2021-06-04 624 views
一段日子冇食印度嘢啦!自己一個人走去食個lunch。呢間店鋪細細地,係印度人家庭式(應該沒錯吧)經營,雖然言語溝通上有少少困難,但佢地都明你講咩😅。Lunch set有多款選擇可配飯、烤餅同千層餅,咖喱汁就有大辣、中辣、小辣同吾辣。點咗個小辣咖喱牛腩配原味烤餅,凍檸茶加$2。蕃茄湯🍅:濃稠適中,味道不錯。烤餅🌮:兩面烤至微金黃,外皮酥脆,內心柔軟,原味就咁食,已經好好味。咖喱牛腩🍲:牛腩炆到好腍入味,薯仔就粉綿,個咖喱汁够濃厚同少少辣好香,同來點烤餅無得輸!
一段日子冇食印度嘢啦!自己一個人走去食個lunch。

點咗個小辣咖喱牛腩配原味烤餅,凍檸茶加$2。
蕃茄湯🍅:濃稠適中,味道不錯。

2021-05-27 1227 views
難得放一日假,決定去東區既筲箕灣同杏花邨行下,以前最遠都只係去鰂魚涌😅,今次係第一次去,感覺呢區真係好舊,同埋D商場好慳電,全程都覺得好熱…😵其實本身想去太安樓掃街,但由於天氣太熱,加上太安樓無冷氣,又唔想企係度食,結果揀左呢間印度餐廳Lunch,網上見食客讚食物正宗,而且評分都幾高,中意食薄餅類既我即刻比佢吸引左😆。由於去到果陣唔係Lunch time,所以唔駛等位就入得,走果陣1點零,餐廳亦開始多人,去D印度餐廳,成日會覺得店內會有一陣酸怪味,但呢度完全無呢個感覺;裝修亦都有異國風;職員係外藉人士,落單用簡單英文就得,佢地都主動有禮貎。未落柯打,職員已經放上餐湯唔係好試得出用咩煲,質地杰身,入口有好多蓉,個人覺得似糊左既蔬菜粥。唔中意食粥既我,試完味就放埋一邊🤐。跟餐+$2餐茶咖啡唔似港式茶記咁重奶味,咖啡味亦不及美式咁濃,味道比較淡。友人話佢杯凍檸茶都係淡味,同埋好似無落糖。我自己就點左串燒雞配咖哩汁 $58鐵板非常熱,上枱果陣吱吱聲;一份三大件,肉質預左係偏實同乾,唔會太鹹,香料味亦唔算好重。至於咖哩,香料味重,唔辣,但帶酸;第一啖入口有陣騷味😮,本身以為係我果個咖哩汁先係咁,

未落柯打,職員已經放上
餐湯
餐湯

跟餐+$2餐茶

我自己就點左
串燒雞配咖哩汁 $58

至於咖哩,香料味重,唔辣,但帶酸;第一啖入口有陣騷味😮,本身以為係我果個咖哩汁先係咁,但友人既咖哩一樣,雖然食多幾啖就唔覺騷,但真係要keep住食囉😂。

咖哩牛腩 $63

咖哩底同我果個差唔多,但多左少少肉味,不過都有騷味;牛腩都有唔少,肉質正常。

薄餅

薯仔薄餅中間有一層好薄既夾心,食落唔太覺有薯仔口感或味道,齋食有少少咖哩味🤔。
其實本身想點千層餅,但友人點錯左,加上食完呢兩塊都夠,所以最終都無試到。原味薄餅好軟熟,呢個比較有麥香,比薯仔果款更煙韌。

