蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)

Crab Fairy (Lung Kong Road)
2021-06-10 1659 views
去九龍城買完野…諗下去邊開飯…經過蟹仙…咁擇日不如撞日…就食海鮮蒸鍋。因為之前都食過蟹仙好好味。坐低望下Menu, 豐儉由人…300又有400又有…因為同朋友都好鍾意食蟹…就點左個$499餐…因為呢個餐有兩隻蟹😍😍😍。呢度好有彈性…店員話糕蟹同奄仔蟹今日都好靚…主動提議可以每樣一隻咁就試齊哂。其他海鮮就有月亮貝…刀背…美國青口…半條東星…越南虎蝦。我就好貪心加左隻本地龍蝦😍…食完海鮮就到肉類…有安格斯牛肉…豚肉…蟲草雞…芝心小籠包…醬爆牛丸…爆汁貢丸…少少菜…食定所有野仲有排骨粥、之後仲有椰汁燕窩…真係好鬼飽。首先蒸左條魚先…東星肉質好嫩滑…半條真係唔夠喉😋😋。跟住介紹下呢度既貝類海鮮…月亮貝…刀背同美國青口…店員話所有都係野生(見到黐住d海草)…美國青口比平時食到既青口大隻…口感有d似蠔…月亮貝就好鮮甜…肉質好嫩…刀背就比較有咬口…所有貝類都好重海水味…到主角之一既蟹啦…見到糕蟹同奄仔都爆哂糕…未食都覺得好好味…鍾意食蟹呢個餐啱哂。糕蟹d糕好似鹹蛋黃咁…好香…呢種糕就會比較實。奄仔d糕就剛剛相反…流心蛋咁…好香好creamy。未蒸時…見到有d糕係綠色既…店員解釋呢個奄仔蟹係呢個少域食

首先蒸左條魚先…東星肉質好嫩滑…半條真係唔夠喉😋😋。

到主角之一既蟹啦…見到糕蟹同奄仔都爆哂糕…未食都覺得好好味…鍾意食蟹呢個餐啱哂。糕蟹d糕好似鹹蛋黃咁…好香…呢種糕就會比較實。奄仔d糕就剛剛相反…流心蛋咁…好香好creamy。未蒸時…見到有d糕係綠色既…店員解釋呢個奄仔蟹係呢個少域食齋…所以糕變左綠色…奄仔既糕同糕蟹唔到…除左香之餘仲好creamy…用羹食好正…呢個綠色糕味帶甘甜…好正。食完糕就到蟹肉…真係乜野醬汁都無點過…原味已經好鮮甜

