2022-06-17 76 views
位於西營盤地鐵站B2出口,沿西邊街直上步行大約8分鐘便到,不過我同老公搵左好耐都搵唔到,係有少少難搵。。。日本餐廳目測約只有12個座位,地方雅致比較簡潔,全店裝修以木系係為主,感覺都尚算可以餐廳賣點是全港首創2段熟成技術,令刺身味道增添不少層次感,我哋係經朋友介紹而去,而且又係第一次食,都尚算覺得不錯不過就係冇得比較。前菜好有印象好好味😋其實都真係幾豐富,有十分之多道菜~每位$2300 ,食物口感質素都非常之唔錯~店員都好有禮~

不過就係冇得比較。

前菜好有印象好好味
😋

其實都真係幾豐富,有十分之多道菜~

每位$2300 ,食物口感質素都非常之唔錯~店員都好有禮~

2022-06-17 67 views
晚市重開,忙個不停,我指的不是工作上,而是外出吃飯和約會忙個不停🤣。這個月已經吃了第四餐廚師發辦,所以今晚就來特別一點,試一試主打熟成鮨的廚師發辦喇😋。 我們很愛吃廚師發辦,因為每間店處理魚鮮的手法都不一樣,而且食材和食物也會因應季節的不同,而作出不同變化☺️,即使一間廚師發辦店光顧十次,也絕對吃不膩。 今晚的前菜有静岡水果蕃茄、青森海菠蘿、北海道鮟鱇魚肝。普通的菠蘿吃得多,但海菠蘿還是第一次,聽說可以補脾健胃,好特別呀。 茶碗蒸內有來自岩手県的帆立貝,令蒸蛋鮮味更突出。 熟成10日的福岡伊佐木,魚肉爽且滑,有點微醉,作為第一件壽司不錯。 熟成2星期的愛媛蜜柑鯛,是我其中一件喜歡的壽司。香甜的蜜柑香,越吃越香。 熟成10日的熊本小肌魚,口感爽彈的小肌魚,味道不俗。 熟成7日的北海道沙甸魚,魚味香濃,有清酒的話,絕配。 熟成2個月的青森大吞拿魚腩,熟成後的油膩感原來會相對較低。對於不愛太重油份的我,覺得更啱我胃口。 三陸海岸的冠雪蠔,蠔肉鮮甜,再配上少許酸汁啫喱。 沖縄的水雲,可以清新味蕾,再吃下一件壽司。 熟成12日的青森下北半島鯖魚巻。鯖魚巻捲得漂亮,中間更有紫酥葉呀。 濃厚魚湯烏冬,

茶碗蒸內有來自岩手県的帆立貝,令蒸蛋鮮味更突出。

熟成10日的熊本小肌魚,口感爽彈的小肌魚,味道不俗。

熟成7日的北海道沙甸魚,魚味香濃,有清酒的話,絕配。

三陸海岸的冠雪蠔,蠔肉鮮甜,再配上少許酸汁啫喱。

鯖魚巻捲得漂亮,中間更有紫酥葉呀。

濃厚魚湯烏冬,魚湯味道很濃,鹹香惹味。

北海道赤肉蜜瓜,超級香甜,好食呀😍。
2022-06-15
熟成牛扒聽得多,亦食得多,熟成鮨味ᴜᴍᴀᴍɪ的廚師發辦,你試過未呢😳?! 主打熟成鮨的 • 結縁 𝔸𝔾𝔼𝔻 𝕊𝕌𝕊ℍ𝕀 𝕐𝕌-𝔼ℕ🇯🇵 •在香港的廚師發辦界中別樹一格,從未試過的我,便想試試啦~ 店內只有廚師吧枱,全部客人都可以邊吃邊欣賞師傅握壽司🥳~  前菜有静岡的水果蕃茄、青森的海菠蘿 和 北海道的鮟鱇魚肝。首次品嚐海菠蘿,原來是這個味道和口感😳,好特別呀~ 三陸海岸的渡蟹壽司🦀,充滿蟹香的鮮美,加上芥末後層次更豐富。 岩手的帆立貝茶碗蒸🍳,滑嫩的蒸蛋內有顆彈牙的帆立貝,不錯呢~ 然後就到主角登場🧡,共有10款壽司。 _熟成10日•福岡伊佐木壽司 味道帶酸的伊佐木,吃起來好醒胃呀~ _熟成2星期•愛媛蜜柑鯛壽司 最近常常吃蜜柑鯛,咀嚼間散發蜜柑芳香☺️,很喜歡唷~ _熟成3星期•北海道噴火湾時不知鮭壽司 向來頗喜歡吃三文魚☺️,熟成過後的鮭魚,鮮味更甚。 _北海道紫海膽•兵庫河豚白子壽司 其實我不太夠膽吃白子🤣,不過配上海膽後,竟然較易入口,也不錯呀。 _熟成2個月•青森大吞拿魚腩壽司 每次吃廚師發辦,我最期待吃油份重的壽司🥰。這個脂肪含量高的吞拿魚腩,熟成後油膩感減低,但依家有濃濃的

