Restaurant: Fulum Palace
Info:

Restaurant: Fulum Palace
Info:

2024-01-01 168 views
富臨皇宮,真係一個食貨嘅好去處!我今次點嘅木桶雞,俗稱豉油雞,腍滑得嚟又唔會乾,拌上甜醬真係曬力👍!再嚟個冬瓜盅,清甜消暑,喺熱浪襲人嘅日子,真係飲落去一流!而家講吓生煎包,啖啖肉嘅餡料,肉汁喷鼻,表皮微酥,但記得嗑慢啲,因為佢真係足料又實在,有啲油,唔好過多!最後嚟個桂花糕,呢個甜品味道宜家,花香撲鼻,食咗感覺好像被花香包圍咁,清新口氣,收尾真係非常滿意。總括來講,富臨皇宮嘅食物質素係上乘,環境又幽靜,服務人員又貼心,你話,攞佢黎請朋友,點會錯過?下次過嚟,我一定又會黎打節目嘅啦!🍽️😊🎉
2023-12-19 138 views
刻意尋找這種舊式街坊生意酒樓,但它身處的屋宛停車場沒有時租,只可以停放在步行十分鐘的工業大廈區,兩老先到,用點心紙點好,侍應阿姐非要他們改掃碼點,只能等我到達了下單⋯⋯但埋單時見到收銀阿姐處理點心紙入單;除了蒸籠點心如蝦餃燒賣是熱的,其他煎炸點心如春卷都是凍冰冰,不是常溫,就似雪櫃剛拿出來⋯⋯難怪港人都北上,一吐氣又難食,究竟服務左啲乜仲敢加一?香港這種大型酒樓買少見少,很是珍惜,奈何它們不爭氣自我擺爛
2023-12-19
$80 (Lunch)
2023-10-29 163 views
之前中秋去order外賣, cashier 話太多人,完全唔肯落單,又話呢樣冇果樣冇,如果要下單,三個鐘先有得取食物。但係當其時只係6:00pm.酒樓並沒有坐滿人.只係嗰cashier唔想做生意, 懶得就懶

2023-09-29
2023-05-06 475 views
下午茶時段, 食物質素好普通, 全部都偏鹹,又聞到有人食煙嘅氣味。 酒樓未坐滿,侍應唔夠人, 棕色染髮男經理又好冇禮貌,叫佢哋換水又話唔得閒。 之前佢哋賣蘿蔔糕,我冇幫襯, 見到d茶好淡,叫佢哋加茶包又話酒樓會蝕錢。 收茶錢但唔加水比茶包 ...
2023-05-06
Tea
本人甚少寫食評,由於同行友人極力要我寫上,特價$28的冬瓜盅並不是用冬瓜頭或尾的末端,而是用冬瓜的中段用上大湯盅嚟盛載而已,配料沒有夜香花等冬瓜盅應有的材料,而且質量及味道差勁,另外海鮮豉汁蒸帶子亦都非常之細小,乳鴿勁多毛,實在難以接受,希望大家千祈唔好中伏。
2023-03-12
2023-02-01 911 views
小編外賣好少寫食評,但是今次真係忍唔住要寫下。話說12月做冬時,小編在綱站綱購【聯邦酒樓】的乳豬卷,過程順利而且質素佳,家人食到不停讚。今次農曆新年又試下在網上平台買張【富臨】Coupon;$768 有乳豬、古法羊腩煲、脆皮燒雞及花膠紅燒豆腐,真係超抵!加上【富臨】都係大集團,估計質素都不會太差。乳豬 ~ 老爸原隻攞回家好期期待!點知皮完全唔脆,甚至已經有點又軟、又淋、又有少少韌!老爸話好多人訂,乳豬已經做起左一段時間;但其他小菜即做,所以等待時間長。乳豬切開後,部分肉、骨竟然呈粉紅色,明顯未熟!要老媽用焗爐加工焗熟,乳豬皮就變得更軟、更淋、更韌!真係非常失望又掃興脆皮一品燒雞 ~ 即炸。攞回家依然有溫度,雞皮尚脆,味道ok。花膠紅燒豆腐 ~ 賣相很差,同茶餐廳的小炒差不多。味道一般,紅燒豆腐亦唔夠香滑。經過今次教訓,下次應該唔會再幫襯【富臨】外賣套餐coupon;飲茶食點心都要再諗諗。
小編外賣好少寫食評,但是今次真係忍唔住要寫下。話說12月做冬時,小編在綱站綱購【聯邦酒樓的乳豬卷,過程順利而且質素佳,家人食到不停讚。今次農曆新年又試下在網上平台買張【富臨】Coupon;$768 有乳豬、古法羊腩煲、脆皮燒雞及花膠紅燒豆腐,真係超抵!加上【富臨】都係大集團,估計質素都不會太差。
脆皮一品燒雞
花膠紅燒豆腐
2023-01-23
Dinner
平日早茶有特價點心仲有孖寶抵食好多 柴灣依間分店都幾大間 檯與檯之間相隔空間都足夠 環境幾光猛✨山竹牛肉球 $10.8牛肉球都幾大粒 正常味道 有腐竹墊底✨梅菜肉餅飯 $13.8飯粒蒸得幾好 粒粒分明 比較硬身肉餅夠送曬整個飯 加點豉油好下飯份量兩個人都好夠分✨菇粒雞包仔 $14.8比較細個 包皮都比較厚餡料加了薑絲都不錯 要趁熱食以下叫了兩份孖寶👇🏻 $28.8/份✨香茜牛肉腸餡料的牛肉味道同牛肉球一樣 味道正常✨北菇棉花雞幾大籠 魚肚都有3大塊雞肉幾滑 應該用了雞髀扒✨潮州蒸粉果粉果有四粒 裡面有花生 沙葛 味道都不錯 粉皮質地較黏糯✨脆皮雙皮奶卷同想像的炸鮮奶有點出入 外面用薄麵包包住鮮奶去炸 雖然細細條但食落都幾油膩同甜膩下📍富臨皇宮 (柴灣)柴灣康民街118號康翠台商業中心6樓

