2020-03-10 14 views
行商場行到攰攰地,basement floor有一間拉麵店,夠哂就腳,食完再繼續shopping岩哂!同日本嘅拉麵店一樣,呢度有提供凍水比客人飲用,另外亦有芝麻粒、胡椒粉、醋得調味料;更特別嘅係每位客人都獲派發免費口罩兩個同埋消毒酒精紙巾,果然係齊心抗疫!煎餃子🥟即叫即煎,外皮好薄煎得香脆,咬落去肉汁豐富。小龍蝦沙律配紫菜,口味十分清新開胃,作為前菜實在唔錯。主角豚骨湯拉麵,好喜歡輕微燒過嘅薄切豚肉片,令人流哂口水嘅醬油溏心蛋,舖得滿滿嘅蔥花,爽口嘅木耳絲,各款簡單食材配搭起黎成為一碗香噴噴嘅拉麵。麵嘅湯底味道偏清淡,連埋湯飲都唔會感覺口渴。另一碗蝦味噌豚骨湯拉麵湯底濃郁,香濃嘅豚骨湯中融合左鮮味嘅蝦湯,爆香過嘅櫻花蝦香味四溢。

煎餃子🥟即叫即煎,外皮好薄煎得香脆,咬落去肉汁豐富。

小龍蝦沙律配紫菜,口味十分清新開胃,作為前菜實在唔錯。

2020-03-07
2020-03-10 50 views
想食日本風味的真正拉麵,在尖沙咀THE ONE的商場地庫,行完$12店之後,見到呢檔好日本風的店舖,一於就入去食下先。.餐牌有2款拉麵,好像日本的專門店,做的款式不多,但一定勝在夠專夠好食,唔知呢到既拉麵係咪又一樣咁PRO 呢~~期待我同朋友就每人一個餐,一於兩款都試曬,而且又有小食,正。小龍蝦蟹子沙律,味道好濃,可以用紫菜包住食,作為一個前菜,真係好開胃,唔錯~!另一個既小食,係4只餃子,新鮮煎起真係好正,皮底係好脆架~~~~入面的肉汁都好多,D肉都好味。別天神套餐$105,拉麵第一式,有溫泉蛋,又有兩塊大叉燒,兩者都好濃味,係入味的肉同蛋。另外麵質都好彈牙,份量又好多,湯底好特別,可以自加芝麻,真係香好多架。蝦味噌套餐 $115,呢個湯或比較濃味,而且仲有蝦及少少辣味。D蝦仔都脆脆地,又可以撈埋入湯,當美味湯底的材料之一。整體呢到既食物令人滿意,而且地方都大,坐得舒服,可以慢食而且RELAX一下。推介呢個地方~!

我同朋友就每人一個餐,一於兩款都試曬,而且又有小食,正。

別天神套餐

2020-03-09
$110 (Lunch)
別天神套餐
2020-03-10 5 views
一個星期Encall 多次博多拉麵別天神💓💓, 因為真係抵食又高質。超濃豚骨湯拉麵 比起蝦味噌豚骨湯拉麵,更加食得出豚骨湯底嘅味道, 半熟流心蛋😍整到剛剛好, 一啖蛋一啖面好正。小食照舊點左兩款, 餃子🥟同埋小龍蝦沙律🦞, 小龍蝦沙律球有少少wasabi芥末味, 提升味覺上嘅刺激, 餃子有4隻, 份量啱啱好。👍👍~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$90⏪回頭率:90%~~~~~📍博多拉麵別天神尖沙咀the one LG1~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
📍博多拉麵別天神
尖沙咀the one LG1
~~~~~
2020-03-10 12 views
今日lunch約左個舊同事食飯,佢話想食拉面好耐冇食過,上openrice睇睇,就去左the one間博多拉麵別天神試下。餐牌種類唔多,好岩有選擇困難症既佢,我地叫左一人一個set,我要個別天神套餐配餃子,佢就要個蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律豚骨拉麵個湯底好濃好香,飲多兩啖都唔會套咸,個拉麵係幼身既好有咬口,隻流心蛋做得好出色,佢仲有幾種配菜俾你揀既,我個人最推介係辣芽菜,配落去好好食至於兩個小食都做得好好,下次去食都要食set