食完就到另一位主角龍蝦出場…d肉質好彈牙…味鮮甜…

食完就到肉類…味道都唔錯…要提下個蟲草花蒸雞…好有雞味…肉質好有咬口。

食完咁多肉同海鮮…係時候食番碗粥。所有精華都落哂煲粥度😋😋😋…好鬼好味…隊左3碗

食完其實都好飽好飽…之後仲有椰汁燕窩做糖水。好香椰汁而且唔會太甜…

今次所有食物都保持到水準…最緊要食材新鮮就好好味。店員蒸野時候拿捏得好好…

如果鍾意食海鮮…誠意推介呢個餐

除左食物新鮮好味…店員服務好好…價錢好合理
  • 奄仔蟹
嚟到香港嘅美食天堂九龍城,想搵好嘢食一啲都唔難~今次蕃薯妹又嚟試吓呢間蒸海鮮專門店呢間「蟹仙」有幾間分店,之前試過新蒲崗同埋尖沙咀分店,兩次都非常滿足,所以對佢哋嘅品質同服務都有信心。同其他分店一樣,門口一定有大大隻招牌蟹,非常吸睛。佢哋嘅套餐有好多選擇,適合唔同胃口同埋喜好嘅食客,最驚喜係見倒有兒童餐,帶小朋友嚟食就唔使擔心小朋友無嘢好食喇由於我哋太耐無食過海鮮大餐喇 最後決定食最豐盛嘅「刁鑽海鮮套餐」$688一位。跟住落嚟我哋好似食緊殘廢餐咁,全程有專人招呼,幫食客續樣海鮮放入去蒸爐度蒸、計時,蒸好之後夾埋俾你,服務真係一流小食我哋揀咗蟹黃青瓜,原來咁樣食青瓜好好味!店員奉送炸魚皮,餸酒一流凍食野生大瀨尿蝦,真係好大條,好多肉!八頭南非鮑魚、越南大虎蝦、北海道生蠔、紐西蘭月亮貝黃膏肉蟹、澳洲龍蝦、野生琵琶龍蝦完全未食過琵琶龍蝦,店員推薦話好多食客都鐘意食,味道比起澳洲龍蝦更鮮甜,我覺得食落去似大蝦嘅味道。龍蝦都唔細隻,鮮甜彈牙!痴線咖啲膏多到咁!而且仲好多肉食,好甜。冰鎮澳洲龍蝦刺身等咗好耐,最期待嘅龍蝦刺身出場!咁新鮮嘅龍蝦用嚟做刺身真係鮮甜爽口,口質極好!食埋最後嘅蔬菜盤,店員
嚟到香港嘅美食天堂九龍城,想搵好嘢食一啲都唔難~
今次蕃薯妹又嚟試吓呢間蒸海鮮專門店

同其他分店一樣,門口一定有大大隻招牌蟹,非常吸睛。

由於我哋太耐無食過海鮮大餐喇
最後決定食最豐盛嘅「刁鑽海鮮套餐」$688一位。

小食我哋揀咗蟹黃青瓜,原來咁樣食青瓜好好味!

店員奉送炸魚皮,餸酒一流

凍食野生大瀨尿蝦,真係好大條,好多肉!

八頭南非鮑魚、越南大虎蝦、北海道生蠔、紐西蘭月亮貝

黃膏肉蟹、澳洲龍蝦、野生琵琶龍蝦

龍蝦都唔細隻,鮮甜彈牙!

痴線咖
啲膏多到咁!而且仲好多肉食,好甜。

冰鎮澳洲龍蝦刺身
食埋最後嘅蔬菜盤,店員就會幫食客煮粥,我覺得呢個海鮮粥係全個套餐嘅精粹,之前店員將龍蝦頭都放咗入去煮,全部海鮮嘅精華都蒸咗入個粥度

個粥入面有粟米、芋頭同豬骨,加埋海鮮精華同埋菜莆,好正

我同朋友都飽到暈嘅時候,店員再奉上一碗椰汁燉雪燕,為我哋豐盛嘅海鮮餐畫上句號。滿足
2021-06-01
2021-06-03 931 views
一直都好鍾意食蒸海鮮!因為「蒸」先可以食到海鮮嘅原汁原味,稍有少少唔新鮮都食得出!所以自己對於主打食蒸海鮮嘅食店都會好有要求!今日同朋友嚟九龍城「蟹仙」,估佢唔到、基本上令我哋成餐飯都好滿意!我哋揀咗《尊貴海鮮套餐》~呢個Package堅豐富呀!總共有10款菜式,等我逐一介紹下啦!首先上嘅係深海海星班我平時就最驚魚腥味,呢條星斑蒸魚蒸8分鐘新鮮果然係新鮮魚肉又滑又亂一啲都唔聲啊之後嘅海鮮分明就係俾我哋相機食先😂 用個又靚又大嘅大紅蟹盤上枱!即刻食慾大增啊!先蒸越南大虎蝦🦐~ 蝦肉結實彈牙,蝦頭膏鮮甜~ 負責我哋呢台嘅靚姐仲特登切咗個心形出嚟蒸添😆☺️之後係台灣九孔鮑魚、韓國慶南珍珠蠔~本身自己其實唔係特別愛好鮑魚啦,覺得無味、而且食親呢側邊通常都係好軟嫩、但咬到去中間個心呢就會韌啦! 嘩!但呢度嘅鮑魚真係蒸得啱啱好,個心咬落一d韌都無!味道清甜,完全改善我一向對鮑魚嘅睇法~至於珍珠蠔🦪,其實都唔算細隻,蠔味濃郁鮮美,食完一隻唔夠😂忍唔住叫多半打~大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、月亮貝講到青口、出邊好多食肆都係急凍貨.... 食落完全冇味嘅!🙄一係就用極濃醬汁去cover雪味.... 呢隻野
一直都好鍾意食蒸海鮮!

