2022-09-12 664 views
黎到生日月 朋友預約左食呢間中菜 淨係入到黎既室內裝橫真係好靚 仲安排左個無敵維港位 非常正🧡食物都好高質 朋友推薦既燈影牛肉 有啲似豬肉紙 但又好juicy 完全食唔停口 🥰🥰🥰到點心拼盤 最喜歡係有辣味既點心 出面好小見 食得好過癮酸菜魚都好好味 夠酸如果再辣多啲就prefect 🧏🏻‍♀️擔擔麵一般 不過值得一讚 店員見我地會share 食 佢早已分左兩碗比我地 非常貼心 最後到甜品拼盤 好有驚喜 因為生日關係點左蠟燭 上菜見到覺得好靚🥰最頂層類似芋香鍋餅同茶味雪糕最好食 整體非常唔錯 無論環境 食物 服務都好好 下次要再黎試埋片皮鴨😋
黎到生日月 朋友預約左食呢間中菜

Type of Meal
Dinner
燈影牛肉
2022-09-11 2645 views
早一陣子好朋友生日,諗住搵間環境氣氛好一啲同食物質素好啲餐廳慶祝一下比個驚喜佢啦😆😆於是就上網搵下幫手睇下有咩好介紹。看過幾間環境都幾好嘅,但係食物質素始終都係要食入口先知咩味,唯有搏一搏🥲揀呢間係因為畀佢餐廳嘅環境吸引到,位置尖沙咀Sheraton酒店隔離新建嘅商業大廈高層,一出𨋢口樓底相當高裝修行高格調傳統加現代風格,店員安排畀我哋坐窗邊可以飽覽成個維多利亞海景視覺效果一流🥰🥰店員服務態度都好好有咩唔明佢哋都好有禮貌咁詳細解釋,當日週末原來得Brunch, Tasting menu only,包點心任食,胃口細嘅我哋都即刻打亂咗陣腳不過冇辦法已經嚟到,都怪自己冇check清楚唔關人事🙇🏻‍♂️。難得慶祝生日當然開香檳賀一賀佢😝另外加某牌子Champagne 任飲package連同其他紅白酒啤酒等等🍾🍾好快店員就Served Champagne,我哋就一路傾計一路飲等嘢食嚟啦開頭頭盤正常係好味,之後點心熱辣辣都係好味嘅冇錯以上睇到嘅點心係好靚嘅都熱辣辣嘅味道都正常,但係當食到熱葷就出事!全部熱嘢賣相都係好好睇但係入口全部Microwarm😞😞😞😞😞餐廳裝潢係高格調乾淨企理空間大有景觀,

開頭頭盤正常係好味,之後點心熱辣辣都係好味嘅

餐廳裝潢係高格調乾淨企理空間大有景觀,服務員態度都非常親切,但係食物就真係除咗點心熱辣辣一路keep住正蒸著熱送到畀客人之外,其他食物質素真係衰過去酒店食Buffet。😭😭😭😭😭

埋單千頭一個人,總結係好睇唔多好食!
2022-09-01 769 views
因為先生生日,訂坐時候有要求窗邊位置,餐廳都安排到,可以望住靚境晚餐,環境好好,食物除左甜品,烏龍奶凍,其他不過不失,但服務非常好本身叫左套餐裡面有和牛,服務員很好,詢問後都可以幫我地轉其他食品,另外甜品可以額外幫客人加生日牌,過程服務員都非常貼心
2022-08-23 868 views
餐廳裝修故色故香 🏮加入左好多中國元素令成個環境更中式更有氣派華麗!!🏺基本上每個位都可以望到180度維港大海景🌅,絕對係生日飯約會餐廳之選👍🏻👍🏻🥰呢個辣子雞🐔真係不得了🌶️🌶️🔥炸得非常之香口 肉質亦都可以保持嫩滑 不過完全冇諗過可以咁辣 🥵而且仲要係冇得揀辣度 但係係好食嘅👍🏻涼拌聖子亦都係好少見有嘅開胃前菜 肉質非常之爽口新鮮 加埋佢酸酸地嘅汁真係幾開胃🥳松露鮑魚鮑魚口感煙韌絕對係推介菜之一 再配埋上面嘅松露醬再配杯白酒真係一流 🤤水煮牛肉好特別係用一個木桶形狀嘅筒裝住 味道非常足夠亦都非常之正宗 值得一試🌟

