Restaurant: 1963 木十豆寸
Info:

2022-12-22 717 views
係附近行街搵到呢一間嘢食,睇到個menu 啲嘢食都幾特別,立刻入去食。我點咗個茶燻雞配烏龍茶漬湯飯,個分量對我嚟講有啲多,同埋好中意佢哋碗,五彩繽紛嘅,睇到個心情幾開心!飲品就叫咗黑糖奶茶,就正堂發揮啦。店員啲態度可以改善下

飲品就叫咗黑糖奶茶,就正堂發揮啦。

店員啲態度可以改善下
2022-12-21 727 views
今晚同朋友叫左個三杯雞餐加個蒼蠅米粉。隔左幾個字先黎個湯、前菜,一碗魯肉飯,再黎多個炸魚、奶茶,本身都無乜野,係feel到上菜慢左啲…過左大半個鐘,有位男侍應問仲有無野加,要last order, 我地答無。前後等左一個鐘,個三杯雞同米粉仲未到,咁咪叫個男侍應埋黎問下有未,佢走左去check, 跟住返黎竟然覆番話落漏左個米粉,亦都無三杯雞,因為last order 左。What?! 無?!先唔講佢落漏野,咁三杯雞同last order 有咩關係?原來last order 係指廚房會停埋架?痴咩線?覆番黎個侍應都有問題喇?咁樣覆個客?話人手唔夠都可以係個原因?成個餐個主菜都可以話無就無?可能個位男侍應見到我地有啲怨氣啦,佢又走返去問,話以家整返個米粉同三杯雞。好,條氣順番啲,隔左無耐,好’快‘黎左個三杯雞,啲肉忽冷忽熱,有啲連熱力都無…..好嬲…好明顯係反兜時間都未夠…再叫同一侍應埋黎,朋友反映番個雞無熱力,忽冷忽熱,佢第一個反應係‘係。’What?!!??!朋友見佢咁答,再問廚房係咪無心煮架?佢再答‘係。‘有0.1秒我以為我聽錯,原來係真,佢真係答‘係。‘咩事?真係無心煮都唔係咁樣覆個
今晚同朋友叫左個三杯雞餐加個蒼蠅米粉。
真係無心煮都唔係咁樣覆個客呀?!
態度極之惡劣!我在世34年,都未見過啲態度咁差嘅侍應
我跟住講‘係態度問題!‘點知佢下一個反應就係咁講’係我錯係我錯,對唔住係我錯!‘聽落極之反感!
呢個侍應完全係趕客!嘈完一輪,佢黎左嘅所謂烏蠅炒米粉(個名咁上下啦,廢事徙時間check),一粒豆豉都無?烏蠅係咩意思?新竹米粉黎架?!呢間野咩事呀?!我地食左啲咩呀?成頭問號!
呢間野,男侍應廚師好有問題,無心做食呢行嘅唔該唔好做呢行,廢事影響食客嘅心情!唔止劣評,係無限負評!!永不光臨
2022-12-21
Type of Meal
Dinner
2022-12-09 696 views
係附近做完運動搵食朋友介紹呢間餐廳我地1行8人好彩剛剛lunch time 完有一張圓檯位置有一啲啲迫 但都ok~本身好中意茶既我一睇menu 有唔少菜單同飲品都好特別就已經揀中左特別少見既茶燻雞配茶漬湯飯食落好香 而且份量好大 推薦!👍🏻野飲就揀左凍冬瓜檸檬👍🏻btw 上網見有人食評講staff態度差可能轉左staff個人覺得態度好好一上到去叫我等等好快手執位比我地坐過左陣已經過黎睇我地要唔要落order 叫野食野食都黎得算快~
係附近做完運動搵食
朋友介紹呢間餐廳
我地1行8人
好彩剛剛lunch time 完有一張圓檯
位置有一啲啲迫 但都ok~