我哋揀咗《尊貴海鮮套餐》~
呢個Package堅豐富呀!
總共有10款菜式,等我逐一介紹下啦!

首先上嘅係深海海星班我平時就最驚魚腥味,
呢條星斑蒸魚蒸8分鐘新鮮果然係新鮮魚肉又滑又亂一啲都唔聲啊
深海星斑

尊貴海鮮套餐

先蒸越南大虎蝦🦐~
越南大虎蝦

之後係台灣九孔鮑魚、韓國慶南珍珠蠔~
至於珍珠蠔🦪,其實都唔算細隻,
蠔味濃郁鮮美,食完一隻唔夠😂忍唔住叫多半打~
九孔鮑魚、珍珠蠔

大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、月亮貝
講到青口、出邊好多食肆都係急凍貨.... 食落完全冇味嘅!🙄一係就用極濃醬汁去cover雪味.... 呢隻野生青口真係讚,
大隻得嚟又帶微微鮮甜~
至於刀貝蚌,size大、肥美肉厚、嫩滑爽口又帶有海水鮮味。 月亮貝就食落較有咬口~
野生青口、月亮貝、刀貝蚌

琵琶龍蝦🦞
雖然佢好醜樣,
其實都係屬龍蝦的一種~因紋理形狀似琵琶而命名~
本人係鍾意食佢多過波士頓龍蝦😆肉質鮮美爽甜、又多肉過龍蝦~ 啖啖肉好滋味!

大黃奄蟹
見到咁多黃色蟹膏即刻心心眼😍!蒸完打開蓋超香蟹味,
食落鮮美、肉質結實一梭梭咁嘅,蟹膏夠晒濃郁!
大黃奄蟹

話咁快就K.O.晒啲海鮮啦~ 再嚟d有機蔬菜🥬俾我地fresh下先!

最後最後~ 😊一鍋充滿海鮮精華嘅靚粥出場la~ 由於無落任何調味料,只靠粥底配料同精華出味,所以會淡口小小,靚姐就加咗菜譜同蔥花去吊味~
佢仲教識我哋、如果d粥有落到如味精嘅調味料,米嘅顏色就唔再係純白色,可能會係黃黃地咁~ 我自己都鍾意原汁原味呢~
粥底

最後我哋仲有甜品食係椰汁燉海燕窩~好好味呀!

椰汁燉海燕窩

值得一讚嘅係、呢度嘅員工對於食材知識都好豐富,可以解釋到例如來源地啦、點樣煮法啦、點樣食法係會比較好食😋! 同埋此店有一樣堅持嘅係、佢哋都由員工親自去幫客人主理蒸煮嘅過程,確保時間同技巧上都準確無誤,
令客人品嚐到何謂最好!
韓國慶南珍珠蠔
2021-05-17
深海星斑
越南大虎蝦
野生青口、月亮貝、刀貝蚌
粥底
椰汁燉海燕窩
韓國慶南珍珠蠔
9款海鮮加蔬菜籃 399元!?繼上個月於尖沙咀吃過這家蒸海鮮後, 發現原來九龍城亦有此家分店! 本身打算來到九龍城吃泰菜的我, 隨即變陣轉食蒸海鮮。原因!? 因為真心的抵食!小妹開始步入做煮飯婆的階段, 對於食物價格的敏感程度都相應提高。曾幾何時都想著自己準備海鮮, 整一個自家製蒸海鮮餐, 當澳洲龍蝦、大黃奄蟹等都要100-200多元起跳, 然後又要洗又要刷海鮮把自己弄得半死, 最後都發覺出街食更化算。先不說前期工作辛苦, 單看價錢約400元, 吃到9款不同種類的海鮮, 已經感覺值回票價。上篇文提到, 進店後的餐具都經過蒸籠高溫消毒,確保餐具衛生。然後, 整個蒸海鮮的工作都交由店員處理, 不需擔心海鮮過生過熟問題。過程中, 店員會為你介紹其海鮮的來源, 運送過程, 其珍「貴」之處等。我們點了399元/人的尊貴海鮮套餐【越南大虎蝦】打頭陣的是【越南大虎蝦】, 要知道蝦是否新鮮, 除了看肉質是否結實爽口外, 另一點就是看殼肉是否容易分離。無疑地, 大虎蝦肉爽口, 超新鮮的, 而且味道超鮮甜 超鮮甜 超鮮甜 的呢! 【韓國慶南珍珠蠔】、【台灣九孔鮑魚】接著就是【韓國慶南珍珠蠔】、【台灣九孔鮑
9款海鮮加蔬菜籃 399元!?

