2022-03-05 478 views
餐牌得兩款拉麵揀,可以轉套餐(包小食一款+拉麵多咗隻半熟蛋)別天神套餐($105),即是豚骨湯麵,湯底十分濃厚,但口感好滑,好啱重口味人士;麵底係幼身麵,可選擇不同軟硬度;三片叉燒正常;半熟蛋合格。蝦味噌套餐($115),湯底同樣濃郁,但不同嘅係加上蝦味,味道不錯。如果二選一,我會推薦揀呢款。

蝦味噌套餐
小龍蝦蟹子沙律
餃子
$110 (Lunch)
蝦味噌套餐
呢間黃店聞名已久,但一直唔敢食😅聽聞依家食物既質素進步左,即儘入去試下🍜叫左個豚骨拉麵同味噌櫻花蝦🍤湯拉麵,另外叫左個餃子🥟(唔記得影相sosad) 隔離位話豚骨拉麵既湯底有陣奶味,但店家寫明湯底只落豚骨同水,無加牛奶🤷🏻‍♀️佢話食完好漏。。。而我既味噌櫻花蝦湯底既味道就偏淡,完全無味噌既咸味,的確係敗筆。叉燒幾驚喜,切到半肥瘦,加上微微烤過,香口之餘,油脂恰到好處,正👍麵既軟硬適中,食晒成碗麵都唔會變軟。總括黎講,佢地要努力下研究湯底💪🏻但又未至於劣食既~~不專業評分,僅供參考食物:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐服務:⭐️⭐️⭐

食物:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐
服務:⭐️⭐️⭐
  • 煎餃子
2021-07-22 658 views
朋友一直都好推祟別天神嘅拉麵,不過以前第一次食嗰陣覺得麻麻個豚骨湯唔知加左啲咩特別野落去硬係有陣怪味,後尾問左朋友得知其實佢最推薦嘅係櫻花蝦嗰隻,自此就轉食櫻花蝦湯底,果然係唔錯嘅首先個湯係夠熱嘅呢樣係拉麵至關重要,櫻花蝦湯底會比起豚肉會多少少蝦嘅鮮味,濃度都好適中我最怕嘅成層油喺面嘅情況冇出現至於麵質,硬度如果喺出面有得揀嗰啲,佢就係屬於偏硬,我自己就好鍾意呢個硬度但呢樣就見仁見智,如果鍾意食軟嘅最好問下有冇得揀先唯一要彈係配料偏少同埋叉燒好普通,未至於柴但都係偏瘦削總結:有時一支公行開行埋見冇人會食下,但唔會特登排隊食
朋友一直都好推祟別天神嘅拉麵,不過以前第一次食嗰陣覺得麻麻
個豚骨湯唔知加左啲咩特別野落去硬係有陣怪味

首先個湯係夠熱嘅
我最怕嘅成層油喺面嘅情況冇出現

但呢樣就見仁見智,如果鍾意食軟嘅最好問下有冇得揀先

唯一要彈係配料偏少同埋叉燒好普通,未至於柴但都係偏瘦削

總結:有時一支公行開行埋見冇人會食下,但唔會特登排隊食
2021-07-22
2021-07-01 512 views
咁啱睇完戲搵野食,環境普通,但食物一流,個湯好濃,然後舖頭話係得豚骨同水,真心覺得勁!個麵彈牙,係我鍾意嘅口感,最欣賞係可以揀麵既口感,加埋7味粉簡直係畫龍點睛,叉燒okay,連唔鐘意食豬既我都會試,糖心蛋同餃子都好味,值得再幫襯!
2021-06-19 536 views
之前成日都嚟食,但近排少咗,因為好幾次也發現水凖下降了很多。無論份量/味道/賣相,都唔似以前,究竟發生咩事??嗰兩塊叉燒又細又薄,想點?考刀功嗎?😒切到嗰兩塊薄到咁嘅叉燒,賣相好似食人地食剩/比人咬咗啖咁!😣 真心好唔開心,亦唔鍾意咁食飯。同店員反映,佢話可能切細咗,但唔到佢控制🙄🙄🙄🙄(咁即係答咗咩?) 我從來覺得可以支持食店理念,但也不是盲目追捧。難得可以坐下除口罩食一餐,但卻令人失望而回。希望店長留意及接受意見啦。

無論份量/味道/賣相,都唔似以前,究竟發生咩事??

