2018-10-04 519 views
老朋友晌加拿大返港辦理私事,食完午餐,話想食吓甜品,路經許留山,就建議一齊入去試吓。不過,老友對「許留山」嘅印象原來仲停留晌食龜苓膏嘅年代,講你都唔信呀!所以,更要帶佢見識吓經歷幾許風雨,到依家仲屹立不倒嘅「許留山」。 一如過往,佢哋大多數嘅鋪位都有少少蚊蠅鋪,而呢個鋪位就又長又窄,套用星爺嘅一句話,排到啲櫈有咁窄得咁窄,等啲客人食完快啲走,做多一、兩轉生意。鮮果鴛鴦西米撈 $58餐牌就打咗星星,標示可以自選兩款汁底,結果,原來喺無得揀,如圖所示只有芒果汁底配西瓜汁式,再配上一小碗新鮮生果,令賣相色彩繽紛。兩款汁底撈勻,都幾鮮甜,內裡混有好多咬口嘅西米,啲生果都唔錯,頗為清甜多汁,唯獨啲奇異果太生,又酸又硬。芒果糯米糍 $28一客有3大粒,沾滿椰絲,一口咬落去,雖然個人覺得外皮有點厚,但口感軟綿黏糯,而且,見到外皮喺橙黃色,就知喺加入芒果汁做嘅糯米皮,內藏一大粒芒果肉,清香得嚟未喺最甜,但已算喺好唔錯。兩個人簡簡單單食咗兩款甜品,老友就讚啲甜品好睇又好食,但對於我哋香港人食慣呢類甜品,兼且依家啲港式甜品店出嘅款式又新又具創意,所以,對我嚟講就唔算好特色,只喺做番「許留山」嘅應有水準吧!
,等啲客人食完快啲走,做多一、兩轉生意。
鮮果鴛鴦西米撈 $58

鮮果鴛鴦西米撈
芒果糯米糍 $28

芒果糯米糍
芒果糯米糍
$43 (Tea)
2017-07-28 551 views
我住喺元朗最耐歷史之許留山老鋪附近......而且呢間老鋪係我未出世嘅時候已經有啦睇住佢分店越開越多都鄧佢哋開心嘅之前去到尖沙咀食完晚飯悶悶地....就搵左呢間許留山試吓佢哋嘅甜品睇吓有冇新意思淨係睇佢哋啲裝修都別出心裁地方又大又寬躺而且陳設上睇得出佢哋有心思我就揀咗呢個全芒果宴小丸子嘅煙銀彈牙....而且呢期啲芒果肉都幾甜呢個芒果糯米糍食落去有少少芒果肉都幾煙韌呢個叫做芒果水晶粉我就覺得麻麻啦但係最驚喜就係呢個芝士餅...凍凍地食落去又有芒果肉好有口感超級值得推介埋單$62
睇住佢分店越開越多都鄧佢哋開心嘅
呢個芒果糯米糍食落去有少少芒果肉都幾煙韌
呢個叫做芒果水晶粉我就覺得麻麻啦
超級值得推介
埋單$62
$62 (Last Night Supper)
2017-05-14 567 views
兒時上幼稚園,媽媽常常會接我放學,然後會問我當天在學校的過程。當我做了一試值得讚賞的事,她便會帶我去計留山食甜品。以前計留山十分抵食又好味,還記得曾經有好一段日子,如果身份證有指定的數字,便會有優惠。那時候,媽媽都會拿出她的身份證,讓我配對數字。不過,隨著成長,很多東西都變了。許留山近年比較多負評,加上它成為了中國人的熱點,令到愈來愈小光臨。今天再與朋友來到此地,想起的是我與媽媽的兒時回憶! 味道已經不如從前,變得很大品牌的感覺。失去了當初的味道。味道差了,可是回憶仍然存在!

不過,隨著成長,很多東西都變了。

今天再與朋友來到此地,想起的是我與媽媽的兒時回憶!

