研香 GRINDIE📍沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A125號舖假日去沙田行街,無意中發現一間極具質感嘅小店—研香。本來以為係普通日系甜品店,點知一食就令我改觀,呢間小店真係唔簡單。研香主打「日式 x 港式」融合風味甜品,以石磨開心果系列聞名。今次我哋一口氣試咗三款店員推介甜點,每款都有驚喜! 💰$58香り豆腐花 (ピスタチオ) 🥣揭過餐牌,被原個椰皇深深吸引,可惜甜品需時燉製,短時間內都無法供應,所以只好轉戰小店招牌開心果豆腐花。老實講,我本身唔係特別鍾意豆腐花,但佢哋呢款開心果豆腐花真係夠晒特別。研香嚴選品質上盛嘅意大利開心果,以特製石磨低溫研磨,保留了堅果最純粹嘅香氣。豆腐花質地滑嫩得來不失豆香,入口即溶,配上香濃但不膩的開心果醬,味道層次非常豐富。呢個甜品每一啖都有淡淡堅果嘅甘香,各位開心果控不容錯過。私心推介俾多$10加配自製流心芝麻湯圓,外皮軟糯,內餡香濃,無諗過會咁夾! 💰$78チョコパフェ 🍫朱古力之戀係一個外觀打卡度滿分嘅甜品!由芝麻雪糕、慕絲、蛋糕碎、朱古力脆米等多層組成,視覺與口感雙重享受。朱古力味道香甜,夾雜香脆口感增添層次,令人一啖接一啖。個人最欣賞佢哋自
研香 GRINDIE
📍沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A125號舖

💰$58
香り豆腐花 (ピスタチオ) 🥣

💰$78
チョコパフェ 🍫

朱古力味道香甜,夾雜香脆口感增添層次,令人一啖接一啖。個人最欣賞佢哋自家研製嘅芝麻雪糕,口感細滑,芝麻味濃郁,值得單點!

💰$48
ごまバスクケーキ 🍰
巴斯克蛋糕無人未食過吧?但芝麻味嘅巴斯克蛋糕,你又試過未呢?呢款蛋糕保留傳統巴斯克濃郁綿密嘅口感,融合香濃黑芝麻香氣,入口即化,有淡淡焦香同芝麻苦香,十分有層次。

蛋糕表面微微焦香,輕輕用匙羹一切,入口絲滑細膩,芝麻味夠香濃,甜度控制得宜,就算唔太食甜嘢都應該會接受到。

我同朋友都好欣賞、好鍾意,覺得佢係一款低調但耐食嘅甜品

• 招牌開心果豆腐花
2025-07-29 522 views
上篇Y Pasta提到,為咁食研香而嚟沙田,但我哋食到好飽,就行陣街消化吓先,行完一輪就搵佢啦,我哋嚟到時冇人等位,但都要等帶位嘅。坐定後睇menu,又掃QR code落單,落單時至發覺,原來紙本menu嘅嘢係唔齊,QR code menu有巴菲杯但紙本menu完全冇,睇嚟要改善吓喇。好,畢竟因為我坐嗰個位比較凍,所以我要熱食會好啲,我哋要咗:1. $45.00嘅熱蛋白杏仁茶真係好熱,而且味道好濃,本來係好正,可惜太甜,香港唔興食太甜好耐喇。2分2. $46.00嘅開心果椰汁豆花老公唔係話怕咗開心果咩?做咩又叫?由於呢個係啜豆花系列,所以係杯裝同凍嘅,呢個反而味道均勻清淡,但唔太甜,如果味道濃返啲就好。3分3. $48.00嘅芝麻巴斯克蛋糕啱啱食完巴斯克蛋糕,點知又食。呢個size正常,芝麻味濃,係鹹鹹地嘅芝麻味,但呢間嘅比較實同好飽肚。2.5分抵食係2.7分

坐定後睇menu,

3分

3. $48.00嘅芝麻巴斯克蛋糕
芝麻巴斯克蛋糕
芝麻巴斯克蛋糕
啱啱食完巴斯克蛋糕,點知又食。
2.5分

抵食係2.7分
2025-07-13
$69.5 (Tea)
🇭🇰 Sha Tin 沙田|GRINDIE 研香Let me bring you to one of my favourite dessert places in Sha Tin! 🤩 They go from traditional to fusion options, which definitely brings a refreshing taste to you all! Here are what I’ve tried:•𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐆𝐮𝐦 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 椰皇桃膠燉蛋白I love the peach gum and the egg white, 🍳 especially when they are submerged in the coconut flavour! •𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐇𝐞𝐫𝐛𝐚𝐥 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐒𝐚𝐠𝐨 椰汁仙草芒果西米露With the heat of the summer, this choice is a no brainer! The cold coconut milk 🥛
🇭🇰 Sha Tin 沙田|GRINDIE 研香

