糖及切片生果,絕對滿足到大家以生果為消化用甜品的必然之選吧﹗

2017-07-04