2016-03-23 5634 views
姐妹生日 指定要食笑宴 好吧 生日大晒😂有火鍋同燒肉任㨂一款放題我地㨂左燒肉放題加錢食埋松葉蟹😋😋😋 來一客刺身拼盤 帶子勁厚切 甜蝦入口超鮮甜👍🏼 主角之一嘅松葉蟹隻隻都有返咁上下大 啖啖肉咬落肉質鮮甜彈牙 好好食👍🏼👍🏼👍🏼當然少不了雪花和牛 油脂分布平均輕輕煎下 油分吱吱聲流出黎入口牛味超香濃 肉質軟林 不禁一塊接一塊👍🏼👍🏼除左和牛 重有雞同豬食架 不過作為牛魔怪嘅我瘋狂地encore和牛 姐妹就狂食松葉蟹😂 今晚過後 又要狂跑步了😭😭😭
姐妹生日 指定要食笑宴 好吧 生日大晒😂

除左和牛 重有雞同豬食架 不過作為牛魔怪嘅我

瘋狂地encore和牛 姐妹就狂食松葉蟹😂
今晚過後 又要狂跑步了😭😭😭
2016-02-16 4652 views
與和宴、樂宴同屬一集團的炭燒笑宴,主打A4/A5沖繩和牛燒烤或火鍋放題,$388價錢其實不算貴,若果食材質素高,更加值回票價。放題套餐包括牛、豬肉、雞、腸類及野菜。 鍾意蟹的,可加$50任食松葉蟹!唔加絕對係損失!松葉蟹肉非常鮮甜,每隻都好多肉,個人覺得蟹比和牛更超值! 前菜的和牛野菜沙律,牛肉3片剛好一人一塊,個汁帶酸非常開胃! 另外還有刺身拼盤,味道尚可,唯一帶子稍欠賣相。 全晚的主角來了,前後叫了4碟,和牛碟碟差不多,色澤基本一樣,但牛味的確欠奉,實在唔覺得特別,如果俾$388任食,但質素唔高,我覺得有更好選擇。唯一覺得松葉蟹的確鮮甜,反而配角搶分! 奉勸如果想任飲梅酒,可三思,因為3款都好甜,味道需帶梅味。但質素還比阿x屋任何一支都差.....

松葉蟹腳

前菜沙律

另外還有刺身拼盤,味道尚可,唯一帶子稍欠賣相。
前菜刺身

梅酒任飲
松葉蟹腳
前菜沙律
2016-02-16 3493 views
平時出去食和牛燒肉總係要就住就住一個唔小心就食到over budget見到依間和牛任食就孖埋個foodie friend 一齊試下任食套餐包左餐前salad, 三款刺身 但就只得一份 無得再叫~不過重點都係任食肉姐~~呢個餐係有 沖繩A4/A5和牛,沖繩豬肉,雞肉,香腸 同埋蔬菜白飯 任食。雖然我地只係兩個人,但係份量一d都唔細!先黎當然要試下d牛肉啦見到色澤有唔同,店員都解釋每碟肉都有三款不同部位。不過碟碟都唔同,因為係由師傅決定!任食黎講,質素真係不錯!肉質夠軟,同宮崎和牛比脂肪較少,無個種脂肪溶化既感覺。不過同時亦無咁易膩,戰鬥力都高d! 而且牛肉味都頗香,簡簡單單加埋沖繩特產雪鹽已經好夠味!食完牛肉,就開始進攻其他肉類。豬肉都夠肥,燒完之後脂肪幾香,不過肉質唔夠軟,相對牛肉就失色得多。雞肉都一樣,食落有d乾。可能因為脂肪較少,始終肉都係肥d 香口d最後既沖繩香腸就有三種不同口味,分別係苦瓜,辣味同原味。苦瓜味係食到最後有輕微回甘,而辣味係比原味香口。我同朋友一致認為牛肉質素最高,建議去試既朋友都係專注食牛肉。
平時出去食和牛燒肉總係要就住就住
一個唔小心就食到over budget

