2023-11-08 79 views
《墨魚汁意粉配帶子/蟹肉/蟹籽》🐙🦀 $168墨魚汁重,意粉軟硬度適中煮得啱啱好👌🏻,配大大粒嘅帶子🤩 撈埋蟹肉,蟹籽一齊食🤤 上面配埋沙律菜、芝士碎、杏仁片👍🏻 唔同 texture 口感再豐富啲!《始祖Pizza》🍕$158橢圓形Pizza 🙌🏻 份量唔少,成個Pizza都好足料,特別係每一塊都有厚厚嘅芝士🧀,食緊芝士多過 pizza😍 仲做到拉絲嘅效果🫶🏼 Cheesyyy《抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫》🧇🍦$118賣相一流,啱晒打卡 📸 上面係雪糕 cone, 配埋厚 cream、紅豆🫘、抹茶雪糕、士多啤梨🍓片🎊 層次豐富。牛窩夫暖笠笠,配埋凍嘅雪糕,衝擊味蕾!《自家製朱古力雪糕 配摩卡》🍫☕️ $68賣相亦都好特別,獨角獸🦄️ 造型🫶🏼 香濃嘅朱古力雪糕,配埋 mocha同朱古力醬!滿足~《提拉米 拿鐵》$68 ☕️又係好值得打卡嘅飲品🫶🏼 latte 上面有條充滿cream嘅手指餅🤤 大滿足,口感豐富!
《墨魚汁意粉配帶子/蟹肉/蟹籽》🐙🦀 $168

• 抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫
  • 自家製朱古力雪糕配摩卡
  • 自家製迷你蟹餅 配蒜香蛋黃醬
  • 墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽
銅鑼灣嘅𝔸𝕝 𝔽𝕠𝕣𝕟𝕠 𝕔𝕒𝕗𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝔹𝕒𝕣即將喺月底結業,呢間餐廳好評如潮,我當然即刻衝去試下。呢間餐廳以各種意大利粉、薄餅等西餐為主打,其中牛角包窩夫係佢哋嘅一大亮點,無論係鹹食定甜食都有出色嘅表現。𝗕𝘂𝘂推介🔥👍 自家製蟹餅 配太陽蛋 牛窩夫獨特嘅牛角包窩夫,牛油味濃郁,搭配自家製嘅蟹餅,外脆內軟,滿滿蟹肉香氣。再加上流心太陽蛋,口感非常豐富。👍 白酒蒜香蝦意粉 配風乾火腿呢款意粉嘅蒜香味超濃,搭配彈牙嘅蝦肉,再配上風乾火腿,比人一種口感層次分明嘅享受。意粉嘅Q彈口感,同蝦肉同風乾火腿嘅香氣融合。👍 水牛城雞翼雞翼嘅肉質嫩滑,搭配特製嘅水牛城辣醬,酸辣適中,每一啖都香口又惹味。📍 Al Forno Cafe and Bar銅鑼灣告士打道218號地舖

𝗕𝘂𝘂推介🔥

銅鑼灣告士打道218號地舖
  • Al Forno Tiramisu
  • 自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫
2023-10-25 27 views
第四次食Al Forno 食物質素仍然能保持高水準🙌🏼 有多款特色飲品、意粉、pizza、croffle、小食及甜品! 平日晚上有唔少捧場客!! 同朋友食過幾次 好推介Tiramisu Coffee、Peking Duck Pizza、croffle!! Crab Brunch $158: 自家製蟹餅好大件,啖啖蟹肉🦀 外脆內嫩😆 配流心太陽蛋🍳 牛窩夫香脆鬆軟❤️墨魚汁意粉 配帶子 蟹肉 蟹籽 $168: 墨魚汁好鮮 意粉爽彈 煮得剛剛好🍝 帶子兩大粒又鮮甜 仲有新鮮蟹肉同蟹籽😍水牛城雞翼 6隻 $88: 炸到外脆內嫩🍗 酸酸辣辣幾開胃 仲有西芹條同牧場醬 正宗美式食法🇺🇸 Al Forno Tiramisu $68: 依款tiramisu唔係以大量mascarpone cream覆蓋 而係加上手指餅上~ 手指餅略略浸咖啡 保持外脆口感🥰 感覺冇咁膩同埋外觀更吸引😍抹茶X泰奶 $52: 凍抹茶latte,可自行倒入泰奶 好有儀式感💚兩種茶味各有特色🧡意大利有機血橙梳打 $50