✨山竹牛肉球 $10.8

✨脆皮雙皮奶卷
同想像的炸鮮奶有點出入 外面用薄麵包包住鮮奶去炸
雖然細細條但食落都幾油膩同甜膩下
脆皮雙皮奶卷

📍富臨皇宮 (柴灣)
柴灣康民街118號康翠台商業中心6樓
2022-10-10
$42 (Breakfast)
梅菜肉餅飯
2022-10-30 464 views
原本滿心歡喜去到本酒樓聚餐但服務及質素真令我地大大失望。1)我哋12位到場安排左一張十人左右坐嘅檯,旁邊有一張比較大啲嘅枱,我哋換咗隔離枱但女經理態度唔太情願。2)我哋點嘅套餐有隻乳豬全體,因為廚房嘅失誤烤燶咗乳豬尾部,令到全體不是全體依然隨便上菜,揾左酒樓經理,經理話廚房烤燶咗所以掉咗尾部,但係咁樣要顧客硬食~要求更換,不夠10分鐘隨便斬了碎件又再上枱~最後更換了燒鵝。原本想食嘅乳豬都要改變食燒鵝,咁個餐唔好畀我哋有得揀啦!3)第一次去間酒樓飲套餐湯或者湯羹係直接喺廚房拎一碗碗出嚟而唔係一大碗係客人面前裝。4)我哋同經理講要求慢慢上菜,因為檯面嘅餸菜仲未食完,出啲菜比較急,但個經理就直頭幫我哋叫停咗啲餸菜。究竟係我哋中文有問題定係經理解能力有問題!
原本滿心歡喜去到本酒樓聚餐但服務及質素真令我地大大失望。

2)我哋點嘅套餐有隻乳豬全體,
2022-10-27 261 views
柴灣哩間富臨因地理關係,唔會點多人,啱晒疫情下與老友慶祝生日又因為唔多人,服務員唔會忙,態度就自然唔錯我哋一行三人舒適坐底,一開波就叫咗清蒸、花雕蒸同鹽焗各一款嘅大閘蟹,每款叫咗6隻,三個人食就每人每款都試到2隻清蒸同花鵰個樣都係差唔多鹽焗就明顯大不同有公有乸,大概3-4両size隻隻都多膏醉飽魚就限每位一份片皮鴨都ok, 可再添糯米飯就普通紅棗糕同桂花糕唔太甜 唔錯一致認為清蒸最好食大閘蟹放題嚟講質素幾好2小時邊傾計邊快拆蟹每人食到8隻,成績都唔錯一開波每人6隻,之後再叫多每人2隻期間需等候10分鐘嘅時間哩10分鐘我哋就食甜品埋單3位每人$600包括加一服務費、茶錢同埋酸菜錢出面食3-4両大閘蟹,平均每隻$60,8隻都$480,有埋其他嘢食又唔洗蒸同洗…差唔多啦整體:唔多人,所以環境同服務都唔錯食物質素比想像中ok價格尚算是合理

