2024-02-05 26 views
早前約左朋友係旺角交收,順便食埋晚飯,去左朋友之前想試既餐廳(´▽`)餐廳有情調又坐得舒適.水牛城雞翼 $88雞翼炸得幾脆,配上上水牛城醬汁酸辣開胃,好惹味!.西班牙白豬頸肉 $88豬頸肉煎得外層微脆,肉質爽口.珍質大蝦配蒜香意粉 $178大蝦咬落爽彈,係新鮮蝦而唔係雪藏蝦意粉好香蒜味,好食.澳洲草飼厚切肉眼扒配薯菜 $198肉眼扒幾大塊,叫左七成熟肉味香濃薯條幾脆又唔油膩.Yuzu Oolong $78柚子烏龍,清香又唔會好甜.Peach Chamomile $78水蜜桃洋甘菊,洋甘菊味偏重唔會好甜.

水牛城雞翼 $88
雞翼炸得幾脆,配上上水牛城醬汁酸辣開胃,好惹味!

西班牙白豬頸肉 $88
豬頸肉煎得外層微脆,肉質爽口

珍質大蝦配蒜香意粉 $178
大蝦咬落爽彈,係新鮮蝦而唔係雪藏蝦
意粉好香蒜味,好食

澳洲草飼厚切肉眼扒配薯菜 $198
肉眼扒幾大塊,叫左七成熟肉味香濃
薯條幾脆又唔油膩

Yuzu Oolong $78
柚子烏龍,清香又唔會好甜
Peach Chamomile $78
水蜜桃洋甘菊,洋甘菊味偏重唔會好甜

2024-02-05 21 views
朋友帶我去飲嘢,依間 Dark Leaf Cafe 餐廳位於商業大廈但感覺似私竇或私人俱樂部,大門深鎖,安裝又會自動開門,推門即見大酒吧,燈火陰暗,不停播放夢幻時尚音樂,氣氛係唔錯!一人一杯雞尾酒,我的 Jasmine 不及同伴的Blue Cancun 搶鏡,佢話一睇就知道呢杯藍色一定靚,都係佢醒!Jasmine (香莓茉莉)$128,竟然用日本頂級琴酒、配合抹茶及茉莉花,放了些玫瑰花瓣,入口的確很有花香,酒的濃度高高地。Blue Cancun 藍色海灣 $108,伏特加酒、橙酒及菠蘿,味甜及清新。唔會真係淨飲嘢,我哋都會食嘅,諗唔到廚房細細,煮出來的味道都好得。水牛城雞翼 $88,皮酥脆,肉嫩,醬汁少少辣。美國安格斯肉眼牛扒配薯菜 $268,塊牛扒唔錯,煎得啱啱好,完全冇筋,紅酒汁好味。銀鱈魚配香草意粉 $168,意粉黏黏地,被忌廉包圍,濕潤口感好好味,銀鱈魚夠滑有質素。

一人一杯雞尾酒,我的 Jasmine 不及同伴的

水牛城雞翼 $88,皮酥脆,肉嫩,醬汁少少辣。

2024-02-02 17 views
這家酒吧絕對是一個與眾不同的它以其獨特的菜單和豐富的酒品選擇吸引了我的目光荔枝煎茶這款酒體以伏特加為基底,經過荔枝的精心浸泡,帶來了一種令人驚喜的味道。這款酒的口感柔和順滑,伏特加的酒香與荔枝的甜味相融合,讓人回味無窮香莓茉莉這款酒體以氈酒為基底,經過綠茶和茉莉的精心浸泡。這種組合帶來了一種清新的口感,茉莉花香和氈酒的醇厚口感相得益彰。每一口都能讓人感受到茶香的迷人風味
這家酒吧絕對是一個與眾不同的
它以其獨特的菜單和豐富的酒品選擇吸引了我的目光

荔枝煎茶

香莓茉莉

2024-01-29 19 views
Peach chamomile 洋甘菊水蜜桃茶😀飲落好relax好放鬆Virgin mojito Mojito🥰無酒精,用檸檬同薄荷做主角,味道好清新。人氣醬爆魷魚🥰超級勁惹味,大推! 魷魚帶點焦香入口一d都唔韌,爽脆香口,甜咸十足既醬汁濃而唔膩,每條魷魚都有滿滿既醬汁,小食一流。銀鱈魚配香草意粉🥰鮮嫩可口嘅銀鱈魚,表面有大量香草碎,食起黎一D都唔膩,味道仲幾清新!珍寶大蝦配蒜香意粉🥰大蝦非常之有份量,大大隻,好香蒜味!兩個意粉既意粉🥰真係煮得好好,夠哂彈牙有嚼勁,條條分明得黎,每條都掛汁,油同調味既比例處理得好好,必試佢地既意粉!慢工出細貨,絕對值得等待。

珍寶大蝦配蒜香意粉🥰大蝦非常之有份量,大大隻,好香蒜味!

