2020-04-19 114 views
這一間拉麵店,在商場的地底,需要穿過超級市場才能到達。它沒有很多款式可供選擇,因為他們只專心做好數款拉麵。他們這裏的拉麵,湯底都做了八個鐘頭。我特別喜歡這裏的蝦湯拉麵。因為拉麵的湯底並不咸,反而有濃郁的蝦味。這一碗拉麵上,有唔少蝦乾,連埋面一齊食,就特別有鮮味。拉麵七彩顏色,賣相非常吸引。食拉麵,還要配上特別為拉麵而製的拉麵胡椒。一路食麵,一路食非常好食的溫泉蛋。開心😃加埋好好食的拉麵底,硬身。不錯。我還會配搭餃子一起吃,餃子汁好香,而且餃子是新鮮炸起的,不錯。最後的是,這一家店還會送上清茶免費任喝,所以絕對唔驚口渴。整個套餐:$115。
這一間拉麵店,在商場的地底,需要穿過超級市場才能到達。

它沒有很多款式可供選擇,因為他們只專心做好數款拉麵。

他們這裏的拉麵,湯底都做了八個鐘頭。

這一碗拉麵上,有唔少蝦乾,連埋面一齊食,就特別有鮮味。

拉麵七彩顏色,賣相非常吸引。

食拉麵,還要配上特別為拉麵而製的拉麵胡椒。

一路食麵,一路食非常好食的溫泉蛋。開心😃

加埋好好食的拉麵底,硬身。不錯。

最後的是,這一家店還會送上清茶免費任喝,所以絕對唔驚口渴。

整個套餐:$115。

2020-04-15
$115 (Lunch)
  • 別天神套餐
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2020-04-18 125 views
今日同朋友行$12店,好肚餓之後見到呢間拉麵店,冇咩點諗就入左去試下,叫左蝦味噌套餐,有拉麵同餃子或者小龍蝦蟹子沙律,㨂左餃子黎食拉麵其實最緊要係個湯底,呢間就做得好出色,唔會太杰撻撻,有啲餐廳會用麵粉溝水等佢感覺濃啲,但呢個唔會!好滑同好香😋最鍾意食糖心蛋,呢個有好濃嘅堅魚汁味👍🏾👍🏾枱面會有芽菜可以任加,辣辣地,加咗會增加個層次感😆餃子有微微嘅脆脆口感,如果脆啲就更好!臨走時見到門口有人嗌日式pancake, 下次經過會再試下!
蝦味噌拉麵套餐
蝦味噌拉麵

枱面會有芽菜可以任加,辣辣地,加咗會增加個層次感😆
餃子

餃子有微微嘅脆脆口感,如果脆啲就更好!

蝦味噌拉麵套餐
2020-04-18 63 views
尖沙咀餐廳選擇多 今晚周圍都係人 就食個快嘅拉麵好彩我哋比較早唔駛等好耐仲有得食店員態度好好 有禮貌我哋一人要咗一個套餐我要左個別天神套餐朋友就要左蝦味增拉麵套餐雖然我覺得櫻花蝦配拉麵有啲奇怪但係朋友話食落其實出奇地夾我個拉麵嘅豬骨湯底好濃郁 叉燒半肥瘦拉麵煮得啱啱好 唔會太硬最出色係個沙律 其實係屬於朋友個餐 不過佢唔要俾咗我 有龍蝦仔同蟹籽架 感覺矜貴😂餃子都唔錯 皮薄餡靚 外皮香脆 每次我食拉麵都一定要叫餃子 如果唔係覺得呢餐唔完美🙈
尖沙咀餐廳選擇多 今晚周圍都係人 就食個快嘅拉麵
但係朋友話食落其實出奇地夾
我個拉麵嘅豬骨湯底好濃郁 叉燒半肥瘦
拉麵煮得啱啱好 唔會太硬

