Restaurant: Ahimsa Buffet (My Central)
Info:

Info:

呢個食評其實要追溯返去農曆新年嘅時候, 好耐冇見嘅一班朋友仔, 見限聚令放寬咗, 於是約出嚟聚下!朋友推介中環無肉食, 雖然大家本身都唔係食開素, 但係見朋友誠推, 又係💛, 而且價錢OK。於是就GOGOGO 💨食店鄰近中環街市, 由香港站行去大約10 分鐘左右。喺MY CENTRAL 旁邊入。門口已經有寫明價錢, LUNCH BUFFET $80, 唔駛加一。另外仲有TEA BUFFET, 仲平, 只係$60。一入到去就先俾錢同登記安心出行。經過一輪食物就係座位, 位置寬敞。而且星期日中環唔多人, 食店大約50% FULL。我哋邊食邊傾, 感覺好舒服。食物都多元化, 有鹹有甜, 又有湯、沙律菜、生果同冷盤。想推介個口水皮旦, 超好食! 而且食店好細心, 如個食物有蛋或奶, 會註明俾客人聽。期間不斷REFILL 同埋換食物, 有誠意! 食店實行自助清理餐具, 用完嘅餐具由食客自行拎去一個區域分類清理。因為我哋冇留意原來LUNCH BUFFET 係有時限, 我哋一路食一路傾到3 點幾先走, 期間冇店員騷擾過我哋, 冇同我哋講夠鐘, 我哋都覺得好好! 不過我哋下次都會留意返時間。喺星期日嘅

而且星期日中環唔多人, 食店大約50% FULL。

我哋邊食邊傾, 感覺好舒服。

食物都多元化, 有鹹有甜, 又有湯、沙律菜、生果同冷盤。
想推介個口水皮旦, 超好食!
而且食店好細心, 如個食物有蛋或奶, 會註明俾客人聽。
期間不斷REFILL 同埋換食物, 有誠意!

喺星期日嘅中環區, 可以以$80 呢個價錢食到LUNCH, 而且環境清靜, 性價比真係好高! 推介!
2021-02-21
$80 (Lunch)
2021-06-20 4011 views
2021年6月19日 星期六 (父親節前周未)中午,周圍好d既餐廳都 full book,一早打左幾個電話去幾間素食餐廳,都無位,問 walk-in 都好似唔想你去幫襯咁一於反其道而行,問左中環間無肉食,有位,搭成個鐘頭車去都去,食完都真心覺得幾好。餐廳門口唔大,在自助洗衣店旁邊。我地一行三人,食了每人 $88 的中午素食自助餐,先付款再用餐。取食區都好集中,如圖中所顯示的範圍和種類。食物主要分成三類:冷盤沙律、熱食餸菜、炸物甜品。還有湯飯糖水是日飲品有夏枯草水、青檸水。以下均是個人覺得幾好的綠色波菜冷麵、口水皮蛋、珊瑚草、密瓜、涼拌木耳、拍青瓜蕃茄蛋、鹽水青菜、燒汁茄子、乾燒伊麵芝士蛋糕、紅豆糕、地瓜丸、烤南瓜、炸饅頭喜歡中環此分店餐廳的相隔、寧靜環境,大家取食都斯文,在熱鬧既市區、被受慶祝既節日,有點慢活感。難得難得,遠好過節日要去大酒店、人氣餐廳一齊爭食。總括來說,有個既愉快又滿足的周未午餐