慢工出細貨,絕對值得等待。
2024-01-29 14 views
閨蜜想搵個地方食餐飯傾吓偈,網上見到呢間Cafe唔錯。所以探吓店。呢度坐落環境優雅,坐得舒服。餐廳播住輕鬆嘅音樂令人覺得份外舒適。⭐️人氣醬爆魷魚⭐️秘製嘅醬汁味道好同魷魚好match , 甜甜地帶出魷魚自身嘅鮮味,口感脆彈可口😋⭐️墨西哥玉米脆片⭐️金黃色嘅玉米脆片同薯片一樣又薄又脆,每一啖都充滿着玉米嘅香氣,上面鋪咗紫洋蔥碎、燈籠椒碎、同埋芝士醬,配埋伴碟嘅香濃嘅蕃茄醬汁,簡直越食越想食🤤🤤🤷‍♀️⭐️美國安格斯肉眼牛扒配薯菜⭐️大大塊嘅安格斯肉眼牛扒,火候控制得恰到好處,外層有燒香嘅味道,油花豐富,味道甘香,肉質柔軟有香濃嘅牛味😍🤤😍🤤⭐️Mango Shiso⭐️芒果味好香,芒果配上乳酪,酸酸地又唔會太甜,好好飲。⭐️Virgin Mojito ⭐️清香嘅檸檬同埋薄荷味道,味道清新,令人有種清爽醒神嘅感覺👍

⭐️人氣醬爆魷魚⭐️

⭐️墨西哥玉米脆片⭐️

⭐️美國安格斯肉眼牛扒配薯菜⭐️

⭐️Mango Shiso⭐️

芒果味好香,芒果配上乳酪,酸酸地又唔會太甜,好好飲。

⭐️Virgin Mojito ⭐️

清香嘅檸檬同埋薄荷味道,味道清新,令人有種清爽醒神嘅感覺👍

2024-01-28 15 views
喺附近做完野,5點幾6點又未肚餓,所以就想揾地方飲杯野~今晚絕對揀啱地方~可以靜靜地吹下水~環境又好有feel,唔駛下下去朗豪坊飲~吹吹下,又想口痕,結果dinner都食埋~🔹Yuzu Oolong & Mango Shiso🔹 話就話係柚子烏龍,但係乾果味嘅嗰種柚子味,加埋烏龍茶嘅味,清香又唔會好甜,零負擔~芒果紫蘇,試左啖,甜甜地,紫蘇味又出奇地夾,個杯又好靚,打卡dable 又好飲~🔹人氣醬爆魷魚🔹一上枱好香,魷魚脹卜卜,好肥味咁~食落甜甜地,好彈牙,好開胃!🔹原味雞翼🔹原味得黎無雪味,雞翼好大隻,原汁原味,唔錯~🔹澳洲草餇厚切肉眼扒配薯條🔹塊肉眼扒好吸晴,估唔到咁大塊~五成熟,肉味香濃~少少黑椒同鹹,都已經好夠~薯條脆得黎唔油膩~滿足~
[旺角 - Chill Cafe & Lounge]

喺附近做完野,
5點幾6點又未肚餓,
所以就想揾地方飲杯野~
今晚絕對揀啱地方~
可以靜靜地吹下水~
環境又好有feel,
唔駛下下去朗豪坊飲~

吹吹下,又想口痕,
結果dinner都食埋~

🔹Yuzu Oolong & Mango Shiso🔹
話就話係柚子烏龍,
但係乾果味嘅嗰種柚子味,
加埋烏龍茶嘅味,
清香又唔會好甜,
零負擔~

芒果紫蘇,
試左啖,
甜甜地,
紫蘇味又出奇地夾,
個杯又好靚,
打卡dable 又好飲~

🔹人氣醬爆魷魚🔹
一上枱好香,
魷魚脹卜卜,
好肥味咁~
食落甜甜地,
好彈牙,好開胃!

