2024-06-05 0 views
大街食肆很多都係主營中菜或海鮮餐廳,這邊唯一一家泰國餐廳,開咗好耐,不定期都會去食午飯/晚飯。午餐有供應午市套餐,不過唔包飲品,可樂都要額外加錢。泰式雞肉炒金邊粉,眼見好多枱客人都有點,啱啱上枱,仲出緊煙,又炒得幾香口惹味,尤其是酸酸甜甜,特別開胃呢~而且份量都好大份,一定夠食。

2024-02-11 344 views
年初二,落大街睇下有冇咩鋪頭開,想食個晚飯。咁岩就見到泰國菜,開左咁耐都無食過,就入左去食Dinner 。柚子大蝦沙律🌟🌟🌟🌟🌟係我心目中既泰式沙律味,好開胃,好夠酸,D 柚子好甜,Size 岩岩好👍🏻,好足料,有幾隻蝦。蝦醬炒飯🌟🌟🌟🌟因為怕葉肉碎蛋飯太辣,就叫左呢隻炒飯。中規中矩,叫得太多野食,要打包😂。D 豬肉鬆可以多D 就好 ~香葉炒牛仔粒🌟🌟🌟🌟好食既,份量唔算多,肉質都鮮嫩,調味OK,好左好多唔同蔬菜炒冬陰公🌟🌟🌟🌟我唔食得辣都覺得完全唔辣,好甜香檸味😂😂,但都幾貴,中湯碗都要98 蚊一碗泰奶🌟🌟🌟🌟我唔覺意倒瀉左一杯,佢地都比過一杯新既我,好感動。味道可以再濃厚d 就更好

柚子大蝦沙律🌟🌟🌟🌟🌟

蝦醬炒飯🌟🌟🌟🌟

香葉炒牛仔粒🌟🌟🌟🌟

冬陰公🌟🌟🌟🌟

泰奶🌟🌟🌟🌟
2024-01-23 223 views
今日嘆咗間泰國菜館嘅招牌,感覺就好似落咗泰國街市咁。一坐低,先來個小食拼盤🍤,蝦餅真係有勁彈性,口感好正!魚餅香茅味夠晒香,食落痴線開胃。柚子沙律一上檯就爭眼球,清新嘅柚子香氣夾雜埋酸酸甜甜嘅汁液,咬落去個蝦仁又爽口又juicy,正爆炸!依家話你知豬頸肉生菜包,呢啲肉嘅味道好足料,外層香烤,肉質嫩滑,包埋生菜一啖一大口,真係得嘅爽❗️當然少不了飲啲野,冰晒嘅椰汁同清新青檸可樂🥤,飲落去好過癮。嚟到餐尾,千層糕軟糯香滑,加嗰椰汁,正宗得滯。呢次食完,個肚圓滾滾,心情都好晒,下次唔試甘多新嘢就對唔住自己喇!😋
2023-12-26 218 views
平安夜係屋企附近搵野食,食左間泰國餐廳,好多年前試過一次,不過冇乜印象lu~今次再試覺得幾正,好值得推介😋😋真泰國人嘅真泰國菜1. 皮蛋炸蝦餅 $90- 好岀色,個皮蛋係流心㗎😍😍個蝦餅脆仆仆好好味,再加埋個甜酸醬真係一流啊2. 芒果海鮮炒飯 $80- 見識少,第一次食有芒果嘅炒飯,覺得個芒果好鮮甜配埋啲飯度又幾夾喎!😛- 黎嘅時候,飯又炒得乾身,腰果又脆,芒果又甜,肉鬆都仲乾身同香㗎!3. 腰果炒雞丁 $98- 雞肉有幾多㗎,唔會話得皮🙈雖然係有啲油,不過唔會話太膩👍🏽4. 送嘅甜品- 椰青大菜糕&泰式千層糕食完飯,店員突然拎甜品俾我地食😆我比較鍾意泰式千層糕,煙煙韌韌,仲要配埋椰奶😋

