工作太過忙碌,放左工緊係要𝚛𝚎𝚕𝚊𝚡下第二日先會有精力再搏殺過💪.西環爹核士街一帶以酒吧為主其中呢間【黨 99】嘅工業風格嘅裝修特別係夜晚,散發出神秘幽暗嘅氣息相信呢到既氣氛可以驅散我整日儲落嘅緊張同壓力😎.【雞翼 $38 日本青椒 $22】雞翼燒得好靚,雞皮色澤呈金黃色多餘油脂已燒走哂,皮脆肉香肉質吾會嚡,灑上海鹽,味道更立體😍日本青椒嘅𝚜𝚒𝚣𝚎如紫天椒般大入口軟腍帶勁辣!.【唐揚炸雞 $68】講到酥脆,非唐揚炸雞莫屬🙈皮薄帶酥脆,肉厚帶嫩滑配上芝士沙律醬,芝香濃郁😘.【豆腐 $48】將豆腐切成一口𝚜𝚒𝚣𝚎,再披上一層薄薄嘅炸粉落鑊炸至黃金色外層薄脆,內裡嫩滑,一軟一脆,超正😋.【豚肉餃子 $48】酥炸餃皮內餡係滿滿嘅豚肉白菜雖然就咁食,已經夠哂香口🤣但沾上薑酸汁,無疑令味道更富層次感!.【野菜天婦羅 $58】有兩款天婦羅,分別係冬菇同蕃薯炸皮超薄又鬆脆冬菇𝚔𝚎𝚎𝚙住滑溜彈牙而蕃薯甜香十足特別之處係撇除一般常見到嘅天婦羅汁換上海鹽為伴料,有提鮮嘅作用🥳.【原條茄子 $52】原條茄子切成幾塊,一口𝚜𝚒𝚣𝚎易入口茄子香燒黎,表面鋪滿香蔥同木魚絲口感軟腍,增添香口感,好有日式風味😎.【牛肉
工作太過忙碌,放左工緊係要𝚛𝚎𝚕𝚊𝚡下
第二日先會有精力再搏殺過💪
西環爹核士街一帶以酒吧為主
其中呢間【黨 99】嘅工業風格嘅裝修
特別係夜晚,散發出神秘幽暗嘅氣息
相信呢到既氣氛
可以驅散我整日儲落嘅緊張同壓力😎

【雞翼 $38 日本青椒 $22】
雞翼燒得好靚,雞皮色澤呈金黃色
多餘油脂已燒走哂,皮脆肉香
肉質吾會嚡,灑上海鹽,味道更立體😍
日本青椒嘅𝚜𝚒𝚣𝚎如紫天椒般大
入口軟腍帶勁辣!

【唐揚炸雞 $68】
講到酥脆,非唐揚炸雞莫屬🙈
皮薄帶酥脆,肉厚帶嫩滑
配上芝士沙律醬,芝香濃郁😘

【豆腐 $48】
將豆腐切成一口𝚜𝚒𝚣𝚎,再披上一層薄薄嘅炸粉
落鑊炸至黃金色
外層薄脆,內裡嫩滑,一軟一脆,超正😋

【豚肉餃子 $48】
酥炸餃皮內餡係滿滿嘅豚肉白菜
雖然就咁食,已經夠哂香口🤣
但沾上薑酸汁,無疑令味道更富層次感!

【野菜天婦羅 $58】
有兩款天婦羅,分別係冬菇同蕃薯
炸皮超薄又鬆脆
冬菇𝚔𝚎𝚎𝚙住滑溜彈牙
而蕃薯甜香十足
特別之處係撇除一般常見到嘅天婦羅汁
換上海鹽為伴料,有提鮮嘅作用🥳

