2021-10-09 563 views
曾經見過有廣告單張寫住「Honbo 可能係最好食嘅 Burger」,夠膽咁樣寫,表示佢哋真係好有信心造出一份令人回味無窮的 Burger,但係有幾次Lunch Time上去,太多人,門口排曬隊,見舖內坐位與門口排隊人客的比例,我估起碼要等四/五十分鐘,唯有下次再來。今日下午茶時段過來,冇人,唔駛等位,點了一份 Cheese Burger $98 + 可樂 $28,仲要加10%,未有叫炸薯條,因為怕吃不曬,Total 已經要 $139~真係貴過人。Burger 賣相一流,見到啲芝士熔化中,漢堡牛肉味香噴噴,幾片青瓜切成很簿,與醬汁融為一體,包面係有烘過的,係用心的制作,比起美國人氣 Burger 好食好多。

Cheese Burger
2021-10-04
$139 (Tea)
Cheese Burger
2021-10-04 366 views
全球最佳漢堡—Honbo美國知名資訊平台Bloomberg公布「全球最佳漢堡」的名單,香港的Honbo係42間入圍漢堡中唯一上榜的香港代表。Honbo於位灣仔日街,地點有點偏,需要搵一下先到,不過一望門口就覺得好有特色,藍白色的門口襯半個人咁高的茄汁筒裝飾,很有打卡味道。店舖風格以文青風格為主,純樸簡潔。Honbo出名樣樣自家裝,手打漢堡扒到麵包都係親自製作,齋食心思都加分。漢扒特別混合多種牛肉部位製成,如香港牛腩及美國牛肩。招牌漢堡有份量十足的雙層或四層2安士牛肉漢堡,亦有較有特色的有軟殼蟹漢堡、帶子漢堡等。🍔Doυвle cнeeѕe Вυrger +蕃薯條兩塊4oz的牛肉漢堡扒,肉汁好豐富,加上兩大片芝士,芝士咸香味重,口感一流,加上酸瓜同生菜中和肉的油膩,整體配搭唔錯。 蕃薯條屬粗身,表面有少少糖面,味道中等🍔Нonвo+薯條兩塊2oz 牛肉漢堡扒,肉汁都好豐富,牛有肉味,咸咸的芝士配麵包十分搭,麵包烘焗過但略嫌過燶,雖然麵包賣相不討好,但味道不俗,配上自家製醬汁都好match!薯條屬正常幼身薯條地址:灣仔日街日新樓G/F整體評分:7.5分整體環境簡約,漢堡到包都自家製有啲加分
全球最佳漢堡—Honbo
🍔Doυвle cнeeѕe Вυrger +蕃薯條
蕃薯條屬粗身,表面有少少糖面,味道中等
🍔Нonвo+薯條
薯條屬正常幼身薯條
地址:灣仔日街日新樓G/F
整體評分:7.5分
整體環境簡約,漢堡到包都自家製有啲加分。不過雲遊大思係抱住一個最佳漢堡的心態去食,難免有少少失落,好似又未去到最球最佳的級別,可能係期望太高吧。但客觀講句,個包整體都係OK既,不過雲遊大師鐘意食甜包,法包就麻麻,呢度就扣左少少分。
雲遊大思列為屬「可考慮回頭級別」。
2021-08-18
10 Minutes (Dine In)
Honbo🍔 應該都係香港前10好食既漢堡之一小編耐不耐都會去回味一雨佢好食漢堡既味道!以下落來就介紹一下小編必食之選啦!Soft Shell Crab Burger🦀大大隻軟殻蟹炸到脆卜卜~再加埋包真係成隻蟹張牙舞爪咁😂生猛到呢!皮就有小小厚隻都夠酥脆都夠厚肉~Thick Cut Sweet Potato fries🍠 比起薯條🍟小編更愛蕃薯條~厚切炸到金黃內裡仲要糖心~~真係正到暈丫🤤Coca-Cola🥤食漢堡炸蕃薯條配返家支玻璃樽可樂!一個字~爽!
Honbo🍔
應該都係香港前10好食既漢堡之一
小編耐不耐都會去回味一雨佢好食漢堡既味道!
以下落來就介紹一下小編必食之選啦!
Soft Shell Crab Burger🦀
大大隻軟殻蟹炸到脆卜卜~
再加埋包真係成隻蟹張牙舞爪咁😂
生猛到呢!皮就有小小厚隻都夠酥脆都夠厚肉~
Thick Cut Sweet Potato fries🍠
比起薯條🍟小編更愛蕃薯條~
厚切炸到金黃內裡仲要糖心~~
真係正到暈丫🤤
Coca-Cola🥤
食漢堡炸蕃薯條配返家支玻璃樽可樂!
一個字~爽!
  • Sweet  potato  fries
2021-09-13 497 views
早前見到朋友推薦,口碑唔錯嘅honbo. 今日終於的起心肝去灣仔試試佢。首先佢有三間分店 -灣仔/中環/荃灣,我哋今日就去咗灣仔鋪(第一間鋪),位置非常偏遠,佢係金鐘同灣仔中間🙂,仲要行條好長嘅樓梯,我建議專程去朝聖嘅朋友可以去其他分店😂😂我哋星期日8點鐘去到都無乜人,唔洗等位👍🏻入到去舖頭環境裝修正常,座位唔多,應該容納到10至20個人,坐得有啲迫。我哋叫咗2個Honbo 1.5 @$138(未計加一),加一杯ginger lemonade $38 ,本身諗住叫薯條不過waitress 同我哋講得返最普通嗰種薯條🍟,其他都賣晒,所以我哋無特別叫到薯條。Honbo 1.5 : 牛味香,份量充足,加上炒洋蔥,底面煎到好燶不過唔會有苦澀味,口感會有啲脆口。略嫌鹹咗少少🤏🏻個包係無醬汁嘅,我會落少少千島醬咁食🍔 (8/10)Ginger lemonade: 簡單一句:太酸,飲到一半都飲唔到落去,連我朋友平時好鍾意食酸野都飲唔到落去😂😂😂建議下次可以就咁叫lemonade ,會無咁酸🥲🥲 (3/10)味道中上,位置偏遠,份量正常,價錢略貴。

