2022-09-27 954 views
如果有一日你好肚餓,好想食牛扒,去 frites 食佢嘅 steak night 就最啱㗎喇食牛扒梗係要嗌medium rare, 估唔到上枱嗰陣時炭火味都幾香,切開真係做到medium rare, 肉質鮮嫩,無乜筋,脂肪比例算均勻,都幾好食 Refill牛扒速度都幾快,店員完全冇托手踭,服務態度不錯!薯條食落都幾香牛油味,配啤酒一流牛扒之夜係可以無限refill, 但唔可以 share,所以同行嘅朋友記得要嗌第二樣嘢食呀餐廳環境非常靚,好新淨,最適合同三五知己嚟食飯吹水!enjoy~ cheers 🍻

薯條食落都幾香牛油味,配啤酒一流

2022-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Steak  and  Frites
次次都去cafe,唔通次次都想去cafe咩~ 有時想搵間chill啲有情調啲嘅餐廳真係唔容易😗特別係港島食西餐,荷包成日都會大出血😢餐廳環境較暗 樓底高,西式裝修 幾靚同浪漫。但注意‼️座位偏密,私隱度較低同比較嘈‼️整體氛圍好熱鬧,慶生嘅時候會播生日歌,全餐廳嘅人都會一齊慶祝。🌟House Mussels-1kg ($425)有幾個味揀,最後揀咗最保守嘅招牌忌廉。5個女仔食啱啱好,青口味道唔錯而且size都ok大,值得叫。🌟Classic Steak Frites ($325)牛扒上到黎已經切好晒👍🏻一啲都唔韌。幼身薯條似係即炸,仲熱辣辣,抵食🤣不過點果個蛋黃醬俾太少啦。🌟 Lobster Risotto ($325)有個原隻龍蝦🦞擺係到,賣相係靚仔嘅。好味但蕃茄味>龍蝦味,感覺差咁啲。見個賣相咁好睇,就原諒佢啦😁

🌟House Mussels-1kg ($425)

🌟Classic Steak Frites ($325)

🌟 Lobster Risotto ($325)
2022-09-22 699 views
比利時菜- FRITES係香港,難得有間比利時菜食下,食物質數高,雖然價格都稍高講到比利時菜,最出名既一定係淡菜鍋,薯條同窩夫今次試左其中兩樣比利時淡菜鍋 (青口煲)係一定要試佢有6種口味,我試過哂六款,全部都正,佢採用左南澳青口,偏細隻,但滑嫩,識食既最後一定飲埋d湯,配埋薯條同面包,一絕同埋逢星期一都有任食青口 $255/ppl, 抵同場都試左好多野,未能盡錄,但會建議食高達芝士球(Gouda Balls)同蜜棗布丁蛋糕(StickyToffee Pudding)芝士球-簡單炸芝士波,但佢做到軟心效果,鐘意芝士既可以試試蜜棗布丁蛋糕 (店員推介)真心有驚喜,甜度適中,配以輕柔嘅蜜棗味,作為一餐既收結,回味十足場內仍有唔少人生日,店員都會一齊唱生日歌同你慶祝一班朋友好聚點歸納如下:食物:8/10環境:8/10服務:7/10價格:7/10
比利時菜- FRITES

係香港,難得有間比利時菜食下,食物質數高,雖然價格都稍高

講到比利時菜,最出名既一定係淡菜鍋,薯條同窩夫
今次試左其中兩樣

比利時淡菜鍋 (青口煲)係一定要試
配埋薯條同面包,一絕
同埋逢星期一都有任食青口 $255/ppl, 抵

蜜棗布丁蛋糕(StickyToffee Pudding)
芝士球-簡單炸芝士波,但佢做到軟心效果,鐘意芝士既可以試試

場內仍有唔少人生日,店員都會一齊唱生日歌同你慶祝
一班朋友好聚點

價格:7/10
2022-09-17
  • 招牌忌廉青口
  • StickyToffee Pudding
銅鑼灣呢間Frites裝修特別靚同埋嘢食好好味🫠我哋一行7人,試咗好多款嘢食😀喜歡打卡、想試下唔同啤酒,呢個非常適合🥳一次過試曬佢哋有嘅5款啤酒!炸芝士波 - 不錯,滿滿芝士,外皮好脆🤪牛扒 - 可以選擇任食套餐,朋友叫咗好多塊,佢做到穩定生熟程度,表面脆,入面有肉汁,非常推薦!🥹沙律 - 標準嘢,中規中矩😌南澳青口 - 有好多款味道揀,我哋試咗蕃茄同標準忌廉味。青口好嫩滑,唔好忘記飲下個湯汁,香濃而不膩。😚炸魚薯條 - 魚肉幾結實,不錯👍🏻最後,心太軟好好食!外層好脆好熱辣辣,內里流心朱古力,配上雪糕,非常好味!🥰
銅鑼灣呢間Frites裝修特別靚同埋嘢食好好味🫠

