2024-02-26 393 views
Blue Monday 嘅晚上,梗係要搵返啲好嘢食啦!發現旺角樓上有間西餐廳環境唔錯喎!晚上餐廳燈光偏暗,充滿情調,環境舒適,落地玻璃面向彌敦道,五光十色嘅酒吧位置非常吸引,牆身安裝個超大嘅圓形鏡面⚪️,感覺神秘放工後想relax一下,先點了兩杯手調酒精飲品嘆吓先🥂🩵Blue Cancun 藍色海灣🍸調酒師即場為客人手調飲品,Vodka 配橙酒,菠蘿汁🍍,味道清爽又香甜💛Mango Lady 🍹芒果酒😋加忌廉,質地有少少杰身,酸酸甜甜好易入口,好啱女仔飲☺️🔸Jumbo Chicken Wing炸雞翼配香辣醬5隻大大隻嘅炸雞翼,外層炸得香脆,裏面保持熱辣辣肉質夠juicy,加上香辣汁又惹味🔸Canadian Sea Urchin Pasta 加拿大海膽意粉意粉有少少彈牙,海膽鮮甜,醬汁濃稀度剛剛好,亦十分Creamy,好掛汁,越食越想食呀😋🔸Slow Cooked Pork Saddle Steak 慢煮豬鞍扒厚切豬鞍扒啖啖肉,慢煮嘅豬鞍扒恰到好處,切開粉嫩色,肉質夠嫩滑,有香濃肉汁,配上燒汁,並配有沙律菜🥬及脆炸薯條🔸Chocolate Molten Lava Cake with Ice
Blue Monday 嘅晚上,梗係要搵返啲好嘢食啦!

放工後想relax一下,先點了兩杯手調酒精飲品嘆吓先🥂

🩵Blue Cancun 藍色海灣🍸

💛Mango Lady 🍹

🔸Jumbo Chicken Wing炸雞翼配香辣醬

慢煮豬鞍扒

🔸Chocolate Molten Lava Cake with Ice-cream
朱古力🍫心太軟配雪糕
😍我最愛的冰火甜品,熱辣辣嘅朱古力🍫外層脆脆地,切開裏面湧出流心朱古力漿,再配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,食完美味嘅一餐,配返個甜品非常滿足😋
2024-02-26
5 day(s) ago 0 views
呢閒旺角樓上餐廳超有私隱度,去到門口仲要欽鐘先入得,入面環境寬敞,燈光略暗又不失情調,同埋有落地窗可以睇到出面靚景水牛城鷄翼 88HKD雞翼現叫現炸,熱辣辣琳上醬汁非常惹味,作爲餐前小食和下酒小菜都非常合適。黑毛豬配蘋果燒汁208HKD黑毛豬好好食,切開粉嫩色,肥瘦得宜,咬落啖啖油香,蘸醬同樣好味,有小小烟熏味道,別有一番風味。黑鱈魚配黑松露意粉 198HKD意粉小小彈牙,黑松露醬汁濃厚,意粉挂汁,好好味。鱈魚烹飪火候正好,外皮小小脆,肉確非常滑嫩。我地嗌左兩杯野飲,一杯係柚子菊花(128HKD)是由菊花茶為基底配上龍舌蘭,加上柚子粒別有風味,另一杯係無酒精既Peach Chamomile mocktail,同樣品質不俗,花香果香融於一杯,非常清爽。

水牛城鷄翼 88HKD

黑毛豬配蘋果燒汁208HKD

黑鱈魚配黑松露意粉 198HKD

最近去左一間喺旺角市中心嘅酒吧餐廳,真係感受到佢嘅氣氛同感覺好有情調。入去嘅時候,首先留意到佢嘅燈光柔和,營造出一種浪漫嘅氛圍。酒吧嘅裝潢都好精緻,用咗深色嘅餐桌,灰色嘅座椅,增加咗一份神祕又溫馨嘅感覺。我點咗兩款主食同一款小食。第一款係珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉,話真係好正!大蝦新鮮彈牙,配上明太子同三文魚籽,層次分明,味道鮮美。意粉煮得剛好,吸收咗醬汁嘅精華,令整道菜更加香滑可口。另外一款主食係黑松露脆皮燒春雞半隻,雖然要等20至25分鐘,但絕對值得等待!燒春雞外皮脆口,內裡嫩滑,配上黑松露嘅香氣,香草嘅味道啱啱好,而且食落雞髀香滑美味,襯埋薯條伴碟。至於兩杯雞尾酒,都好漂亮同精緻。第一杯係Blue Cancun(藍色海灣),Vodka Orange liquor同Pineapple混合而成,味道甜美同清新。另一杯係Jasmine(香莓茉莉),加入咗香莓茉莉同Roku Gin,味道花香、濃郁同帶點柑橘味。

