6 day(s) ago 0 views
話說有次經過興記嘅時候,見到外面大排長龍,所以那次我沒有等。這次早了一點經過,見未有人排隊,立即坐低叫個煲仔飯🥘煲仔飯的款式很多,聽說雞飯也很好吃,不過因為我比較喜歡海鮮,所以叫了比較少吃的白鱔煲仔飯。沒想到也等了差不多半個小時飯才到,因為是即叫即煮,也有很多捧場客。幸好身邊來了一對台灣來的旅客夫婦,傾吓偈消磨下時間。期間見到好多人叫蠔餅,看起來非常吸引,可惜我一個人吃不了那麼多。😅主角煲仔飯到了,我立即就開動!不枉我等了那麼久,真的非常好吃,特別是那個飯焦,香脆又不會燒燶痴住個煲底,非常好吃!😋地道風味,冬天必吃之選👍🏻
地道風味,冬天必吃之選👍🏻
2024-02-26
  • 白鱔煲仔飯
白鱔煲仔飯 $100一個煲仔飯大概有五嚿白鱔,每嚿都肉質嫩滑,另外都冇特別調味,所以完全可以食得出佢嘅鮮味!再淋試煲仔飯豉油食連埋飯一齊食,簡直perfect match‼️章魚雞粒煲仔飯 $80章魚粒同雞粒帶有鹹香,所以唔使淋太多豉油已經好夠味!而兩樣配料都新鮮彈牙,好有口感!煲仔飯食到最後仲有飯焦,大滿足!啫啫通菜煲 $65一上菜完全俾佢嘅份量嚇親!食得出係新鮮通菜,加咗少少蝦醬入去煮,好入味😋
白鱔煲仔飯 $100

章魚雞粒煲仔飯 $80

啫啫通菜煲 $65
男朋友心血來潮想食啲香港風味既野Σ(▼□▼メ)我地由尖沙咀行到油麻地為左食煲仔飯同蠔仔餅(¬▂¬)上次嚟嘅時候都冇咁多間舖所以排咗無耐就有得入去坐唔知係咪新開咁多間連鋪員工唔記得啲枱號 有啲混亂 ఠ_ఠ我哋叫咗蠔餅先 但因為啲員工唔知枱 ⊂(©෴©)つ所以俾咗遲過我哋𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇既食客 少嬲左 ლ(ಠ_ಠლ)⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ 蠔餅(小)$𝟝𝟘足料 炸脆蠔餅 蠔仔唔惺 唔係好油淋淋 惦醬汁同唔惦都錦好食 必點呀 (⊙ꇴ⊙)章魚雞粒煲仔飯 $𝟟𝟝章魚超細粒┐(´д`)┌但好彩飯焦搭救 煲仔飯個精髓就係個飯焦 又香又脆 ヘ| ´ω` |ノ腐乳雞煲仔飯 $𝟟𝟝個飯係辣既 不過好彩係惹味既辣 不明原因點解個飯係辣 唔知係整錯 ʕ◉ᴥ◉ʔ定本身真係辣 腐乳都唔係好辣嫁? 又係飯焦搭救 飯焦萬歲! ƪ(˘⌣˘)ʃ興記同可口可樂做crossover ⎝(◕u◕)⎠見到好多廣告同埋★◦° 食神 ★◦既橋段情與義 (๑•̀ㅁ•́๑)✧值千金 都幾有趣 可以影下相 笑下
男朋友心血來潮想食啲香港風味既野
Σ(▼□▼メ)我地由尖沙咀行到油麻地
為左食煲仔飯同蠔仔餅(¬▂¬)

上次嚟嘅時候都冇咁多間舖
所以排咗無耐就有得入去坐
唔知係咪新開咁多間連鋪
員工唔記得啲枱號 有啲混亂 ఠ_ఠ
我哋叫咗蠔餅先 但因為啲員工唔知枱 ⊂(©෴©)つ
所以俾咗遲過我哋𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇既食客
少嬲左 ლ(ಠ_ಠლ)

⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰

見到好多廣告同埋★◦° 食神 ★◦既橋段
情與義 (๑•̀ㅁ•́๑)✧值千金
都幾有趣 可以影下相 笑下
2024-03-28 199 views
不嬲都好鍾意食煲仔飯,有唔少frd推介呢間煲仔飯,得閒就過嚟試一試。❇️臘味排骨煲仔飯個煲仔飯相當係我食過飯焦最多嘅一個煲仔飯😆飯焦雖然脆口,但淋咗豉油嘅飯焦,有啲苦,建議飯焦部份唔好淋咁多豉油❇️豉椒炒蜆整嘅份量都唔少,蜆入邊冇沙,另外炒得入味❇️煎蠔餅蠔餅好香嘅蛋香味,又香又脆,不過蠔嘅份量比較少,蠔餅熱氣,食少啲都好嘅😅呢間餐廳雖然晚飯時間客人多,但上菜嘅速度都算快,款式亦多,個煲仔飯值得推介👌🏻

❇️臘味排骨煲仔飯

❇️豉椒炒蜆
整嘅份量都唔少,蜆入邊冇沙,另外炒得入味

❇️煎蠔餅

2024-03-23 176 views
講到煲仔飯一定要食興記菜館,基本上行入廟街就會搵到佢既身影,開左好多間分店,但都集中哂係廟街,之前都食過幾次。蠔餅真係一流一,但因為呢次個朋友唔食蠔~所以叫左個蝦餅~意外地都好好食👍👍佢個煲仔飯就唔洗再講~真係要廟街先食到😋😋
Type of Meal
Dinner
2024-03-11 483 views
見凍凍地去油麻地食個煲仔飯暖肚,見多人排隊本身諗緊去四季算,不過佢排隊肯定有佢原因,所以都係決定排隊試吓!其實都係等咗10分鐘就有位😂佢有同可口可樂做promotion ,幫襯佢Zero可樂可以換領「情比金堅可樂杯」😂 都好,有禮物收!仲見到霍哥同一位女士喺到拍片,霍哥真人好高!點咗炸蚵仔餅,蒜蓉生菜,臘腸滑雞煲仔飯,Zore 可樂!除咗臘腸滑雞煲仔飯等得比較耐,其他都好快上菜!蚵仔餅唔會好油 蒜蓉生菜好新鮮臘腸滑雞煲仔飯唔值,臘腸得半條分兩份😂啲雞好多都有骨,其實份量唔多
見凍凍地去油麻地食個煲仔飯暖肚,

蚵仔餅唔會好油

蒜蓉生菜好新鮮

臘腸滑蛋煲仔飯
2024-03-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
臘腸滑蛋煲仔飯
2024-02-29 684 views
2月28號大約晚上9:00和朋友叫了兩個煲仔飯,一碟菜及兩杯正常凍奶茶,成為$279。但居然一間開了這麼多年的食肆給我很荒唐的現象,首先來了兩杯凍奶茶,侍應說啲茶剛剛煲起,好熱,所以會唔夠凍,咁痴X嘅說話都噏得出,於是叫佢加冰,三催四請才給了我一杯冰,另外可能是我第一次去唔知的關係,食到一半左右就突然之間來收錢,請問是不是這樣的?但這樣很影響進食的心情,呢間興記相信真係已經痴X咗線,唔痴X就營運唔到🤔️
2024-02-28
2024-02-25 667 views
今日天氣輕微轉涼,本來諗住去佐敦食潮州菜,突然想起童年時候,專誠和一班同學去廟街坐路邊「食炭燒煲仔飯」和蠔餅!我由佐敦地鐵站行去廟街興記,發現原來已經冇得坐路邊,不過滿懷食炭燒煲仔飯香的情懷,堅定的腳步入了非常簡陋的,其中一間舖,菜單上的確很多選擇!我選了鵝肝腸排骨飯和鹹魚雞粒豆腐煲,等候時間都不是太長,只需10分鐘左右!等待期間不停廚房送出其他適合的煲仔飯,那一陣神的飯香,更使我垂涎欲。慶幸有得食,下圖是我選擇的…當飯到了,以前食家朋友叮囑,打開個飯煲蓋淋上深色的豉油,再焗一陣先吃,我當然照跟!檀香依然,不過份量比較少!雞粒豆腐雞好好味,輕微偏鹹一點,總結而言,性價比依然很高,環境依舊簡陋,招呼應該預咗啦!
慶幸有得食,下圖是我選擇的…