店內只有廚師吧枱,全部客人都可以邊吃邊欣賞師傅握壽司🥳~

然後就到主角登場🧡,共有10款壽司

_熟成2個月•青森大吞拿魚腩壽司 每次吃廚師發辦,我最期待吃油份重的壽司🥰。這個脂肪含量高的吞拿魚腩,熟成後油膩感減低,但依家有濃濃的魚油香~

_熟成2個月•青森中吞拿魚腩醬油漬壽司 這件醬油漬過的吞拿魚腩,是當日我最愛的壽司😝。不但多了醬油香,微微的鹹味,亦令壽司層次升華不少呀~

_富山白海老壽司 來自富山的白蝦,配上微鹹的兵庫烏魚子,配搭不錯。

最後有濃厚魚湯烏冬 和 北海道赤肉蜜瓜🍈,蜜瓜超級香甜,也太好吃了吧~
2022-06-15
2022-06-11 376 views
很喜歡這個名字 [結緣],對於食物來說,就像這裡OMAKASE 的料理長所說,這裏的食材可能不是擺盤最靚,但用熟成技術製作方法是坊間少有,專注做最好既食材給予顧客更加實際,能唔能夠[結緣]就看你和這裏有否緣份遇見,今天我就有這個緣份😋店裏有一個熟成櫃,就係用作進行魚類二段熟成技術,第一階段係濕式熟成,將魚嘅纖維分解,令到魚肉更加柔軟,而蛋白質會轉化為氨基酸,有助提升本身魚嘅味道,甜味及旨味,第二段屬性就會係乾式熟成,令如未進一步濃縮,成為最精華嘅味道👍🏻👍🏻🇯🇵OMAKASE $ 2300 ▪️前菜 ~静岡水果蕃茄,非常鮮甜,作為開胃前菜一流 ~青森子持槍烏賊,味道鮮美非常入味 ~北海道鮟鱇魚肝,入口即溶,好柔軟Creamy ,同坊間食開嘅質感完全唔同,好好食▪️北海道喜知次茶碗蒸喜知次魚蒸過之後非常細滑魚味香濃,茶碗蒸吸收左魚嘅鮮味,更加好食,面再加上昆布,味道更有層次▪️蒜頭味噌漬、青瓜、大根昆布漬全部自家醃製,口感清爽,作為中段小食非常不錯🇯🇵▪️熟成魚類壽司,每款魚類熟成時間都唔一樣,同平常食開嘅刺身魚完全唔同,魚肉口感好豐富,好有彈性,而且味道是我食過最出色

🇯🇵OMAKASE $ 2300

▪️前菜
~静岡水果蕃茄,非常鮮甜,作為開胃前菜一流
~青森子持槍烏賊,味道鮮美非常入味

▪️北海道喜知次茶碗蒸

▪️蒜頭味噌漬、青瓜、大根昆布漬
全部自家醃製,口感清爽,作為中段小食非常不錯

🇯🇵▪️熟成魚類壽司,每款魚類熟成時間都唔一樣,同平常食開嘅刺身魚完全唔同,魚肉口感好豐富,好有彈性,而且味道是我食過最出色的,印象特別深刻嘅係中吞拿魚腩將油漬,油脂豐富,魚味非常濃厚,其他的熟成魚當然一樣咁好食😋😋

🇯🇵熟成14日,愛媛蜜柑鯛
🇯🇵熟成10日,福岡伊佐木
🇯🇵熟成22日,北海道噴火湾時不知鮭
🇯🇵熟成四個月,愛媛大吞拿魚腩
🇯🇵熟成四個月,愛媛中吞拿魚腩醬油漬
🇯🇵熟成10日,熊本小肌
🇯🇵熟成12日青森下北半島鯖魚巻,非常清爽嘅鯖魚,微酸,頭咁煙韌,配合青瓜昆布和脆脆嘅紫菜一齊食,太好食了

🍣三陸海岸渡蟹,蟹肉加蟹膏完全融為一體,蟹膏油份好豐富,非常甘香
🍣北海道牡丹海老,牡丹蝦爽口彈牙,蝦膏味道濃厚,配合用蝦膏製作嘅豉油,鮮味十足
🍣富山白海老、兵庫烏魚子
一件壽司起碼要用超過20隻白海老,口感豐富
味道本身偏淡鮮味,配上鹹鹹香香的烏魚子碎,
呢個配搭非常之好

▪️福岡一年蠔~肥美爽脆飽滿,好鮮甜

▪️北海道東沢白海膽,兵庫河豚白子~白子係經過炙燒過,味道濃厚甘香,一入口立即溶化,配合味道鮮甜嘅海膽一齊食,好食到難以忘記

▪️濃厚魚湯烏冬
魚湯係用大量既魚骨熬製而,味道超級鮮甜,質感濃厚到不得了,完全係成碗骨膠原,配合極幼身嫩滑既烏冬,好出色

▪️山梨香印,北海道赤肉蜜瓜
最後送上清甜嘅日本水果,作為這一餐OMAKASE 完美嘅終结

✨這裏OMAKASE 價錢雖然比其他日本料理價錢略高,但當你知道師傅如何處理食材,最重要當然是親身食完嘅感受,我個人覺得非常值得✨

• OMAKASE
今日同朋友黎到哩間位於西營盤既日本餐廳。餐廳環境寬敞舒適,L形既吧台位置能夠睇到師傅製作食物既過程。哩到既omakase非常特別,全部都係經過熟成既魚類,肉質會比較軟腍,蛋白質會轉化為氨基酸,魚肉味道亦會更突出~✨ 全熟成Omakase $2300🔸前菜:靜岡 糖蕃茄·青森 海菠蘿·富山 螢光魷魚糖蕃茄清甜多汁;海菠蘿配上自家調製既酸汁,質感清爽;清心螢光魷魚爽口彈牙。🔸慢煮 北海道 蝦夷鮑蝦夷鮑用慢煮嘅形式製作,相當新鮮,肉質彈牙入味,蘿蔔清甜無渣,旁邊係用鮑肝製成既醬,味道鹹香鮮味,點上一啲,再加上壽司飯一齊食,味道香醇。🔸茶碗蒸茶碗蒸滑溜,青森白魚數量非常多,每一啖都會食到,內裏既長崎平貝肉肉質結實彈牙。🔸 農家三漬包括味噌蒜頭漬、青瓜、蘿蔔。🔺刺身及壽司熟成8日 福岡 伊佐木熟成21日 北海道噴火灣 時不知鮭福岡 一年蠔北海道 東沢白海膽、兵庫 河豚白子伊佐木經過熟成後,肉質更為柔軟,魚香亦更突出;時不知鮭1000條入面先有1條,肉質同味道平時食開既有啲唔同,魚味會更香更濃;一年蠔口感清爽,味道鮮甜,配上柚子啫喱;白子質感幼滑,白海膽大粒鮮甜,質感creamy,兩者配搭係口腔融