椰汁仙草芒果西米露

With the heat of the summer, this choice is a no brainer! The cold coconut milk 🥛 mixed with the refreshing mango, and some sweet and silk-soft herbal jelly really helps with the hotness!
椰汁仙草芒果西米露

•𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 招牌開心果豆腐花
招牌開心果豆腐花

As a pistachio fan, this iconic dessert is a must-order! The pistachio flavour is so heavy and I just love the strong flavour it has, enhancing the tofu pudding taste! 😍

📍Shop A125, 1/F, New Town Plaza Phase III, 2-8 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
💲Price per person: $88
招牌開心果豆腐花
今日同朋友三人行沙田行街行到攰就想搵個位坐低傾偈咁啱見到呢間新開 門面好靚木系加自然植物襯柔和粉色有一種溫馨舒適嘅感覺圓形窗戶好似身處中式庭園就係比人悠悠閒閒咁嘆甜品我哋每人叫咗一款甜品- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 招牌開心果豆腐花用咗意大利開心果製成糊醬喺開心果嚟講 呢隻最貴同埋香味層次、質感係更高級整出嚟嘅色澤比較翠綠散發住淡淡特有嘅堅果清香石磨低溫研磨開心果糊加入質地滑嫩嘅豆腐花𢳂起唔會散碎 但又入口即化另外加咗芝麻湯圓 流沙好正2. 椰皇桃膠燉蛋白同普遍做法差唔多 用咗原隻椰皇作為容器成日覺得成件藝術品嘅造型 價錢貴都接受XD不過呢個舖位同埋裝修咁靚 分分鐘仲平過出面..椰皇入面蛋白滑順 同桃膠Q彈口感形成咗對比味道唔會好甜 好有夏日清泉、清新感覺3. 士多啤梨層層戀芭菲呢個芭菲會為客人帶嚟視覺、味覺雙重享受上層雪糕係由招牌8小時慢磨日本金芝麻製成味道天然濃郁 上面仲灑有草莓乾粒增添脆口感下層都有好多唔同配料 包括輕盈方塊海綿蛋糕仲有新鮮草莓、濃郁草莓果醬、綿密忌廉、可愛小棉花糖、同埋驚喜嘅朱古力脆脆另外仲
今日同朋友三人行沙田行街
我哋每人叫咗一款甜品

1. 招牌開心果豆腐花
用咗意大利開心果製成糊醬
喺開心果嚟講 呢隻最貴
同埋香味層次、質感係更高級
整出嚟嘅色澤比較翠綠
另外加咗芝麻湯圓 流沙好正
2. 椰皇桃膠燉蛋白
同普遍做法差唔多 用咗原隻椰皇作為容器
成日覺得成件藝術品嘅造型 價錢貴都接受XD
不過呢個舖位同埋裝修咁靚 分分鐘仲平過出面..
椰皇入面蛋白滑順 同桃膠Q彈口感形成咗對比
味道唔會好甜 好有夏日清泉、清新感覺
3. 士多啤梨層層戀芭菲
呢個芭菲會為客人帶嚟視覺、味覺雙重享受
上層雪糕係由招牌8小時慢磨日本金芝麻製成
味道天然濃郁 上面仲灑有草莓乾粒增添脆口感
下層都有好多唔同配料 包括輕盈方塊海綿蛋糕
仲有新鮮草莓、濃郁草莓果醬、綿密忌廉、
可愛小棉花糖、同埋驚喜嘅朱古力脆脆
另外仲有芒果、朱古力味芭菲可揀 下次會想再試
2025-04-29
$70 (Tea)
2025-06-18 1044 views
✳️寶石媽媽美食好介紹✳️同老Best一齊行街shopping 瘋狂掃貨,行到攰梗係要補充糖分啦。❤️見到沙田呢間甜品舖頭感覺簡潔平實,我嘅shopping戰要暫停一下了‼️原來研香係一間自家選購食材和專業研磨和烘焙的甜品店。用料都十分講究,新鮮材料不在話下而且會選取世界各地最好的食材用最專業的慢磨手法萃取食物的最高營養。🩷我就揀咗研香招牌開心果豆腐花,熱辣辣嘅豆腐花淋上開心果露,每一啖都有開心果香氣,而且豆腐花滑到不得之了。🤤舖頭選用意大利開心果,之係用特製石磨低溫研磨。經過磨碎的開心果煮出嚟的開心果露保持住香味,每一啖都好濃郁。🤩士多啤梨🍓層層戀,最啱小朋友食,因為裏便每一層都有不同材料,混合埋一齊就會出現每一口都新鮮感覺。不得不提龍眼冰🧊,喺呢個炎熱嘅夏日帶來一絲涼意,龍眼肉新鮮香甜配上甜甜的椰果和西米珠珠口感爽口。淡淡沙冰透心涼而且清甜。食得出每碗甜品都用料十足。🍨☸️研香 (沙田)☸️香港沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A125號舖#pollywings_foods#沙田 #沙田美食#打卡#食好西#美食#MeTime #Chill嘆#聚會#性價比高餐廳 #沙田新城市廣場推介 #沙田
✳️寶石媽媽美食好介紹✳️