【原條茄子 $52】
原條茄子切成幾塊,一口𝚜𝚒𝚣𝚎易入口
茄子香燒黎,表面鋪滿香蔥同木魚絲
口感軟腍,增添香口感,好有日式風味😎

【牛肉稻庭烏冬 $98】
牛肉加入洋蔥,蔥花同芝麻等炒香至入味
牛肉油香豐富,牛味濃郁
連底下嘅冬天都沾滿牛肉香添👍

【𝙱𝚘𝚗𝚜𝚊𝚒 𝚏𝚘𝚛𝚎𝚜𝚝 $68】
以𝙿𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚓𝚞𝚒𝚎為主打
配合𝚖𝚒𝚗𝚝𝚜,𝚕𝚒𝚖𝚎𝚜,𝚜𝚢𝚛𝚞𝚙 𝚊𝚗𝚍 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊
淡淡嘅薄荷香帶點菠蘿嘅香甜,清新又𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑

【𝙿𝚞𝚛𝚙𝚕𝚎 𝚛𝚊𝚒𝚗 $68】
主角係𝙱𝚕𝚊𝚌𝚔𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢,𝚙𝚎𝚊𝚌𝚑 𝚙𝚞𝚛𝚎𝚎,𝚕𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎
𝚊𝚗𝚍 𝚎𝚊𝚛𝚕 𝚐𝚛𝚎𝚢
果香濃厚之餘,帶點𝚎𝚊𝚛𝚕 𝚐𝚛𝚎𝚢嘅茶香
甜度比𝙱𝚘𝚗𝚊𝚒 𝚏𝚘𝚛𝚎𝚜𝚝高D
仲會食到粒粒𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢添
2021-03-04
Type of Meal
Dinner
2021-03-06 23 views
很久沒happy hour🥃這杯Fiery Mars 以啤酒, tomato juice, Tabasco, lime調製而成,又酸又辣的矛盾為味覺帶來衝擊,卻又令人一試愛上☺️圓圓的燒雞腎,入口非常爽脆多汁🤤一口牛也不錯,第一顆燒得稍嫌熟了一點,之後的燒得恰到好處,軟腍有肉汁💦廣島蠔非常肥美😍入口滑溜,無需多餘調味已夠鮮甜甘香雪白的帆立貝輕輕燒過,鮮味四溢,灑上七味粉更顯日式味道免治雞肉棒是居酒屋常見的小食,加了雞軟骨粒的肉棒,沾些濃甜的醬和蛋漿令口感又滑又有層次😋燒原條茄子已經切好了bite size,這不是久違了的日本人心思嗎🥲 茄子以木魚絲、香葱、蒜和辣椒點綴,非常惹味好吃,連皮吃也是入口即化的🤤明太子飯團外皮是厚厚的一層焦脆,包裹著香軟的飯粒,感覺新奇又滿足🍙
Fiery  Mars

圓圓的燒雞腎,入口非常爽脆多汁🤤
一口和牛、雞腎

雞腎

廣島蠔非常肥美😍入口滑溜,無需多餘調味已夠鮮甜甘香
廣島蠔

雪白的帆立貝輕輕燒過,鮮味四溢,灑上七味粉更顯日式味道
帆立貝

2021-02-28
$200 (Other)
Fiery  Mars
一口和牛、雞腎
雞腎
帆立貝
2021-03-03 17 views
上星期西環下班,和同事兩支公看看附近有什麼餐廳可以再談談,就看到了這一間位於西環海皮的酒吧happy hour買一送一,於是便兩支公進去餐廳除了酒精還提供不少日式小食,便和同事決定在這裏吃一頓晚飯,想不到他們的日式菜式還給了我不少驚喜日式餃子,非常驚喜的一道小吃,外皮炸得非常酥脆,而且內裏餡料飽滿多汁,配搭他們略帶酸甜的日式醬汁,非常惹味番薯條,每次酒吧如果有提供我都會點,這間餐廳的炸物同樣高質素,比起其他餐廳更帶有外皮酥脆的感覺,非常適合佐酒牛肉稻庭烏冬,湯底清甜而不過濃,烏冬綿滑彈牙,配搭油脂味香濃的肥牛肉,非常滿足的一道主菜免治雞肉棒 餐廳的串燒同樣高質素,雞肉棒燒至外皮香脆,內裏的雞肉多汁,配搭日式醬汁加蛋黃,不比坊間日式餐廳遜色燒牛舌和白鱔同樣滿意,廚師只用簡單的調味,能吃出牛舌和白鱔本身的食材味道,非常滿足沒有想到來到酒吧原來酒精只是配菜,這間酒吧的食物質素絕對比得上其他日式餐廳

