疫情關係無得去旅行唯有食下魚生飯當去了日本吧呢間店都算幾出名佢有自選丼飯俾大家揀鍾意食既魚生不過今次同朋友就各自點兩個特色丼飯碎蔥吞拿魚腩角切魚生丼 雖然話係碎切一粒粒的魚生肉但份量都唔算少架最重要都係夠新鮮朋友食的北海道三式丼這個價錢貴了點但都非常值得既單是新鮮無腥味既海膽已經夠晒重要帶子同三文魚超級大粒厚切食完超滿足
疫情關係無得去旅行

重要帶子同三文魚超級大粒厚切
食完超滿足
2021-04-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-06-02 297 views
✨點樣食推介✨💛五一懲罰祭 💛⭐️良心日本丼飯⭐️⭐️旺角黃店⭐️大勝丼地址: 彌敦道594-596號旺角新城5樓🍖大勝自選丼 (三文魚+帆立貝+蟹子) $96 (7/10)隨丼附送一個麵豉湯同一粒雪米糍,午市仲有88折!埋單80幾蚊就有一碗丼飯!不過佢嘅三文魚好似切到有d薄😖如果可以厚少少就好😖帆立貝同三文魚都好新鮮,但佢丼飯上面會有層飯素,同d魚生勁唔夾又會蓋過左壽司飯d醋味,有d怪😂下次黎食我應該會嗌走飯素先😖回頭指數: 🍧🍧🍧 🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
✨點樣食推介✨

💛五一懲罰祭 💛

⭐️良心日本丼飯⭐️
⭐️旺角黃店⭐️

大勝丼
地址: 彌敦道594-596號旺角新城5樓

回頭指數: 🍧🍧🍧 🍧(滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-06-02 3862 views
今日一開門15分鐘左右已經到達所以唔洗等位不過朋友未到,所以等埋佢嚟先落單唔知係咪岩岩開門,所以唔夠人手?見到樓面,落單嘅都係得一個人有少少可惜嘅係三文魚腩同油甘魚腩都無但係落單紙無刪去然後本身已經等左10分鐘先等到人落單,之後要改又要再等等到隔離個枱都食完走,我哋都重未落到單😓唔會有機會refill嘅茶🥲🥲吉列炸蠔 -58熱辣辣,好脆口蠔都大粒,唔會話一咬開就唔見咗粒蠔咁炸蟹肉奶油薯餅 -36Creamy嘅感覺,不過無咩大特別炸芝士軟殼蟹 -68上菜時見到係有少少失望因為同朋友想像嘅都唔係咁而且芝士純粹燒一燒個面影兩張相都已經硬返食落就係一塊芝士加軟殼蟹,芝士味不濃嚟到主角呢度有得自揀丼飯或者佢set好嘅丼飯但我同朋友都揀咗自選,因為可以食到哂想食嘅嘢🤣白醋飯,三文魚(二切),油甘魚(二切),劍魚腩(二切),炙燒穴子(一條),蟹膏(一份),三文魚籽(一份) -180無諗過係咁大碗😋蟹膏同三文魚籽份量好多,蟹膏好濃郁油甘魚同劍魚腩都唔錯朋友叫嘅白醋飯,三文魚(二切),油甘魚(二切),甘蝦(三隻),炙燒左口魚(四切),碎蔥呑拿魚腩(一份),蟹膏(一份),三文魚籽(一份) -244佢嘅co
今日一開門15分鐘左右已經到達
所以唔洗等位
不過朋友未到,所以等埋佢嚟先落單
唔知係咪岩岩開門,所以唔夠人手?
見到樓面,落單嘅都係得一個人
有少少可惜嘅係三文魚腩同油甘魚腩都無
但係落單紙無刪去
然後本身已經等左10分鐘先等到人落單,之後要改又要再等
等到隔離個枱都食完走,我哋都重未落到單😓

