2024-04-11 464 views
🫖鴻圖樓 (觀塘)📍今次嚟到呢間外觀超有特色嘅餐廳⛩️,之後經過嘅時間已經好想試啦,今次終於有機會😍!一入到去就feel到好warm🫶🏻,啲夥計全部都好熱情咁樣招呼,感覺上係做街坊生意多,因為見佢同啲客都喺度不斷吹水👨‍👩‍👧‍👧,超有人情味。🍴生汁明蝦球 $168 類似炸完蝦球之後🦐,再兜沙律醬嘅物體🥗。重點係啲蝦都好大隻,彈牙,而且就算兜咗醬都仲係好脆✨。🍴水煮安格斯牛柳粒 $168 呢一個好有趣,平時係食開水煮牛肉片🥩,但呢一個係牛柳粒,保持到口感之源,仲食到好濃嘅牛味🐮,唔會比水煮味搶走晒,但同時亦會食到辣味🌶️。而且除咗牛柳粒之外,仲有麵、木耳、芽菜等等喺入邊🍝,最神奇嘅係🪄,啲牛柳粒食極都仲😂。🍴五柳王立倉 $148呢一個條魚亦都係炸到好脆⚡️,配埋酸酸甜甜嘅醬🥫,同五柳,除咗增加口感之外,視覺上都colourful咗好多🌈。🍴茗茶 $13啲夥計真係好warm❤️‍🔥,我哋食完準備走嘅時候,有個夥計行咗過嚟,見我哋啲水飲晒🫖,打算幫我哋加。我哋話唔使,準備走,佢話:「飲啖熱茶,暖吓個身先走啦,唔使咁急。」好耐冇試過啲餐廳,唔係想你快快脆食完,趕人走了🥹。🍴糕點真係好frie
🫖鴻圖樓 (觀塘)📍

🍴生汁明蝦球 $168

🍴水煮安格斯牛柳粒 $168

🍴五柳王立倉 $148

🍴茗茶 $13

🍴糕點
真係好friendly😚,同個夥計吹多咗幾句水,問吓我哋啲嘢食點,就送咗個糕點俾我哋🍮,嗰日嘅糕點係椰汁糕🥥。

📍鴻圖樓
觀塘鴻圖道30號1-2樓
觀塘街坊又搵到好嘢食啦!!呢間老細跑步經常都經過,但係真係未試過……上次朋友話晚餐抵食夾大件,今晚就同老細嚟試下!聽個部長話有幾個菜仲未出菜單,問我哋試唔試??又食唔食最大惡極~一於就試下啦!!🐂水煮安格斯牛柳粒:今日MVP~份量大唔在講,配料又多,味道一流!!雖然係水煮,但唔會覺得油冧冧,牛柳粒非常軟滑,亦都好香牛味。下面仲有寬薯粉、萵筍片、大豆芽同雲耳~呢一煲,真係一定要試!!👍🏻👍🏻🐟五柳香煎黃立倉:呢味真係比較少見~黃立倉上枱大大條,仲煎到卜卜脆~十分香口!!個五柳汁酸酸甜甜,有好多酸瓜絲,配埋甘筍絲,十分脆口又惹味!🥰🦐生汁明蝦球:蝦球大大個,圓碌碌~炸到脆卜卜~裹上薄薄嘅沙律醬,香口得嚟又幾清新,上台果陣仲出曬煙添!😋🌿蒜蓉蝦醬炒通菜:調味恰當,唔會太鹹,蝦醬味夠香,但係又炒得好嫩~最重要係份量非常多!!😂🥰👍🏻相信佢午飯時間一定座無虛設~因為以今時今日嘅經濟狀況,星期一晚飯時段,竟然仲返到枱~真係勁!!佢樓上仲有鵲局小菜,真係返工放工一條龍服務呀!!😂😂👍🏻
觀塘街坊又搵到好嘢食啦!!

