2025-07-29
研香 GRINDIE📍沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A125號舖假日去沙田行街,無意中發現一間極具質感嘅小店—研香。本來以為係普通日系甜品店,點知一食就令我改觀,呢間小店真係唔簡單。研香主打「日式 x 港式」融合風味甜品,以石磨開心果系列聞名。今次我哋一口氣試咗三款店員推介甜點,每款都有驚喜! 💰$58香り豆腐花 (ピスタチオ) 🥣揭過餐牌,被原個椰皇深深吸引,可惜甜品需時燉製,短時間內都無法供應,所以只好轉戰小店招牌開心果豆腐花。老實講,我本身唔係特別鍾意豆腐花,但佢哋呢款開心果豆腐花真係夠晒特別。研香嚴選品質上盛嘅意大利開心果,以特製石磨低溫研磨,保留了堅果最純粹嘅香氣。豆腐花質地滑嫩得來不失豆香,入口即溶,配上香濃但不膩的開心果醬,味道層次非常豐富。呢個甜品每一啖都有淡淡堅果嘅甘香,各位開心果控不容錯過。私心推介俾多$10加配自製流心芝麻湯圓,外皮軟糯,內餡香濃,無諗過會咁夾! 💰$78チョコパフェ 🍫朱古力之戀係一個外觀打卡度滿分嘅甜品!由芝麻雪糕、慕絲、蛋糕碎、朱古力脆米等多層組成,視覺與口感雙重享受。朱古力味道香甜,夾雜香脆口感增添層次,令人一啖接一啖。個人最欣賞佢哋自
📍沙田正街2-8號新城市廣場三期1樓A125號舖
💰$58
香り豆腐花 (ピスタチオ) 🥣
💰$78
チョコパフェ 🍫
朱古力味道香甜,夾雜香脆口感增添層次,令人一啖接一啖。個人最欣賞佢哋自家研製嘅芝麻雪糕,口感細滑,芝麻味濃郁,值得單點!
💰$48
ごまバスクケーキ 🍰
巴斯克蛋糕無人未食過吧?但芝麻味嘅巴斯克蛋糕,你又試過未呢?呢款蛋糕保留傳統巴斯克濃郁綿密嘅口感,融合香濃黑芝麻香氣,入口即化,有淡淡焦香同芝麻苦香,十分有層次。
蛋糕表面微微焦香,輕輕用匙羹一切,入口絲滑細膩,芝麻味夠香濃,甜度控制得宜,就算唔太食甜嘢都應該會接受到。
我同朋友都好欣賞、好鍾意,覺得佢係一款低調但耐食嘅甜品。