Crab Brunch $158

墨魚汁意粉 配帶子 蟹肉 蟹籽 $168

水牛城雞翼 6隻 $88

Al Forno Tiramisu $68

抹茶X泰奶 $52

意大利有機血橙梳打 $50
2023-10-19 24 views
同朋友慶生,原來呢間餐廳只做到10月尾,一於試下。地點係告士打道有d偏僻,門口以水泥牆為主,帶d工業風,座位唔係好多,仲有d 迫。大飾櫃放滿bearbrick,可以遠觀欣賞,打卡就有困難 幾位店員有d cool, 講野冇尾音,零笑容&零眼神接觸。出餐次序有d 古怪,先上主食墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽$168,墨魚汁意有兩隻帶子、仲有少少蟹肉同蟹籽,食落幾香再上海鹽黑椒雞翼$88,擺盤幾靚,配菜新鮮,雞翼熱辣辣好juicy,不過唔覺海鹽黑椒味菠蘿雞肉薄餅$148, 材料簡單,用上新鮮菠蘿,整體酸酸甜甜,幾開胃原來餐廳出名牛角窩夫,我地點左鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫$88,上枱時附上額外一小杯花生醬,牛角窩夫好香好脆,食落鹹牛肉同花生醬幾夾,但係有d膩,食醬既朋友好滿足飲品雖然偏貴,但都好吸引 各點一杯Latte Tiramisu$68: 將 Tiramisu手指餅掛係杯上,可以沾咖啡黎食自家製朱古力雪糕配摩卡$68,打卡一流One band Al $78:清新唔太甜Sangria $78:紅酒🍷同水果好夾自帶生日蛋糕要$150切餅費,店內甜品寫字要加$60, 決定叫甜品,自備生日牌同蠟
大飾櫃放滿bearbrick,可以遠觀欣賞,打卡就有困難

飲品雖然偏貴,但都好吸引 各點一杯

自家製朱古力雪糕配摩卡$68,打卡一流

One band Al $78:清新唔太甜

Sangria $78:紅酒🍷同水果好夾

自帶生日蛋糕要$150切餅費,店內甜品寫字要加$60, 決定叫甜品,自備生日牌同蠟燭,仲靚啦
2023-10-17 25 views
Al Forno Cafe and Bar @alfornocafeandbar 📍:銅鑼灣告士打道218號地舖🚗:銅鑼灣地鐵C出口 步行6分鐘📞:+852 5474-2658💲:~HKD400/head for dinnerFood quality✔️:Latte Tiramisu, Tiramisu, Wings salt & pepper, Mini crab cake, Crab Brunch, Two tone tea, Lava Peanut Butter, Coconut ice-cream, Homemade Brownie👌🏼:Carbonara Spaghetti, Quattro formaggi pizza, Fungi tartufo pizza, Mojito, Sangria - red wine, Sangria - white wine, Craft Bottle Beer❌:Soft Shell Crab risotto, Squid Ink spaghetti總結:😭😭😭Alforno 10月尾就轉嗰形式同大家見面 以後就專做食品工場 由中環店食到宜
📍:銅鑼灣告士打道218號地舖
🚗:銅鑼灣地鐵C出口 步行6分鐘
📞:+852 5474-2658
💲:~HKD400/head for dinner

Food quality

總結:
😭😭😭Alforno 10月尾就轉嗰形式同大家見面 以後就專做食品工場 由中環店食到宜家銅鑼灣店都係咁正 所以捉緊時間食咗兩餐嚟送別 所以食咗好多嘢 其實都冇影哂🫣

😋tiramisu被譽為全港最好食之一 食咗兩次 水準唔太穩定 但兩次都好好食 一次酒味超濃 另一次少女味重啲 都係高質 連招牌Latte Tiramisu都好推薦🙆🏼‍♀️

😋鹹食最正係蟹餅 次次食都係成口蟹味 必試 另外一碟炸物雞翼都係好食 前菜都係一律咁正

😋鹹牛肉窩夫🧇係將鹹牛肉同窩夫兩樣好似唔關事放埋一齊 有點似茶餐廳食嘅牛肉蛋治 兩樣加埋混埋花生醬出奇地夾 好食 crab brunch就係蟹餅加窩夫 蟹餅本身就好食 但前者會較出眾啲

