Restaurant: FUMI
Info:

中環蘭桂芳FUMI 一直都bookmark左,最近發現推出左周末假期晚間都有 All you can eat dinner menu 晚上6:30可以食到9:30 3小時任食北海道鱈場蟹腳較剪好易就將蟹腳取出, 紮實有鮮味!同日式前菜、刺身、卷物、燒物,而且每人仲可以揀多兩款主菜!前菜田園野菜沙律、牛油果番茄沙律芝麻菠菜和元日式涼拌海帶蟹籽青瓜沙律、煙燻鴨胸配創味鹽汁日式泡菜、枝豆刺身鮮吞拿魚、八爪魚、帆立貝油甘魚、馬刀貝、三文魚壽司卷物A4宫崎和牛壽喜燒卷加州卷雜錦辛香刺身太卷火炙三文魚牛油果卷燒物鹽燒宫崎雞翼鹽燒宫崎豚腩肉翠玉瓜鮮冬菇吸物味噌湯主菜每人以下選兩款 total 揀左以下4款龍蝦北海燒A4和牛鐵板燒 (每人2件)極上吞拿魚五點壽司拼盤(蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅香蔥碎拖羅、鮮吞拿魚中腩、赤身)北海道海鮮丼食材用料高質,單點質素可以放題都係正ge

晚上6:30可以食到9:30 3小時任食
北海道鱈場蟹腳

較剪好易就將蟹腳取出, 紮實有鮮味!

同日式前菜、刺身、卷物、燒物,而且每人仲可以揀多兩款主菜!

前菜
田園野菜沙律、牛油果番茄沙律
芝麻菠菜和元日式涼拌海帶
蟹籽青瓜沙律、煙燻鴨胸配創味鹽汁
日式泡菜、枝豆

刺身
鮮吞拿魚、八爪魚、帆立貝
油甘魚、馬刀貝、三文魚

壽司卷物

鮮冬菇

吸物味噌湯

主菜每人以下選兩款 total 揀左以下4款

龍蝦北海燒

A4和牛鐵板燒 (每人2件)

極上吞拿魚五點壽司拼盤
(蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅香蔥碎拖羅、鮮吞拿魚中腩、赤身)

北海道海鮮丼

食材用料高質,單點質素可以放題都係正ge

2025-05-10
$900 (Dinner)
  • 刺身
  • 鱈場蟹腳
2025-04-05 614 views
今日收工約咗朋友去蘭桂坊食飯,之前見到好多人介紹蘭桂坊有間好高質嘅日本料理餐廳。一開門已經感覺到氣氛好好😍餐廳樓底好高,環境優雅舒適,空間感好大,最重要服務好熱情招呼。4-COURSE MENU $628/per有前菜,刺身或壽司,主食和食事附送生果或甜點一客-前菜-🍅原隻番茄雜錦刺身盒大大個番茄好清甜多汁,入面內有乾坤,各款魚生刺身都有,好有心思。🥗軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁軟殼蟹炸得外脆內嫩,沙律菜新鮮爽脆,配搭甜辣椒汁,微辣夠惹味。-刺身-🐠赤身、深海池魚、金目鯛、油甘魚(刺身)🐟吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌(刺身)+$88全部刺身好新鮮厚切,吞拿魚腩滿口魚油,入口甘香;牡丹蝦肉質綿嫩,好鮮甜。-主食-🐟銀鱈魚西京燒肉質嫩滑細膩,油香豐富,已經好入味,外皮燒得好香脆。🐮A4和牛壽喜燒小鍋 +$68和牛質素有水準,肉質柔軟,油脂豐富,好食到朋友連湯汁都飲埋😂-食事-🐔雞腿肉釜飯(兩位用)選用雞腿肉好嫩滑,外皮仲燒過多了一份香口感,珍珠米飯濕潤煙韌,好好食😋-甜點-布丁(牛奶)布丁口感滑溜,奶味濃郁吉士窩夫 窩夫口感特別,好Q彈逢星期四、五、六餐廳會有駐場魔術師,每枱表演魔術,