味道中上,位置偏遠,份量正常,價錢略貴。
2021-09-12 364 views
同事帶路去食全球美味漢堡係灣仔日月星街附近舖仔細細,大約5,6張枱lunch時間可能都要等下位🔸Honbo$98招牌漢堡加上秘製醬汁漢堡扒食落好夾麵包亦比平時食開嘅軟熟絕對值得一試
同事帶路去食全球美味漢堡

漢堡扒食落好夾
麵包亦比平時食開嘅軟熟
絕對值得一試

2021-09-10 352 views
聽落咁西利 一要試下/Honbo位置係日月星街個邊係近年好多文青小店匯聚一齊嘅地方/下就Lunch時間去食都頗多人晏左小小都要等位/第一次食 試左cheese burger🍔好香好有牛肉味同平時食開嘅真係有分別我諗如果係Honbo 2.0 會更加正(好邪惡😈)/套餐有野飲同小食今次加左Ginger lemonade 🍋有少少甜我下次會揀番梳打水🧊/小食方面 可以叫普通薯條 但絕對建議要轉做蕃薯條 (佢係切到好粗個種 好有口感 仲有蕃薯本身嘅甜味)非常推薦🍟🍟🍟
聽落咁西利 一要試下
Honbo位置係日月星街個邊
係近年好多文青小店匯聚一齊嘅地方
下就Lunch時間去食都頗多人
晏左小小都要等位
第一次食 試左cheese burger🍔
好香好有牛肉味
同平時食開嘅真係有分別
我諗如果係Honbo 2.0 會更加正(好邪惡😈)
套餐有野飲同小食
今次加左Ginger lemonade 🍋有少少甜
我下次會揀番梳打水🧊
Type of Meal
Lunch
  • Honbo
  • Sweet Potato Fries
2021-09-07 293 views
:「雖躋身『2020全球最佳漢堡』,但不合老饕口味。」《製》Honbo《號》Honbo(去酸瓜).芝士薯條《貝》$98 + $58《品》【漢堡排】🐂二安士手打牛肉漢堡排兩塊,以傳統smash style大力壓扁;🐂分兩塊煎,增煎烙面積,以致脆身香口,但好壞參半——🐂焦香微脆,口感不俗,但肉汁欠、肉排稍乾、肉質微粗。🐂而老饕私認為,肉排夠厚方能盡興,故對薄排不敢恭維。🐂兩塊份量合併亦不算多,不夠滿足。—————————————————————————【包體】🍔製法講究,堅挺、有回彈力、麥香自然,但非獨家優勢;🍔稍微以牛油烘過,邊位微脆,是心思——🍔但非匠心獨運,不少優秀店家亦有此一著。🍔口感味道不算驚艷,算是水準發揮——🍔無被醬汁浸腍,不錯。—————————————————————————【配料】🔸芝士、酸瓜、洋蔥,味道可以預期,平平無奇;🔸自調汁似千島醬,微酸,不甚特別。🔸標準搭配,份量適中,無功無過。——————————————————————————【芝士薯條】🍟薯條炸得香脆,芝士味濃,放涼後兩者滋味頓減;🍟同樣地,味道口感水準發揮,但性價比低。—————————————————
:「雖躋身『2020全球最佳漢堡』,但不合老饕口味。」
《製》Honbo
《號》Honbo(去酸瓜).芝士薯條
《貝》$98 + $58
《品》
【漢堡排】
🐂分兩塊煎,增煎烙面積,以致脆身香口,但好壞參半——
🐂焦香微脆,口感不俗,但肉汁欠、肉排稍乾、肉質微粗。