任食套餐包左餐前salad, 三款刺身 但就只得一份
無得再叫~
不過重點都係任食肉姐~~
雖然我地只係兩個人,但係份量一d都唔細!
先黎當然要試下d牛肉啦
見到色澤有唔同,店員都解釋每碟肉都有三款不同部位。
不過碟碟都唔同,因為係由師傅決定!
任食黎講,質素真係不錯!
肉質夠軟,同宮崎和牛比脂肪較少,無個種脂肪溶化既感覺。
不過同時亦無咁易膩,戰鬥力都高d!
而且牛肉味都頗香,簡簡單單加埋沖繩特產雪鹽已經好夠味!

食完牛肉,就開始進攻其他肉類。
豬肉都夠肥,燒完之後脂肪幾香,不過肉質唔夠軟,
相對牛肉就失色得多。
雞肉都一樣,食落有d乾。
可能因為脂肪較少,始終肉都係肥d 香口d

最後既沖繩香腸就有三種不同口味,分別係苦瓜,辣味同原味。
苦瓜味係食到最後有輕微回甘,而辣味係比原味香口。
我同朋友一致認為牛肉質素最高,
建議去試既朋友都係專注食牛肉。

2015-12-28
2016-02-04 2657 views
對於可以任食很開心~~~walk in 入去~好彩有位。平時最好預約,因為真係好full~ 尤其係燒烤。加錢食長腳蟹,已經預先煮好。直接可以食。真係好好吃啊 味道鮮甜。對於鍾意食菜ge人真係唔錯。我好鍾意胡麻醬~~~同菠菜好夾~ˊ_>ˋ同肉一齊食都唔錯。火鍋ge湯底有兩種,但係我食落好似都係醬油味多D⋯⋯D牛肉第一批ge比第二批ge好食,第一批D牛味出曬黎。第二批食落就差少少。不過脂肪分佈平均,好靚 ge牛肉真係好好食。豬肉對我黎講就太肥啦。雞肉也不錯,不過要煮耐D。味道一般般啦。BTW,女服務員ge態度比男ge好好多。比我感覺好兇⋯⋯身為日料餐廳真係差咁d服務態度。high ball調出黎味道參差不齊,每次都唔一樣。好求其。 其實,火鍋ge味道都係好日式,同普通平時食ge分別唔大。
對於可以任食很開心~~~

walk in 入去~好彩有位。

平時最好預約,因為真係好full~ 尤其係燒烤。

加錢食長腳蟹,已經預先煮好。直接可以食。

真係好好吃啊
味道鮮甜。

對於鍾意食菜ge人真係唔錯。

我好鍾意胡麻醬~~~同菠菜好夾~ˊ_>ˋ

同肉一齊食都唔錯。

ge牛肉真係好好食。

豬肉對我黎講就太肥啦。

雞肉也不錯,不過要煮耐D。味道一般般啦。

其實,火鍋ge味道都係好日式,同普通平時食ge分別唔大。
  • 長腳蟹
2016-01-14 2657 views
一向愛吃日式燒肉, 可以大口大口吃肉之餘又同時有親自下廚的感覺, 最適合跟朋友邊聊邊吃~ 發現炭燒笑宴供應和牛放題, 價錢亦不太貴, 就跟朋友試試門口已很有氣氛, 不少報章雜誌都介紹過餐廳暗暗的, 很有情調; 亦看到不少日本客人, 食物應該很正宗燒肉套餐每位 $388, 包括和牛沙律和刺身拼盤各一客, 任食沖繩和牛、豬肉香腸、豬肉、雞肉、野菜及白飯吃肉前先吃個和牛沙律健康一下, 醬汁酸酸的很清新, 但牛肉有點韌刺身拼盤有三文魚、帶子和甜蝦, 全都很新鮮, 作為開胃菜很不錯接着到肉類登場~~和牛油脂分佈平均, 肉質鬆軟又多肉汁, 略嫌切得太小塊和有點薄, 吃得不夠過癮; 另外亦建議減少醬汁份量, 讓客人品嚐和牛的真味和牛超惹火的, 單看已經讓我口水直流雞肉普普通通, 很容易烤得乾柴, 還是主力吃和牛吧豬肉擺盤很漂亮, 烤成金黃色後仍然充滿肉汁, 香口好吃豬肉香腸分別有原味、苦瓜味和辣味, 最喜歡原味, 充滿蒜香; 辣味不算太辣但也挺刺激的; 苦瓜味很薄弱, 只有微微苦瓜香, 不講的話未必吃得出來差不多要燒好了, 好想吃~之後加點了兩次和牛, 水準也都一樣高, 吃得很盡興記得要試試沖繩限定
門口已很有氣氛, 不少報章雜誌都介紹過
接着到肉類登場~~

