2018-08-24 1227 views
舊同事推薦一間美式餐廳,我本身半信半疑,真的會好食嗎?這間餐廳名Brooklyn,而我自己本身是紐約迷,去過紐約數次,對這間餐廳的信心不大。但試過之後,覺得食物質素還可以--味道不錯是真的,但食物卻不是十分紐約風。由於朋友遲到,我先點了酒精飲品。先點了一杯粉紅色的Cocktail,味道真的像藥水一樣!千萬不要點這杯(查看照片)。後來點了啤酒,比Cocktail好很多。飲左幾杯之後,朋友終於到達。我地先去左Salad bar行左個圈,己經十分Impressed! 好多好多款食物任揀,有好多款Salad,又有炸物類,仲要係unlimited任食。我去左好多Round,根本唔洗叫Main course都會食得好飽好滿足!但我地都食叫左幾樣主菜試試,包括牛小排,明太子意粉,以及軟殼蟹卷餅。牛小排份量真係太細啦!味道一般般,不會太硬。明太子意粉係非常之好味!必食!但卷餅真的有點令人失望,唔係好特別,好似只係將軟殼蟹放在一層卷餅上而已,不算很有驚喜最後埋單都唔算平,因為又嗌了酒精飲品,又食左Salad bar, 亦叫左幾款主菜。但下次再來,只食salad bar就其實夠了。款式夠多,也是任食,比叫

最後埋單都唔算平,因為又嗌了酒精飲品,又食左Salad bar, 亦叫左幾款主菜。但下次再來,只食salad bar就其實夠了。款式夠多,也是任食,比叫A la carte更好。
2018-07-27
  • salad bar
2018-08-22 1236 views
心血來潮,想食個靚西餐,一個客都冇,由我包場,其實係閒日晚上六點,入座時間尚早啫。㨂咗個靠窗嘅位坐低,再欣賞下餐廳嘅裝潢,原來只要點選餐牌主菜,就可以免費任意享用沙律吧,入黎嘅時候已經俾佢深深吸引住…沙律吧有多款菜類選擇,而且外觀極為吸引,已經急不及待出去拎。沙律吧有雜菜紅湯丶蘑菇湯丶芝士粟米粒丶煙燻火腿丶炒椰菜花丶菠蘿片丶粗幼薯條丶炸雞粒,餐包等等,十分豐富。當再次出去拎湯飲,返座位同時,離遠已經聞到濃烈嘅炭燒木香味,原來我叫嘅"炭燒厚切蘋果木煙豬腩"已經送上枱喇!一堆嘢食,一時唔知食邊樣先,先飲湯,雜菜紅湯,清。蘑菇湯,濃郁,茹味出,我鐘意。沙律菜新鮮爽脆,食得出高質素。煙豬腩,一刀切落去一睇,厚身半肥瘦,食落外脆,肉質略為偏硬,帶有陣陣蘋果木煙燻香味,豬肉味濃,好味!有韓燒豬腩肉感覺。隨著太陽落山,原來餐廳嘅燈光係極為偏暗,燈光伴美食,靜靜享用,另有一番情調。