🐂而老饕私認為,肉排夠厚方能盡興,故對薄排不敢恭維。
🐂兩塊份量合併亦不算多,不夠滿足。
【包體】
🍔製法講究,堅挺、有回彈力、麥香自然,但非獨家優勢;
🍔稍微以牛油烘過,邊位微脆,是心思——
🍔但非匠心獨運,不少優秀店家亦有此一著。

🍔口感味道不算驚艷,算是水準發揮——
🍔無被醬汁浸腍,不錯。
【配料】
🔸芝士、酸瓜、洋蔥,味道可以預期,平平無奇;
🔸自調汁似千島醬,微酸,不甚特別。
🔸標準搭配,份量適中,無功無過。
——————————————————————————
【芝士薯條】
🍟薯條炸得香脆,芝士味濃,放涼後兩者滋味頓減;
🍟同樣地,味道口感水準發揮,但性價比低。
【整體】
▪️份量不算大,女士或者一個剛好,但男士或許不夠;
▪️Five guys 更佳,更滿足。
▪️撇除政治因素,不論價錢、口感、份量、味道,老麥皆更出色。

🗺️灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖
🗺️中環康樂廣場1號怡和大廈B1樓1號舖BaseHall
🗺️荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓303號舖

2021-09-01
2021-08-31 256 views
🎈Honbo>>>>>>>>>>餐廳環境好有風格,好似外國嘅氣氛咁!而且係用咗我好鍾意嘅藍色>>>>>>>>>>叫咗一個芝士漢堡!呢度有芝士漢堡好大份,而且中間嘅漢堡扒好香濃!煎得啱啱好!略嫌個麵包唔算太好食!如果麵包可以有香少少嘅牛油味會更好!但係整體來講係好高質嘅!!
🎈Honbo
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>
2021-08-25 325 views
平時lunch time食黎食去都係個幾個burger店今次趁得閒去食啲未食過而又好多人話好食既〈Honbo〉💕💕見到menu有impossible burger,都已經覺得好驚喜😂😂😂相信有唔同飲食習慣既foodies都可以係Honbo揾到一款岩自己既burger😍今次試咗Grilled Chicken Burger雞肉既熟度岩岩好,肉質細嫩,配handmade teriyaki,一啲肥膩感都無加上爽脆新鮮既生菜,同濃郁既芝士,令口感同味道都好有層次👍👍👍Cheese Fries 都好好食最鍾意啲岩岩炸好既薯條食落去脆脆地,又可以融埋啲芝士一齊食👍👍👍飲品方面就叫咗Mike’s Lemonade味道比較酸,有淡淡既cucumber味,令人覺得好開胃👍👍👍餐廳環境好chill,menu上仲有個搞笑gag十分建議邀請朋友去坐低放鬆下💖
平時lunch time食黎食去都係個幾個burger店
今次趁得閒去食啲未食過而又好多人話好食既〈Honbo〉💕💕

今次試咗Grilled Chicken Burger

Cheese Fries 都好好食
最鍾意啲岩岩炸好既薯條
食落去脆脆地,又可以融埋啲芝士一齊食👍👍👍

飲品方面就叫咗Mike’s Lemonade

餐廳環境好chill,menu上仲有個搞笑gag
十分建議邀請朋友去坐低放鬆下💖
2021-08-16
  • Grilled Chicken Burger
2021-08-25 249 views
Dear Readers,Thought of trying a different place. Ate last week at Central place Hollywood Road. Very nice portion double patty burger. Honbo been on my list for sometime. So went out get one but the place is located in a seclusive location. Was hard find at first. Need to call the restaurant if you lost. This hidden Gem I should call the food. I ordered the 3 patty Honbo 1.5. Not too cheese as it was seem at first. The tasty pickles and so thinly sliced onion I ever ate before. I asked all
Dear Readers,

The tasty pickles and so thinly sliced onion I ever ate before. I asked all packed separately so I can assemble it at home.

