2024-04-14 21 views
午餐時段有一個express lunch價錢大約係百幾蚊起。牛扒就最貴,加埋一應該要$300 ,我記得當日lunch嘅選擇有5款,一款牛扒,一款炸雞扒,一款Fish Burger,另外兩份唔記得係咩。lunch 佢係用QR code睇餐牌。除咗牛扒貴啲其他嘅都係百幾蚊。本身set lunch係包咗湯或者沙律二選一,一個主菜,甜品或者咖啡茶二選一。牛扒煮得唔錯,要medium真係medium,而且佢啲薯條好好食。甜品係檸檬crème brûlée 賣相精緻。
牛扒就最貴,加埋一應該要$300 ,

甜品係檸檬crème brûlée 賣相精緻。
見到又做優惠啦,$298都幾抵食,就即刻拉埋朋友一齊去試,整體嘅性價比都OK嘅!🍴Restaurant Week Dinner $298/each🥗Classic Caesar salad (7/10g生菜都幾爽脆,有少少芝士同埋煙肉,味道OK。🥗Teriyaki Chicken Salad (7.5/10)個雞肉大塊唔會太厚,下面用咗啲椰菜絲都幾清爽。🍴House Mussels +$38 (7/10)忌廉白酒青口,青口份量正常,個肉比較細粒,但係好嫩滑一啲都唔腥,薯條香脆,麵包就可以點個汁食!🍴BBQ Pork Ribs +$58 (7/10)豬助骨炆到好軟腍,酸酸哋幾開胃,配咗炸蕃薯條,甜甜哋ok的。🍋Lemon Creme Brülée (5/10)檸檬裝住燉蛋,好有創意,但太酸了,食唔到原本嘅味。🍴Frites Crepes (0/10)未食過咁濕嘅crepes,個餅皮軟爛到,有一陣好怪嘅假甜味😂推薦指數: 7/10正常冇驚喜,埋單$300幾蚊,記得有HSBC信用卡先有優惠。

🥗Classic Caesar salad (7/10g
生菜都幾爽脆,有少少芝士同埋煙肉,味道OK。

個雞肉大塊唔會太厚,下面用咗啲椰菜絲都幾清爽。

🍴House Mussels +$38 (7/10)

🍴BBQ Pork Ribs +$58 (7/10)

🍋Lemon Creme Brülée (5/10)
檸檬裝住燉蛋,好有創意,但太酸了,食唔到原本嘅味。

🍴Frites Crepes (0/10)

推薦指數: 7/10
2024-03-29 145 views
2024-03-28同好友補祝生日飯諗左好耐食咩最後揀咗兩個人叫左3個主菜同一個dessert我地特別中意個牛唔知咩骨配薯蓉雖然好似好油 但炆得夠淋同個薯容好好味然後個dessert 味道亦都唔錯 唔算太甜反而呢對個蕃茄味青口 有少少意見佢茄味唔係好夠 略為失色左少許三文魚他他都幾好食 好fresh
2024-03-28
反而呢對個蕃茄味青口 有少少意見
佢茄味唔係好夠 略為失色左少許
三文魚他他都幾好食 好fresh

2024-03-13 314 views
拎順豐經過發現有間frites環境裝修好靚, bookmark 要黎試下,星期一至五都有special, 今日星四係1kg 美國USDA 醬燒豬肋骨配薯條$285, 好似正價menu 唔見有。♡ Thursday Ribs $285超大一塊豬肋骨, 下面墊滿薯條, 個醬偏酸, 份量適合4人, 我2個人食實在食唔曬。♡ Lobster Risotto $355俾圖片吸引, 可惜圖片只供參考, 個龍蝦縮水勁多。但個意大利出奇好好味, 飯唔硬, 襯埋蕃茄汁好開胃。當日有其他客人慶生,原來餐廳有生日special service, 全部員工會圍住壽星合唱生日歌~

