2018-02-22 213 views
平時我最喜愛的是甜品,無論中式糖水或西式甜品,我都很想吃,在銅鑼灣因為去買餸經過這個糖水店,有點餓便入去叫碗糖水食,堂食仲送糖不甩,真好。糖水未到糖不甩先到,都算不錯的,熱熱的,煙煙un un的,喜歡煙un的我糖水叫了個芋圓椰汁紫米露(大概是這個名字),點知真係超失望,真心不好吃,明明叫熱的,點知係唔凍唔熱的,味道就更是一般,芋圓好似煮唔熟,一舊粉咁,我食左半碗都冇已放棄。可能叫返d普通d大路點的糖水會好吃點,佢實在太多選擇,品質唔係咁一致。。
糖水未到糖不甩先到,都算不錯的,

熱熱的,煙煙un un的,
喜歡煙un的我糖水叫了個芋圓椰汁紫米露(大概是這個名字),
2018-02-11 199 views
〈松記糖水〉算係近期比較多人幫襯的新式糖水鋪之一。今日同朋友喺銅鑼灣食完飯之後意猶未盡想搵笪地方繼續吹吹水食糖水。當然就直接去〈松記糖水〉繼續啦。除咗有一大本menu外,最近見佢擺咗個〈簡潔版〉出嚟。幾好啊簡簡單單又清清楚楚,其實見到個名都大約估到係乜糖水架啦。結果我揀咗〈雪糕幻彩明珠〉。冰涼的曲奇味雪糕下有甜甜的椰汁和各種新鮮的雜果,仲有近期大熱嘅奇亞籽,爆爆珠,涼粉同芒果汁,非常豐富。其實雜果只要夠新鮮多汁,加埋椰汁同芒果汁真係唔會有得輸。
〈松記糖水〉算係近期比較多人幫襯的新式糖水鋪之一。

除咗有一大本menu外,最近見佢擺咗個〈簡潔版〉出嚟。

雪糕幻彩明珠

結果我揀咗〈雪糕幻彩明珠〉。

其實雜果只要夠新鮮多汁,加埋椰汁同芒果汁真係唔會有得輸。
雪糕幻彩明珠
2018-02-11 118 views
係銅鑼灣食完晚飯,當然要食翻個甜品先至滿足。到9點幾,松記甜品太多人,所以排左15分鐘先入到去。不過吾緊要,正好可以比我地消化上一餐。哈哈!本身以為芒果雪糕配檸檬味木糠布甸會好好味,點知個陣檸檬味好酸,同時又冇甜味,又有苦澀味,確實不宜推介。但栗米片放一邊,令賣相加分。好彩芒果雪糕配楊枝甘露比較正常,可能因為屬於大眾甜品,多人叫,所以整得好d。三款甜品黎講,我最鐘意綠茶雪糕配涼粉,可能因為我係綠茶控。
三款甜品黎講,我最鐘意綠茶雪糕配涼粉,可能因為我係綠茶控。
2018-01-29
$40 (Other)
2018-02-06 156 views
冬天係食芋圓gei季節,所以連松記都要緊貼潮流.出一系列芋圓系列.其實我最想食芋圓豆腐花,但佢搭配gei第二食材我唔鐘意食,所以最後就係點了芋圓西米露~~~一開始見到佢咁gei樣仲以為係佢上錯,因為完全睇唔到芋圓,得芋頭...原來搞到底就會見到都有幾粒芋圓,味道不過不失.椰汁可以再濃D,西米煮得剛剛好~~不過我覺得整體略淡,再甜DD都得~至於朋友叫左個雪梨水飲,都係普普通通,唔算突出.平時我一定叫summer,今次挑機可以話算失敗,下次都係叫返summer開心D

不過我覺得整體略淡,再甜DD都得~

至於朋友叫左個雪梨水飲,都係普普通通,唔算突出.

Dinner
2018-02-01 171 views
松記一直好出名,次次經過見到條人龍就放棄去食,終於有一晚係食完晚飯時間尚早,松記又無人排隊,一於試下佢一坐低堂食就會送一碟糖不甩上來,有咬口,熱辣辣,唔錯。雜果芋圓仙草凍: 用料豐富,哈密瓜甜度足夠,芋圓有嚼勁,略嫌粉味多過芋頭味。芒果益力多冰:芒果味道唔太似化學芒果味,益力多同芒果味好夾,係食得最快嘅一個甜品🤤蛋花馬蹄露: 普普通通嘅馬蹄露,馬蹄有咬口三重心太軟: 朱古力味超級爆濃,唔係好甜,有朱古力嘅苦,雪糕可以自己揀味,可以選擇d清新嘅味配心太軟,cookies and cream配落有少少膩松記甜品水準頗高,堂食要每人點一樣,味道上食到佢用料幾新鮮,份量都幾多,可以同朋友一齊share 😋
一坐低堂食就會送一碟糖不甩上來,有咬口,熱辣辣,唔錯。
蛋花馬蹄露: 普普通通嘅馬蹄露,馬蹄有咬口
2018-01-05 257 views
平時見咁多人一路都無試食開綠林,今日倒數完無左條人龍即係試味叫左喳喳水汪汪,材料唔夠林雖然都算豐富,椰汁落得夠重手三重心太軟,心太較火候教得好好,面夠脆有一半流心,味道唔會太甜帶苦仲有小小咸味吊起甜味總結-味道唔算太特別好,如果要再排隊咁耐一定唔揀佢,坐位編得太埋傳菜是好危險