原因!? 因為真心的抵食!

我們點了399元/人的尊貴海鮮套餐

【越南大虎蝦】

【韓國慶南珍珠蠔】、【台灣九孔鮑魚】

接著就是【韓國慶南珍珠蠔】、【台灣九孔鮑魚】, 短短的幾分鐘, 我最愛的蠔已在眼前。 蠔身經蒸後, 依然飽滿多汁滑流,非常好味。

九孔鮑魚就更不用說了, 因有店員調較好蒸煮時間, 令鮑魚爽口軟身之餘又不會難以咀嚼入口, 好味!

【大西洋野生青口】、【紐西蘭刀貝蚌】、【紐西蘭月亮貝】

緊接著的就是貝類海產, 手掌般大的青口、 貝類巨無霸刀貝、銀白色月亮貝, 這3個貝類個人非常喜歡。

青口雖然經常都可以吃到, 但多數都是比較細小, 若時間控制不好, 經煮熟後肉質已非常乾身;

而身型龐大的刀貝更是貝類中少見。

貝類用蒸煮的做法, 肉質不但保持嫩滑, 更不會因煮得過熟而埋沒了其肥大肉厚的肉身, 而且更保留獨有的海水鮮味!

【琵琶龍蝦】

相比起龍蝦, 店員特意推介較少吃到的琵琶龍蝦, 雖然賣相相當嚇人, 但「我很醜, 不過我很好吃!」有人更提到琵琶龍蝦有壯陽滋補之功效, 真真假假不得而知, 嘗過就知了! 小妹的確覺得店員沒介紹錯, 琵琶龍蝦比普通龍蝦更啖啖肉, 肉質更細嫩清甜好吃。

【罕有大黃奄蟹】【太平洋饅頭蟹】

最後整晚海鮮餐中的重中之重
本來想優雅的吃完整頓海鮮餐, 不過去到最後蟹的部份, 不得不用手, 一手捉住蟹腳, 一口吃其肉身, 但相當滋味!

大黃奄蟹罕有之處是它不是四季常有, 常聽說三月吃奄仔, 四月黑奄仔…七月八月吃油蟹」, 就知道奄仔蟹是相當罕貴。

叫得大黃奄蟹就是其多膏且多肉, 牠全身基本上是充滿赤黃色的蟹黃, 由蟹殼到蟹身都是, 蟹黃相對較結實有咬口,但蟹黃味不會過重過膩, 加上肉多, 整隻蟹都是寶, 非常非常非常好食

反之, 頭圓圓呆萌的饅頭蟹, 樣子看似傻頭傻腦, 聽聞是蟹界中之「渣男」, 錫老婆只得交配的幾天, 然後就不理配偶及其後代的生死。 說回來, 饅頭蟹雖不是昂貴貨, 肉及蟹黃相對少, 但其肉質就比較滑嫩, 都是值得一試的。

【粥底】

吃蒸海鮮當然不少得粥底, 所有海鮮的精華都在那盤粥內, 由於粥底本身有芋頭, 排骨, 而海鮮本身已帶有海水的咸味, 所以粥都已足夠味道, 就建議只加蔥花調味就好了

整餐去到結尾的糖水都非常講究, 連另一半本身不喜歡吃甜食的, 都覺得糖水非常好味想多要一碗。
想知道什麼糖水!? 建議親身來試了!