總結,食物正唔正宗我唔知,因為我未去過印度,但口味一定唔岩我,我都係中意港式或泰式又甜又辣既咖哩多D😏。雖然咖哩唔係我杯茶,但薄餅我覺得幾好味,一D都唔油,而且新鮮熱辣整出黎,外層焦香脆,內軟熟
2021-05-24
$63 (Lunch)
2021-05-13 544 views
原來屋企附近有間幾出名嘅印度餐廳,見佢lunch set可以任食naan所以嚟試下。Special set lunch有8款選擇,大部份都係一個咖哩配兩件烤雞。我地點咗butter chicken + garlic chicken kebab $78 同埋 tomato beef flank + garlic chicken kebab $78次次食印度菜都會點Butter chicken,微辣啱晒唔太食得辣嘅人,雖然唔辣但好香香料味。Tomato beef flank顏色比起Butter chicken深色,睇落好似係好濃味同好辣咁。食落只有少少蕃茄味,咖哩味濃而辣度就比Butter chicken再辣少少。牛腩無中式嘅煮得咁腍,但唔會好難先咬得開,最緊要係夠牛味。Garlic chicken kebab每個餐有兩件,用熱到出煙嘅鐵板上枱,味道正常唔係特別好食。另外點咗一份威化胡椒餅,係平時食印度菜會送嘅餐前小食。圓錐形造型好得意,食落脆卜卜胡椒味好出少少辣,配埋青色嘅薄荷乳酪沾醬,好味次次食印度嘢都一定飲嘅Mango Lassi跟餐+$15就有,好抵!任添任食嘅naan叫咗一份pl

牛油雞 Butter chicken

蕃茄汁咖哩牛腩 Tomato beef flank

烤蒜子雞件 Garlic chicken kebab

另外點咗一份威化胡椒餅,係平時食印度菜會送嘅餐前小食。
威化胡椒餅 Papadams

任添任食嘅naan叫咗一份plain一份garlic,呢度嘅naan比較厚身唔係走酥脆路線,但口感煙韌充滿麥香。
本身一塊都比一般大塊,所以最後都無再追加就已經食飽咗。
細食嘅人嚟食感覺會無咁抵,不過$78有呢個質素算係物超所值!
2021-04-17
$100 (Lunch)
牛油雞 Butter chicken
蕃茄汁咖哩牛腩 Tomato beef flank
烤蒜子雞件 Garlic chicken kebab
威化胡椒餅 Papadams
朋友介紹嘅一個可以無限任食印度烤餅嘅地方🤪店舖唔算好大,但坐得都舒服,d配色都好有平時印度餐廳嘅感覺🤣一坐低即刻會有一碟扁豆脆餅,脆口得嚟有少少辣,配埋個綠色嘅醬食好好食🤪咖哩雞係dinner set,有得配無限任食烤餅🥳咖哩冇乜辣味,感覺有牛油味,比較creamy嘅質感,雞都夠淋嘅同埋都幾多粒😆烤餅其實一塊本身已經勁大,我同個frd嗌多咗一round已經超級飽😳芝士菠菜係我第一次食,原來係好好食😳😳我個frd話同佢之前食嘅芝士菠菜有d唔同,比較偏鹹,我就比較唔到啦🤪以為菠菜夾芝士會好怪原來係好好食!個醬係比較鹹同濃味嘅,芝士應該係Mozarella,唔算濃味又夠煙韌,所以配埋菠菜醬食會好match🥳

2021-04-26
Type of Meal
Dinner
2021-03-26 358 views
由細就住係西灣河,經過「皇子印度餐廳」好多次都無幫襯過,終於搵左一晚去試🤤咖哩雞 $88 ★★★★★👍一黎到就有碗湯,雖然飲唔出係d咩但幾好飲🙈👍胡椒餅好脆好重胡椒味,對於中意胡椒嘅人黎講唔可以唔試~👍烤餅任食!兩個人嗌左兩round好抵🤤👍咖哩好味!小辣已經夠辣,攞黎撈烤餅一齊食真係一流🤤雞肉唔乾好滑!分量都多~想再抵食d嘅可以午市黎,$5x已經有得食識小小英文嘅溝通真係唔難,服務態度幾好❤️
咖哩雞 $88 ★★★★★