叫左喳喳水汪汪,材料唔夠林雖然都算豐富,椰汁落得夠重手

2018-01-01
$40 (Last Night Supper)
2018-01-05 186 views
雪糕咖啡木糠布甸.HK $39.雪糕口味揀左綠茶味,綠茶味濃,不過雪糕嘅質感並五滑,而且食有少少碎冰。木糠布甸咖啡味濃,不過布甸嘅硬度都幾實。.Summer.HK $39.Summer 其實係兩球雪糕同雜錦水果。.紫薯芋圓仙草凍.HK $34.味道一般,只係將紫薯、芋圓、仙草同紅豆放埋一齊。.糖不甩.堂食會贈送糖不甩
雪糕咖啡木糠布甸
HK $39
HK $39
Summer 其實係兩球雪糕同雜錦水果。
HK $34
味道一般,只係將紫薯、芋圓、仙草同紅豆放埋一齊。
糖不甩
堂食會贈送糖不甩
雪糕咖啡木糠布甸
糖不甩
2017-11-21 432 views
上星期食完松記糖水,好想再食多一次椰皇鮮奶燉桃膠,點知原來銅鑼灣分店係冇供應椰皇嘅。即刻覺得好失望!不過見到餐牌介紹呢度有鮮奶燉花膠$59,即刻立刻開心晒。店員話要等10分鐘先至有呢一款甜品,唔緊要好想滋潤一下,我等!唔使唔分鐘甜品就黎到啦,心入邊就覺得好奇怪,又話要等10分鐘嘅。食第一啖嘅時候就覺得唔對路啦,又話去係鮮奶燉花膠,黎到嘅時候,一啲都唔熱,只可以講係溫暖,個感覺就好似係溫暖左嘅奶水,完全唔似燉,花膠只係得五小粒,然後詢問店員,店員回覆話花膠已經溶在鮮奶中,但係食落一啲都感覺唔到。鮮奶非常之稀,成個甜品都好失望,仲要價錢唔算平!松記有咁多間分店,間間嘅水準都不一,希望能做好水準,先至能夠留住客人。

2017-10-23 424 views
我十分喜歡食芋圓, 所以因上星期去了松記糖水叫左個凍既水果芋圓食. 但食既時侯發現芋圓是硬的,一點也不QQ,所以心想可能是因為自己叫的是凍的甜品,所以芋圓凍硬了(松記在Openrice口睥很好所以覺得是自己問題). 因為食不到QQ的芋圓很不心息,所以昨天又去了.今次很聰明的叫了個熱的綠豆鮮草芋圓,原來水準差就是水準差,不是的我問題. 綠豆鮮草芋圓是綠豆是僅僅暖而已,鮮草是冰的而芋圓仍然是硬的. 太太太失望了.

Other Info. : 要食芋圓的話絕不推介!!! 其他冰品是好食的
2017-10-22
説到銅鑼灣的甜品店,確實多不勝數。西式、中式、日式、韓式應有盡有。但最近花了太多錢在食物上,晚飯後甜品癮又起了,最後就當然去松記吧!一坐下就看看枱上的餐牌。咦?沒有便宜的糖水?全部都是什麼什麼又加雪糕又加湯丸的花巧甜品。一問之下才知道原來店員收起了整個 外賣 Menu 紙,刻意的只把貴糖水印在餐牌上,古惑十足。平價的在此!原來堂食贈送糖不甩,十分驚喜!煙煙韌韌的超好吃唷!寶寶的花生湯丸 ($22) 共有五粒。我總覺得花生湯丸和糖不甩很相似,只是一個花生在外,另一個花生在內。薑糖水是我的最愛,又熱又辣又甜,喝起來很暖胃。我的腐竹雞蛋 ($22) 也不過不失。味道不算太甜,腐竹只有小量,而薏米和白果卻有很多,很有咬口。

平價的在此!
原來堂食贈送糖不甩,十分驚喜!煙煙韌韌的超好吃唷!