Type of Meal
Tea
2017-01-20 320 views
價格貴,而味道一般,服務態度十分差,6、7拾蚊一個甜品,連水都唔肯供應一杯。只看錢的店,無用心去做,應該好好向國內學習,人家一入去坐下先來冷水/暖水,窩心由小處見到。
2017-01-20
2016-10-09 275 views
收工時間都較夜,所以近近地搵間糖水鋪食, 有一間都經常食,大家都話甘無食許留山就食下啦😊我地叫左兩款甜品同一個蘿白糕~ 芒果系例同蘿白糕都算係不過不失, 最難食係榴連雪烚燉蛋白, 我叫熱食, 似係凍既再叮返熱,同埋一d都吾滑,吾值喱個價錢
我地叫左兩款甜品同一個蘿白糕~
2016-01-12 348 views
要帶小朋友一起出門,所以亂入的甜品店,覺得很新鮮。上午的人不多,看店裡招牌推薦都是芒果為主。 點了廣告上的多芒小丸子,香味很濃郁,小朋友很喜歡。 本不鐘意甜品,但看到芒果糯米糍賣相很好,便也要了。吃起來沒有想象的那麼酸,芒果的原味道也被很好的還原了。 另外還有雞翅,雞翅味道一般。 什錦咖喱的味道還唔錯,有鱿鱼须、鱼丸什么的。稍微有点辣,正好中和下甜味。
點了廣告上的多芒小丸子,香味很濃郁,小朋友很喜歡。
另外還有雞翅,雞翅味道一般。
2016-01-12 191 views
前幾日我與家人聊起小時候的事情,大家都好你懷念,期間霖起以前成日都會去許留山度食野。人人心目中都有間許留山,芒之戀始終都覺得好好,永遠唔會過時,都係以芒果為主打,芒果糯米糍、芒果霜淇淋、芒果丸子,呢三個嘅芒果味芳香,果味濃,水果又新鮮,喜歡芒果的我系每次來到必點的。椰汁雪蛤官燕撈都很新鮮好好吃,芒果味照舊重,呢種天氣仲可以食冰,一份好大一碗,一個人食唔完,奇異果、草莓都系好乾淨、果肉多汁好食,多食生果對身體有益吖嘛。環境與以前無點變,服務都周到、侍應熱情,速度都OK,價錢還好吧。
2015-12-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Other)
2015-05-17 490 views
早前,在大坑八寸料亭吃過以鹽漬櫻花入饌的滑不溜口手作水信玄餅,伴入黑糖和黃豆粉同吃,好吃指數爆燈﹗食友SSG告知許留山也有類似之作,是日,路過店門,決定入內尋花嚐蒟蒻也。許留山這一期的主題乃「當花遇上芒」,換言之,把鮮花與鎮店之寶芒果配搭,製出各式各樣的甜品,如大豆黑糖花菓子、抹茶黑糖花菓子、玫瑰芒和桂莉芒等。大豆黑糖花菓子原價$35,選購任何一款食品,則只須$24。據聞,許留山鮮花入饌的甜品均是每日新鮮採摘無污染原生態的食用鮮花製作而成,餐牌上的圖片確實蠻吸引的。小妹也不是三歲小孩,當然知道且明白圖片僅供參考而矣﹗可是,實物的確頗教小妹有點失望了﹗一,盛載器皿明顯與圖片不符,這一點關係不大,可以算數;二,圓拱形的蒟蒻如一球淺藍色水晶球般,晶瑩剔透,但頂層只有兩小片玫瑰花瓣,略感小家子了少許;三,黃豆粉不是另上的,也不見黑糖的蹤影,名不副實。用小匙搯一口放入嘴裏,花菓子質感硬實且QQ彈彈的,咬口十足,與八寸滑嫩水汪汪的口感截然不同,是小妹喜歡的蒟蒻口感。蒟蒻味道既清幽又帶微甜,少得可憐的玫瑰僅剩點綴之用,黃豆粉又稱不上十分香口味美,又欠缺了黑糖的甜美,故未能教人百份百稱心滿意也﹗一客三
爆燈﹗
一客三件的煎餃子$27,餃皮軟腍且粘作一團,明顯不是即叫即煎之作,且用一個外賣發泡膠兜盛載奉客,感覺有點昂貴,賣相也極不討好﹗
咬下,餃皮真的很糟糕﹗幸而,餃子餡料調味得宜,口感豐富,挽回了不少分數。
2015-05-12
$51 (Tea)
2014-11-16 404 views
若非晌isquare無咗滿記,相信都未必會過嚟許留山。其實,個人嚟講都幾鍾意許留山嘅甜品,主要都喺佢嘅芒果系出品,不過,近年都甚少幫襯,今晚,就趁著晌PizzaExpress慶祝細佬生日食完飯,就以許留山甜品作結。港式嘅甜品店一大特色,就喺夠逼,真喺10間有10間都喺咁,許留山都唔例外,啲枱櫈排得密到呢……,而且,櫈亦好「纖巧」,大件頭啲都坐唔落 。而店舖本身呈窄長形,加埋枱櫈,幾有種壓逼感,務求期望大家「合作」吓,嚟得快,食得快,走得快 !如果唔喺頭頂塊招牌寫住「since 1960’s」,差啲唔記得佢喺老店嚟 。講開許留山,佢都算個傳奇,由一間元朗涼茶鋪,轉轉吓型,憑獨創嘅芒果西米撈,成為街知巷聞嘅港式生果甜品店,分店仲多達50家,並吸引唔少旅客朝聖,都可謂喺港式甜品店嘅中流砥柱吧 !依家好多店都鍾意晌餐牌列上「十大必食」,姑勿論喺宣傳技倆,抑或店方真心推介,都不妨當個參考。 芒之戀 $57 小弟一向多心,所以,就揀嚟依份「芒之戀」芒果甜品拼盤,一次試到3個甜品,猶如一份三角戀,包括:「芒果糯米糍」、「多芒小丸子」及「多芒亮晶晶」,賣相一片鮮黃,更勝在大堆頭。多人食可
芒之戀 $57