唔會有機會refill嘅茶🥲🥲

吉列炸蠔 -58
熱辣辣,好脆口
蠔都大粒,唔會話一咬開就唔見咗粒蠔咁

炸蟹肉奶油薯餅 -36
Creamy嘅感覺,不過無咩大特別

炸芝士軟殼蟹 -68
上菜時見到係有少少失望
因為同朋友想像嘅都唔係咁
而且芝士純粹燒一燒個面
影兩張相都已經硬返
食落就係一塊芝士加軟殼蟹,芝士味不濃

嚟到主角
呢度有得自揀丼飯或者佢set好嘅丼飯
但我同朋友都揀咗自選,因為可以食到哂想食嘅嘢🤣
無諗過係咁大碗😋
蟹膏同三文魚籽份量好多,蟹膏好濃郁
油甘魚同劍魚腩都唔錯

佢嘅comment係,一次過唔好叫咁多要送飯嘅嘢😂
但炙燒左口魚係上漏咗,好彩朋友睇一睇先開始食
俾錢時重有2粒雪米糍送
不過我唔明點解唔係起身埋單前俾
依家大家都戴口罩,其實抹好咀,戴返好個口罩就真係唔會想再除翻低咁企喺度食嘢😅
P.S. 嘢食整體係唔錯,不過員工嘅服務態度有待改善
有啲明明見到揮手都扮睇唔到
有個姐姐就長期皺眉,都會令到食客有啲唔係太舒服嘅感覺😓
2021-05-17
$260 (Lunch)
2021-05-29 296 views
呢間專食丼飯嘅黃店超受歡迎,我哋都排咗起碼半個鐘先食到,大家去之前記得訂位!食落比之前推介過嘅鐵火堂高質,刺身比較新鮮同大份,價錢都合理💛佢有白醋飯赤醋飯可選,本身都會配埋麵豉湯同甜品,加$20可以有埋沙律、前菜、飲品!不過全部飯都加咗好多飯素,搞到啲刺身都癡滿晒飯素,有少少影響味道😣▪️蟹籽沙律▪️沙律都有驚喜😳,大量蟹子喺面,配埋蟹柳同青瓜絲好開胃👍🏻 ▪️三文魚腩 $26▪️好肥美🤤,唔算好厚切,但油脂感好重😍▪️油甘魚 $28▪️本身想揀油甘魚腩,可惜個日賣晒😫,不過油甘魚質素都唔差💛▪️炙燒左口魚 $42▪️好肥美,好滑咁一啖啜左入口~😍▪️辣味三文魚 $22▪️正正常常,冇咩特別🤣▪️帆立貝 $48▪️帆立貝好大舊又新鮮🤤▪️碎蔥吞拿魚腩 $38▪️份量都幾多有45g,幾有鮮味,仲有紫菜可以包住嚟食!▪️日式唐揚炸雞 $48▪️呢個有驚喜😱,4件雞大大舊,上菜時熱辣辣,唔會有雪味,食落肉汁都好豐富😍

▪️蟹籽沙律▪️
沙律都有驚喜😳,大量蟹子喺面,配埋蟹柳同青瓜絲好開胃👍🏻

▪️三文魚腩 $26▪️
好肥美🤤,唔算好厚切,但油脂感好重😍

▪️油甘魚 $28▪️
本身想揀油甘魚腩,可惜個日賣晒😫,不過油甘魚質素都唔差💛

▪️炙燒左口魚 $42▪️
好肥美,好滑咁一啖啜左入口~😍

▪️辣味三文魚 $22▪️
正正常常,冇咩特別🤣

▪️帆立貝 $48▪️
帆立貝好大舊又新鮮🤤

▪️碎蔥吞拿魚腩 $38▪️
份量都幾多有45g,幾有鮮味,仲有紫菜可以包住嚟食!