4-COURSE MENU $628/per
有前菜,刺身壽司,主食和食事附送生果或甜點一客

-前菜-
🍅原隻番茄雜錦刺身

🥗軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁

-刺身-
🐠赤身、深海池魚、金目鯛、油甘魚(刺身

🐟吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌(刺身)+$88

-主食-
🐟銀鱈魚西京燒
肉質嫩滑細膩,油香豐富,已經好入味,外皮燒得好香脆。

🐮A4和牛壽喜燒小鍋 +$68

-食事-
🐔雞腿肉釜飯(兩位用)

-甜點-
布丁(牛奶)布丁口感滑溜,奶味濃郁
吉士窩夫 窩夫口感特別,好Q彈

逢星期四、五、六
餐廳會有駐場魔術師,每枱表演魔術,真係出神入化😱現場氣氛好好👍🏻
Type of Meal
Dinner
同豆豆慶生🎉就揀咗佢中意食日本🇯🇵菜今晚就嚟到中環加洲大廈6/F 的FUMI 係一間糅合現代和正宗日本料理的餐廳,主打日本時令食材,除咗懷石料理外,weekend brunch buffet都好受歡迎,餐廳的玻璃窗掛上日式和服👘突顯日本🇯🇵文化。餐廳私隱度較高,所以慶祝生日或者同朋友gathering都👍🏽👍🏽更設有包廂和露天座位。-咁我哋就叫咗 4 course $628/pp -✨前菜✨軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁、磯燒鮑魚、明太子三文魚大葉天婦羅、靜岡番茄海草沙律 +$38咁多款前菜中,最為突出就係【切片靜岡番茄】🍅就算浸咗糖水都唔甜,配埋爽脆海草,反而更突出番茄嘅鮮甜味,令到我呢位熱愛番茄控都🤩✨刺身✨吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌+$88拖羅厚切,味道甘香可口,滿口魚油。牡丹蝦入口細綿帶爽,極其鮮甜味,絕對時you made my day!-Meanwhile 有駐場魔術師🪄到我哋枱表演魔術,令到豆豆同我都超合皮~ 絕對係慶生🎉首選餐廳!(只限星期四至六)-睇完咁精彩魔術表演,就到食✨主食 +食士✨銀鱈魚西京燒、天婦羅盛、雞腿肉釜飯(2位用)值得讚天婦羅夠薄漿,仲有靚仔st
同豆豆慶生🎉就揀咗佢中意食日本🇯🇵菜
咁我哋就叫咗 4 course $628/pp
✨前菜✨
軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁
軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁、
磯燒鮑魚
靜岡番茄海草沙律、磯燒鮑魚、明太子三文魚大葉天婦羅、
吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌

吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌+$88
睇完咁精彩魔術表演,就到食✨主食 +食士✨
銀鱈魚西京燒
銀鱈魚西京燒、
天婦羅盛
天婦羅盛、
雞腿肉釜飯(2位用)
值得讚天婦羅夠薄漿,仲有靚仔staff 由頭serve到尾嘅【雞腿肉釜飯】,
雞腿肉釜飯(2位用)
日本珍珠米嗦晒菇菇+雞肉味,令到唔食人間煙火嘅我都食咗大半碗!
吉士窩夫、原味蕨餅

最後叫咗吉士窩夫🎂+原味蕨餅,前者係為咗影生日相用,後者係滿足自己慾望😆
真心講今時今日咁貼心服務,價格親民,味道不錯,仲有魔術表演,絕對勝價比高!私心推薦慶生首選!