餐廳門口唔大,在自助洗衣店旁邊。

取食區都好集中,如圖中所顯示的範圍和種類。

是日飲品有夏枯草水、青檸水。

以下均是個人覺得幾好的

綠色波菜冷麵、口水皮蛋、珊瑚草、密瓜、涼拌木耳、拍青瓜

蕃茄蛋、鹽水青菜、燒汁茄子、乾燒伊麵

芝士蛋糕、紅豆糕、地瓜丸、烤南瓜、炸饅頭

冷盤  沙律 水果類
炸物類

南瓜炆芋頭

鹽水清菜

難得難得,遠好過節日要去大酒店、人氣餐廳一齊爭食。
熱食區

總括來說,有個既愉快又滿足的周未午餐
食物
2021-06-19
$88 (Lunch)
冷盤  沙律 水果類
炸物類
南瓜炆芋頭
鹽水清菜
熱食區
食物
2021-06-16 2496 views
近來喜歡素食,嘗試了數間素食自助餐,「無肉食」真的不錯~ 今次試咗位於中環My Central分店,貪佢環境似竹園~ 聽朋友講,唔同舖頭嘅菜式有啲啲唔同,下次要試埋旺角、北角同荃灣分店先得(o^^o)ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ素食的涼拌前菜最深得我心,青瓜、黑木耳,蘿蔔、蕃茄等等等⋯ 這次初嘗炸香菇,好甜好好吃~ 主菜會不定時地加添新菜色,食到個肚脹卜卜嘅時候竟然推出咕嚕肉同埋拔絲,好飽都要繼續食!最驚喜係芝士蛋糕同芝士撻好好味(以前食過幾次素蛋糕,都好難食)!
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

素食的涼拌前菜最深得我心,青瓜、黑木耳,蘿蔔、蕃茄等等等⋯

2021-06-11
2021-06-13 2005 views
無肉食呢間素食餐廳相信好多人都聽過,因為佢喺港島九龍新界都有分店~真係總有一間喺左近 今次我哋就嚟咗呢間算係比較新嘅中環分店,而且算係咁多分店之中佢係坐得最舒服嘅一間 !我地係星期五去,所以每位價錢係$148 任食90分鐘入到去先俾錢跟住就可以享用自助餐喇~ 食自助餐循例都要先行一圈睇吓佢有啲乜嘢食先: 先講頭盤頭啦,有沙律啦各款嘅涼拌小菜冷麵仲有啲炸小食當中我最鐘意酥炸香菇韓式炸雞同燒汁茄子但好熱氣真係haha! 之後就有啲熱葷,選擇都幾多一共有六至七款,有炒清菜,當中呢個咕嚕肉幾正!係酸豆卜加菠蘿好香好惹味! 熱葷隔離就有白飯湯同糖水 之後就係炸物區同甜品 烤物有pizza 炸腐皮卷炸饅頭炸番薯等等 我就最推薦炸饅頭加埋煉奶食一流! 甜品選擇方面有芝士蛋糕同中途出現既拔絲同芝士撻,後者新鮮出爐超好味 不是一嚟到個個都出去影相打卡~最咪仲有幾款飲品就有羅漢果茶洛神花茶同埋檸水 選擇都唔少架~~~

自助餐循例都要先行一圈睇吓佢有啲乜嘢食先:

先講頭盤頭啦,有沙律啦各款嘅涼拌小菜冷麵仲有啲炸小食

之後就係炸物區同甜品

• 酥炸香菇
  • 韓式炸雞
  • 燒汁茄子
2021-05-31 2066 views
無肉食係香港素食自助餐既始祖,分店越開越多,包括北角、佐敦、旺角、中環同荃灣。當中中環分店一開始更加係所有食物都不含蛋奶,100% vegan。果陣知道真係幾驚喜,終於唔洗睇牌仔上面寫有冇蛋奶,所有想食既野都可以夾入碟。但後來唔知幾時又變返左做有蛋奶供應,都幾失望,同埋覺得有啲可惜。因為疫情關係都好少去食自助餐,叫外賣會好啲。無肉食有固定外賣menu,另外客人都可以比$50喺自助餐到揀自己想食既野。咕嚕菠蘿猴頭菇幾好食,酸甜度適中,個飯超大,建議少飯。加錢可以要多個小食,炸腐皮卷唔會好油,唔錯。自己夾雖然多啲款式揀,但就冇我想食既咕嚕猴頭菇。食物比較家常菜feel,冇乜特別。其實一間本身係vegan既餐廳,賣返蛋奶之後係咪會多左好多生意?真係會有人因為有蛋奶先去幫襯?個邏輯真係唔係好明,不過都係果句,有啲可惜。