食得出每碗甜品都用料十足。🍨
1979 views

☸️研香 (沙田)
☸️香港沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A125號舖
#pollywings_foods
#沙田 #沙田美食
#打卡#食好西#美食#MeTime #Chill嘆#聚會
#性價比高餐廳 #沙田新城市廣場推介 #沙田必食甜品 #研香 #Grindie
#foodie #高質 #香港美食
香港探店 #香港必食#吃了甜食會開心 #吃吃喝喝的日常 #美食日常 #美食天花板#香港美食
2025-06-09
$80 (Tea)
難得放假約了好朋友吃個下午茶,今次約了在沙田呢。我們约在新城市三期 一間新港式糖水鋪 -研香。逛街累了就很適合進來坐一會因為甜品飲品款式很多,有糖水咖啡和烘焙等美食種類。我跟朋友也花費點時閒去思考下單最後跟朋友選擇了這些都不踩雷~😍開心果巴斯克蛋糕喜歡開心果的朋友一定要點這款!!!綿密的香醇的巴斯克蛋糕散發開心果的堅果風味,蛋糕體內部極致柔滑綿密,有如絲綢,入口即化。堅果香氣濃郁與芝士的香濃完美結合,一口吃下,奶香、芝士香、果仁香層層交疊,口感豐富,濃而不膩😍芝麻泡泡咖啡這也算是沙田店的特色新品了忌廉芝士+芝麻奶蓋+咖啡 的特色飲品,結合了堅果烘焙香與咖啡醇厚風味的飲品,非常有層次感,給人一種溫暖、醇厚的感覺😍爆Cream 芒果班戟這款是很受大家歡迎的其中之一甜品,香軟薄薄的班戟皮,包覆著香甜的芒果果肉,以及濃郁、滑順且份量十足的鮮奶油,整體口感豐富,入口即化,冰涼香甜😍椰皇桃膠燉蛋白愛美的朋友們一定要吃!不僅美味,還很健康清潤~很適合女孩子們口感豐富,帶濃郁的椰香,桃膠軟滑,蛋白JI致滑嫩,非常豐富的味覺體驗總結一下,可以不用風吹日曬在街上等位,可以在商場內都可以品嚐到地道的「新港式
難得放假約了好朋友吃個下午茶,今次約了在沙田呢。
我們约在新城市三期 一間新港式糖水鋪 -研香。
逛街累了就很適合進來坐一會

最後跟朋友選擇了[派对R]這些都不踩雷~

😍開心果巴斯克蛋糕

喜歡開心果的朋友一定要點這款!!!

