3 day(s) ago 0 views
佐敦搵食很方便,這天便跟朋友走入了茂林街這條小巷,在「咖哩葉」開大餐,想不到每道菜都展現印度烹飪的精髓和多樣性。無論是喜愛辛辣口味還是素食選擇,這些菜餚都能帶來滿足的食欲和美味的體驗。Chicken Tikka($118)雞肉先經過醃製,再用優秀的印度香料混合物,如孜然、紅辣椒粉、薑蒜醬等,以增添風味。雞肉再被烤至金黃色和多汁。這道菜的口感嫩滑,帶有深厚的香料味道。Aloo Gobi($88)一道經典的北印度蔬菜菜餚,主要以馬鈴薯(Aloo)和花椰菜(Gobi)為主要成分。馬鈴薯和花椰菜會被炒煮至微軟,並加入洋蔥、蒜末、薑末和一系列的香料,如孜然、薑黃粉等。這道菜香氣四溢,馬鈴薯和花椰菜的自然甜味與香料的味道相得益彰。Chana Masala($88)一道以鷹嘴豆為主要成分的印度菜。鷹嘴豆會先被浸泡和煮熟,然後與番茄、洋蔥、薑蒜醬和一系列香料煮炒在一起。鷹嘴豆的濃郁口感和香料的結合,香料的味道豐富而深厚,為這道菜帶來了獨特的風味。Jeera Rice($48)一道以香料孜然為特色的印度米飯。米飯會先被炒至微黃,然後加入孜然、鹽巴和其他香料,並以清水煮熟。米飯顆粒分明,口感軟綿,而孜然為

Chicken Tikka($118)

Aloo Gobi($88)

Chana Masala($88)

Jeera Rice($48)
一道以香料孜然為特色的印度米飯。米飯會先被炒至微黃,然後加入孜然、鹽巴和其他香料,並以清水煮熟。米飯顆粒分明,口感軟綿,而孜然為整道菜帶來了芳香和微辣的風味。搭配 Chana Masala及Aloo Gobi食用,味道一流!

Mango Lassi($58)
口感順滑,芒果的甜味和酸奶的酸味完美融合在一起,是在炎熱的夏天消暑的絕佳選擇。

咖哩葉 (佐敦)
地址:佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地舖
餐廳其中一款超級特別嘅印度羊肉煲仔飯,真係令人回味無窮。佢由嫩滑多汁嘅羊肉同香料熬煮而成,每一口都帶有濃郁嘅印度香料風味,令人難以忘懷。煲仔飯嘅米飯更係口感香糯,每一粒都吸收咗印度香料嘅滋味,入口即化,仲有好多好好味嘅雞蛋喺入邊一齊食.另外,餐廳仲有一款受歡迎嘅鷹嘴豆咖喱。呢款咖喱以鷹嘴豆為主要材料,加入濃郁嘅印度香料,烹調出一碗香氣撲鼻嘅咖喱湯。鷹嘴豆入口軟綿,咖喱湯滑嫩開胃,真係一道令人食指大動嘅佳餚。超中意食Naan薄餅既我,一望到餐廳嘅洋蔥薄餅同羊肉餡薄餅就忍不住都叫!洋蔥薄餅上面鋪滿了酥脆嘅洋蔥絲,薄餅底部烤得香脆,每一口都彷彿帶你去到印度嘅街頭小攤。而羊肉餡薄餅則以嫩滑多汁嘅羊肉為餡料,配合薄餅皮一同入爐烤製,肉香四溢,口感豐富,羊肉餡薄餅真係第一次見到有!超好食!最後,印度咖喱餐廳嘅招牌飲品之一,即係鹹乳酪lassi。鹹乳酪lassi係由酸奶同少許鹽攪拌而成,飲落去酸酸甜甜,帶有微微嘅鹹味,非常清涼解渴。喺熱辣嘅印度菜餚之間,飲杯鹹乳酪lassi絕對可以消暑又解膩。