一堆嘢食,一時唔知食邊樣先,
先飲湯,雜菜紅湯,清。
蘑菇湯,濃郁,茹味出,我鐘意。
沙律菜新鮮爽脆,食得出高質素。

可樂
炭燒厚切蘋果木煙豬腩
2018-08-21
炭燒厚切蘋果木煙豬腩
2018-08-21 695 views
推介呢個steak and fries 🍟燒牛扒配黑松露薯條薯條份量幾多 夠爆糖黑松露幾濃郁 不過薯條有少少淋牛扒咬落幾有口感 十分juicy個燒汁味好出好香 建議叫Medium👍🏻
推介呢個steak and fries 🍟
燒牛扒配黑松露薯條
薯條份量幾多 夠爆糖
黑松露幾濃郁 不過薯條有少少淋
牛扒咬落幾有口感 十分juicy
個燒汁味好出好香 建議叫Medium👍🏻
<為了給負皮而開的account, 難食程度可想而知>第三次來這餐廳, 頭一兩次是約兩三年前剛開業不久, 當時餐牌上是有選擇的, 有小吃/頭盤之類, 幾好食, 所以短時間內去了兩次。昨天是第三次, 剛好去MOKO, 第一時間想起這餐廳。怎料, 餐牌上選擇只剩下主菜加salad bar, 跟APPLE GREEN 的格局一模一樣,選擇極少。我們叫了一個青檸香煎豬扒, 味道跟apple green 一樣, 鞋, 但味道正常。一個軟殼蟹意大利飯, 一眼便知是罐頭粟米忌廉湯煮成的意大利飯, 飯上加一隻炸軟殼蟹,賣相差,但比罐頭湯的味道更難吃。我們三個人食了不到一半已放棄。最後是賣相稍好的燒雞飯, 所以有拍照, 大家樂下午茶燒全翼的味道, 但更乾,更鞋。
<為了給負皮而開的account, 難食程度可想而知>

燒雞飯
2018-08-15
2018-08-02 656 views
睇旺角中醫既關係,變左經堂係新世紀廣場揾食。呢間既lunch幾吸引,有自助沙律bar,加多少少錢有主菜。沙律bar都有幾多種類既有機沙律菜,沙律汁都有6款左右,而且十分新鮮。另外有紅白湯同麵包籃。炸物有薯角,幼薯條及炸雞粒。凍盤得辣肉腸,略為失色。主菜點明太子汁意粉同新澳爾良燉飯。明太子意粉冇咩明太子味,而且麵質太淋。燉飯食落一d都唔似平時食開既燉飯,得個辣。主菜令人失望,擺盤同味道比預期差。早知食漢堡包總結:佢唔係難食,係唔值呢個價。
睇旺角中醫既關係,變左經堂係新世紀廣場揾食。
,沙律汁都有6款左右
。燉飯食落一d都唔似平時食開既燉飯,得個辣。
主菜令人失望,擺盤同味道比預期差。早知食漢堡包

總結:佢唔係難食,係唔值呢個價。

2018-07-19
Type of Meal
Lunch
睇之前既食評都見到主打係沙律吧每位客人叫一個Main Course 係可以任食沙律吧換然之佢menu 入面既每一個main course 既定價都包左沙律吧沙律吧有5~6 種沙律菜配8 種沙律醬,薯條,炸雞粒,2款湯等等睇落好似好多野但個沙律吧d 野既質素真係麻麻,菜又乾薯條又淋個湯又水了了,就算你對野食無要求,但比呢個價錢食main 加沙律吧我不如去食雲吞面加碟油菜講埋個main, "濃蝦汁海鮮燉飯", 個汁無錯係有dd 蝦味,但同濃一d 都扯唔上,海鮮就同茶記海鮮焗飯個質數一樣,咁就219 加一"送"個pizza hut 都不如既沙律吧? 咁大個人都係第一次覺得唔抵食到要寫食評除非你對野食味道無要求兼食量大到可以食晒沙律bar d 野幾次就可以黎食小弟唔介意食貴野,只要餐廳提供到符合該價格既食物質素便可,性價比是我對餐廳的要求Brooklyn?不了
睇之前既食評都見到主打係沙律吧

每位客人叫一個Main Course 係可以任食沙律吧

換然之

睇落好似好多野

咁大個人都係第一次覺得唔抵食到要寫食評

Brooklyn?不了
2018-07-23 576 views
平時約朋友食飯,都很懊惱。發現呢個地方真不錯。你可以叫一個main ,就有salad bar 任食。或一個價錢只食salad bar。好岩姊妹淘聚會。因為每人一個main 又太多,咁樣我地又可以share 食。款式不算十分多,但勝在多元化。Pasta, all day breakfast 到steak 都有。Weekend 飲品仲係buy one get one.下次會再來
平時約朋友食飯,都很懊惱。
發現呢個地方真不錯。
你可以叫一個main ,就有salad bar 任食。
款式不算十分多,但勝在多元化。

