2022-11-24 1165 views
💁‍♀️💁‍♂️28/10/2022(Fri), Dinner🍽同A先生一齊左咁耐❤~我地好少去食印度菜~今晚突然好想食下印度既簿餅同咖喱🍛~由於我地兩條友仔💁💁‍♀️都唔在行~A先生初初搵左D重慶大廈上樓既印度餐廳~搵搵下發現到呢間位於佐敦既印度菜餐廳~都好似唔錯咁😋~就決定今晚過黎試一試嘞❤~💁‍♀️💁‍♂️今晚我地Order左:🔆印式香辣秋葵(Bhindi Masala) $98秋葵切粒,連埋紅椒香料去煮,辣辣地🌶都好香口惹味,呢種方式煮既秋葵就淋身一d,我地就比較喜歡爽少少既。🔆爐烤釀蝦 (Tandoori Prawn) $248大蝦🦐由乳酪、印度香草同埋印度香料醃制過,再烤熟放上鐵板上枱,鐵板既熱力令到大蝦上枱時保持住溫度,可惜蝦肉唔夠結實彈牙,影響咗少少口感🤔。🔆牛油咖喱雞 (Butter Chicken)🧈🐔 $118味道相對上溫和既一道菜式,咖喱汁入口creamy帶蕃茄味,雞肉🐔亦都嫩滑好食,個汁用嚟點naan食又係食唔停口🤤🤤🤤🤤。🔆牛油薄餅 (Butter Naan)🌮 $28薄餅烤得邊位微脆而又帶煙韌😍,再加上牛油香味,就咁食都已經好好食,配牛油咖喱時點埋咖喱汁食又得😋🌮。

💁‍♀️💁‍♂️今晚我地Order左:
🔆印式香辣秋葵(Bhindi Masala) $98
🔆爐烤釀蝦 (Tandoori Prawn) $248
🔆牛油薄餅 (Butter Naan)🌮 $28
🔆Mango Lassi 🥭 $58
芒果味道香甜,入口順滑又大杯,用嚟配咖喱解辣都一流👍。
🔆Stella生啤 $58
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤(3/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤(3/5)
👉餐廳環境/坐位都好寬敞👍~臨近萬聖節~店家都有細心佈置👻👻👻~好有氣氛☠☠☠
👉店員都好有禮貌~
👉係比較遜色既係爐烤釀蝦~因為價錢都唔平~蝦肉唔夠結實~但又未去到“梅”~呢個位確實有d失望🥲
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

2022-10-28
$400 (Dinner)
2023-02-09 317 views
🫶🏻Chicken Saagwala 菠菜咖喱雞個樣好唔討好,成PAT野咁,味道除咗咸咗少少之外都幾有驚喜,平時好少見呢個菜色,雞就冇乜特別🫶🏻Naan鍾意食NAAN嘅我叫咗Butter and Garlic, 覺得味道還好,但口感一般,比較薄一啲,咬落口冇乜層次
🫶🏻Chicken Saagwala 菠菜咖喱雞
Chicken  Saagwala