1. 皮蛋炸蝦餅 $90

2. 芒果海鮮炒飯 $80

3. 腰果炒雞丁 $98

4. 送嘅甜品
- 椰青大菜糕&泰式千層糕

2023-12-24
2023-11-24 198 views
叫左個雞絲金邊粉,來到發現呢度雞絲同出面唔同,連皮,仲要好多骨,因為唔食雞皮先叫雞絲,來到剔走雞皮,得勁少雞肉,好意料之外,好失望😞。雖然金邊粉幾好食,但係咁少餸,不如叫過淨面算。而且餐廳好多蚊滋,好唔衞生。一坐低碎死1隻,食到中段又飛來1隻,好困擾。惹蚊人士唔建議去。
雖然金邊粉幾好食,但係咁少餸,不如叫過淨面算。
雞絲金邊粉
2023-11-23
$60 (Lunch)
又有泰國菜又有越南菜設有午市套餐 (唔包飲品),選擇豐富炒麵炒飯、湯粉、撈檬都有▶️ 越式撈凍檬 ($60)配料可揀牛肉/豬頸肉/雞絲/雞翼,揀咗雞絲有趣地嚟到嘅時候唔係雞絲,而係海南雞🤣仲好雞肉連皮但冇骨🐔食落超嫩滑有雞味,肉質好淋,一啲都唔鞋,入口「鬆化」,幾有驚喜,而且份量夠多檬粉質感一般,比較易斷,好在都仲有少少咬口,同埋有青瓜、蘿蔔絲、芽菜、生菜襯托住🥬掩飾咗麵質嘅缺陷撈檬醬汁另上,可以自己調校,味道酸酸甜甜好開胃👍🏻有泰式沙律/雞醬味最鍾意就係面頭嘅炸蒜同花生粒,香口又惹味▶️ 芒果雞肉炒飯 ($68)非常特別嘅配搭,究竟一個甜嘅炒飯係咩味呢?賣相唔錯🤤炒入雞蛋絲、雞肉、提子乾、芒果、香蔥炒飯粒粒分明,有鑊氣即使又芒果又提子乾🥭炒飯都唔會變得太甜,反而完美地中和鹹味旁邊仲有肉鬆同腰果,係泰式炒飯嘅特色相當值得試嘅一個炒飯,推介!▶️ 三色冰 (+$8)椰奶底,加入紅色、綠色、黃色嘅馬蹄馬蹄咬落爽口,但又唔太似平日餸菜食到嘅馬蹄食落有jelly bean味😂應該加咗唔少色素同味道添加劑-相當有水準嘅平民泰國菜😋全部嘢整得好好,朋友叫嘅炒金邊粉、青咖喱雞肉飯、燒雞飯都好靚仔服務幾好,
又有泰國菜又有越南菜
設有午市套餐 (唔包飲品),選擇豐富
炒麵炒飯、湯粉、撈檬都有

▶️ 越式撈凍檬 ($60)
配料可揀牛肉/豬頸肉/雞絲/雞翼,揀咗雞絲
有趣地嚟到嘅時候唔係雞絲,而係海南雞🤣仲好
越式撈凍檬

最鍾意就係面頭嘅炸蒜同花生粒,香口又惹味

▶️ 芒果雞肉炒飯 ($68)
非常特別嘅配搭,究竟一個甜嘅炒飯係咩味呢?
賣相唔錯🤤炒入雞蛋絲、雞肉、提子乾、芒果、香蔥
炒飯粒粒分明,有鑊氣
即使又芒果又提子乾🥭炒飯都唔會變得太甜,反而完美地中和鹹味
旁邊仲有肉鬆同腰果,係泰式炒飯嘅特色
相當值得試嘅一個炒飯,推介!
芒果雞肉炒飯

▶️ 三色冰 (+$8)
椰奶底,加入紅色、綠色、黃色嘅馬蹄
馬蹄咬落爽口,但又唔太似平日餸菜食到嘅馬蹄
食落有jelly bean味😂應該加咗唔少色素同味道添加劑
服務幾好,啲姐姐有禮貌,上菜又夠快,食物賣相唔錯
性價比高,午市唔收加一,份量夠大又足料,抵食~

