2019-12-18 103 views
因為有個短息時間, 見四樓有餐廳就諗住坐低食少少嘢。四十幾蚊自助下午茶都唔會有期望, 不過⋯沙律 bar 嘅醬汁用個柚子茶樽裝住, 環保係無問題嘅, 但唔標明係乜嘢醬, 又無晒、隻匙羹又唔夠長就唔係幾好。尐食物盤十室九空, 一大個盤但得十條迷你春卷, 隔離尐包好似隔咗幾夜再賣。食物種類少、 數量亦少, 睇見就唔開胃😞客人一路食嘢一路搬枱搬凳, 仲不停留喺我枱則邊抹地。坐低後問個待應如果食自助餐係唔係可以出去攞嘢, 黑口黑面答『你落咗單先』, 態度差到不行!極度中伏, 無下次
因為有個短息時間, 見四樓有餐廳就諗住坐低食少少嘢。
四十幾蚊自助下午茶都唔會有期望, 不過⋯
食物種類少、 數量亦少, 睇見就唔開胃😞
客人一路食嘢一路搬枱搬凳, 仲不停留喺我枱則邊抹地。

極度中伏, 無下次
2019-10-21 780 views
相約一家人星期日晚上7時到Iconic kitchen ..聽聞沙律餐不錯……但一嘗後……祈望、變失望!餐湯似椰菜花湯……味道尚可!牛角飽……林林扁扁的!只有似蝴蝶酥餅的味道可入口……都是不趣口!聽聞有炸物……春卷/芝士卷……侍應回應冇貨啦!今日生意好……食哂啦!冇貨炸啦!咁都得!現在才7時……隨我一家人入座後還不断有6人、2人、2人、入座!居然唔補貨……這是甚麼服務態度呀!只有沙律菜不停供應。
2019-10-20
2019-10-18 533 views
環境唔錯枱與枱之間有距離,闊落,開放式餐廳半自助餐係可以任食沙律🥗,啫喱,湯(當天係南瓜湯)仲有幾款菜,西瓜,牛角包🥐同麵包,成個沙律吧,最鐘意食脆脆麵包粒。🎃湯望落足料,但飲落左就唔夠濃南瓜味。湯就一般,最差係唔夠熱。牛魔王又黎介紹牛🥩啦!😂🐃🐃🐃澳洲燒西冷牛扒,睇落有啲乾但咬落有肉汁,牛肉味唔夠同有好多肥膏,個牛扒都係暖暖地,唔多夠熱。如果無沙律吧就唔係好值$148加一。無影到配菜,但係有既,薯角一條,有牛腩汁味嘅白蘿蔔一嚿,燒牛扒配腩汁蘿蔔幾特別既,嚿蘿蔔係好味嘅!一片雞髀菇同幾塊菜。不過每樣得一件,好慳既員工 😂澳洲牛肉芝士漢堡,侍應有問個Burger要幾成熟,但無問個牛扒,本來以為有咩特別。但黎到見到都係普通芝士漢堡一個。牛味唔夠,正體都唔錯,薯條夠脆。$108加一總結:啲野食如果可以熱啲就好啲。但抵食嘅,可以試下,坐位都算舒服。
環境唔錯枱與枱之間有距離,闊落,開放式餐廳