2025-03-27
$838 (Dinner)
Celebration
吉士窩夫、原味蕨餅
  • 天婦羅
  • 刺身
  • 靜岡番茄海草沙律
最近吃過質素不錯的日本料理位於中環蘭桂坊加州大廈的FUMI 店內環境非常寬敞 食物款式很多很豐富(。・∀・)ノ◍ 軟殼蟹沙律 配 甜辣椒沙律汁很喜歡這個軟殼蟹沙律~軟殼蟹炸至酥脆 很惹味🥹 伴有甜味和微微的辣味的沙律汁 提升了軟殼蟹的鮮味呢~不太愛生菜的我也吃了一大盤啊~!´・ᴗ・`◍ 清酒煮蜆蜆肉很鮮甜 散發淡淡酒香 很不錯~!◍ 北海道松葉蟹肉海膽配 湯葉高湯掛一開始是被賣相吸引而下單的前菜小食~腐皮上放了蟹肉跟海膽 浸在高湯裡 腐皮充份吸收湯中的鮮香跟滋味( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ ) ◍ 雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤拼盤有4件松葉蟹棒、2件沙錐魚、2件日本墨魚柳、2件野菜(南瓜、蕃薯) ~脆炸度剛剛好 喜歡海鮮天婦羅的要試試~◍ 蒲燒鰻魚茶漬飯本身想吃的是釜飯 但誤打誤撞吃了茶漬飯🤣茶漬飯也不錯~ 店員會幫我們分成小碗 把湯倒入米飯裡 先吃鰻魚再吃湯飯 鰻魚肥美無刺 而且燒得很好! ( ˘ ³˘)◍ 太陽玉子茶碗蒸◍ 日本免治雞棒 配 日本雞蛋◍ 厚切牛脷◍ 磯燒鮑魚另外還點了茶碗蒸和一些串燒也是很高質的🙂‍↕️◍ Fumi & Pop◍ Fusion
最近吃過質素不錯的日本料理
位於中環蘭桂坊加州大廈的FUMI
店內環境非常寬敞 食物款式很多很豐富(。・∀・)ノ

◍ 軟殼蟹沙律 配 甜辣椒沙律汁

◍ 清酒煮蜆
蜆肉很鮮甜 散發淡淡酒香 很不錯~!

◍ 北海道松葉蟹肉海膽配 湯葉高湯掛

◍ Fumi & Pop
◍ Fusion
Type of Meal
Dinner
🫧 最近同男朋友去咗中環食好嘢,環境好高級,真係好舒服!啲蟹腳幾正,任食嘅款式又多又豐富,實在令人心動😍!佢嚟緊仲有勞動節盛宴限時51優惠,差唔多半價,真係超值!而且好適合慶祝母親節,帶埋屋企人一齊嚟一定好開心!✨A4熊本和牛及北海道鱈場蟹腳早午餐無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜而我哋就食咗刺身💗包括鮮吞拿魚、噴火灣八爪魚、帆立貝、油甘魚、馬刀貝同埋三文魚!🍣仲有卷物➿😚A4熊本和牛壽喜燒卷、加州卷、雜錦辛香刺身太卷同埋火炙三文魚牛油果卷🔥‼️全部都好正👍🏻因為太飽嘅原因所以無試到燒物,等大家去食幫手試😬😋✨北海道鱈場蟹腳蟹腳鮮嫩多汁🦀💦,味道非常鮮美,每位半公斤嘅份量超大份,食到勁滿足勁飽!👍🏻✨A4熊本和牛鐵板燒和牛質地絕佳🥩,肉質滑嫩💦,好有油脂感,配上調味料非常好味!😋✨極上吞拿魚五點壽司呢個壽司拼盤包含蛇腹拖羅、牡丹蝦、香蔥碎拖羅、深海池魚、金目鯛🍣,每一口都充滿海鮮嘅鮮味,食得出好高級好新鮮!👍🏻🤤✨精選甜品盤有2杯雪糕🍨、蕨餅、橙同蜜瓜🍈等,亦都非常豐富,擺盤亦有啲心機,幸福感max‼️🥰

✨A4熊本和牛及北海道鱈場蟹腳早午餐
無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜

✨北海道鱈場蟹腳

✨A4熊本和牛鐵板燒

✨極上吞拿魚五點壽司

✨精選甜品
2025-05-28 249 views
上星期同朋友去咗呢間日本壽司店,點知係一場災難!全場得兩枱客,冷氣唔開,熱到我哋成身汗,坐得超唔舒服。服務員態度差到爆,懶散得似唔想做嘢,問佢哋問題都愛理不理。環境又亂又唔乾淨,枱面仲有前客留低嘅污漬。點咗雞肉、牛肉同雞腎串燒,等足一個鐘先上,食物竟然係凍的,味道仲要好普通,壽司同刺身都唔新鮮,簡直係侮辱日本菜!試過要求取消慢到離譜嘅單,服務員話唔得,態度惡劣到令人火滾。價錢貴到離譜,一啲都唔值,感覺完全被搶錢!同朋友食完都話好失望,原本想輕鬆聚會,點知搞亂晒心情。有咁多選擇,呢間真心唔推薦,服務、環境同食物質素全部唔合格,千祈唔好再去,浪費時間同金錢,仲影響心情!
上星期同朋友去咗呢間日本壽司店,點知係一場災難!