😋椰子雪糕🍦雖然冇tiramisu咁出名 但個人覺得係佢最出色嘅甜品 我有個朋友次次嚟都單獨自己食一球

😋飲品選擇超多 由咖啡☕️至酒類都好多款 Two tone tea係泰式奶茶溝綠茶 茶味濃但唔係好過份 畀人一種舒服但唔會好淡 我喜歡

😋Brownie其實好好食 但同椰子雪糕放埋一齊 兩個都好好食嘅嘢會完全com過去 分開食好似好啲🙊

🤔老闆好愛收集bearbrick 有面牆全都係 環境靚 雖然坐得有點逼 🥲

🤔pizza大份 料落得好足 四式芝士好食啲 Carbonara都唔錯

🤔Mojito同Sangria都係正常 幾好飲 另外仲有獅子山下一系列嘅啤酒🍻

😨其實Alforno完全唔會伏 放喺❌都係覺得性價比較低 試咗墨汁嘅意大利飯同意大利粉都普普通通 唔太推薦
  • Al Forno Tiramisu
  • 鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫
  • Lava peanut butter croffle
  • 雞翼(海鹽黑椒)
  • 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬
  • 自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫
  • Latte  Tiramisu
  • 布朗尼配椰子雪糕
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]• 𝙰𝚕 𝙵𝚘𝚛𝚗𝚘 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙱𝚊𝚛 •🐿-應該係最後一次嚟呢間銅鑼灣高質𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙱𝚊𝚛🥹有酥脆又鬆軟嘅牛窩夫🧇又有𝙲𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕𝚜飲🍸仲有卡里覺得好特別嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞!! 得呢度先食到😳但餐廳租約期滿 將營業至10月31日🗓佢哋之後會轉型做食物工場零售、到會、批發想試嘅朋友仔要把握最後機會✨-🦀 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 💰$98食完呢間𝙲𝚊𝚏𝚎第一次嘅感覺係個蟹餅好好食所以再訪嘅時候 都係要再點蟹餅😛一共有3粒蟹餅 咬落每啖都係一絲絲蟹肉 好滿足-🦐 白酒蒜香蝦意粉 配風乾火腿 💰$158意粉蒜香牛油味🧄🧈好惹味好正~配上幾隻大大隻爽口彈牙嘅大蝦 同鹹香味十足嘅風乾火腿-🐥 脆皮無骨雞脾牛窩夫💰$158配蕃茄、芝士、酸青瓜、脆煙肉、焦糖化洋蔥同漢堡包嘅概念差唔多 但就用咗牛窩夫代替包皮成個包最精粹嘅部分係滑嫩又脆皮嘅無骨雞髀真係啖啖肉 醬汁偏微辣 提升整體味道٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🍰 提拉米 💰$68點解話𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞得呢度先食到?因為中間嘅手指餅係脆卜卜的!! 坊間通常都係淋身配上脆身嘅手指餅令成個𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜
[ #caloriefoodie銅鑼灣 ]
• 𝙰𝚕 𝙵𝚘𝚛𝚗𝚘 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙱𝚊𝚛 •
🐿
應該係最後一次嚟呢間銅鑼灣高質𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙱𝚊𝚛🥹
有酥脆又鬆軟嘅牛窩夫🧇又有𝙲𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕𝚜飲🍸
仲有卡里覺得好特別嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞!! 得呢度先食到😳
但餐廳租約期滿 將營業至10月31日🗓
佢哋之後會轉型做食物工場零售、到會、批發
想試嘅朋友仔要把握最後機會✨

🦀 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬 💰$98

食完呢間𝙲𝚊𝚏𝚎第一次嘅感覺係個蟹餅好好食
所以再訪嘅時候 都係要再點蟹餅😛
一共有3粒蟹餅 咬落每啖都係一絲絲蟹肉 好滿足
🦐 白酒蒜香蝦意粉 配風乾火腿 💰$158