2022-08-19 981 views
有藍天白雲嘅星期六最適合就去食brunch, 揀咗好耐終於揀咗胡同,一來未試過中式,二來佢嘅地點實在好吸引. 飯友嘅推薦果然冇錯,一去到就有打卡位之後入到去見到窗外嘅景色,心情都靚晒!環境佈置一流,氣氛好cozy, 服務員亦都即刻介紹食物。基本上都set好,只係揀主菜頭盤嘅食物好好食,尤其係墨魚片,但掛住食唔記得影相。之後到點心,熱辣辣,好食過好多酒樓,同埋係可以再encore跟住到主菜,又係掛住食唔記得影但係呢個時候其實已經好飽另外值得一提係佢嘅飲品,我哋揀咗free flow package. 有香檳,白酒紅酒,汽水果汁任揀.值得一提係佢嘅橙汁,鮮榨嘅,估佢唔到!另外仲有其他酒,都好特別最後食到幾飽都要食埋個甜品賣相好靚又好食又係食到唔記得影總括嚟講呢次用餐經驗非常之好走嗰陣時聽到搭lift嘅其他客人講已來第三次,我諗我下次都會再嚟
有藍天白雲嘅星期六最適合就去食brunch,

飯友嘅推薦果然冇錯,一去到就有打卡位

之後入到去見到窗外嘅景色,心情都靚晒!

跟住到主菜,又係掛住食唔記得影
但係呢個時候其實已經好飽
值得一提係佢嘅橙汁,鮮榨嘅,估佢唔到!
另外仲有其他酒,都好特別

最後食到幾飽都要食埋個甜品
賣相好靚又好食
又係食到唔記得影
總括嚟講呢次用餐經驗非常之好

走嗰陣時聽到搭lift嘅其他客人講已來第三次,
我諗我下次都會再嚟
2022-08-13
Type of Meal
Other
餐廳裝修故色故香,除左參照北京老胡同巷設計,仲加入左好多中國元素令成個環境更中式更有氣派!!傳統拱月門,木屏風,中式百子櫃等等每個設計基本上都係打卡位📸加上餐廳係無柱設計,基本上每個位都可以望到180度維港大海景,如果食晚餐仲可以望住日落由天光食到天黑🌅🌃今次想試晒所有招牌菜所以叫左dinner tasting menu,份量足夠,CP值高,飽到捧住個肚走🤰🏻➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖▪️𝘽𝙚𝙚'𝙨 𝘿𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡▪️▫️蜂蜜檸檬菠蘿Gin特飲▫️打頭陣既cocktail酸酸甜甜,好開胃🍸酒味唔係好重,連平時唔係好飲酒既我都接受到😬如果唔想飲酒的話亦都可以換成汽水或者果汁🙌🏻▪️𝘿𝙞𝙢 𝙎𝙪𝙢 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧▪️▫️黑椒和牛酥個樣好似同平時食既蘿蔔絲酥卷一樣,特別一提係入面既和牛整得超淋!!😍😍配埋黑椒粒辣辣地放入口幾特別▫️竹炭魚香咸水角全黑色既咸水角真係第一次食🤣🤣個皮做得好脆好香,咬落去仲有啖啖醎魚香味,食完一粒又會想食多粒▪️𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧▪️▫️松露鮑魚▫️雞樅菌香煎北海道帶子本來最怕海鮮會整到好韌,點知真係擔心太多😆鮑魚同帶子都好鮮甜好彈牙!!特別係帶子,煎完之後海鮮既甜味仲出左,估

▪️𝘽𝙚𝙚'𝙨 𝘿𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡▪️
▫️蜂蜜檸檬菠蘿Gin特飲▫️

▪️𝘿𝙞𝙢 𝙎𝙪𝙢 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧▪️
▫️黑椒和牛酥

▫️竹炭魚香咸水角

▪️𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧▪️
▫️松露鮑魚

▫️雞樅菌香煎北海道帶子
本來最怕海鮮會整到好韌,點知真係擔心太多😆鮑魚同帶子都好鮮甜好彈牙!!特別係帶子,煎完之後海鮮既甜味仲出左,估唔到係中菜廳連海鮮都做到咁高質🍴

◾️𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚▪️
▫️金蒜虎蝦
虎蝦配金蒜呢個組合本來已經天衣無縫💯隻蝦又大隻又爽口,絕對唔會因為tasting menu就揸流攤!個醬惹味得黎又唔會話蓋過晒蝦既鮮味,不過略嫌有小小辣🌶