👍一黎到就有碗湯,雖然飲唔出係d咩但幾好飲🙈
👍胡椒餅好脆好重胡椒味,對於中意胡椒嘅人黎講唔可以唔試~
👍烤餅任食!兩個人嗌左兩round好抵🤤
想再抵食d嘅可以午市黎,$5x已經有得食
識小小英文嘅溝通真係唔難,服務態度幾好❤️
又係藏身於橫街小巷嘅隱世美食,印度人主理嘅正宗印度菜,家庭式經營,溝通以英文為主。餐廳Set Lunch收費由$48-$68,包餐湯、主菜、飲品,仲有任食烤餅及飯,真係超級無敵😆😆。馬薩拉唐杜里雞🐔+ Nana烤餅印度人做咩菜都要用香料,Masala係用20多種不同香料拼配嘅調味料,每家店舖都有獨制風味。呢道嘅Masala香氣濃郁,食起嚟口感好複雜,酸甜辣嘅味道都有,黑胡椒味較重。烤餅質地軟熟扎實又大塊,我食一塊已經好飽,點上Masala醬汁嚟食,簡直一流。

馬薩拉唐杜里雞🐔+ Nana烤餅

2021-01-14 348 views
這裏的薄餅任食的,我今次食就係蒜味本身都有好多味可以選但要十錢。之前覺得好脆但今次偏乾好似翻叮跟住就食咖哩羊肉+雞肉,羊肉冇咩so味好特別的羊肉有的似雞肉口感咖哩牛腩平時食得辣朋友可以叫十辣嫁!
這裏的薄餅任食的,我今次食就係蒜味
本身都有好多味可以選但要十錢。

之前覺得好脆但今次偏乾好似翻叮

咖哩牛腩

平時食得辣朋友可以叫十辣嫁!

2020-12-27 387 views
1. Tandoori chicken masala $68個醬汁好特別 唔辣嘅啱哂我呢啲唔食得辣嘅 鹹香鹹香 帶有啲印度香料味 於是google左 原來入面有胡荽、葫蘆巴、茴香、紅辣椒、薑、黑胡椒、丁香、小荳蔻、月桂葉、大蒜、鹽多種香料 之後仲有優格與檸檬汁調和醃製 難怪咁香 再加上個雞又嫩滑 真心覺得幾好食2. Curry fish $53其實個汁同個雞差唔多 可能只係少咁啲香料 或者非印度人唔係好食到太大分別 不過都一樣咁好味 個魚係啲小炸魚塊 一樣都幾滑3. Naan and potato naan 跟餐以上兩個都係跟餐可揀飯烤餅(naan) 薯仔烤餅同千層餅 我地揀左naan and potato naan 第一次食印度烤餅 覺得其實個底少似Pizza底 只不過麵包感會多啲 撈埋啲雞同魚嘅醬汁一齊食 真係幾有趣同新鮮嘗試 3. Mango lassi $15 呢個芒果奶昔 飲落相對濃稠 酸中帶甜 不過酸味稍為重啲啲 冇咁鍾意飲好甜嘅嘢我就覺得唔錯 整體芒果味都好濃4. Masala Tea $8呢個充滿印度香料嘅奶茶 我就唔算太識欣賞 味道係特別嘅 不過香料味稍重 個底仲有啲

2. Curry fish $53

3. Naan and potato naan 跟餐

3. Mango lassi $15

4. Masala Tea $8
呢個充滿印度香料嘅奶茶 我就唔算太識欣賞 味道係特別嘅 不過香料味稍重 個底仲有啲薑

Overall推介指數:4-4.5/5
所有嘢食都係熱辣辣上 所以食落好滋味 同個侍應溝通嗰陣我就選擇左用英文好似易溝通啲 (佢都識啲廣東話嘅其實)其實佢都幾nice 仲會推介啲咩野食俾我 另外啲烤餅其實仲可以無任添加 但係兩個餐其實份量都夠哂 真心幾抵食 未食過印度野我推介大家試下
📍#皇子印度餐廳📍 Ashoka Indian Restaurant #AshokaIndianRestaurant #Ashoka 🇭🇰香港西灣河筲箕灣道240號海富樓地下後座🇭🇰 G/F Rear Block, Hoi Fu Building, 240 Shau Kei Wan Road, Sai Wan Ho, HK🌐西灣河 🌐筲箕灣 #MFJ西灣河 #MFJ印度菜#MFJ_SaiWanHo #MFJ_IndianFood 味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境:🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費: HKD84細個成日都會去筲箕灣嘅恒河咖哩屋食,大個先知原來恆河咖喱屋係米芝蓮推介今日先發現原來恆河咖喱屋個大廚就係西灣河依間印度菜嘅大廚餐廳喺筲箕灣同西灣河交界,就喺工聯會隔離,不過坐地鐵就唔太方便啦午餐價錢都唔算太貴,每個餐$78左右,可以接受⭐️蕃茄湯 🍅(跟餐)每分午餐都會跟一個蕃茄湯,湯底好厚,口感好好,每一啖都有淡淡的蕃茄味冬天飲十分暖胃⭐️烤蒜子雞件 🐔 (跟餐)午餐選擇都會跟一件烤蒜子雞件做前菜,個雞件望落去好似淡茂茂