全場得兩枱客,冷氣唔開,熱到我哋成身汗,坐得超唔舒服。服務員態度差到爆,懶散得似唔想做嘢,問佢哋問題都愛理不理。環境又亂又唔乾淨,枱面仲有前客留低嘅污漬。點咗雞肉、牛肉同雞腎串燒,等足一個鐘先上,食物竟然係凍的,味道仲要好普通,壽司刺身都唔新鮮,簡直係侮辱日本菜!

2025-05-25 188 views
推出晚市自選套餐,$298起~已包括沙律、味噌湯、茶碗蒸配日本米飯或稻庭風烏冬🥂Build Your Set Dinner $298-四點特上刺身拼盤 (+$128)-A4宮崎和牛壽喜燒(+$98)-四點特上壽司拼盤(+$108)-銀鱈魚西京燒(+$48)✨四點特上刺身拼盤牡丹蝦·金目鯛·油甘魚·廚師精選✨四點特上壽司拼盤中吞拿魚腩·灸燒左口魚裙邊帆立貝·廚師精選刺身同壽司好新鮮😋好食到覺得有驚喜既程度!可以媲美平時Omakase質素✨銀鱈魚西京燒特別推薦! 😍係我理想中嘅西京燒風味味道帶甜,魚肉軟嫰肉汁完全鎖晒喺魚肉裏面
推出晚市自選套餐,$298起~
已包括沙律、味噌湯、茶碗蒸
配日本米飯或稻庭風烏冬

🥂Build Your Set Dinner $298
-四點特上刺身拼盤 (+$128)
-A4宮崎和牛壽喜燒(+$98)
-四點特上壽司拼盤(+$108)
-銀鱈魚西京燒(+$48)

✨四點特上刺身拼盤
牡丹蝦·金目鯛·油甘魚·廚師精選
✨四點特上壽司拼盤
中吞拿魚腩·灸燒左口魚裙邊
帆立貝·廚師精選
刺身壽司好新鮮😋
好食到覺得有驚喜既程度!
可以媲美平時Omakase質素

✨銀鱈魚西京燒
特別推薦! 😍
係我理想中嘅西京燒風味
味道帶甜,魚肉軟嫰
肉汁完全鎖晒喺魚肉裏面
2025-05-20 202 views
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗中環調查呢間日式放題,餐廳位於蘭桂芳,逢星期六,日及公眾假期有晚市放題供應,超巨型蟹腳任食,仲有駐場魔術師表演魔術,同客人互動,相當有氣氛🍽️FUMI週末晚市放題 $850🙋🏻‍♂️表示晚市放題有日式前菜,刺身,卷物,燒物同北海道鱈場蟹腳,全部無限量供應,另包每人兩款自選主菜各一份,非常豐富🔁無限量供應🦀北海道原產鱈場蟹腳🙋🏻‍♂️表示蟹腳超巨型,肉質彈牙,鮮甜多汁,食落啖啖肉,無限量追加,encore必食推介👍🏻🥗日式前菜🙋🏻‍♂️表示有多款沙律前菜供應,蟹籽青瓜沙律清新鮮甜,日式泡菜辛辣惹味🐟刺身🙋🏻‍♂️表示有多款新鮮刺身,三文魚香軟肥美,油甘魚脂香細膩,馬刀貝爽口鮮嫩,餓底最愛八爪魚,鮮甜彈牙有嚼勁👍🏻🍣卷物🙋🏻‍♂️表示有4款卷物供應,A4宮崎和牛壽喜燒卷味道香濃,和牛香軟,表面嘅芝麻粒提升咗口感,火炙三文魚牛油果卷食落有香軟牛油果,三文魚經炙燒,入口即化又帶有焦香氣息,另外仲有雜錦辛香刺身太卷同加州卷🍖燒物🙋🏻‍♂️表示燒物有4款,鹽燒宮崎雞翼燒到焦脆,肉質嫩滑,明太子翠玉瓜口感爽脆,加入明太子增添惹味感,鮮冬菇口感香軟,味道鮮甜,仲有餓底最愛嘅鹽燒宮崎豚腩肉,肉質鬆
FUMI週末晚市放題