2021-05-17 1784 views
一直都支持無肉食,今日特登嚟到中環分店。秉承一貫優雅平實的室內設計風格,宜人的環境,實而不華的食物。大約12點不算太多人,繳費後便自行入坐,先食沙律,有我十分喜愛的皮蛋及大荳芽,加上辣椒調味,十分醒胃。熱葷都比較大路,有陳村粉,粗炒或牛河,蔬菜有苦瓜,勝瓜,冬瓜,節瓜粉絲,真係所有瓜都出齊。今次陳村粉就一般般,因為黏埋一舊舊,口感麻麻。熱葷中最推介係蕃茄蛋,顔色靚又好食,蕃茄唔係煮到諗哂出水,咬落去有得咬吓之餘又有酸甜味。另外椰子紅蘿蔔素海都好好飲!甜品中的紅豆沙夠料,可惜就太甜,要自行加熱水沖淡,糕點似大菜糕質地,我個人則喜歡以前在北角店食到的較煙韌有咬口的熱糕點。整體食後感,冇太大驚喜,但以$88價錢食一頓舒適的午餐,不失為一個好選擇!
2021-05-16
$88 (Lunch)
2021-05-13 1129 views
今餐🥦無!肉!食!🤣近幾年都開始流行素食,所以都開始多素食餐廳,今次去左中環既無肉食餐廳 @ahimsabuffet 來個素食自助餐😋 原來呢間有好多唔同分店呢!..現今既素食已經有好多選擇又好多款又味道唔錯,沙律係必有,配料多,有羽衣甘藍、秋葵、車厘茄等等,另外仲有已調好味既沙律揀,例如芽菜、蓮藕、木耳等;熱盤方面有厚厚既蛋餅🤩 雜菌雜菜、生菜包、炒粉同炒飯~湯方面係中湯,紅蘿蔔粟米湯,好鮮甜😊 飲品有蝶豆花茶飲..另外仲有一邊角落係擺滿吸引的炸物😋包括炸茄子、春卷、蘿蔔糕、炸豆腐、炸腐皮卷、炸饅頭等,唔好以為炸物一定好油呢,呢度既炸物都比較少油又乾身,食落唔膩👍🏻 糖水有紫薯露!好特別!仲有少少糕點~..呢度環境好乾淨又光猛,座位闊落,坐得幾舒服,溫馨提示,呢度食完要自己拎返碗碟去自助回收區喔~偶然素食下都唔錯,呢度不失為一個好選擇
今餐🥦無!肉!食!🤣
2021-05-07
Type of Meal
Dinner
2021-05-12 811 views
母親節篇😇我媽煮飯一向都好清淡😂今次母親節就帶佢去食素🥬依間素食店係任食既形式❣️食幾多夾幾多,食完要自己汁番好張枱💛素食除左為自己好以外,仲對環境有幫助.🔅小食最中意食蘿蔔糕🤣唔會話得個麵粉,可以食到蘿蔔🥰黑松露蛋反而無咩黑松露味😂,但我中意食多,所以ok🤣.🔅主菜 主要都係用西蘭花,木耳,茹等等去煮🥬味道可以話同出面酒樓差唔多.🔅甜品最中意食芝士蛋糕🍰好鬆軟😇紫米露都品會話好甜😀.⚠️依間素食店其實都有好多分店
母親節篇😇
🔅小食
最中意食蘿蔔糕🤣唔會話得個麵粉,可以食到蘿蔔🥰
黑松露蛋反而無咩黑松露味😂,但我中意食多,所以ok🤣
🔅主菜
🔅甜品
最中意食芝士蛋糕🍰好鬆軟😇紫米露都品會話好甜😀
⚠️依間素食店其實都有好多分店
2021-04-25 1826 views
先講句抱歉先, 小弟唔係鐘意影相嘅人, 個日去食都冇影到相, 評中嘅相都係取自其他食評嘅, 不過當日去食都大同小異所以借來一用以作簡介食店環境可以講係相當唔錯, 幾乾淨, 係個位有d隱蔽, 唔係專登揾過去真係未必知係街市中間會有間素食自助, 就咁熱食唔計食面都有十幾款可以選擇, 係中環區可以講係超值, 雖然甜品比較少係有d可惜, 但炸物區補夠可以話係已經滿足左我依個食肉獸嘅胃口仲有值得一試嘅係雜果沙律, 非常足料可能未去過嘅人唔知用完餐係要自已收拾餐具嘅, 所以第一次去嘅記得先睇下圖啦