📍#皇子印度餐廳

回頭率: 🔆🔆🔆🔆

人均消費: HKD84

今日先發現原來恆河咖喱屋個大廚就係西灣河依間印度菜嘅大廚
午餐價錢都唔算太貴,每個餐$78左右,可以接受

⭐️蕃茄湯 🍅(跟餐)
冬天飲十分暖胃
蕃茄湯

⭐️烤蒜子雞件 🐔 (跟餐)
午餐選擇都會跟一件烤蒜子雞件做前菜,個雞件望落去好似淡茂茂咁,但食落去又幾香㗎喎!外層燒得幾好,雞件肉嫩滑,唔錯唔錯
烤蒜子雞件

💯天多利烤羊脾(3件)+ 烤蒜子雞件🐑 $78
其中一份午餐揀咗天多利烤羊髀,天多利(Tandoori)係印度煮法,用蒜,辣椒,乳酪等等將食材醃成紅色,味道香濃
其實印度烤肉好多時都係紅色,上菜時都唔知道究竟係咩肉😂
依個烤羊髀超級好食,首先醃得勁香,烤得好靚微微帶蕉,咬落去羊味重但一啲都唔羶,肉質嫩滑,識落有齒頰留香, 十分好味
天多利烤羊脾

⭐️芝士薄餅🫓+$8
跟餐有薄餅,我哋就加咗$8轉成芝士薄餅
薄餅一份分成四件,裏面嘅芝士都算OK,幾好味,但就唔覺有拉絲嘅效果出現😂
佢嘅咖喱味唔算十分濃味,蘸咖喱唔會搶過晒芝士薄餅嘅味道,但如果對㗎你要求高啲嘅話未必會喜歡

⭐️瑪沙拉燴雞+ 烤蒜子雞件 🐔$78
另一份午餐我哋揀咗瑪沙拉燴雞跟烤蒜子雞件
瑪沙拉(Masala)其實係有好多種香料混合而成嘅調味料,通常係由蒜,洋蔥,印度辣椒等等混成嘅醬料,帶係有少少辛辣香
今次個燴雞估唔到都幾好味,雞燴得好入味,同埋佢依度啲雞唔知點解真係幾嫩,所以食落口感好好
我覺得佢呢度個馬沙拉做得幾好,食落味道好有層次,比咖喱更出色
瑪沙拉燴雞

🆗印度飯🍚
第二份午餐就揀咗要飯,飯係印度米,食過印度飯嘅話都知道印度米係長條型,而且有好多顏色,有白色黃色同橙橙地色,觀感幾靚
但係食落有少少硬,唔似我哋平時食開嘅咪咁軟熟,可能始終唔習慣食印度米
印度飯

兩個人食咗人均$8X左右都唔算貴,而且超級飽
餐廳環境格調唔錯,侍應都好好笑容好有禮貌,講英文同廣東話都OK
食物質素來講我覺得未至於話係要必食,但係東區嘅印度餐廳算係幾唔錯,試得過👌🏻