✨ 全熟成Omakase $2300
🔸前菜:靜岡 糖蕃茄·青森 海菠蘿·富山 螢光魷魚

🔸慢煮 北海道 蝦夷鮑

🔸茶碗蒸

🔸 農家三漬
包括味噌蒜頭漬、青瓜、蘿蔔。

🔺刺身壽司
熟成8日 福岡 伊佐木
熟成21日 北海道噴火灣 時不知鮭
福岡 一年蠔
北海道 東沢白海膽、兵庫 河豚白子

伊佐木經過熟成後,肉質更為柔軟,魚香亦更突出;時不知鮭1000條入面先有1條,肉質同味道平時食開既有啲唔同,魚味會更香更濃;一年蠔口感清爽,味道鮮甜,配上柚子啫喱;白子質感幼滑,白海膽大粒鮮甜,質感creamy,兩者配搭係口腔融化超幸福!

🍣壽司
餐廳既壽司飯用上日本新潟月光米,再加上赤醋及米醋,壽司溫度較高,更突出魚肉熟成後的變化~

熟成4個月 日振島 大吞拿魚腩
北海道 慢煮鮟鱇魚肝
北海道 沙甸
熟成10日 北海道網走 喜知次
熟成10日 青森 鯖魚海老卷

大及中拖羅入口半融化,油脂豐富,熟成既肉慢慢咀嚼,味道及肉質會更有層次,微咸醇厚;小肌魚肉較有質感;平貝肉質彈牙;白海老肉質鮮滑;關池魚熟成後更鮮甜,魚肉更滑身,質感較爽;鮟鱇魚肝用65度慢煮,質感軟滑creamy;沙甸魚魚香突出,但唔會腥;喜知次充滿魚油香,肉質鮮美,加上用肝製作既醬汁,好食推介👍🏻鯖魚海老卷紫蘇葉味道突出。

🐟濃厚魚湯烏冬
烏冬彈牙有勁道,魚湯味道濃郁。

🍈山梨 香印提子、北海道 赤肉蜜瓜
蜜瓜同提子都香甜多汁,係日本既味道。

整體黎講,餐廳環境寬敞舒適,廚師發板採用已經熟成既魚肉,非常特別,如果想食一餐特別既omakase,都好推介黎試下。
Type of Meal
Dinner
跟几个好朋友一个工作日提前下班去体验了一把! 一直听说味道不错吃过一些omakase 但还是第一次吃风干/熟成的鱼肉(dry-aged Sushi) 别有一番风味餐厅位于西营盘  大概只有10-15个座位。餐厅的选材非常讲究 都是从日本空运过来的特选的食材。 让我印象深刻的是熟成14日的蜜柑鯛,非常小只但口感极佳的福井的澤蟹(照片附上哈哈)鱼肉里面我最喜欢的是这几个熟成4日 大分 鱚熟成10日 福岡 伊佐木熟成16日 青森 時不知鮭熟成三個月 日振島 大吞拿魚腩(我自己比较喜欢肥一些的Sashimi 这个首当其冲是我的最爱哈哈哈)餐厅的生蚝的大小震惊到我了 大概是平时吃到的3倍差不多大! 另外我还人生第一次吃了鱼肝! 慢煮的島根运来的鮟鱇魚肝 那个口味真的是比鹅肝还要丝滑 爱了!整个Omakase的量非常不错 哪怕是我这种大胃王也吃的很饱Chef全程非常耐心的给我们用英语粤语普通话讲解每道菜的做法和食材来源  整体用餐体验非常不错 不管是朋友聚餐还是约会都非常推荐!

鱼肉里面我最喜欢的是这几个

熟成16日 青森 時不知鮭

餐厅的生蚝的大小震惊到我了 大概是平时吃到的3倍差不多大!

2022-05-23
2022-06-10 76 views
餐廳主打熟成Omakase,店內設有熟成櫃,以獨創二段熟成技術提升魚肉本身味道、甜味及旨味,令魚味變得更濃郁,有別一般Omakase,夠晒特別!餐廳座位唔多,想食記得預早book位,另晚餐時段只有一款熟成Omakase套餐 ($2,300/ 位)供應:🇯🇵【前菜】🔅北海道 毛蟹配山葵同食,口感辛辣帶鹹鮮味;🔅靜岡 糖蕃茄味道清新酸甜,好醒胃;🔅青森 海菠蘿初嚐海菠蘿,口感爽脆鮮味。🔅北海道 蝦夷鮑鮑片軟腍又不失嚼勁,蘿蔔亦煮得入味,配鮑肝醬同食更滋味。🇯🇵【茶碗蒸】🔅青森 白魚茶碗蒸蒸蛋滑溜,除有小白魚外,仲加入咗貝類等食材,有多重口感。.🇯🇵【漬物】分別有酸薑片、醃蘿蔔、山藥及蒜頭漬。.🇯🇵【寿司/ 季節料理】🔅愛媛 蜜柑鯛(熟成14日)蜜柑鯛以蜜柑作飼料養殖,肉質散發天然蜜柑味;.🔅福岡 伊佐木(熟成10日)油脂含量適中,口感軟腍;.🔅北海道噴火灣 時不知鮭(熟成22日)屬天然野生鮭,口感脂豐肉嫩,熟成後味道更濃郁;🔅北海道 東沢白海膽·兵庫 河豚白子海膽鮮味濃厚,回甘味長;河豚白子口感幼滑,比鱈魚白子更好食。🔅日振島 蛇腹(熟成4個月)蛇腹係大拖羅油脂最飽滿部位,熟成後脂香更甚,