Weekend 飲品仲係buy one get one.
下次會再來
All  day  breakfast
All  day  breakfast
2018-07-17 539 views
由於是快樂紀念日,我們按照一向的慶祝方法,揀選好味食物及充滿情調之地方晚餐呢~近旺角火車站廣場的餐廳中,而再次到這個設了沙拉自助BAR的地方進膳喔~這地方很有氣氛,有高的BAR TABLE,及普通坐位的。附近風景不太吸引的,因此,今次我們坐普通位,坐得舒服點,也可以多一點時間聊天。我們上一次吃了安格斯牛肉~反之,想選擇一些清淡而又有特色的包吃,令人期待呢*牛肉味道亦重,有點如手打牛一樣香,一口吃下,感覺很棒。牛油果及軟鼓蟹幾乎地完美配合,感覺清新FRESH POWER UP*

牛肉味道亦重,有點如手打牛一樣香,一口吃下,感覺很棒。

2018-06-25 813 views
這間走工業風路線的美式餐廳,門面裝璜有點Ruby Tuesday的感覺,但又帶點Outback的味道。友人曾經吃過,說喜歡Salad的我一定會十分喜歡的。客人不多,基本上只有六成滿左右,以商場人流和其他食肆都大排長龍的時候,這是教左先生頗為意外的。可能,semi-buffet式的模式在香港還是屬於小眾玩意。我們點了一個意大利飯和一個軟殼蟹卷,然後就可以自由出去外邊拿沙律、餐湯和前菜。沙律款式超多,由芝士粟米、八款不同的沙律菜、薯仔薯條,到凍肉片、沙樂美腸、芝士。餐湯則有兩款:蘑菇湯和雜菜湯。我的評價是兩款都好喝,不過蘑菇湯太稀,雜菜湯則很有層次。配上他們的餐包非常鬆軟。前菜除了薯條外,竟然還有剛出炸起的雞軟骨!大件又好吃,是友人和我是晚首推的一款配菜!雖然左先生吃沙律鮮有下dressing,不過這裡的dressing有8-10款,非常多樣而且誠意十足。主菜來了,軟殼蟹卷份量頗大,可能油燶味太重,影響了口感,大大塊牛油果也挽救不了其油益味。不過整體而言是不錯的,味道有一定層次:乾身麵包,滑溜牛油果和惹味軟殼蟹,一啖咬下去(前題是你要個口夠大!),吃到的就是那種美式足球硬朗風格的味道。之後

凍肉片和芝士
沙律菜非常新鮮

餐湯則有兩款:蘑菇湯和雜菜湯。

軟殼蟹卷

之後來的是濃蝦汁海鮮飯。汁的味道真的很濃,海鮮有蜆、魚、蝦等。味道調較得不錯,海鮮配搭雖然不多,但勝在份量多。要挑剔的一定是那個飯,煮得比較爛,而且汁和飯有嚴重分離的傾向,結果令左先生回想起以前中學午膳時,那些碟頭飯的口感,的確比較失色。
濃蝦汁海鮮焗飯

服務方面,觀察所得整體員工都好肯做嘢,人手也非常足夠。負責serve我們這區的是一位四眼哥哥和馬尾妹妹,兩位都非常有禮貌和笑容可掬,令人感覺愉快。

神奇地,這兒是不包餐飲的,感覺上就在一餐飯裡有點不夠完美的感覺,而且沙律吧也沒有甜品類,在一個西餐的流程裡,好像變成了「有頭無尾」。店方或者可以考慮一下加入甜品或飲品(其實店方應該是鼓勵大家另外自費叫餐酒)。