2021-03-03 10 views
話說近排放工都想搵一啲chill chill地嘅地方放鬆吓,黎舒緩一下平時緊張嘅心情。西環堅尼地城係近呢三四年因為有地鐵之後就慢慢發展成一個酒吧餐廳林立嘅地方,吸引到好多鍾意慢活生活嘅人,而我亦係其中一員。今晚就搵咗一間酒吧連餐廳,睇吓質素如何先🥰一入去就見琴做緊happy hour 既優惠,有好多款紅酒白酒啤酒Cocktail全部都係買一送一,真係好抵😆——————🐽 燒雞翼 $38 燒雞軟骨 $26貴為雞翼怪嘅我,又點可以唔試吓呢到既燒雞翼呢😇佢既燒雞翼燒到外皮好脆,內裏多汁!雞軟骨易處理到啱啱好唔會好乾,一流😁🐽 燒一口和牛 $52 雞泡魚乾 $56而和牛都燒得好有質素,咬落入邊仲有少少生唔會全熟,所以仲keep住好多肉汁。而雞泡魚乾亦都唔會燒到好乾,送酒一流😛🐽 燒白鱔 $48 燒冬菇 $22白鱔亦處理得好好,味道啱啱好,唔會太鹹,亦都食得出係新鮮貨,肉質鮮甜。燒冬菇燒到啱啱好少少乾,抽乾左水份之後食落菇味好突出🤣🐽 燒原條茄子 $52 番薯條 $58燒茄子亦都有別於坊間食到四川式食嘅食法,呢度嘅燒茄子就偏向日式,上邊落咗大量嘅木魚絲令到上枱就聞到好香,配上日式醬油味道啱啱好🙊

——————

🐽 燒雞翼 $38 燒雞軟骨 $26

🐽 燒一口和牛 $52 雞泡魚乾 $56

🐽 燒白鱔 $48 燒冬菇 $22

🐽 燒原條茄子 $52 番薯條 $58
燒茄子亦都有別於坊間食到四川式食嘅食法,呢度嘅燒茄子就偏向日式,上邊落咗大量嘅木魚絲令到上枱就聞到好香,配上日式醬油味道啱啱好🙊要番薯條亦都係切到好細條炸都特別趣,越食越唔停口😍

1K
2021-02-27 229 views
BASH99 is a Japanese-inspired restaurant & bar which situated in Kennedy Town, specialising in Japanese skewers & bites, sake and cocktails!The place is decked out in a completely monochromatic of black and white, the chic and sleek ambience is great to hang out and unwind.We came here during lunch time, and we ordered two sets of Lunch, skewers and snacks.Oyster Cutlet/Prawn Cutlet👍👍👍👍👍The oyster and prawn cutlets are the starters of the lunch set. With an appealing golden brown colour, the b

Oyster Cutlet/Prawn Cutlet
Oyster  Cutlet

The oyster and prawn cutlets are the starters of the lunch set. With an appealing golden brown colour, the batter was light and flaky, and they’re not oily at all.
Prawn  Cutlet

Teriyaki Beef Donburi (HK$78)
Teriyaki  Beef  Donburi

The thinly sliced beef simmered with sweet and savoury teriyaki sauce. The sauce flavouring each grain with loads of beefy goodness.

Ginger Pork Belly Donburi (HK$78)
Ginger  Pork  Belly  Donburi

The sliced pork belly was my personal favourite, the texture was bouncy, tender and full of flavour.

Pineapple/Cranberry Juice (@ +$8)
Juice

Just added $8 for the fruit juices.

Ox Tongue/Eel (@ HK$48)
Ox  Tongue

The ox tongue has a deep beefy flavour and it’s tender and juicy, while the eel was grilled nicely with slightly charred skin while retaining tenderness of the flesh.
Eel

Dried Stock Fish (HK$38)
Dried  Stock  Fish

The slightly grilled stock fish slices, with a wafer-like texture and just a hint of briny saltiness, perfect to go with the mayo.