2017-08-31
$22 (Last Night Supper)
2017-08-12 469 views
銅鑼灣松記,晚飯後一定有長長嘅人龍。我地等左大約半個鐘就有得坐。一坐低就見到「每人最低消費一碗糖水」,呢項規矩,好多甜品鋪都係咁,但係「八點後就無免費水提供」,就真係幾少見。我地叫左雪糕曲奇咖啡木糠布甸、紫薯芋圓仙草凍同Summer。雪糕曲奇咖啡木糠布甸係我地一致認為好食嘅。木糠布甸非常重咖啡味,餅碎亦非常多👍🏻不過布甸嘅硬度似雪冰左嘅雪糕多啲!紫薯芋圓仙草凍味道一般,只係將紫薯、芋圓、仙草同紅豆放埋一齊。值得一提嘅係芋圓幾chewy,紫薯幾足料。Summer係一啲令人好開心嘅甜品組合——兩球雪糕同雜錦水果!唯一唔好嘅地方係當啲雪糕溶左係水果到之後,我地就唔係幾想食。仲有要讚讚松記送嘅糖不甩,好好味😋

雪糕曲奇咖啡木糠布甸

Summer

仲有要讚讚松記送嘅糖不甩,好好味😋

2017-08-11
Last Night Supper
雪糕曲奇咖啡木糠布甸
  • 咖啡木糠布甸
2017-07-16 444 views
食完貴價唔太飽法國菜,又多左個藉口食甜品!今次黎到搬左鋪位既松記,上年仲係同一條街街尾,依家搬近大街,人流多左好多(本身都夠多),好彩黎得尚早,好快有位坐。綠豆芋圓仙草凍($30):D綠豆蓉有D不美觀....一pat pat咁見到有少少嚇親,不過,味道係OK架,唔會太甜,D綠豆沙又有少少陳皮味,芋圓就唔係好夠味,可能木薯粉落太多!紫薯芋圓紫米露($36):港女最愛之一既紫薯,仲有我愛既芋圓,梗係要試試。同上。芋圓唔太有味,雖煙韌但得個咬口,好彩個紫薯蓉好香甜, 同D紫米一齊好好食,紫米又唔會太稀(有D店真係稀到... 真係糖「水」黎),overall好味過綠豆果款。另外,食神無啦啦照料下突然收到佢地送既糖不甩2粒,但人地枱無架(殊~),睇你地好唔好彩啦xD糖不甩出乎意料好好味!湯圓係無餡的,但食得出加左蕃薯同薑汁,點埋D黑糖同花生碎,熱熱地食好香甜軟糯,好味啊!!下次要叫一份黎食!
綠豆芋圓仙草凍

紫薯芋圓紫米露

糖不甩(送)
2017-06-29
$33 (Last Night Supper)
紫薯芋圓紫米露
糖不甩(送)
  • 糖不甩
2017-06-16 258 views
當晚叫左碗腐竹雞蛋芋圓糖水,芋圓痴埋一舊舊,碗糖淡而無味👎🏻👎🏻👎🏻碗糖水無味都算,啲員工既態度先最難頂都未食完碗糖水,已經又三個職員輪流黎問你碗糖水食完未,又抹晒枱,擺晒menu。唔止我地一枱係咁,眼見隔離枱都係咁,食糖水都係想舒舒服服,但未食完就想趕你走既糖水舖都係第一次幫襯。用openrice 禁耐以黎都未試過留食評,可想而知呢間野有幾差😡😡😡😡😡😡。以上所講既全屬真人真事!
2017-06-16
$40 (Last Night Supper)
2017-05-23 267 views
今天與女友逛街,走得累了便去松記糖水吃甜品潤潤喉。這裏甜品種類繁多,令有選擇困難症的我眼花繚亂,最後,我選了幻彩明珠。生果非常新鮮,咬下去鮮甜多汁,大西米煙煙韌韌,口感特別,這甜品非常不錯,令人眼前一亮。
今天與女友逛街,走得累了便去松記糖水甜品潤潤喉。這裏甜品種類繁多,令有選擇困難症的我眼花繚亂,最後,我選了幻彩明珠。

2017-05-21 219 views
甜品不功不过,在铜锣湾众多甜品中算中等,不过就不算很有特色,好像没有什么特别,并不需要特别排队来吃。两个人100+ 价格也算okay,不会太贵。服务态度就好差,厕所无厕纸,问可不可以refill黑口黑面话要俾2蚊买白水需要给钱买我都可以理解……厕纸……同埋如果不是进门就有留意到,岂不是会厕所用到一半发现没有纸,好尴尬?所以虽然口味、价钱都还算中等,如果需要排队等待都一定不会再去…特别是还要看人黑口黑面
两个人100+ 价格也算okay,不会太贵。