食店環境可以講係相當唔錯,

但炸物區補夠可以話係已經滿足左我依個食肉獸嘅胃口

仲有值得一試嘅係雜果沙律, 非常足料
冷盤區, 沙律係好足料, 比酒店自助個d質素仲高

2021-04-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
冷盤區, 沙律係好足料, 比酒店自助個d質素仲高
  • 麻辣口水皮蛋好鬼正
2021-03-11 1631 views
昨天傍晚到PMQ購物後,往中環接太太放工吃晚飯,路经嘉咸街街市發現一塊精緻小木板,放置於一幢新落成嘅大厦行人路旁边,板上一幅淺啡色畫板纸印有素食自助餐~AHIMSA字樣及地圖缐路,看圖索驥,於大厦侧門尋獲小店正門,环境光猛整潔,装修简约,枱凳及通道阔落,第一觀感印象滿意,於是决定进店一試。店铺职员服务殷切,主動介绍餐館食品種類,態度友善,親和度滿分。店内提供食品种类繁多,主食熱熏约12款,冷盘约10款,甜品约5款,煎炸小食约10款,糖水、中式湯水各1款,冷热飲品各1款。食材用料新鲜,调味濃淡適中,烹调技巧水準之上,属于新派素食菜式。總括:色香味俱全+性价比高×一個愉快的晚宴體驗=總評分85分(100滿分)備註:飯後並無口渴感,相信使用天然調味,厨师巧手应记一功。
備註:飯後並無口渴感,相信使用天然調味,厨师巧手应记一功。
2021-03-10
  • 有一道冷盘好似个名叫做~珊瑚藤
2021-03-09 1268 views
原本中環店是不錯,地方新淨,裝修清雅,食物水準不錯,都經常去,上星期有一天去吃晚餐,訂了抬,準時到,當時食客不多,我們二人,店員說今天訂坐多,要我們坐二人小枱,不許我坐四人枱,當然是不舒服,因為是自助餐,枱上濟濟迫迫的,如果真的滿坐我都覺得合理,但由始至終到我走的時候都是人很少,所以我覺得他們是無此必要把我們濟在一起,其他枱是吉的,使我這餐晚飯有点不愉快,真的冇必要,怎麽下讓客人舒服一点,歡喜再來。
2021-03-08 1403 views
這間素食店是自助餐形式🍽️,雖然在九龍區有其他分店,但我卻鍾情中環店舖,因為地方比較舒服💕,人不是太多,感覺可以靜靜地享用午餐。入座前先付錢,自助餐區主要分了頭盤、主菜、炸物和甜品。頭盤已經有很多選擇,包括生果、涼拌木耳、菠菜冷麵、紅菜頭、沙律菜🥬、豆類、車厘蕃茄🍅等,可自由配搭成為一個豐富的頭盤;主菜方便亦有很多不同的蔬菜配搭:、清炒時菜、冬瓜炆支竹、茄子豆卜、四季豆、麻辣🌶️炒時蔬、番茄炒蛋🥚、炒伊麵和炒烏冬等等,至於我最喜歡的部分便是炸物區,炸春卷、腐皮卷、炸茄子🍆、炸蕃薯🍠、蘿蔔糕香脆可口,甜品方面可選擇炸饅頭煉奶、蛋散、煎堆、紅豆糕、燕麥糕和芝士蛋糕。整體來說,頭盤選擇豐富,蔬菜新鮮,味道適中,反而主菜今次覺得冬瓜炆支竹比較鹹🤭,但是蕃茄炒蛋的雞蛋很滑,當然炸物是最出色!價錢方面亦算公道,如果大家想享用一個靜靜地的素食午餐,這是值得一試的。另外,當用餐完畢後,大家記得把用過的碗碟🍽️🥢自己收回回收處。因為而家疫情關係,所有用過的杯和碟都不能再重用,所以每次出去拿食物和飲品的時候,都要用新的器具。
2021-03-07
$80 (Lunch)
2021-01-28 1071 views
半自助式既素食餐廳環境好闊落 而且啲櫈坐得好舒服!食物款式好多 除左前菜同啲蔬食之外 仲有湯、炸物 同甜品 而每個類別都有幾款選擇,好似中湯西湯西式甜品同中式糖水都有 岩晒唔同口味既人!🔅竟然係沙嗲牛肉漢堡- 雖然肉既份量好少 但佢堅有沙嗲牛肉味🤪 但個包都好細 唔算好鬆軟。呢個包食落比較單調,因為個餡無咩配料。🔅泰式新豬肉卷餅- 呢個卷餅比漢堡包足料,由橫切面已經見到好多豆色同肉絲,同薄薄既卷餅夾埋黎食啖啖都係料,好滿足😂食完仲可以出走夾野食,種類好多包你食到飽先走。試左咁多野,我覺得甜品中既朱古力brownie 最有驚喜,非常濃郁既朱古力味而且唔會好甜,我呢啲唔好甜既人都食左好多好多舊😋😋呢度既職員好有禮貌,服務好好。會主動問食客好唔好食,出去夾野嗰陣會推介同叫你食多啲非常親切。有個職員叔叔推薦我食乾炒牛河,下次如果有機會再黎就試試佢
半自助式既素食餐廳
環境好闊落 而且啲櫈坐得好舒服!