總結, 必食指數滿分
2021-04-30 883 views
屋企人生日梗係要食餐好嘅依家網上已經睇咗好耐!期待咗好耐嘩咁靚嘅好細心咁幫我哋餐具用佢哋嘅蒸氣消毒店長姐姐殷勤地介紹唔同嘅餐牌Menu最後揀咗同價位性價比最高嘅尊貴海鮮套餐 $399有多款深海海鮮🦞仲有專人哥哥仔幫我哋整佢哋會備用一個計時器幫我哋計算最好嘅烹調時間!咁海鮮就唔會變老咗破壞食材本身鮮味同埋口感首先開場越南大虎蝦之後就係呢隻充滿海水味嘅大鮑魚,又甜又彈牙太平洋饅頭蟹 入面嘅蟹膏驚為天人🥺琵琶龍蝦🦞 好彈牙而且鮮味十足呢個賣相一流,打卡都一流台灣9孔大鮑魚我數過真係有9孔😂 大西洋野生青口超級大隻青口!問返先知原來深海野生!烹調時間啱啱好,口感同埋味道都好豐富紐西蘭刀背蚌日本大元貝韓國🇰🇷珍珠蠔:用蒸嘅方法烹調蠔本身嘅腥冇咗,仲食到佢好鮮甜小妹本身唔食生蠔🦪但呢隻蠔食得我津津有味😋yummy yummy食完海鮮🦞點都要食返啲菜套餐入面加人有機蔬菜籃🧺有幾款不同蔬菜🥬最後仲有個粥底加入甜粟米🌽及芋頭再加埋海鮮入面嘅精華唔使加菜莆已經好夠味最後仲送咗個椰汁燉官燕椰汁味好香濃,而且冇額外加甜健康得來又好味!滋補養顏又高質好欣賞呢間餐廳逆市都俾足料客人真心欣賞抵佢分店越開越多😜😜
屋企人生日梗係要食餐好嘅