▪️日式唐揚炸雞 $48▪️
  • 自選丼
2021-05-28 274 views
8/5/2021去咗食早飯 (大勝丼)(五一黃金周做緊八八折)(一次過自選自己鍾意食嘅嘢真係爽😈😈)(蟹膏同埋吞拿魚蓉,真係好好撈飯😋😋😋😋甜蝦同帆立貝好鮮味👏👏)(我承認我係比較貪心,因為蟹膏同埋吞拿魚蓉有啲互相搶咗對方嘅風頭,我諗下次我會揀其中一樣食會平均啲)加咗$20做set,有汽水飲、多咗個蟹子沙律 (味珍湯同埋前菜唔使加做set都已經有)除咗自選丼之外,menu內亦都有其他選擇,方便選擇困難症嘅朋友。😛
8/5/2021

2021-05-08
2021-05-25 212 views
大勝丼真係encore過好多次,今次揀咗自選飯去試👍🏻我揀咗三文魚腩蟹柳蟹籽魷魚,刺身真係好鮮甜,同醋飯好夾,而且醋味唔會過重,但好襯托到飯香,唔需要落好多豉油都ok因為唔會想掩蓋到本身嘅味🤤 三文魚腩啖啖肉,而且好厚身,油脂分佈好好但絲毫油膩感都冇👍🏻 好抵讚💫朋友揀嘅芥辣魷魚都好鮮甜好好味,配埋醋飯真係一流❤️ 而且大勝丼係良心餐廳,真係要不斷encore!
大勝丼真係encore過好多次,今次揀咗自選飯去試👍🏻

朋友揀嘅芥辣魷魚都好鮮甜好好味,配埋醋飯真係一流❤️

而且大勝丼係良心餐廳,真係要不斷encore!
2021-05-24 294 views
話說前2個禮拜介紹過呢間性價比超高嘅魚生丼飯,即刻有friend約我一齊再去食🤣咁我就趁機試埋自選丼飯!質素一樣出色,魚生新鮮而且份量一嘅都唔慳~白醋飯($10)可以無限添飯,啱晒大食嘅人海膽30g ($68)2碗飯嘅海膽唔同色澤,味道上都有啲唔同~深黃個隻海膽味重而且好creamy,淡黃色個隻就鮮甜好出,質地比較爽身啲~油甘魚 二切($28)好新鮮肥美,魚味好重~🦀蟹膏30g ($38)大大pat蟹膏令人好興奮,唔會好鹹,超濃郁!撈飯食真心正~帆立貝 四切 ($48)帆立貝本身肉厚+鮮甜,4片都係厚切㗎~吞拿魚 二切 ($42)魚味係重嘅,但冇乜油脂,食落比其他魚生遜色,冇乜特別。加$20配有沙律、飲品、麵豉湯同雪米糍~飲完第一碗麵豉湯後,發現原來佢係黑馬🤣配料好多片白蘿蔔同豆卜,飲落鮮甜而唔會死鹹,飲得出唔係一般用粉沖出嚟嘅湯,最後我同朋友都refill咗2次😂

白醋飯($10)
可以無限添飯,啱晒大食嘅人

海膽30g ($68)

油甘魚 二切($28)
好新鮮肥美,魚味好重~

🦀蟹膏30g ($38)
大大pat蟹膏令人好興奮,唔會好鹹,超濃郁!撈飯食真心正~

帆立貝 四切 ($48)
帆立貝本身肉厚+鮮甜,4片都係厚切㗎~

吞拿魚 二切 ($42)
魚味係重嘅,但冇乜油脂,食落比其他魚生遜色,冇乜特別。

大勝自選丼
2021-05-21
大勝自選丼
  • 厚切三文魚雙子丼
  • 自選魚生飯
2021-05-15 318 views
好味又抵食~ 《大勝丼》💛叫左火炙狂牛丼 $105同辛辣油甘魚丼 $105🥳先講下個火炙狂牛丼啲牛煎得好香唔韌,仲要勁濃蒜香,再撈埋個蛋汁食,so good!!推介🤩👍🏾👍🏾另外由於我懶得揀魚生所以就直接叫左辛辣油甘魚丼🐟,個油甘魚新鮮而且勁厚切!成舊肥肉咁厚🤣 加埋個辛辣汁幾開胃🌶,但味道有啲單調,所以大家可以叫車仔麵咁自選,揀番自己鍾意嘅魚生~😎😎ps. 有興趣食嘅朋友最好book枱,夜晚walk in大概都等左半個鐘~
好味又抵食~ 《大勝丼》💛