🐟刺身
卷物

🍣卷物

🍖燒物
🙋🏻‍♂️表示燒物有4款,鹽燒宮崎雞翼燒到焦脆,肉質嫩滑,明太子翠玉瓜口感爽脆,加入明太子增添惹味感,鮮冬菇口感香軟,味道鮮甜,仲有餓底最愛嘅鹽燒宮崎豚腩肉,肉質鬆軟脂香,非常推介👍🏻
A4和牛鐵板燒

🍽️主菜 (每人可自選兩款)
🥩A4和牛鐵板燒
🙋🏻‍♂️表示和牛油花豐富,肉質鬆軟脂香,入口即化,仲可以自己動手燒

🍣極上吞拿魚五點壽司拼盤
🙋🏻‍♂️表示拼盤有五款壽司,蛇腹拖羅油脂豐富,鮮甜肥美,火炙金三角拖羅表面燒到焦香,肉質香軟,赤身口感結實,味道濃郁,鮮吞拿魚中腩,結合油脂甘香同濃郁魚鮮,香蔥碎拖羅口感脂香,入口即化

🍤雜錦天婦羅拼盤
🙋🏻‍♂️表示天婦羅拼盤有炸蝦,炸魚,秋葵,南瓜等,全部炸到金黃香脆,非常香口

🦞龍蝦北海燒
🙋🏻‍♂️表示龍蝦肉質爽彈,面頭放上海膽一齊燒,增添甘香氣息
廚師精選甜品盤
🍨廚師精選甜品
🙋🏻‍♂️表示最後會奉送甜品盤,有時令水果,蕨餅同雪糕等,為放題圓滿作結

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
FUMI週末晚市放題
日式前菜
卷物
廚師精選甜品盤
2025-05-18 147 views
有魔術表演嘅餐廳真係唔多,呢度係其中一間,週末晚市放題(18:30 - 21:30),有無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物,北海道原產鱈場蟹腳,真係要留下肚嚟食🫨🌟🌟🌟北海道原產鱈場蟹腳每條蟹腳都有長又粗,要留肚!刺身鮮吞拿魚、噴火灣八爪魚、帆立貝、油甘魚、馬刀貝、三文魚💕每款刺身都好鮮甜新鮮,馬刀貝10分爽口壽司卷物A4宮崎和牛壽喜燒卷、加州卷、雜錦辛香刺身太卷、火炙三文魚牛油果卷💕每件卷物都好精緻,每件都要試燒物鹽燒宮崎雞翼、鹽燒宮崎豚腩肉、明太子翠玉瓜、鮮冬菇💕雞翼燒得好香,忍唔住追加主菜💕A4和牛鐵板燒 -油脂好豐富,比較飽肚!💕極上吞拿魚五點壽司拼盤(蛇腹拖羅、火炙金三角拖羅香蔥碎拖羅、鮮吞拿魚中腩、赤身)- 高質魚生,值得order!💕宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋(兩位起)勁滿足!仲可以shabushabu!!!健康之選鮮甜冇太多額外調味💕每位客人可免費獲贈廚師精選甜品盤一客出晒煙咁上盤好有睇頭👀

🌟🌟🌟北海道原產鱈場蟹腳
每條蟹腳都有長又粗,要留肚!

刺身
鮮吞拿魚、噴火灣八爪魚、帆立貝、油甘魚、馬刀貝、三文魚
💕每款刺身都好鮮甜新鮮,馬刀貝10分爽口

壽司卷物
💕每件卷物都好精緻,每件都要試

燒物
鹽燒宮崎雞翼、鹽燒宮崎豚腩肉、明太子翠玉瓜、鮮冬菇
💕雞翼燒得好香,忍唔住追加

主菜

💕A4和牛鐵板燒 -油脂好豐富,比較飽肚!