2020-04-16 86 views
#黃店經濟圈 拉麵界既黃店🍜今次去左比較隱蔽既the one 店 冇甘多人 就可以唔洗排隊😚推薦:豚骨湯面 ($75)湯底濃香 拉麵軟硬適中🤤個人推薦:可加辣芽菜+蒜泥(枱上任加)👍🏻即刻個味道上立即昇華🤩蝦味噌豚骨湯麵🦐蝦味湯就可以咩都唔洗加都非常香濃😍 配搭埋個叉燒+糖心蛋 真係🤤餃子🥟 ($35/6個)豬肉+菜仔 一啲都唔濟煎得好香😆小龍蝦蟹子沙律 ($35)最有驚喜+特色😍好有口感 啖啖都係龍蝦🦞肉仲有配搭埋紫菜食 好有日本風味喔
#黃店經濟圈
拉麵界既黃店🍜
今次去左比較隱蔽既the one 店
冇甘多人 就可以唔洗排隊😚

推薦:豚骨湯面 ($75)
湯底濃香 拉麵軟硬適中🤤
個人推薦:可加辣芽菜+蒜泥(枱上任加)👍🏻
即刻個味道上立即昇華🤩

蝦味噌豚骨湯麵🦐
蝦味湯就可以咩都唔洗加
都非常香濃😍 配搭埋個叉燒+糖心蛋
真係🤤

餃子🥟 ($35/6個)
豬肉+菜仔 一啲都唔濟
煎得好香😆

小龍蝦蟹子沙律 ($35)
最有驚喜+特色😍
好有口感 啖啖都係龍蝦🦞肉
仲有配搭埋紫菜食 好有日本風味喔
  • 蝦味噌豚骨湯麵
  • 煎餃子
  • 豚骨拉麵
2020-04-15 76 views
今日約咗朋友於尖沙咀覓食🥰而佢又突然話想食拉麵所以醒起之前食過「別天神」都幾正🤭而且尖沙咀又有分店 就決定GoGoGo💨同平時拉麵店一樣既就係選擇款式吾多專注於製作豚骨 & 蝦味增豚骨湯❤️「別天神」設有甜品可供選擇🤤少有拉麵店會可同時間滿足正餐+甜品既慾望小龍蝦蟹子沙律整體份量係足夠兩個人食😆而沙律醬亦唔會過多👍🏻連吾太好醬既我都ok所以令到醬汁無蓋過龍蝦同埋蟹子嘅鮮味另外由於蟹子既關係🎉使沙律口感更為豐富餃子雖然餃子看似普通🤔但平時出街食大部份裏面都係好多肥肉而呢間餃子我鍾意裏面瘦得來亦會帶有肉汁如果唔係顧住傾計擺耐左😭我相信應該可以做到爆汁嘅效果豚骨湯拉麵湯底呈現奶白色☺️濃郁鮮甜之餘就算直接飲都唔會好口渴另外麵質彈牙又不會太軟/硬 剛剛好💕雖然餐廳沒有赤(辣)拉麵提供😋但就有多種調味類可以自由配搭蝦味增豚骨湯拉麵湯底同樣是豚骨但當加入櫻花蝦之後整體嘅鮮味和口感更為提升📈絕對值得一試🔥🔥整體感覺好食之餘亦好健康所有嘢都唔會好多肥肉和油膩絕對值得支持💯
今日約咗朋友於尖沙咀覓食🥰

整體感覺好食之餘亦好健康
所有嘢都唔會好多肥肉和油膩
絕對值得支持💯
2020-04-14 57 views
別天神拉麵呢喺香港好多分店光光喺尖沙咀呀已經有兩間啦!我都光顧左三次今次就講吓點解佢咁值得一來再嚟。今次食既係別天神套餐係碗拉麵可以配四個餃子又或者一個小龍蝦蟹子沙律首先講吓拉麵,佢嘅湯底非常之濃郁,配合唐心蛋簡直一流。另外佢上菜嘅時候紫菜仍然係卜卜脆嘅,仲要配埋木耳絲,非常之有口感!拉麵入面有兩大塊叉燒很入味!💕至於小龍蝦沙律一樣冇令我失望,可以用紫菜捲起,作為一個開胃嘅前菜💕值得一讚嘅係枱上面嘅配料非常之多,有紅薑,蒜蓉。仲有冰水同紙巾供應十分貼心我相信仍然會再嚟😛
別天神拉麵呢喺香港好多分店
光光喺尖沙咀呀已經有兩間啦!
我都光顧左三次
今次就講吓點解佢咁值得一來再嚟。