Add-on. I wanted at first tater tot’s and chicken pops but later to learn that it was out of stock. Hope they can refill for my next date.

I ordered fries and founding out it was so crunchy so different taste from other fry place I eat on nearby 42 Lockhart road or the famous known for fries 60 Johnston Road.
I must say fries were one of the main point of the night. A Must order.

Hands on manager Laxmi was very catering and helpful in ordering the food. Thumbs Up.

Thank you for reading.
2021-08-08
TakeAway
  • Honbo  1.5
  • Fries
2021-08-04 1141 views
留意左呢間美式漢堡店好耐啦!(●°u°●)​ 」今次經開灣仔的起心肝去咗日街試 好早去到都已經full house 果然係唔簡單呀😎仲估到漢堡店都有健康美食!🥕◌ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $𝟿𝟾 🍔首先要左個basic款嘅cheese burger 有一塊4oz既牛🥩基本既ingredients 🧀再加埋house sauce 原來簡單配搭已經好好食☺️burger嚟講牛嘅質素好高 靚牛絕對提升左成個burger既味道!◌ 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻 (𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎 𝙱𝚞𝚗!🥬) $𝟷𝟹𝟾另外要左個必試既Honbo 1.5!牛既份量比cheese burger再多2oz🐮而今次係更加係第一次試lettuce bun!🥬 開頭以為Lettuce Bun係一款用生菜整既包😹結果原來真係用Lettuce代替左麵包 直接包住左啲ingredients🤪想減少澱粉質但又想食漢堡包既朋友可以一試🤤❤️◌ 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟹𝟾 🍠因為weekend去所以冇得跟餐🥲只好另外order一個sides~今次揀左sweet potato fries 將原粒蕃薯新鮮炸起 食落好香口

◌ 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 $𝟿𝟾 🍔

◌ 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟹𝟾 🍠

因為weekend去所以冇得跟餐🥲只好另外order一個sides~今次揀左sweet potato fries 將原粒蕃薯新鮮炸起 食落好香口 比起普通薯條更值得試!🍟咁岩店員唔小心上錯左Coleslaw望落唔錯 都值得一試!

Overall黎講覺得呢度既Burger都算好高質🤤而且餐廳既設計都係行美國簡約style~🇺🇸加上灣仔店位於日街 周邊既舖令呢間Honbo更有特色!🥰

2021-07-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • 𝙷𝚘𝚗𝚋𝚘 𝟷.𝟻
HONBO4層牛肉HONBO2.0 相信係全香港最好食嘅漢堡包🧁食物質素:😍😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址:灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Honbo係小編食過咁多漢堡以來最最最好食既!佢成功入選咗Bloomberg全球42間最佳漢堡店之一,佢亦係香港既唯一一間🥇。今日下午茶時間去咗食Honbo,去到無乜人,坐既位都比想像中闊落。入到舖頭,裝修極具特色,非常適合打卡!有3間分店分別荃灣同中環,大家快d去試下啦😍🔥💯🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.Honbo 2.0 HK$168 Rating: 9.5/10。招牌Honbo 2.0 係有4塊2oz既牛肉。牛肉嫩滑多汁不會過老。三塊芝士夾在中間。個house sauce 非常美味。包非常鬆軟厚薄程度適中。包有別於一般嘅漢堡係用薯粉製造。整體非常惹味,完美配搭。Honbo同cheeseburger 既分別不大。比較推薦Honbo2.0 口感極豐富。encore 之選🔥🔥2.Sweet Potato Fries HK$38 Rat

HONBO

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址:灣仔日街6-7號日新樓地下B號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

Honbo係小編食過咁多漢堡以來最最最好食既!
入到舖頭,裝修極具特色,非常適合打卡!
有3間分店分別荃灣同中環,大家快d去試下啦😍🔥💯

。招牌Honbo 2.0 係有4塊2oz既牛肉
。牛肉嫩滑多汁不會過老
。三塊芝士夾在中間
。個house sauce 非常美味
。包非常鬆軟厚薄程度適中
。包有別於一般嘅漢堡係用薯粉製造
。整體非常惹味,完美配搭
。Honbo同cheeseburger 既分別不大
。比較推薦Honbo2.0 口感極豐富
。encore 之選🔥🔥
Sweet Potato Fries