又因為唔多人,服務員唔會忙,態度就自然唔錯

清蒸同花鵰個樣都係差唔多

鹽焗就明顯大不同

有公有乸,大概3-4両size

隻隻都多膏

醉飽魚就限每位一份

片皮鴨都ok, 可再添

糯米飯就普通

一開波每人6隻,之後再叫多每人2隻
期間需等候10分鐘嘅時間
哩10分鐘我哋就食甜品

埋單3位每人$600
包括加一服務費、茶錢同埋酸菜錢

整體:
唔多人,所以環境同服務都唔錯
食物質素比想像中ok
價格尚算是合理
2022-07-26 465 views
公司同事一齊去食lunch之前食過瑤柱蛋白炒飯上面有昆蟲仔好耐都無再去食 今日再去酒樓姐姐 部長都好似盲既甘揮手 叫人 都無人理終於揾到個姐姐落單第一句開口問 叫我過黎係唔係買月餅我地好有禮貌咁話唔使啦個姐姐即刻黑唒臉 真係好無奈然後點心個姨姨又態度好差我地黎食點心定黎受氣成餐lunch都食得好吾愉快成班同事都吾會再黎食我地黎食lunch 食到一肚火服務無 態度差真係趕客 成班員工都好似吾想幫你去飲茶飲到好似自助甘
公司同事一齊去食lunch
去飲茶飲到好似自助甘

2022-07-26
Lunch
2020-04-21 2784 views
抗疫多時已有三個多月,煮到唔想煮既時候,發現了家附近有間賣小菜外賣自取做梗48折,價錢吸引。決定一試。呢間係柴灣mtr 附近,每款都幾吸引,幾經選擇下揀左兩餸一主食。一家三口食,食物加熱更有風味 。菠蘿生炒骨酸酸甜甜小朋友至愛,呢個炸到脆中帶軟,個汁好岩送飯。骨,肉同肥瘦比例岩岩好。如果俾多幾塊菠蘿更正。巧制粟米魚柳呢個魚柳好大塊,個粉漿做得唔錯既。而個粟米汁用了蛋白做,更滑更嫩。揚州炒飯配埋呢個根本唔駛煮。總結,快靚正,希望呢個優惠多d人知,大家一齊享受。

菠蘿生炒骨

巧制粟米魚柳

揚州炒飯

配埋呢個根本唔駛煮。

總結,快靚正,希望呢個優惠多d人知,大家一齊享受。
2020-04-20 1245 views
最近好多餐廳都做外賣生意。能否轉型成功要靠餐廳食物質素同價錢。朋友介紹富臨做梗減價。搵日去開柴灣就岩時間。預先打電話去落 orderE份瑤柱金菇麵份量超級大,三個人食都得。加上個麵仲落左好多唔同種類既菇,真係夠哂誠意。中式菜既表表者當然唔少得西蘭花炒蝦球,仲有花枝片好爽口。西蘭花夠新鮮。蝦球好大粒,真係成本價。最後亦是最惹味既係黑椒牛柳粒 ,薯仔好林,牛柳半肥半瘦,好香口。呢個送飯正。落單同拎餸都好方便,好快搞掂。住附近有間富臨真好。

落單同拎餸都好方便,好快搞掂。住附近有間富臨真好。
2020-04-12 1041 views
今日放假係屋企,唔想煮飯,諗起附近既富臨皇宮最近推出左外賣自取小菜、飯麵、燒味優惠!決定試下!.過程都幾簡單,只要揀好想食咩菜式,打電話去最近既分店分店落單,講大概幾點去拎,去到俾完錢就可以拎小菜走。.大澳香蝦骨 原價$ 88 ,48折後$42炸得好香脆既豬排骨,越咬越有蝦醬既香味。.北菇海參鵝掌 原價$118 ,6折後$71以鮑汁燉煮大大隻鵝掌、海參 同大大粒冬菇,功夫菜,呢個價錢好抵食!.楊州炒飯 原價$ 88 ,48折後$42晚餐點都要有飯落肚,呢款炒飯炒得好乾身,而且用料幾好,蝦仁都幾大隻。.兩餸一飯埋單都唔使$200,又可以係屋企舒服食飯,正!黎緊唔想煮飯時就再嗌下外賣自取先得。