我哋一行7人,試咗好多款嘢食😀

炸芝士波 - 不錯,滿滿芝士,外皮好脆🤪

沙律 - 標準嘢,中規中矩😌

炸魚薯條 - 魚肉幾結實,不錯👍🏻

2022-09-17
2022-09-18 475 views
本人生日特別邀請屋企人嚟慶祝,貪佢夠熟鬧同好氣氛,結果一肚氣!我哋一行五人,因為有啲屋企人唔食牛,所有只有兩個人選擇任食牛扒,我哋亦都好清楚唔可以同其他人share食,最後我哋點咗青口+豬手+豬筋骨食..我屋企人叫第一塊牛扒之後,追左40 分鐘,又投訴到經理,先送第二塊牛扒來,好似要等其他個三個屋企人食完甘😡😡😡出奇地食完第二塊就好快問你仲叫唔叫?唔知乜嘢都玩法😡坦白講啲牛扒質素一般,又多根又鞋,仲要係唔熱,下次唔會再任食牛扒了..食得好受氣成餐生日飯氣氛破壞晒,冇下次…

出奇地食完第二塊就好快問你仲叫唔叫?唔知乜嘢都玩法😡

成餐生日飯氣氛破壞晒,冇下次…

2022-08-30 861 views
Frites食過一次之後一直念念不忘佢D青口,今次適逢朋友生日都話想食,所以揀左呢間慶祝,估唔到有意想不到嘅驚喜🥳🍽House Mussels $425/1kg $265/0.5kg 必點!!Total其實有6種味道揀,不過次次都比招牌白酒忌廉味吸引左🍾青口數量有分0.5kg/1kg,四個人食1kg岩岩好,隻隻又大粒又新鮮😍🍽Crab Tien $135蟹肉牛油果醬配多士🥑入面會有少少西芹好refreshing!! 如果多幾塊多士就好啦🤣🍽 Classic Steak Frites $325叫左medium🥩,牛扒已經切好晒超方便,薯條仲熱辣辣🍽Lobster Risotto $325原隻龍蝦超震撼🦞但risotto味道偏蕃茄左D,龍蝦味唔係好食得出🥲 成晚都好多人慶祝生日🎊拎蛋糕果陣會播歌,仲有成村人幫你唱生日歌,超好笑🤣

🍽Crab Tien $135

🍽 Classic Steak Frites $325
叫左medium🥩,牛扒已經切好晒超方便,薯條仲熱辣辣

🍽Lobster Risotto $325

Steak  and  frites
Lobster  Risotto
Big  Buddha
2022-08-07 914 views
🫕 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 𝑴𝒂𝒅𝒏𝒆𝒔𝒔 𝑴𝒐𝒏𝒅𝒂𝒚星期一$255/pp 任食六款口味青口分別有招牌忌廉青口/Hoegaaden/蕃茄/白酒/喇沙/地中海風味,會配薯條同一塊麵包,薯條唔系任食,額外薯條要加$30,建議麵包可以點Mussels的醬一齊食😉必食青口‼️佢的青口絕對唔會令你失望,好鮮甜唔腥💯熱食更佳,可以不停refill青口,任揀口味😍 最鍾意招牌忌廉青口(House Mussels),好香忌廉味😝蕃茄會酸啲,喇沙同地中海風味有啲似,不過地中海風味辣啲,夠惹味,喇沙甜啲,系平時喇沙湯底的味道😆Hoegaaden系比利時的啤酒,比起白酒汁冇咁重酒味,同青口都好夾👍🏻如果想食青口,單點會冇咁抵 (½ kg $265; 1kg $425),逢星期一系青口任食,記住mark定星期一去食啦‼️🍹𝑶𝒏𝒆 𝑴𝒐𝒓𝒆 𝑷𝒍𝒆𝒂𝒔𝒆 $65俾個名吸引😍 入面有peach, cranberry & pineapple ,岩哂夏天好解渴,好fresh,酸酸甜甜✨每日有唔同精選優惠,環境大有氣氛,聚會好地方💁🏻‍♀️去左兩間唔同的分店,Causeway Bay 呢間會熱鬧啲,燈光較暗
🫕 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 𝑴𝒂𝒅𝒏𝒆𝒔𝒔 𝑴𝒐𝒏𝒅𝒂𝒚
星期一$255/pp 任食六款口味青口