食物款式好多 除左前菜同啲蔬食之外
仲有湯、炸物 同甜品

而每個類別都有幾款選擇,好似中湯西湯
西式甜品同中式糖水都有 岩晒唔同口味既人!

竟然係沙嗲牛肉漢堡

泰式新豬肉卷餅

2021-01-23 949 views
上次試旺角分店,今次試呢間,中環坐位較舒適(因為有櫈軟墊),而且食物種類較多。🔸沙律🥗:有多款自選蔬菜🥬拼搭,其中紅菜頭、秋葵、羽衣甘藍好新鮮好甜👍🏻🔸冷盤:呢間有涼伴珊瑚,偏硬;而豆芽泡菜較辣,但涼皮蛋正!🔸熱食:同旺角分店差不多,係炒蔬菜、炒粉麵,當中茄子🍆面筋幾入味。🔸炸物:炸物出色,夠脆。當中蛋散同蕃薯🍠係我最愛。🔸甜品:有紅豆糕、燕麥糕及芝士蛋糕,芝士蛋糕好鬆軟👍🏻

🔸冷盤:呢間有涼伴珊瑚,偏硬;而豆芽泡菜較辣,但涼皮蛋正!

🔸炸物:炸物出色,夠脆。當中蛋散同蕃薯🍠係我最愛。

🔸甜品:有紅豆糕、燕麥糕及芝士蛋糕,芝士蛋糕好鬆軟👍🏻

2021-01-06 918 views
:【黃店推介 - 超平素食自助餐 - 無肉食@中環】[🐷🐷💭本身呢篇食評早一個月前就寫好咗但未出,點知隔咗一陣餐廳已經冇得開晚市了🥺🥺 希望疫情可以快啲結束豬仔早日再可以瘋狂食黃店啦!🙏🏼]🐷🐷💭最近發現左自助餐唔一定要去酒店食, 亦唔一定要過百蚊一位, 更唔一定要狂食肉同海鮮, 一樣有同一種快感!! 講緊嘅就係有幾間分店嘅素食自助餐!🐷🐷💬中環午市放題 - 招牌擔擔麵($108) 中環分店會平均貴$20一個餐左右, 自助餐格局類似, 菜類有3盤, 炸物有3盤, 湯類呢間多啲, 有兩款, 個蕃茄湯非常好飲!! 甜品除左糕點, 仲有豆腐花同糖水!! 感覺中環店雖然貴少少, 但嘢食都精緻啲!! 主菜揀左最平嘅一款, 擔擔麵辣辣地, 同出面食嘅上海菜分別唔大!! 啲肉碎老豆平時唔比我地🐷🐷食, 但今次就連豬仔都食得啦🥰!!食完先發現有個$108 餐係兩塊墨西哥薄餅, 賣相都唔錯, 好多人叫 (應該因為最輕分量🤣), 有機會下次再試下先!!
【黃店推介 - 超平素食自助餐 - 無肉食@中環】

🐷🐷💬中環午市放題 - 招牌擔擔麵($108)