Storefront

Interior

Menu

2021-02-24
$168 (Lunch)
Oyster  Cutlet
Ox  Tongue
Eel
Dried  Stock  Fish
2021-02-19 199 views
星期五的下午本應是帶著悠閒的心情,但朋友將會見工面試,思緒複雜,但人總需要食飽生存,就陪他先吃一個lunch,放鬆一下先吧。😆餐廳位於海旁附近,有種似外國風的悠閒感覺。餐廳設計黑白的格調行走時尚的工業風, 採用半開放式,一面是吧枱方便暢飲交談 ,一面是餐廳享受用餐,若下午茶時份來一杯cocktails 份外寫意。二人同行下了兩個lunch set,前菜有優惠就一次要3款品嚐。日式豚肉炸餃子:一般在外面食到的多數是煎或蒸的,炸反而更全面熟透。餃皮比較薄鎖住肉汁,內里肥瘦肉均勻。吉列海老: 外皮炸得香脆而不油,蝦肉新鮮,加上沙律醬正開胃生津。吉列廣島蠔:外層依舊香脆,包著嫩滑的廣島蠔肉,感覺juicy。另外我們叫多一個小食。鹽焗枝豆:顏色翠綠不發黃,撒上點點鹽吃起來特清脆又咸鮮 。主菜先來唐揚炸雞丼飯,欣賞在於能讓食材融入到碗之中,相互搭配、點綴,即是不是用貴價食材,亦能做出極緻美味的料理。外表酥脆裏頭卻軟嫩多汁的唐揚炸雞,醬汁早已滲入其中的香甜白米飯,上面有沙律蛋黃醬開胃。如果可以在炸雞上增添滑順口感的半熟雞蛋就更為錦上添花。當然不能缺少喜愛的安格斯牛扒 ,厚切牛扒 肉嫩多汁而香味濃,火
餐廳位於海旁附近,有種似外國風的悠閒感覺。

另外我們叫多一個小食。
鹽焗枝豆:顏色翠綠不發黃,撒上點點鹽吃起來特清脆又咸鮮 。

當然不能缺少喜愛的安格斯牛扒 ,厚切牛扒 肉嫩多汁而香味濃,火候控制得生熟是我至愛的五成, 撒上特製燒汁甜甜又惹味,配上清淡而咬口的烏冬,一濃一淡,配搭得宜。

飲品方面, pineapple juice 香味清新帶微酸,解渴有夏天風情。Cranberry 清甜又帶有少許酸澀。用餐完畢朋友是時候踏上面試之路。
  • 安格斯牛扒
2021-02-13 168 views
當日跟太太來到堅尼地城,本來想找一家西餐廳食午餐後再到海旁走走,可是由於疫情下,其他西餐廳都滿座,而食評亦清一色好評,便抖膽一試。位置:近西環海旁,距港鐵站約5分鐘路程環境:酒吧格局,偏向工業區風服務:店員有禮貌,跟店內人士互動食物:味道可以,價格偏高安格斯牛扒 $138主菜點了牛扒,用上急凍牛扒切件上台,算有肉汁而味道尚可。牛肉飯 $98普通的牛肉飯,像連鎖牛肉飯店的味道,以餐廳定位來說價格可以理解。唐揚炸雞 $68炸的頗香脆又多汁,而且份量算多,性價比最高。豚肉餃子 $48日式的餃子份量算不少, 餡料多肉汁鮮甜,味道中上。雞腿肉串燒 $26這裡的串燒味道一般,不過燒出來都很香,送酒菜來說算是不錯,可惜雞腿肉有點雪藏味。黑豚肉串燒 $36因燒烤出來,雖香但卻吃不出是黑豚肉,一般豬肉口感。帆立貝串燒 $36帆立貝新鮮味甜但卻沒有很香。Something Nice $68這杯Mocktail外表很特別,帶有淡淡酸味和較清新感覺。Purple Rain $68另一款的Mocktail伯爵茶味濃,黑莓頗新鮮開胃,可以一試。整體來說,此餐廳味道可以環境舒適,店外周圍比較寫意,以酒吧來說可以吸引