嗰兩塊叉燒又細又薄,想點?考刀功嗎?😒

我從來覺得可以支持食店理念,但也不是盲目追捧。

難得可以坐下除口罩食一餐,但卻令人失望而回。

希望店長留意及接受意見啦。
推薦大家一個超正既食法!我每次黎都會咁食~豚骨湯面加辣芽菜!越食越上癮!!!而且唔會太辣又好香😍今次我仲落多左1兜添🤣之前推介過俾朋友,朋友都話咁樣食真係好正!
推薦大家一個超正既食法!

我每次黎都會咁食~豚骨湯面加辣芽菜!

越食越上癮!!!而且唔會太辣又好香😍

今次我仲落多左1兜添🤣

之前推介過俾朋友,朋友都話咁樣食真係好正!
豚骨湯面
2021-02-26
豚骨湯面
2020-11-16 837 views
好多年前食過嗰陣時麵質有啲唔同,依家再食返覺得冇以前咁好食,但個湯底都冇乜變過都好飲的不過本身鍾意濃味,所以鍾意食個味增湯底,有啲蝦毛仔好香呀、同埋佢都有個加料配方俾選擇加不加?例如有芝麻、辣嘅芽菜好好食、七味粉~我哋叫咗兩個湯底,一個豬骨湯底同埋一個味增,唔鍾意食濃味嘅朋友都係建議要豬骨味,佢用紫菜包住嗰個龍蝦沙律係好食架~可以加單選擇這一款,佢嗰啲蛋都整得好食㗎!半熟溫泉雞蛋。不妨一試嘅未食過嘅話~
2020-11-10 809 views
免收+1,提供探熱、紙巾和酒精搓手液,環境舒適#豚骨拉麵 #🍜 #別天神拉麵 #別天神套餐 $105配煎 #餃子 #🥟秘製豬骨湯,白白的湯不會太濃郁~可以選擇麵質的軟硬度。有兩片叉燒、一粒溏心蛋和一片紫菜。旁邊有七味粉、白芝麻等甜品堂食貴$10#日式班戟 #班戟 #草莓忌廉班戟 $45 加配 #雪糕 #🍦$10#雲呢拿雪糕 幾好食,有很多忌廉~班戟中間有4層餅!?像熱香餅 #pancake #🥞 因為忌廉太貴?🤪 ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
免收+1,提供探熱、紙巾和酒精搓手液,環境舒適

雜莓班戟配雪糕

加配 #雪糕 #🍦$10

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2020-11-07 638 views
很喜歡吃 pancake雪糕, 但香港可以選擇的地方不多。 尖沙咀這家餐廳在the one地庫, 幸好給我找到, 即刻跑入去點返一個。餐廳環境不算寬敞,但座位也不少, 我當天去的時間是下午茶時間,只有一兩枱客,所以坐低也比較舒服。我點了一個朱古力雪糕,加香蕉和朱古力醬的pancake。 現在購買pancake外賣只是35元,但加朱古力雪糕要加十元, 不過食pancake怎能少了雪糕呢, 所以我也加了十元。這個pancake 是新鮮做起的, 外皮熱辣辣,質感煙韌, 配合裏面冷冷的朱古力雪糕和濃濃的cream, 再加上朱古力醬, 層次感豐富, 令人回味。

