2024-06-25 357 views
當你有一個好鍾意食魚嘅朋友帶你去搵食~ 你就會得到成枱都係魚🐟🐟🐟蔡瀾曾經係TVB上大讚黃腳鱲是世界上最好食既魚!係廚房蒸都聞到香味! 既然係咁就真係唔可以錯過啦😍🐟乾煎黃腳鱲除咗清蒸,香煎都可以食到魚肉中嘅質感😍 肉質富嚼勁,魚味濃而且油份高,肉嫩多汁😋 煎完既魚皮仲係好完整 證明師傅嘅手勢唔錯🐟香煎銀鱈魚本身銀鱈魚嘅口感就比較柔軟~ 肉質嫩滑細緻😻 而且含有豐富的Omega 3 同蛋白質😙 可以滿足自己食吓啲香口嘅嘢又可以攝取到足夠嘅營養🐟清蒸游水釘公 其實我都係第一次食呢一隻魚🤭 聽講近十年黎係街市好少見到呢隻魚~ 新鮮既釘公魚一般都係用清蒸嘅手法嚟煮,佢嘅肉質比較鮮甜同埋又滑😆 有機會嘅話都可以試吓㗎😋

🐟乾煎黃腳鱲

🐟香煎銀鱈魚

🐟清蒸游水釘公

2024-06-23 321 views
又黎呢間粵式私房菜🥰🤍今次帶朋友黎試下哩間私房菜,例行聚會傾下計吹下水打下麻雀 好好坐~~食物味道同埋服務質素都keep到水準。👍🏻👍🏻除咗之前介紹過嘅花菇鵝掌同埋海鮮斑球,今次特別推薦嘅係油泡蝦球, 蒜蓉豆豉炒花甲同蒜蓉粉絲開邊蒸琵琶蝦🫶🏻🫶🏻蒜蓉粉絲開邊蒸琵琶蝦真係超正🤩肉質好好仲好鮮甜🥲🥲個粉絲吸曬啲汁再配飯~~~🦐🦐📍富寶會所私房菜地址:九龍城侯王道28號一至2樓

📍富寶會所私房菜
地址:九龍城侯王道28號一至2樓
2024-06-18
Type of Meal
Dinner
2024-06-23 244 views
上次食過呢間私房菜嘅小炒,今次再過嚟食晚餐,就當係慶祝父親節🫶🏻絕對係同長輩出嚟食飯嘅穩陣之選,最緊要屋企人好滿意!•清蒸游水釘公初試釘公魚🐟店員話條魚咁新鮮,拎去清蒸就食到原汁原味!海鮮嘅價錢可以問一問店員!•花雕蛋白蒸花蟹一上枱已經聞到好香嘅花雕酒味,而且賣相好吸引!蛋白質地好滑,每啖蛋白都充滿蟹肉嘅鮮味🦀而蒸花蟹嘅火候剛好,仲食到好爽嘅蟹肉質地,啖啖肉!•鹹魚雞粒蒸蛋白呢度餸都幾得意,鹹魚雞粒炒飯就食得多,冇諗過同蒸蛋白都幾夾😂呢度餸係超級下飯㗎!

•清蒸游水釘公

•花雕蛋白蒸花蟹

•鹹魚雞粒蒸蛋白
2024-06-23 200 views
今天有幸來到富寶品嘗到他們拿手海鮮,要了清蒸游水釘公和蒜蓉粉絲開邊蒸琵琶蝦。首先是清蒸游水釘公,釘公肉質肥厚飽滿,清蒸後口感鮮嫩滑潤,蒸汁鮮甜醇厚,完美烘托出魚肉的本味,色香味俱全。另一道是蒜蓉粉絲開邊蒸琵琶蝦,以鮮活琵琶海蝦為材,蒸煮後內嫩,肉質飽滿彈牙。蒜蓉醬汁濃郁,與蝦肉完美融合。粉絲吸收了蝦汁的鮮味,十分之美味,這個菜十分推介。總的來說,這家中式私房菜館的廚藝水平相當出色,菜品的色香味俱佳,令人回味無窮,尤其推介他們的海鮮,十分新鮮,鮮味非常。這裡服務不錯,地方也舒服,適合家庭聚會的好地方。