本身好中意茶既我

個人覺得態度好好
一上到去叫我等等
好快手執位比我地坐
過左陣已經過黎睇我地要唔要落order 叫野食
野食都黎得算快~
茶燻雞配烏龍茶漬飯
2022-12-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
茶燻雞配烏龍茶漬飯
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
一入餐廳就好似時光倒流50年,返左去70年代嘅香港餐廳用上鐵銹窗框,印花牆紙,掛左啲鹹菜喺窗邊,仲放左一部留聲機📻牆上面嘅架放滿哂唔同嘅菲林相機,好有懷舊味道▪️店員都係台灣人,要用國語點餐▪️之前試過晚市嚟試,今次午市再嚟發覺午餐比晚餐更抵食,小菜已經跟左飯,唔洗散嗌,以灣仔地段呢個價錢唔貴!下次想試可以午市嚟試😋🍜台灣鳳梨牛肉麵 $75呢個combination台式得黎仲係第一次見湯底本身已經好濃,加埋鳳梨嘅陣陣清甜😋麵條好煙韌好似烏冬,牛肉大大舊,但係偏韌🥲🍛藍帶起司豬扒飯 $75超邪惡嘅台灣小食外層炸到脆卜卜,入面有火腿同拉哂絲嘅芝士🤤可惜豬扒帶點韌🥲☕️Mocha咖啡本身冇咩朱古力味,但表面加上朱古力醬令朱古力味好突出同有啲啲甜味

一入餐廳就好似時光倒流50年,返左去70年代嘅香港

牆上面嘅架放滿哂唔同嘅菲林相機,好有懷舊味道
▪️店員都係台灣人,要用國語點餐

🍜台灣鳳梨牛肉麵 $75

呢個combination台式得黎仲係第一次見
湯底本身已經好濃,加埋鳳梨嘅陣陣清甜😋
麵條好煙韌好似烏冬,牛肉大大舊,但係偏韌🥲

🍛藍帶起司豬扒飯 $75

超邪惡嘅台灣小食
外層炸到脆卜卜,入面有火腿同拉哂絲嘅芝士🤤

可惜豬扒帶點韌🥲

☕️Mocha
2022-11-05 881 views
非常一般,選了三個菜結果這也沒有那也沒有,服務員還比較沒耐心。如果菜單上的菜這也沒有那也沒有,為何開店?環境OK, vibe OK。價錢OK。味道一般。應該不會再去。
2022-11-05
2022-11-04 680 views
中環街市是香港三級歷史建築, 翻新重建後未曾去過, 於是約埋同事一起去逛一逛, 不知不覺到了中午時分, 我們去了一間網上推介位於灣仔中匯大廈2樓的1963木十豆寸的台式餐廳食午餐。 店舖的裝修採用懷舊的風格,打卡一流, 不過食物的質素就一般。台式三杯雞飯三杯雞跟配一碗滷肉飯, 份量十足, 味道不過不失 ,略嫌鹹了點。新竹豬手炒米粉 豬手不會太淋,有咬口而且入味,可惜米粉炒得有點乾。鳳梨牛肉麵牛肉夠軟淋,麵質煙韌彈牙,不過湯底味道一般。
台式三杯雞飯
新竹豬手炒米粉
豬手不會太淋,有咬口而且入味,可惜米粉炒得有點乾。
鳳梨牛肉麵
牛肉夠軟淋,麵質煙韌彈牙,不過湯底味道一般。
2022-10-27 712 views
要去環仔做嘢,時間上早左一個鐘完成行行下醒起有間想去好耐喺舊樓入面既餐廳自己去感受下鬧市中嘅舊陣時😋店員服務態度好到加零一👍🏻 由於我揀六點鐘開飯,時間尚早包場咁滯。店員知道大部分客人多數想影打卡靚相, 好客氣俾所有位我任揀嚟坐,等我坐個自修位放空下😌我一坐落已經好自在,食具都幾得意有唔同句子,而嘢食有好幾個set dinner ,分別以木,十,豆,寸為set去命名🤣我揀左有醉雞嘅餐《十》,而嘢食喺我發吽哣期間到左😚《十》$239★餐前小食(橙冬瓜 牛蒡 青木瓜)橙冬瓜同青木瓜係甜漬,有百香果味😋我本人對牛蒡所有既製品都唔太鍾意,因為會有苦澀味😮‍💨依個小食係咸酸味牛蒡🤭都幾令人開胃★鹹蛋苦瓜苦瓜配鹹蛋,口感爽脆,有少少奇妙無我想像中咁苦,但每啖都係清熱解毒味我明白點解有甜漬配餐啦🤣★台式醉雞主菜嚟啦😋有紅棗杞子,酒味幾足雞肉好嫩滑,係用雞腿肉位整嘅而酒嘅尾調有少少苦🤏🏻★青木瓜燉排骨湯湯🥣嚟啦😋我好鬼鐘意飲湯依個湯甜架👍🏻正,不過有少少咁多油膩★雞肉飯點餐時有。滷肉飯/拌麵/雞肉飯。俾我揀我食雞肉飯,因為滷肉飯好肥🤣雞肉飯有用雞油拌蒜片,味道好好👍🏻不過蒜片好硬🤣如果有埋隻半生熟荷包