2024-02-24
2024-01-30 1173 views
有鑊氣,蟮好味有趙口👍🏻。招呼出奇地友善有反應有禮貌過好多食店甚.香港店舖. 食得開心有個好回憶同爸爸一起佢就只望住我食,因為掃街時候他食了差不多成盒龍鬚糖😂總括而言,有機會會再去。👏🏻👍🏻😇總括而言,有機會會再去😇
Steamed  Eel  w  Black  Bean  Sauce  n  Fried  Pea  Sprouts  less  oil

2024-01-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Chinese New Year
Dining Offer
Tasting Event
2024-01-04 1649 views
去開廟街食乜好?上次去食左廟街小廚煲仔飯,今次試下食擁有「廟街上的炭火香」美譽既興記煲仔餅,因為即叫即用炭火燒,由入座落單到上檯,大約需時40分鐘,不過美食系值得等待...🤤🌟北茹滑雞煲仔飯 $80雞肉嫩滑,米飯粒粒分明,有炭爐烹煮獨有既風味,飯底焦香🤤👍📍興記菜館地址: 油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖

🌟北茹滑雞煲仔飯 $80
雞肉嫩滑,米飯粒粒分明,有炭爐烹煮獨有既風味,飯底焦香🤤👍
北茹滑雞煲仔飯

📍興記菜館
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-12-22 1649 views
今天突然寒流襲港,機缘巧合見到興記菜館,獲得甚多好評,見人流少,故排隊試試,等了20分鐘才入座。👉座位迫窄,全部搭枱無隔板👉無熱飲👉服務除了安排入座哥哥做得好,其他姐姐不予置評😅我們叫了冬菇滑雞和豉汁白鳝煲仔飯各一,30分鐘後到,雞得過淋字無味道,白鳝則有彈口但無鲜味,煲仔飯一般,而煲仔飯的靈魂豉油較深色得過鹹字😩整體令人失望。個人吃過煲仔飯當中,仍是西環嘗囍甚有驚喜,水準保持穩定👍🤤
👉座位迫窄,全部搭枱無隔板
👉無熱飲
👉服務除了安排入座哥哥做得好,其他姐姐不予置評😅
個人吃過煲仔飯當中,仍是西環嘗囍甚有驚喜,水準保持穩定👍🤤
2023-12-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2023-12-14 1228 views
还好还好,味道鲜美,排队等,落座等,等待时间太长,好吃😋是好吃,要是专门跑一趟吃,应该不会。特别是卫生,不敢恭维,下次去同类餐馆,纸巾得准备好。桌子太小,放不了多少菜,也就两碗锅仔就没啥地方放其它吃的。
特别是卫生,不敢恭维,下次去同类餐馆,纸巾得准备好。
桌子太小,放不了多少菜,也就两碗锅仔就没啥地方放其它吃的。
2023-12-11 1289 views
用餐日期:2023年12月 晚餐係廟街擁有5個舖位既興記菜館,主打煲仔飯及小炒,當日去係晚上9點,唔需要排隊就有位,小菜上菜速度相當快,煲仔飯需時就長少少。《$70 興記煎蠔餅-小》⭐️⭐️蠔餅有分大同小,今次叫左小,有兩大塊。一上枱就聞到好香,蠔仔份量好足,亦都食到濃濃蛋香味,但唔知係咪做法唔同,食落唔鬆化,唔香脆,個人黎講就比較喜歡脆口蠔餅啦。《$120 興記小炒王》⭐️每間舖頭既小炒王配料都有d唔同,但萬變不離其中,而興記小炒王係落秀珍菇😂真係第一次見,幾欣賞餐廳係上面落小魚乾,令口感豐富左好多。鑊氣就唔太食得出,而且韮菜花有渣,碟底d油多到油浸菜咁,我明白出街食飯好難可以少油,但呢碟真係成碗湯咁,好恐怖,仲要收$120,應該冇下次。《$95 椒鹽焗鮮魷》⭐️⭐️⭐️今晚四樣野比較,椒鹽鮮魷叫做最好食,起碼炸粉唔厚,魷魚唔會過熟咬唔開,食落香脆有炸既感覺,但呢d係餐廳基本要做到既野,只能說是不過不失。《$80 免治牛餅煲仔飯》⭐️+$5 加蛋 +$8 加臘腸煲仔飯飯香唔夠,煲仔飯既靈魂 飯焦近乎係無,可能成煲飯只得一塊好細塊,牛肉係普通免治牛,臘腸切開左一半,食飯都食唔到臘味既油香味,總括來說
用餐日期:2023年12月 晚餐