店長姐姐殷勤地介紹唔同嘅餐牌Menu
最後揀咗同價位性價比最高嘅尊貴海鮮套餐 $399
有多款深海海鮮🦞

仲有專人哥哥仔幫我哋整
佢哋會備用一個計時器
幫我哋計算最好嘅烹調時間!
咁海鮮就唔會變老咗
破壞食材本身鮮味同埋口感

首先開場越南大虎蝦
之後就係呢隻充滿海水味嘅大鮑魚,又甜又彈牙
太平洋饅頭蟹 入面嘅蟹膏驚為天人🥺
琵琶龍蝦🦞 好彈牙而且鮮味十足
呢個賣相一流,打卡都一流

台灣9孔大鮑魚
我數過真係有9孔😂

大西洋野生青口
超級大隻青口!問返先知原來深海野生!
烹調時間啱啱好,口感同埋味道都好豐富

紐西蘭刀背蚌
日本大元貝

韓國🇰🇷珍珠蠔:用蒸嘅方法烹調
蠔本身嘅腥冇咗,仲食到佢好鮮甜
小妹本身唔食生蠔🦪
但呢隻蠔食得我津津有味😋yummy yummy

食完海鮮🦞點都要食返啲菜
套餐入面加人有機蔬菜籃🧺有幾款不同蔬菜🥬

最後仲有個粥底加入甜粟米🌽及芋頭
再加埋海鮮入面嘅精華
唔使加菜莆已經好夠味

最後仲送咗個椰汁燉官燕
椰汁味好香濃,而且冇額外加甜
健康得來又好味!
滋補養顏又高質

好欣賞呢間餐廳逆市都俾足料客人
真心欣賞
抵佢分店越開越多😜😜
2021-04-27
2021-07-07 0 views
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城).今次同女朋友屋企人過嚟,帶佢哋試吓我哋經常推薦話好食嘅蟹仙其實我哋食開新蒲崗嗰間,不過由於屯馬啱啱開通,新屎坑想搭吓新嘅鐵路,所以就揀咗嚟九龍城,果然鐵路嘅開通後令到過嚟食好嘢都方便左勁多我哋四人都係揀選左$399嘅套餐,首先上枱嘅係潮州凍蟹,每人半隻,第一次食味道不過不失然後就一次過上晒大部份嘅貝類,當中有月亮貝,刀貝蚌,青口以及珍珠蠔,不得不提及嘅係呢度嘅珍珠蠔真係好肥美,每一次食都唔會令我哋失望。而青口就非常之大隻,連女朋友爸爸都話出面好少有咁大隻買之後就嚟到重頭戲,分別係琵琶龍蝦同埋大黃奄蟹,兩者都係非常之多膏琵琶龍蝦肉質鮮甜爽脆,而隻蟹又係勁肥美食完所有海鮮,就嚟到粥底,我哋將個蝦頭放埋落去一齊煲,令粥底更鮮甜。另外入面再加入粟米粒,醃過嘅排骨,芋頭等,基本上唔使點樣調味都非常夠味,但係佢都會比蔥粒以及菜脯粒你食完個粥仲有甜品送,之前我哋喺新蒲崗分店都已經有,估唔到原來呢間分店都有,仲要又係椰汁碎燕窩,養顏又好飲
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)

今次同女朋友屋企人過嚟,帶佢哋試吓我哋經常推薦話好食嘅蟹仙

我哋四人都係揀選左$399嘅套餐,
首先上枱嘅係潮州凍蟹,每人半隻,第一次食味道不過不失

琵琶龍蝦肉質鮮甜爽脆,而隻蟹又係勁肥美

蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城).屯馬線嘅開通後,來往九龍城真係方便左好多,去食蟹仙變左九龍城分店更近我,今日見屋企人早收,一齊搭屯馬去九龍城,再帶左佢地食我地成日讚好食嘅蟹仙!.🔹$399尊貴海鮮套餐🔹.都係照舊每次都叫呢個套餐,貪佢海鮮多又食得好夠喉今日睇menu無左蒸細龍躉,反而變咗潮州凍蟹,呢個我哋兩個食過幾次都未食過,但係有少少失色因為雪得太冰凍,連蟹肉入面都有冰塊,令到我淨係食到冰嘅雪味影響左我食蟹嘅鮮味基本上店員係會因應食材嘅狀況邊樣新鮮就作出適當嘅調整,例如今日佢可以叫我地揀食完杯或者月亮貝,我哋都係揀咗後者因為比較特別出面難啲買到另外今日嘅鮑魚好大隻,咬落好彈牙,蒸嘅時間啱啱好唔會過韌;虎蝦好爽肉質又實,一入口就知新鮮! 呢度嘅重頭戲包括琵琶龍蝦同埋大黃奄蟹,唔係講笑真係十二萬個好食!唔好睇佢細細隻,但龍蝦個肉質真係好鮮甜,我寧願食高質細隻驚嚇都唔想寫啲大大隻但係冇味蟹好多膏,多到連蟹腳位都有少少好厚身好creamy!! 店員話呢隻蟹好少有因為漁民有時見到都要收埋自己慢慢嘆!我個蟹蓋食到一乾二淨!另外最後仲有蔬菜🥬盤,蒸氣菜感覺好健康同好好食🥰 食完所有海鮮就到
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)

🔹$399尊貴海鮮套餐🔹
都係照舊每次都叫呢個套餐,貪佢海鮮多又食得好夠喉
今日睇menu無左蒸細龍躉,反而變咗潮州凍蟹

另外今日嘅鮑魚好大隻,咬落好彈牙,蒸嘅時間啱啱好唔會過韌;
虎蝦好爽肉質又實,一入口就知新鮮!