牛魔王又黎介紹牛🥩啦!😂🐃🐃🐃

2019-08-30 1175 views
是咁的,話說有一日,小朋友喺青年廣場參加完活動,就約埋其他幾個家長和小朋友一齊食lunch,諗住近近地,就去咗呢間餐廳食。都唔知乜嘢事,負責安排入座的女職員已經全程黑口黑面,叫佢斟幾杯水俾D细路飲吓先,又粗粗魯魯咁,都算啦。D小朋友見到出面有七彩啫喱糖就好開心,要即刻出去夾啦。呢個時候,竟然有另一個四眼女侍應衝過嚟,截住。係衝過嚟攞個餐牌截住!好大聲咁話公司規定,一定要叫咗主菜,先可以食出面D嘢。我地同佢解釋,話我地全部都會order主菜,不過未諗定食乜,所以等一陣先落主菜的order。點知,我地好聲好氣,佢就粗聲粗氣。強調呢個係公司規矩,仲話佢喺呢度做咗好多年,一直都係咁。(呢D係咪唔識變通呢?如果有D客本身淨係諗住食salad,食食下想要埋個main course,咁係唔係落咗單就無得改?)連環2個女待應都態度惡劣,有趕客嘅感覺。到底經理有無好好管理下屬?抑或經理其實本身都係咁,所以個個下屬都有恃無恐?
連環2個女待應都態度惡劣,有趕客嘅感覺。
2019-08-09 1031 views
一個平平無奇的晚上,一餐普通的西式晚餐。值得一讚既係啲沙律🥗菜的確頗新鮮,性價比。麵包粒都夠卜卜脆,只係選擇上未夠多!主菜就夠味同夠熱,尚可接受。但是衛生就麻麻,有隻疑似蟑螂的小生物係 pizza 🍕 上生猛地爬行,情急下,攞把刀處理左佢。同待應反映過後,原全無反應,唔好意思都無句。真係有點意料之外,大家小心啦!另外,佢地個甜品🍮真係嚇親我。我唔知佢係布丁,定燉蛋。食落真係唔多掂,呑都呑唔落 🙈🙈
一個平平無奇的晚上,一餐普通的西式晚餐。

2019-08-08
偶有與賢師一聚,他帶我到我從來未到過的地方:柴灣。印象中柴灣是多墳場、多樓宇、商場設計也不太時尚。去過之後,個人認為一貫商場圍繞著地鐵站,絕對絕對適合下雨天或怕熱人士。餐廳位於青年商場中層,上下層多為多用途室、自修室、展覽及圖書館。早到的時候多個時間打發時間。蕃茄醬羊膝意大利飯羊膝全隻上,肉質鬆化不太有膻味。意大利飯收汁頗好,粒粒有口感,烹調時間不太夠,令味道不算吸收。安格斯牛排配薯角安格斯7成、非常juicy、有肉味。薯角夠脆、但配菜非常油膩。這間餐廳我認為寧靜度高,沒有限時用餐,給聯誼用途最為不過。另外設有自助吧,款式出奇地多。有沙律、生果、餐湯及餐包。最吸引我也是餐廳的配置,每款食材雖簡但款式不會令人生厭。有至愛的牛角包配蘑菇湯。飯後也可以添一些水果。這一層有三間營業中的餐廳,另外有港式火鍋及上海菜。不限時、地方開揚,確實適合良朋友聚。

蕃茄醬羊膝意大利飯

2019-07-18
羊膝意大利飯
安格斯
2019-07-17 880 views
青年廣場4樓有幾間餐廳今次就試下iconic kitchen 呢度嘅午餐價錢已經包括咗自助沙律吧 生日快樂呀除咗有蔬菜選擇之外還有啫喱糖生果麵包餐湯咁最近就新推出咗一款熱食曾經試過有春捲有焗生蠔 日日唔同。前菜質素唔錯沙律蔬菜程新鮮程度十分好 仲有好多醬汁畀你揀除咗一般嘅沙律醬之外仲有意大利黑醋同橄欖油 仲有我最鍾意食嘅脆麵包碎 另外車厘茄亦都好新鮮好脆口。今日嘅餐湯係蘑菇湯 做法非常西式蘑菇打爛混和忌廉湯味道非常濃郁 很讚甜品亦有啫喱糖同西瓜 非常滿足 至於自主菜方面因為前幾次都係食漢堡咁今次就食咗個意粉咁呢個意粉就係豬腩肉燒汁意粉。 但係就非常失望,味道非常一般,燒汁嘅味道唔出,好淡,而肥膩程度完全接受唔到 , 同埋個碟底非常之油,令到啲意粉亦都好油膩 。隨帖附上食淨豬油膏一碟食完都覺得會爆血管, 救命呀!
甜品亦有啫喱糖同西瓜 非常滿足 至於自主菜方面

2019-06-12 1293 views
本身我都對青年廣場上面嘅餐廳都冇乜太大要求,總係覺得柴灣都沒有一間質數好既西餐廳,經朋友介紹之下到了青年廣場4樓西餐廳有半自助餐形式,沙律吧同湯都可以任添任飲...仲設咗一個朱古力噴泉可以俾小朋友當作飯後甜品我們當時係吃午餐所以我哋嗌咗一份牛扒一個薄餅同埋一份脆薯,大家share食!!開胃前菜係自助式沙律吧有無限添加沙律同湯牛扒味道唔錯又淋身又有牛味唔會煎到乾爭爭仲有配上黑椒汁同小小薯菜芝士布滿整個薄餅有拉絲效果仲有三文魚餡,可以拍得住大型連鎖店脆薯片配他他醬同蕃茄醬具有墨西哥風味