😍芝麻泡泡咖啡

這也算是沙田店的特色新品了
忌廉芝士+芝麻奶蓋+咖啡 的特色飲品,

😍爆Cream 芒果班戟

😍椰皇桃膠燉蛋白

總結一下,可以不用風吹日曬在街上等位,可以在商場內都可以品嚐到地道的「新港式糖水」😆,把港式老味道的工藝,融入到了
各種新式甜品中,非常新穎,值得一試!
2025-08-24 0 views
新出個日本白桃冰好好食😭好足料,真係用白桃打出黎,唔係化學死甜🥹三舊日本白桃又多汁又甜🤤加埋啲西米同椰果增加口感,好好食😭😭😭芒果冰都好食🤤比白桃冰更甜,冰更綿密😋好多芒果好足料🥰但我鐘意白桃冰個甜度多啲🤣見住研香越開越多間真係好開心,好欣賞佢哋好真材實料,之前食過合桃露都係超足料勁濃合桃味!🤤裝修到成間甜品舖好高級坐得好舒服🥰又冇趕我哋走,甜品又快送到🥹價錢又唔貴,已經成為我嘅甜品愛店🤣

2025-08-20 0 views
沙田新開左幾個月嘅糖水鋪~佢哋分店都比較多 九龍、新界都有主打新式糖水 最新熱門嘅開心果糖水都有試完呢間之後我覺得係沙田最好食嘅糖水舖😋.📍芒果仙草西米露 $44糖水個base甜度啱啱好 入口順滑芒果份量多又甜 仙草好滑溜🤤西米煮得啱啱好 唔會溶溶爛爛📍芒果冰 $39鍾意食冰嘅人一定要揀呢個!一致認為呢個係最好食🤤上面嘅小料有脆脆地嘅口感 幾過癮芒果份量仲差唔多多過啲冰😂沙冰好smooth~ 甜度調配得啱啱好
沙田新開左幾個月嘅糖水鋪~
佢哋分店都比較多 九龍、新界都有
主打新式糖水 最新熱門嘅開心果糖水都有
試完呢間之後我覺得係沙田最好食嘅糖水舖😋
📍芒果仙草西米露 $44
糖水個base甜度啱啱好 入口順滑
芒果份量多又甜 仙草好滑溜🤤
西米煮得啱啱好 唔會溶溶爛爛
芒果仙草西米露

📍芒果冰 $39
鍾意食冰嘅人一定要揀呢個!
一致認為呢個係最好食🤤
上面嘅小料有脆脆地嘅口感 幾過癮
芒果份量仲差唔多多過啲冰😂
沙冰好smooth~ 甜度調配得啱啱好
芒果冰
芒果仙草西米露
芒果冰
2025-08-18 0 views
第一次嚟到呢一間糖水店,一開始以為佢係coffee shop或者咖啡店;因為呢度嘅裝修好靚,點知行近睇原來係糖水店。今次我哋係第一次嚟呢間餐廳,我點了我最愛的黑芝麻糊,亦點了一杯豆腐花飲品。我好鍾意呢度嘅裝修,而且呢環境都好舒適,可以喺度慢慢傾偈。今次我點了熱的黑芝麻糊,有啲驚喜,味道濃郁,口感滑溜,好值得我再嚟食。另外一杯飲品式豆腐花,感覺就普普通通,杯嘢細細杯好快就飲完,但其實都好好飲。呢一間糖水店好值得晚餐之後再嚟👍🏻

我好鍾意呢度嘅裝修,而且呢環境都好舒適,可以喺度慢慢傾偈。

呢一間糖水店好值得晚餐之後再嚟👍🏻
8小時慢煮芝麻糊
2025-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
8小時慢煮芝麻糊
❤️研香多士套餐 研香多士配經典花生醬和研香開心果醬和開心果椰汁豆花。開心果控必嗌!推薦開心果椰汁豆花👍🏻!鍾意佢入面有豆腐花😍。入面重有開心果碎,增添口感~😋❤️芭菲系列套餐士多啤梨層層戀配抹茶鮮奶豆花。士多啤梨芭菲有士多啤梨🍓、芝麻雪糕,士多啤梨雪糕、棉花糖、蛋糕、忌廉、士多啤梨醬,超足料,超豐富!😍抹茶鮮奶豆花抹茶茶味香濃🍵~🥰抹茶控一定好滿足!😘❤️ 中和了豆腐花的微甜👍🏻。
❤️研香多士套餐
研香多士配經典花生醬和研香開心果醬和開心果椰汁豆花。
開心果控必嗌!