🇯🇵【前菜】
🔅北海道 毛蟹
配山葵同食,口感辛辣帶鹹鮮味;
🔅靜岡 糖蕃茄
味道清新酸甜,好醒胃;
🔅青森 海菠蘿
初嚐海菠蘿,口感爽脆鮮味。

🔅北海道 蝦夷鮑
鮑片軟腍又不失嚼勁,蘿蔔亦煮得入味,配鮑肝醬同食更滋味。

🇯🇵【茶碗蒸】
🔅青森 白魚茶碗蒸
蒸蛋滑溜,除有小白魚外,仲加入咗貝類等食材,有多重口感。
🇯🇵【漬物】
分別有酸薑片、醃蘿蔔、山藥及蒜頭漬。
🇯🇵【寿司/ 季節料理】
🔅愛媛 蜜柑鯛(熟成14日)
蜜柑鯛以蜜柑作飼料養殖,肉質散發天然蜜柑味;
🔅福岡 伊佐木(熟成10日)
油脂含量適中,口感軟腍;
🔅北海道噴火灣 時不知鮭(熟成22日)
屬天然野生鮭,口感脂豐肉嫩,熟成後味道更濃郁;

🔅北海道 東沢白海膽·兵庫 河豚白子

🔅日振島 蛇腹(熟成4個月)
蛇腹係大拖羅油脂最飽滿部位,熟成後脂香更甚,入口油脂香濃而不膩。
🔅日振島 中吞拿魚腩醬油漬(熟成4個月)
油脂相對大拖羅少,但魚味較濃,味道唔錯;
🔅熊本 小肌(熟成10日)
油分與鮮味兼備,熟成後味道更突出;
🔅富山 白海老
口感鮮甜且細綿黏口,烏魚子則帶鹹香味;
🔅北海道 鰯(熟成7日)
即沙甸魚,肉厚之餘,油脂亦豐厚飽滿;

🔅北海道 鮟鱇魚肝
口感如奶油綿滑,入口即化,味道非常濃郁;

🔅長崎 平貝
口感清爽且肉厚鮮味,整件放入口好有滿足感;

🇯🇵【卷物】
🔅青森 鯖魚巻(熟成12日)
以白昆布包住鯖魚等食材,外層再包上紫菜,口感外脆內豐富;

🇯🇵【吸物】
🔅濃厚魚湯
以整個套餐所食魚生嘅魚骨熬製成魚湯,湯底鮮味又濃郁,另可選加配烏冬同食;
🇯🇵【甘味】
🔅山梨 香印·北海道 赤肉蜜瓜
香印及蜜瓜甜度高,更可清新口腔。

Type of Meal
Dinner
2022-06-10 34 views
這間位於西營盤的鮨店,原址在大角咀,新店地方更寬敞舒適,格調高雅,雖新店與舊店相距甚遠,仍然深得熟客繼續支持,可見一斑。此鮨店最特別之處在於這裡每一款魚生,都經過熟成處理。熟成魚生不像平時吃的刺身,鮮味吃完一下子就沒了,熟成魚在口腔內會有餘韻,正是熟成魚的獨有魅力所在,令人一試難忘。熟成魚的做法,是在船上捕穫後以活締宰殺,直送到餐廳,再由廚師去內臟去鱗,並用鹽水清洗,期間魚皮不能破損,以防細菌和水分入侵,相當考驗師傅功夫。做熟成魚的溫度、空氣、水分都有嚴格要求,熟成過程中,魚肉肌肉細胞內的酶,會分解肉中的蛋白質、脂肪和糖原,轉變成氨基酸、脂肪酸和糖,以及賦予鮮味的谷氨酸,將魚的鮮味提煉得更濃郁,比新鮮捕撈的魚吃起來更鮮甜,味道驚為天人。❤️Omakase $2300/位❤️🔸前菜🦋靜岡 糖蕃茄糖蕃茄比普通蕃茄更多汁味甜。🦋青森 海菠蘿海菠蘿因形似菠蘿而得名,配上自家製酸汁,口感爽脆。🦋富山 螢光魷魚Omakase常出現的螢光魷魚,一口一隻,鮮甜美味,肉身多汁煙韌。🦋慢煮 北海道 蝦夷鮑鮑魚經自家製慢煮製作,彈牙有嚼勁,配菜有吸收了醬汁精華的白蘿蔔,最後用壽司小飯團蘸鮑魚肝醬吃,多重滋味享受