另外最後仲有蔬菜🥬盤,蒸氣菜感覺好健康同好好食🥰

食完所有海鮮就到重頭戲,粥底
店員仲好好同新蒲崗分店一樣有甜品送! 仲要係椰汁雪燕!
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-07-03 0 views
1. 越南虎蝦唔新鮮2. 菲律賓凍蟹超細隻,無肉3. 越南頂角膏蟹d膏好味,但係蟹肉唔新鮮4. 其他海鮮(蠔,蚌)細隻5. 蟲草花雞淨係雞翼同雞腳6. 個粥無想像般充滿海鮮味,反而好稀個晚食咗1500左右,但係唔值個價,食物質數唔夠好,吃完一次唔會再返去。
1. 越南虎蝦唔新鮮
2. 菲律賓凍蟹超細隻,無肉
3. 越南頂角膏蟹d膏好味,但係蟹肉唔新鮮
4. 其他海鮮(蠔,蚌)細隻
5. 蟲草花雞淨係雞翼同雞腳
6. 個粥無想像般充滿海鮮味,反而好稀

2021-07-02
2021-07-03 0 views
提起九龍城,想必令人想起泰菜或者清湯腩,今次我們反而去試蒸氣海鮮鍋。首先,前菜是餐廳送的炸魚皮,不得不說,這道炸魚皮十分有驚喜,香脆可口,鹹度適中,一口炸魚皮,一口啤酒,簡直令人停不下來,讚👍🏽第一位出場的主角是深海海星斑,每兩位半條,可能午膳時間人手不足,店員來不及最佳時間上菜,魚肉有點過熟,但味道尚可。接著出場的是每位加198升級的西澳龍蝦,吸取了前一道菜的經驗,我們不等店員前來上菜便自助上菜,以免龍蝦過熟。龍蝦肉質結實彈牙,鮮味十足😍然後就到重頭戲之一的奄仔蟹,蟹膏量一般,蟹肉鮮甜,但沒有留下特別難忘的感覺。中間還有一些貝類的海鮮,因為沒有什麼特別,所以沒有拍照,味道及新鮮度也一般。最後的甜品是椰汁燕窩,整頓飯最後出場的它竟然出乎意料的出色,椰汁香滑,每一口都有燕窩,如果份量能再多一點就完美。

2021-05-09
2021-06-30 1 views
聽日1/7 放假,緊係出食餐好既,九龍城有地鐵,一於食呢間蒸海鮮啦,第一次食呢間野。叫左399hkd套餐,但假日前,茶位都要加錢又要加一,2個人要成一千鬆啲落樓。。。有凍蟹,幾多肉,係咸左啲鮑魚都幾大隻,有口感青口元貝就正正常常,無咩特別然後就係龍蝦啦,叫左琵琶龍蝦,未食過麻,樣子唔太好lol 係好味既。仲有澳洲青年龍蝦,算多肉,正正常常。最後就食菜同食粥啦,個粥無乜鮮味...服務就算一般,成日無人理,又唔係爆場,影響晒餐飯。性價比差啲。

有凍蟹,幾多肉,係咸左啲
鮑魚都幾大隻,有口感
青口元貝就正正常常,無咩特別
仲有澳洲青年龍蝦,算多肉,正正常常。

最後就食菜同食粥啦,個粥無乜鮮味...

2021-06-30
  • 野生琵琶龍蝦
2021-06-28 35 views
蟹仙海鮮蒸氣鍋,位於九龍城龍崗道,進店內幾乎滿座,幸好事前有預約留位,原來粥底蒸氣海鮮是那麼受歡迎,這間店的食材新鮮相信也是它吸引的地方。這個套餐包括的海鮮有很多種,首先是大虎蝦,店員較好時間,等幾分鐘後就可以食,蝦肉新鮮,蒸熟時間剛剛好。九孔鮑魚確實有驚喜,爽口彈牙,容易咬食,相信這就是時間的重要性。青口,刀貝蚌,大元貝,珍珠蠔等貝殼類海鮮只要蒸熟時間較好,吃起來又帶有海水味。大奄仔蟹相信是我最喜愛的食材,因為蟹糕是要用「爆膏」來形容,只是這個已經值回票價。琵琶龍蝦,龍蝦都是很棒,肉質鮮嫩,帶有肉汁。有機蔬菜吃過之後,最後可以吃吸收了所有海鮮精華的粥,整件事十分完滿。飲品揀選了一渣柚子蜜,夠味好飲。