我點咗兩款主食同一款小食。

2024-05-06
  • 醬爆魷魚
2024-05-04 0 views
🖤 呢間樓上餐廳都幾高私隱度,因為去到門口仲要撳鐘先開鎖入得😆 入到去燈光昏暗,黑色為主調,幾有情調。樓底都算高,坐落都幾舒服☺️ 🖤 飲品同埋食物Menu都比想像中多選擇👍🏼🖤 人氣醬爆魷魚 🦑 $88份量唔算多,但係整得又幾好食😝魷魚質感彈牙,醬汁惹味,令人一條食完接一條,作為小食滿分😋🖤 加拿大海膽意粉 🍝 $198平時好驚啲海膽有浸怪味,好彩呢度嘅海膽都好鮮甜😊 意粉醬汁好Creamy,每條意粉都掛到汁👍🏼🖤 西班牙黑毛豬配招牌蘋果燒汁 $208黑毛豬好好食🐖 肥瘦得宜,咬落有油香,超香口☺️ 如果薯條可以更脆一點就好了~🖤 Chocolate Angel 🍫 $108Chocolate + Baileys! 一聽呢個組合就知道係我最愛😜飲落去兩者配合得剛剛好,好滑口,少少甜又唔會太甜👍🏼🖤 Mango Shiso 🥭 $88呢杯就係Mocktail,無酒精的。飲品杯造型特別,飲落芒果味濃,加上少少紫蘇葉味,凍冰冰,消暑一流。🖤 如果想同朋友飲杯嘢, 食少少, 傾吓偈,我覺得上嚟Dark Leaf 都幾適合😊

🖤 飲品同埋食物Menu都比想像中多選擇👍🏼

🖤 人氣醬爆魷魚 🦑 $88
份量唔算多,但係整得又幾好食😝
魷魚質感彈牙,醬汁惹味,令人一條食完接一條,作為小食滿分😋

🖤 加拿大海膽意粉 🍝 $198

🖤 西班牙黑毛豬配招牌蘋果燒汁 $208

🖤 Chocolate Angel 🍫 $108
飲落去兩者配合得剛剛好,好滑口,少少甜又唔會太甜👍🏼

🖤 Mango Shiso 🥭 $88

Lets Chilll🖤 旺角一個好蒲點🥃🍸🍹🧉🍾💫..估唔到彌敦道都有一間有情調又私隱度高既會所餐廳🍽,真係好岩同朋友來吃飯`喝杯🍸🍾 開Party 聚會都好適合呢。呢間Cafe & Lounge 雖然店舖細細,但食物類型都不少:有Steak、Salad、Seafood、Pasta、Snack、Dessert, 都一應俱全,酒品亦選擇多多呢!呢晚就來吃個Steak (有炭焦坑紋帶點焦香)& Seafood Pasta (美國野生龍蝦肉質彈牙 意粉滿有蒜香又有奶油香),吃飽再靜靜喝一杯🍹 cheersss🥳..×××××ש旺角彌敦道726號8樓
Lets Chilll🖤 旺角一個好蒲點🥃🍸🍹🧉🍾💫