$70 (Lunch)
越式撈凍檬
芒果雞肉炒飯
2023-01-26 1656 views
平日午餐時間好多人幫襯,餐廳空間感好好,座位好闊落,坐得好舒服😊🥘食物種類算多,粉麵飯、海鮮、咖哩、沙律、小食都有好多選擇🍜 🥩生牛肉湯河 $60+飲品湯底好香,唔會太咸👍河粉好滑,夠爽口牛肉真係生牛肉,唔係已經一早熟曬既牛成碗湯河好大份,食到好飽🤗🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (4/5)🍖雞翼湯金邊粉 $55 +飲品雞翼湯金邊粉嘅湯底比較清淡👍雞翼有3隻,唔算好細隻,肉質都夠嫩滑🐥雖然雞翼浸咗湯一陣,但係食落外皮都係脆嘅✨🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (3/5)🌟整體評價: 整體嚟講食物質素幾好,下次可以晚飯時段嚟試吓其他小菜同小食🥰🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️ (4/5)

🥩生牛肉湯河 $60+飲品
湯底好香,唔會太咸👍
河粉好滑,夠爽口
牛肉真係生牛肉,唔係已經一早熟曬既牛
成碗湯河好大份,食到好飽🤗
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (4/5)
生牛肉湯河
🍖雞翼湯金邊粉 $55 +飲品
雞翼湯金邊粉嘅湯底比較清淡👍
雞翼有3隻,唔算好細隻,肉質都夠嫩滑🐥
雖然雞翼浸咗湯一陣,但係食落外皮都係脆嘅✨
🌟 Lamlam脷指數 😋😋😋 (3/5)
雞翼湯金邊粉
🌟 Encore指數 ⭐️⭐️⭐️ (4/5)
2023-01-10
$60 (Lunch)
  • 生牛肉湯河
2022-10-18 1165 views
附近的泰式料理店🇹🇭主食有打拋豬飯、紅咖哩飯、綠咖哩飯及椒麻雞飯紅咖哩飯泰國米粒粒分明,醬汁香濃超下飯,雞肉也很嫩,喜歡🥰打拋豬飯跟月亮蝦餅也好吃飲品部分甜度不會太甜,所以小碎冰融化後口感偏淡辣度都可作調整,蛋也能選擇半熟或全熟,飯量還可以免費加半碗!我跟朋友不吃辣所以都選正常(根本不辣的程度🤣店內寬敞明亮,餐點價位平價又好吃是一間滿不錯的泰式料理店😋▫️泰式打拋豬飯▫️爽口紅咖哩飯 ▫️月亮蝦餅 ▫️泰式橘奶▫️泰式綠奶
附近的泰式料理店🇹🇭

主食有打拋豬飯、紅咖哩飯、綠咖哩飯及椒麻雞飯

紅咖哩飯泰國米粒粒分明,醬汁香濃超下飯,雞肉也很嫩,喜歡🥰
打拋豬飯跟月亮蝦餅也好吃
飲品部分甜度不會太甜,所以小碎冰融化後口感偏淡

我跟朋友不吃辣所以都選正常(根本不辣的程度🤣

店內寬敞明亮,餐點價位平價又好吃
是一間滿不錯的泰式料理店😋

▫️泰式打拋豬飯
▫️爽口紅咖哩飯
▫️月亮蝦餅
▫️泰式橘奶
▫️泰式綠奶
2022-10-11 720 views
「泰式紅咖喱」大家有吃過嗎? 綠咖喱是不是比較熟悉😝-來自泰國的紅咖哩原料,搭配手工限量炒出「泰式咖喱醬」,醬本身小辣、濃郁真的超下飯!-自炒醬包的分裝小貼心,「不是」現成料理包💔不是馬上吃~沒關係!醬飯分開放吃到時的粒粒分明❤️‍🔥泰象泰國越南餐廳太關心您品嚐時的口感-窩在家~美食不間斷​豐富選擇,讓你吃不膩、享不完😋​上次吃不夠,這次別錯過​歡喜點起來,開心「袋」回家​​宅家防疫,儀式感不能少​1.本優惠活動僅限外帶自取,內用/外送不適用。​2.不可與其他優惠合併使用。​3.本公司保留最終修改、變更、活動解釋及取消本活動之權利。​​
「泰式紅咖喱」大家有吃過嗎?
 綠咖喱是不是比較熟悉😝
來自泰國的紅咖哩原料,
搭配手工限量炒出「泰式咖喱醬」,
醬本身小辣、濃郁真的超下飯!
自炒醬包的分裝小貼心,「不是」現成料理包💔