2024-06-23 142 views
韭菜花和鹹豬肉🐷呢個搭配出乎意料卻意外地和諧,韭菜花嫩滑爽脆,肉塊鹹香酥軟,兩種截然不同的食材交織出令人難忘的口感,一咬下就感受到鮮甜多汁的美味,完全打動了我的味蕾!這道菜是一次嶄新的滋味體驗,讓我欲罷不能,一口接一口停不下來。高度推薦這個特色組合,絕對是你的必嚐之選!韭黃滑蛋炒蝦仁🍤簡直是我的新寵!細滑如絲的蛋汁把韭黃和鮮甜的蝦仁完美包裹,每一口都讓我垂涎三尺。韭黃爽脆的口感與蛋液的濕潤交織,層次豐富又不失清新。料理手法更是了得,炒到剛剛好,恰到好處地凸顯食材本來的鮮美。這絕對是我最愛的一道家常菜蒜蓉豆豉炒花甲!簡直是我的必點菜!細嫩的花甲肉質鮮甜多汁,加上蒜香四溢的調料,瞬間把我的味蕾征服了。花甲本身的鮮甜味很出色,沒有加上豆豉反而會過於清淡,而這些醬料剛好為它添加了一抹迷人的鹹香🍺 每一顆花甲都飽滿飽滿的,爽脆入口,,絕對是一道既下飯又下酒的美味佳餚,我怎麼也吃不夠!冇諗過私房菜都有咁出色的家常便飯,一班朋友家人聚會都非常合適,而且價錢合理環境舒舒服服

韭菜花和鹹豬肉🐷

韭黃滑蛋炒蝦仁🍤

蒜蓉豆豉炒花甲!

2024-06-23 147 views
母親節完又父親節,富寶一直都係我地聚餐首選餐廳,今次又再介紹吓佢哋嘅靚海鮮 😎赤米蝦一年四季都合時令,尤其春夏季產量更多,時價更平,之前搵餐廳訂咗赤米蝦慶祝父親節,雖然細細隻但鮮甜無比,蝦殼軟身,肉質爽滑,就咁白灼點少少豉油已經好正另外都唔少得父親大人最愛游水釘公,中size釘公夠晒滑,用薑蔥清蒸都好鮮甜,同長輩食飯唔需要煎炸或重口味,食材夠靚就夠晒滿足除咗海鮮,仲叫咗韭菜花炒鹹肉,鹹肉切片少少肥,連埋筋腩位肉質彈滑,韭菜花又夠晒嫩口,有菜有肉非常好食

2024-06-21 215 views
男人有時真係好難約,幾個月先見一次,仲次次都唔夠腳😢😢今次又同老朋友上黎,又係3缺1,唉😮‍💨😮‍💨😮‍💨,想入房一路食野一路打牌呀~😭😭冇計,只好食野吹水,有個朋友第一次黎,就叫左個上湯龍蝦伊麵。又係大大盤,啖啖肉,湯汁味濃,撈伊麵正😍😍😍。有個fd話好似比上次濃味左啲,但係我同另一個就唔覺,可能我食開比較濃味掛。再整碟蒜蓉粉絲琵琶蝦,今次侍應介紹,就試下(好奇怪,平時出去食啲西餐日本菜等,好小問侍應有咩好食,但係去大排檔或食海鮮,就會問下有咩正野🤔🤔,睇價岩就會叫)琵琶蝦平時好小食到,蒸得唔錯,肉唔韌,蒜蓉應該係自家制,同出面街買既有啲分別,記得琵琶蝦要連粉絲一齊咬,正👍👍另外再叫埋白灼赤米蝦,都係侍應話正所以叫,殼開頭覺得硬左啲,剝剝下慣左又ok,咬落幾爽口,唔錯👍。不過呢,如果有碗檸檬茶比我地洗手,會好啲囉🤣🤣希望下次可以齊人黎打牌啦🙏🙏🙏🙏
希望下次可以齊人黎打牌啦🙏🙏🙏🙏