開胃前菜係自助式沙律吧有無限添加沙律同湯

脆薯片配他他醬同蕃茄醬具有墨西哥風味

Lunch
2019-05-15 1235 views
在柴灣朋友家開完四方城,在附近食晚飯就最好。原來柴灣青年廣場都有些餐廳,有一樓層有日本菜,上海菜及西餐。最後選擇了西餐,貪其有自助前菜任取😍內裡夠寬敞,也有兒童餐椅👍有薄餅,肉扒,漢堡包,飯,意粉,小食,都頗豐富。 有套餐,價錢算是划算。自助前菜bar有牛角包,沙律,忌廉湯,啫喱,食前菜都飽了一大半🙈12" 辣肉腸薄餅夠正宗,夠脆,夠多芝士,美味,不是pizza hut那種厚厚的😂小食(蝦多士,雞翼)蝦多士足一口尺寸那款,蝦膠不算多,但是是現炸的,不錯!!雞翼內是滿滿的餡料,有點兒辣。鮮蝦露筍忌廉汁意大利飯份量不算多,但在這少少的份量也滿是材料,也很creamy。經典燒牛肉配燒汁牛肉7成熟,夠juicy,也夠大份,好味。也有點洋蔥及薯仔作配菜,更加飽肚。食后感: 很滿意這餐,估不到柴灣也有不錯的餐廳。

內裡夠寬敞,也有兒童餐椅👍

自助前菜bar
有牛角包,沙律,忌廉湯,啫喱,食前菜都飽了一大半🙈

12" 辣肉腸薄餅

小食(蝦多士,雞翼)
蝦多士足一口尺寸那款,蝦膠不算多,但是是現炸的,不錯!!
雞翼內是滿滿的餡料,有點兒辣。

鮮蝦露筍忌廉汁意大利飯
份量不算多,但在這少少的份量也滿是材料,也很creamy。

經典燒牛肉配燒汁

食后感: 很滿意這餐,估不到柴灣也有不錯的餐廳。
Dinner
2019-03-10 1397 views
柴灣比我感覺一向都係美食沙漠估唔到都有好野呀, 係青年廣埸對上4樓就有幾間餐廳, 記得之前呢到係一間意大利餐廳 估唔到隔左咁耐已經易左手今次呢個都幾有驚喜!  有個salad bar 同小型bakery 可以任食! 我地有10個人 平均都嗌左3個6人套餐 但整體竟然唔夠飽 最後都要出去整d麵包食下lol Main course : risotto , Linguine , pizza 都好高質!但steak差少少, 餐廳mentioned Angus Beef 但Level同出面差太遠,Mashed Potato 賣相麻麻但食落都幾夠味!

記得之前呢到係一間意大利餐廳 估唔到隔左咁耐已經易左手

Mashed Potato 賣相麻麻但食落都幾夠味!

2019-03-10
  • Salami Sausage Pizza
  • Grilled Angus Striplion
  • Black Truffle Risotto
2019-01-29 1579 views
好耐無去柴灣啦!! 咁岩約左同屋企人食晚飯~去探探嫲嫲~咁就諗住坐得舒服d於是去左青年廣埸睇下有咩食啦! 因為4樓都有幾間餐廳可以簡~於是見到呢個招牌我地就比佢吸引住左啦!實在太吸引啦!!我本身都非常鍾意食西餐! 哈哈唔知呢間野係新開定咩呢? 我都唔知~好耐未去過柴灣~咁經過一家人既商議~決定食呢間啦!都幾抵食~有個4-6人家庭套餐~而我地有9個人所以嗌左2個家庭套餐~而每1個人係可以入去任食沙律吧~咁沙律吧都相當豐富啦~有忌廉湯或蕃茄湯~ 咁岩去到已經轉左蕃茄湯lu,咁仲有d麵包~岩岩出爐仲好熱~~沙津菜都唔差~仲幾多選擇~ 咁主餐都唔錯啦~最出色係個蝦多士!!哈哈 味道脆口~亦唔會太膩~而個pizza非常出色! 芝士控一定好鍾意!整體: 下次會再黎咖!!
於是見到呢個招牌我地就比佢吸引住左啦!