🫶🏻Naan

2022-12-14 425 views
天氣涼涼地又好耐冇食印度菜,所以今日帶咗一位朋友去呢間咖喱葉。之前都聽過佢哋做好多義工同埋慈善嘅嘢好似派口罩,喬寶寶都好鍾意呢間野,佢都幫襯原來同老細好 friend。一坐低,就有啲印度脆餅,點咗啲青醬,幾正。我哋就order左火燒醉蝦,餐廳員工就會擺啲酒上去然後會點火,好特別,又勁好味!再加埋佢哋招牌雞肉煲仔飯同埋咖喱牛油雞加 Garlic Naan,食完之後飲埋杯芒果奶昔,真係冇得彈!其實食到咁多印度餐廳,依家個水準都好高,價錢又無出邊咁貴,非常推薦大家試吓!
一坐低,就有啲印度脆餅,點咗啲青醬,幾正。
雞肉煲仔飯
火燒醉蝦
2022-12-14
$250 (Dinner)
雞肉煲仔飯
火燒醉蝦
  • 咖喱牛油雞
2022-11-21 470 views
咁啱星期日係佐敦出沒 就試下新嘢行去搵間餐廳仲兜左陣 因為係橫街 環境都幾清幽事緣我地兩個人4點幾先食左嘢 所以都唔算係太餓既狀態叫唔到太多但overall嘢食同嘢飲質素都幾好羊肉咖哩角個皮好脆 一咬開就聞到羊果陣味平時我唔算好好羊肉 但呢個食食下又幾惹味 雖然無咩咖哩味個汁酸酸地同個咖哩角又幾夾牛油咖哩雞呢個真係一流個咖哩有少少辣 勁creamy 非常香d雞好淋 唔會又乾又鞋食食下發現我地得3塊naan太少 會浪費左d咖哩汁叫多個白飯($28)點知原來黎到係一大兜印度米好得意 粒粒分明又幾好咬口就咁用d咖哩汁送又食左一大碗飯嘢飲我地叫左mango lassi 同banana lassi兩杯都好正 又唔會好甜banana lassi有驚喜 不過應該加左好多冰落去打 有d凍最後可以講一講餐廳放係檯面支蒸餾水係收費的($18) 我地都係埋單先知XD
咁啱星期日係佐敦出沒 就試下新嘢
呢個真係一流
個咖哩有少少辣 勁creamy 非常香
d雞好淋 唔會又乾又鞋
食食下發現我地得3塊naan太少 會浪費左d咖哩汁
叫多個白飯($28)
點知原來黎到係一大兜

Garlic Naan
Butter Chicken
Mutton Samosa
2022-11-20
$212 (Dinner)
Mango Lassi
Banana Lassi
Butter Chicken
  • 牛油咖哩雞
2022-09-04 973 views
平時都好鍾意食印度菜,但今次係第一次食印度煲仔飯,估唔到咁好食😂平時我哋食開嘅中式煲仔飯,通常啲餸喺面,但呢個印度咖哩雞煲仔飯啲餸係喺底嘅~一上枱熱辣辣,但心諗咁細煲嘅…係咪啲餸分開上?但點知食落都幾飽,煲底咖哩雞嘅份量都好足。我哋兩個女仔去食,除咗叫煲仔飯,仲叫咗個鐵板西蘭花🥦,最驚喜係西蘭花原個上!😂😂😂個西蘭花加咗芝士,焗香咗,加埋番石榴粒,味道非常特別,超級好味!而且仲有雕花蕃茄伴碟~推介大家要試下!

2022-08-29 545 views
看YouTuber 介紹來了這間印度餐廳菜式選擇多、份量亦多吃了一道乳酪煲仔飯、 感覺新鮮特別最欣賞paani poori 、 好吃! 結帳時餐廳人員說寫review會有95折於是成就了這篇報道餐廳服務絕對有進步空間不過應該冇機會再去感受
看YouTuber 介紹來了這間印度餐廳
菜式選擇多、份量亦多
吃了一道乳酪煲仔飯、 感覺新鮮特別
最欣賞paani poori 、 好吃!