蒜蓉粉絲琵琶蝦

白灼赤米蝦
2024-06-15
蒜蓉粉絲琵琶蝦
白灼赤米蝦
2024-06-16 191 views
今次來到富寶私房菜,要了清蒸海斑、蒜蓉豆豉炒番薯娊和魚香茄子煲。清蒸海斑,海斑十分新鮮,蒸得剛剛好,保持了魚肉的鮮嫩彈牙,新鮮食材搭配了蔥絲蒸魚豉油,已經十分美味。蒜蓉豆豉炒番薯娊,呈現出獲氣,番薯娊也鮮味非常,完美地吸收了蒜蓉和豆豉的風味,讓整道菜更加美味。番薯娊炒至剛剛熟透,保持了食材的原汁原味,讓人回味無窮。魚香茄子煲很傳統的中式煲仔菜,茄子經過煲製後軟綿可口,與魚香味完美融合,口感豐富。魚香醬汁最適合配白飯,令人食指大動。總的來說,菜品不僅味道出眾,而且在烹調技巧和搭配上也很好。會再來試其他菜式!

2024-06-14 142 views
今次我哋嚟到呢間富寶會所私房菜,嚟品嚐下佢哋嘅招牌菜式——花雕蛋白蒸花蟹同韭黃滑蛋炒蝦仁。🍴花雕蛋白蒸花蟹🦀呢個菜式都比較特別,平時都唔算多食到。酒味都幾濃郁,一上菜嘅時候已經聞到🫨配合嫩滑嘅蛋白,將花蟹嘅鮮甜味道帶出嚟🥰蟹肉鮮嫩多汁,啖啖肉!但係!提提大家,呢度嘅海鮮最好提前預訂,保證新鮮同埋一定有得食呀嘛🫶🏻🍴韭黃滑蛋炒蝦仁🦐呢道菜睇落簡單,但係味道絕對唔簡單😼蛋炒得非常滑😍,加上韭黃嘅清香同爽脆嘅蝦仁🦐👍🏻蝦仁鮮甜彈牙,配埋滑蛋同韭黃,真係一個完美嘅組合😽富寶會所唔單止有各式各樣嘅食物🥘,仲有齊麻雀🀄️檯俾大家娛樂🫶🏻食完飯可以打下麻雀🀄️真係一流享受😋如果有咩特別嘅訊息想展示嘅話,仲可以聯絡餐廳🍴,將你嘅自訂語句展示喺佢哋嘅大型屏幕上面,真係好貼心😻🫶🏻整體嚟講,富寶會所私房菜真係一個唔錯嘅選擇,👻無論你係想嚟食飯定打麻雀,呢度都可以滿足你嘅需求😈性價比:8/10好食程度😋:8/10回頭指數💓:8/10 📍九龍城侯王道28號一至2樓#九龍城 #私房菜 #會所 #粵菜 #富寶會所私房菜 #美食尋寶 #九龍城美食 #美食推薦 #香港美食 #私房菜推薦 #潮州菜 #粵菜 #侯王道28號