至於兩個小食都做得好好,下次去食都要食set
Lunch
我同阿仔兩個人嘅生活,比較隨心❤️。今日突然想食拉麵,就入左別天神食拉麵🍜 食拉麵唔可以隨隨便便,唔係會影響食慾😆 別天神嘅拉麵,係香港黎講比較正宗,可以食到日本嘅味道😋🥢豚骨湯麵博多嘅拉麵出名湯底濃,別天神嘅湯底用豚骨長時間熬製,香濃味厚。加上細麵條,可以吸附到更多湯汁,食落好似返左鄉下咁🤤🥢蝦味噌豚骨湯麵比豚骨湯麵多左一堆櫻花蝦同粟米,顏色豐富、賣相十足。有櫻花蝦嘅加持下,湯底味道多了🦐海產味,很喜歡這種鹹香。🥢小龍蝦蟹子沙律唔好以為呢個係普通沙律,食落口每一啖都有大大粒鮮甜嘅🦞小龍蝦肉,仲可以攞塊紫菜包住食,食出唔同風味👍🏻🥢餃子即叫即煎嘅餃子,皮脆肉滑,肉汁juicy,可以點啲餃子汁格外開胃。🥢自行調製隱藏口味枱面上有七種醬料可以調製自己喜愛嘅口味,新鮮蒜蓉、辣芽菜、七味粉、拉麵胡椒等等,拉麵汁+蒜蓉+ 辣芽菜=特濃🧙🏻‍♀️;七味粉+ 蒜蓉+ 辣芽菜=特辣🌶🌶🌶!食完仲有額外驚喜🥳🥳🥳 就係口罩兩個,thanks 😊🙏🏻

🥢豚骨湯麵

蝦味噌豚骨湯麵

🥢蝦味噌豚骨湯麵

🥢小龍蝦蟹子沙律

🥢餃子

自行調製隱藏口味

🥢自行調製隱藏口味

食完仲有額外驚喜🥳🥳🥳 就係口罩兩個,thanks 😊🙏🏻
蝦味噌豚骨湯麵
2020-03-08 15 views
朋友極力推介,湯底以大量豬骨熬足8小時濃郁而不膩,而且不含味精,當然要品嘗一下。牆上張貼了”自行調製隱藏口味”的建議,根據建議加不同的調味和配料,便可以調製出另一種穩藏湯底味道。豚骨湯麵湯頭呈奶白色,豬骨味濃郁,帶有肉香。日本半熟蛋香甜軟滑,蛋味濃郁。叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑。幼身麵條爽滑彈牙,軟硬適中,掛湯一流。小龍蝦蟹籽沙律沙律混入了小龍蝦肉和蟹籽,入口彈牙有嚼勁,鮮甜味十足!用脆紫菜包裹著吃,外脆內軟,味道亦相當配搭,非常美味!餃子底部煎到皮脆金黃,皮薄餡嫩,還有少許湯汁,味道清新。日式煎餃子配上拉麵,充滿日本風味。

豚骨湯麵

湯頭呈奶白色,豬骨味濃郁,帶有肉香。

日本半熟蛋香甜軟滑,蛋味濃郁。
日本半熟蛋

叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑。
叉燒

幼身麵條爽滑彈牙,軟硬適中,掛湯一流。

日本半熟蛋
叉燒
2020-03-07 9 views
估唔到成日行開尖沙咀發現有間咁高水準既拉麵店, 店員還送了口罩, 非常佛心呀!♕✧✧✧✧✧✧✧✧✧♕【蝦味噌豚骨湯面】湯底好香蝦味, 櫻花蝦完全可以提升成碗拉麵既味麵質地同樣彈牙好食, 值得推讚!✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【別天神豚骨拉麵】叉燒夠晒大塊, 厚度都適中, 流心蛋都好正豬骨湯好香濃, 麵質地彈牙好食, 讚!✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【小龍蝦蟹子沙律】係我食過最好食既沙律, 用紫菜黎包住食, 好特別龍蝦肉好足料, 啖啖都有, 讚!✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧【餃子】一共有四隻, 外皮唔會太厚, 煎得好脆, 熱騰騰幾好食

♕✧✧✧✧✧✧✧✧✧♕
【蝦味噌豚骨湯面】
湯底好香蝦味, 櫻花蝦完全可以提升成碗拉麵既味
麵質地同樣彈牙好食, 值得推讚!