要去環仔做嘢,時間上早左一個鐘完成
行行下醒起有間想去好耐喺舊樓入面既餐廳
自己去感受下鬧市中嘅舊陣時😋

《十》$239
★餐前小食(橙冬瓜 牛蒡 青木瓜)
橙冬瓜同青木瓜係甜漬,有百香果味😋
我本人對牛蒡所有既製品都唔太鍾意,因為會有苦澀味😮‍💨
依個小食係咸酸味牛蒡🤭都幾令人開胃

★鹹蛋苦瓜
苦瓜配鹹蛋,口感爽脆,有少少奇妙
無我想像中咁苦,但每啖都係清熱解毒味
我明白點解有甜漬配餐啦🤣

★台式醉雞
主菜嚟啦😋有紅棗杞子,酒味幾足
雞肉好嫩滑,係用雞腿肉位整嘅
而酒嘅尾調有少少苦🤏🏻

★青木瓜燉排骨湯
湯🥣嚟啦😋我好鬼鐘意飲湯
依個湯甜架👍🏻正,不過有少少咁多油膩

★雞肉飯
點餐時有。滷肉飯/拌麵/雞肉飯。俾我揀
我食雞肉飯,因為滷肉飯好肥🤣
雞肉飯有用雞油拌蒜片,味道好好👍🏻不過蒜片好硬🤣如果有埋隻半生熟荷包蛋我會俾100分😍已經同台灣時食到嘅味道好似

★黑糖奶茶🧋
我覺得就係普通一杯合格既台式奶茶,無咩特別🤣最特別係我埋單後見到張單據:
加冰,加冰,加冰,加冰🧊🤣🤣🤣

完食🤓成餐飯味道同家常便飯冇乜分別。
但坐坐下望下環境食嘢都會好有意思。
諗下以前住依到既人生活係點, 又諗下依到適合帶咩人嚟🤔

可能係父母或外地嚟香港旅遊既朋友, 佢地一定覺得好花樣年華好特別🤓身材好又唔怕太搶眼嘅女仔可以試下著旗袍嚟打卡食飯
  • 台式醉雞
2022-10-23 727 views
難得經過灣仔,試吓呢間想食咗好耐嘅餐廳🍴餐廳要行一層上樓,裝修行一個復古嘅裝修路線,整體嘅裝修都比較暗,如果想打卡可能都有啲難度。或者可能因為我日頭去,所以佢唔係開咗好多燈啦haha。餐廳係食台灣野,不過我想食清啲於是食咗茶漬飯,覺得都幾清新,個飯味偏淡,岩曬啲想食清啲既人☺️不過個雞扒就冇乜茶味,有啲似日式照燒雞扒咁樣上面有幾塊紫菜,配埋佢個芥末就覺得啱啱好。整體來講覺得唔錯,下次想試吓佢嘅其他嘢食。🍱
難得經過灣仔,試吓呢間想食咗好耐嘅餐廳🍴