💕宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋(兩位起)

💕每位客人可免費獲贈廚師精選甜品盤一客
出晒煙咁上盤好有睇頭👀

上個週末去左中環蘭桂坊食日本嘢🇯🇵Fumi Weekend 有Brunch Set,呢期主題做緊熊本和牛🐮🥩同北海道原產雪場蟹腳🦀兩樣都啱晒我,勁鍾意食蟹😍好鍾意呢種Weekend Brunch 有無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物,我哋開始就每樣叫咗一份全部試吓先🤣前菜有主要係沙律eg牛油果番茄沙律、芝麻菠菜、日式涼拌海帶、蟹籽青瓜沙律等,呢啲就基本野無咩特別,我就最鐘意煙燻鴨胸配創味鹽汁,加左啲醬汁同蔥,味道開胃。北海道原產雪場蟹腳🦀每位有半公斤,兩條手臂咁長蟹腳!!一剪開好多蟹肉😆好鮮甜🥹點一點醋食落更有層次感😗任食📣刺身🍣有鮮吞拿魚、噴火灣八爪魚、厚切帆立貝、油甘魚、好爽口嘅馬刀貝、肥美三文魚🐟卷物啲配搭都唔錯👍🏻A4熊本和牛壽喜燒卷、加州卷、雜錦辛香刺身太卷、火炙三文魚牛油果卷,每款試一件都好夠👌🏻任食📣燒物💯我覺得佢哋嘅燒物都幾出色,鹽燒宮崎雞翼個皮燒到香脆,但雞肉又唔會好乾,火喉剛好。白燒鰻魚都係,表面焦香,魚肉軟嫩!另外仲有明太子翠玉瓜、鮮冬菇,鍾意可以encore! 自選主菜!我哋要左A4熊本和牛壽喜燒、銀鱈魚西京燒麵豉漬🐟 和牛壽喜燒就一鍋已經煮好,不過勝在A4熊
上個週末去左中環蘭桂坊食日本嘢🇯🇵

任食📣刺身🍣

自選主菜!我哋要左A4熊本和牛壽喜燒、銀鱈魚西京燒麵豉漬🐟 和牛壽喜燒就一鍋已經煮好,不過勝在A4熊本和牛油花都靚油脂感滿滿😝
銀鱈魚西京燒反而更有驚喜,燒得好香,表面金黃色,魚肉又好滑,好正😍

最後有精選甜品,水果、厥餅、Häagen-Dazs雪葩,相當豐富😚
位於中環核心地段嘅🇯🇵日式鮨店🌟FUMI🌟,推出咗全新🆕嘅晚市套餐餐牌,$2XX起就可以喺高級日式料理店👨🏻‍🍳嘆返個靚晚餐,的確係幾吸引🤩!🌟Build Your Set Dinner $298自選小菜同埋主菜,會跟埋日本米飯/烏冬、沙律、漬物、茶碗蒸、麵豉湯、甜品!🐟四點特上刺身拼盤 +$128牡丹蝦 - 大大隻軟糯甘甜!金目鯛 - 輕炙魚皮,帶出油香!油甘魚 - 腩位爽身肥美,正!帆立貝 - 清甜之中帶一點青檸嘅清新!♨️A4宮崎和牛壽喜燒鍋 +$98壽喜燒醬香滿滿,A4宮崎和牛很軟滑,肉味亦頗為濃郁!鍋物入面嘅野菜,索滿醬汁同埋和牛油脂嘅精華,配埋溫泉蛋,送飯一流!🍱精選刺身拼盤定食 $388低至$248嘅Comfort Set Menu,同樣齊晒日本米飯/烏冬、沙律、漬物、茶碗蒸、麵豉湯、甜品!是日精選刺身共7款,整體嘅質素極高,鮮味十足,做出水準!

🌟Build Your Set Dinner $298

🐟四點特上刺身拼盤 +$128

牡丹蝦 - 大大隻軟糯甘甜!
金目鯛 - 輕炙魚皮,帶出油香!
油甘魚 - 腩位爽身肥美,正!
帆立貝 - 清甜之中帶一點青檸嘅清新!