今次食既係別天神套餐
係碗拉麵可以配四個餃子又或者一個小龍蝦蟹子沙律

首先講吓拉麵,佢嘅湯底非常之濃郁,配合唐心蛋簡直一流。
拉麵入面有兩大塊叉燒很入味!💕

值得一讚嘅係枱上面嘅配料非常之多,有紅薑,蒜蓉。
仲有冰水同紙巾供應十分貼心

我相信仍然會再嚟😛
$90 (Tea)
  • 別天神套餐
2020-04-09 30 views
想吃拉麵就去黃店拉麵 別天神 尖沙咀分店我見全部人都係揀呢兩個拉麵 櫻花蝦同豚骨 所以我都照揀啦 ~ 蝦味噌蝦豚骨湯麵 蝦味噌湯底 充滿鹹鮮味 加上彈牙拉麵 半熟蛋流心 煮得啱熟度 一定啱吃櫻花蝦脆口 令到拉麵增加脆脆口感其餘蔥花 紫菜 粟米 令到拉麵更加豐富 蝦味濃郁 豚骨湯麵本身豬骨湯湯底濃郁 用大量豬骨熬製 飲得出係舖頭用心之作 鍾意佢啲叉燒 因為比較瘦 (我自己本身唔鍾意吃肥豬肉) 加上相約嘅配菜 係一碗唔錯嘅拉麵基本上符合到大眾的口味 人人都會鍾意
想吃拉麵就去黃店拉麵 別天神 尖沙咀分店
我見全部人都係揀呢兩個拉麵 櫻花蝦同豚骨
所以我都照揀啦 ~

蝦味噌蝦豚骨湯麵
蝦味噌湯底 充滿鹹鮮味 加上彈牙拉麵
半熟蛋流心 煮得啱熟度 一定啱吃
櫻花蝦脆口 令到拉麵增加脆脆口感
其餘蔥花 紫菜 粟米 令到拉麵更加豐富 蝦味濃郁

豚骨湯麵
基本上符合到大眾的口味 人人都會鍾意
2020-04-08 33 views
呢間店係好多唔同區都有分店, 今次食既呢間係位於尖沙咀THE ONE既分店係正AEON隔離, 行完街去食好PERFECT呢度有好多唔同既湯底拉麵選擇今次我食既就係蝦味噌味估唔到又幾特別等左大約10分鐘就已經送到上黎我叫左既係套餐, 除左拉麵之外仲可以包多一樣小吃當然我就係揀左呢個小龍蝦蟹子沙律食落超特別!!首先黎既係沙律, 份量都幾大佢既食法係將沙律放係紫菜上面, 包住黎食超RICH既蟹味道!!! 岩哂我呢D鐘意食蟹既人食蝦味噌拉麵超大的一碗, 除左濃濃的蝦味之外, 仲要係超足料加埋佢指示既隱藏食法味道層次感UPUP兩大塊的叉燒超好味!!!
係正AEON隔離, 行完街去食好PERFECT

呢度有好多唔同既湯底拉麵選擇
今次我食既就係蝦味噌味
估唔到又幾特別

等左大約10分鐘就已經送到上黎
我叫左既係套餐, 除左拉麵之外仲可以包多一樣小吃
當然我就係揀左呢個小龍蝦蟹子沙律
食落超特別!!