❤️Omakase $2300/位❤️
🔸前菜

🦋靜岡 糖蕃茄
糖蕃茄比普通蕃茄更多汁味甜。

🦋青森 海菠蘿
海菠蘿因形似菠蘿而得名,配上自家製酸汁,口感爽脆。

🦋富山 螢光魷魚

🦋慢煮 北海道 蝦夷鮑

鮑魚經自家製慢煮製作,彈牙有嚼勁,配菜有吸收了醬汁精華的白蘿蔔,最後用壽司小飯團蘸鮑魚肝醬吃,多重滋味享受。

🦋茶碗蒸

滑嫩的高湯蒸蛋,加了魚味香濃的青森白魚及彈牙的長崎平貝肉,用料豐富,香氣十足。

🦋農家三漬
漬物有味噌蒜頭、牛蒡、大根。

🔸刺身
🦋熟成8日 福岡 伊佐木
肉質雪白通透,脂肪豐盈,肥美甘香,鮮甜彈牙。

🦋熟成21日 北海道噴火灣 時不知鮭
屬天然野生鮭,因在非洄游季節游回北海道產卵而得名,發生機率僅約萬分之一,脂豐肉嫩,非常稀有的珍貴極品。

🦋福岡蠔

剛滿歲的生蠔,海水味濃郁,肉質肥美,感覺像吞下了一片海洋,配搭柚子啫喱,好味到令人尖叫。

🦋北海道 東沢白海膽、兵庫 河豚白子
白子口感軟滑,白海膽肥厚飽滿,兩者同時衝擊味蕾,味道難以忘懷。

🔸壽司

熟成魚的魚味甘香濃郁,與口味較重的食材相輔相成,故餐廳選用日本越光米煮成的赤醋飯作壽司飯,溫度也要較高,作為上好的搭配。

🦋熟成4個月 日振島 大吞拿魚腩
魚肉細嫩,魚油濃重,餘韻甘香,熟成後鮮味被誘發出來,極品中的極品。

🦋熟成4個月 青森 中吞拿魚腩醬油漬
經醬油醃漬過的熟成中吞拿魚,加添了一份如巴馬火腿的特別咸香味道,好有層次感。

🦋熟成9日 熊本 小肌
小肌也叫小鰭,是鰶的幼魚,吃落先感到開胃的酸味,緊接著是魚的鮮味,質感細滑,脂香濃郁。

🦋長崎 平貝
爽口鮮甜的干貝,充滿著海洋鮮味。

🦋富山 白海老
鮮甜彈牙的白海老配熟成的鳥魚子,多了一份咸香,別有一番風味。

🦋熟成7日 大分 關池魚
手釣關池魚入口滑身,比池魚少一分腥味,多一分鮮味。

🦋北海道 慢煮鮟鱇魚肝

用65度慢煮,帶來入口即化的香滑口感,人間珍饈。

🦋北海道 沙甸
經師傅細心界花逐條挑骨,沒帶半點腥味,卻保留沙甸獨有的魚味。

🦋熟成10日 北海道網走 喜知次
魚脂四溢,口感細緻鮮美,用其肝打成醬,回味無窮。

🦋熟成10日 青森下北半島 鯖魚海老巻

用白昆布包住海老、干飄、鯖魚等,步驟繁複,再用香脆紫菜托住吃,口感豐富,帶有淡淡昆布香。

🦋濃厚魚湯烏冬
魚湯鮮美極至,幼身的鳥冬入口滑溜有口感。

🦋山梨 香印提子、北海道 赤肉蜜瓜

提子清甜、蜜瓜香甜,兩者皆果味清新,減輕整晚的肥膩感。
2022-06-09 42 views
As simple as it is, if a restaurant is good, we book again and again. This was our third visit since Yu-En’s grand opening in Oct last year. Their aged sushi is fascinating. The sushi rice is served warmer than many sushi restaurants to match the taste and texture of aged fish. Every time they have some surprising new seasonal dishes and new sake as well. Noresore, NagasakiBaby sea eel, transparent noodle-ish jelly-like seasonal dish. Interesting texture and bittersweet flavor Ezoawabi, Hokkaido

Noresore, Nagasaki

Ezoawabi, Hokkaido
Best part of the dish was the liver sauce. Not so bitter but full of the umami of abalone
Mikandai

Mikandai, Ehime, Fresh and 14-days aged
Sea bream that feeds on mandarin orange. First time to have both fresh and aged Mikandai to taste. The texture was totally different after wet aging, much more softer and spongy. The orange peel taste got even stronger than the fresh one. Love it

Murasaki Uni, Hokkaido
Compared to Bafun Uni, Murasaki Uni was less intense but the taste was more clean, sweet and delicate

Sayori, Chiba, 7 days aged
Never had such an intense Sayori! Still not too tender after aging
Tokishirazu, 3 weeks aged

Tokishirazu, Hokkaido, 3 weeks aged
A rare seasonal salmon with smoky and hazelnut taste because of the magic of aging. Absolutely one of my favorite this time
Seki-aji, 12 days aged

Seki-aji, Oita, 12 days aged
As a Hikarimono lover I never imagined aji could taste sooo sweet, sooo good
Otoro, 4 months aged

Otoro, Aomori, 3 months aged
I personally prefer wild tuna than farmed tuna because I’m not a fan of fatty food. They use wild tuna that contains less fat but more intense tuna taste. This Otoro was not oily but had so much umami inside.

Chutoro, Aomori, 3 months aged and marinated in shoyu overnight
Their signature dish. Complex flavors like parma ham and blue cheese

Ankimo, Hokkaido
Very creamy and rich. I was already very full but still finished it

Fish Broth
Thick broth just like ramen soup!! Perfect for soothing the stomach after drinking sake