意粉蒜香牛油味🧄🧈好惹味好正~
配上幾隻大大隻爽口彈牙嘅大蝦 同鹹香味十足嘅風乾火腿
🐥 脆皮無骨雞脾牛窩夫💰$158

配蕃茄、芝士、酸青瓜、脆煙肉、焦糖化洋蔥
同漢堡包嘅概念差唔多 但就用咗牛窩夫代替包皮
成個包最精粹嘅部分係滑嫩又脆皮嘅無骨雞髀
🍰 提拉米 💰$68

點解話𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞得呢度先食到?
因為中間嘅手指餅係脆卜卜的!! 坊間通常都係淋身
配上脆身嘅手指餅令成個𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞都變得好特別
而且咖啡味都頗濃 但酒香味就一般~
☕️ 自家製朱古力雪糕配摩卡 💰$68

朱古力同咖啡混合嘅比例啱啱好
就算加咗朱古力雪糕 甜味都唔會蓋過咖啡嘅苦澀味
🥃 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢 𝚂𝚘𝚍𝚊 💰$88

𝚂𝚒𝚗𝚐𝚕𝚎 𝙼𝚊𝚕𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢, 𝚂𝚘𝚍𝚊
餐廳仲有酒精類飲品可以揀~
📍銅鑼灣告士打道218號地舖

#caloriefoodie #caloriefoodie💛
#caloriefoodie咖啡店
  • 提拉米
不想告別!🥹店家將於10月31日結業了,店家將以食物批發和到會形式在未來繼續與大家見面~想吃到他們家的招牌美食,要抓緊最後兩週的機會啦🙏🏼✨自家製迷你蟹餅 配蒜香蛋黃醬圓波波形狀的蟹餅非常香口,裡面包着一梳梳蟹肉,份量十足,愛蟹之人必吃🦀🧡✨鹹牛肉炒蛋 配流心花生醬 牛窩夫最後一次到訪,當然要吃最招牌及人氣的Croffle🫶🏼還記得當初這款特別口味的croffle是超級大熱,討論度極高🤭厚厚的鹹牛肉炒蛋,跟香濃的花生醬,配搭邪惡,也是港人熟悉的味道🥹牛窩夫也酥脆鬆軟,好愛~✨北京烤鴨胸pizza自家製pizza同樣是店家的人氣之選🔥即叫即做,最新鮮熱辣辣的一定好吃🫡同樣以新穎作賣點,想不到這個組合也挺配~pizza口感煙韌鬆軟,加上滿滿的芝士、鴨胸肉、青瓜和醬汁,完美演繹平常吃北京填鴨的味道👍🏼✨抹茶紅豆雪糕塔 牛窩夫croffle作為招牌食物,甜品當然也要衝着這個來點😃而且這個口味是不敗組合:抹茶&紅豆,冰涼的雪糕跟香熱酥軟的croffle,點這個不會後悔🎉✨自家製朱古力雪糕 配摩卡✨玫瑰士多啤梨伯爵水果茶飲料除了有很多人喜歡的提拉米蘇latte,這次一於試試「自家製朱古力雪糕 配摩

✨自家製迷你蟹餅 配蒜香蛋黃醬

✨鹹牛肉炒蛋 配流心花生醬 牛窩夫

✨北京烤鴨胸pizza

✨抹茶紅豆雪糕塔 牛窩夫

✨自家製朱古力雪糕 配摩卡
✨玫瑰士多啤梨伯爵水果茶
飲料除了有很多人喜歡的提拉米蘇latte,這次一於試試「自家製朱古力雪糕 配摩卡」,雪糕的甜配洗濃甘咖啡底,甜跟苦原來也很可以🤝🏼而水果茶則相對清新,水果料很多,想fresh的選它就沒錯啦😉
鹹牛肉炒蛋 配流心花生醬 牛窩夫
北京烤鴨胸pizza
自家製迷你蟹餅 配蒜香蛋黃醬
抹茶紅豆雪糕塔 牛窩夫
抹茶紅豆雪糕塔 牛窩夫
自家製朱古力雪糕 配摩卡 ,玫瑰士多啤梨伯爵水果茶
2023-10-15 22 views
已是第二次到Al Forno Cafe and Bar了,因為它實在美味,自上次嚐過蟹餅配太陽蛋牛窩夫,一直念念不忘,難得朋友覓得新工作,當然食好西來慶祝。今次要試其他,點了五香肉丁炒蛋配沙嗲花生醬牛窩夫、白汁磨菇松露扁意粉、杞子胎菊花茶、海鹽黑椒雞翼、提拉米甜品。五香肉丁炒蛋配沙嗲花生醬牛窩夫,入口已陣陣濃郁的花生醬味道,我是從來沒有想過五香肉丁可以配炒蛋,感覺很新奇,也覺得出奇地夾。特別是,加入肉鬆,令到整體味道立時更突出,非常惹味。然後是白汁磨菇松露扁意粉,很香的松露,配搭完美,簡直食指大動。食肉獸朋友,當然要來一份海鹽黑椒雞翼,其實我更想試水牛城雞翼,喜歡那種辣度,不過,海鹽黑椒雞翼的咸香,也令我愛不惜手,最後登場的提拉米,完全令我對Tiramisu改觀,一直都不喜歡濕濕的蛋糕,但Al Forno Cafe and Bar的提拉米,用了脆口的餅乾做底,然後鋪上咖啡味的cream,太好味了。可惜是,食完後,便發現店舖只營業到10月底,之後便會以到會形式繼續經營,其實店舖的氛圍很舒服,坐上數小時,店主也不會逐客,現在良心小店真的愈來愈少,如果你遇到,不妨多多捧場支持。