▫️花椒金湯桂花魚
魚肉份量夠多夠嫩滑🥢但因為咸蛋味冇話好出所以味道冇話好驚艷,但入面d萵筍煮到好爽口,配飯食真係一流😚

▪️𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙞𝙣𝙜 𝘿𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨▪️
▫️火焰胡椒片皮鴨
額外加左HK$368 叫埋餐廳招牌菜但竟然有小小失望☹️呢個片皮鴨相對比較普通,部分鴨肉仲燒到有小小乾,值得一提既係師傅係上菜前會係你面前再用火燒一轉,所以層皮係好脆✨當表演睇都還好~不過唔知係唔係因為餐廳冷氣太大所以d野食超快凍,塊皮放左兩分鐘都冇已經凍晒食落好硬😩

▪️𝙎𝙞𝙙𝙚𝙨▪️
▫️乾煸四季豆
用豬肉碎炒香四季豆,又咸又香食到停唔到,真係做得唔錯😆味道又會比其他地方食到既甜小小!

▫️櫻花蝦雞粒蛋白炒飯
食到呢到基本上已經飽死,但炒飯竟然仲驚艷到我😱😱飯炒得乾身之餘仲要粒粒分明,料多到每啖都會食到櫻花蝦同雞粒,高質!

▪️𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨▪️
▫️龍井奶凍
茶味好出,奶又夠滑,可以話係我食過最滑既奶凍💯

▫️焦糖海鹽朱古力糯米糍
食完奶凍仲有糯米糍,店員上菜個陣提到因為入面係流心所以要小心辣親!一咬落去真係會爆晒朱古力出黎,朱古力味同海鹽真係配合得好好🤣🤣超好食!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
整體黎講,呢到既食物質素,裝修同環境絕對配得上呢個價錢!環境比較暗,同出面既夜境形成左一個好強烈嘅對比🌃浪漫得黎又有氣派,情侶朋友慶祝生日絕對唔失禮!建議大家黎可以request坐角落頭位,咁就可以比兩邊既維港海景包圍住😚🤍鐘意中菜既朋友仔可以一試!
✪ 味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
✪ 環境: 🌕🌕🌕🌕🌕
✪ 性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
✪ 人均消費: $1000 p.p
✪ 用餐時段: 晚餐 (星期六)
2022-08-13
$1000 (Dinner)
  • 竹炭魚香咸水角
2022-08-11 675 views
12.🍽胡同 (尖沙咀)📍尖沙咀中間道15號H Zentre18樓1. 竹炭魚香咸水角全黑色嘅鹹水角外觀真係好吸引,好有特色,外表既皮做得好香脆,咬落去有魚香嘅味道,而且裡面係溫既,味道很不錯。2. 黑椒和牛酥黑椒嘅味道好出,和牛亦都做得好腍。佢既外表好似我地平時食既蘿蔔絲酥卷,視覺係有驚喜既。3. 雞棪茵香煎北海道帶子帶子好大粒,而且好彈牙。 香煎過後嘅帶子帶出咗少少鮮甜味,感覺都唔錯。4. 松露鮑魚小編本來唔太鍾意食鮑魚,因為一直都覺得鮑魚好韌好難吞嚥, 但係佢都做得好軟身,值得一讚。5. 金蒜虎蝦大大隻嘅虎蝦配上金蒜,呢個配搭本來就天衣無縫。虎蝦好新鮮而且彈牙,只係對於我嚟講比較大隻,覺得有啲漏。6. 蜜糖檸檬菠蘿特飲(Gin酒)酸酸甜甜嘅檸檬菠蘿特飲,都好開胃。飲落去嘅時候唔太覺有酒精,連唔太喜愛飲酒嘅人都會接受到。7. 花椒金湯桂花魚花椒嘅味道都好重,蓋住左魚嘅味道。飲咗一啖金湯覺得有啲鹹,但應該配飯來講會唔錯。8. 黑毛豬叉燒叉燒都幾腍,佢唔係普通平時見到嘅半肥瘦叉燒。雖然唔知邊個部位,但口感唔錯。但比起以前食既叉燒,有失所望,唔夠juicy,而且有少少鹹。9. 火焰胡椒片
12.
🍽胡同 (尖沙咀)
📍尖沙咀中間道15號H Zentre18樓