2020-12-13
$84 (Lunch)
蕃茄湯
烤蒜子雞件
天多利烤羊脾
瑪沙拉燴雞
相信有follow吉蒂的大家都知道吉蒂由小到大都住在筲箕灣區筲箕灣區雖然是一個老人區🤣但確實又是一個美食天堂😋愛吃的都知道整條「東大街」都是吃的不論什麼菜色、什麼餐廳類型都找得到要說到印度🇮🇳料理嘛?吉蒂首選一定係 #皇子印度餐廳 聽說店的印藉廚師是以前米芝連店 #恆河咖喱屋 出身的(不知道消息是否屬實?🤣)難怪它製作的咖喱🍛全部都充滿印度風味(不過老實說吉蒂從未去過印度,所以當地的味道到底是怎樣的真不敢亂說😅)總之這店的咖喱相比香港其他的印象咖喱吉蒂就是覺得較正宗吧😛它的咖喱種類繁多選擇多所以食極都唔厭🤪特別推介 #馬蕯拉唐杜里雞 🐣#TandooriChickenMasala (每逢星期二晚只需$80/位像是任食的)其餘的,如咖喱魚🐟、咖喱牛舌🐂👅及菠菜雞🐔都超級惹味🤩(諗起都想再食🤤)不論午餐或晚餐時段它都提供無限任食烤餅🫓/飯🍚吉蒂只會點烤餅而且比較喜歡 #薯仔薄餅 及 #千層餅 🥰另外烤餅還有原味及蔥味選擇~~ 不過老實說雖然可以無限任食但吉蒂從未試過添加烤餅😅因為原先四塊份量已經很足夠了吧😂😂😂當然對大胃口的人來説確
相信有follow吉蒂的大家
都知道吉蒂由小到大都住在筲箕灣區
筲箕灣區雖然是一個老人區🤣
但確實又是一個美食天堂😋
愛吃的都知道整條「東大街」都是吃的
不論什麼菜色、什麼餐廳類型都找得到

要說到印度🇮🇳料理嘛?
吉蒂首選一定係 #皇子印度餐廳
難怪它製作的咖喱🍛全部都充滿印度風味
總之
這店的咖喱相比香港其他的印象咖喱
吉蒂就是覺得較正宗吧😛

它的咖喱種類繁多
選擇多所以食極都唔厭🤪
(每逢星期二晚只需$80/位像是任食的)

不論午餐或晚餐時段
它都提供無限任食烤餅🫓/飯🍚
吉蒂只會點烤餅而且比較喜歡 #薯仔薄餅 及 #千層餅 🥰
另外烤餅還有原味及蔥味選擇~~

不過老實說
雖然可以無限任食但吉蒂從未試過添加烤餅😅
因為原先四塊份量已經很足夠了吧😂😂😂
當然對大胃口的人來説確是「抵」‼️

最近因為疫情關係
晚上六時後並不能堂食了😣
不要緊
午餐🥣或晚上外賣吧🙌🏻

香港人要齊心抗疫喔!
即使外出用膳都要吃快一點
飲食以外時間記得都要戴口罩😷
希望疫情快點離開大家🙏🙏🙏
#staysafe
2020-12-14
$70 (Lunch)
  • 馬蕯拉唐杜里雞
  • 烤餅
2020-12-13 774 views
聽聞印度菜餐廳「皇子印度餐廳」,在「筲箕灣道」有兩間分店,所以為免食評選擇的分店,跟我實際光顧的分店有所不同,所以拍攝餐廳實際店門門面的時候,需要再三反確定才進入餐廳。今次我光顧的「皇子印度餐廳」的分店,是位於「筲箕灣道」地道「後座」位置的店舖裡面。餐廳裡面的實際檯櫈數量不少,基本上不用擔心會有陌生食客搭檯。至於「筲箕灣道」後座舖位位置裡面的分店「皇子印度餐廳」,餐廳樓面內沒有設置電視機,加上沒有遇上搭檯的問題,所以餐廳環境稱得上算是很有安全感,也沒有感到任何壓力。至於「皇子印度餐廳」晚餐餐牌裡面提供的食品跟飲品,也都能夠滿足我平日飲食的喜好和要求。不過食客想選擇享用「皇子印度餐廳」的手調飲品的話,就可能需要加比較多的金錢。我分別在「皇子印度餐廳」裡面,在說廣東話不算很流利,感覺吃力,反而說英語還可以溝通的侍應面前,分別點了一客「蕃茄汁咖喱牛腩」配白飯,至於另一款「皇子印度餐廳」的晚餐主菜食品,是「咖喱雞」配印度烤餅。根據晚餐餐牌裡面的說明,享用「皇子印度餐廳」晚餐的食客,可以選擇無限添加享用「印度烤餅」,加上我跟侍應溝通使用英語的能力始終有限,結果我還是追加了多一份「印度烤餅」。至於