不是馬上吃~沒關係!
醬飯分開放吃到時的粒粒分明❤️‍🔥
泰象泰國越南餐廳太關心您品嚐時的口感-

窩在家~美食不間斷​
豐富選擇,讓你吃不膩、享不完😋​
上次吃不夠,這次別錯過​
歡喜點起來,開心「袋」回家​

宅家防疫,儀式感不能少​
1.本優惠活動僅限外帶自取,內用/外送不適用。​
2.不可與其他優惠合併使用。​
2022-10-04 583 views
帕查炒魚片帕查炒魚片 (ผัดฉ่าปลา)是不是有很多人都疑惑「帕查」到底是什麼?根本聽都沒聽過啊😆其實「帕查」這詞是由泰文發音直翻的啦!在泰國帕查系列料理可以說是各家熱炒店的必備料理耶(今天開始不能不知道喔🙈)他代表的是多種泰國的特殊香料(當然這不能透露🤭)跟所選的肉品炒在一起,口感可以說是前所未見😌 搭配上那獨特的香料味,將這道菜的質感往上提升了一個檔次!非常值得一試究竟😉🧚🏼‍♂️小小貼心提醒:帕查系列都會帶有點胡椒的辣呦
帕查炒魚片

帕查炒魚片 (ผัดฉ่าปลา)

是不是有很多人都疑惑「帕查」到底是什麼?
根本聽都沒聽過啊😆

其實「帕查」這詞是由泰文發音直翻的啦!