🍴花雕蛋白蒸花蟹🦀

🍴韭黃滑蛋炒蝦仁🦐

性價比:8/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8/10

📍九龍城侯王道28號一至2樓

2024-06-14 99 views
早前經九龍城,想約友人食飯,但左諗右諗都諗唔到食乜好,於是encore一間有信心既食肆,今次同行既友人幾鍾意中菜,於是叫幾款中式簡單小菜韭黃滑蛋炒蝦仁雞蛋口感幾嫩滑,火候岩岩好,加埋爽脆韭黃同埋爽口蝦仁,口感豐富薑蔥炒肉蟹聽到職員話肉蟹來貨無耐,感覺幾新鮮,於是order薑蔥炒蟹🤤鮑滿鮮甜既肉蟹,集咸鮮於一身,餸飯無得輸😋火速清盤😂鹹魚雞粒蒸蛋白呢個配搭幾特別😯估唔到食落有小小驚喜,水蛋非常滑溜,鹹魚份量適中,鮮味滲入蛋白之中,仲有雞粒增加口感,唔錯職員提醒食海鮮最好提早預訂,確保有貨。現場仲有麻雀枱,仲可自訂語句展示於大型屏幕,幾適合大伙人聚餐慶生

韭黃滑蛋炒蝦仁

薑蔥炒肉蟹

鹹魚雞粒蒸蛋白

蘿蔔牛腩就食多,中式餐廳竟然有紅酒燴牛腩食🍷 ,成件事變左西餐高級左😂 牛腩份量唔少而且好軟嫩好入味,有淡淡酒香味。啲薯仔同蘿蔔炆到淋濕,餸飯一流!豉汁蒸白鱔球用豆豉同辣椒一齊炒勁爽口又惹味,加左蠔油炒令白鱔味道更鮮👍🏻..又到父親節啦,餐廳自訂語句顯示係餐廳大型屏到,想比驚喜父親仲有時間,快啲聯絡餐廳職員自定語句!..#lamlamfoodie
#lamlamfoodie
2024-06-11 178 views
放工喺九龍城附近搵嘢食~搵到呢間私房菜🤣見到OpenRice評價都唔錯~~一於同朋友仔兩條友過嚟試吓1.豉汁蒸白鱔球上道菜好大碟~白鱔非常有口感~幾有咬口👍食得出都係新鮮嘅白鱔~~肉質鮮嫩,味道唔錯!2.韭黃滑蛋炒蝦仁滑蛋炒蝦仁非常多蝦~~而且滑蛋非常嫩滑,做到半生熟嘅狀態👍👍蝦肉晶瑩剔透,都非常新鮮❤️我哋本身想食海鮮,不過店員提醒海鮮要提前預訂,所以我哋有啲菜想試都今次未試到🥲比較可惜~~下次可以再嚟試!而且見到餐廳有麻雀檯,比人娛樂用途🤣感覺氣氛都唔錯~~~今次去食見到有情侶喺餐廳大型屏幕寫表白字句~~場景非常浪漫,原來可聯絡餐廳自訂語句,然之後餐廳大型屏幕播返~~~今次兩條友去食嘢唔多~下次試吓唔同嘅菜式!💒九龍城侯王道28號一至2樓 #九龍城 #私房菜 #會所 #粵菜 #富寶會所私房菜 #美食尋寶 #九龍城美食 #美食推薦 #香港美食 #私房菜推薦 #潮州菜 #粵菜 #侯王道28號 #黃怪獸覓食

1.豉汁蒸白鱔球

2.韭黃滑蛋炒蝦仁

而且見到餐廳有麻雀檯,比人娛樂用途🤣感覺氣氛都唔錯~~~

今次兩條友去食嘢唔多~下次試吓唔同嘅菜式!

💒九龍城侯王道28號一至2樓

2024-06-10 178 views
九龍城私房菜好去處🔸豉汁蒸白鱔球豆豉分量恰到好處,唔會掩蓋到白鱔嘅鮮味,鱔肉結實鮮嫩多汁,風味十足!🔸花雕蛋白蒸花蟹花蟹肉質細嫩,蟹膏飽滿,食得出蟹嘅鮮味!蛋白完全吸收到蟹嘅鮮甜,完美地搭配到花雕酒嘅酒香,好出色!*注意呢間嘅海鮮最好提前預訂😊另外餐廳有麻雀檯供娛樂用途📍富寶會所私房菜🏠九龍城侯王道28號一至2樓#九龍城 #私房菜 #會所 #粵菜 #富寶會所私房菜 #美食尋寶#九龍城美食 #美食推薦 #香港美食#私房菜推薦 #潮州菜 #粵菜 #侯王道28號
九龍城私房菜好去處