2020-08-26 665 views
太想念日本了,於是相約了朋友到donki逛逛🍤🥟🍣🍡去之前先在附近吃個晚餐,經過the one見到這間日式拉麵,重點還是黃店一間💛這裡是自助點餐,先點餐付款,然後將紙條交給師傅, 很有日本當地拉麵店的風味🇯🇵 好有feel~~~~我點了原味拉麵,再加龍蝦沙律作小食。餐廳標榜完全沒有加任何味精,拉麵湯底是以豬骨和純水長時間熬製,所以十分健康,而且飲湯都不會覺得口渴👍🏻 如果嫌比較清淡的話,桌上另外有醬汁和配料: 拉麵汁、蒜蓉和辣芽菜等。。不過我覺得湯底已經很夠味道了。拉麵幼身彈牙,叉燒有厚度,脂肪比例均勻。不過其實最有驚喜的是龍蝦沙律。每一啖都吃到小龍蝦肉,又有粒粒蟹子,還有紫菜配上可以好像包壽司那樣包著吃😋😋朋友點了蝦味噌拉麵。湯底以味噌和蝦為主。櫻花蝦鋪滿了整個碗,蝦味濃郁得來又不會搶走豬骨湯的味道,咸度剛好。麵底和叉燒其實跟我的是一樣,只有湯底不同。原來還有甜品班戟,下次想念日本時要連同班戟一起吃☺️
太想念日本了,於是相約了朋友到donki逛逛🍤🥟🍣🍡

原來還有甜品班戟,下次想念日本時要連同班戟一起吃☺️
夏天來臨天氣熱辣辣最想就是吃雪糕。 雪糕當中我一向最愛是pancake雪糕。 📍地理位置香港的pancake雪糕店買少見少, 上次在尖沙咀The One地庫,找到這家日本拉麵小店, 竟然可以堂食pancake雪糕。 地理位置在尖沙咀中心非常方便。 這間拉麵店有很多間分店, 尖沙咀也不止一間。 不過我今次特地想找pancake,所以沒有試他們的拉麵。💒 餐廳環境餐廳裝修像日本非常本地的 速食店, 裝修簡單小小的木枱木櫈, 和一些有日本特色的紅燈籠。📝餐牌菜色種類繁多, 除了pancake有拉麵餃子 便當等等。🍧 香蕉朱古力雪糕忌廉pancake聽到個名已經非常吸引。 女孩子當然喜歡吃甜品, 而這個香蕉朱古力雪糕忌廉pancake真是無敵。 我看著他做我的pancake底, 微微煎香pancake醬, 然後加上凍冰冰的朱古力雪糕, 一些剛剛熟的 banana, 在家 cream和朱古力醬。 做法非常傳統簡單, pancake皮非常堅韌, 給我吃的時候pancake還是熱哄哄的, 再配搭凍冰冰的朱古力雪糕, 和琳琳的banana, 口感一流。🍨 整體感覺除了地方比較狹窄,我們整體來說也十分滿

📍地理位置

💒 餐廳環境

📝餐牌
菜色種類繁多, 除了pancake有拉麵餃子 便當等等。

🍧 香蕉朱古力雪糕忌廉pancake

🍨 整體感覺
除了地方比較狹窄,我們整體來說也十分滿意, 下次有會帶我的墨守過來一起享受這裏的甜品和 pancake。
  • 香蕉朱古力雪糕pancake
2020-06-09 279 views
今次分別叫咗一個豚骨湯麵同埋一個哈味噌豚骨湯麵🍜🍜🍜😋😋😋😋😋豚骨拉麵嘅湯底濃郁,唔會過鹹,而且麵質適中,整體唔錯。🤗🤗🤗哈味增豚骨湯麵就如其名,有好重嘅櫻花蝦香味,飲一啖湯都飲到個湯底入面有蝦嘅味道,再加上豚骨嘅香味,成個湯底好有層次,令到成個湯底嘅味道更上一層樓。😍😍😍😍😍兩個面嘅配料都係大同小異,有常見嘅葱,木耳,叉燒,同埋紫菜😊😊😊🍜🍜🍜🍜🍜
2020-05-20 204 views
I always crave for a bowl of hot noodles even in summer. Missing the days in Japan when I could find ramen shops literally every street...guess I won’t be able to go there until the coronavirus outbreak is gone BUT there are actually some good restaurants that execute ramen well in HK! Betsu only offers 2 types of ramen but both of them are well-executed and fusion-inspired. -I got the signature tonkotsu ramen which came with a half boiled egg and Japanese pork. The broth wasn’t oily at all and