五香肉丁炒蛋配沙嗲花生醬牛窩夫

特別是,加入肉鬆,令到整體味道立時更突出,非常惹味。

2023-10-13
海鹽黑椒雞翼
餐廳:Al Forno Cafe and Bar地點:銅鑼灣告士打道菜式:意大利菜式餐牌:主打正宗意大利手拉薄餅,主餐牌除左薄餅,都有鹹甜口味牛窩夫,前菜,意粉,甜品同多款飲品。飲品有咖啡,非咖啡類,特飲,酒類,cocktail,mocktail都有。食肉獸 $148 另加一比薩一底切開5大件不規則形狀,用意大利進口00麵粉製作批底,餅底係偏薄而脆口,批邊都好脆,咬落帶少少煙韌,仲係燶邊架,真係好出色,我地食到停唔到口。食肉獸配料有兩色厚厚車打芝士同mozarella,仲好拉絲添,每啖都食到煙韌芝士。肉類配料有鹹香意大利香腸片,Pepperoni,細煙肉片,多多火腿,加上香甜番茄醬,味道調得好,唔會太鹹,最緊要夠熱辣辣,要即刻食。呢度薄餅真係非常出色,保持一貫水準。自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 $148 另加一呢度既牛窩夫以韓國大熱Croffle為靈感,有鹹有甜,非常吸引!牛窩夫其實係將牛角包擺落窩夫機,熱壓成外脆內酥嘅格仔窩夫狀。牛窩夫上面係蒜香蛋黃醬,之後就係大大塊自家製蟹餅,上面鋪上少少嫩菠菜,再有一隻橙色蛋黃既太陽蛋蓋面,最後灑上香草。招牌自家製蟹餅外脆内化又有蟹味,牛窩夫切落去都
餐廳:Al Forno Cafe and Bar
地點:銅鑼灣告士打道
菜式:意大利菜式

食肉獸 $148 另加一
食肉獸

自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 $148 另加一
自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫

招牌自家製蟹餅外脆内化又有蟹味,牛窩夫切落去都聽到酥脆酥皮聲,兩樣加埋係脆上加脆。太陽蛋切開仲有蛋汁,令口感更濕潤,而蛋白係煎到超薄脆,食落有三重脆脆口感。伴有加左甜甜黑醋嘅新鮮沙律雜菜,車厘茄同檸檬一塊,可以平衡油膩感。

雞翼 $88 另加一
雞翼

雞翼一客6隻,可揀海鹽黑椒或水牛城口味,我哋揀左後者。雞翼好大隻,炸得皮脆肉嫩,個汁酸酸辣辣,好醒胃,面頭灑上香草。配有幾條西芹,可沾另上嘅鹹香藍芝士醬食。

抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 $118 另加一

抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫

呢款甜品真係造型突出,打卡一流。大大件酥脆牛窩夫上面有一大份抹茶雪糕,加上大量甜到漏紅豆蓉,香滑意大利忌廉,再加一個薄脆迷你窩夫脆筒,最後擠滿朱古力醬,果醬同灑上糖霜,伴有新鮮士多啤梨同藍莓。雪糕配窩夫當然係正,又酥脆又香滑。呢份牛窩夫口感味道複雜,有煙韌酥脆牛窩夫加冰凍抹茶雪糕,甜絲絲紅豆蓉加滑溜忌廉,仲有脆口窩夫脆筒。味道甜絲絲,甜魔之選!
自家製朱古力雪糕配摩卡