估唔到彌敦道都有一間有情調又私隱度高既會所餐廳🍽,

呢晚就來吃個Steak (有炭焦坑紋帶點焦香)&

吃飽再靜靜喝一杯🍹 cheersss🥳
×××[Dark Leaf Cafe & Lounge]×××
©旺角彌敦道726號8樓
啲野食幾出色✨同friend子食完仲可以直落飲酒!🥂 ✨美國野生龍蝦配明太子三文魚籽意粉($258)龍蝦好鮮好爽~明太子個味道好出😳配意粉真係好match💕啲三文魚籽都大大粒!令到個口感更加豐富 最推介食呢個✨✨西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁($268)豬柳比我想像中彈牙 唔係好硬個啲豬肉 配埋個蘋果燒汁會冇咁漏~✨走地雞沙律配柚子汁($138)✨cocktail~藍色海灣($118)vodka溝左啲橙汁同菠蘿汁味道好易入口 唔重酒味🥂
啲野食幾出色✨同friend子食完仲可以直落飲酒!🥂

✨美國野生龍蝦配明太子三文魚籽意粉($258)

✨西班牙黑毛豬柳配招牌蘋果燒汁($268)

✨走地雞沙律配柚子汁($138)

✨cocktail~藍色海灣($118)
vodka溝左啲橙汁同菠蘿汁
味道好易入口 唔重酒味🥂
2024-04-09
  • 蒜香大蝦帶子明太子意粉
2024-04-13 23 views
第一次同朋友聚會,搭lift去門口見到餐廳 之後就叫人禁鐘 入到去勁暗既餐廳有啲恐怖 雖然環境好大 但完全無客人咁勁寧靜野食方面叫左個明太子意粉還好啦 五隻雞翼好似有啲雪藏味仲有個甜品似炸油條 又無比朱古力醬!

野食方面叫左個明太子意粉還好啦 五隻雞翼好似有啲雪藏味
仲有個甜品似炸油條 又無比朱古力醬!

2024-03-30 29 views
午市套餐車厘茄椰菜沙律沙律菜中車厘茄入口新鮮爽脆,啖啖都有黑醋汁,味道酸酸甜甜鹹鹹地,做開胃菜一流薯仔湯入口湯底濃郁,滿滿既薯仔香味,仲有少少香草調一調味,更加好飲。煙鴨胸配意式蕃茄意粉 $80雖然係lunch set,但意粉份量一d都唔細,煙鴨胸肉肥美厚肉,啖啖鴨油香味,配埋酸酸甜甜既蕃茄醬汁,配搭滿分,意粉煮得啱啱好少少咬口,唔會好淋。大蝦蒜蓉配牛油意粉 $80一上枱就聞到浸浸嘅蒜蓉香味, 意粉份量同樣大大份,大蝦新鮮彈牙大大隻, 醬汁 creamy得嚟又唔會膩。 跟餐嘅飲品選擇亦非常特別,唔係咖啡奶茶咁簡單,有得揀特飲凍熱情果烏龍茶同伯爵熱茶。
午市套餐
車厘茄椰菜沙律

薯仔湯

煙鴨胸配意式蕃茄意粉 $80

雖然係lunch set,但意粉份量一d都唔細,

大蝦蒜蓉配牛油意粉 $80

跟餐嘅飲品選擇亦非常特別,唔係咖啡奶茶咁簡單,有得揀
特飲凍熱情果烏龍茶
同伯爵熱茶。
2024-03-23 19 views
Sautéed Squid                                   The seasoning was spot-on, with a hint of garlic and chili adding a delightful kick without overpowering the delicate seafood flavor. Black Truffle Fries                                 The generous drizzle of truffle oil infused the fries with an earthy aroma that tantalized the senses. Mango Shiso                                    Fresh mango slices paired with crisp greens and fragrant shiso leaves created a harmonious blend of sweet and savory
Sautéed Squid
Black Truffle Fries
Mango Shiso
                                   Fresh mango slices paired with crisp greens and fragrant shiso leaves created a harmonious blend of sweet and savory flavors.
Berry Jasmine
                                  A delicate jasmine-infused panna cotta served with a medley of fresh berries, this dessert was a celebration of summer flavors.
Dinner
2024-03-15 36 views
我今日去咗一間酒吧餐廳,午市套餐幾仲有個餐湯同沙律。餐廳嘅情調好高雅,燈光柔和,音樂輕輕地傳出,令人感到舒服。食物方面,我揀咗比目魚配香草意粉。佢嘅味道真幾鮮美!比目魚煎得剛剛好,外脆內嫩,每一口都帶嚟一陣鮮甜。香草意粉亦都幾出色,意粉彈牙,配上香草嘅香氣,好開胃!整體上,呢個組合好平衡,魚同意粉嘅味道互相襯托。另外,煙鴨胸配意式蕃茄意粉單價只係$80!煙鴨胸切得薄薄嘅,肉質嫩滑,滲出嚟嘅油脂令味道更加豐富。意式蕃茄意粉亦都好正,醬汁酸甜帶點微辣,同煙鴨胸嘅配搭好搭。食完之後,我真係好滿足,同埋覺得自己嘅選擇好值得!