🧚🏼‍♂️小小貼心提醒:帕查系列都會帶有點胡椒的辣呦
2022-08-13 836 views
今日天氣熱死人。唔做葵涌暑期工港島南區有風景。搭個地鐵去利東避風塘裡魚蝦蟹。我等窮人西北風泰象上次幾唔錯。encore一致營業中沙律配料汁唔夠。花生腰果夢成空似是食緊沙田柚。大蝦擺盤眼睛紅來個咖哩軟殼蟹。份量十足請鞠躬如果加辣更惹火。獨見兩蟹奏奇功蒜蓉法包好香脆。失落金牌也奪銅可惜份量得四片。敬老先行學孔融一碟通菜游水嚟。廚房繁忙上菜匆此味麻麻半邊辣。從此與你不相逢炒飯炒得不對胃。金邊粉條應不同悲莫悲過全無餸。廚師深造青羊宮蝦餅好吃費牙力。結實彈牙啱阿公炸得通透極漂亮。一人兩粒我捉蟲甜品選出經典作。杧果糯米飯局終椰香混入芒果味。不愧收官真英雄。
今日天氣熱死人。唔做葵涌暑期工
港島南區有風景。搭個地鐵去利東
避風塘裡魚蝦蟹。我等窮人西北風
泰象上次幾唔錯。encore一致營業中
沙律配料汁唔夠。花生腰果夢成空
似是食緊沙田柚。大蝦擺盤眼睛紅
來個咖哩軟殼蟹。份量十足請鞠躬
如果加辣更惹火。獨見兩蟹奏奇功
蒜蓉法包好香脆。失落金牌也奪銅
可惜份量得四片。敬老先行學孔融
一碟通菜游水嚟。廚房繁忙上菜匆
此味麻麻半邊辣。從此與你不相逢
炒飯炒得不對胃。金邊粉條應不同
悲莫悲過全無餸。廚師深造青羊宮
蝦餅好吃費牙力。結實彈牙啱阿公
炸得通透極漂亮。一人兩粒我捉蟲
甜品選出經典作。杧果糯米飯局終
椰香混入芒果味。不愧收官真英雄。
2022-08-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2022-07-16 505 views
我今次專登帶家人去番呢間餐廳(同幾年之前去比較,好像轉咗個廚房咁,當時因工作,客人安排大家喺呢度午餐,當時係好好食的)今次係勁唔好食😅其中兩樣極難接受, 其中係“泰式蠔餅”,唔脆唔覺正宗之餘,仲要啲蠔唔新鮮,有陣味, 食咗兩啖大家都冇食到, 另外一道菜就係“豬頸肉炒芥蘭“個豬頸肉茶餐廳都不如,好似雪死咗嗰啲拎出嚟炒,又係有陣味;泰式炒粉,太酸,蝦仁冇味,但還可以接受; 香葉炒軟殼蟹都還可以;乾炒蝦球,汁嘅味道比較上可以, 但汁太多,唔係乾炒嘅感覺,泰式奶茶太淡!😅 食完就喺度諗,早知喺酒店房嗌嘢食,仲可以唔使行🤣下次都係屋企附近九龍城食泰國嘢!
2022-07-15
Celebration
Anniversary
2022-03-19 956 views
朋友之前光顧這店,吃過大蝦柚子沙律,回味無窮,這天專程帶我來一試。一行4人,這天除了點了大蝦柚子沙律,還點了冬陰功湯、咖喱豬扒飯、牛肉炒粉絲和炸蝦餅。大蝦柚子沙律如朋友所說,一試難忘!大蝦肉質彈牙,柚子微酸多汁,加上酸酸甜甜的泰式沙律汁,令人胃口大開。另一好吃的就是炸蝦餅,外脆內軟,味道好。還有咖喱豬扒飯也不錯,咖喱香濃,豬扒不柴,味道也好。冬陰功湯和牛肉炒粉絲就比較一般,冬陰功湯味道不夠正宗,淡奶下多一點會較佳,牛肉炒粉絲就不似泰國菜,就像家常媽媽也會做的菜。
另一好吃的就是炸蝦餅,外脆內軟,味道好。
還有咖喱豬扒飯也不錯,咖喱香濃,豬扒不柴,味道也好。
  • 大蝦柚子沙律
2021-12-12 869 views
星期六放工,又係鴨脷洲大街睇睇有咩好食,經過呢間泰國菜(心諗又好耐無食過)心血來潮咁入去試試。 我本身身為九龍人,好少會係港島南食飯,但今次經驗俾我感覺唔錯。一坐低,忍不住叫左支象啤飲,呢間餐廳都有兩款泰國啤酒(Change、Singha) 都有其他特色飲品,(三色冰、紅豆冰呀咁) 我地一行四位叫左 明爐烏頭 、 椰菜苗、 蝦🦐炒金邊粉、 菠蘿海鮮炒飯咁) 成餐飯每餐飯份量都好足,金邊粉炒得幾好,鍋氣足夠,汁水足夠(我有時怕金邊粉炒得好乾身) ,而炒飯方面材料足夠包括海鮮同埋菠蘿肉。十分滿意呢餐的味道
象啤
2021-12-11
象啤
平時Lunch出去吃午餐都是去香港仔舊大街,這次試下搭船去鴨脷洲大街吃!沒想到那邊的人都多,想吃的餐廳都要排隊呢幸好提早少許過來,下午1點前來到也不用等很久。我們吃的是泰國菜 - 泰象泰國越南餐廳在等位時店員會先給我們看餐牌和下單,那就節省點時間。不過入座後其實都還是要待一會兒才上餐喇✦ 喇沙湯粉 配泰國腸 ($62) - 湯底濃郁惹味,但愈吃愈覺得偏鹹且並不算辣因為有喝了不少湯的關係,回到公司有覺得口喝。湯粉我選的是入口彈牙的金邊粉,份量都頗多的啊泰國腸則是像札肉那樣子,黑椒味幾重。同事也點了和我一樣的,不過餸就選了雞翼,另外亦有豬頸肉可以選擇。午市不需要加一,但飲品要另外加錢。熱飲+$5, 凍飲+$8 ~ 話說這裡的熱檸水是用青檸的,並沒有很酸。
沒想到那邊的人都多,想吃的餐廳都要排隊呢
幸好提早少許過來,下午1點前來到也不用等很久。

我們吃的是泰國菜 - 泰象泰國越南餐廳
在等位時店員會先給我們看餐牌和下單,那就節省點時間。
不過入座後其實都還是要待一會兒才上餐喇

喇沙湯粉 配泰國腸 ($62)
湯底濃郁惹味,但愈吃愈覺得偏鹹且並不算辣
因為有喝了不少湯的關係,回到公司有覺得口喝。
湯粉我選的是入口彈牙的金邊粉,份量都頗多的啊
泰國腸則是像札肉那樣子,黑椒味幾重。
喇沙湯粉 配泰國腸

同事也點了和我一樣的,不過餸就選了雞翼,
另外亦有豬頸肉可以選擇。

話說這裡的熱檸水是用青檸的,並沒有很酸。
熱檸水
2021-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$67 (Lunch)