自家製朱古力雪糕配摩卡 $68 另加一
自家製朱古力雪糕配摩卡賣相震撼,我見好多人都有叫。杯邊有一大球朱古力雪糕再加一個迷你雪糕脆筒,面頭加上朱古力醬。朱古力雪糕帶香濃朱古力味又滑,個脆筒好薄脆,可以自製朱古力雪糕窩夫餅食。咖啡就又香又滑,面頭再灑上朱古力粉,成杯dirty咁。
橙汁

橙汁 $48 另加一

橙汁用玻璃杯裝,簡簡單單夠解渴。

整體而言,食物飲品一貫高質。環境舒服,環境擺設適合打卡。可惜做到十月底就結業,可惜可惜。
2023-10-14
$340 (Lunch)
食肉獸
自家製朱古力雪糕配摩卡
2023-10-12 32 views
炸雞件配泰式辣醬~炸得香脆不肥膩,內裡雞肉還能保持水份感~蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿~批底超好食,邊位香脆,厚度剛剛好,批底的麵包吃起來更有拉扯感,蜜糖燒烤醬味道甜甜的很惹味,整體超正~卡邦尼意粉配流心溫泉蛋~醬汁都很掛麵,足夠拌勻整碟意粉,加上流心蛋,味道更濃郁~抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫~紅豆大大粒,數量更是超多的,牛窩夫鬆軟好吃,伴上紅豆及抹茶雪糕同吃,超正~熱情果伯爵水果茶~清爽微甜剛剛好,熱情果味帶點果酸香,很消膩~玫瑰士多啤梨伯爵水果茶~玫瑰味道很清幽,喝後令人有種完全放鬆的感覺,茶味配搭亦剛剛好~
炸雞件配泰式辣醬~炸得香脆不肥膩,內裡雞肉還能保持水份感~

2023-10-10 59 views
今次呢個cafe雖然bookmark咗一年有多但真係要即食即推薦事關佢月尾就閂門了(。 ́︿ ̀。)✧ Mocha w/ Homemade Chocolate Ice-cream ($68)呢杯mocha造型非常特別☕️一覆朱古力雪糕再加脆皮雪糕筒🍫🍦打卡靚之餘仲引到隔離小朋友扭媽媽買hahaha但咖啡比例偏低味道飲落偏淡✧ Lava Peanut Butter($88)呢個咸牛肉炒蛋花生醬 croffle係吸引到我嚟嘅最大因素🧇🍳餐廳好細心地只係落少少花生醬🥜跟住另外裝一杯仔俾客人自行調較落幾多但花生醬係比較稀嘅唔係百佳買到嗰啲好實嘅醬而個咸牛肉就同我想像中好唔同喇本身以為係炒蛋入面有啲咸牛肉粒咬下但啲咸牛肉粒太細粒已經直接融入咗個炒蛋變咗咸炒蛋不過整體嚟講本豬好鐘意呢幾種材料嘅配搭所以絕對值得喺臨執之前一試~✧ Prosciutto Arugula Pizza($128)以pizza上面嗰半打parma ham嚟計真係絕對超值💰平時買開一pack都近$100呢度起碼有1/4 pack至於餅底就較為普通🍕唔係行全港第一Fiata嗰種鬆軟路線但又唔係行新鮮脆卜卜路線✧ Tiramisu($6
今次呢個cafe雖然bookmark咗一年有多
但真係要即食即推薦
事關佢月尾就閂門了(。 ́︿ ̀。)

呢杯mocha造型非常特別☕️
一覆朱古力雪糕再加脆皮雪糕筒🍫🍦
打卡靚之餘仲引到隔離小朋友扭媽媽買hahaha
但咖啡比例偏低味道飲落偏淡

✧ Lava Peanut Butter($88)
餐廳好細心地只係落少少花生醬🥜
跟住另外裝一杯仔俾客人自行調較落幾多
但花生醬係比較稀嘅唔係百佳買到嗰啲好實嘅醬
而個咸牛肉就同我想像中好唔同喇
本身以為係炒蛋入面有啲咸牛肉粒咬下
但啲咸牛肉粒太細粒
已經直接融入咗個炒蛋變咗咸炒蛋
不過整體嚟講本豬好鐘意呢幾種材料嘅配搭
所以絕對值得喺臨執之前一試~
Lava Peanut Butter