至於「皇子印度餐廳」晚餐餐牌裡面的飲品,我分別選擇了享用兩款,材料看似都跟「蜜桃」有密切關係的「桃子梳打」,跟「桃子奶昔」飲品。

不過「皇子印度餐廳」實際上製作的「桃子」飲品實際味道,感覺跟新鮮「蜜桃」裡面的甜味不太相似,尤其是「桃子梳打」飲品裡面的「蜜桃」甜味,感覺更加不是太像我常常享用的「水蜜桃」甜味感覺。

我看見「皇子印度餐廳」廚房製作出來的「桃子梳打」實際製成品,飲品裡面的「桃子」果肉不多,我反而見到「桃子梳打」飲品實際色澤,偏向有點淺黃的顏色。

相似地「皇子印度餐廳」廚房製作出來的另一杯套餐飲品「桃子奶昔」,「桃子奶昔」裡面除了有一向印度菜餐廳常常會使用的酸味「印度乳酪」之外,我還隱約感覺到「桃子奶昔」裡面的輕輕「蜜桃」甜味。

所以率先總結「皇子印度餐廳」晚餐套餐裡面的兩款飲品,感覺「皇子印度餐廳」飲品始終比較重「印度菜」裡面的乳酪味道,反而沒有類似「台灣菜」會有的「紅茶」或者「綠茶」味道。

另一方面,「皇子印度餐廳」晚餐套餐裡面另外有向食客,提供一款是日餐湯。恰巧「皇子印度餐廳」當日向食客提供的餐湯,是印度風味感覺濃厚,味道偏向甜味和濃厚香料味道的「鷹嘴豆湯」。

另外「皇子印度餐廳」晚餐套餐裡面除了主菜食品,套餐飲品和「鷹嘴豆湯」為主的餐湯之外,還另外提供了一款被,預先烤至捲曲成塔狀,口感香脆的「威化胡椒餅」,脆餅另配「薄荷醬」作為調味料。

「皇子印度餐廳」「薄荷醬」裡面的「薄荷」實際香味和氣味感覺都非常之濃厚,配合口感十分香脆,有少許胡椒辣味和香味的「威化胡椒餅」,感覺頗為合襯。

至於「鷹嘴豆湯」裡面的實際口感,其實是幾乎半粒肉類也食不到,感覺「鷹嘴豆湯」實際上的味道,有點像擁有甜味和鹹味的田園風味「雜菜湯」。

至於「皇子印度餐廳」晚餐裡面的餐前小食食品「威化胡椒餅」,「威化胡椒餅」有一個好處,就是「威化胡椒餅」的實際口感感覺十分之香脆,配上氣味十分濃厚的「薄荷醬」,「薄荷醬」無形中刺激我的食慾。

說到「皇子印度餐廳」晚餐餐牌裡面的主菜食品,「蕃茄汁咖喱牛腩」跟坊間食店經常會提供的「咖喱牛腩」比較之下,最大的分別就是「蕃茄汁咖喱牛腩」實際製成品的主要味道不是辣味,反而是來自「蕃茄汁」裡面的酸味。
桃子梳打

雖然「皇子印度餐廳」晚餐「蕃茄咖喱牛腩」裡面的「咖喱」汁實際質感偏向比較稠密,但是偏向稠密質感的「蕃茄咖喱汁」,仍然能夠食到「咖喱汁」裡面的香料氣味,還有少許辣味。

由於「蕃茄咖喱牛腩」裡面的「蕃茄咖喱汁」實際味道裡面擁有十分濃厚的「蕃茄」酸味,相對一般「咖喱」汁裡面經常食到的辣味,反而不太能夠從「蕃茄咖喱牛腩」裡面發現到和食到。
桃子奶昔