Service was great as always. Detailed multilingual explanations provided by the team. They only did one seating so we took our time to enjoy our meal slowly and finished 2 bottles of sake.
2022-05-18
Mikandai
Tokishirazu, 3 weeks aged
Seki-aji, 12 days aged
Otoro, 4 months aged
2022-06-08 29 views
開返晚市都成個月,但我個胃話仲未食夠,所以今晚又去食omakase啦~呢度比其他餐廳唔同既係佢地主打既係熟成刺身,魚肉經過熟成後,魚肉會更濃郁👍,唔係度度都食得到~⚜️$2300 1位+10%服務費⚜️🦀北海道 毛蟹蟹肉鮮甜,加埋少少wasabi一齊食可以提升鮮味🍅靜崗 糖蕃茄味道酸酸甜甜好開胃🍍青森 海菠蘿第一次食,口感幾爽脆,味道鮮甜🍥北海道 蝦夷鮑鮑魚煮得夠稔身,點埋特製鮑魚肝醬味度更鮮美。配菜既蘿蔔味道清甜,再加埋一團小小既赤醋飯,好似一份迷你套餐咁🥚青森 白魚茶碗蒸蛋身夠嫩滑,除左白身魚之外仲加左平貝,一啖入面有多種口感🍣熟成14日 愛媛 蜜柑鯛養殖戶係飼料中加入左蜜柑皮,所以入口有微微蜜柑既香味🍣熟成10日 福岡 伊佐木肉質鮮甜彈牙,熟成過後魚味更香濃🍣熟成22日 北海道噴火灣 時不知鮭肉質有彈性,而且有豐潤既油脂🐡北海道 東沢 白海膽&兵庫縣 河豚白子白子口感軟滑,白海膽味道鮮甜🍣熟成4個月 日振島 蛇腹蛇腹係拖羅油脂味最香濃既部份,而經熟成後魚香味更濃,吞噬之後口腥仲留住魚油既甘香🍣熟成4個月 日振島 中吞拿魚腩醬油漬🍣油脂冇蛇腹更突出,但魚味比蛇腹更香濃。經過醬油漬後令鮮

⚜️$2300 1位+10%服務費⚜️

🦀北海道 毛蟹
蟹肉鮮甜,加埋少少wasabi一齊食可以提升鮮味

🍅靜崗 糖蕃茄
味道酸酸甜甜好開胃

🍍青森 海菠蘿
第一次食,口感幾爽脆,味道鮮甜

🍥北海道 蝦夷鮑

🥚青森 白魚茶碗蒸
蛋身夠嫩滑,除左白身魚之外仲加左平貝,一啖入面有多種口感

🍣熟成14日 愛媛 蜜柑鯛
養殖戶係飼料中加入左蜜柑皮,所以入口有微微蜜柑既香味

🍣熟成10日 福岡 伊佐木
肉質鮮甜彈牙,熟成過後魚味更香濃

🍣熟成22日 北海道噴火灣 時不知鮭
肉質有彈性,而且有豐潤既油脂

🐡北海道 東沢 白海膽&兵庫縣 河豚白子
白子口感軟滑,白海膽味道鮮甜

🍣熟成4個月 日振島 蛇腹

🍣熟成4個月 日振島 中吞拿魚腩醬油漬

🍣油脂冇蛇腹更突出,但魚味比蛇腹更香濃。經過醬油漬後令鮮味更突出

🍣熟成10日 熊本 小肌
肉質細嫩,油脂豐富

🦐富山 白海老
非常鮮甜、口感既彈牙又細綿黏口

🐟北海道 鮟鱇魚肝
口感棉滑,入口即化,魚油味香濃

🍣熟成7日 北海道 鰯
即係沙甸魚,魚味香濃,熟成後仲保留到沙甸魚獨有既味道

🍣長崎 平貝
肉質比凡立貝爽口,味道鮮甜

🍣熟成12日 青森 鯖魚巻
用白昆布卷住干瓢、鯖魚等等既材料,再用紫菜包住食。無論口感定味道都好豐富

🍜濃厚魚湯稻庭烏冬
用成餐omakase食過既魚既魚骨煲成,魚味濃郁,可以揀清湯或者加稻庭烏冬做成魚湯烏冬

🍇山梨 香印、北海道 赤肉蜜瓜🍈
作為成餐終結既水果,味道清甜。
2022-06-05 30 views
最惊艳的几道菜: 静岡 糖蕃茄前菜静冈的小番茄些许让人尝出了初恋的味道 那是初夏傍晚大雨过后青涩中的些许甘甜愛媛 新鮮・熟成14日 蜜柑鯛而后的熟成14日蜜柑鯛并没有一丝腥味反而带有些许菊香 仿佛那是热恋前心潮澎湃的冲动 富山 蛍烏賊鱿鱼鲜味丰满口感富有弹性 回味无穷 福井 澤蟹小巧可爱的小泽蟹口感酥脆带有浓浓的蟹肉感 欲罢不能 北海道 蝦夷鮑浓厚的海味但是丝毫没有一丝咸湿 口感柔滑且富有弹性 弹过法式热吻 北海道 喜知次 茶碗蒸这道菜和其他Omakase的茶碗蒸并没有太多不同 一样的好吃 漬物熟成一個月 千葉 平政熟成4日 大分 鱚熟成10日 福岡 伊佐木熟成16日 青森 時不知鮭富山 白海老沖縄 水雲北海道根室 紫海膽熟成三個月 日振島 大吞拿魚腩熟成三個月 日振島 中吞拿魚腩醤油漬三重的矢湾 岩蠔北海道 北寄貝島根 鮟鱇魚肝 慢煮熟成5日 北海道 鰯熟成7日 青森 鯖押寿司濃厚魚湯北海道 赤肉蜜瓜熟成寿司每一个味道都很独特 有些像熟成的牛排 但是不同的是更加鲜明浓厚的海味 不同时间熟成的食材都有独特的味道
最惊艳的几道菜:

濃厚魚湯
北海道 赤肉蜜瓜

不同时间熟成的食材都有独特的味道
2022-05-31 41 views
和好友约好四个人一起吃了三小时超级香超级满足!首先选材让我非常惊喜,非常用心而且有人给我们讲解来源和做法。热菜我最喜欢的是汤,是我们吃的所有的鱼的鱼骨炖的加了udon简直鲜到爆!omakase我很喜欢的是虾的还有三文鱼的(是没生宝宝的三文鱼所以更加肥美!)很推荐给大家去尝试!!这家我会回访这是我们那天吃的菜单 静岡 糖蕃茄愛媛 新鮮・熟成14日 蜜柑鯛富山 蛍烏賊福井 澤蟹北海道 蝦夷鮑北海道 喜知次 茶碗蒸漬物熟成一個月 千葉 平政熟成4日 大分 鱚熟成10日 福岡 伊佐木熟成16日 青森 時不知鮭富山 白海老沖縄 水雲北海道根室 紫海膽熟成三個月 日振島 大吞拿魚腩熟成三個月 日振島 中吞拿魚腩醤油漬三重的矢湾 岩蠔北海道 北寄貝島根 鮟鱇魚肝 慢煮熟成5日 北海道 鰯熟成7日 青森 鯖押寿司濃厚魚湯北海道 赤肉蜜瓜

和好友约好四个人一起吃了三小时超级香超级满足!
很推荐给大家去尝试!!这家我会回访

濃厚魚湯
北海道 赤肉蜜瓜
2022-05-21
2022-05-29 36 views
#meloin @yuenryori平時食omakase 都是食魚生,但這間omakase 主打熟成魚肉,非常特別,專程來體驗一下。🍅靜岡縣糖蕃茄酸酸甜甜❤️開胃前菜🧡愛媛蜜柑鯛前面是新鮮的,後面是熟成14日的配以柚子鹽和山葵💛青森白魚混和薑蓉和醬油吃更佳🤎北海道蝦夷鮑上面淋上鮑魚肝醬,充滿鮑魚味道旁邊有青森大根🍳茶碗蒸日式食店必備💜三款自家製漬物 牛蒡用醬油漬昆布醃製大根 青瓜口味獨特非常喜愛🍣🍣🍣🍣🍣🍣壽司飯利用月光米,加入赤醋和米醋 壽司飯溫度較高,以特出熟成魚溫度的變化🍣🍣🍣🍣🍣🍣1️⃣熟成一個月 兵庫 平政2️⃣熟成7日 大分 鱚 通常做天婦羅🍤,第一次食壽司清甜有咸鮮味3️⃣熟成21日 北海道噴火灣 時不知鮭4️⃣富山 白海老沒有熟成的白蝦,上面有熟成烏魚子,似鹹蛋黃味5️⃣熟成7日 北海道網走 喜知次加入肝醬,甘香味十足🦪福岡 真蠔鮮味十足,小編最愛🌊北海道 羽立白海膽、赤海膽看到師傅把兩版完整的海膽分配,感覺非常滿足入口creamy6️⃣熟成三個月 日振島 大吞拿魚腩熟成之後能把吞拿魚中的根溶化分解,食落去油而不膩7️⃣熟成三個月 日振島 中吞拿魚腩醬油漬味道相對地複雜,感覺有點像巴馬臣火腿🧡沖縄
#meloin @yuenryori

配以柚子鹽和山葵

💛青森白魚
混和薑蓉和醬油吃更佳

🤎北海道蝦夷鮑
上面淋上鮑魚肝醬,充滿鮑魚味道
旁邊有青森大根

🍳茶碗蒸
日式食店必備

💜三款自家製漬物
牛蒡用醬油漬
昆布醃製大根 青瓜
口味獨特非常喜愛

🍣🍣🍣🍣🍣🍣
壽司飯利用月光米,加入赤醋和米醋
壽司飯溫度較高,以特出熟成魚溫度的變化
🍣🍣🍣🍣🍣🍣

1️⃣熟成一個月 兵庫 平政
2️⃣熟成7日 大分 鱚
通常做天婦羅🍤,第一次食壽司
清甜有咸鮮味
3️⃣熟成21日 北海道噴火灣 時不知鮭
4️⃣富山 白海老
沒有熟成的白蝦,上面有熟成烏魚子,似鹹蛋黃味
5️⃣熟成7日 北海道網走 喜知次
加入肝醬,甘香味十足

🦪福岡 真蠔
鮮味十足,小編最愛

🌊北海道 羽立白海膽、赤海膽
看到師傅把兩版完整的海膽分配,感覺非常滿足
入口creamy

6️⃣熟成三個月 日振島 大吞拿魚腩
熟成之後能把吞拿魚中的根溶化分解,食落去油而不膩
7️⃣熟成三個月 日振島 中吞拿魚腩醬油漬
味道相對地複雜,感覺有點像巴馬臣火腿

🧡沖縄 水雲
加入薑蓉一起吃,味道更突出

💛島根 鮟鱇魚肝
以慢煮方式烹調,非常獨特
感覺像啫喱

8️⃣熟成7日 北海道 沙甸
有時很怕食沙甸魚,因為真的很腥,原來熟成的沙甸魚非常容易入口,完全沒有腥味
9️⃣京都 鳥貝
🔟熟成8日 青森下北半島 鯖魚海老巻
緊記要立刻食用,因為是用紫菜包住的,這樣才能保持脆口