以pizza上面嗰半打parma ham嚟計真係絕對超值💰
平時買開一pack都近$100呢度起碼有1/4 pack
至於餅底就較為普通🍕
Prosciutto Arugula Pizza

✧ Tiramisu($68)
呢個甜品可以稱得上係平靚正❕📸
同傳統食開嗰種tiramisu唔同
佢係冇蛋糕而係全部用lady finger
井字型咁鋪兩層
但缺點係一拮就拮起咗第一層嘅lady finger同mascarpone cheese
令到第二層得返條淨餅
另外留意到佢serve嘅鐵板都係凍嘅
而且上餐又可以即刻起
所以估計廚房應該係預先整定
但$68嚟講絕對收貨٩(๑•̀ω•́๑)۶
Tiramisu
2023-10-07
$180 (Lunch)
Lava Peanut Butter
Prosciutto Arugula Pizza
Tiramisu
2023-10-08 53 views
得知Al Forno 做到31/10,我哋就即刻預約訂位,希望可以喺佢結業前食到最後一餐。呢間係🧒🏻一間比較鍾意嘅Cafe之一。雖然價錢偏貴,但係勝在每一樣嘢食都好好味。Angbur🐮呢個係一個安格斯牛漢堡配牛窩夫,平時食安格斯漢堡食得多,配牛窩夫都係一個幾特別嘅配搭而且都幾夾,安格斯牛漢堡扒煎到好有咬口,有彈性,唔會鞋颯颯。自家製迷你蟹餅🦀蟹餅係我哋最鍾意食嘅一道菜之一,雖然得三粒份量比較少,但蟹餅入面嘅蟹肉份量十足,唔係一堆麵粉溝少少蟹肉嘅貨色。個人比較鍾意佢係成粒蟹餅拎去炸,食落去鬆鬆脆脆。水牛城雞翼🍗水牛城雞翼就好入味同偏辣咗少少,如果唔係咁食得辣嘅朋友就可能就會好似我咁食到流鼻水。🤣墨魚汁意粉🐙🍝墨魚汁意粉就失色咗少少,偏鹹咗啲,但整體都還可以。Brownie 配椰子雪糕🥥🍦呢個Brownie上菜時候係熱辣辣,而且喺上面有一舊椰子雪糕,就咁食Brownie都已經食得出好濃嘅朱古力味,而且個面都焗到好脆,建議先食咗個雪糕再食個Brownie又或者快手啲連埋雪糕一齊食,因為Brownie太熱會溶咗個雪糕。😆😆Mojito 🍸呢杯Mojito比較重薄荷味,lime juice味偏小

Angbur🐮

自家製迷你蟹餅🦀

水牛城雞翼🍗

墨魚汁意粉🐙🍝
墨魚汁意粉就失色咗少少,偏鹹咗啲,但整體都還可以。

Brownie 配椰子雪糕🥥🍦

Mojito 🍸
呢杯Mojito比較重薄荷味,lime juice味偏小,飲落口感都好Fresh同重Gin 味。

Falling🍹
呢杯mocktail好fresh,淡淡既荔枝味唔會令到杯野飲好甜,再加上有梳打水消暑感覺一流。

好食指數 🌕🌕🌕🌕🌗
推薦指數🌕🌕🌕🌕🌘
抵食指數🌕🌕🌕🌑🌑
2023-10-08 316 views
又一間將要關店的好餐廳 最後營業日為31/10/2023📅 有太多太多我都來不及寫的好店, 拍下的留影最後都無法tag Openrice上就變灰字了 有愛還是要及時講啊! 順帶一提今天打風 Al Forno Cafe and Bar還是照常營業! 這家的招牌Croffle是廚藝了得雷師傅也在節目上介紹過🧇 印焗成格仔餅形狀的牛角包🥐超級酥脆, 牛油夠香但不會吃到滿口是油🧈最讚是有非常多的配搭, 花生醬鹹牛肉超濃郁鹹香🥜, 加香滑炒蛋絕對是必食🥚香口小食有好多選擇, 價錢相宜, 嗌幾款share就可以試哂唔同口味🍟🍗 份量都幾足自己比較推介蟹餅🦀, 絲絲蟹肉好足料最後當然要嗌招牌嘅tiramisu! 佢嘅tiramisu咖啡比例多過芝士☕️, 所以味道都同平時嘅唔一樣, 想知? 呢個月快d去食啦!-Lava Peanut Butter🥜Croffle🧇($88)Chicken Wings Buffalo🦬($88/6pc)Homemade Mini Crab Cake🦀w/ Garlic Aioli🧄($98/3pc)Truffle Fries🍟($78)Al Forno Tiramisu
又一間將要關店的好餐廳