One  more  please

🍹𝑶𝒏𝒆 𝑴𝒐𝒓𝒆 𝑷𝒍𝒆𝒂𝒔𝒆 $65

One  more  please
  • Frites House Mussels
2022-08-05 721 views
呢間餐廳有好多分店環境裝修到歐陸風🥳侍應都係外國人感覺好似去左外國🤩而且weekday每日有唔同優惠想試比利時菜可以試試🥰.🌟雜菌意大利飯 $145用左黑松露油去炒牛肝菌🍝聞落更加香茹味牛肝菌切成一粒粒咬落好爽💝為risotto增添口感飯煮到仲有少少實心好creamy💕加左芝士增添咸香味🧀.🌟香蒜橄欖油意大利麵 $145用油爆香蒜🍝炒到意粉好香用簡單香草調味已經好惹味不過食到尾有啲過油🙈.🌟Sweet Souffle Pancake $135Pancake 有成4-5塊 🥞口感好鬆軟每塊都好有厚度pancake用左雜啤梨醬 🫐楓糖漿調味飯後食個甜品就最滿足💗.📍 FRITES Belgium on Tap (曦巒) (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街38號曦巒地下1號舖
呢間餐廳有好多分店

香蒜橄欖油意大利麵
Sweet Souffle Pancake
  • Sweet  Souffle  Pancke
2022-07-28 807 views
2022-07-27 Wednesday Dinner 我在附近返工,前一個晚上去check OpenRice 可以馬上訂位,就book 左。一入到去,樓底好高,裝修特別,好似去外國咁,好chill 。暗暗地、幾浪漫💕知道比利時餐廳🍴,出名啤酒🍻 叫我左beer sample試下。最好飲係右邊Hoegaarden Rosee ,啤酒加左raspberry ,一啲都唔苦,好正、好特別。其他幾隻就普通左啲,左二隻黑啤仲好似咖啡☕️,似乎Guinness 好飲啲。左邊stellar Artois 口味比較清淡,雖然有個名叫wife beater約有5%酒精,不過啤酒都唔會話勁酒精既。Mediterranean mussels 舖頭最出名青口,澳洲青口肉質好嫩滑,不過有啲細隻。薯條都係亮點,外脆內軟😃Lobster 🦞 risotto 好正 龍蝦烤得好香。最後甜品apple tart 同普通既唔同,以切片蘋果排列而成,好香冧酒味😬,配cream ,vanilla ice cream 🍨 正
2022-07-27 Wednesday Dinner

一入到去,樓底好高,裝修特別,好似去外國咁,好chill
。暗暗地、幾浪漫💕

Mediterranean    Mussel

Lobster  risotto

Lobster 🦞 risotto 好正 龍蝦烤得好香。

Apple tart

Mediterranean    Mussel
Apple tart
2022-07-24 719 views
同朋友仔慶祝生日🎂當然要搵一間靚餐廳食飯啦🥰🥰呢間Frites有好多分店但原來間間都好多人😳咁岩又星期五夜晚 好多都full晒最尾幸好有個8點既時間😚銅鑼灣分店有啲遠 唔太就腳行到去唔小心遲左5分鐘🤣🤣🤣🤣樣樣野都好食但唔可以浪費食物🙅🏻‍♀️所以今次就少少地試左3樣😝😝1️⃣Steak 🐮and Frites 🍟招牌牛排薯條✨✨✨五成熟既牛排 外脆內軟 仲好多肉汁薯片係幼身既 即炸 好香好好味🥰🥰大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻必叫之選2️⃣Lobster Risotto俾佢隻龍蝦🦞樣吸引左望落份量唔算多但食食下都幾飽😆有少少龍蝦味但俾蕃茄味掩蓋了不少但整體黎講係好食的😆可以叫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣Prawn & Crab Ball 🦐🦀呢個就有啲小失望🥲個炸粉好厚 佔左啲餡2/3🥲入面啲蟹肉無乜調味 有啲淡呢個評價係一般😂下次未必會再叫😂😂😂上網見到人地有叫好大個既pancake🥞原來係Brunch先有🤣食完果陣已經約定朋友仔下次一齊食Brunch啦😝😝當晚在場都有唔小人生日🎂好多人唱生日歌氣氛都幾好🥳🥳但餐廳枱比較密👫👭🏻👬環境都比較嘈🎤如果想靜靜地談下心食餐飯既就要留意一下啦🤣
同朋友仔慶祝生日🎂