♡ Thursday Ribs $285
♡ Lobster Risotto $355

Thursday Ribs
Lobster Risotto
2024-02-22
Thursday Ribs
Lobster Risotto
2024-03-12 226 views
星期二同舊同事去銅鑼灣FRITES Belgium on Tap食lunch。傳統凱撒沙律 - 番茄,羅馬生菜,煙肉,鯷魚,巴馬臣芝士,鯷魚麵包糠配凱撒沙律醬幾新鮮,沙律菜爽脆。照燒雞沙律 - 雞腿肉、蘋果沙拉、黑芝麻照燒雞幾嫩滑。巴馬臣芝士烤雞胸 - USDA美國雞胸,烤水牛芝 士,番茄醬配薯條雞胸頗鞋,薯條份量好多,好脆既,亦都好熱氣。招牌忌廉青口 (+$88) - Kinkawooka青口,番茄,白酒,蒜蓉,洋蔥,小蔥及忌廉有啲失望,青口唔算鮮甜,反而塊包外脆內軟,幾好食。FRITES 可麗餅 - 香橙、牛油醬、甜忌廉Crepe唔係好軟熟,太甜。檸檬燉蛋 - 檸檬蛋黃醬,焦糖,醬甜忌廉因為用檸檬裝住燉蛋,有啲苦苦地,麻麻地。
幾新鮮,沙律菜爽脆。
傳統凱撒沙律
照燒雞沙律 - 雞腿肉、蘋果沙拉、黑芝麻
照燒雞幾嫩滑。
照燒雞沙律
雞胸頗鞋,薯條份量好多,好脆既,亦都好熱氣。
巴馬臣芝士烤雞胸
有啲失望,青口唔算鮮甜,反而塊包外脆內軟,幾好食。
招牌忌廉青口
FRITES 可麗餅 - 香橙、牛油醬、甜忌廉
Crepe唔係好軟熟,太甜。
FRITES 可麗餅
檸檬燉蛋 - 檸檬蛋黃醬,焦糖,醬甜忌廉
因為用檸檬裝住燉蛋,有啲苦苦地,麻麻地。
檸檬燉蛋
2024-03-12
$211 (Lunch)
2024-02-29 257 views
已經食過幾次Frites,實在係一間我會回頭食嘅餐廳❤️-大大份青口超滿足,醬汁鮮甜,青口亦十分入味,我同朋友都食到舔舔脷😋-意粉都好出色,mussels似係house mussels 又有多個口味嘅青口食🥰- Frites嘅牛排食過幾次都感覺一般,不過價錢同份量相宜,薯條都好好食,加埋其他野食幾個人share就一定夠飽🤰🏽-有朋友過幾日生日,我地嗌咗個甜品,出餐時會播生日歌,有staff一齊黎唱歌助興🥳成餐飯食得好滿足好開心😁
已經食過幾次Frites,實在係一間我會回頭食嘅餐廳❤️

• Frites House Mussels
2024-01-17 755 views
好有情調的環境,侍應服務態度良好。欣賞他的青口,鮮甜,份量很多。食物份量很足,薯條香脆,有客人生日,職員大唱生日歌,氣氛很好。我笑說下年生日要在這裏慶祝一下先。
好有情調的環境,侍應服務態度良好。
欣賞他的青口,鮮甜,份量很多。
我笑說下年生日要在這裏慶祝一下先。
2023-12-22 764 views
近年呢間好似愈開愈多分店環境真係無得彈曾經食過觀塘味道有啲咸唔聽朋友講都唔知逢星期一有個任食青口共有6隻味包括經典、喇沙、白酒等等會送麵包同薯條淨食青口對我嚟講有啲單調所以再加多左個牛扒已叫5成但煮出來似7成預左好多餐廳都係甘經典其實即係類似白汁佢最好食其他味道唔係太食得出有咩分別除左喇沙之外喇沙好咸好重味但剛剛喇沙呢碟非常唔新鮮青口有沙而且有臭味其他味道就無呢個問題不過職員幾有善外國人面孔但會嘗試同我地講中文亦都會建議我地點樣叫啲青口
近年呢間好似愈開愈多分店
環境真係無得彈
曾經食過觀塘
味道有啲咸
唔聽朋友講都唔知逢星期一有個任食青口

共有6隻味
包括經典、喇沙、白酒等等
會送麵包同薯條

不過職員幾有善
外國人面孔但會嘗試同我地講中文
亦都會建議我地點樣叫啲青口
2023-11-25 713 views
經過銅鑼灣,就諗起呢間青口!🤪裝修真係好靚,而且留底勁高,俾人一種好闊落好開揚嘅感覺!好似去左歐洲嘅感覺~主打係食青口🥘基本上係每一台都會嗌嘅菜式,一打開個已經聞到勁香,每一隻青口都脹卜卜好厚肉~而且青口份量都唔少,一桶起碼都有廿幾隻重點係佢個忌廉汁!加咗蕃茄、白酒、蒜蓉洋蔥,超濃郁一定要配埋個麵包一齊食🥞比利時窩夫個賣相真係一流,一上嚟成座塔咁高嘅蛋白霜!超吸引,打卡一流!又係好多枱都有叫既菜式底下係自家製窩夫,裏面仲有雪糕,蛋白霜整到棉花糖咁~成個甜品係偏甜,但打卡一流好適合約會、慶祝生日等等。不過真係要預先預約
經過銅鑼灣,就諗起呢間青口!🤪