《$70 興記煎蠔餅-小》⭐️⭐️

《$120 興記小炒王》⭐️

$95 椒鹽焗鮮魷》⭐️⭐️⭐️

《$80 免治牛餅煲仔飯》⭐️
+$5 加蛋 +$8 加臘腸
煲仔飯飯香唔夠,煲仔飯既靈魂 飯焦近乎係無,可能成煲飯只得一塊好細塊,牛肉係普通免治牛,臘腸切開左一半,食飯都食唔到臘味既油香味,總括來說不太合格。

人均消費:$200
環境:7/10
食物:5/10
服務:7/10
性價比:6/10

整體:5/10 名過其實

興記菜館
油麻地廟街12, 14, 15, 17, 19號地舖

#香港 #美食 #香港美食 #太子 #九龍 #foodie #食評 #finedining #掃街 #煲仔飯 #油麻地 #廟街 #興記 #窩蛋牛肉 #蠔餅 #椒鹽鮮魷 #臘腸

2023-12-07
2023-12-06 1041 views
兩個人去食,等咗10分鐘左右,一行去張枱,發現張枱抹唔乾淨,張凳又污糟有油漬,冇人攞餐牌來,自己去攞咗兩個餐牌, 諗住一人看一個餐牌, 跟住先有侍應擺低碗筷, 點知佢好順手咁攞走咗我一個餐牌, 話同隔籬枱share, 我心諗有冇搞錯,第一已經冇人攞餐牌來, 第二仲要攞走我一個餐牌,即係我一個人服侍兩張枱. 食物質素就不過不失,唔算話太好,個椒鹽魚柳琳琳地,腐乳通菜鮮魷唔夠味,煲仔飯尚算OK, 但冇教人點食, 隔籬枱啲遊客望住個煲仔唔識食
2023-12-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 煲仔飯
香港地道美食莫過於煲仔飯,配蠔餅擁有香港情懷!其實都幾好笑,其實香港我諗唔到帶朋友去食咩,好似好多都係內地味道比較出色最後茶餐廳同埋大排檔,我唯一就係諗起煲仔飯大概入秋 周末7點左右 帶朋友去興記煲仔飯喺門口排隊真係排咗一個半鐘如果大家肚餓嘅話,真係建議早少少去排隊,早排早享受環境嚟講,佢都唔算係舒適 你知香港大排檔永遠都係迫迫夾夾,但係勝在有火喉,蠔餅外脆內軟 可以用好食形容 香港情懷大朋友嚟絕對唔會失禮我哋就叫咗白鱔黃鱔煲仔飯,臘腸排骨飯炸蠔餅 炸大腸不過講真佢炸大腸有啲貴差唔多$100 入秋煲仔飯,真係世界級大家一齊支持吓地方小店啦
香港地道美食
莫過於煲仔飯,配蠔餅
擁有香港情懷!

最後茶餐廳同埋大排檔,我唯一就係諗起煲仔飯

大概入秋 周末7點左右 帶朋友去興記煲仔飯
喺門口排隊真係排咗一個半鐘
如果大家肚餓嘅話,真係建議早少少去排隊,早排早享受

我哋就叫咗白鱔黃鱔煲仔飯,臘腸排骨飯
炸蠔餅 炸大腸
不過講真佢炸大腸有啲貴差唔多$100
入秋煲仔飯,真係世界級
大家一齊支持吓地方小店啦