和牛超惹火的, 單看已經讓我口水直流
雞肉普普通通, 很容易烤得乾柴, 還是主力吃和牛吧
豬肉擺盤很漂亮, 烤成金黃色後仍然充滿肉汁, 香口好吃
差不多要燒好了, 好想吃~
之後加點了兩次和牛, 水準也都一樣高, 吃得很盡興
記得要試試沖繩限定的雪鹽, 外型很特別, 入口微鹹, 之後更會像雪般化掉, 怪不得有這個名字
以這個價錢任食和牛真的超爽, 雖然不是所有食物都那麼突出, 油煙亦有點大, 但單是和牛吃個四五輪都值回票價了, 絕對是食肉獸必吃之選!

2016-01-11
  • 和牛
2016-01-10 2373 views
因為想食燒和牛,又咁岩特價,加50就可以任食蟹。佢係個套餐咁叫的,唔記得388定399一位,包了和牛沙津(沙津唔算細,菜新鮮好食,但裡面的和牛係半熟的,口感較硬,有少少腸仔,不過和牛同腸仔冇為沙津加分)刺身(睇人地食有3款的,當天每人只有2隻甜蝦同4片唔知咩魚,因為我唔鐘意食魚刺身,唔識分,新鮮,合格)豬肉(燒左幾次都好乾,唔好食)雞 (好正常的雞柳,冇咩特別調味,正常)和牛(一份有三款,最大塊個件最好食,好香好滑。最深色就最 韌,2人共食左4份,一份比一份肥,都正常既,有理由比晒最好既你)蟹(比係一田買百幾蚊果d好食,凍鮮黎講好得,有鮮味,冇雪味)豬,牛,雞,蟹可以任食加左150飲酒柚子梅酒好好飲,黑糖梅酒較甜,啤酒佢話佢唔知咩日本啤,正常啦,如果會飲3杯或以上都係任飲抵,因為一杯都55。可能係平日book左1930,去到竟然一個人都冇,8點先有第二枱,到走都冇其他人...餐廳環境不大,不過坐位都幾闊,仲要一提個廁所好大,好乾淨,仲要有部獨立冷氣食完已經林緊下次幾時再食多次

豬肉(燒左幾次都好乾,唔好食)

雞 (好正常的雞柳,冇咩特別調味,正常)