實在太吸引啦!!我本身都非常鍾意食西餐! 哈哈
唔知呢間野係新開定咩呢? 我都唔知~好耐未去過柴灣~
咁經過一家人既商議~決定食呢間啦!
都幾抵食~有個4-6人家庭套餐~而我地有9個人
所以嗌左2個家庭套餐~而每1個人係可以入去任食沙律吧~
咁沙律吧都相當豐富啦~
有忌廉湯或蕃茄湯~ 咁岩去到已經轉左蕃茄湯lu,
咁仲有d麵包~岩岩出爐仲好熱~~
沙津菜都唔差~仲幾多選擇~

而個pizza非常出色! 芝士控一定好鍾意!
整體: 下次會再黎咖!!
2019-01-28
  • 蝦多士
  • 4人家庭套餐
2019-01-05 1445 views
中午想食得悠閒舒服,就選了食好西,這間有小型自助沙律bar, 沙律菜算新鮮,有好幾款沙律菜,而且沙律醬外,還有橄欖油黑醋選擇,對我來說已經足夠了。 有熱雜菜湯,湯中有薏米,又是加分之作。 湯味清而且夠味,不錯。主菜要了安格斯牛漢堡包,上枱覺得佢好大份。選了牛要medium,這個包好好食,牛味充足,而且配料剛好,有驚喜! 而且薯條好食,外脆內軟。估佢唔到!叫了肉腸Pizza, 這個Pizza 好香麵粉味,而且配料簡單得來好夾又好味,只有肉腸、洋蔥、黑水欖及芝士,但令人食3塊都唔會厭。最後在沙律bar取了西瓜食做飯後果,再飲餐茶作結,餐茶不錯,咖啡奶茶都香。這間餐廳可以久不久去hea下食下,但有時都要等一段時間才有位的。柴灣好缺有質素的西餐廳呢!
中午想食得悠閒舒服,就選了食好西,

主菜要了安格斯牛漢堡包,上枱覺得佢好大份。

估佢唔到!

2018-10-07
Lunch
2018-07-12 3416 views
住柴灣都九年啦~ 住 除咗附近有墓場~ 食 就係冇乜好食 😆~呢間 Iconic 嘅上上手 算係幾好,以前仲有人排隊添~ 不過 轉到來第三手 都係第一次試~ 裝修同梳化 都開始有啲舊啦~半自助晚餐~沙律吧 各類食物都有 但選擇不多 ~ 椰菜花湯 有粒粒 😅 ~燒香草羊西冷拌芝士條 $168~ 叫五成熟  來到變咗全熟~ 味道👌🏿 羊唔騷 只係有啲鞋 😆 但配上炸薯角 好開心啊 🤩四式芝士薄餅 $138~ 好大個pizza, 應該有十吋吧~ 而且鋪滿世芝士~ 連批邊都畀芝士包密曬😆 芝士好滯 食咗三塊放棄啦 ~ 味道平平 未能留下深刻印象 ~😚 不過想過下食 pizza 口癮可以嚟試下嘅~總括來說價錢算是公道~ 但呢個商場實在太靜~ 小店要加油囉 💪🏻💪🏻💪🏻 飢 point : 6 / 10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

飢 point : 6 / 10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-05-20 2353 views
首先要蘋果汁走冰,沒走到,同侍應講佢只幫我拿走冰,不是重新比一杯走冰蘋果汁我,主菜老公叫了羊膝意大利飯,不得了,老公切到中間係冰凍,同侍應講,佢只係幫你翻熱返,沙律巴更好笑係,8:15問仲有冇啫喱糖,因之前見有,但被人食晒,我們一粒都食唔到,佢答要明天先有,連最cheap綿花糖都冇幾粒,真係好差,下次一定唔會再來。
2018-05-15 1703 views
母親節前夕,想吃西餐,近近地去柴灣又見呢間餐廳剧下扒啦。一入到去,做乜事,個個waiter and waitress 都黑口黑面。是晚叫了牛扒,再食salad bar, d碟有兩三隻也有些漬,感覺不好。牛扒賣相不俗,看來非常不錯。食下食下切下切下,大約有1/3也是根,好失望。是晚晚餐感覺非常麻麻,不會再光顧了。