Chicken Wings Buffalo
Truffle  Fries

自己比較推介蟹餅🦀, 絲絲蟹肉好足料

Homemade Mini Crab Cake w/ Garlic Aioli

Al Forno Tiramisu

Truffle Fries🍟($78)
Al Forno Tiramisu🧀($68)
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Chicken Wings Buffalo
Truffle  Fries
  • 鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫
  • 自家製迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬
  • lava peanut butter
  • 迷你蟹餅配蒜香蛋黃醬
ᴀʟ ғᴏʀɴᴏ ᴄᴀғᴇ ᴀɴᴅ ʙᴀʀ (ू•‧̫•ू⑅) 🎀 <炸雞件配泰式辣醬>Rating: 7.5/10炸雞份量十分豐富每塊都比預期的大塊外皮炸得香脆雖然稍微有些乾但搭配泰式甜辣醬一起享用就能完美平衡口感需要注意增添醬汁會有額外收費🎀 <墨魚汁意粉配帶子,蟹肉,蟹籽>Rating: 7.5/10這道菜是當天每桌的必點之選香煎帶子夠彈牙搭配蟹肉和蟹籽海鮮感十足意粉的味道較清淡在享用完畢後別忘了用餐紙擦拭嘴巴喔🎀 <抹茶溝泰式奶茶>Rating: 7.5/10作為抹茶和奶茶控毫不猶豫地點了這道抹茶溝泰式奶茶奶茶是自行沖泡的可以根據個人口味調節甜度相較之下抹茶味道稍微重一些倒滿奶茶後味道也不太甜順帶一提,小店即將在10月30日最後營業,大家可趁此機會前去品嚐。當天到訪的服務生態度少令人失望。當要求多給碟子時,服務生立即表示沒有多餘的碟子(感覺八點多已趕著要關門的狀態)。儘管後來有給了碟子,但碟子也感覺有些不太乾淨,稍微少失望。整體評分:😋味道: 7.5/10💰價錢: 約$485*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

🎀 <炸雞件配泰式辣醬>

但搭配泰式甜辣醬一起享用
就能完美平衡口感
需要注意
增添醬汁會有額外收費

🎀 <墨魚汁意粉配帶子,蟹肉,蟹籽>

這道菜是當天每桌的必點之選

😋味道: 7.5/10
💰價錢: 約$485
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2023-09-25 154 views
呢間小店一向都好難book,出名食物質素好,佢十月尾就結束營業,好唔捨得🥹一去到見到擺咗好多店主心愛嘅bearbrick,已經覺得好有個人風格,點知食物更加有特色同驚喜✨✨厚切薯條配松露醬薯條新鮮炸起好香脆,薯條同黑松露醬份量都好足🍟鹹牛肉炒蛋配流心花生醬牛窩夫平時食窩夫通常都係甜點,今次呢個係鹹點,估唔到窩夫配鹹牛肉炒蛋會咁夾,鹹牛肉花生醬一鹹一甜加埋好香好邪惡,炒蛋令牛油香更加出,窩夫好鬆脆可以中和翻成個dish🥜🌰🧇白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿意粉軟硬適中,唔會太乾太硬,on top加咗兩塊prosciutto,令鹹香味更出🥓🍝Al Forno Tiramisu鋪頭嘅招牌,即叫即整,底層用咗手指餅,食落有啲脆,有咖啡同酒嘅香味,中間個mascarpone cream好幼滑,唔會太膩🌟推薦Tiramisu同鹹牛肉炒蛋花生醬窩夫🌟手工pizza都好出名🌟午市只可walk-in🌟夜市必須book位📍Al Forno Cafe and Bar銅鑼灣告士打道218號地鋪

厚切薯條配松露醬
薯條新鮮炸起好香脆,薯條同黑松露醬份量都好足🍟

🌟推薦Tiramisu同鹹牛肉炒蛋花生醬窩夫
🌟手工pizza都好出名