整體來講覺得唔錯,下次想試吓佢嘅其他嘢食。🍱
茶燻雞佐烏龍茶漬飯
2022-08-22
$80 (Lunch)
茶燻雞佐烏龍茶漬飯
2022-10-22 479 views
平日係灣仔食Lunch真係好多人今次嚟咗一間樓上台灣餐廳~竟然唔洗等位!一行入餐廳就見到裝飾有濃濃古早味深色木系設計再加一幅相機特色牆係打卡嘅好地方😛前菜係熱情果沙律 酸酸甜甜幾開胃炸雞腿都幾嫩滑 外皮整得岩岩好👍🏻豬排亦都唔會粗糙 雞腿配滷肉飯 米粉入面都有滷肉!滷肉有肥有瘦 都幾入味整體味道都唔會過咸————————————————————————整體而言 成個氛圍都好舒服 食物質素都中上 中午黎個getaway都不錯😋
平日係灣仔食Lunch真係好多人
今次嚟咗一間樓上台灣餐廳~竟然唔洗等位!
一行入餐廳就見到裝飾有濃濃古早味
深色木系設計再加一幅相機特色牆
係打卡嘅好地方😛

脆皮雞腿飯

籃帶豬排骨米粉

前菜係熱情果沙律 酸酸甜甜幾開胃
炸雞腿都幾嫩滑 外皮整得岩岩好👍🏻
豬排亦都唔會粗糙
雞腿配滷肉飯 米粉入面都有滷肉!
滷肉有肥有瘦 都幾入味
整體味道都唔會過咸
————————————————————————
整體而言 成個氛圍都好舒服
食物質素都中上 中午黎個getaway都不錯😋
2022-10-18
$80 (Lunch)
脆皮雞腿飯
籃帶豬排骨米粉
同朋友慶祝生日,諗住可以揾個靜靜地有特色嘅餐廳慶祝,食物都已經一般般,啲態度又差喎,個呀姐侍應一直吵一直吵,拍乜Q嘢手啫,我依家係同個呀姐慶祝生日定係同我朋友呀,扮咩海底撈,係扮都揾啲後生呀大佬,無眼睇
呢間位於一幢唐樓之上 入口少少隱蔽 仲要行幾層樓梯先到🤣 不過裝修真係好靚 以鐵窗花 印花牆紙 舊木家具等打造台式懷舊古早風💕餐廳有好多少見嘅台灣菜 例如烏龍茶漬飯 鹹蛋白玉苦瓜 樹子水蓮等曾經試過平lunch time去但太多人等唔切 今次平日約12:10去到就唔使等 目測12:30前黎都應該有位👌 但始終係繁忙時間 餐廳會係咁睇你食完未 收你碗碟 有種催促你的感覺😵‍💫———————————————————————🐕茶燻雞配烏龍茶漬飯 ($78+1)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯說是茶燻雞更似是煙燻雞感覺燻得有過頭 燻味超重 像是在燻爐留了三天三夜變得有點苦和酸加上雞扒肉薄而結實 整體並不討好但愛燻味的人可能會喜歡烏龍茶漬飯普通通道茶味不重 比較清淡如果有飯素提味相信會更好———————————————————————🐕嘉義啤酒鴨飯($75+1)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯酒味不重 胡椒辣度頗高味道有啲似栗子炆雞😂鴨件大件多肉 質地結實 只是略厭肉味不夠沒想像中特別———————————————————————🐕飲料🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍹芭

🐕茶燻雞配烏龍茶漬飯 ($78+1)🐕

只是略厭肉味不夠
沒想像中特別
🐕飲料🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🍹芭樂紅茶(+$15)
少甜很好 香香的芭樂
還有粒粒芭樂咬下😚