豬,牛,雞,蟹可以任食

食完已經林緊下次幾時再食多次

2015-12-14 3087 views
小弟之前見facebook有關優惠,$388任食兩小時和牛放題,仔仔剛11歲生日,所以訂了3位為他慶祝,當日訂了6點正,我們準時到達,揀選了燒的形式食和牛,當時只有兩三檯客人,但他20分鐘後才開始set爐,再過十分鐘後才來第一樣頭盆,這時已過了半小時才有得食,心諗仲有個半鐘都夠時間食就算啦。頭盆原本應該是A4/A5和牛沙律,但入面景然沒有和牛,而是換了腸仔代替,當時因為肚餓,所以都沒有理會照食,另外仲有每人一份刺生,但只來了兩份,我就問侍應點解3個人得兩份,他說因小朋友收半價所以是沒有刺身的,但優惠無講明收半價是沒有刺身的,當時佢咁講都無辦法。心諗我來最重點是食A4/A5和牛,如果和牛ok都無所謂,點知來到完全失望,半碟食落口是又硬又多榨的極差牛肉,其中半碟是有9成脂肪的肥糕,完全不覺得是A4/A5和牛,見到都唔想食。最後埋單仲收我3位成人價錢,唔check單就中晒招,佢話唔好意思出錯單,這次一家3口埋單都要千二蚊多,非常後悔。好可惜沒有影下証據,但實在不吐不快,如覺得無圖無真相就不防試試吧。個餐其實仲可加$100任食松葉蟹,加$80任飲汽水綠茶等,隔離檯就加了錢食蟹和任飲,但見他們的
個餐其實仲可加$100任食松葉蟹,加$80任飲汽水綠茶等,隔離檯就加了錢食蟹和任飲,但見他們的和牛完全不一樣,是否我們不加錢就將貨就價呢?
2015-11-02 4081 views
老闆調職加升遷, 大喜. 臨別在即, 老闆請我地一班同事刷餐勁. 是晚一大班同事去到炭燒笑宴.老闆選擇咗$488任食松葉蟹和牛放題, 先上剌身三點, 剌身好新鮮好肥美, 有得再encore就好啦.烤A5/A4和牛沙律, 和牛牛味香濃蔬菜沙律好新, 都係有得再encore就好啦.冲繩松葉蟹登場, 我懶, 冇燒就咁食, 冲繩松葉蟹果然唔同阿拉斯加蟹腳, 冇雪味. 呢度有鉸剪方便客人, 食起上黎好方便.我對冲繩和牛同豬興趣不大, 不過油份一定好充足, 見同事燒起上黎好大火, 要員工幇手救火.加$80有任飲普通飲品, 都係一般汽水綠茶, 少貴.

剌身三點
烤A5/A4和牛沙律
冲繩松葉蟹

加$80有任飲普通飲品, 都係一般汽水綠茶, 少貴.
2015-07-22
剌身三點
烤A5/A4和牛沙律
冲繩松葉蟹
生日飯 朋友幾番介紹下 我終於黎到呢間餐廳 價錢 - 講講價錢先 唔算平 但物有所值既 我已經吾系好記得 大概$388任食, 可以加$100松葉蟹任食,但我無加, 飲品方面 $80 普通飲品任飲, $150酒精飲品任飲, 前菜必加$20,同加一收費....食物方面 其實選擇無乜 前菜 沙律同魚生都好好食 可惜吾可以要多份... 我比較鐘意食雞同牛 牛我只系每面燒一燒就食佢有支salt 系旁邊比你加 但我覺得吾加已經好好味... 因為有個大廚朋友系到既關係 所以雞方面由佢燒 只要燒到岩岩熟已經好正 另外冬菇同粟米都勁正 但系最後佢竟然無哂冬菇 好失望 其實和牛 真系食吾得多 因為太油 環境 - 有點兒迫 坐左6個人之後手袋要放地下  吾算多油煙服務 - 侍應好似得3-4個 叫極都無人理 要系佢行過先捉住佢落野
生日飯 朋友幾番介紹下 我終於黎到呢間餐廳