1. 竹炭魚香咸水角

2. 黑椒和牛酥

3. 雞棪茵香煎北海道帶子

4. 松露鮑魚

5. 金蒜虎蝦

6. 蜜糖檸檬菠蘿特飲(Gin酒)

7. 花椒金湯桂花魚

8. 黑毛豬叉燒

9. 火焰胡椒片皮鴨
餅皮好薄,包住多汁嘅片皮鴨,加上韭黃,同片皮鴨醬,真係好好食。

10. 乾煸四季豆
食川菜當然要食乾煸四季豆啦,四季豆嘅味道好唔錯,豬肉碎亦都炒得好香。只係四季炒得比較油唔夠乾身,除此之外都唔錯。

11. 櫻花蝦雞粒蛋白炒飯
炒飯炒得粒粒分明,櫻花蝦本身冇乜味,但我都食唔到雞粒嘅味道,淨係食到少少鹹香味,有少少普通。

12. 龍井奶凍及焦糖海鹽朱古力糯米糕
呢個甜品真係要大讚,雖然食到好飽,但我到最後都會食埋佢。龍井嘅味道都好出好特別,而且唔會太甜太漏。 朱古力糯米糍對於小編來講就有點甜,如果單點嘅話係唔會叫佢。

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛🤍4/5
價錢:💛💛💛💛🤍4/5 ($3729/4=💰933)

P.S. 環境十分唔錯,裝修亦依然很有氣派,
由於燈光有點暗,突出左維港觀景嘅特色。
餐廳上菜嘅速度好快,服務員都好殷勤👍🏻
但係食物水準無以前咁好食,呢一點有點失望。

2022-08-04 3828 views
尖沙咀獲獎京川菜館✨北京胡同老巷豪華裝修🏮值得食嗎?(´▽`)屋企人生日想去間靚靚仔仔既中菜館食晚飯~ 個景真係一流,望到成個維港海景,日落去到夜晚時分都好靚🌆🌃成餐飯最鍾意既係「京城羊肉🐏」❤️羊肉腌煮24個鐘,燉完再炸,外皮炸到脆卜卜,先食到羊較瘦既肌肉部分,肉質堅挺厚實,唔鞋口;因為羊羶味存係脂肪入面,咬落去油脂慢慢同成舊羊肉融合,唔會太濃太羶,愛羊人士會好喜歡‼️「胡同擔擔麵」🍜湯底麻醬香郁,唔會好油膩,微微辣愈食愈開胃;麵條幼身爽口,每條都沾到湯汁,加埋肉碎一齊食成件事好🈵「黑毛豬叉燒」🐖望落去已經覺得太瘦,肉質雖然超軟腍,反而無左叉燒半肥瘦既口感,完全唔夠juicy,亦無焦香既味道,少少失望(。 ́︿ ̀。) 「聖旨到~涼拌蟶子」蟶子好滑又爽口;但唔夠味🥺「乾煸四季豆」唔會炒到油林林,四季豆仲比平時既更爽口👌🏻「香醋骨」同出面食到既分別不大👌🏻甜品最出色係「龍井奶凍」好濃茶味,個奶都好滑;「芋蓉鍋餅」同「自家製荔枝雪芭」都係正路啦~ 🍧呢個價錢其實係食環境👀 野食就比預期中爭啲🥹