❤️芭菲系列套餐
士多啤梨層層戀配抹茶鮮奶豆花。
士多啤梨芭菲

抹茶鮮奶豆花

2025-08-12 41 views
之前去開尖沙咀食開芝麻糊既,今日咁岩經開沙田見到佢新裝修幾靚環境又舒服而且唔逼,重點係唔駛排隊咪入去試食🤣🤣再加上依家天氣咁熱食番個榴槤冰真心爽,而且榴槤班戟聞落都好香食落口都啖啖果肉味br埋見隔離台有人叫杯芭菲都想試但一陣晚飯所以無食,聽職員講係沙田店限定添
榴槤冰
榴槤班戟
2025-08-11
$50 (Dinner)
榴槤冰
榴槤班戟
2025-08-10 80 views
之前一路有食開研香,佢既芝麻糊,合桃糊都好ok。 今次再黎試試椰皇燉蛋白,點知中哂伏,成個燉到老哂,個邊巢曬皮原全唔滑,食食下重有d椰殼碎喺裡面重要收$65,好失望。。。。。。浪費quota.....
重要收$65,好失望。。。。。。浪費quota.....
椰皇燉蛋白
2025-08-10
$65 (Last Night Supper)
2025-08-05 78 views
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 硏香沙田有甜品店的確好極呀‼️ 巴斯克系列套餐 (開心果巴斯克蛋糕 + 芒果冰特飲)又係開心果呀😆😆 滿滿嘅開心果鋪滿喺巴斯克蛋糕上面,保留住傳統巴斯克蛋糕嘅幼滑口感,入口即溶,而且有淡淡既開心果嘅香氣,超有層次感;榴槤冰 + 榴槤球喺媽咪最鍾意食嘅榴槤啊 😎😎 所以當然唔會少咗呢一個榴槤冰啦 😆😆 呢款榴槤冰入邊有¼嘅榴槤喺度,下面係榴槤打出嚟嘅沙冰,加埋爆爆珠,上面仲會有榴槤蓉😍😍 超級足料研香開心果豆腐花 + 湯圓用咗意大利嘅開心果製成糊狀,香味好突出,質感好順滑,散發着淡淡嘅堅果香氣但又不失豆香,加入埋滑捋捋嘅豆腐花,色澤係啡啡綠綠色,入口即溶,仲加埋芝麻湯圓,甜而不膩,令人一試難忘😆📍沙田正街2-8號新城市廣場3期1樓A125號#性價比高餐廳 #沙田新城市广场推介 #沙田必食甜品 #研香 #Grindie
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 硏香
沙田有甜品店的確好極呀‼️

巴斯克系列套餐 (開心果巴斯克蛋糕 + 芒果冰特飲)

榴槤冰 + 榴槤球

研香開心果豆腐花 + 湯圓

📍沙田正街2-8號新城市廣場3期1樓A125號

2025-08-04 68 views
相信大家喺每一區都有一間鍾意食嘅糖水舖,喺尖沙咀我平時食開研香,因為佢都算係少有合桃露食嘅地方🫶🫶最近行街發現佢地係新城市都開左分店😍除左我鍾意佢地合桃露香滑濃厚,麻鬼煩既男朋友都覺得佢地既即磨芝麻糊半糖好唔錯,實屬難得!!今次晏晝口痕仲食下平時少叫既款式🤭✅桃膠燉蛋白:做到少甜,蛋白極細滑,熱辣辣做咩啊?食落好暖胃✅開心果巴斯克:依款好似尖沙咀店冇見過~開心果味好濃,不過會更期待佢可以做到軟心既可能

今次晏晝口痕仲食下平時少叫既款式🤭

2025-08-04 68 views
最近我去咗沙田嘅「研香」食甜品,真係好推介!佢哋有好多甜品選擇,而且味道絕對唔會令人失望👍🏻士多啤梨層層戀咁靚嘅芭菲杯真係好吸引,層層疊疊嘅士多啤梨同奶油,口感新鮮又香甜,唔會過膩,完全係夏天嘅最佳選擇🍓開心果豆腐花真係不得不試!豆腐花滑嫩得嚟,配上香濃嘅開心果醬,味道真係好特別,令人一試難忘椰皇桃膠燉蛋白椰香四溢,桃膠嘅口感又爽又滑,搭配燉蛋白,真係好正🥥✨「研香」唔單止食物好味,環境都好靚,適合朋友聚會或者情侶約會。下次有機會一定會再返去試多啲其他甜品!👍

士多啤梨層層戀

開心果豆腐花

椰皇桃膠燉蛋白
椰香四溢,桃膠嘅口感又爽又滑,搭配燉蛋白,真係好正🥥✨