環境 - 有點兒迫 坐左6個人之後手袋要放地下
 吾算多油煙

2015-07-24 9907 views
從未去過沖繩,以為沖繩都係食日本菜,壽司魚生之類。原來沖繩係有佢地獨有嘅菜點了很多款菜,有幾款較特別:日式salad(一般,沒驚喜)、山芋溶tuna (好fresh ,做前菜不錯)、生牛肉(配生蛋食,好正)芝士黑咖哩石頭飯(雖然味道係一般日本咖哩,不過黑mung mung 嘅咖哩好特別)、燒牛扒(好正,D牛好肥好靚)、燒雞球(好味,不過普通D嘅菜式)、炒麫(一般)總括來說驚喜不大,是一般日本菜,質數比一般的好,價錢偏貴,因為標榜食沖繩菜,好似懶特別嘅賣點。只能說原來沖繩菜是沒什麼特別的。試過一次就夠了。
今年是我們的結婚 17 周年帶埋兩隻小魔怪去食我們至愛的蟹放題慶祝【炭燒 笑宴】 除了蟹,牛肉也是我們的至愛 ... 所以今餐真是啱哂我地不只松葉蟹,還有沖繩和牛及沖繩豬 ... 都是任食前菜 ... 日式汁東風螺 ... heee 東風螺也是我們愛吃的 是日刺身三點拼盤 (一客) ... 刺身都新鮮又肥美 烤沖繩 A5 / A4 和牛沙律 (一客) 之後,就到我們期待的 ... 松葉蟹 (任食) ... 蟹肉鮮甜多汁,無冰鮮雪藏味我們追加了多碟,每碟上枱賣相都是一模一樣,不會因為放題而馬虎了事 一定要醮少少日式蟹醋,可以提升蟹的鮮甜味沖繩和牛 (任食) ... ... 油光分佈均勻選用日本冠軍沖繩和牛 ... A4 / A5 級的薄切的 ... 沖繩豬 (任食) 可以選火煱或燒烤方法 ... 火煱成日都食,我們揀了燒烤 沖繩和牛有很濃的牛肉香味,肉質鬆軟多汁,入口即化沖繩豬都很美味,但我們呢班牛痴都是鍾意和牛多點 蟹腳就咁食都好鮮甜美味,但蟹身烤過後,加多陣燒烤香味更好味蔬菜也是任食的 ... 食燒烤一定要配汽水,所以我們每位加多 HK$80 升級任飲可樂、芬達橙汁、Coca-C
今年是我們的結婚 17 周年

帶埋兩隻小魔怪去食我們至愛的蟹放題慶祝【炭燒 笑宴】
除了蟹,牛肉也是我們的至愛 ... 所以今餐真是啱哂我地

不只松葉蟹,還有沖繩和牛及沖繩豬 ... 都是任食

是日刺身三點拼盤 (一客) ... 刺身都新鮮又肥美

烤沖繩 A5 / A4 和牛沙律 (一客)

一定要醮少少日式蟹醋,可以提升蟹的鮮甜味
沖繩和牛 (任食) ... ... 油光分佈均勻
選用日本冠軍沖繩和牛 ... A4 / A5 級的
薄切的 ... 沖繩豬 (任食)
可以選火煱或燒烤方法 ... 火煱成日都食,我們揀了燒烤

沖繩和牛有很濃的牛肉香味,肉質鬆軟多汁,入口即化

沖繩豬都很美味,但我們呢班牛痴都是鍾意和牛多點

可樂、芬達橙汁、Coca-Cola Light、凍熱烏龍茶、凍熱沖繩黃薑茶、凍熱綠茶任擇

其實都抵飲的,一杯飲品都要 HK$45,飲兩杯都番本啦 !每位 (成人) 可即時扣減 HK$100 ... ** 以上分享是以我們的口味、喜好及情況作出分享及感受,合用 / 一試與否請自行決定

2015-03-28
Anniversary
  • 松葉蟹
  • 沖繩和牛
  • 沖繩豬
今年是我們的結婚 17 周年帶埋兩隻小魔怪去食我們至愛的蟹放題慶祝【炭燒 笑宴】 位於銅鑼灣登龍街28號永光中心 13 樓 ... 位置方便易搵 除了蟹,牛肉也是我們的至愛 ... 所以今餐真是啱哂我地不只松葉蟹,還有沖繩和牛及沖繩豬 ... 都是任食前菜 ... 日式汁東風螺 ... heee 東風螺也是我們愛吃的 是日刺身三點拼盤 (一客) ... 刺身都新鮮又肥美 烤沖繩 A5 / A4 和牛沙律 (一客) 之後,就到我們期待的 ... 松葉蟹 (任食) ... 蟹肉鮮甜多汁,無冰鮮雪藏味我們追加了多碟,每碟上枱賣相都是一模一樣,不會因為放題而馬虎了事 一定要醮少少日式蟹醋,可以提升蟹的鮮甜味沖繩和牛 (任食) ... ... 油光分佈均勻選用日本冠軍沖繩和牛 ... A4 / A5 級的薄切的 ... 沖繩豬 (任食) 可以選火煱或燒烤方法 ... 火煱成日都食,我們揀了燒烤 沖繩和牛有很濃的牛肉香味,肉質鬆軟多汁,入口即化沖繩豬都很美味,但我們呢班牛痴都是鍾意和牛多點 蟹腳就咁食都好鮮甜美味,但蟹身烤過後,加多陣燒烤香味更好味蔬菜也是任食的 ... 食燒烤一定要配汽水,所以
今年是我們的結婚 17 周年