成餐飯最鍾意既係「京城羊肉🐏」❤️

「胡同擔擔麵」🍜

「黑毛豬叉燒」🐖

「聖旨到~涼拌蟶子」
蟶子好滑又爽口;但唔夠味🥺

呢個價錢其實係食環境👀
野食就比預期中爭啲🥹
$600 (Dinner)
2022-07-29 873 views
媽媽生日的關係,帶她來胡同chill一下讓她感受一下用美景送飯的滋味~週日下午,人不算很多,仍有很多空位。感恩遇上好天氣,能一邊觀賞維港景色一邊品嘗美味的川菜<Feng Wei Brunch> with soft drinks前菜方面有野菌帶子、醉香青口 和 蒜泥白肉味道不太出色,尚可接受《醉香青口》《野菌帶子》《蒜泥白肉》到了點心部分,點心是可以免費追加的《蟹籽燒賣、泡椒蝦餃、碧綠桃膠素菜餃》味道略為特別~《虎掌菌包》包皮很鬆軟,吃下去不會立刻飽肚,值得加分~《竹炭魚香咸水角》很特別的一款咸水角,媽媽表示最愛這款點心皮軟糯軟糯的,口感很好呢!《紫椰菜米網卷》《海皇脆筒》忘記拍照了~ 不過超級好吃呢!《山城辣子雞》雖然很多辣椒,但不算太辣喔~ 十分香口很好送飯呢~來到Main Course和媽媽分別叫了《薑醋鱈魚》和《蒙古烤羊+$98》《薑醋鱈魚》十分出色!入口即溶的口感加上薑醋酸酸甜甜的✨《蒙古烤羊+$98》烤羊一樣很出色羊肉不會很靭,不過略嫌不夠羶味🤫《雲腿雞粒蛋炒飯》每人一小碗,但份量很足夠了~最後的甜品,中西合璧,但西點真的味道配搭得有點怪怪的🙈最後有點少少失望
媽媽生日的關係,帶她來胡同chill一下
讓她感受一下用美景送飯的滋味~

前菜方面有野菌帶子、醉香青口 和 蒜泥白肉
味道不太出色,尚可接受
《醉香青口》

《野菌帶子》

《蒜泥白肉》

到了點心部分,點心是可以免費追加的

《蟹籽燒賣、泡椒蝦餃、碧綠桃膠素菜餃》
味道略為特別~

《虎掌菌包》
包皮很鬆軟,吃下去不會立刻飽肚,值得加分~

《竹炭魚香咸水角》
很特別的一款咸水角,媽媽表示最愛這款點心
皮軟糯軟糯的,口感很好呢!

《紫椰菜米網卷》

《海皇脆筒》
忘記拍照了~ 不過超級好吃呢!

《山城辣子雞》
雖然很多辣椒,但不算太辣喔~ 十分香口很好送飯呢~

來到Main Course
和媽媽分別叫了《薑醋鱈魚》和《蒙古烤羊+$98》

《薑醋鱈魚》
十分出色!入口即溶的口感
加上薑醋酸酸甜甜的✨

《蒙古烤羊+$98》
烤羊一樣很出色
羊肉不會很靭,不過略嫌不夠羶味🤫

《雲腿雞粒蛋炒飯》
每人一小碗,但份量很足夠了~

最後的甜品,中西合璧,但西點真的味道配搭得有點怪怪的🙈最後有點少少失望,建議還是專心做好中式甜品先吧!
2022-07-17
$800 (Lunch)
2022-07-28 766 views
環境非常舒適,估唔到中式Brunch 竟然比西式仲好味😋 青口非常非常好味😋小小辣恰到好處,點心樣樣都好食,除咗個包🙈怪怪地,呢個價錢可以任飲香檳同🐢🍯傾下計,好舒服值得推介☺️
裝潢非常漂亮,座位更對正180度無遮擋海景,撇除燈光昏暗,打卡一流。先上兩碗湯,海皇湯味似粟米羹,是日精選湯內含烏雞、椰汁,味道非常清淡,難怪要附上鹽及胡椒粉。黑毛豬叉燒說是用上伊比利亞豬,但吃起來完全沒有橡果味,亦沒有脂肪,而且不脆。黃金蝦香脆、新鮮、彈牙、大量鹹蛋黃牢牢黏在蝦上,是我吃過最好的。招牌的火焰片皮鴨,即場在客人面前用火槍燒幾分鐘,好有特色,可惜over cooked了:皮脆但肉乾柴,配的皮都十分韌,咬不斷。「聖旨到」潮式醃蟶子非常美味、新鮮!肉質醃得軟淋,口感像沒有黏稠感覺的醬油蝦。魚湯浸白菜的魚湯非常濃郁鮮美,白菜沒有汆水,有些苦澀。流心蛋鵝肝的蛋沒有蛋味,鵝肝是用上鵝肝醬,並非原塊鵝肝,而且皮厚又炸得太燶。辣子雞炸得乾身,辣得過癮,味道、肉質一般。甜品方面,試了海鹽朱古力糯米糍、龍井奶凍,及荔枝雪葩,同屬一般水準。