結帳時餐廳人員說寫review會有95折
於是成就了這篇報道
餐廳服務絕對有進步空間
不過應該冇機會再去感受

• Garlic Naan
2022-08-17 1769 views
星期六喺佐敦打完羽毛球好肚餓,走咗去附近橫街搵嘢食,朋友帶我去食正宗的印度菜,佢好鍾意睇印度電影,仲愛上食印度菜,Curry Leaf 店舖細細有樓上雅座,裝潢精緻有特色,坐樓下 Bar枱 就可以飲杯野傾下計。原來都有唔少外國人幫襯,食物質素應該都唔錯,上網睇吓有咩推介,網友們都說必點 芒果奶昔、印度煲仔飯,一於就試吓啦!INDIAN LASSl 印度奶昔MANGO AAMB $58芒果奶昔 天氣熱辣辣飲杯Lassi 果然係清涼解暑,必飲芒果奶昔,拉花好細心,入口香滑順喉,甜度適中,口感好豐富又 creamy,仲有清甜的芒果香味,新鮮乳酪酸甜好夾,好好飲好開胃。咖哩菜特別菜單POT BIRYANI 印度煲仔飯Chicken Hyderabadi $138海德畢雞肉煲仔飯正宗印度餐廳第一次食印度煲仔飯,呢個推介幾得意,煲仔好熱可以保持食物溫度,面頭鋪滿印度香飯,粒粒飽滿,下層放滿咖喱雞肉,嫩滑雞肉,份量都好多,雞肉醃得好入味,香料好有層次,帶有香濃咖喱微辣的香。飯、雞肉仲有特製乳酪沙律醬混和,色香味俱全,食落又真係幾惹味。總括環境舒適,食物味道很好,嘗試印度菜很特別,值得推介!

INDIAN LASSl 印度奶昔
MANGO AAMB $58
芒果奶昔

咖哩菜特別菜單
POT BIRYANI 印度煲仔飯
Chicken Hyderabadi $138
海德畢雞肉煲仔飯

總括環境舒適,食物味道很好,嘗試印度菜很特別,值得推介!

$200 (Lunch)
  • Mango Lassi
  • 海德畢雞肉煲仔飯
2022-08-16 567 views
🄲🅄🅁🅁🅈 🅃🄸🄼🄴 🍛 Felt like having some Indian cuisine and some curry time, and found this little restaurant hidden in Jordan 😊 Super authentic and would highly recommend! For appetizers, I tried their 𝙋𝙖𝙖𝙣𝙞 𝙋𝙤𝙤𝙧𝙞 which was really special - definitely an Indian signature appetizer! It comes in a few crispy shells, with mashed spiced potatoes and mixed tamarind sauce inside 🥔 For mains, I would recomend their 𝙏𝙖𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧𝙞 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 🐥 and 𝙂𝙤𝙖𝙣 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 🐟 And of course, curry has to go with 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙉𝙖𝙖𝙣 🍞 to
🄲🅄🅁🅁🅈 🅃🄸🄼🄴 🍛

Paani  Poori

For mains, I would recomend their 𝙏𝙖𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧𝙞 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 🐥 and 𝙂𝙤𝙖𝙣 𝙁𝙞𝙨𝙝 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 🐟 And of course, curry has to go with 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙉𝙖𝙖𝙣 🍞 too! The sauce used to prepare Tandoori Chicken is mainly yogurt and Indian spices, not spicy at all😊 And the sauce for Goan Fish Curry is made with coconut milk 🥥
Tandoori  Chicken
Garlic  naan
Goan  Fish Curry

𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 is my favourite drink in Indian cuisine 🥭 Creamy and yogurty 😋
Mango  Lassi
  • Garlic Naan
  • Goan  Fish  Curry
  • Tandoori  chicken
2022-08-16 503 views
上一次黎食已經一年前有多,係同大學同學聚舊黎食印度野🫣以前唔知印度野好易飽,會叫好多食唔曬😣今次再黎到Curry Leaf (佐敦)食lunch, 叫到份量剛剛好🤤Chicken Tikka Masala $118瑪莉拉咖哩烤雞配左獨特嘅香料味,唔算好辣,雞肉肉質鬆軟,容易入口,配上芝士餡餅有汁非常夾👍🏻Aloo Gobi $88另外叫咗一款咖喱素菜,主要係咖喱薯仔,相對Tikka就比較大眾化口味,係經常食到既印度咖喱🍛另外仲有椰菜花,我個人都幾鐘意呢款👍🏻😋Cheese Naan $38芝士餡餅🥙都煎得好脆,芝士味唔算好重,夾咗咖喱雞同埋咖喱椰菜花,口感味道層次豐富😀偶爾食下印度野,其實都唔錯🥳

