2013-08-18 2502 views
今日係我男朋友呀媽生日,諗住去試下北斗翁慶祝生日因為上網睇食評都見到幾多人話好食因為預約左所以唔洗等位,上到去睇到D檯檯凳凳乾乾淨淨,唯獨一坐埋一齊個陣....每個人既位之間既間隔超短,檯又唔大張,搞到好辛苦到點餐個陣點左唔小野架,點左兩碟牛肉,一碟黑豚肉,一碟秀珍菇,一碟墨魚滑,一碟豬潤,兩枝藍妹啤酒,七罐可樂,重叫左個雪花牛柳粒湯底D野黎得好快,睇落重好好味,個湯底入面大約有十粒牛柳粒啦~我地好快就清晒LU最早黎既墨魚滑,價錢八十幾蚊,味道同出面無咩分別,不過都幾貴下之後就係第一碟黎既牛肉都算正常,幾好食但係$298得個20塊多D,數量再多D就抵食D食完第一碟牛肉之後個湯底無咩湯啦,叫人加湯個陣舉左好耐手都無人理,叫個經理幫我地加湯佢話"好呀"結果個經理去左傾計再重新叫過個人加湯底佢問加湯定加水叫左加湯就變成加水第二碟牛肉同黑豚肉都到左,碟牛肉都係得20塊左右,但係望落去既樣,味道同街市雪藏牛肉無分別,而黑豚肉就正正常常,數量都係偏小,但係比較好食當食晒所有野食之後我地飲個湯底時,岩岩飲完一啖想飲多幾啖個服務員居然走黎問我地"你唔食LO可,我收起佢啦"問都唔問就收起我地個湯底當我地
今日係我男朋友呀媽生日,諗住去試下北斗翁慶祝生日
因為上網睇食評都見到幾多人話好食

之後就係第一碟黎既牛肉都算正常,幾好食
但係$298得個20塊多D,數量再多D就抵食D
結果個經理去左傾計
再重新叫過個人加湯底佢問加湯定加水叫左加湯就變成加水

問都唔問就收起我地個湯底當我地唔要,無視客人

叫既所謂頂級牛肉變成街市牛肉,價錢貴數量小,又唔好食,食得好唔抵
員工服務又差,黑口黑面,下次點都唔會去食
呢D鋪去過一次真係唔會再去試,今日晚餐食左千四蚊,好多火鍋鋪唔洗用咁既價錢都食到更加好既質素,佢咁既質素真係唔岩咁高既價格LO,去左呢次唔會再去
2013-08-17
Celebration
Birthday
2013-07-28 2099 views
當晚是跟太座及友人B到上址試一下到底這店跟另一間火鍋專門店-不倒翁有否差別?因為總覺得兩間店無論名字, 風格, 賣的東西都很相似, 而今次上來一看餐牌, 價錢也是一樣的, 不過9點半過後全單八折, 這點同不倒翁的優惠不一樣, 因為不倒翁是只將食物打折而服務費用不打折,一進店內發現客人不多, 所以冷氣好足, 上來一盤調味料亦同不倒翁一模一樣, 每位客人可選兩隻鮮飽魚或者兩隻海中蝦(免費), 兩樣海鮮都有鮮味, 作為免費贈送的食物來說算是有點誠意嘅,自己叫的火鍋料計有:湯底要了蘿蔔牛腩清湯, 蘿蔔/牛腩本身有煲過的所以全都已入了味,鳳城水餃8隻$98- 可以說是用一大堆蝦肉砌出來的水餃, 其他荀或者木耳絲之類的配料都唔多覺有, 以這個水餃來說不倒翁- 勝!炸支竹 & 付皮袋年糕- 比較普通, 沒太大印象肥牛片- 雪花紋很不均, 中心一大片油脂一過火不見了一大截, 而且散開至比較上碎濕濕, 牛味都可以叫做有嘅雜菜籃- 這裡好像份量多一點,服務方面也只是一般, 所以下次再有心情食火鍋都未必會再來這裡了,
贈品
2013-07-05
贈品
2013-05-21 1567 views
近半年來,少了喝酒,少了嚐辣,更少了吃火鍋。但其實,我的邊爐癮從來沒有靜止過,只是根本沒太多藉口經常去烚烚下而已。是日身處太子,朋友說晚上想打邊爐,我差點開心得笑了出來,馬上提議去北斗翁擦番餐。驟聽名字,似乎跟著名中日火鍋店不倒翁有幾分相似,起初我以為又是抄襲,後來才知道兩店是屬同一集團,而且北斗翁走的是更高檔之路線。筆者本身對不倒翁的印象已經唔差,今趟還要是Premium版本,自然更有期望。的而且確,環境是相當舒適,光線柔和,空間感充足,卡位也特別舒服過人,那個魚池和刺身檔,更收畫龍點睛之效,絕對不像一間火鍋店,在同區更加是別無他選。「攪攪震」又是打邊的指定動作,生熟蒜、蔥花、辣椒、XO醬等等,大家隨便混醬。而我,仍是最簡單的生蒜加豉油,已經足夠。先點了湯底,再慢慢揀選其他火鍋配料,就來款清清地的芫茜皮蛋鍋,又真是幾香,皮蛋以外,仲有爽甜的馬蹄在內。打邊爐不吃牛肉,等於食川菜走辣一樣,失去意義。只得兩人,無法吃太多,就一碟細既手切牛 (脊位)好了。是起了雙飛,而看其雪花分佈,大概已知會有留咁上下水準。輕輕灼幾下,滿有油脂香,亦不失肉味,蠻不錯。聽到鄰檯生日送肥牛,剛巧我朋友又是當天生