🍍鳳梨梳打(+$15)
偏甜 似果漿溝梳打的味道————————————
2022-10-12 292 views
步入餐廳,仿如時間倒流🕰 特色墻紙、復古燈飾、懷舊鐡窗🪟餐廳主打台式食品,大大份「茶燻雞🐤佐烏龍茶漬飯」有馥郁茶香🍵 和米飯一起下肚格外溫暖❤️ 茶燻雞不怎麽覺得有煙熏味,但也挺好吃,稍嫌脂肪略多;「脆皮雞腿飯」選用雞腿,肉質會較好✨ 小碗滷肉飯別緻可愛😚
步入餐廳,仿如時間倒流🕰 特色墻紙、復古燈飾、懷舊鐡窗🪟

2022-10-10 291 views
本來係支持者,但服務好差,好失望唔會再幫襯👎🏻誠意拳拳介紹俾同事一齊叫外賣,12:13pm上咗佢oddle個網用外賣(成個網望落係佢官網咁,後來發生呢件事先知唔係),1點打去追話收唔到訂單,仲request我cancel order,但問題係我俾咗錢而個網冇得揀取消!啲職員聽完我電話就將個電話傳黎傳去,冇人肯同我處理,仲要cut左我線。我打返去就私下討論「又係佢呀」,仲要俾我聽到,結果搞左我一大輪先有個經理肯聽電話,態度都唔算好,最終差唔多2:30pm先有野食…處理手法同對待客人嘅態度真係極差👎🏻👎🏻👎🏻
本來係支持者,但服務好差,好失望唔會再幫襯👎🏻
處理手法同對待客人嘅態度真係極差👎🏻👎🏻👎🏻
Delivery
2022-09-21 823 views
中午入嚟食 喺門口企咗好耐都冇人開門,等左10幾分鐘之後終於有人開門,開門係個姐姐 一啲禮貌都無 一句歡迎光臨都無 直接講:「要等,等唔等位?」又唔問有無預約又唔問幾位 坐係到等左十幾二十分鐘,等果陣又熱又等得耐,終於入到座,但係就連餐牌都無張,叫極都無人理,個姐姐聽到我嗌見到我,但係又無視我,之後仲行入去水吧都吹水都唔理我,自己企係到吹水飲茶,我就連杯水都無,等左好一陣終於有個黑衫佬聽到我嗌叫人過嚟比餐牌,啲侍應簡直垃圾,叫天不應叫地不聞🤬。嘢食都還好,不過不失,烏龍茶飯算有驚喜,都幾好食😋,不過嗰個芥末醬好似怪怪地,感覺唔太襯個雞扒,個杯黑糖奶茶啲珍珠有少少硬,不過都唔算好難飲,可能對我嚟講會有少少太甜不過整體嚟講都算好飲。食完埋單果陣時個阿姐又係無反應,要叫好耐先唔情願過嚟(又係嗰個阿姐😡),比錢果陣仲問我攞貼士,真心好意思咩?一個幾廿歲嘅呀姐主動問我攞,你唔係差我果一百幾十過生活呀嘛?咁嘅服務又收我加一又收我貼士會唔會過份啲呢,真心以後都唔會再嚟。簡單總結,環境食物都唔錯,不過侍應嘅服務簡直垃圾,如果唔係啲食物幾好食,我諗成間舖應該好快執笠,最過分係直接攤大手板問我攞貼士,今時
簡單總結,環境食物都唔錯,不過侍應嘅服務簡直垃圾,如果唔係啲食物幾好食,我諗成間舖應該好快執笠,最過分係直接攤大手板問我攞貼士,今時今日咁嘅服務態度我以後都唔會再嚟。
2022-09-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
2022-09-12 845 views
Fat boy今次出動係灣仔買外賣,睇外賣app見到呢間1963木十豆寸有折,一個麻辣牛肉麵都係50幾蚊,出面可起碼要70蚊以上……以台灣牛肉麵嚟講,都算平嘅。個麵都幾有驚喜,麵底算幾粗,同幾硬,幾有口感,份量都算多。d牛肉煮得都ok林。而個麻辣湯唔係一般出面嘅味道,係偏辣同林,都好惹味,好香口,食得出應該自己整嘅。順帶一提,我上去攞外賣嘅時候,先知道原來間舖裝修得都幾懷舊,好有feel吓,下次可以選擇係度堂食。