2024-03-11
2024-05-29 0 views
餐牌有好多item係辣嘢,同部長吹開水原來廚師Team本身轉做湖南菜同廣東菜,將中菜帶嚟香港鴻圖樓仲特登將辣度減低,迎合香港人口味我哋唔算話非常食得辣,淨係揀咗一碟湖南菜小炒黃牛肉,的確炒得非常香口,每一啖嫩滑嘅牛肉都有香麻辛辣味,仲有好多辣椒籽一齊炒部長介紹佢哋得獎嘅三色蝦球,有特別偏好可以只選一隻味,我哋揀咗香芒蝦球,炸蝦球脆卜卜,再兜上香芒沙律醬,酸酸甜甜好開胃涼瓜肉碎煎蛋角係我哋出親去食飯都會叫,貪佢平靚正有好送飯,欣賞佢蛋餅煎得濕潤軟滑唔會太油,有啲菜脯鹹鹹地

2024-05-28 0 views
👧🏻😋👅🍽✨晚飯小菜適合家庭聚餐-🏯 鴻圖樓翻新後除左外觀突出上晒關注組, 室內都靚左好多! 🏯 weekend夜晚都係大枱為主, 一家大細去食飯, 部長都好熱情同生客熟客傾計-🌶 避風塘大連鮑💯避風塘口味都唔算太辣, 似椒鹽都好香口, 雖然炸左但都食得出鮑魚本身既鮮甜味, 口感彈牙-🐂 小炒黃牛肉✨黃牛肉比普通牛肉嫩滑, 做辣野快炒好適合, 辣味好出但唔會成碟都係油-🥩 京蔥爆肥牛💯肥牛係胖安格斯牛肉唔算非常肥, 京蔥炒到腍身好入味-🍳 涼瓜肉碎煎蛋角✨又一個送飯小菜, 蛋角厚厚的好完整, 有菜脯好鹹香
👧🏻😋👅🍽✨
晚飯小菜適合家庭聚餐
🏯 鴻圖樓翻新後除左外觀突出上晒關注組, 室內都靚左好多!

🌶
避風塘大連鮑

🐂
小炒黃牛肉

🥩
京蔥爆肥牛
💯肥牛係胖安格斯牛肉唔算非常肥, 京蔥炒到腍身好入味

🍳
涼瓜肉碎煎蛋角
✨又一個送飯小菜, 蛋角厚厚的好完整, 有菜脯好鹹香

2024-05-28 0 views
見以前成日去打牌既地方裝修左就去試下😌入面好光猛,枱同枱之間距離好遠好闊落,坐得好舒服,我地兩個人叫左3個餸脆皮燒肉例牌$98例牌一客4舊燒肉😳雖然個皮燒到好脆,但份量好似有啲少,如果份量可以多啲就好啦三色蝦球$168一客有4件,係用沙律醬包住隻蝦再拎去炸,然後係面頭淋左啲士多啤梨醬,酸酸甜甜幾開胃蜜椒薯仔牛柳粒 例牌 $138啲薯仔沾滿蜜糖,炒到外層脆卜卜幾好食,牛柳粒唔會韌咬得開,唔錯👍🏻

脆皮燒肉例牌$98

三色蝦球$168

蜜椒薯仔牛柳粒 例牌 $138
2024-05-27 0 views
沿住觀塘鴻圖道行,見到一棟橙紅色嘅建築物🧱,好有復古建築物嘅感覺,地下係茶餐廳,二樓係傳統舊式茶樓,喺度飲茶夠晒風味!點心款式多,13:45就係下午茶時段,星期日$21.8起就有一籠點心,而且茶位費$12,同屋企人行開呢頭都可以嚟飲個茶🫖,超抵食!------------------------------🤎◖潮州靚粉果◗ $21.8外皮黏糯煙靭,裏面有好多爽甜嘅沙角,仲有啲蝦米,增添咗啲鹹香🤍◖山竹牛肉球◗ $25.8牛肉球夠彈牙,鍾意佢唔會太多肥肉,但略嫌喼汁唔夠酸~🤎◖蟹籽燒賣皇◗ $28.8蟹籽燒賣加入咗冬菇同豬肉,豬肉餡肥瘦適中,口感彈牙,食落更香更有層次🤍◖北菇棉花雞◗ $28.8雞件大大嚿,爽滑肉質超嫩,呢個做得幾出色!🤎◖蜜汁叉燒腸◗ $28.8叉燒腸皮煙韌,屬於偏厚身,你鍾意佢包偏瘦嘅叉燒餡,點上甜豉油食超正!🤍◖黑竹炭奶黃流沙包◗ $28.8包身好鬆軟,搣開佢裏面真係見到粒粒鹹蛋黃碎,起晒沙有少少流心嘅效果,記住趁熱食!🌟Encore指數:8.5/10
🤎◖潮州靚粉果◗ $21.8