打邊爐不吃牛肉,等於食川菜走辣一樣,失去意義。只得兩人,無法吃太多,就一碟細既手切牛 (脊位)好了。是起了雙飛,而看其雪花分佈,大概已知會有留咁上下水準。輕輕灼幾下,滿有油脂香,亦不失肉味,蠻不錯。聽到鄰檯生日送肥牛,剛巧我朋友又是當天生日 (事前我真的不知道,該死!),又多一碟。這次來份邊位,沒那麼多雪花,但一如所料,肉味是較為濃郁。

另有美國桶蠔,勉強算是大隻,朋友又怕又要點,結果只淺嚐了一隻,剩下五隻全由我來包辦。雖然桶蠔是肥美豐滿又好吃,但對於貓兒肚的我而言,卻果真是幾大鑊。

對方想食脆鯇,即管要一份,不過筆者對此味一向麻麻,只得個脆字,別無長處,可以選擇的話,個人寧願吃草鯇。四寶丸則較合心水,全是手打,口感尚佳,而且款款味道都不錯。

還有魚腐,本人頗喜歡魚腐的彈牙口感,加上這類吸味的東西,從來好吃,此時如果能有個麻辣鍋底在跟前,定必滋味無窮。

大魚大肉後,亦要吃些菜,心理上會好過一點。那日式野菜籃,砌得像盆栽一樣,明顯花過心思,內容則有大量蔬菜和什菇,感覺清新健康,喜歡吃那款,悉隨尊便。即使很飽,也給我們吃清了。

原來仲有糖水送,是晚有綠豆沙和合桃露選擇,我倆均揀了後者。很有合桃香,濃稠亦得宜,贈送的也合心水。

壽星竟爭著埋單,雖然佢D錢多到幾世都使唔晒,始終都唔係幾好意思,唯有說聲謝謝!
2013-04-13 1202 views
朋友生日約打邊爐, 話想試一試新餐廳, 揀左太子的北斗翁餐廳環境舒適, 唔多似火鍋店, 反而似日本餐廳, 仲有梳化卡位, 不過今次人多, 坐唔到講返野食先我們叫左椰子雞鍋, 牛肉(免費), 水餃, 響鈴, 蝦滑拼墨魚滑, 芝士墨魚麵, 豬潤, 珊瑚蚌, 年糕袋, 黑柏菜, 冰豆腐, 菜籃椰子雞鍋, 有半隻雞, 感覺好抵, 好香椰子味, 唔太鹹牛肉, 原來而家做緊星期一至四免費試食牛肉, 我們5個人, 送一碟細的, 牛肉好淋好好食~~響鈴, 又鬆又脆, 不過同椰子湯好似唔係好夾 年糕袋, 黑柏菜, 平時火鍋店比較少見的食材, 貪得意試下, 都OK水餃, 差不多BB仔拳頭咁大, 朋友數過有3隻蝦係入面蝦滑拼墨魚滑, 唔錯, 雙拼份量都唔少芝士墨魚麵, 真係有芝士味, 質感同魚麵差不多豬潤, 珊瑚蚌, 都好新鮮; 冰豆腐, 好厚一塊, 超級吸湯 菜籃, 份量好大, 有生菜, 娃娃菜, 白菜仔, 幾種唔同的菇, 見差不多台台都有點 餐廳做緊的優惠, 宵夜8折仲送鮑魚, 有機會再試下
朋友生日約打邊爐, 話想試一試新餐廳, 揀左太子的北斗翁