海皇湯、是日精選湯

魚湯浸白菜的魚湯非常濃郁鮮美,白菜沒有汆水,有些苦澀。

辣子雞炸得乾身,辣得過癮,味道、肉質一般。

伊比利亞黑毛豬叉燒
黃金蝦
片皮鴨配菜
片皮鴨
聖旨到
魚湯浸白菜
流心蛋鵝肝
辣子雞
海鹽朱古力糯米糍、龍井奶凍、荔枝雪葩
黃金蝦
聖旨到
魚湯浸白菜
2022-07-19 661 views
環境幾好,當日坐窗邊位,跟住叫左半隻片皮鴨同黑毛豬叉燒,片皮鴨同叉燒一樣燒到好鞋咬落去好似食緊柴皮咁,炒飯叫做還可以接受,最好食係個龍井奶凍,有驚喜,食得岀有茶味,建議試吓
2022-07-18 648 views
胡同由北京道搬去中間道已經多個月,之前已經試左Aqua ,也出左post, 今日同大家介紹優質的午餐及古今裝修設計。午餐價錢由$540-580一位分別3 courses or 4 courses1. 點心可揀選三款,每款有兩件2. 主菜揀一款3. 麵飯揀一款4. 甜品揀一款每款點心精緻又美味,睇得出點心師傅創意。不得不提裝修設計,一入門口大紅燈籠高高掛,拱形們特別吸引,好有古今穿梭的感覺。提提大家依家係OpenRice 訂座, 贈送奶凍甜品。📍尖沙咀中間道15號H Zentre 18/F📞34288342

午餐價錢由$540-580一位
分別3 courses or 4 courses

1. 點心可揀選三款,每款有兩件
2. 主菜揀一款
3. 麵飯揀一款
4. 甜品揀一款

拱形們特別吸引,好有古今穿梭的感覺。

提提大家依家係OpenRice 訂座, 贈送奶凍甜品

📍尖沙咀中間道15號H Zentre 18/F
📞34288342
2022-05-18
$650 (Lunch)
2022-07-12 529 views
📍@hutonghk in Tsim Sha TsuiChinese Fine Dining Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛🤍🤍Price Range:💰 $1100Favourite: 💖 Non-stop brunch with 4.5 hours free flow (13:30-18:00)------------------------------- A bit pricey but worth it! Unlimited appetizers, dim sum plus 1 main course & dessert with 4.5 hours champagne free flow- Service is competent & attentive- Spectacular view of the city- Large outdoor terrace for smokers - Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to
📍@hutonghk in Tsim Sha Tsui
Chinese Fine Dining

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛🤍🤍
Price Range:💰 $1100

- Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to have a chill relaxing Chinese cuisine
2022-06-30 1050 views
自從佢係北京道1號搬咗之後,今次都係第一次嚟胡同。繼續都係有海景送飯係食得特別醒神既~胡同既丰味 Fēng Wèi Brunch逢星期六日供應, HK$988 可以有free-flow 紅白cocktail 同埋 VC yellow label ~ 食物種類豐富,都幾抵食幾開心~前菜highlight 呢個煎鵝肝燻流心蛋🐣流心蛋燻香十足,加上鵝肝調味好香,不過略嫌鵝肝個外皮好似炸得有啲過火位冇咗嗰種入口即溶既感覺。任食既點心有蟹子燒賣,泡椒蝦餃(因為係加咗泡椒所以個皮係黃色既~但係唔會辣而且蝦肉爽口彈牙,都幾特別),虎掌菌包 (呢個好食,好香菰味),碧綠桃膠素菜餃 ,竹炭魚香咸水角 (雖然個皮黑掹掹咁,但係又唔係有竹炭味喎,不過個內餡係有啲魚香風味),紫椰菜米網卷等。啲點心全部色彩繽紛而且每一款都好精緻,淨係食點心都好飽滿~但係因為嚟緊仲有餸菜所以雖然勁想食多啲點心都係小食多滋味好啲~主食加咗錢(加$368)要片皮鴨😋😋 師傅會推喺你面前即片,外皮香酥脆,鴨肉唔鞋口,配埋京蔥青瓜就唔怕滯啦🤤其他主菜要左山城辣子雞,羊肉同埋花椒金湯桂花魚。全部都正常口味正常發揮。辣子雞無骨而且唔會好似平

其他主菜要左山城辣子雞,羊肉同埋花椒金湯桂花魚。全部都正常口味正常發揮。辣子雞無骨而且唔會好似平時咁樣辣椒多過雞。酸菜魚味道偏清爽唔會太濃味。
食到最後既炒飯同埋 dessert platter已經係飽飽都一個點,同埋每逢星期六有現場DJ,星期日就有中國傳統藝術表演,絕對係食到飽滿又開心值回票價
$1000 (Lunch)