🤍◖山竹牛肉球◗ $25.8
牛肉球夠彈牙,鍾意佢唔會太多肥肉,但略嫌喼汁唔夠酸~

🤎◖蟹籽燒賣皇◗ $28.8

🤍◖北菇棉花雞◗ $28.8
雞件大大嚿,爽滑肉質超嫩,呢個做得幾出色!

🤎◖蜜汁叉燒腸◗ $28.8

🤍◖黑竹炭奶黃流沙包◗ $28.8

🌟Encore指數:8.5/10
2024-05-24 0 views
很久的時間也沒有到酒樓吃晚飯,今晚得到我好朋友的邀請,有機會來到這間酒樓吃晚飯,名字叫做鴻圖樓。今日我們品嚐了三道佳餚:第一道菜是木瓜魚肚湯,這個湯非常特別,木瓜的甜味,滲入魚肚裏面,這兩種食材煮出來的湯水產生的化學作用非常美妙,再加上加了黑胡椒,喜歡吃的有這個湯絕對適合你們。接着是辣子雞,這道菜樣貌十足,看上去好像辣味十足因為有很多的辣椒在上面,但是吃下去辣到適中,雖然是用油炸方式處理,但雞肉還非常嫩滑,香脆可口。最後是蜜糖雞中翼,雞翼啖啖肉大大隻,外脆內鬆軟,是一道很開胃的菜式。
今日我們品嚐了三道佳餚:

2024-05-23 0 views
今日去咗喺觀塘嘅舊式茶樓,「鴻圖樓」食點心,都唔錯 🍽️ 👌🏻🫖🥟🍽️至尊蝦餃皇,餃皮薄透彈牙,內裡包滿鮮嫩多汁嘅大蝦,吃落去鮮甜味美🍽️👍🏻🍤🥟🍽️蟹子燒賣皇,燒賣皮薄酥香,內裡有蝦肉同其他鮮美嘅成分,味道鮮美又豐富!🦐🥟🍽️👍🏻🍽️蜜汁叉燒腸,腸粉算滑,滿滿的叉燒風味🍽️😋🥢🍽️臘味蘿蔔糕,口感軟糯,味道香濃🍽️🤤可以一試🍽️👍🏻😋🤤🍴🫖

🍽️蜜汁叉燒腸,腸粉算滑,滿滿的叉燒風味🍽️😋🥢

🍽️臘味蘿蔔糕,口感軟糯,味道香濃🍽️🤤

可以一試🍽️👍🏻😋🤤🍴🫖

2024-05-22 17 views
近牛頭角站鴻圖樓外牆很有特色,紅綠色外牆加霓虹燈,光亮奪目,二樓是中式酒樓,有一列大大玻璃窗,晚飯時段食客頗多。我們點左鴻圖燒鵝皇 $148准香生海蝦 $98艇王酸菜魚 $168鴻圖燒鵝皇:大大隻鵝髀肉質嫩滑肉厚,鵝皮燒得香脆,點些酸梅醬更惹味可口,超正👍准香生海蝦:薄脆漿包住原隻蝦炸得外殼鬆脆,蝦肉保留蝦汁,師傅廚㙯高時間掌握得好好👍真不錯😊艇王酸菜魚:選BB辣味道不錯,魚肉很滑啖啖肉,配薯粉、大豆芽、雲耳、鹹酸菜,配白飯至岩。酒樓每位顧客都贈送:綠豆沙西米糖水,不太甜很香好食。
我們點左