講返野食先
椰子雞鍋, 有半隻雞, 感覺好抵, 好香椰子味, 唔太鹹
響鈴, 又鬆又脆, 不過同椰子湯好似唔係好夾

水餃, 差不多BB仔拳頭咁大, 朋友數過有3隻蝦係入面

蝦滑拼墨魚滑, 唔錯, 雙拼份量都唔少

芝士墨魚麵, 真係有芝士味, 質感同魚麵差不多

餐廳做緊的優惠, 宵夜8折仲送鮑魚, 有機會再試下
Other Info. : 送牛肉外, 用匯豐信用卡仲有9折
2013-04-11
Dining Offer
Credit Card Offers
2012-12-20 837 views
上星期六見呢間北斗翁火鍋專門店新開張,貢入去拎個menu 睇下,點知店員比o既係點心紙,原來呢度夜晚係食火鍋,日頭時間係飲茶嫁見 d 點心款式都幾特別,於是今日同媽媽黎試下可能仲好新,星期六下午一點都唔使等位店員帶我上樓下o既一間有兩張四人檯o既廂房內,環境闊落舒適,不過當日困住左隻蚊o係度,而且因為入左房,唔係咁易叫到人加熱水或落單呢度就同一般酒家一樣 , 以大 , 中, 小點方式計算價錢都唔平 , 我地兩個人叫左五樣野 , 過 $ 200 埋單1. 黑松茸帶子餃~ 我以為係帶子混入黑松茸做餡o既蒸餃 , 原來係普通蝦餃 , 上面放左一片薄薄o既帶子 , 再加少少黑松茸同蟹籽帶子都有鮮甜味 , 但蝦餃唔係特別爽口 , 一般貨色黑松茸味道有 d 似藥材 , 滑滑的 , 質感有 d 似髮菜2. 黃沙豬潤腸~ 腸粉上枱己唔夠, 腸粉皮薄但唔夠滑 , 甚至有 d 黏口黏得好似加左糯米粉黎蒸咁 , 豬潤鮮甜爽口可惜份量略少3. 雪山叉燒飽~ 平時食o既雪山係好似菠蘿包面咁 , 甜甜地少少脆但呢個雪山就只係有一層白色糖粉o既面 , 帶有椰香 叉燒好甜 , 個包又好重奶味 , 整個好有甜品o既感覺
上星期六見呢間北斗翁火鍋專門店新開張,
貢入去拎個menu 睇下,點知店員比o既係點心紙,
原來呢度夜晚係食火鍋,日頭時間係飲茶嫁
見 d 點心款式都幾特別,於是今日同媽媽黎試下
可能仲好新,星期六下午一點都唔使等位
店員帶我上樓下o既一間有兩張四人檯o既廂房內,

呢度就同一般酒家一樣 , 以大 , 中, 小點方式計算

1. 黑松茸帶子餃
上面放左一片薄薄o既帶子 , 再加少少黑松茸同蟹籽
帶子都有鮮甜味 , 但蝦餃唔係特別爽口 , 一般貨色

2. 黃沙豬潤腸
黏得好似加左糯米粉黎蒸咁 , 豬潤鮮甜爽口可惜份量略少

3. 雪山叉燒飽
~ 平時食o既雪山係好似菠蘿包面咁 , 甜甜地少少脆
但呢個雪山就只係有一層白色糖粉o既面 , 帶有椰香
叉燒好甜 , 個包又好重奶味 , 整個好有甜品o既感覺

4. 黑松茸黃金炸大餅
~ 果然係大餅 , 一客有六件 , 炸得金黃酥脆 ,
裏面係白蘿蔔茸 , 臘肉 , 蝦米同少許黑松茸 ,
味道偏甜 , 蘿蔔茸好濕 , 包芯慢慢變腍 , 餅底則太油

5. 魚湯鮮竹卷
~ 呢個都係唔夠熱 , 魚湯味道清淡 , 鮮竹卷幾清新
餡料主要係韮菜 , 幾乎無肉 , 腐皮亦幾香滑 , 味道唔錯

## 呢餐真係幾貴 , 睇埋晚市火鍋 menu , 都係偏高價 ,
如無意外 , lunch 飲茶就唔會o家喇 , 火鍋可以都會考慮o既
2012-11-17
$120 (Lunch)