Curry Leaf Indian Cuisine😍😍😍 Looks yummy💫..估唔到係佐敦一角,都埋藏着一間正宗地道印度菜🇮🇳 有驚喜呢!呢間傳統印度餐廳🍽,裝修、氣氛滿有印度風情。主打北印度菜,適合不吃辣的朋友,提拱不同款式的印度菜餚及印度特色飲料,價錢又抵食,真的很值得一試喔!🔸莫卡拉羊肉 $148印度煲仔飯唔好細佢煲仔細細,材料十足,又係勁多羊肉超級足料,加上印度香料🌿 令成煲飯好香又出色,羊肉份量十足而且有羊羶香味,肉質鬆軟。🔸Butter Chicken牛油咖喱雞 $118蕃茄汁濃醬燒碳烤無骨雞塊超惹味香濃,雞塊🐥 像乳酪般嫩滑。另有乳酪可作蘸點🤍,另有一番風味。🔸Keema Naan 羊肉餡餅 $38羊肉薄餅 minced lamb 餡料豐富,麵包皮煙韌有咬口,蘸點咖喱很好吃。🔸Mango Lassi $58印度芒果奶昔,傳統印度特飲 必試💛!呢間印象菜真的可以再encore🥳!..×××××ש佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地舖..

🔸莫卡拉羊肉 $148
印度煲仔飯

🔸Butter Chicken牛油咖喱雞 $118
蕃茄汁濃醬燒碳烤無骨雞塊

超惹味香濃,雞塊🐥 像乳酪般嫩滑。

另有乳酪可作蘸點🤍,另有一番風味。

🔸Keema Naan 羊肉餡餅 $38
羊肉薄餅 minced lamb
餡料豐富,麵包皮煙韌有咬口,蘸點咖喱很好吃。

🔸Mango Lassi $58
印度芒果奶昔,傳統印度特飲 必試💛!

呢間印象菜真的可以再encore🥳!
×××[咖哩葉 -Curry Leaf]×××
©佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地舖
-羊肉咖哩角 (3pc)($78)Mutton Samosa 油炸免治羊肉|青豆|辣薯蓉|堅果三角酥味道食落有點辣😉但好吸引,食果陣可以點個醬汁,羊肉碎無咩羶味,可以被濃烈香料味蓋過😍-瑪莎拉咖哩雞 ($118)Chicken Tikka Masala 濃醬燒碳烤無骨雞塊咖哩味好香,十分惹味❤️而且雞肉好滑,食落唔算鞋身,咖哩有少少辣味😋有濃濃的香料😝真係唔錯!食咖哩雞一定要配薄餅🫓-印度薄餅($28)Naan個薄餅好好食,配咖哩雞食真係一流🫓好味道,口感鬆軟😎-Mango Lassi ($58)印式奶昔(芒果味)🥭Banana Lassi ($58)印式奶昔(香蕉味)🍌兩杯奶式都真係好好飲,順便解辣😆芒果味和香蕉味都幾突出,飲落都唔係好甜,creamy,好fresh🫶🏻-Name🏠:咖哩葉Curry Leaf Indian CuisineLocation📌:佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地舖(港鐵佐敦站 B1 出口, 步行約4分鐘)價錢💰:Mutton Samosa (3pc)($78), Chicken Tikka Masala ($118)Mango Lassi ($58),