叫左火炙狂牛丼 $105同辛辣油甘魚丼 $105🥳

2021-05-12 295 views
天氣越嚟越熱🥵唔係幾想食熱辣辣嘅野,魚生飯係一個good choice~建議大家嚟食之前book定位先,walk in真係要排好耐㗎🤣呢到嘅丼飯超足料之餘仲好新鮮兼高質,嚟旺角必食!厚切三文魚雙子丼⭐️⭐️⭐️⭐️三文魚勁厚切而且色澤靚,好新鮮肥美,油脂感好重好香~三文魚子份量多又唔腥, 咬落去卜卜一聲,撈飯食一流👏🏻帆立貝大大粒,目測每粒嘅直徑有3-4cm,肉厚+鮮甜~白醋飯味道不過不失,成碗丼飯份量好大,主要係魚生多過飯好多😂比例大約7:3,正常女仔應該都食唔晒,每個飯都配有麵豉湯同雪米糍,性價比嚟講真心極高,我一定會encore🤪

厚切三文魚雙子丼⭐️⭐️⭐️⭐️

三文魚勁厚切而且色澤靚,好新鮮肥美,油脂感好重好香~
三文魚子份量多又唔腥, 咬落去卜卜一聲,撈飯食一流👏🏻
帆立貝大大粒,目測每粒嘅直徑有3-4cm,肉厚+鮮甜~
2020-08-02
2021-05-09 316 views
入到呢間日本嘢,初頭仲驚好貴,不過坐低見到有自選丼飯,見到都可以食得平平哋嘅,最近慳錢,想慳啲呀嘛,我揀咗鯖魚,玉子燒,油甘魚,午市有八八折計埋都係$67 ,都幾抵食嘅。食落去油甘魚都幾香,玉子燒都係照舊甜甜地,我最鍾意,鯖魚都好好食。玉子燒$20 +鯖魚$18 +油甘魚兩塊$28 +飯$10 無加一仲有八八折都食得過朋友食咗三文魚丼飯,勁多三文魚不過佢嗰個就貴啲成$148 ,佢話幾新鮮嘅。環境都幾好嘅算係坐得舒服,地方就腳,經過旺角可以去試吓。
環境都幾好嘅算係坐得舒服,地方就腳,經過旺角可以去試吓。
2021-05-04 289 views
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜”大勝丼 (旺角)📌 地址:旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓🕐營業時間:1200-2200📍分店地區: 旺角📝評價💬📢 魚生非常之厚切😍😍超級肥美💛💛💛真係望到都會流晒口水🤤🤤三文魚配帶子真係好中意💛魚生數量亦都好多😋😋😋呢個價錢有呢個質素同份量亦都非常之合理👍🏻😆雖然店舖嘅位置唔算特別多但係亦都好闊落大家都會坐得好舒服👍🏻👍🏻🤩超級黃店有好多唔同嘅資訊💛每款魚都有兩款😍😍都係厚切架😆😆真係每款魚都係好厚切 超級爆肥美😋😋好juicy 呀🤩特別係油甘魚❣️❣️ 有得自由配搭👍🏻👍🏻任君選擇🤩🤩總有可能拼到自己中意既口味💛💛🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #旺角美食 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfood
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜”大勝丼 (旺角)
📌 地址:旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓

🕐營業時間:1200-2200
📍分店地區: 旺角

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #旺角美食 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow旺角 #foodieksk旺角
在openrice 買了外賣,然後去拿。店內客人不多,有幾張吉枱。穿工作服的職員都很忙。有3位客人來了,想幫襯,問:有冇位。然後有個冇著工作服、橋住腳冇戴口罩食緊野嘅疑似職員答:量體溫、寫紙,然後入座。果3個客人再問:咁現在有冇位?冇位我地去第二間。該名疑似職員大聲重複:量體溫、寫紙,然後入座!該3名顧客答:咁即係有冇位呀?問你有冇位,答非所問。然後果3位客人就離開了。我從另一位友善、有著工作服嘅職員手上拎到外賣就跟他們3人一起搭𨋢離開了。如果我係果3位客人都會走,實在好無禮貌,問你有冇位又唔答,仲要態度奇差咁叫人量體溫,雖然係好食又抵食,但我都會考慮再幫唔幫襯。其實唔想做就唔好返工,唔洗咁樣態度嚟對客人嘅。
TakeAway
2021-04-25 331 views
.📍大勝丼📍香港旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓好久沒吃的日料,這次點了一個溫泉蛋唐揚炸雞丼飯(95hkd),是我個人比較推薦的一款,炸雞外脆裏多汁,皮很酥但不會扎口,上面淋的是甜甜的照燒醬很下飯,還點了個自選配料的生魚片丼飯,選了三文魚、八爪魚跟蟹籽,量給的很剛好,剛剛好可以配完整個飯,整體來說是挺滿足的❣#foodiblum日式
📍大勝丼
📍香港旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓

#foodiblum日式
2021-04-12 469 views
很喜歡到這間食魚生丼的餐廳,除了因為喜愛食日本菜和刺身外,還因為這裡的大勝自選丼上的刺身是可以自由點選的,首先先點選白醋飯($10)或赤醋飯($18),然後再點選自已喜歡的刺身,刺身選擇有30種,價錢由$18-$68不等,由魚類、貝類、蝦類以至鮑魚海膽等都有,同一款魚亦有分普通或腩位,一定可以揀選到心目中愛吃的魚生種類,而且豐儉由人。所有刺身都極鮮味,質素很高,份量也算多。另外,魚生款式選得越多,醋飯的份量就越多。碎蔥吞拿魚腩蓉 45g + 蟹羔 30g + 三文魚(二切) 蟹籽 30g + 蟹羔 30g + 甘蝦(三隻) + 北寄貝 (三切)
很喜歡到這間食魚生丼的餐廳,除了因為喜愛食日本菜和刺身外,還因為這裡的大勝自選丼上的刺身是可以自由點選的,首先先點選白醋飯($10)或赤醋飯($18),然後再點選自已喜歡的刺身刺身選擇有30種,價錢由$18-$68不等,

所有刺身都極鮮味,質素很高,份量也算多。
另外,魚生款式選得越多,醋飯的份量就越多。

2021-04-09
$130 (Lunch)
2021-04-07 522 views
雖然佢出名食魚生飯,幾十蚊就有一碗,好抵食!但疫情期間都唔敢食咁多生冷野😖所以叫咗丼飯,點知都一樣咁出色🥳提提大家,呢間位置唔係地舖,不過都有唔少人幫襯,大家最好打定電話去book位😚==============================🍱 大勝丼 @daikatsudon📍 旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓⏰ 星期一至日 12:00 - 16:00; 17:30 - 21:45==============================1️⃣ 【和風炸雞爆丼配溫泉蛋🥚】$95落單嘅時候店員有提醒炸雞🐔係即叫即炸,所以要等耐啲,而小編梗係唔介意啦,食好嘢係要等嘅🤪炸雞🐔一黎到嚇親我,勁大舊,食落熱辣辣同好脆,入面勁juicy同埋好厚肉,完全滿足我嘅口腹之慾🤤旁邊仲配咗個芥末醬,沾少少醬都覺得好刺鼻🤧不過配埋炸雞🐔可以解油膩,無咁罪惡🤭飯嘅份量都唔少,差啲食唔晒😅撈埋溫泉蛋食,超好味!啖啖都係用蛋汁包裹住嘅飯😋🍚(🔥 怒食指數:9/10)==============================🔥 評分:環境:8.5/10 味道:9/10性價比:7.5/10總分:8.3/10=
🍱 大勝丼 @daikatsudon
📍 旺角彌敦道594-596號旺角新城5樓
1️⃣ 【和風炸雞爆丼配溫泉蛋🥚】$95
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥 評分:
環境:8.5/10