2012-12-20 837 views
上星期六見呢間北斗翁火鍋專門店新開張,貢入去拎個menu 睇下,點知店員比o既係點心紙,原來呢度夜晚係食火鍋,日頭時間係飲茶嫁見 d 點心款式都幾特別,於是今日同媽媽黎試下可能仲好新,星期六下午一點都唔使等位店員帶我上樓下o既一間有兩張四人檯o既廂房內,環境闊落舒適,不過當日困住左隻蚊o係度,而且因為入左房,唔係咁易叫到人加熱水或落單呢度就同一般酒家一樣 , 以大 , 中, 小點方式計算價錢都唔平 , 我地兩個人叫左五樣野 , 過 $ 200 埋單1. 黑松茸帶子餃~ 我以為係帶子混入黑松茸做餡o既蒸餃 , 原來係普通蝦餃 , 上面放左一片薄薄o既帶子 , 再加少少黑松茸同蟹籽帶子都有鮮甜味 , 但蝦餃唔係特別爽口 , 一般貨色黑松茸味道有 d 似藥材 , 滑滑的 , 質感有 d 似髮菜2. 黃沙豬潤腸~ 腸粉上枱己唔夠, 腸粉皮薄但唔夠滑 , 甚至有 d 黏口黏得好似加左糯米粉黎蒸咁 , 豬潤鮮甜爽口可惜份量略少3. 雪山叉燒飽~ 平時食o既雪山係好似菠蘿包面咁 , 甜甜地少少脆但呢個雪山就只係有一層白色糖粉o既面 , 帶有椰香 叉燒好甜 , 個包又好重奶味 , 整個好有甜品o既感覺
上星期六見呢間北斗翁火鍋專門店新開張,
貢入去拎個menu 睇下,點知店員比o既係點心紙,
原來呢度夜晚係食火鍋,日頭時間係飲茶嫁
見 d 點心款式都幾特別,於是今日同媽媽黎試下
可能仲好新,星期六下午一點都唔使等位
店員帶我上樓下o既一間有兩張四人檯o既廂房內,

呢度就同一般酒家一樣 , 以大 , 中, 小點方式計算

1. 黑松茸帶子餃
上面放左一片薄薄o既帶子 , 再加少少黑松茸同蟹籽
帶子都有鮮甜味 , 但蝦餃唔係特別爽口 , 一般貨色

2. 黃沙豬潤腸
黏得好似加左糯米粉黎蒸咁 , 豬潤鮮甜爽口可惜份量略少

3. 雪山叉燒飽
~ 平時食o既雪山係好似菠蘿包面咁 , 甜甜地少少脆
但呢個雪山就只係有一層白色糖粉o既面 , 帶有椰香
叉燒好甜 , 個包又好重奶味 , 整個好有甜品o既感覺

4. 黑松茸黃金炸大餅
~ 果然係大餅 , 一客有六件 , 炸得金黃酥脆 ,
裏面係白蘿蔔茸 , 臘肉 , 蝦米同少許黑松茸 ,
味道偏甜 , 蘿蔔茸好濕 , 包芯慢慢變腍 , 餅底則太油

5. 魚湯鮮竹卷
~ 呢個都係唔夠熱 , 魚湯味道清淡 , 鮮竹卷幾清新
餡料主要係韮菜 , 幾乎無肉 , 腐皮亦幾香滑 , 味道唔錯

## 呢餐真係幾貴 , 睇埋晚市火鍋 menu , 都係偏高價 ,
如無意外 , lunch 飲茶就唔會o家喇 , 火鍋可以都會考慮o既
2012-11-17
$120 (Lunch)