2024-03-13 35 views
朋友話想搵個地方chill 下,食個飯,傾下計,就去左旺角樓上Cafe,食物飲品質數OK,環境清靜,小小音樂點綴,又唔會太嘈。珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉$198🌟🌟🌟🌟🌟新鮮大蝦爽口,非常大隻,意粉配上濃郁既醬汁,再加上晶瑩剔透既明太子三文魚籽,鮮味爆發,絕對一流🥰🥰🥰西班牙黒毛豬柳配招牌蘋果燒汁 $208🌟🌟🌟🌟之前食過豬鞍配蜂蜜汁已經覺得唔錯,估唔到依度呀黒毛豬配蘋果蓉汁出黎效果都好正,兩者幾夾喎😊😊😊Mango shiso 芒果特飲$88🌟🌟🌟🌟🌟飲品上放了一塊赤蘇葉,令飲品有種清新既香草味道,濃厚既芒果味道,酸酸甜甜,口感十足,杯身設計亦非常特別,可以用飲筒或利用杯柄飲用😋😋😋Peach Chamomile $78🌟🌟🌟不過不失既水蜜桃洋甘菊,洋甘菊味偏重,不太甜我喜歡👍👍👍地址:旺角彌敦道726號8樓

珍寶大蝦配明太子三文魚籽意粉$198🌟🌟🌟🌟🌟

西班牙黒毛豬柳配招牌蘋果燒汁 $208🌟🌟🌟🌟

Mango shiso 芒果特飲$88
🌟🌟🌟🌟🌟

Peach Chamomile $78🌟🌟🌟
不過不失既水蜜桃洋甘菊,洋甘菊味偏重,不太甜我喜歡👍👍👍

地址:旺角彌敦道726號8樓
  • 蒜香大蝦帶子•明太子意粉
2024-03-11 27 views
好耐無見中學同學,大家搵咗間樓上餐廳方便靜靜哋傾下偈。 場地好似私人派對場所,夠大又舒服。 餐廳最近轉咗新menu,梗係要試下新嘢先。 帶子沙律🥗:帶子煎香,外脆內嫩,肉質豐厚彈牙。沙律菜爽脆新鮮,蕃茄仔鮮甜可口,絕對係清新開胃嘅前菜。 海膽忌廉汁意粉:海膽新鮮,意粉煙韌彈牙,忌廉汁夠creamy,配合得恰到好處。 大蝦明太子意粉🦐🍝:大蝦燒得好香,蝦肉爽口彈牙,明太子汁配合意粉非常美味。 呢度嘅cocktail係自家釀製,叫左2杯飲品🍹,味道都幾易入口,個杯都好靚好特別。Peach Chamomile🍑Mango Shiso🥭

好耐無見中學同學,大家搵咗間樓上餐廳方便靜靜哋傾下偈。

場地好似私人派對場所,夠大又舒服。

餐廳最近轉咗新menu,梗係要試下新嘢先。

Peach Chamomile🍑
Mango Shiso🥭
2024-02-15
Dinner
2024-03-08 22 views
如果你喺旺角揾一間環境裝修有格調、食物有質素而且性價比高嘅餐廳,「Dark Leaf Cafe & Lounge✨」絕對係一個值得考慮嘅選擇!呢間餐廳嘅裝修帶點輕奢華風格,結合咗酒吧同西式餐廳嘅元素,營造出一個舒適又有品味嘅就餐環境。仲有,佢哋仲有午市嘅lunch set,價錢都好親民,性價比高!👌佢哋既午市套餐包括沙律🥗、湯、主菜同飲品,真係好豐富!首先餐湯係「忌廉薯仔湯」🍲,呢個湯真係好濃郁香滑!忌廉同薯仔嘅組合,令湯嘅口感更加豐富,每一口都好滿足!主食方面,「煙鴨胸配意式蕃茄意粉」🍝既鴨胸煮得剛剛好,肉質嫩滑,搭配上意粉同蕃茄醬,一種意式風味迎面撲來,令人垂涎欲滴!另外「大蝦蒜茸配牛油意粉」🍝,大蝦鮮甜彈牙,蒜茸同牛油嘅香氣瀰漫,再加上滑溜嘅意粉,絕對係一道令人滿足嘅主菜!食落去,一種濃郁嘅蒜香味道慢慢散發,真係令人食指大動!總括嚟講,「Dark Leaf Cafe & Lounge✨」係一間非常吸引人嘅餐廳!