羊肉咖哩角 (3pc)($78)
Mutton Samosa
油炸免治羊肉|青豆|辣薯蓉|堅果三角酥

瑪莎拉咖哩雞 ($118)
Chicken Tikka Masala
濃醬燒碳烤無骨雞塊

印度薄餅($28)
Naan
個薄餅好好食,配咖哩雞食真係一流🫓好味道,口感鬆軟😎

Mango Lassi ($58)
印式奶昔(芒果味)🥭
Banana Lassi ($58)
印式奶昔(香蕉味)🍌

Mango Lassi ($58), Banana Lassi ($58),Naan($28)
2024-03-25 35 views
⭐️Chicken seekh kebab 雞肉卷⭐️用鐵板上烤雞肉卷,一上枱香氣撲鼻,免治雞肉夠晒juicy,裏面有夾雜着滿滿嘅芫荽香氣,雞肉滲透著印度嘅辣椒味道😋⭐️Mutton Korma 白咖喱羊肉⭐️本身都好鍾意食Korma 咖喱,因為香氣比較重,又唔辣。用上堅果,黃油同埋奶油炮製而成,風味馥郁、溫和、滑順、充滿堅果香味。咖喱裏面仲有粒粒堅果。份量都比較足,嫩滑嘅羊肉起碼都有八件,足夠二人份量。⭐️Lachhadar paratha 全麥手工抓餅⭐️食印度咖喱,一定要配上印度烤餅,呢間印度餐廳,烤餅款式都比較多,第一次試配食全麥抓餅。味道非常好,麥味重又不失烤餅同咖喱互相輝映嘅作用,好match , 食很又比較健康👍😋⭐️Mango lassi & soda water ⭐️Mango Lassi 係印度菜嘅招牌飲品,每次都會叫。佢嘅乳酪特別重,又不必茫果的甜味。酸酸甜甜,中和返咖喱嘅味道。
⭐️Chicken seekh kebab 雞肉卷⭐️

⭐️Mutton Korma 白咖喱羊肉⭐️

⭐️Lachhadar paratha 全麥手工抓餅⭐️

⭐️Mango lassi & soda water ⭐️
2024-03-25 40 views
小食係黑椒脆餅,薄薄脆脆,微辣小咸香,好香口。搭配薄荷乳酪醬,好開胃。燒烤拼盤非常之豐富同吸引,一嚟到真係熱辣辣,檸檬都係好辣手!如果鍾意食肉或者人多嘅話就一定要叫呢個。魚柳魚肉軟滑無骨,雞肉亦都唔會好乾,羊肉假同羊肉卷一啲臊味都冇,非常之容易入口!餐廳嘅氣氛同環境座位都非常之舒適,雖然舖頭位置唔係好明顯,但跟住地圖嚟都好容易搵到。鬧市中帶點寧靜。特別係而家呢啲天氣,搵個舒服又安靜嘅地方唞吓都唔容易㗎。

咖哩葉 (佐敦)佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下食物推介:咖哩雞 $118,牛油薄餅 $28,印度瑪沙拉茶(小壼) $28咖哩雞:這是咖哩烹調的無骨雞塊,咖哩的香氣在上枱時彌漫而出,令人垂涎欲滴。咖哩偏向辛辣和濃郁的口味,非常惹味,無骨雞塊吃起來很方便,雞肉的嫩滑口感和咖哩的香料相融合,每一口都能品嚐到豐富的風味!牛油薄餅:這是牛油風味的發酵千層軟烤餅,牛油為烤餅增添了濃郁的奶香味。這種香氣和滑順的牛油口感使每一口都充滿了美味。薄餅有輕盈多層的口感,鬆軟且有彈性,用來點咖哩汁食味道一流!印度瑪沙拉茶:這是由印度瑪沙拉的香茶沖製,並混有特製香料,濃郁的香氣撲鼻而來,口感豐富而圓潤,加入奶和糖後,茶變得更加濃稠和甜美,讓人回味無窮!
咖哩葉 (佐敦)
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下