🐟秘製濃厚魚湯
物盡其用,利用上面所有魚骨熬製而成,簡直是全部魚的精華

🍈北海道赤肉蜜瓜
🍇長野 香印提子
以日本出名的水果作結,是一個完美的結束

餐廳環境光猛,座位舒適,服務周到。
2022-05-13 263 views
位置在西營盤地鐵站B2出口,沿西邊街直上步行大約8分鐘便到,餐廳約只有12個座位,地方雅致整潔,全店裝修以木系係為主,感覺舒服!當晩全店食品種豐富,共有20款前菜:1. 沖縄的水雲2. 富山的蛍烏賊料理:3. 愛媛的蜜柑鯛 “新鮮・熟成12日”4. 三陸海岸的冠雪牡蠣5. 北海道的蝦夷鮑6. 海之幸茶碗蒸7. 漬物8. 北海道的雲丹、毛蟹9.千葉的平政“熟成7日”10.千葉 的針魚”熟成6日”11.青森的桜鱒”熟成14日”12. 日振島的新鮮赤身”熟成三個月”13.青森八戶的天然大吞拿魚腩”熟成三個月”14. 愛媛的鯛白子15. 富山的白海老16.大分佐賀関的関池魚”熟成10日”17. 青森的天然中吞拿魚腩醬油漬“熟成三個月”18. 北海道的北寄貝19. 長崎的紅瞳赤鯥“熟成14日”20. 特濃魚湯21. 甜品:熊本的赤肉蜜瓜餐廳賣點是全港首創2段熟成技術,令刺身味道增添不少層次感,值得一試!每道菜廚師也會深入介紹來源地熟成時間和料理的方式,他們也非常健談,提升了當晚的餐飲體驗!同場也見有客人慶祝生日,廚師也特別安排了一份生日做型的北海道的海膽、毛蟹和他慶祝,場面增添了歡樂氣氛!
當晩全店食品種豐富,共有20款

前菜:
1. 沖縄的水雲
2. 富山的蛍烏賊
料理:
3. 愛媛的蜜柑鯛 “新鮮・熟成12日”
4. 三陸海岸的冠雪牡蠣

5. 北海道的蝦夷鮑
6. 海之幸茶碗蒸
7. 漬物
8. 北海道的雲丹、毛蟹

9.千葉的平政“熟成7日”
10.千葉 的針魚”熟成6日”
11.青森的桜鱒”熟成14日”
12. 日振島的新鮮赤身”熟成三個月”

13.青森八戶的天然大吞拿魚腩”熟成三個月”
14. 愛媛的鯛白子
15. 富山的白海老
16.大分佐賀関的関池魚”熟成10日”

17. 青森的天然中吞拿魚腩醬油漬“熟成三個月”
18. 北海道的北寄貝
19. 長崎的紅瞳赤鯥“熟成14日”
20. 特濃魚湯

21. 甜品:熊本的赤肉蜜瓜

2022-04-20
2022-05-11 27 views
之前聽朋友推介呢間Omakase,重提我一定要提前book位,今次終於等到機會同朋友去試下,係外面餐廳食omakase通常只係得toro有做熟成,估唔到今次黎呢間餐廳,係全部魚都有做熟成,真係要好好細心品嘗。😋首到入到鋪內,係簡約日式裝修,比人一種好舒服嘅感覺,兩位師傅喺到準備緊食材,亦見到師傅現磨wasabi。同朋友坐低左後,老闆娘就為我哋遞上濕毛巾、熱茶、口罩袋。同朋友傾談一陣,就黎左第一道前菜。🐟沖繩水雲,微酸好開胃嘅感覺。🤩🐟螢烏賊,上面橙色嘅就係小麥味噌。🐟北海道飽魚,附上肝醬,食到好甘香嘅味道,而且青森大根入口即溶好入味!🐟舞茸茶碗蒸,同外面食嘅茶碗蒸好唔同,加上魚湯整成,味道香濃。推介!!🤤🐟漬物分別有大根,少少回甘嘅牛蒡,好爽口嘅長芋。然後終於到主菜了😆🐟愛緩蜜桔鯛,師傅介紹蜜柑鯛飼養時飼料中加入左蜜桔果皮 ,熟成15日,食落有陳皮同蜜枯香味,好新鮮嘅感覺。🐟北海道櫻鱒,油香充滿在口中。🐟皮剝魚,魚肝整成嘅醬加上熟成,食落有花生香味。🐟青森三厩大toro,熟成兩個月,味道更濃郁,吞左落去後,香氣仍然停留在口中。🤩🐟青森三厩中toro,用左醬油漬,同岩岩同一魚但係有唔同味

🐟沖繩水雲,微酸好開胃嘅感覺。🤩

🐟螢烏賊,上面橙色嘅就係小麥味噌。

🐟漬物分別有大根,少少回甘嘅牛蒡,好爽口嘅長芋。

然後終於到主菜了😆

🐟北海道櫻鱒,油香充滿在口中。

🐟皮剝魚,魚肝整成嘅醬加上熟成,食落有花生香味。

🐟青森三厩中toro,用左醬油漬,同岩岩同一魚但係有唔同味道。😋

🐟冠雪蠔,有半隻手掌咁大隻,爽口鮮甜,配上柚子酸汁好fresh。

🐟北海道紫海膽,師傅親自交到我手上,好細心咁提我要快啲食,唔係紫菜就會淋😆 海膽食落好甘甜,唔會澀👍

🐟白子,濃厚奶滑。

🐟北海道沙甸魚,師傅介紹返因為本身條魚好多骨,所以需要師傅小心取骨,另外切花亦見到師傅嘅刀工👍

🐟長崎赤鯥,熟成14日,面頭有魚的肝膏,有炙燒過嘅香味。

🐟兵庫烏魚子,熟成後香味好濃郁,讚👍

🐟鮟鱇魚肝,用左慢煮嘅方法烹煮,淋身少少,味道甘香,份量好足,滿足😋

🐟活北寄貝,新鮮爽口🌊

🐟用左所有魚一齊炮製嘅濃湯稻庭烏冬,個湯好香濃,飲到一滴都冇剩😆

🐟最後就以清甜嘅北海道赤肉蜜瓜作結。

享受完呢一餐Omakase後特登問左師傅,佢好細心為我地介紹熟成魚嘅特點,真係長知識呀,熟成完既魚個味道層次都昇華咗,texture更加軟滑。今次食完好似去左一轉日本咁,十分推介大家都去感受一下👍