話說旺角有好多樓上鋪都係尋寶咁~今次我就去咗旺角樓上鋪尋西餐🍽️一入到去覺得環境好舒服!因為有好多梳化嘅位置~同埋餐廳嘅燈係暗暗地,好適合一路傾偈一路食嘢,私人空間十足👍🏽首先小食黎左人氣醬爆魷魚🦑本身以為佢平平無奇同其他出邊食嘅冇分別,點知佢特調嘅醬汁同個魷魚好match!同埋個魷魚煮得超彈牙!我覺得送酒一流然後主菜我地食左加拿大海膽意粉🍝佢同出邊啲海膽意粉一樣,上面都係擺咗一舊海膽,另外佢地中間加左啲花喺度點綴吓幾靚!然後我一如以往同出邊食海膽意粉一樣都係會食咗上面舊海膽先😂 食得出係好新鮮同鮮甜!欣賞佢除咗上面舊海膽之外,佢個意粉都用咗極多海膽去煮!好味!因為出邊好多餐廳都係用海膽醬就算,同埋個意粉好Creamy,越食越想食😂之後仲叫咗個西班牙伊比利豬🐷本人比較麻麻地豬,除咗真係食伊比利豬!個豬都幾厚切!啖啖肉!然後配埋廚師整嘅醬汁,我一路錯覺以為佢係牛扒😂可想言之係幾嫩滑。Cocktail我地叫左Jasmine同Blue Cancun🥂個人認為後者比較好飲~佢係用咗Vodka加橙酒同菠蘿汁,甜甜地幾好飲同埋隻杯夠特別🍹
話說旺角有好多樓上鋪都係尋寶咁~
今次我就去咗旺角樓上鋪尋西餐🍽️

然後主菜我地食左加拿大海膽意粉🍝

之後仲叫咗個西班牙伊比利豬🐷
本人比較麻麻地豬,除咗真係食伊比利豬!

2024-03-03 14 views
行經旺角,同朋友想搵地方落腳食晏,見到依間酒吧餐廳,竟然有做午市套餐😳 ,好似幾抵,所以決定去試下佢😙上到去,環境貫徹一般酒吧特色,燈光偏昏暗幾有情調💞 ,枱與枱之間空間感足,幾啱約會清談👥 佢個lunch menu 選擇都幾多,有拉麵、意粉同埋扒餐類,價錢由$70 至 $148 不等,仲會送餐湯同沙律,真係好豐富👍 (加多少少錢仲可以叫埋茶飲🥴🍵 )餐點全部即叫即製,職員落單時會特意親切提醒需要耐心等候🥴 超級有心🥴👍我地㨂左個帶子配白汁意粉,帶子有兩大粒,食落外熟內嫩🥴 口感都幾特別😙 意粉掛滿濃郁稠密嘅白汁,食落奶油味重之餘又唔會過鹹,啱曬鐘意食白汁意粉嘅我哋🥴❤️ 另外叫咗個西班牙黑毛豬柳配蘋果燒汁🐷🐽 豬柳肉質軟腍又易咬,豬味濃郁,配搭清新甜美嘅蘋果燒汁,滋味一流👍 附上嘅薯條炸得又香又脆,好正😋 跟餐嘅沙律菜同餐湯都好新鮮又正,真係誠意推薦🥴👍

帶子配白汁意粉

西班牙黑毛豬柳配蘋果燒汁

跟餐嘅沙律菜同餐湯都好新鮮又正,真係誠意推薦🥴👍
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
帶子配白汁意粉