主打係食青口🥘
而且青口份量都唔少,一桶起碼都有廿幾隻
重點係佢個忌廉汁!
加咗蕃茄、白酒、蒜蓉洋蔥,超濃郁
一定要配埋個麵包一齊食

🥞比利時窩夫
個賣相真係一流,一上嚟成座塔咁高嘅蛋白霜!
超吸引,打卡一流!又係好多枱都有叫既菜式
底下係自家製窩夫,裏面仲有雪糕,蛋白霜整到棉花糖咁~
成個甜品係偏甜,但打卡一流

好適合約會、慶祝生日等等。不過真係要預先預約
  • Frites House Mussels
同家人慶祝生日叫了half kilo mussel已經食過frites house mussels好多次 但從來無試過咁失望成pot至少4/5 嘅mussels size得手指尾頭 大概2cm大 得1/3匙羹嘅size都冇🫠0.5 kg全部都係殼黎 完全無肉😠而且仲有6-7隻死咗冇開嘅mussel成盤成$270得幾隻食得 仲要大極都係頂盡4cm大🙄🙄🙄🙄🙄同餐廳經理反映佢話係外國入口可能係seasonality問題完全無打算處理如果見到客人成盤碟攤曬出黎比你睇d mussels unreasonably tiny,正常都offer d野,無論say sorry或許提供免費飲品or煮多幾隻但佢不為所動💀而且mussels係frites嘅招牌菜其實如果以廚師專業覺得冬天或者某個月份因為seasonality問題mussels quality係咁 絕對應該喺部分月份索性唔好賣😡咁嘅食物質素都反映餐廳嘅唔專業service亦好差🙄明明一早book左5位去到餐廳比個4人座位我地,同隔離膊頭貼膊頭坐重點係餐廳由我開始食到最後都只係得1/3滿座要求調位都堅持另一邊不開放🤯對於經理處理態度非常失望明明
同家人慶祝生日叫了half kilo mussel

重點係餐廳由我開始食到最後都只係得1/3滿座
要求調位都堅持另一邊不開放🤯

對於經理處理態度非常失望
明明生日結果成家人都嬲爆爆咁唔開心咁食
最後經理埋單先offer mussels 85折 不過咁last minute已經全餐飯都氣死
最重要係失去對呢間餐廳嘅信心
失望至極😞

2023-11-05 687 views
食過4間唔同地方分店幾次,今次第一次去銅鑼灣分店食午餐。分別叫左house mussel同big breakfast.首先,house mussel完全唔夠味,忌廉味唔重,對比其他分店遜色 。其次,有好多隻青口都有”毛”,但之前食幾間都未試過(最多一兩隻)。我同屋企人都好鐘意依間餐廳,職員間間分店都好有禮貌。但希望食物既質素同味道一致d。之後我應該唔會去銅鑼灣,會去翻食開果幾間。(北角 中環 將軍澳 觀塘👍🏻)
House  mussel
2023-11-04
$300 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2023-10-11 629 views
位於銅鑼灣希雲街,今次主要係因為逢星期一有青口任食,共有6款口味,慶幸食均各種口味,每次青口大隻又嫩滑,口感好好,會想不停食。第一轉:House Mussels 招牌忌廉青口 (單次性附送餐包及薯條)主要以蕃茄、白酒、蒜蓉、洋蔥、小蔥及忌廉煮製,湯冇平時午餐咁Cream 薯條好脆,就算放耐左都keep到脆,加上配蛋黃醬一流第二轉:Mariniere 白酒青口主要以白酒、蒜蓉、西芹、牛油及香草,酒味仍然濃郁,平時少飲酒嘅我差點會醉倒第三轉:Hoegaarden 青口主要以莞茜、茴香、檸檬皮、牛油及Hoegaarden啤酒,酒味本身偏甜,沒有太多酒味,味道上似越南粉清湯,麻麻第四轉:Provencale 蕃茄味青口主要以蕃茄、蒜蓉、洋蔥、牛油及香草,蕃茄味夠濃,酸酸甜甜幾好食,開胃之選第五轉:Mediterranean 地中海風味青口主要以辣肉腸、辣椒、洋蔥、莞茜、牛油及黃燈籠椒醬,少食辣的人黎講辣度可以接受,不能飲汁否則辣得緊要第六轉:喇沙味青口主要以椰奶,香茅,青檸葉及喇沙咖喱汁,味道能媲美馬來西亞的原始風味,冇地中海咁辣前菜:三文魚他他主要以溫室青瓜,細蔥,乾蔥,酸黃瓜,子薑,莞茜,