The broth wasn’t oily at all and thin noodles were cooked to perfection.
My friend ordered the special shrimp ramen.
She loved the fiery chilli-infused Shrimps!
Since they are both sets, we also got the pan fried dumplings and potato salad.
I was particularly impressed with the salad as it was so fresh! Dumplings were great as well, with crispy edges.
2020-05-01 165 views
今日約fd食足一日嘢, 第一站佢揀咗別天神。去到嗰陣一點未夠, 一個人都冇, 真係嚇親. 我地坐低咗之後就開始多人。。。。 可能放假, d人瞓晏d先出街見到餐牌真係開心。。。因為得兩款拉面, 我最唔鐘意揀嘢食, 二揀一, 超容易我揀咗豚骨拉面佢有麥茶飲, 超濃, 好味個拉面嚟到,好香。。。。好好味!! 我最鍾意係佢個蒜泥, 自己加 (我加咗好多) , 好好味呀真係。 辣芽菜都好好味, 不過我唔係咁食得辣, 食唔到咁多。 由於個蒜泥已經令我開心到失咗常性, 唔記得落芝麻同拉面汁... 咁就有藉口下次再食過.抵食又好味 佢原來仲有pancake甜品, 下次經過再試。。。 呢餐已經好飽

我揀咗豚骨拉面

佢有麥茶飲, 超濃, 好味

... 咁就有藉口下次再食過

抵食又好味
豚骨拉面
2020-05-01
$75 (Lunch)
豚骨拉面
  • 豚骨湯麵
2020-04-22 1268 views
✨中女獨食難肥日誌 ✨博多拉麵別天神 中女食尖沙咀 中女撐黃店系列疫情期間暫不能去日本🥺想吃拉麵是當然要橙撐黃店!博多拉麵別天神有好幾間分店這天我來到The One這間分店,位於aeon內,有別於其他分店用吧枱,這裏用正常枱椅,可以坐得舒服一些蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 $115專心做好美味拉麵,所以基本上拉麵只有兩款可以選,兩款我都試過,比較喜歡蝦味噌,櫻花蝦鋪滿在面頭,湯底亦有獨特的蝦香味!麵身是幼身的,像一蘭那種,掛湯有咬口。另外可以自己加辣芽菜、蒜蓉和七味粉調教自己喜歡的味道,我最喜歡吃辣芽菜,不經不覺吃了很多😆小食小龍蝦蟹子沙律是必定要加的,紫菜包着小龍蝦及脆卜卜的蟹子一同吃,好味!別天神套餐配餃子$105朋友喜歡原味的拉麵,揀了豚骨湯,奶白湯底,還有木耳絲及青蔥份量也不少,也好吃,十分滿足。兩碗拉麵都有叉燒有兩塊,算厚切,還有流心溏心蛋!朋友的小吃選了餃子,餃子煎得香脆,內有肉汁,很不錯!絕對會再來!📮地址: 博多拉麵別天神 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE LG1樓☎電話: 34881321
✨中女獨食難肥日誌 ✨
博多拉麵別天神 中女食尖沙咀 中女撐黃店系列

蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 $115
麵身是幼身的,像一蘭那種,掛湯有咬口。

別天神套餐配餃子$105

📮地址: 博多拉麵別天神 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE LG1樓
☎電話: 34881321