除了蟹,牛肉也是我們的至愛 ... 所以今餐真是啱哂我地

不只松葉蟹,還有沖繩和牛及沖繩豬 ... 都是任食

是日刺身三點拼盤 (一客) ... 刺身都新鮮又肥美

烤沖繩 A5 / A4 和牛沙律 (一客)

一定要醮少少日式蟹醋,可以提升蟹的鮮甜味
沖繩和牛 (任食) ... ... 油光分佈均勻
選用日本冠軍沖繩和牛 ... A4 / A5 級的
薄切的 ... 沖繩豬 (任食)
可以選火煱或燒烤方法 ... 火煱成日都食,我們揀了燒烤

沖繩和牛有很濃的牛肉香味,肉質鬆軟多汁,入口即化

沖繩豬都很美味,但我們呢班牛痴都是鍾意和牛多點

蟹腳就咁食都好鮮甜美味,但蟹身烤過後,加多陣燒烤香味更好味
蔬菜也是任食的 ...
食燒烤一定要配汽水,所以我們每位加多 HK$80 升級任飲

其實都抵飲的,一杯飲品都要 HK$45,飲兩杯都番本啦 !

2015-03-28
Type of Meal
Dinner
Anniversary
2015-04-30 8938 views
小弟向來少食自助餐,放題之類,皆因小弟可以吃得多,但唔可以一次過。啲人話生日要食到爆肚,要食燒肉, 又要有質素,又唔想逐碟叫,驚埋單要天文數字,千山萬水終於响雜誌搵到呢間任食日式燒肉店。炭燒笑宴主打沖繩料理,晚市有放題,客人可以揀日式燒肉或火煱,任食A4/A5和牛,沖繩黑豚肉,松葉蟹,野菜等。$488加一任食,淨食和牛都抵番條數,爆肚都抵啦。一坐低,侍應就端上前菜,和牛沙律,刺身拼盤同半隻松葉蟹。心諗,駛唔駛咁趕,啱啱坐低咋喎,嘢飲都未揀。不過諗深一層,早上菜都啱嘅,限時兩粒鐘,時間緊迫,快啲食完前段,快啲有得燒。刺身同沙律嘅質素都唔錯,刺身厚切新鮮,和牛沙律味道清爽。松葉蟹味道鮮甜,蟹肉豐滿,唔腥,份量毫不吝嗇。我一氣過拆哂啲肉,加少許醋,鍾意食蟹嘅你真係要勿失良機。想濃味啲,將啲蟹腳放上爐燒一燒,味道更香濃。温馨提示一:如果食哂啲前菜沙律刺身松葉蟹先至燒肉,一來會唔夠時間慢慢燒,二來食太多嘢,戰鬥力下降,番唔到本。記得食到咁上緊就叫侍應上爐燒肉,千祈唔好食哂前段先叫,免得浪費時間。(拆蟹認真需時)溫馨提示二:水係免費嘅,不過要飲果汁汽水綠茶就要加70蚊任飲,要酒精飲品任飲就要150
小弟向來少食自助餐放題之類,皆因小弟可以吃得多,但唔可以一次過。啲人話生日要食到爆肚,要食燒肉, 又要有質素,又唔想逐碟叫,驚埋單要天文數字,千山萬水終於响雜誌搵到呢間任食日式燒肉店。
和牛沙律
刺身拼盤
松葉蟹
刺身同沙律嘅質素都唔錯,刺身厚切新鮮,和牛沙律味道清爽。