♨️A4宮崎和牛壽喜燒鍋 +$98

🍱精選刺身拼盤定食 $388

2025-05-12 106 views
🇯🇵北海道原產鱈場蟹腳🦀 • 🇯🇵A4和牛🐃仲有!無限量供應前菜🥗 • 刺身🌊 • 卷物🍣 • 燒物🔥 • 吸物🥣餐廳🍽️最近仲將依個Weekend Buffet🍴加推埋夜晚時段🌙習慣早起 / 訓到自然醒既朋友仔都食到啦😋~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌞 Weekend Brunch Buffet 🌞(成人$558/ppl • 小童 $288/ppl)供應時間 : 12:00 - 15:00 (L.O. 14:30).▪北海道鱈場蟹腳🦀 (每位半公斤)成隻手臂咁長,成條起啖啖肉😚肉質鮮甜 • 唔會乾💦.❤️‍🔥以下五項,無限量供應❤️‍🔥▪刺身🌊鮮呑拿魚 • 油甘魚 • 三文魚🐟 • 帆立貝 • 馬刀貝 • 噴火灣八爪魚🐙.▪前菜🥗田園野菜沙律 • 牛油果番茄沙律🥑🍅 • 芝麻菠菜和 • 日式涼拌海帶 • 蟹籽青瓜沙律🥒 • 煙燻鴨胸配創味鹽汁🦆 • 日式泡菜 • 枝豆.▪燒物🔥 (燒得香口,各有唔同調味)鹽燒宮崎雞翼 • 白燒鰻魚 • 明太子翠玉瓜 • 鮮冬菇.▪卷物🍣 (細細件,唔驚一野就食到飽晒)A4熊本和牛壽起燒卷 • 加州卷 • 雜錦
🇯🇵北海道原產鱈場蟹腳🦀 • 🇯🇵A4和牛🐃
習慣早起 / 訓到自然醒既朋友仔都食到啦😋
🌞 Weekend Brunch Buffet 🌞
(成人$558/ppl • 小童 $288/ppl)
▪北海道鱈場蟹腳🦀 (每位半公斤)
成隻手臂咁長,成條起啖啖肉😚肉質鮮甜 • 唔會乾💦

❤️‍🔥以下五項,無限量供應❤️‍🔥
刺身🌊

▪前菜🥗

▪燒物🔥 (燒得香口,各有唔同調味)
鹽燒宮崎雞翼 • 白燒鰻魚 • 明太子翠玉瓜 • 鮮冬菇

▪卷物🍣 (細細件,唔驚一野就食到飽晒)
A4熊本和牛壽起燒卷 • 加州卷 • 雜錦辛香刺身卷 • 火炙三文魚牛油果卷

▪吸物 - 麵豉湯🥣
▪自選主菜 (每位揀1款)
▫️A4熊本和牛鐵板燒 (+$28)
和牛油花滿滿😍會有埋鐵板爐仔,可自己燒至鍾意既熟度🔥

▫️香煎鵝肝
厚厚鵝肝🤎配脆脆法包🥖

▪️精選甜品盤 (每位1份)
Häagen-Dazs芒果雪葩🥭 • 生果🍊🍈 • 和菓子 • 蕨餅

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費

如果你是不愛早起而又喜愛食北海道鱈場蟹腳的人就有福了,因為最近Fumi將週末Weekend brunch加開至晚上也會供應放題,而且現在預訂還有75折優惠坊間很多放題愈來愈以堆砌食品款式以作招徠,但Fumi卻走專精路線,放題食品全部都是日本食材和菜式,主打質素高.餐廳採用了純和式裝修,輕木系家具加上和紙紋理的裝飾令氛圍感滿滿,全落地玻璃可以感受到蘭桂坊閃耀的燈光,隔音處理相當好,完全聽不到樓下吵雜的聲音店員親切介紹放題的模式是即點即做,保證食材新鮮和味道皆在最佳狀態,晚上放題和Brunch不同的部份是可以從8款主菜中選兩道,任飲酒類方面分為兩個Package,一款以清酒和氣泡酒為主,另一款則主要是香檳和紅白酒北海道原產鱈場蟹腳餐廳主打的就是這些超巨型蟹腳,上檯已見到比我的小臂還要長,凍海鮮處理手法相當好,肉質厚實保持到鮮美多汁,淡淡的鹹味提升了蟹肉的鮮甜,一拆開就見到啖啖好龍蝦北海燒店員推介這款最近新出的主菜,將龍蝦起肉後加入北海道秘製醬汁去燒炒,醒胃的醬汁加上爽彈的龍蝦肉口分十分美妙。擺盤上亦很用心,有一條可愛的龍蝦身體,忍不住多拍了幾張蒜片A4宮崎和牛粒在這裏亦可以品嚐到日本三大和