至於「蕃茄咖喱牛腩」裡面的「牛腩」實際口感,我覺得「蕃茄咖喱牛腩」實際口感雖然不算煮得非常腍,但是也不會太難用牙齒撕爛和嚼爛「牛腩」。

「皇子印度餐廳」廚房在「蕃茄咖喱牛腩」的實際製成品表面上,還另外灑了少許類似香料的綠色配料,令到「蕃茄咖喱牛腩」實際味道雖然不辣,但是咖喱汁裡面的「咖喱」香味感覺卻很濃厚。
蕃茄汁咖喱牛腩

「皇子印度餐廳」為晚餐「蕃茄咖喱牛腩」食品,而另外配備送上的配菜「白飯」,「白飯」實際製成品份量,也比我原本預備來得更加大型巨大。

至於「皇子印度餐廳」晚餐食品,「蕃茄咖喱牛腩」酸味蕃茄咖喱汁裡面的實際質地,比我原本預期的質感來得比較稀,足夠分配一羹酸味「蕃茄咖喱汁」,配一羹「白飯」一起放入口裡面享用。

至於「皇子印度餐廳」晚餐「蕃茄咖喱牛腩」裡面的「牛腩」實際質感,被「皇子印度餐廳」廚房煮得非常之軟腍,至於「皇子印度餐廳」另外一道食品「咖喱雞」的口感軟腍程度,也不輸洩給「蕃茄咖喱牛腩」。

「皇子印度餐廳」廚房師傅製造的「咖喱雞」,「咖喱雞」雞肉實際製成品跟「蕃茄咖喱牛腩」一樣,都被廚房師傅煮到口感變得非常軟,一咬就幾乎立刻被化開和被嚼爛。
咖喱雞

至於「皇子印度餐廳」晚餐餐牌「咖喱雞」裡面的「咖喱汁」實際味道,雖然「咖喱雞」咖喱汁味道,沒有「蕃茄咖喱牛腩」實際製成品那麼重「蕃茄」配料和酸味,「咖喱雞」整體味道偏向比較重香料氣味和辣味。

而且「皇子印度餐廳」「咖喱雞」裡面的辣味咖喱汁,咖喱汁的實際味道偏向比較濃厚,比味道偏向比較酸的「蕃茄咖喱牛腩」,更適合配「印度烤餅」一起享用。

「皇子印度餐廳」晚餐裡面的「無限提供」「印度烤餅」,「印度烤餅」的實際口感感覺十分之有韌性,不會容易被牙齒或者手直接撕開,所以比「白飯」更加適合享用辣味「咖喱雞」。

我的個人享用「皇子印度餐廳」廚房製作的「咖喱雞」,和「印度烤餅」的實際方法,是直接把辣味「咖喱雞」雞肉塞進「印度烤餅」裡面,讓烤餅夾着「咖喱雞」雞肉一起享用。

那麼「咖喱雞」裡面原本味道偏向比較辣的咖喱醬汁,也能夠在一滴不漏的情況下,被質感厚身和口感偏向比較韌的「印度烤餅」直接吸收入去。

我我發現「皇孑印度餐廳」晚餐餐牌裡面的每一款我揀選選擇的食品,幾乎每一款食品的實際味道,都十分符合我個人偏向喜歡濃厚味道感覺的作風,食得很飽很盡興,性價比感覺不錯,下次還會繼續幫襯。
2020-11-24
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
桃子奶昔
蕃茄汁咖喱牛腩
咖喱雞
2020-12-11 217 views
  咖喱羊仔腩🍲 $58 羊仔腩煮得夠耐 肉質軟淋不失咬口👍🏻羊肉騷味🐏較突出 怕羊騷既話就唔建議叫啦💡 薯仔🥔粉綿表面依附住咖喱汁好食😋 咖喱🥘質地稠身 味道香辣惹味🌶食得辣既我覺得再辣啲會更加正😆 咖喱魚 $53 魚肉🐠炸過 肉質尚算嫩滑 但味道偏鹹🧂咖喱甜甜地🍯唔係好辣千層餅🫓paratha  酥脆✅唔油膩👍🏻沾咖喱食一流💕烤餅 naan 熱辣辣♨️邊位烤得夠脆 內裏帶少少咬口 食到麵粉香👅個人認為未稱得上好好食 質地唔夠煙韌 唔夠正宗🤔薯仔薄餅🫔potato naan 烤餅夾左啲薯仔🥔係入面 碳水炸彈🤣薯仔夠綿夠沙 雙重口感 幾特別👌🏻整體而言, 性價比高💰茶餐廳既價錢可以享受到外國料理🇮🇳咖喱有改良、迎合返香港人口味 唔會太辣,中意食辣既話要加辣啦🌶🌶Naan正常,係香港有食過更出色既 經過可以一試🍽