位置:近西環海旁,距港鐵站約5分鐘路程
環境:酒吧格局,偏向工業區風
服務:店員有禮貌,跟店內人士互動
食物:味道可以,價格偏高

安格斯牛扒 $138
主菜點了牛扒,用上急凍牛扒切件上台,算有肉汁而味道尚可。

牛肉飯 $98

唐揚炸雞 $68
炸的頗香脆又多汁,而且份量算多,性價比最高。

豚肉餃子 $48
日式的餃子份量算不少, 餡料多肉汁鮮甜,味道中上。

雞腿肉串燒 $26

黑豚肉串燒 $36
因燒烤出來,雖香但卻吃不出是黑豚肉,一般豬肉口感。

帆立貝串燒 $36
帆立貝新鮮味甜但卻沒有很香。

Something Nice $68
這杯Mocktail外表很特別,帶有淡淡酸味和較清新感覺。

Purple Rain $68

整體來說,此餐廳味道可以環境舒適,店外周圍比較寫意,以酒吧來說可以吸引到老外來光顧。
牛肉飯
唐揚炸雞
豚肉餃子
雞腿肉及黑豚肉串燒
帆立貝串燒
Something Nice
Purple Rain
2021-01-03
$260 (Lunch)
唐揚炸雞
豚肉餃子
2021-02-11 11 views
今日嚟堅尼地城,搵到呢間堅離地嘅餐廳酒吧high tea...同好友傾住計咁食串燒,好舒適寫意。呢度嘅食物有質數,最愛「白鱔」同「燒雞泡魚乾」唔會燒到好乾身。「雞腎」大粒又爽口「帆立貝」燒完,口感依然好軟滑「明太子飯糰」融入飯裡面,燒到外脆內軟,暖笠笠...正飲品真係好多選擇,揀咗Bonsai Forest, 酸酸甜甜好醒神,Something Nice, 都精緻,伴著士多啤梨同熱情果,唔會太甜👍🏻餐廳好適合三五知己傾偈聚餐,朋友都大讚好味又滿足,下次要早d再嚟試下其他款式。