鴻圖燒鵝皇 $148
准香生海蝦 $98
艇王酸菜魚 $168

艇王酸菜魚:
酒樓每位顧客都贈送:
綠豆沙西米糖水,不太甜很香好食。

• 准香生海蝦
  • 鴻圖燒鵝皇
2024-05-22 0 views
周日晚,我和太太一起來到了觀塘鴻圖道上的鴻圖酒樓,享受一頓舒適愜意的中式晚餐。一踏進酒樓,迎面而來的是濃郁的中式菜香,令人食慾大開。我們迫不及待地選好座位,開始細細研究菜單。最終我們點了三道拿手好菜:「欖菜肉松四季豆」~$85、「節瓜蝦米粉絲煲」~$85和「鹹豬骨煲芥菜」~$98。首先上桌的是「欖菜肉松四季豆」。色香味俱全的菜式,四季豆鮮嫩爽脆,配上咸香可口的肉松和鹹甜適中的欖菜,令人回味無窮。緊接而上的是「節瓜蝦米粉絲煲」。粉絲彈牙,與蝦米和嫩滑的節瓜完美融合,令人胃口大開。我們津津有味地一口接一口。最後上桌的是「鹹豬骨煲芥菜」。濃郁的胡椒湯底,配上鮮嫩多汁的豬骨,以及清脆爽口的芥菜,無一不令人垂涎欲滴。用餐後,服務員更贈送我們一份清新爽口的「綠荳沙」作為甜品,為這頓美味的晚餐畫上圓滿的句號。

位於觀塘嘅❣︎鴻圖樓❣︎有成三十年歷史,地下係茶餐廳,一樓係酒樓飲茶,二樓係雀局,外圍睇係一座古色古香搶眼嘅紅色建築物😍好吸晴,呢到平時一到lunch例牌full晒場架🙂‍↔️好勁。我都唔執輸來嘆返一盅兩件先😋❣︎至尊蝦餃皇❣︎$33.8呢到啲點心全部即叫即蒸😋保證熱辣辣👍🏻蝦餃大大粒皮薄,鮮蝦彈牙。❣︎羅漢上素果❣︎$22.8粉果皮軟滑有嚼勁😋餡料全素,好清爽嘅口感。❣︎蟹子燒賣皇❣︎$28.8雞肉鮮蝦內餡,鮮香嫩彈,加埋蟹子豐富滋味。❣︎蜜汁叉燒包❣︎$28.8外皮Q彈蓬鬆,叉燒彈嫩,鹹甜適中。

❣︎至尊蝦餃皇❣︎$33.8

❣︎羅漢上素果❣︎$22.8
粉果皮軟滑有嚼勁😋餡料全素,好清爽嘅口感。

❣︎蟹子燒賣皇❣︎$28.8
雞肉鮮蝦內餡,鮮香嫩彈,加埋蟹子豐富滋味。

❣︎蜜汁叉燒包❣︎$28.8
外皮Q彈蓬鬆,叉燒彈嫩,鹹甜適中。
2024-05-21
$79 (Tea)
  • 蟹子燒賣皇
2024-05-20 17 views
之前經過觀塘鴻圖道見到一棟好搶眼既餐廳酒家【鴻圖樓】,所以今次就吸引左我去試。酒樓主打海鮮同特色家鄉小菜,今次就叫左4樣菜色試下。咸豬骨芥菜煲:豬骨煲熬出嘅高湯鹹香濃郁,同芥菜嘅清新苦香相互融合,帶出一種特別嘅風味。另外湯底加入左胡椒同微辣,令食材同豬骨湯嘅鮮甜更顯突出。紅蔥頭橄欖角排骨煲:非常新鮮熱辣,排骨煲煮後,肉質鮮嫩多汁,同紅蔥頭同橄欖角嘅獨特風味結合,使得整道菜更加豐富。紅蔥頭有香甜口感,煮熟後散發出濃郁香氣,為菜餚帶來特殊嘅味道。橄欖角則帶嚟微酸風味,增添一絲清新感。梅菜蝦乾蒸茄子:茄子蒸熟後變得軟滑多汁,同梅菜同蝦乾嘅組合,帶出豐富嘅鮮味。梅菜鹹香同茄子嘅甜味相互融合,帶來獨特嘅滋味。蝦乾則提供濃郁嘅海鮮風味,增添菜餚嘅層次感。三色蝦球:沙律醬配芒果(黃色)、wasabi(綠色)、士多啤梨(橙色)調味。蝦球大隻彈牙,外面輕炸過麵衣,再裹上沙律醬,非常鮮美。