首先黎既係沙律, 份量都幾大
佢既食法係將沙律放係紫菜上面, 包住黎食

超RICH既蟹味道!!! 岩哂我呢D鐘意食蟹既人食

蝦味噌拉麵
超大的一碗, 除左濃濃的蝦味之外, 仲要係超足料
加埋佢指示既隱藏食法
味道層次感UPUP
兩大塊的叉燒超好味!!!
2020-03-24
Type of Meal
Dinner
2020-04-06 32 views
很想簡單地吃一個晚飯,和好朋友慢慢的聊天,感受快樂~日本旅行令人非常期待,在不可以外出旅遊時候,吃一個拉面很棒棒喔。今天朋友選了一個很經常到的店子,日本感滿滿。這裹拉面選擇不多,但質素棒店有個很個人的感覺,擺上很多不同的調味素,令不同的人可按自己的喜好加上獨特的味道,做出回憶呢。龍蝦沙律魚子味,沙律醬及龍蝦製造,多層口感,新鮮喔日式餃子日式餃子跟鍋貼,在我看來都是一樣的東西! 上網看了一下資料,好像台式鍋貼的皮是偏厚,日式是薄。 底部會煎到金黃,日式味重,棒! 蝦味噌豚骨蝦味噌豚骨湯麵配料豐富,碗上香脆櫻花蝦、溏心蛋、兩片叉燒、粟米、木耳絲、香蔥和紫菜。非常好吃~蝦味噌豚骨湯底呈金黃色,香濃喔香港人都鍾情日本美食,這個東京拉面過江龍來香港開店,棒!
很想簡單地吃一個晚飯,和好朋友慢慢的聊天,感受快樂~

今天朋友選了一個很經常到的店子,日本感滿滿。

這裹拉面選擇不多,但質素棒

龍蝦沙律
魚子味,沙律醬及龍蝦製造,多層口感,新鮮喔

日式餃子

蝦味噌豚骨

香港人都鍾情日本美食,這個東京拉面過江龍來香港開店,棒!
【 康復香港,時代抗疫 】出開尖沙咀The one附近買野,就順便去The one的LG1 樓層食拉麵。第一次食博多拉麵別天神 Betsutenjin,上 OpenRice 睇下食評,評價都唔錯,所以就入去試下。我點了小龍蝦蟹子沙律和蝦味噌豚骨湯麵。數量限定的蝦味噌豚骨湯麵真係好大陣蝦味,一上枱就聞到了,勁香。拉麵湯底濃郁,拉麵上落左超多櫻花蝦米,而且仲有好多粟米,麵條用上我最愛的細麵,入口好爽滑,軟硬適中。龍蝦蟹子沙律好足料,好夠味,真係食到龍蝦肉,肉的質地都幾彈牙,沙律加左蟹籽同明太子醬,另一個食法係用紫菜包住沙律黎食,真係會一口接一口,食唔停。餐廳用餐環境都好舒服,知道我大肚更安排了比較人小的位置給我坐,可以俾我食得更放心。結帳時仲有送口罩,真係呢個抗疫時期的最好禮物,十分貼心!
【 康復香港,時代抗疫 】

我點了小龍蝦蟹子沙律和蝦味噌豚骨湯麵。

另一個食法係用紫菜包住沙律黎食,真係會一口接一口,食唔停。

結帳時仲有送口罩,真係呢個抗疫時期的最好禮物,十分貼心!
2020-03-15
2020-03-29 14 views
中午經過尖沙咀The One, 諗起好耐冇食博多拉麵別天神, 就快快入去醫肚啦!博多拉麵別天神對我來說已經很熟悉, 幾間分店我都已經食過, 當然必食都是~別天神套餐$105 ( 豬骨湯麵+ 餃子),蝦味噌套餐$115 ( 蝦味噌豬骨湯麵+ 小龍蝦蟹子沙律)。 小龍蝦蟹籽沙律&日式煎餃子~ 兩款小食都是跟套餐。蝦味噌豬骨湯麵的湯底鮮甜濃郁,蝦和豬骨的味道很夾, 配菜有櫻花蝦,粟米粒和蔥粒。豬骨湯麵的湯味白滑香濃,拉麵質地幼細煙韌, 叉燒大塊,味道出色。博多拉麵別天神絕對是我其中一間食極都唔厭的拉麵店。

博多拉麵別天神絕對是我其中一間食極都唔厭的拉麵店。

Type of Meal
Lunch
2020-03-29 14 views
今日同媽媽嚟到尖沙咀激安入貨,便決定嚟博多食午餐,呢間係向the one 內,入店坐低前要點感餐先,好似去左日本食拉麵咁😍我地一人叫左一個餐。白湯豚骨拉麵配小龍蝦沙律好好味👍🏻湯頭鮮甜,無用任何味精同色素,温泉蛋熟度剛剛好,拉麵軟身有咬口。小龍蝦沙律就好特別,食到一粒粒小龍蝦肉,正呀!另一個就係味增蝦拉麵配餃子,湯底蝦味好重,仲有好多蝦米乾係上面,落足本。而餃子係一口的日式餃子,食拉麵必店。呢間店係the one 底一兩層,唔係咁多人留意到,但真係好食,推介!