2024-03-20 45 views
今日同女朋友去左咖喱葉食晚飯,一入去到感覺好有印度feel,四周圍都佈置得好優雅,有情調 間餐廳設有兩層,店員安排我們上二樓坐,我們坐低左之後,侍應幫我們斟水,我們四周影下相打下卡,之後看看菜單啦,我們叫左素食咖喱角 燒烤雞肉卷 芝士薄餅 咖喱羊肉首先來左素食咖喱角,呢款食物係印度傳統民間小食,皮唔太厚 ,入面熱辣辣,散發出濃烈的咖喱味,裏面仲有薯仔粒 而且仲配搭埋酸甜令人醒胃的梅汁,簡直係好完美既印度前菜👍第二樣就係燒烤雞肉卷,侍應一放上枱 ,已經散發好香噴噴既雞肉燒烤味,第一啖食落口,免治雞肉好鮮嫩野味,雞卷入面仲有檸檬碎葉 辣椒粉 葱粒,另外配上檸檬俾你吱D檸檬汁落雞卷!食落去成個感覺真係好清新,好有 BBQ同田園風味!好足料,食完都有點飽😋第三樣就係咖喱羊肉 入得呢間餐廳當然食呢度既印度正宗咖喱😋 我們叫左少辣,所以感覺冇乜點辣,但真係好重咖喱味,帶有少少香甜,好正👍 羊肉冇乜騷味同啖啖肉,咖喱羊肉真係值得一試 👍第四樣就係芝士薄餅同羊肉餡餅 終於都可以食到呢度正宗印度薄餅啦!唔叫就真係執輸啦! 剛剛烤出來新鮮熱辣的薄餅,一聞就感覺香噴噴,食落D好香煙韌,可以配上咖喱羊肉的咖喱

第四樣就係芝士薄餅同羊肉餡餅 終於都可以食到呢度正宗印度薄餅啦!唔叫就真係執輸啦! 剛剛烤出來新鮮熱辣的薄餅,一聞就感覺香噴噴,食落D好香煙韌,可以配上咖喱羊肉的咖喱汁,呢D真係正宗印度食法價錢亦都好便宜,我食左三塊已經飽到上心口!尤其係芝士薄餅,好重好香芝士味食左兩件已經好飽!羊肉餡餅雖然冇乜羊肉,但都好有水準👍
2024-03-18 49 views
一直唔知佐敦有呢間印度菜!去到亦見到好多印度朋友幫襯緊 相信真係幾正宗😆仲有兩層高 可以慢慢食慢慢坐Lamb Seekh Kebab 燒烤羊肉卷 $148本身以為係卷餅🌯原來係原條肉卷 肉質幾軟熟 用鐵板上有風味又熱辣辣 羊味濃而不膻🤤——Veg Momos 素菜餃子 $68抵食!成10隻🥟可以揀蒸/煎 餡料好足 外皮少少煙韌 就算蔬菜餡都有少少汁 好味喎——Chicken Tikka Masala 瑪莎拉咖喱雞 $118Cheese Naan 芝士薄餅 $38點可以唔食咖喱🍛呢個醬汁第一次試 幾濃幾creamy 味道幾獨特 但唔奇怪 唔算辣 雞都好滑 配naan食一流 Naan本身都好厚好重麵粉香 麵團入面夾住啲芝士 香口軟熟😍

Lamb Seekh Kebab 燒烤羊肉卷 $148

芝士薄餅

瑪莎拉咖喱雞
芝士薄餅
2024-03-16 21 views
這間位於佐敦的【咖哩葉】,主打印度咖哩,另有多款清真認證食物供應,而且價錢公道,款式甚多。炸芝士球芝士表面炸至金黃香脆,有點似麥樂雞,點上燒烤醬,芝士煙煙韌韌。Chicken Tikka烤雞表面醃上多種印度香料,烤至陣陣焦香,並以鐵板盛載,保持熱辣辣,雞肉入口惹味,而且又不會太乾。Butter Chicken咖哩雞帶微辣,香料味十足,而且有點甜香中和辣味感,配上薄餅更添風味。原來有印度煲仔飯,真係第一次見,下次可以試一試。

炸芝士球

Chicken Tikka

Butter Chicken

原來有印度煲仔飯,真係第一次見,下次可以試一試。