大澳香蝦骨 原價$ 88 ,48折後$42
炸得好香脆既豬排骨,越咬越有蝦醬既香味。

北菇海參鵝掌 原價$118 ,6折後$71

楊州炒飯 原價$ 88 ,48折後$42

2020-04-10
Dinner
📍#富臨皇宮📍Fulum Palace #FulumPalace.🇭🇰香港柴灣康民街118號康翠台商業中心6樓🇭🇰6/F, 118 Hong Man Street, Chai Wan, HK.人均消費: HKD220.味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆.本來想去柴灣另一家酒家,誰不知關咗門😅因為爸爸生日,唯有去富臨食🙈不喜勿插🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️恆生咭有折扣優惠,6人餐有7餸1湯1飯1甜品,盛惠HKD1188,好抵食!.⭐️#頭抽走地雞個餐本來係乳豬半隻,不過我哋要求改做頭抽走地雞😅其實隻雞似油雞多啲,不過味道唔錯!雞好似封過咁相對較乾身但不失油香,肉十分之滑!.⭐️#果皮蒸六頭鮑魚係大蓮鮑,不過真係有六頭大!果皮唔多所以啱我食,大隻超爽口!鍾意佢原隻唔起肉蒸,原汁原味!.⭐️#瑤柱竹笙燴燕窩本來興趣不大,但食咗啖就有少少停唔到口,竹笙比較細,但瑤柱都幾多下彌補下口感,燕窩就唔係好覺有🤣不過味道濃,幾厚幾有口感.Ⓜ️#蠔皇黃玉參扣金錢海參本身唔係我杯茶不過都要試下嘅😆海參同冬菇都扣得好入味,海參口感不錯,不過我覺得
📍#富臨皇宮

果皮蒸六頭鮑魚

⭐️#瑤柱竹笙燴燕窩
瑤柱竹笙燴燕窩

Ⓜ️#蠔皇黃玉參扣金錢
海參本身唔係我杯茶不過都要試下嘅😆海參同冬菇都扣得好入味,海參口感不錯,不過我覺得個汁有啲杰得濟
蠔皇黃玉參扣金錢

💯#碧綠炒龍躉球
依個真係喜出望外!魚肉似係拉過油或者煎過先再炒,上菜金黃色配翠綠色嘅西蘭花都幾養眼!龍躉球本身好夠味唔洗蘸醬,有封煎嘅感覺,而入面肉嫩!西蘭花勁脆勁靚!成碟都好好味!
碧翠炒龍躉球

💯#清蒸龍躉頭腩
蒜蓉蒸頭腩一向係我屋企喜歡食嘅菜之一,整得好好,食得好滿足!蒜味好香,超大條,條骨有成3隻筷子咁粗,啲肉係超級滑,唔洗5分鐘就食晒成碟,之後仲加多一碟!
清蒸龍躉頭腩

⭐️#極品燒鵝皇
燒鵝幾正喎,皮薄但脆口,肉質幾嫩,食落有少少肉香,明爐食唔錯!
極品燒鵝皇

Ⓜ️#高雲火腿片扒翡翠
本身個菜連上湯好好味,不過個火腿有啲濃濃哋
高雲火腿片扒翡翠

⭐️#櫻花蝦海皇炒飯
雖然見唔到櫻花蝦,不過我唔介意😂你話海皇有咩我唔知,淨係知有好多好多乾瑤柱,加埋芥蘭粒好正!食飽飽都要食多碗!
櫻花蝦海皇炒飯

雖然話係6人餐,但我哋9個人都食淨好多嘢!打包返去第二日又有餐食,抵!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkeats #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodbloger #foodblog #hkfoodblog #hkfood #chinesefood #chaiwanfood #chaiwan #相機食先 #柴灣 #柴灣美食 #MFJ柴灣
2020-02-28
極品燒鵝皇
櫻花蝦海皇炒飯
  • 碧綠炒龍躉球
2019-09-18 1109 views
食過呢間酒樓好多次喇,無論午餐,下午茶呢度都唔使點等位嘅,因為裏邊勝在夠大啊。就算兩個人都可以坐張四人枱嘅。嘢食方面就系平民嘅價錢,唔貴嘅,呢度的炸乳鴿,好抵食28元一隻,炸得又香又脆,必食推介。