薯條好脆,就算放耐左都keep到脆,加上配蛋黃醬一流

第二轉:Mariniere 白酒青口

第三轉:Hoegaarden 青口

第四轉:Provencale 蕃茄味青口

第五轉:Mediterranean 地中海風味青口

第六轉:喇沙味青口

前菜:三文魚他他
主要以溫室青瓜,細蔥,乾蔥,酸黃瓜,子薑,莞茜,青檸及黃辣椒醬,生熟三文魚混合口感清新,非常好

甜品:比利時鬆餅
兩塊鬆餅中間有雪糕、奶油和巧克力醬,鬆餅夠脆,Cream 部份太甜,未能盡吃。

餐飲:凍檸檬茶
懷疑採用含有莓味的茶底,比其他餐廳大有不同

服務:主要係清一色男生外籍服務員,簡單中文係識聽,服務態度好好,有笑容 & 貼心,唱起生日歌都好好聽,服務讚讚讚!!
任食青口
2023-10-09
Celebration
Birthday
任食青口
  • 招牌忌廉青口
2023-09-10 579 views
如果有朋友生日 你帶佢來絕對無錯!因為佢會有專人唱生日歌比你/朋友聽 氣氛好好 但個蛋糕味道就好一般 最出色嘅菜色我覺得係青口 個個青口都肥美 啖啖肉 同埋好重奶味 好creamy 唔少地方都有分店可以一試
如果有朋友生日 你帶佢來絕對無錯!
因為佢會有專人唱生日歌比你/朋友聽
氣氛好好
但個蛋糕味道就好一般
最出色嘅菜色我覺得係青口
個個青口都肥美 啖啖肉
同埋好重奶味
好creamy
唔少地方都有分店可以一試

📍銅鑼灣華麗西餐廳‼️· 超吸引窩夫🤩 -- FRITES Belgium On Tap🥂•=========================Bookmark咗呢間餐廳好耐!前排終於同咗@jacstomach嚟咗銅鑼灣嘅分店~餐廳裝修華麗寬敞,樓底夠高感覺好舒適😋------------------------------⭐️招牌忌廉青口 $265 (4.4/5)青口鮮甜大隻,忌廉汁好creamy富鹹香😆·⭐️喇沙味青口 $265 (4.3/5)呢個較重口味~酸酸辣辣好惹味!😋👍·⭐️三文魚他他 $160 (4.2/5)三文魚切成粒粒,混合青瓜、細蔥、酸瓜,味道鮮甜清新🥰👍配埋香脆嘅多士好夾!·⭐️大蝦蟹肉沙律 $195 (4.3/5)大蝦彈牙鮮甜!海鮮醬生菜絲酸酸哋好開胃👍😍·⭐️比利時窩夫 $125 (4.4/5)呢個上檯嘅時侯我同朋友都嘩咗一聲!🤣蛋白霜成座塔咁高,食落唔會太甜~🥰窩夫鬆軟,加埋雲呢拿雪糕perfect!------------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3.5/5推介度:3.8/5-----------------------

=========================
⭐️招牌忌廉青口 $265 (4.4/5)

青口鮮甜大隻,忌廉汁好creamy富鹹香😆
⭐️喇沙味青口 $265 (4.3/5)

呢個較重口味~酸酸辣辣好惹味!😋👍
⭐️三文魚他他 $160 (4.2/5)

⭐️大蝦蟹肉沙律 $195 (4.3/5)

大蝦彈牙鮮甜!海鮮醬生菜絲酸酸哋好開胃👍😍
⭐️比利時窩夫 $125 (4.4/5)

賣相:3.5/5
名稱:FRITES Belgium on Tap
地址:銅鑼灣希雲街38號曦巒地下1號舖
前往方法:銅鑼灣站F1出口
2023-09-07 430 views
趁Restaurant Week 嘅延續,搵咗間評分幾高嘅比利時餐廳食lunch。餐廳位於銅鑼灣希雲街,地方寬敞,座位整齊排列,有靠窗吧枱,大酒吧坐落正中,感覺好chill。 食物味道吾錯,份量亦吾細碟,頭盆沙律和餐湯真係比一般的套餐份量多約一倍!Restaurant Week 做緊優惠,百零蚊一個餐真係幾抵食。
2023-09-07
$163 (Lunch)