環境都比較嘈🎤
如果想靜靜地談下心食餐飯既就要留意一下啦🤣

2022-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • Lobster  Risotto
  • Steak and Frites
ʕ•ﻌ•ʔฅ𝓗𝓪𝓷𝓰 𝓸𝓾𝓽 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓯𝓻𝓲𝓮𝓷𝓭𝓼 𝓯𝓸𝓻 𝓗𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓕𝓻𝓲𝓭𝓪𝔂!★𝑃𝑎𝑛 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 香煎鵝肝 $195鵝肝油脂豐富,入口即溶!配上焦糖蘋果及甜甜酸酸的醬汁和多士,能中和肥膩感,同時帶來不同層次感。作為鵝肝迷的我想不停encore!  ★𝐹𝑟𝑖𝑡𝑒𝑠 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒 𝑀𝑢𝑠𝑠𝑒𝑙𝑠 招牌忌廉青口 $265/0.5 kg青口不算大隻,但勝在嫩滑細緻。用上忌廉白酒醬汁濃郁惹味。配上薯條,非常適合作為下酒菜。 ★𝑊𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒 𝐵𝑜𝑚𝑏 𝐴𝑙𝑎𝑠𝑘𝑎 比利時窩夫 $150窩夫上是份量極多糖霜蛋白山,內藏著雲呢拿和朱古力雪糕。屬於一款較甜的甜品,建議多啲朋友share! 每日5pm後不同食物優惠:星期一: 任食青口配酸麵包及薯條 每位 $255星期二: 原隻加拿大龍蝦米多 250克美國安格斯牛扒配薯條 每份$355星期三: 和牛漢堡配蕃薯條 每份$125星期四: 1kg 美國醬燒豬肋骨 配薯條 每份 $285周末: 任食美國安格斯牛扒配薯條 每位$395Happy hour: 17:00 - 20:00
ʕ•ﻌ•ʔฅ

𝑃𝑎𝑛 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 香煎鵝肝
𝑊𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒 𝐵𝑜𝑚𝑏 𝐴𝑙𝑎𝑠𝑘𝑎 比利時窩夫
2022-06-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
𝑃𝑎𝑛 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 香煎鵝肝
2022-07-07 624 views
早排係銅鑼灣發現左間食飯、環境、氣氛都唔錯既餐廳,襯朋友生日就去試下。星期一至五都各有1個daily specials, 我係星期二晚去既,當晚既daily specials 係Surf & Turf , 原隻加拿大龍蝦米多🦞+美國黑安格斯牛扒配芝士薯條🍟。我叫個陣睇唔到佢有配芝士薯條,仲另外點左個Fish & Frites( ・᷄ὢ・᷅ ),早知唔叫呢個試多個甜品啦🥲龍蝦好好味😋啲肉好彈牙,配埋啲芝士簡直perfect match! 牛扒order左五成熟,好嫩好好味🥰炸魚薯條正正常常啦,真係好飽好飽ε-(´∀`; )甜品方面就叫左Apple Tart Tartin ,熱辣辣既蘋果批配上冰凍既雲尼拿雪糕出奇地夾😍,雖然已經飽到上心口都忍唔住食晒成個批🫣餐廳裝修得好有氣氛,係銅鑼灣、灣仔、中環、北角、觀塘、大角咀、將軍澳同鰂魚涌都有分店,下次聚餐慶祝可以encore🤪🤪

2022-07-01 527 views
午餐去了一間非常有格調的比利時餐廳 FRITES ,經典歐陸風格裝修,更有復古感的教堂風彩色玻璃窗,營造出異國風情。前菜叫了一客「吞那魚沙律」簡單清爽,用油浸意大利吞拿魚加上馬鈴薯,邊豆,白醍魚,番茄洋蔥,熟蛋等做成一個可口的salad。人少可以Order 一半份量的「燒烤豬肋骨」非常入味,肉質鬆軟,如果配啤酒就一流。炸蕃薯條香脆,外脆內軟,食到唔停得口,旁邊還有爽脆帶甜酸的蘋果沙律🥗還可以解油膩呢。長長的「Good Wife 香腸」是奧地利肉腸,配上薯蓉及洋蔥橄欖油,味道不錯,但二人食用份量有點多。嘆番一杯精美咖啡作終結。

