在openrice 買了外賣,然後去拿。店內客人不多,有幾張吉枱。穿工作服的職員都很忙。有3位客人來了,想幫襯,問:有冇位。然後有個冇著工作服、橋住腳冇戴口罩食緊野嘅疑似職員答:量體溫、寫紙,然後入座。果3個客人再問:咁現在有冇位?冇位我地去第二間。該名疑似職員大聲重複:量體溫、寫紙,然後入座!該3名顧客答:咁即係有冇位呀?問你有冇位,答非所問。然後果3位客人就離開了。我從另一位友善、有著工作服嘅職員手上拎到外賣就跟他們3人一起搭𨋢離開了。如果我係果3位客人都會走,實在好無禮貌,問你有冇位又唔答,仲要態度奇差咁叫人量體溫,雖然係好食又抵食,但我都會考慮再幫唔幫襯。其實唔想做就唔好返工,唔洗咁樣態度嚟對客人嘅。
TakeAway