温馨提示一:
溫馨提示二:
水係免費嘅,不過要飲果汁汽水綠茶就要加70蚊任飲,要酒精飲品任飲就要150蚊。我諗過度過,飲得多嘢,食唔到嘢咪棧蝕卓。100蚊就有一杯700ml嘅Suntory啤酒,兩份飲都ok,再唔係叫多杯都係兩舊水,點都抵過每人150蚊任隊。
沖繩黑豚
燒肉黎啦,沖繩黑豚肉我唔識睇好壞,不過油脂同肉四比六,唔會太多肥膏,入口爽嫩,冇豬臊味,煎起黎油香四溢,味道甜美。
A4 和牛
和牛油花尚算均勻,入口軟嫩亦有牛肉香,調味恰當。餐桌備有雪鹽,有獨特鹹味,更能帶出牛肉嘅鮮。無需加太多醬汁,就可以品嚐到鮮嫩可口嘅燒和牛。
和牛!! 呢碟太肥啦
呢碟好好多
溫馨據提示三:
一碟牛肉大概八片,廚師預先切定,每碟肥瘦有異,所以如果慊某碟太肥,不妨向店員反映,佢哋會盡量換過一碟俾你。
野菜
野菜每碟有冬菇,青椒,紅椒,南瓜,洋蔥同日本青椒仔,顏色豐富,用料新鮮。
雪鹽
温馨提示四:
食到後尾開始飽,但係又仲想食青椒仔,唯有叫侍應淨係俾碟青椒仔,其他菜唔要,佢哋都好樂意效勞。
最後我哋兩口子食咗四碟和牛,三碟野菜,兩碟黑豚,再夾埋前段嘅兩碟蟹,兩碟刺身同沙律加杯大啤,兩人共1200蚊,算係番本。可惜小弟堅唔得短時間內猛食,否則一定同佢死過,各位肉食系師兄師姐必定唔可以錯過。
最後提示:
可能你會以為自己好拆得,一碟八片嘅和牛算係咩,十碟八碟閒閒哋。事實係,咁肥嘅牛,食得多都真係會膩。

Other Info. : 唔明點解有人話個爐好黐, 好容易燶. 我哋食咗兩粒鐘都冇問題, 冇換過網. 都冇食鑊撈.
2015-03-27
刺身拼盤
沖繩黑豚
A4 和牛
呢碟好好多
野菜
2015-04-26 7565 views
A5和牛及大隻鮮味長腳蟹,竟然係放題。大胃王一定要食,值得推薦。首先,餐廳係茶都要$80一壺茶。 所以我們選了150蚊飲品任飲, 有汽水啤酒whisky soda, 經理幫我們轉了whisky coke. 所以如果飲酒的話都抵飲。首先來一客 20蚊的前菜但是好好味的。再來一客4式刺生,好好味但不是任食的。以下長腳蟹及和牛都是任食的和牛可以燒或打邊爐, 我們選了燒。和牛也有兩種選擇,而且還有一種豬肉,肉質是非常高質素,和牛A4及A5兩種,但和牛本身油份,不能吃太多。長腳蟹更加是非常鮮美的,還有沒有雪味和任食的,我們燒一燒才食更加好味。看圖片吧。我們用了openrice每人減100蚊的coupon 最後兩人食了 1200元。
A5和牛及大隻鮮味長腳蟹,竟然係放題
大胃王一定要食,值得推薦。