嘆番一杯精美咖啡作終結。
2022-07-01 427 views
一試再試難忘的比利時菜😋侍應風趣幽默,親切友善🥰 當食客朋友般介紹餐牌推薦王牌👍🏻👍🏻 但有點可惜,餐廳background太嘈吵。凱撒沙律🥗 可以top up再加雞胸,但我冇加,因為留肚食其他正嘢😋呢個龍蝦意大利飯真係不得了😋龍蝦汁夠香,淡淡龍蝦肉Steak 5成熟,剛剛好😋😋醬燒豬仔骨,醬汁好香,但比較快乾身要趁熱食。配炸南瓜🎃 同 沙律🥗 蟹肉波波,裏面全部都係蟹肉,價錢唔貴又合理👍🏻強力推薦👍🏻👍🏻果然冇介紹錯,呢個燉牛仔骨好入味😋😋
一試再試難忘的比利時菜😋

凱撒沙律🥗
可以top up再加雞胸,但我冇加,因為留肚食其他正嘢😋
Classic Caesar Salad

呢個龍蝦意大利飯真係不得了😋
龍蝦汁夠香,淡淡龍蝦肉
Lobster Risotto

Steak 5成熟,剛剛好😋😋

Classic Steak Frites

醬燒豬仔骨,醬汁好香,但比較快乾身要趁熱食。
配炸南瓜🎃 同 沙律🥗
Pork Ribs

蟹肉波波,裏面全部都係蟹肉,價錢唔貴又合理👍🏻
Prawn  &  Crab Balls

強力推薦👍🏻👍🏻果然冇介紹錯,呢個燉牛仔骨好入味😋😋
Flemish Beef Stew
Big Buddha

2022-06-11
Classic Caesar Salad
Lobster Risotto
Classic Steak Frites
Pork Ribs
Prawn  &  Crab Balls
Flemish Beef Stew
Big Buddha
2022-06-29 1629 views
Frites Belgium On Tap.又係生日嘅其中一餐🥰🥰Frites Belgium On Tap. @friteshk 係一直都想試嘅一間🍽生日終於同🧑🏻朋友去食左😆✨………..今次去嘅係銅鑼灣分店🍽都幾方便,入到去餐廳店員👨🏿‍💼👩🏿‍💼都好親切🥸✨仲同我地👩🏻‍🦰🧑🏻合照📸,整體用餐體驗都好好!!!!………..✨Lobster Risotto ($325)HONG KONG FAVOURITE!!!龍蝦🦞意大利飯係香港frites嘅主打龍蝦🦞肉好大件🤩,好新鮮,連龍蝦鉗+龍蝦頭😝同番茄意大利飯融為一體😯連成好似一隻大龍蝦🦞咁,賣相好好睇📸😝影相都好靚!!!!😻✨🫶🏻…………✨Baked Whole Camembert ($155)👩🏻‍🦰係芝士🧀迷!!!第一次咁食😍真係好好食!!!用金文筆芝士點蒜蓉🧄包食好夾!!!! 芝士係用迷迭香+蜜糖🍯焗成,每次去frites都必叫‼️………..✨Classic Steak Frites ($325)薯條🍟好新鮮,其實🍟夾埋金文筆芝士都好match!! 🥩 Steak煎得剛剛好medium 🫶🏻有肉汁!!!!下次好想試下weekend
Frites Belgium On Tap
又係生日嘅其中一餐🥰🥰
………..
✨Lobster Risotto ($325)
HONG KONG FAVOURITE!!!
…………
✨Baked Whole Camembert ($155)
………..
✨Classic Steak Frites ($325)
薯條🍟好新鮮,其實🍟夾埋金文筆芝士都好match!! 🥩 Steak煎得剛剛好medium 🫶🏻有肉汁!!!!下次好想試下weekends嘅all you can eat steak night!!!😻😻😻
………..
✨Waffle Bomb Alaska ($150)
🧑🏻朋友比左個驚喜我😝突然餐廳播生日歌又有幾個職員👩🏿‍💼👨🏾‍💼攞住Waffle Bomb Alaska 唱住生日歌😳😂😂碟上仲寫住”Happy Birthday to LaamLaam”😆😻✨
………..
整體感覺好好呀!!!好鍾意💛呢間餐廳!!!唯一唔好嘅就係太多人🫠🫠而且檯與檯之間太近😳😳其餘嘅都好鍾意🤩包括食物都好好食!!!🫶🏻✨🥰
👩🏻‍🦰過左一晚好開心嘅生日!!!🥰✨
味道:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5