2.Sweet Potato Fries HK$38 Rating:7/10
。新鮮即炸熱辣辣脆卜卜
。蕃薯條面有少許砂糖帶岀甜味
。味道正常發揮
。沒有太大驚喜

2021-07-28
2021-07-18 912 views
呢間餐廳已經好多人介紹過,聽聞係最佳漢堡。今日專登嚟朝聖,食完之後去樓下做yoga。鋪面比較細,因為疫情關係大枱放咗膠板間成一格格,兩個人坐都唔會好迫Ge。叫左 honbo,sweet potato chips同lemonade。個burger好食,patty有肉味又唔鞋,加埋d醬,幾好食。Sweet potato chips就甜甜地鹹鹹地咁,因為佢切得好厚,所以口感ok,都唔錯。Lemonade就好後悔叫左,因為超級甜!

Lemonade就好後悔叫左,因為超級甜!
Honbo係全港唯一一間入選Bloomberg全球最佳漢堡嘅burger店,試完終於知道點解咁出名🤤 雖然影落去唔係話好igable,好澎湃咁,但真係好好食!比起其他嘅burger店,佢嘅配料無咁豐富,尤其無咗一般burger會有嘅蕃茄,但佢地係故意唔落蕃茄,為免整濕個包影響口感,即使係我呢好鍾意食蕃茄嘅人,都覺得唔落蕃茄係一個正確決定咁~~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8.8/10🌌環境:7/10★Honbo ($98)第一次去試就叫咗佢哋嘅signature,入面有兩塊2安士嘅牛肉patty,配上芝士、酸青瓜、洋蔥同埋秘制嘅sauce。漢堡包烘到輕微脆口,仲保持到乾身,食落好鬆軟,成個包嘅大細我都好滿意,啱啱好係擺到入口嘅size✨ 牛肉patty特意分做兩塊,比起一塊厚身嘅,食入口會更加香脆同有層次,但依然保留到肉汁,而且牛味好出★薯條 ($38)薯條令我勁有驚喜!相比粗身嘅薯條,我一向比較鍾意食幼身薯條,暫時食過最好食嘅係喺La Vache! 但Honbo嘅薯條同佢難分高下!薯條本身已經有淡淡嘅調味,即使唔落茄汁都已經好夠味,每一條都炸到脆身,食到最後都無一條係腍嘅

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8.8/10
🌌環境:7/10

★Honbo ($98)

★薯條 ($38)
薯條本身已經有淡淡嘅調味,即使唔落茄汁都已經好夠味,每一條都炸到脆身,食到最後都無一條係腍嘅!而且好神奇嘅係,佢一啲都唔油膩,只有好少嘅油會残存喺手指~
  • Honbo
  • Fries
2021-07-10 615 views
一直聽聞Honbo開咗幾間分店都未有機會試佢哋嘅burger入選全球最佳漢堡個朵咁響就試吓佢咩料先嚟到灣仔店 店舖比想像中細四人枱都得3-4張2人枱就迫住係張大長枱食環境比較迫夾但裝修幾靚幾特別Double Cheese Burger漢堡勁大個 口細啲都咬唔哂Beef Patty唔算好厚 煎到微焦用多種牛肉打成 牛肉味好濃 咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔會好乾夾住半溶嘅芝士 邪惡級數120%!Double Cheese加Double Patty雙重享受食得好開心自家製麵包都算軟熟唔會太乾爭爭仲有生菜同蕃茄食到尾段有啲膩嘅感覺 雖然價錢偏貴 不過呢個漢堡係有啲料到🥰Cheese Fries晚餐呢度係冇Combo所有野都要散叫 包括啲Sides講返個薯條幼薯條上面淋上芝士醬好難難食嘅組合 正常發揮Buffalo Wings個buffalo wings又幾有驚喜炸咗嘅雞翼再用自家製醬汁調味甜甜酸酸帶微辣雞翼外皮香脆肉嘅部分唔會炸到好乾 幾惹味終於嚟到一試Honbo 符合預期雖然價錢偏貴 但性價比幾高啲Sides就可試不可試如果想去食嘅話建議去其他兩間分店會冇咁迫
一直聽聞Honbo

漢堡勁大個 口細啲都咬唔哂

Beef Patty唔算好厚 煎到微焦
用多種牛肉打成 牛肉味好濃
咬落啲肉汁同油分咇哂出嚟 唔會好乾
夾住半溶嘅芝士 邪惡級數120%!

Double Cheese加Double Patty
雙重享受食得好開心