咖喱羊仔腩🍲 $58

幾特別👌🏻

整體而言,
性價比高💰
茶餐廳既價錢可以享受到外國料理🇮🇳
咖喱有改良、迎合返香港人口味
唔會太辣,中意食辣既話要加辣啦🌶🌶
Naan正常,係香港有食過更出色既
經過可以一試🍽
2020-11-19 203 views
今日出街食飯 想轉下口味 印度咖哩🇮🇳在西灣河斜路仔呢間 皇子印度餐廳 一定要介紹比咁多位街坊!薄脆餅 配薄荷醬印度風味忌廉湯唔難飲 幾得意Line Soda印度薄餅熱辣辣 有咬感 邊微脆正正正 咖喱羊仔腩羊肉唔蘇 咖喱味香充滿地道風味串燒雞鐵板上 香噴噴 雞肉嫩滑每次都食此菜印度炒飯炒飯粒粒分明 夠乾身蝦仁又大隻 CP值極高真❤️好食!蕃茄汁咖喱雜菜食下菜 中和下咁lor皇子印度餐廳 價錢唔貴但食物有品質 絕對係實力派餐廳值得一試!
今日出街食飯 想轉下口味 印度咖哩🇮🇳

在西灣河斜路仔呢間 皇子印度餐廳 一定要介紹比咁多位街坊!

薄脆餅 配薄荷醬

值得一試!
  • 串燒雞
  • 烤餅
2020-09-25 554 views
又係一間係屋企附近想試好耐,但因為想係個到食唔想外賣,所以先拖咁耐...又真係無諗過咁多人去食,佢個咖哩好食,但唔算好出色,個Naan Bread又唔係話好好食,不過成堆野夾埋就好好味!咖哩羊仔腩 $58男人話好味唔羶,咖哩味同我個牛又係有少少唔同,所以佢都幾鍾意食~咖哩牛腩 $58唔un好食,我覺得佢個咖哩帶陣微酸,食落無咁膩,所以好好食! 一坐入去已經有兩個湯,個湯似cream of蕃茄南瓜個類,我其實都好鍾意飲XD其實真係好抵食,汽水都係加5蚊,所以同茶記差唔多,但飯同薄餅係可以任加! 抵食到震!

咖哩羊仔腩 $58

咖哩牛腩 $58

2020-09-13
Type of Meal
Lunch
2020-04-26 1100 views
自從知道西灣河原來有間食印度菜嘅餐廳後就已經bookmark左,畢竟喺東區依類餐廳一向都唔多,今日放假終於有機會黎試下午餐。佢位置岩岩好喺工聯會隔離,地鐵站行過黎都要一段路。間鋪比較細,目測大概得8張檯左右,所以都等左一陣先入得。一坐底已經每人先送一碗湯,中午有lunch set 可以揀,選擇唔算多,我揀左串燒雞(配咖喱汁),有得配白飯或者烤餅/薯仔烤餅/千層餅,飲品要另外加錢。因為一向都中意食印度薄餅,我地3個人黎食,就每人叫唔同嘅餅share。其實個串燒雞黎到嘅時候同我想象中有啲出入,我原先以為會一串串嗰啲,點知黎到原來係3大塊雞。雞係乾身嘅,啲肉都幾嫩,有少少辣,如果嫌dry嘅仲可以點咖喱汁。不過我嘅重點始終都係薄餅,我覺得佢啲烤餅都算大件,我尤其中意食佢嘅薯仔薄餅,裡面原來係夾左啲咖喱薯仔,另外再點埋咖喱汁就非常惹味。其實三款都好好味,真係食再多都唔會厭。食物黎講質素唔錯,價錢都適宜,係個環境有啲狹窄。而且間餐廳比我想象中多人,所以黎到嘅話可能都要有心理準備要等位。

2020-04-13