我地一人叫左一個餐。
白湯豚骨拉麵配小龍蝦沙律

2020-03-26 15 views
這次在The One附近逛逛街,逛到有點餓了,在網頁一搜發現這家拉麵店😍,所以決定一試。店舖位於LG1 AEON的同一層,店舖面積不算太大,環境挻日式風格。職員為我們送上消毒濕紙巾來消毒,再用桌上的面紙來放下口罩。看看餐牌後我們選擇兩個套餐,套餐有一碗拉麵和一份小食可以選擇。💥別天神套餐:豚骨湯麵+餃子(6隻) HKD$105,湯底味道濃郁,挻喜歡這個味道😍,麵底硬度適中,豚肉肉質腍身有咬感。餃子外皮煎到脆卜卜,挻多肉汁。💥蝦味噌套餐:蝦味噌豚骨拉麵+小龍蝦蟹子沙律 HKD$115,湯底味道很濃郁,帶微微咸味挻香,還有很多小蝦乾來提升鮮味,裡面也有豚肉也是腍身。小龍蝦蟹子沙律質感滑身,還有不少小龍蝦肉挻足料。

2020-03-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
久別重逢the one ug既呢間拉麵店。因為佢實在唔算近我翻工既地點,所以只會係約左朋友食晚飯既情況下食。今次同上次一樣都係叫左兩個set,兩款拉麵加兩款小食,唔同既係,我今次先試豚骨湯,再食我既蝦味噌湯麵。豚骨湯麵一如既往,有種煲湯既味道哈哈。唔知係咪因為我呢次無先食濃味既蝦味噌湯,豚骨湯既味道比我記憶中要濃厚。而且,佢濃厚得黎又唔會有太油膩既感覺。蝦味噌湯麵方面,係今次我試真左豚骨湯之後,就覺得唔夠豚骨湯正,因為我覺得佢蝦味噌既味始終唔夠濃。不過上面有滿滿既櫻花蝦,為湯頭加添左一份鮮味。另外糖心蛋方面做得好入味,蛋黃做得好靚,好高分。叉燒無膻味,口感紮實。小食方面不嬲都覺得好食。餃子選料好,皮薄餡靚,真心覺得比其他拉麵店揀既餃子岩我口味。小龍蝦蟹籽沙律正常發揮~蝦肉又多又彈牙!今次既豚骨湯印象好深刻~我下次再黎食既話一定要叫豚骨湯麵先得哈哈!

2020-03-23
  • 豚骨湯麵
  • 煎餃子
2020-03-25 13 views
今日喺尖沙咀有d野做,行過the one地庫,想搵d野食,電梯口有間拉麵店,見到餐牌都幾吸引,所以入去試吓,間拉麵店都幾貼心,會每人派張消毒紙巾。小龍蝦蟹子沙律-呢個沙律係包埋紫菜,可以包住d沙律食,個沙律都好特別,有大量龍蝦肉,啖啖都食到龍蝦,沙律醬入面仲有好多蟹子,都幾好食。食拉麵唔少得食餃子啦,呢款餃子內面勁多菜,都幾健康,外皮煎得脆卜卜,d涵好juice。我朋友食豚骨拉麵,個湯底非常濃,係奶白色,配料有叉燒,木耳,仲有流心蛋。而我就食蝦味味噌豚骨拉麵,上枱果時勁香蝦味,原來成碗都係好多細細隻嘅蝦仔,勁足料,配料就有粟米,大量蔥,叉燒同流心蛋,個蛋真係好流心,而個叉燒肥瘦適中,個湯底好重鮮味,勁好食。