Chicken Tikka Masala $118

Aloo Gobi $88

Cheese Naan $38

偶爾食下印度野,其實都唔錯🥳
2022-08-05 274 views
今天約了朋友吃飯,她帶我去試正宗的印度菜,想不到這裏的食物味道很好,我們嘗試了印度的街頭小食,感覺脆脆的,配上薄荷汁,口感很特別,味道也十分不錯。朋友說網上介紹了不少菜式,可是我們只有二人,未能一次過嘗試。必點菜:- 牛油雞- 蒜蓉薄餅- 茄汁芝士咖喱- 芒果奶昔環境舒適,值得推介今天我和朋友來試新菜,想不到這裏的食物食物味道很好,我們嘗試了印度的街頭小食,原來很不錯很特別。

必點菜:
- 牛油雞
- 蒜蓉薄餅
- 茄汁芝士咖喱
- 芒果奶昔

2022-07-26 346 views
最近天氣太熱了,特別想喝芒果Lassi, 所以下班就過來Curry Leaf 🍃 ,refresh 一下,也提亮一下心情。最近吃肉比較多,吃些咖喱,可以換一個口味,人就是這樣喜歡變化,喜歡新的體驗。Aloo Baigan Masala$88.薯仔茄子匯炒之後,味道層次分明又有營養,配上烤餅,特別入味。每次來必點菜式,簡單卻很有風味Garlic naan$28.蔥油烤餅,新鮮出爐MANGO AAMB$58.0今晚最愛❤點亮我的心情,賦予我能量咖哩葉佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下

Aloo Baigan Masala$88.

Garlic naan$28.
蔥油烤餅,新鮮出爐

MANGO AAMB$58.0
今晚最愛❤點亮我的心情,賦予我能量

咖哩葉
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
2022-07-25 299 views
本身好少食印度野,今日行過佐敦一帶,太熱了,見到間餐廳幾企理就入咗去。職員首先會比胡椒餅我哋食,佢哋嘅胡椒餅俾我之前食嘅胡椒味更加濃,少少辣印度煲仔飯平時香港煲仔飯就食得多,原來印度都有類似嘅食物🤣🤣🤣一拎到出嚟好得意,見唔到啲雞肉,原來佢同我哋平時食開嗰啲好唔同。下面放滿咖喱雞肉,雞肉份量好多,有7件左右,即係接近半碗。上面先至係飯,雞肉本身帶有香濃咖喱汁,所以我哋首先將飯同雞肉混和,而且仲配有佢哋特製嘅沙律醬。香味俱全又惹味,店員送到時熱騰騰😉芒果奶昔大杯得好緊要,所以我同朋友仔兩個都夠飲,芒果味道香濃,但係甜咗少少。上面仲有拉花✨✨✨

印度煲仔飯

芒果奶昔
2022-07-24 242 views
佐敦食肆對我黎講一啲都唔陌生不過茂林街呢間正宗印度餐廳就真係第一次光顧,餐廳工作人員全部應該都係印度人,見佢地有個special menu 推薦煲仔飯幾得意,煲仔飯就食得多啫印度煲仔飯本人就真係大鄉里未食過啦,印度菜當然唔少得咖哩啦,佢地咖哩都有好多種口味店員就推薦我試原味或者白咖哩,我一於就試原味咖哩羊好似穩陣啲,羊肉份量都唔少羊肉軟滑腍身好味點完菜店員先送上一客印度胡椒餅~呢個胡椒餅好好食脆卜卜又好香胡椒味👍😋雞肉煲仔飯~幾特別一食落口就感覺到有好多種香料少少辣😋原味烤餅Naan~食咖哩唔少得好味👍😋