【別天神豚骨拉麵】
叉燒夠晒大塊, 厚度都適中, 流心蛋都好正
豬骨湯好香濃, 麵質地彈牙好食, 讚!
【小龍蝦蟹子沙律】
係我食過最好食既沙律, 用紫菜黎包住食, 好特別
龍蝦肉好足料, 啖啖都有, 讚!
【餃子】
一共有四隻, 外皮唔會太厚, 煎得好脆, 熱騰騰幾好食
2020-03-05
Dinner
2020-03-07 23 views
周三特別多人嘅Aeon店裡有間日式拉麵店,即場煎餃勁香噴噴😌唔小心就入咗去食啦😂店上有貼紙寫住白濃湯底用100%豚骨+純水用壓力鍋長時間熬製而成,無化學調味料同味精,安心食用😍蝦味噌套餐 $115🍜蝦味豚骨拉麵上枱時,已經聞到陣陣嘅蝦香味拉麵質地彈牙,軟硬度適中,唔洗用羹一齊食都好掛汁🤪湯底豚骨味撲鼻,每口都帶有豚肉味,鮮味十足😉最正嘅喺有2隻高質流心溏心蛋😍夾佢一下個溏心就動L咁郁🥚小龍蝦蟹子沙律🥙一啖咬落去冰涼度十足,好在無敏感牙齒😂一啲都唔hea嘅蟹子沙律,每口都喺啖啖嘅小龍蝦肉同彈牙嘅蟹肉😋仲有5大塊紫菜,CP值高嘅沙律仔😝啲醬料好齊全!有七味粉,蒜蓉😍白芝麻,辣芽菜等等👍🏻店裡建議客人可以自己調配隱藏口味!我試咗幾拉面醬汁,蒜蓉加辣芽菜混埋一齊,沾沾麵食,味道好濃重同咸咸哋,混落白湯度更加合自己口味😌
蝦味噌拉麵

蝦味噌套餐 $115🍜

小龍蝦蟹子沙律🥙

2020-03-04
Lunch
蝦味噌拉麵
  • 小龍蝦蟹籽沙律
  • 蝦味噌豚骨湯麵
嚟到The One地庫,全層賣嘅食嘅都係日本野,當然要嘆返個有分店有質數嘅別天神拉麵。最近港人都四週圍撲口罩,好驚喜 店員細心為食客送上口罩同消毒濕紙巾,好窩心。揀咗個櫻花蝦味噌豚骨湯拉麵+沙律,沙律配有幾片紫菜包著👍🏻😋拉麵好香蝦味,滿佈櫻花蝦,除咗湯底濃郁之外,值得介紹,係隻半熟嘅溫泉蛋,好軟滑...入口流心🤤呢間分店除咗拉麵,原來仲有Pancake, 多種口味選擇,但食完拉麵已好滿足,下次一定要試埋Pancake。

2020-03-06
Tea
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 蝦味噌拉麵
2020-03-05 24 views
別天神設有多間分店,在各區也可以方便找到。這次來到尖沙咀逛街餓了,隨便找了一間良心拉麵店。.蝦味增套餐($115)1. 蝦味增豚骨湯麵配味付玉子分數: (7.5/10)湯底偏濃味,有很多櫻花蝦,令味道更有香鮮味。叉燒附著少許脂肪,軟硬度適中,味道剛好。味付玉子有做到流心,味道十分好!麵質偏軟身。.2. 餃子分數: (7/10)餃子底部煎得很香脆,熱度十分好,蘸些醋調味,胃口大增。.別天神套餐($105)1. 豚骨湯麵配味付玉子分數: (7/10)湯底偏淡,沒有油膩感,適合怕胖的一群。湯底沒有味精,只用豚骨和純水用壓力鍋長時間熬製,十分健康。覺得湯底不夠濃味的朋友,可根據店內提供的方法自行調製隱藏口味。叉燒偏瘦,較少脂肪。味玉十分好吃,麵身偏軟。.2. 小龍蝦蟹子沙律分數: (7.5/10)真的吃到很多小龍蝦及蟹子,味道濃,口感不錯,可配搭紫菜包著一起吃。.小貼心: 餐前特意提供消毒濕紙巾給客人清潔雙手抗疫。
別天神設有多間分店,在各區也可以方便找到。
這次來到尖沙咀逛街餓了,隨便找了一間良心拉麵店。
蝦味增套餐($115)
1. 蝦味增豚骨湯麵配味付玉子
分數: (7.5/10)
湯底偏濃味,有很多櫻花蝦,令味道更有香鮮味。
叉燒附著少許脂肪,軟硬度適中,味道剛好。
味付玉子有做到流心,味道十分好!