🏠九龍城侯王道28號一至2樓

#九龍城美食 #美食推薦 #香港美食
#私房菜推薦 #潮州菜 #粵菜 #侯王道28號
2024-06-10 128 views
嚟緊又準備父親節啦!等我提早同屋企人去慶祝吓先~咁啱去開九龍城呢頭,見到呢間中菜菜式選擇都好多,啱晒屋企人口味干煎黃腳𩶘呢條煎魚煎得勁脆口,外皮超脆食落幾新鮮,肉質結實特色楊州炒飯炒飯做到粒粒分明,食落好夠鑊氣真係一啖接一啖~中間仲加左蝦、肉粒同蛋,增添口感!清蒸海東升斑新鮮食材就咁煎已經好好食~海鮮最好提前預訂,魚肉啱啱好熟,夠滑~配埋蒸魚嘅蔥油真係冇得頂!估唔到呢間餐廳仲有麻雀檯供娛樂~仲可以聯絡餐廳自訂語句展示於餐廳大型屏幕 慶生一流🎉📍 富寶會所私房菜 (九龍城)九龍城侯王道28號一至2樓 #九龍城 #私房菜 #會所 #粵菜 #富寶會所私房菜 #美食尋寶#九龍城美食 #美食推薦 #香港美食#私房菜推薦 #潮州菜 #粵菜 #侯王道28號
嚟緊又準備父親節啦!
等我提早同屋企人去慶祝吓先~
咁啱去開九龍城呢頭,見到呢間中菜
菜式選擇都好多,啱晒屋企人口味

干煎黃腳𩶘
呢條煎魚煎得勁脆口,外皮超脆
食落幾新鮮,肉質結實

特色楊州炒飯
炒飯做到粒粒分明,食落好夠鑊氣
真係一啖接一啖~
中間仲加左蝦、肉粒同蛋,增添
口感!

清蒸海東升斑
新鮮食材就咁煎已經好好食~
海鮮最好提前預訂,魚肉啱啱好熟,夠滑~
配埋蒸魚嘅蔥油真係冇得頂!

估唔到呢間餐廳仲有麻雀檯供娛樂~
仲可以聯絡餐廳自訂語句展示於餐廳大型屏幕 慶生一流🎉

📍 富寶會所私房菜 (九龍城)
九龍城侯王道28號一至2樓
#九龍城美食 #美食推薦 #香港美食
#私房菜推薦 #潮州菜 #粵菜 #侯王道28號
2024-06-07 158 views
今日又同屋企人去食飯慶祝雙親節~呢啲特別日子緊係要比媽咪休息下啦😆我地就決定出去食飯😎屋企之前都食過幾次呢間私房菜,覺得唔錯👍🏻所以就book返呢間啦🫣今次黎發現原來餐廳可以自訂語句展示係餐廳嘅大型屏幕,今日我地就寫左父母親節快樂🎁😋爸爸媽媽都好開心滿意😀😋*****🐷🥩咕嚕肉🍳🐠干煎黃腳𩶘💧🐟清蒸海斑魚爸爸鍾意食海魚,所以我地就叫左兩款魚,一款煎、一款蒸嘅,兩款都好新鮮同嫩滑架😍不過大家想食海鮮就最好訂座嗰陣講低啦~另外仲叫左個咕嚕肉比鍾意香口甜野嘅媽咪👩🏻😌*****

*****

🐷🥩咕嚕肉
🍳🐠干煎黃腳𩶘
💧🐟清蒸海斑魚

不過大家想食海鮮就最好訂座嗰陣講低啦~
另外仲叫左個咕嚕肉比鍾意香口甜野嘅媽咪👩🏻😌

*****