同好友傾住計咁食串燒,好舒適寫意。

「雞腎」大粒又爽口
「帆立貝」燒完,口感依然好軟滑
「明太子飯糰」融入飯裡面,燒到外脆內軟,暖笠笠...正

餐廳好適合三五知己傾偈聚餐,
朋友都大讚好味又滿足,
下次要早d再嚟試下其他款式。
2021-02-11
  • 一口和牛
  • 炸雞軟骨
  • 牛舌
2021-02-11 17 views
西環近海邊附近有間食串燒,新開架!朋友介紹我同🐽🐽黎試試😬!價錢平民價!食多兩串都唔肉痛😬!豚肉餃子🥟個皮脆卜卜,入面充滿肉汁!真係唔錯😋!唐揚炸🐔份量好多牙!個汁醬係師傅自家製架!好香芝士味🤤!廣島蠔蠔大隻肥嘟嘟!好滋味!燒白鱔外脆內軟,爽口!必點😛!Purple Rain ~呢杯係mocktails !飲品賣相好靚!有D唔捨得飲😅!黑加侖子味道!嘻嘻!飲落似提子汁😍我好鍾意飲!
價錢平民價!食多兩串都唔肉痛😬!
豚肉餃子🥟
個皮脆卜卜,入面充滿肉汁!真係唔錯😋!
唐揚炸🐔
份量好多牙!個汁醬係師傅自家製架!好香芝士味🤤!
廣島蠔
蠔大隻肥嘟嘟!好滋味!
燒白鱔
外脆內軟,爽口!必點😛!
Purple Rain ~
呢杯係mocktails !飲品賣相好靚!有D唔捨得飲😅!
黑加侖子味道!嘻嘻!飲落似提子汁😍我好鍾意飲!
2021-02-11 154 views
再次嚟到西環感受海風配日本串燒今日下午茶時間同朋友happy hour 呢度價錢由$68-98不等 有不同的啤酒 cocktail朋友叫左日本的支裝啤酒🍻再叫埋串燒而我就感受着Something Nice 有熱情果薄荷等等嘅果汁🍹 飲落去酸酸甜甜好開胃 而且賣相勁正真係有半個熱情果嘅肉🤪🤪就perfect 一口氣點左 雞皮($32)免治雞肉棒 ($48) 原條茄子 ($52)炸物雞軟骨($68)雞泡魚乾 ($56)一口甜薯 🍠($22)同唐揚炸雞 ($68)除了各式各樣的串燒 仲叫左個牛肉洞庭烏冬($98) 保證你食得飽😝😝雞皮烤得好脆 咬落去好似食緊雞皮薯片仲有啱啱燒過嘅味道 試想像雞油變成脆片邪惡又好味😋另外免治雞肉棒上枱令我心心眼😍佢伴上生雞蛋🥚咬落去有蛋汁每一啖又有軟骨 脆脆的 質感滑身 另外原條茄子好有和風感覺 上面有鰹魚再加埋少少辣椒絲 茄子肉好腍身 成條上 真係功夫都唔只!最後食埋個烏冬 成個人暖晒 仲加咗好多洋蔥絲 啲牛肉湯清清地幾好飲
再次嚟到西環感受海風配日本串燒
今日下午茶時間同朋友happy hour 呢度

再叫埋串燒
而我就感受着Something Nice

有熱情果薄荷等等嘅果汁🍹

飲落去酸酸甜甜好開胃 而且賣相勁正
真係有半個熱情果嘅肉🤪🤪
就perfect 一口氣點左 雞皮($32)
免治雞肉棒 ($48) 原條茄子 ($52)

炸物雞軟骨($68)
雞泡魚乾 ($56)

一口甜薯 🍠($22)同唐揚炸雞 ($68)

雞皮烤得好脆 咬落去好似食緊雞皮薯片
仲有啱啱燒過嘅味道 試想像雞油變成脆片

每一啖又有軟骨 脆脆的 質感滑身
另外原條茄子好有和風感覺
上面有鰹魚再加埋少少辣椒絲
茄子肉好腍身 成條上 真係功夫都唔只!
最後食埋個烏冬 成個人暖晒
仲加咗好多洋蔥絲 啲牛肉湯清清地幾好飲

2021-02-10
$200 (Tea)
2021-02-10 12 views
堅尼地城好多好CHILL既餐廳, 特別係海傍一帶, 總係瀰漫住一種悠閒慢活既氣氛。黨99係一間串燒 + Sake + Cocktail Bar, 裝潢以黑白為主, 感覺型格低調, 門口設有酒櫃, 今日中午揀左近門口位置, 對住街景同陽光食個串燒。餐廳除左串燒外仲有LUNCH SET, 好酒既朋友更加要留意, ALL DAY HAPPY HOUR MENU內既酒類全部都係買一送一, 好抵飲!免治雞肉棒 $48居酒屋名物亦係自己必點之選, 燒至表面焦香既雞肉棒, 咬落唔會淋BADBAD之餘仲帶粒粒軟骨, 口感好好。食既時候一定要沾滿蛋汁醬油, 入口變得滑溜, 味道香甜, 勁好食!白膳 $48燒到皮位脆卜卜, 魚肉彈牙又JUICY, 燒過既膳加上鹽粒調味, 魚香豐富, 香口到不得了, 超正~~一口和牛 $52和牛粒有咬口但唔會韌, JUICY有肉香, 簡單以鹽同黑椒吊吊味已經好好味。牛舌 $48厚薄適中, 中意佢好有油香, 口感彈牙脆口!廣島蠔 $48見到個樣都流口水, 蠔身飽滿而且燒到表面帶金黃, 賣相吸引一啖啪入口, 蠔汁係口入面爆出, 鮮味又嫩口, 燒得岩岩好!秋葵 $26清淡既秋葵勝

免治雞肉棒 $48

白膳 $48

一口和牛 $52

牛舌 $48
厚薄適中, 中意佢好有油香, 口感彈牙脆口!