麵質偏軟身。
蝦味增豚骨湯麵配味付玉子

2. 餃子
分數: (7/10)
餃子底部煎得很香脆,熱度十分好,蘸些醋調味,胃口大增。
餃子

別天神套餐($105)
1. 豚骨湯麵配味付玉子
分數: (7/10)
湯底偏淡,沒有油膩感,適合怕胖的一群。
湯底沒有味精,只用豚骨和純水用壓力鍋長時間熬製,十分健康。
叉燒偏瘦,較少脂肪。
味玉十分好吃,麵身偏軟。
豚骨湯麵配味付玉子

2. 小龍蝦蟹子沙律
分數: (7.5/10)
小龍蝦蟹子沙律

小貼心: 餐前特意提供消毒濕紙巾給客人清潔雙手抗疫。

2020-03-04
$110 (Tea)
蝦味增豚骨湯麵配味付玉子
2020-03-04 9 views
難得早收工,今日唔想食飯,朋友帶我到尖沙咀The One逛逛,今次食拉麵啦。蝦味噌套餐湯頭熱辣辣,櫻花蝦香,叉燒肥瘦平均,入味夠淋,一樣配搭鹵溫泉蛋,拉麵彈牙,湯頭更鮮香。要試當然要試埋別天神套餐湯頭夠熱,叉燒肥瘦平均,入味又淋,配搭鹵溫泉蛋,蛋黃流心好滋味,拉麵彈牙。套裝有加配小食,餃子炸得少少焦香,饀料豐富,有菜有肉更健康。小龍蝦蟹籽沙律小龍蝦蝦肉爽口,用紫菜包住食更添一份煙韌口感。每枱配備清水,間格企理,職員友善,還有甜品選擇,下次會再來。

要試當然要試埋別天神套餐

套裝有加配小食,
餃子炸得少少焦香,饀料豐富,
有菜有肉更健康。

小龍蝦蟹籽沙律
小龍蝦蝦肉爽口,用紫菜包住食更添一份煙韌口感。

2020-03-03
$110 (Lunch)
  • 別天神套餐
  • 蝦味噌套餐
2020-03-03 12 views
每次係銅鑼灣經過別天神拉麵🍜店都見到有唔少人排隊等食拉麵。今日係尖沙咀呢度行完街,就決定係the one 呢間分店幫襯😋。呢度坐位都幾多,而且幾闊落,晚餐係度落腳都唔錯😍。-店員會比張濕紙巾,好有愛😛-1️⃣ 別天神套餐 💰105(👅: 7/10)別天神套餐係豚骨湯麵,入面有叉燒、木耳、紫菜﹑溏心蛋和香葱。麵質偏幼,食落較軟口,湯底濃而清甜。叉燒有兩至三塊,肥瘦適中,但味道偏淡;而其他配料令拉麵更富色香。🔺 龍蝦蟹子沙律蝦肉彈牙,蟹子清脆,夾埋紫菜食一流。2⃣蝦味噌套餐 💰115(👅: 7.3/10)蝦味噌湯底比豚骨湯底濃味, 多了一入蝦鮮香味。配菜和豚骨湯麵大同小異,多左櫻花蝦,同埋木耳轉左粟米粒。呢碗感覺再豐富d,入味程度會比豚骨好。🔺餃子餃子相對較普通,正常發揮,外皮脆香。-

店員會比張濕紙巾,好有愛😛

1️⃣ 別天神套餐 💰105(👅: 7/10)

🔺 龍蝦蟹子沙律
蝦肉彈牙,蟹子清脆,夾埋紫菜食一流。

2⃣蝦味噌套餐 💰115(👅: 7.3/10)

🔺餃子
餃子相對較普通,正常發揮,外皮脆香。