🔹原味雞翼🔹
原味得黎無雪味,
雞翼好大隻,
原汁原味,
唔錯~

🔹澳洲草餇厚切肉眼扒配薯條🔹
塊肉眼扒好吸晴,
估唔到咁大塊~
五成熟,肉味香濃~
少少黑椒同鹹,
都已經好夠~
薯條脆得黎唔油膩~
滿足~
Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)旺角彌敦道726號8樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:香煎澳洲羊架配薯菜 $258,墨西哥玉米脆片 $98,Mango Shiso $88Dark Leaf Cafe鄰近港鐵旺角站B1出口,交通方便!😄😄😄香煎澳洲羊架配薯菜:澳洲羊架肉質細嫩,柔滑多汁,散發出濃郁的羊肉香氣,而且肥瘦適中,共有三大件,每件均帶骨,並有較肥及較瘦部份,口感豐富,外層煎至金黃酥脆,帶有焦香,內部的羊肉微帶有粉紅色,保持嫩滑,搭配上幼身薯條及新鮮蔬菜,令人食得滿足!👍👍👍墨西哥玉米脆片:玉米脆片有極其香脆的口感,每咬下一口均發出清脆響亮的聲音,而脆片之上又加了芝士醬、洋蔥粒、青瓜粒和蕃茄粒,口感豐富之餘賣相亦討好,隨碟又有墨西哥茄醬,更能增添滋味!😍😍😍Mango Shiso:這是一款芒果特飲,飲品之上放了一塊赤蘇葉,赤蘇葉帶有一種特殊的草本香氣,而芒果則帶來了甜美和酸爽的味道,飲品的外觀和口感都非常迷人,而且杯的設計亦非常特別,可以用飲筒或杯柄飲用,很有趣!😋😋😋
Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)

旺角彌敦道726號8樓

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-01-20 24 views
今日收工揀咗一間未試過既樓上餐廳,環境都算幾安靜,搭配音樂感覺十分舒服。原來呢間餐廳夜啲仲可以變成酒吧,有多款酒精飲料選擇,適合一班人飲杯嘢傾吓計。-西班牙豬頸肉油香滿溢,帶有少許煙燻香味。咬落爽口,是小食入面最好食的。水牛城雞翼雞翼大隻勁吸睛,咬落飽滿結實。配上風味辣汁,增添左口感嘅層次。墨西哥玉米脆片即焗墨西哥脆片香口充滿粟米味,配上特色蕃茄汁。珍寶大蝦配蒜香意粉大蝦比想像中大隻,咬落爽彈有口感。意粉經過蒜蓉炒後,食落有香味,不會很乾。Peach ChamomileMango Shiso兩杯不含酒精飲品都各有特色,不會很甜,就連用嘅杯都令人眼前一亮。
西班牙豬頸肉
油香滿溢,帶有少許煙燻香味。咬落爽口,是小食入面最好食的。

水牛城雞翼

墨西哥玉米脆片
即焗墨西哥脆片香口充滿粟米味,配上特色蕃茄汁。

珍寶大蝦配蒜香意粉

Peach Chamomile
Mango Shiso
呢個cafe酒吧位於726 Nathan ,位置便利,openrice訂檯仲有折添! Cocktail 款式都幾多又特別! 點咗杯茶系Cocktail 威士忌燻茶《Lapsang Souchong》🥃入口酒體濃厚,whisky味道香醇得黎,帶黑茶燻香另一杯🍸Chocolate Angel,有Baileys 甜酒相對甜身,口感creamy,有咖啡又有朱古力香味🍴點了份水牛城雞翼炸得金黃非常鬆脆,裡面鎖住雞肉汁,好juicy 水牛醬另上,醬汁香辣得黎帶少少酸,幾開胃!🍴銀鱈魚配香草意粉厚切銀鱈魚,白雪雪肉質嫩滑Q彈,魚油豐富。意粉條條麵條都有香草又有牛油香,芳香入味! 🥩澳洲草飼厚切肉眼扒配薯菜Ribeye 厚切大件,一切開柔嫩多汁,煎得剛好,肉味甘香。幼薯條香脆可口!

Cocktail 款式都幾多又特別!
入口酒體濃厚,whisky味道香醇得黎,
帶黑茶燻香

相對甜身,口感creamy,有咖啡又有朱古力香味

🍴點了份水牛城雞翼
炸得金黃非常鬆脆,裡面鎖住雞肉汁,好juicy
水牛醬另上,醬汁香辣得黎帶少少酸,幾開胃!

🍴銀鱈魚配香草意粉

🥩澳洲草飼厚切肉眼扒配薯菜
幼薯條香脆可口!

2024-01-16 16 views
打卡旺角隱世西餐廳🍴這間餐廳裝修的格調很喜歡燈光幽暗,座位寬敞大大的落地窗跟朋友 愛人一起小酌一杯再適合不過🥂🦐珍寶大蝦配蒜香意粉兩只大蝦煎到香噴噴好好吃適合減脂期的我🐟銀雪魚配香草意粉銀雪魚肉質鮮美沒什麼刺嫩嫩的口感意粉奶香味十足✨醬爆魷魚喝酒必點‼️🍸柚子烏龍賣相很吸睛淡淡的柚子味適合女生喝🍸利賓納有少少酒精!果味清新甜甜的口感不錯📍 Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)旺角彌敦道726號8樓
打卡旺角隱世西餐廳🍴