首先來一客 20蚊的前菜但是好好味的。

再來一客4式刺生,好好味但不是任食的。

以下長腳蟹及和牛都是任食的

和牛可以燒或打邊爐, 我們選了燒。

看圖片吧。

再來和牛
  • A4和牛
  • A4 A5 和牛 長腳蟹
2015-03-28 6350 views
有次睇飲食男女見到炭燒笑宴(以下將簡稱"笑宴")  好似好正咁,沖繩菜未試過,仲有任食和牛,睇相已經好吸引,就是但同S先生講下次去食,佢好是但答番我話:好呀😂如是者就到我生日果日佢就懶神秘帶我去銅鑼灣登龍街,去到樓下已經估到😂上到門口就有位男職員招呼我地入坐。入場時一台客都冇(當時7點)心諗可能時間尚早,晏少少就有人,當然我果時淨係諗食野多d😂放題有2種,1種係燒烤,一種係打邊爐,我地緊係燒烤啦😋放題每位$488 ,餐牌上面寫明前菜每位$20,套餐包三色刺身(每人一客),A4/5和牛沙律(佢只放低一碗),任食方面就有A4/5和牛同豬松葉蟹仲有任食野菜(菇、洋蔥、大小青椒、紅椒同南瓜,可接自己喜好再叫),飲品方面要比$80/位先有任飲(平均一樣飲品都$45,如果預計會飲2樣以上都抵既),亦只有免費熱茶提供唔會有冰水(冰水係支裝要另計😒)坐低一陣,男職員就遞上熱毛巾抹手,然後放低前菜,過多一陣就放低2碟松葉蟹,然後逐一簡介台上既醬汁係配咩食物,跟住我地都唔客氣了👍蟹好多肉,好juicy,新鮮好食👍我係大閘蟹愛好者,早已練成一流拆蟹功夫,唔使一陣拆晒成碟,對面果位豬先生就辛苦少少😂特別一提係

蟹好多肉,好juicy,新鮮好食👍我係大閘蟹愛好者,早已練成一流拆蟹功夫,唔使一陣拆晒成碟,對面果位豬先生就辛苦少少😂特別一提係個蟹醋好好味,好清甜,唔記得問係咩牌子😅

主角出場了

男職員放低左個好細既爐,打開之後就幫我地基本放題包既野食都拎黎(我地2個都唔係好食豬,早知叫佢唔使拎😂最後好辛苦先食得晒碟豬)

燒好第一舊牛,放入口果下即時好開心,因為真係好好好好食,本身和牛有醬汁,唔會太勁食唔到牛味,牛肉質入口即溶,果時S豬先生仲食緊d蟹囉😂我就緊係理佢自己食先,真係好食呀👍

豬肉方面呢,其實都好食,不過我倆比較好牛,所以就少食豬d.

野菜方面洋蔥好辣,可以唔再叫,南瓜冇特別,菇菇都ok,最驚喜係細細條既青椒仔幾好食wo,燒完甜甜地同辣辣地,食左好多條呀我,青紅椒都好甜,最後不停叫只有呢3樣👍

當我地食左N碟和牛之後我發現愈來愈偏肥,食到有d滯,問男職員係咪有分唔同部分佢唔係好答到要問一問師傅,佢聲稱師傅會慢慢切唔同部分出黎,想食肥d/瘦d都可以同佢講,不過S先生想試多d唔同部分所以冇特別要求,點知就愈黎愈肥,肥滯到我頂唔順停左手食唔落😂

以前好少用咁細個爐燒,其實笑宴既爐都ok,唔會燒一陣就好燶,食成既都唔使換網,但有個問題係燒豬肉果時d豬油滴落去會好大火😱男職員每次加水果時都響個爐上面申手過去拎杯,我好驚無啦啦搶火燒到佢😒

飲品方面我地叫左「沖繩雪鹽黑糖特飲$45」同「巨峰提子梳打」,黑糖特飲有d似淡味寶礦力,又咸又甜咁😂巨峰提子梳打s先生話好飲,但我冇試過。

放題時間係120分鐘,我地食足120分鐘😱而到最後竟然冇人😱如是者我地就包左場😂👏呢個價錢唔平,可以去酒店食好既自助餐,不過包場就算好抵😂👍

S先生話間野應該冇下年,難得食過都好👍
2015-03-25