2020-03-03 13 views
今個星期無得home office, 番工就一定要出街食lunch, 難得出街食, 當然食啲自己煮唔到既拉面!今日試左別天神豬骨拉面套餐, 包一個面同二選一既小食,可以揀餃子或者沙律, 唔包野飲。呢個價錢係尖沙咀黎講算合理!值得一讚既係店舖既細心, 落單時佢會俾埋獨立包裝消毒濕紙巾你抺抺手, 枱面又有盒裝紙巾可以用, 非常體貼。個面一上枱就聞到好香既豬骨味, 食落啲面好彈牙, 湯底又唔咸, 隱約仲聞到紫菜既香味, 真係超乎預期。流心蛋煮得剛剛好, 味啉既調味適中; 叉燒好味, 有厚厚既2大片, 肥瘦適中。餃子椰菜為主, 豬肉唔多, 好合符健康原則, 特別適合女仔。一個餐好大份, 女仔有機會食唔哂添呀!

一個餐好大份, 女仔有機會食唔哂添呀!
2020-02-29 12 views
呢間店都幾難搵,係係小巷入面,唔收現金只收8達通,所以去個陣要入定錢啦!店鋪唔大,不過可能因為疫情人少,所以都坐得闊落!野飲有凍的麥茶,成件事好貼心,始終拉面湯底都比較咸,可以清清味蕾!叫左蝦味噌豚骨拉面,$85,無要到套餐(面會多隻蛋,再加沙律🥗/餃子🥟,貴20蚊左右)蝦🦐味濃郁,味噌味岩岩好,唔太咸同味精,但個人覺得一幻拉面個間蝦湯底更正🙈🙈🙈 面質偏幼,個人鐘意粗身煙韌彈牙,但口感都可以的~ 85蚊呢個價錢無配蛋都幾失望😹🙌🏻😹 叉燒都好薄,算係瘦肉,整體料唔太夠朋友跟餐感覺料多好多😹 試左啖湯底普通,唔會特別濃,相對清淡少少🤏餃子皮唔脆,失望🙍畢竟當日得我地一台客都煎得麻麻地😹 餡都唔算多,整體個人推薦一幻拉面多點,但呢間黃店都推薦

2020-02-25 9 views
出尖尖咀閒逛,先行激安殿堂,再去The one,落去LG行12蚊店,行行下比D食店吸走咗,見到有間日本拉麵,好有老日本風味,心思思又走去食下先~食物係先比錢,後店員送餐到桌。佢地只有兩款拉麵,套餐仲可跟沙律或者餃子🥟,所以我地㨂咗一人一款套餐,一個跟沙律,一個跟餃子,咁就一次過可以嚐盡所有口味先嚟沙律,係小龍蝦蟹子沙律,滿滿的龍蝦肉混合埋蟹子,用紫菜夾嚟食,清新開胃~跟住就上拉麵,分別係豚骨湯面同蝦味噌豚骨湯面。豚骨湯面嘅配料有叉燒丶半熟蛋同埋木耳,仲有蔥花添,個湯白𠽌𠽌,而且好濃郁。拉麵沒有我討厭的鹼水味,腍滑順口。而蝦味噌豚骨湯麵味道帶有蝦的鮮和味增的香~配料有叉燒丶半熟蛋丶粟米同蔥花,而且有小蝦米放喺湯面,好吸晴~叉燒口感爽實,一點也不肥,而半熟蛋做得恰到好處,入口即化。食到咁上下先嚟餃子,即叫即煎所以須時,有4件,係菜肉餃,大小適中,煎得香脆。在席有小貼士教客人如何調製隱藏口味,可以將個湯變成特濃或者特辣,而且佢地仲有日式pancake叫添