有少少酒精!果味清新
甜甜的口感不錯

旺角彌敦道726號8樓
2024-01-03 38 views
感謝朋友特意訂位,滿足我想食西餐的願望。彌敦道726號有好多間食肆,但都係第一次來呢度。Lychee Sencha (Cocktail)酒杯比較闊身淺底,視覺上覺得份量較少,甜甜容易入口,也足夠我們微醺詳談。水牛醬雞翼雞翼新鮮炸好,水牛醬另上,感覺這裏的水牛醬比較酸,但整體都美味。肉眼扒配薯菜叫了五成熟,出來可能已經七成熟,只有中間部份較為鮮紅,薯條較咸。蒜香大蝦意粉需時較長,份量比較少,因為蒜油的關係,整頓飯完結時感覺較為油膩。
感謝朋友特意訂位,滿足我想食西餐的願望。

彌敦道726號有好多間食肆,但都係第一次來呢度。

Lychee Sencha (Cocktail)

水牛醬雞翼

肉眼扒配薯菜

蒜香大蝦意粉

2023-11-28 68 views
想同朋友坐下傾計去邊好?經過彌敦道見到Dark Leaf Cafe and Lounge,感覺上似清bar就同朋友上左黎!bar黎講食物種類算多,點左Pama Ham Pizza、澳洲特級草飼肉眼牛扒配薯菜,以及兩款Mocktail:Peach Chamomile同Yuzu Oolong明丸太子蝦芝士手工薄餅:手工餅皮非常薄且酥脆,口感十分出色。上面鋪滿了鮮嫩的明蝦和香濃的芝士,並以太子醬增添了豐富的海鮮風味。每一口都讓人愉悅,明蝦的鮮甜和芝士的濃郁完美融合。這款薄餅絕對是海鮮愛好者的絕佳選擇。澳洲特級草飼肉眼牛扒配薯菜:肉眼牛扒經過完美的烹調,外層煎至金黃酥脆,內部保持著嫩軟的口感,肉味頗香。搭配的薯菜同樣出色,炸至酥脆,內部軟嫩。Peach Chamomile帶著清新的桃子香氣,與柔和的洋甘菊茶混合得恰到好處。它帶來了一種輕盈和令人放鬆的感覺。Yuzu Oolong則結合了柚子和烏龍茶的風味,口感酸甜,帶有微微的苦味,非常清爽。這兩款Mocktail都是非常適合用來消暑和解渴的選擇。

明丸太子蝦芝士手工薄餅:

澳洲特級草飼肉眼牛扒配薯菜:

2023-11-26 60 views
一黎到禁左幾次鐘先有人開門...食物味道無咩特色,好似食緊住家菜咁...雞翼5隻有2隻斷左骨差d吉到嘴,其中有1隻係苦苦地...飲品就......好一般完全唔係一次好既用餐體驗...冇下次
一黎到禁左幾次鐘先有人開門...

食物味道無咩特色,好似食緊住家菜咁...

雞翼5隻有2隻斷左骨差d吉到嘴,其中有1隻係苦苦地...

飲品就......好一般

完全唔係一次好既用餐體驗...冇下次
2023-11-22 35 views
今日下午太太去深水埗安老院探望外母,相約她在旺角吃晚飯,選擇了這裏。這裏的裝修頗為特別,外面裝上玻璃,一下子看不到入口,不過在招牌左邊,有一門鐘可以按下,店員便會將門打開。慢煮豬鞍扒配薯菜$198,豬鞍扒的生熟程度剛好,沒有過生或過熟,味道鮮甜可口,加上豬鞍扒旁邊有一點點脂肪,更加肥美可口。銀鱈魚配香草意粉$168 ,銀鱈魚外皮香脆,內裏魚肉鮮嫩可口,加上煙煙韌韌帶着濃烈香草味的意粉,作為主食,最適合不過。Mango shiso$88,這杯芒果特飲的外型很特別,可以從旁邊的圓管吸入,或者用飲管吸飲都得,芒果味道香濃,酸酸甜甜,非常開胃。

2023-11-18 34 views
星期一晚上,我和同事決定去旺角的一家西餐廳用晚餐。😘我們發現那裡的食物非常美味,環境坐得舒適,服務熱情,🍷可以喝酒慢慢聊天!香煎澳洲羊架配薯菜 $218 Australian Lamb Chops 也是一道推薦的菜品。🐑羊架煎得剛剛好,不會過熟,肉質多汁。🥗搭配一些沙拉菜和薯條,味道豐富多樣。他們的飄香鮮蝦番茄意粉 $138 Shrimp with Tomato Pasta也非常美味。🍤鮮蝦散髮著誘人的香味,意粉口感彈牙,再加上新鮮的美國野生龍蝦尾部,🍝鮮嫩爽口,味道絕佳,絕對值得一試。