廣島蠔 $48
見到個樣都流口水, 蠔身飽滿而且燒到表面帶金黃, 賣相吸引

秋葵 $26
清淡既秋葵勝在口感爽爽的。

日本青椒 $22
平時唔食青椒, 但唔知點解依隻日本青椒仔就覺得好香~~

安格斯牛扒 $138
牛扒7成熟帶粉嫩, 肉質軟腍, 肉味重加上香甜照燒汁, 好味。

KELLY GREEN $68
中意飲D清新系列既野, 所以揀左依個有青瓜, 奇異果MIX成既MOCKTAIL, 賣相討好之餘味道真係好FRESH, 青瓜帶出既清爽加上奇異果既酸甜, 非常之夾。

PURPLE RAIN $68
EARL GREY底滲出陣陣茶香, 加上黑莓同桃汁既香甜果味, 亦都係解膩之選。
2021-02-09 36 views
今日同男朋放下午假,同佢一齊去食午餐。我哋揀咗兩個午市套餐,再加兩個小食。日式豚肉餃子同吉列廣島金蠔都係跟餐前菜。餃子外皮夠香脆,包住滿滿既豚肉同少少菜,好食。吉列蠔炸得唔油膩,蠔又多汁,好出色。生薑豚五花烏冬帶有日本紅薑既味道,同豚五花好夾,而且豚五花肉質好腍,正。安格斯牛扒配有一碗珍珠米,牛扒調味唔錯,口感唔韌,都相當唔錯。白鱔燒得皮脆肉嫩,美味。番薯條同個醬汁一齊食有種鹹甜鹹甜既味道,令番薯條好食咗好多。
今日同男朋放下午假,同佢一齊去食午餐。
我哋揀咗兩個午市套餐,再加兩個小食。
日式豚肉餃子同吉列廣島金蠔都係跟餐前菜。
吉列廣島金蠔&日式豚肉餃子
餃子外皮夠香脆,包住滿滿既豚肉同少少菜,好食。
日式豚肉餃子
吉列蠔炸得唔油膩,蠔又多汁,好出色。
吉列廣島金蠔
安格斯牛扒
白鱔燒得皮脆肉嫩,美味。
白鱔
番薯條
2021-02-09
$150.5 (Lunch)
吉列廣島金蠔&日式豚肉餃子
日式豚肉餃子
吉列廣島金蠔
白鱔
番薯條
2021-02-05 39 views
這次下午需要出差到堅尼地城工作與同事早一點到這邊用膳文青相信亦對爹核士街不陌生就在打卡聖地%旁邊這間新餐廳的裝修絕不遜色,以黑色為主的型格調午市套餐由$78起,另加一服務費酒精類全日供應Happy Hour買一送一安格斯牛扒 - $138牛扒的油脂分佈相當均勻如大理石花紋般分佈已切好一片片,橫切面相當漂亮流出濃濃的肉汁與醬汁混合更顯牛肉原始的甜味及鮮味肉質口感柔嫩,香氣十足可自選熟成度吉列海老金黃色的天婦羅炸衣包著蝦身,增加酥脆口感脆皮下的海蝦能保持鮮味,口感爽滑彈牙配爽脆鮮嫩的沙律菜帶來一點清盈感吉列廣島蠔外層酥化、內裡多汁鮮甜,齒頰留香Orange Juice +$8Sapporo Premium Beer +$18SAPPORO就是日語的「札幌」,是日本古老的啤酒品牌味道容易入口,加上泡沫非常綿密
這次下午需要出差到堅尼地城工作
與同事早一點到這邊用膳
文青相信亦對爹核士街不陌生
就在打卡聖地%旁邊
這間新餐廳的裝修絕不遜色,以黑色為主的型格調
午市套餐由$78起,另加一服務費
酒精類全日供應Happy Hour買一送一