這兒的裝修很精緻,舒適又有情調,而且一貫美式風格,給人很有美國德州式的味道,走進內裡,真的令人忘了自己是在香港的其中一個中心點:旺角。

以平均$220一位的晚市價,沙律吧十分出色,配合雖然味道不過不失,卻以份量搭夠的主菜,而且沒有用餐時限可以和友人慢慢吃,是值得推介給朋友的。
2018-06-24
凍肉片和芝士
沙律菜非常新鮮
濃蝦汁海鮮焗飯
2018-06-17 550 views
星期六去 Moko 逛街的時候經過位於五樓的 Brooklyn 餐廳,看了看餐牌覺得價錢還算合理,因為衹要點一個 Main Course,就可以享用 all u can eat salad bar。姐姐我一向 very calculative,當然不會放過這個機會。可惜食客太多了,我只好跟伴侶決定第二天一早來排隊。我們十一點五十分就達到餐廳門口,我一馬當先,大搖大擺的排在第一位,別人看見我排隊也乖乖站在我後面。進了餐廳,員工非常有禮貌的問我是否有訂位,我才恍然大悟想起今天是父親節。我説沒有,還好員工還是讓我入去吃,還給我靠窗的四人檯。不過我因為第一次來吃,所以我並不知道原來星期日的價錢同平日的價錢是不同的!沒辦法,衹能收起我站上風的情緒,乖乖點餐。平日一個 cheese burger main course 衹要$98,可是星期日卻是$148,虧大了!算了,騎虎難下,我和伴侶點了一個 cheese burger main course 和 seafood rice main course。老實說,main course 真的麻麻地,還好有 salad.bar 補鍋,所以我還是吃得滿懷歡
,別人看見我排隊也乖乖站在我後面
!沒辦法,衹能收起我站上風的情緒,乖乖點餐。
,虧大了!算了,騎虎難下,我和伴侶點了一個 cheese burger main course 和 seafood rice main course。老實說,main course 真的麻麻地,還好有 salad.bar 補鍋,所以我還是吃得滿懷歡喜
。Salad bar除了有各式各樣的青菜,還有兩款湯,麵包,炸雞和薯條。
如果沒有 salad bar 的加持,我相信餐廳不可能會吸引那麼多食客。記得,如果要吃得抵,記得平日來光顧。姐姐我經一事長一智,以後一定會選平日來。還有,有一件事一定要提。我在 open rice 看見很多對員工負面的評語,我覺得必需公道說一說。我在用餐的整個過程中,員工都很有禮貌。整個餐廳祇有四到五個員工招呼食客,真的一點也不簡單。他們忙進忙出,根本沒有停過。我覺得如果我們食客可以給他們多一點微笑和一句溫柔的感謝,對員工們會是一種鼓勵。
總的來說,我這一餐吃得很愉快。埋單一個人$165,如果平日來吃,至少可以便宜 20%。
2018-06-17
2018-06-04 674 views
環境: 冷氣夠,乾淨,燈火舒適。餐廳標鎊沙律Lunch 之食評:叫Main course (價錢由108至188)已包括salad bar (2款湯,八款沙律菜,薯仔,粟米粒及薯條),餐飲以下以5分為滿分。沙律菜: 2.5分。算多選擇,有羽衣金藍。沙律菜尚算新鮮,沒有任何調味下都ok. 不過雨衣金藍偏老身。主菜: 明太子意粉:1分。1分係俾個賣相的。皆因個意粉完全冇明太子味!只有大量沙律醬味!意粉上有魚子係唯一可入口的。有一角檸檬可加入意粉調味,但老實講佢個粉得面既沙律醬有味,粉完全冇味!加埋個檸檬汁成件事就係沙律醬一個味,檸檬汁還檸檬汁味,粉係冇味既。到你食啲魚子咪有魚子味。上面既紫菜係擺得靚,但佢上菜極快,未食完沙律就嚟咗主菜,除咗主菜凍咗外,啲紫菜沾晒水氣,完全同啲粉撈唔埋!結果又係一舊紫菜咁食。。。錯晒。。。餐飲: lemonade: 3.5分。好夠青檸味,夠酸,不過到尾會飲到現成檸檬汁味(唔係新鮮檸檬汁超市一支支嗰隻)。so far so good 吧。。。
環境: 冷氣夠,乾淨,燈火舒適。
餐廳標鎊沙律

Lunch 之食評:

以下以5分為滿分。

主菜:

餐飲:
明太子意粉
2018-05-07 1085 views
旺角火車站新世紀廣場以前有間叫Apple Green,抵食夾大件記得都好旺場吓。搬走之後商場翻新執位有幾多人會記得已經改名叫MOKO Mall?新加入唔同種類食肆,午飯多咗好多選擇。平日中午時間嚟到約有八成客人,仲可以揀靠窗位置坐。頭盤自助形式另配唔同價錢主菜,由最平$98三文冶或漢堡包到$328的牛扒都有,誇張地真係有N咁多款選擇!自助頭盤有好多新鮮沙律菜,估唔到連羽衣甘藍都有!最正仲有燒菠蘿,有湯及冷盤肉類外仲有兩款不停Refill唔同口味嘅炸薯條!出去走一轉胃口細D的話都可以收工。主菜揀咗Southern Risotto貪佢有辣味,見到個份量都呆一呆!兩個人食都夠,𥚃面主要有肉腸及雞肉,調味係ok嘅!明白好多人食唔慣正宗意大利飯果種生生地米囗感,一般食店寧願煮到佢淋晒為止好過比客詐形!唯有當台式燉飯咁食。加埋杯餐飲真係飽到叫救命!呢間Brooklyn原來就係Apple Green嘅新品牌!價錢合理食物出品有咁上下水準,係一間做得唔錯嘅進化版。

2018-05-02 768 views
呢個假日的早上突然好想食西餐,咁岩又要去新世紀睇戲,本身諗住去另一間餐廳食但又要等位,所以就揀左呢間試下。以前食過呢間既晚餐,記得好似有點貴同細份,起初都怕早午餐會好貴,但見到餐牌價錢都算合理!兩個人點了一個all day breakfast,一份漢堡!點餐後便可到自助沙律吧任揀沙律、火腿、芝士、薯條、雞粒、湯同麵包!雖然款式唔多,但可以出去揀好多次都無問題(雖然我只係出了一次)沙律醬料都有多款可以揀!我地每人夾左一碟沙律、一碗湯同麵包!粟米係溝左芝士一齊的,好爽甜!雜菜湯就酸左少少,個蘑菇湯都唔錯!個牛肉漢堡包好快就上左,我地仲加左牛油果,入面都有半個牛油果架!味道都唔錯的!All Day Breakfast,睇落好似好少,食落去飽到傻,食唔哂呀! 半個菜上面有D沙律醬同麵包碎,仲有一小條罐頭魚仔!建議唔好掛住食個沙律,要食下其他野,唔係就會食唔落!仲有炒蛋、雞肉腸、煙肉、炒車厘茄同埋窩夫!超級豐富,真係好飽!!!個人覺得早午餐下次可以再試!有機會既話想再試佢晚餐時段既野食!
)沙律醬料都有多款可以揀!
雜菜湯就酸左少少,個蘑菇湯都唔錯!
2018-04-29
$160 (Lunch)
2018-04-17 632 views
Had been this restaurant for several times,  it is still quite and spacious in late afternoon even in weekend. We choose to sit just besides the window, let the sunshine to bright us in this lazy afernoon. A classic burger with chips, suit the taste of my friend just came back from England.Craftmade beer which you should not miss!  which will make you forgot any unhappiness!My choice is apple cider beer!!!Fried chicken,  think it was like Korean Chicken, but not! It is too special with UK ingred

A classic burger with chips,

Fried chicken,  think it was like Korean Chicken, but not! It is too special with UK ingredient on it.
Overall speaking, a very nice place to chit chat and stay in weekend afternoon, especially in MongKok!
$150 (Tea)
  • Apple Cider Beer
2018-04-06 1018 views
長假期中的星期五。 本身想食moko 6樓嘅西餐。 都預左多人等位。 但真係太多人。 行落一層就見到li 間。 無人等。 望望餐牌。 又有自助沙律吧。 咁就入黎喇。每人一個主菜就可享用沙律吧。 湯都幾好飲。 其他沙律配料都可以嘅。。。3個人。 叫左肉眼。 小牛排。 羊排。羊排。 無薄荷醬。。。 唉。。。 仲要食到 口燶味。 食完成條脷都好痛。肉眼。 個汁好鬼咸。 朋友食左兩件就無食。小牛排最差。 啖啖都有筋架!!! 食一舊就吐一啖。。。 都唔知叫唔叫食過碟野。。。最後結論!!! 繁忙時間無人等位係有原因架!!!

3個人。 叫左肉眼。 小牛排。 羊排。
肉眼。 個汁好鬼咸。 朋友食左兩件就無食。
最後結論!!! 繁忙時間無人等位係有原因架!!!