2024-05-19 12 views
觀塘區紅色嘅老牌酒樓 非常顯眼撫今追昔,係聚會嘅好地方!兩個人點碟餸,香酥椒鹽鮮鮑魚,果皮蒸鮑魚食得多,咁考功夫既椒鹽鮑魚真係比較少食大連鮑魚既鮮味,跟椒鹽&蒜香絲絲入扣,非常香脆可口!外酥内嫩~京蔥爆牛肉既薑片同蔥都好香, 肉嫩多汁葱香濃如果要數送飯一流既餸菜,呢個中式既家常小菜一定係其中之一!見到大蒜、小蒜、蔥、韭菜、洋蔥,實在係令人喜悅菜脯煎蛋角,涼瓜帶有甘苦味,未必人人愛吃,但係吃得苦中苦,方為人上人!蛋角煎得少脆夠香,唔會太太老「嚡」口,肉碎涼瓜岩岩好熟透,係好考功夫架
觀塘區紅色嘅老牌酒樓 非常顯眼
撫今追昔,係聚會嘅好地方!

兩個人點碟餸,

京蔥爆牛肉既薑片同蔥都好香, 肉嫩多汁葱香濃
如果要數送飯一流既餸菜,呢個中式既家常小菜一定係其中之一!
見到大蒜、小蒜、蔥、韭菜、洋蔥,實在係令人喜悅

每次經過見到鴻圖樓見到有新裝修外觀超有特色都想試下, 約咗朋友觀塘收工食飯即刻諗起要黎試下店堂寬敞,整潔明亮簡簡單單叫咗三個餸農家小炒肉絕對是很多人的心頭好,其香辣的口感絕對可以稱得上是下飯神器,選用肉質比較細嫩的豬肉,最好是“隔紗”五花肉用線椒、豆豉或豆瓣醬爆炒, 好有鑊氣蘇州甜酸肉即係我最愛嘅菠蘿咕嚕肉🤣🤣咕嚕肉係用豬嘅梅頭肉,炸到又脆又鮮嫩多汁,咕嚕肉味道酸酸甜甜金牌欖角骨外層製得香脆可口,醃得入味,味道帶有蜜糖的香甜

店堂寬敞,整潔明亮

簡簡單單叫咗三個餸

蘇州甜酸肉
即係我最愛嘅菠蘿咕嚕肉🤣🤣

金牌欖角骨
外層製得香脆可口,醃得入味,味道帶有蜜糖的香甜

2024-05-09
  • 金牌欖角骨
  • 蘇州甜酸肉
  • 農家小炒肉
2024-05-14 22 views
鴻圖樓翻新後,一直都想試吓佢嘅晚市。尤其星期六日果邊好少食肆開門翻新後光明乾淨,坐位都寬敞架睇餐牌食物都幾有創意。先食個例牌「燒腩肉」,食到最後皮仍然香脆架👍🏻👍🏻肥肉同瘦肉比例剛剛好,相信其他燒味都係一樣咁正。三色蝦球,好有創意!係士多啤梨汁加沙律醬做芡包住隻炸蝦!好開胃!蜜椒薯仔牛柳粒:薯仔細粒做法令每粒都充滿蜜糖味,牛柳粒唔韌仲會食到牛味。聽到隔籬枱講佢哋嘅淮香山海蝦勁好食,原來係得獎餸添,下次要試下了

鴻圖樓翻新後,一直都想試吓佢嘅晚市。
尤其星期六日果邊好少食肆開門

翻新後光明乾淨,坐位都寬敞架

睇餐牌食物都幾有創意。

Type of Meal
Dinner