小弟一向多心,所以,就揀嚟依份「芒之戀」芒果甜品拼盤,一次試到3個甜品,猶如一份三角戀,包括:「芒果糯米糍」、「多芒小丸子」及「多芒亮晶晶」,賣相一片鮮黃,更勝在大堆頭。多人食可以互相分享,一人獨吞就滿足非常。
芒果糯米糍,加入芒果汁做嘅糯米皮軟糯,內藏一大粒芒果肉,而伴碟仲有好多芒果片,真喺滿口芒果清香;
多芒小丸子,以鮮芒果汁底,加入芒果肉小丸子,丸子煙煙韌韌有咬口,相信可以滿足到芒果狂熱份子;
多芒亮晶晶,據店員講透明嘅「水晶條」喺自家以植物纖維創製,入口滑嘟嘟,配合新鮮芒果肉及芒果雪糕球,冰涼清甜。
芒之戀
芒之戀
芝麻流心燕窩燉蛋白 $45

細佬見個燉蛋白有「流心」,就好想試吓佢。估唔到有幾多燕窩,雖然都喺啲碎濕濕嘅碎燕,但幾十蚊貨仔你仲想點,至少每啖蛋白都撈到點燕窩,心裡都好好多。蛋白燉得唔錯,滑溜,清甜,不過,「流心」芝麻晌晒底,而且得好少。
芝麻流心燕窩燉蛋白
芝麻流心燕窩燉蛋白
紅豆流心燕窩燉蛋白 $45

老婆都想要個熱嘅,燕窩燉蛋白就最啱佢,佢一向偏愛紅豆多啲,所以揀咗紅豆流心燕窩燉蛋白,大概你都估到,所謂紅豆流心都只喺蛋白底下加有紅豆沙,「流心」又未免取巧少少。
紅豆流心燕窩燉蛋白
西米粒粒芒果 $38
細妹對食嘅甜品一般般,反而揀杯西米粒粒芒果飲吓,無飲過,難評論,不過佢話杯嘢好夠芒果味,粒粒西米啜得過癮,又有鮮芒果肉嗒吓。
西米粒粒芒果
事隔多年,再次到訪,感覺無以前咁大眾化,其實,近年甜品店嘅競爭非常激烈,唔少小店都絞盡腦汁,各出奇謀,甜品嘅款式層出不窮,變極都有。睇番許留山,同樣晌唔同季節都推出唔同新嘢,面對汰弱留強嘅現實,甜品生意一啲都唔易做
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)