2021-06-24
2021-06-28 21 views
今次去到九龍城,一間專做蒸氣海鮮嘅餐廳食晚飯。海鮮只要夠新鮮,用最簡單嘅烹調方法,唔使調味已經做到極致鮮味,呢間店做到呢一點。因為每一種海鮮都有自己最佳蒸氣煮熟嘅時間,較岩時間後就食得。我地嗌左個每位399蚊嘅餐,海鮮種類好多,包括,大虎蝦,九孔鮑魚,青口,刀貝蚌,大元貝,珍珠蠔,大奄仔蟹,琵琶龍蝦,龍蝦等等。其中特別欣賞嘅係大奄仔蟹,啲膏係勁多,爆哂個隻,睇得出係極新鮮,蒸完拎黎食啲膏係有一種回甘味,肉質係一梳梳好掂。琵琶龍蝦雖然大隻,但肉唔多,不過有樣野叫貴精不貴多,佢嘅肉質同鮮甜味係完勝左龍蝦,食完之後就係有種品嚐過黯然消魂飯嘅感歎。食完海鮮再食埋有機蔬菜,就會黎壓軸粥底食,海鮮精華同海水已經入哂落個粥度,真係鮮味無限。

2021-06-23
Dinner
  • 大黃奄蟹
2021-06-28 23 views
店內面積唔算大,有幾張卡位,幾張非卡位,卡位寬敞舒適。一坐低,店員就會即時幫我哋蒸一蒸啲餐具,消毒3分鐘,有少少潔癖嘅我即刻加分🆙🤣 蒸海鮮嘅時候全程都由店員幫手:放海鮮、調教時間、夾起海鮮,完全唔需要自己落手,我哋淨係負責食呢part😆 枱側邊有個位拉出來可以倒海鮮殼,呢個動作都係店員主動會幫手操刀。蒸緊海鮮嘅時候店員會講解每樣海鮮個產地特點,同埋點樣食先最好食,超細心!店員仲有分享話用稻草帽蓋住係因為稻草會吸左啲草青海鮮味😵店員特別建議我哋食海鮮唔好點豉油,要試最原本嘅海鮮味,所以我哋都聽話無落過任何調味咁食~•🥢 尊貴海鮮餐 $399蟹仙有唔同嘅海鮮餐選擇,我哋揀咗$399個餐,一共有九種海鮮加一碗蔬菜加粥底。一開始店員會放入粥底材料,有芋頭、米粒、粟米、豬骨,無鹽無味精。然後就開始蒸海鮮喇~📸 花蟹蒸咗隻花蟹先,因為蒸嘅時間係最長,同埋店員話要完全攤凍哂先係最好食,我哋真係差唔多食哂其他海鮮先食攤凍咗嘅花蟹,肉質嫩滑結實,蟹膏係實淨有甘香。📸 黃奄蟹仲食咗另一款蟹叫黃奄蟹,呢款蟹有好多膏,啲膏又滑又香😲同花蟹嘅膏係完全唔同㗎!黃奄蟹啲膏好食好多,而啲蟹肉係一絲絲嘅質感,同花蟹嘅

🥢 尊貴海鮮餐 $399

📸 花蟹

📸 黃奄蟹
仲食咗另一款蟹叫黃奄蟹,呢款蟹有好多膏,啲膏又滑又香😲同花蟹嘅膏係完全唔同㗎!黃奄蟹啲膏好食好多,而啲蟹肉係一絲絲嘅質感,同花蟹嘅蟹肉質感都係唔一樣。我鍾意黃奄蟹嘅蟹羔同花蟹嘅蟹肉🤣

📸 越南大虎蝦
肉質實淨爽甜
📸 台灣九孔鮑
大隻又厚身,肉質軟淋,好易咬
📸 美國青口
📸 韓國珍珠蠔