蒜片A4宮崎和牛粒
在這裏亦可以品嚐到日本三大和牛之一的宮崎牛,而且是A4級數,和牛粒肉質鬆軟有點嚼口,甜味不斷湧,配上香口的蒜片令人欲罷不能

A4和牛鐵板燒
上檯時原來可以自己動手燒更有滋味,和牛肉已見到精美的雪花紋理,兩邊燒一燒就有間條紋,入口即溶的油脂和肉味在嘴內大爆發

雜錦天婦羅拼盤
份量上是四款主菜中最多,有大蝦、日本南瓜和秋葵等等,炸得外脆內軟,蔬菜入面依然保持鮮嫩有汁

刺身共有6款,師傅都是即叫即切,厚薄適中可以一兩口吃掉,最愛鮮吞拿魚,因為完全無筋,魚油豐富肉質厚實

壽司卷物有4款,有和牛壽喜燒卷和辛香刺身太卷,偏香口惹味路線,吃完一件接一件,一點飯氣下肚後飲酒就更不容易醉了
燒物同樣是4款,同樣產自日本宮崎,包括雞翼和腩肉等,雞翼好味得多點了幾次,因為外皮非常香脆可口,雞肉鮮嫩多汁,鹹味小小剛好點綴
2025-05-04 83 views
蘭桂坊FUMI嘅日式semi buffet一向都好出色,主打出面自助餐都好少會有嘅北海道鱈場蟹腳!!行貴精不貴多嘅路線,當晚係喺官網訂位,做緊第二位半價優惠☺️北海道鱈場蟹腳🦀:主角非佢莫屬,每一條腳都成隻手臂咁長,啖啖肉又juicy,肉質非常新鮮唔會乾身日本直送刺身:今日有三文魚/帶子/ 赤身/馬刀貝等,不愧為中環居酒屋級數嘅日本餐廳,刺身質素相當有水準👍🏻和食類壽司卷物及串燒:推薦佢哋嘅鹽燒宮崎雞翼/豚腩肉,以及A4 宮崎和牛壽喜燒卷主菜方面每人可以揀兩款,極上吞拿魚五點壽司拼盤🍣:有蛇腹拖羅、火炙金三角、鮮吞拿魚中腩、稀有部位同質素都係上等!🥹另外龍蝦北海燒,味道香濃肉質彈牙。同時又可以選擇蒜片A4宮崎和牛粒/A4和牛鐵板燒等等🤤當晚仲有駐場魔術師表演近距離魔術,氹到女朋友好開心❤️而最後仲有甜品船,有甜品水果雪糕等。

和食類壽司卷物及串燒:
推薦佢哋嘅鹽燒宮崎雞翼/豚腩肉,以及A4 宮崎和牛壽喜燒卷

1952 views
Dining Offer
Tasting Event
2025-05-03 68 views
呢間位於中環, FUMI既日式Weekend Brunch, 一直係我To Eat list, 今日終於有機會黎食啦😍 Weekend brunch每位$588, 所有前菜, 刺身, 壽司, 串燒都係無限量供應. 依家仲每位送北海道原產鱈場蟹腳. 大大隻, 啖啖肉好新鮮.😋刺身肥美鮮甜, 有吞拿魚, 油甘魚, 帆立貝, 三文魚, 八爪魚, 馬刀貝😋 正. 壽司有和牛壽喜燒卷, 火炙三文魚牛油果卷等, 有特色而且好好味👍😍每人可以揀一份主菜, 今日order左香煎鵝肝 & A4熊本和牛壽喜燒. 兩款都好食有驚喜. 我特別鍾意鵝肝, 又香又juicy.最後每人再有一份甜品🤩有蜜瓜, Häagen-Dazs, 日式甜點. 無諗過甜品份量都咁多, 飽到捧住個肚, 超大滿足.環境靚😍食物高質好味, 而且仲可以無限order, 絕對值得回頭再食👍🍱餐廳: FUMI @fumilkf🍣地址: 中環蘭桂坊德己立街加州大厦6樓

🍱餐廳: FUMI @fumilkf
🍣地址: 中環蘭桂坊德己立街加州大厦6樓
2025-05-03
$600 (Lunch)