安格斯牛扒 - $138
牛扒的油脂分佈相當均勻如大理石花紋般分佈
已切好一片片,橫切面相當漂亮
流出濃濃的肉汁與醬汁混合更顯牛肉原始的甜味及鮮味
肉質口感柔嫩,香氣十足
可自選熟成度

吉列海老
金黃色的天婦羅炸衣包著蝦身,增加酥脆口感
脆皮下的海蝦能保持鮮味,口感爽滑彈牙
配爽脆鮮嫩的沙律菜帶來一點清盈感
吉列廣島蠔

吉列廣島蠔
外層酥化、內裡多汁鮮甜,齒頰留香
Orange Juice & Sapporo Premium Beer

Orange Juice +$8
Sapporo Premium Beer +$18
SAPPORO就是日語的「札幌」,是日本古老的啤酒品牌
味道容易入口,加上泡沫非常綿密
2021-02-05
$156 (Lunch)
一間近堅尼地城海塝既酒吧居酒屋,裝修非常型格,主要以黑色為主,全日都係happy hour,有買一送一優惠,對住個海飲酒幾chill🍻黨99既意思係牆上反映左出黎,都係一個幾靚既打卡位☺️午餐$78起,包一款前菜,主食有丼飯、烏冬、牛扒等,飲品可額外加$8------吉列海老(跟餐)一份有兩隻吉列海老,旁邊仲有沙律伴碟,海老幾有驚喜😆外層金黃,薄薄一層炸粉,一咬口感好酥脆,乾身唔油膩,蝦肉彈牙生薑豚五花烏冬 $88豚肉薄片,肥瘦都幾均勻,加上芝麻同蔥花提高香味☺️因為薄片所以比較入味,薑醒胃之餘又可以緩解肥膩,味道甜甜配烏冬唔錯,好鍾意烏冬口感,煙韌同埋幾滑🤤雞軟骨 $26簡單用左鹽調味,外焦酥內脆口感,配酒一流免治雞肉棒 $48食串燒必定會叫雞肉棒,軟骨加入免治雞肉,食既時候啖啖肉,同時亦有爽脆口感,燒至表面微焦,但內裏好juicy,加上醬汁同生雞蛋一齊食,口感更滑口😋

黨99既意思係牆上反映左出黎,都係一個幾靚既打卡位☺️

------
吉列海老(跟餐)

生薑豚五花烏冬 $88

雞軟骨 $26
簡單用左鹽調味,外焦酥內脆口感,配酒一流
雞軟骨

免治雞肉棒 $48
2021-02-03
$150 (Lunch)
雞軟骨
2021-02-03 14 views
#跟住我食唔中伏.#bash99 嘅下午茶主要食 #串燒.首圖[安格斯牛扒] #必食牛味濃郁👍🏻肉質鮮嫩又多肉汁配上特製燒汁😋非常美味!.[廣島蠔串燒] #掋食大大隻肥美飽滿🙈不過我覺得味道有少許腥如果加啲辣嘅元素可能會好啲?🤔.[燒原條茄子] #推介呢個又靚又好食,茄子唔油夠Juicy價錢又超值,重點係響呢區😋完全係高質享受!....因為係tea所以唔嗌太多🙈下次必定要番來再試下其他野食!.#ca師奶餐廳_堅尼地城 #ca師奶餐廳_西環 #西環美食 #西環好去處 #必食餐廳
#跟住我食唔中伏
#bash99 嘅下午茶主要食 #串燒
首圖[安格斯牛扒] #必食
牛味濃郁👍🏻肉質鮮嫩又多肉汁
配上特製燒汁😋非常美味!
[廣島蠔串燒] #掋食
大大隻肥美飽滿🙈
不過我覺得味道有少許腥
如果加啲辣嘅元素可能會好啲?🤔
[燒原條茄子] #推介
呢個又靚又好食,茄子唔油夠Juicy
價錢又超值,重點係響呢區😋完全係高質享受!
因為係tea所以唔嗌太多🙈
下次必定要番來再試下其他野食!