2023-09-07 15 views
"Lemonarass Moiito" 🍸$125是一款清新的雞尾酒,色澤淡黃。它採用輕型和深型朗姆酒,蔗糖漿,薄荷和檸檬草作為原料。這款酒散發出令人愉悅的香氣,帶有微妙的薄荷和檸檬草的清新味道。口感清爽,酸甜適中,令人陶醉。是一款適合夏季的飲品!"香酥鴨跟簿餅" 將香脆的烤鴨肉、香蔥和青瓜包裹在中式薄餅中,搭配新鮮的裝飾和自家特製醬料。每一口都散發出豐富的口感和美味,鴨肉的香氣與蔥和青瓜的清新相融合。"KFC甜酸辣椰菜花" $118趣怪嘅名字,千祈唔好以為係雞肉菜式。佢係一道素菜,它以炸粉麵團包裹著椰菜花,炸至香脆可口,搭配酸甜醬汁。口感有點像咕嚕肉,外層酥脆,內裡的椰菜花充滿濃郁的香氣。這道菜結合了甜、酸、辣的風味「集會脆麵」$188師傅表示,這道菜類似於炒麵,以烤肉為基礎,麵條烤得香脆可口。它被切成小塊,方便分享。配料包括花枝、白菜、蝦球等等,湯汁和麵餅的搭配非常出色。這道菜結合了多種口味,讓人愛不釋手,是一場美味的集會。"Suzie Wong" $125一杯迷人的雞尾酒,淺淺的粉紅色。它以琴酒、荔枝泥、石榴和玫瑰作為原料。這款酒配上一頂細細的紙傘,裝飾得非常可愛。荔枝和玫瑰的香

Lemonarass Moiito

"Lemonarass Moiito" 🍸$125

"香酥鴨跟簿餅"

"KFC甜酸辣椰菜花" $118

「集會脆麵」$188

"Suzie Wong" $125
一杯迷人的雞尾酒,淺淺的粉紅色。它以琴酒、荔枝泥、石榴和玫瑰作為原料。這款酒配上一頂細細的紙傘,裝飾得非常可愛。荔枝和玫瑰的香氣交織出迷人的味道。這款雞尾酒🍹帶來優雅視覺和味覺體驗。

「宮保蝦球」$320
新鮮的彈牙蝦球與清新的香椒完美搭配,再加上辣椒的調味,帶來一種獨特的風味體驗。這道菜結合了香甜和微辣的口感
Lemonarass Moiito
  • 香酥鴨跟薄餅
2023-09-06 16 views
今日同朋友約係中環食飯,我地意外發現呢間特別既餐廳,係英籍華人主理,中菜或西方菜式既結合,一於黎試下~位置係上環,非常方便既位置~黎到店員有禮地為我地帶位同介紹菜式~睇睇餐牌,食物嘅都有中有西, 好特別!香酥鴨跟薄餅 $200呢個店員大推既頭盤,我地一於叫黎試下~鴨肉係撕細左,店員介紹用醬汁先塗滿薄餅,再加滿鴨肉,青瓜同蔥絲不用加太多,怕搶味!果然正啊,鴨肉又脆又軟,夾埋薄餅好香口~玉米雞湯 $68我就想飲下湯既,所以就叫左玉米雞湯,都好香濃~招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230主菜我地叫左呢個炸魚薯條,因為想試下係咁中式既餐廳會點處理呢個西方菜式~ 果然無令人失望,炸魚外皮十分香脆,魚肉結實👍🏻仲可以點傳統沾醬或咖哩汁,別有一番風味~豆腐什菜煲 $138最後我地想食返d蔬菜就叫左呢個豆腐煲~都好正,如果唔係夠曬飽,真係好岩餸飯啊呢個餸🤣飲品方便我地叫左cocktails: suzie wong同be my honey 完美完結我地呢餐飯😍
位置係上環,非常方便既位置~
黎到店員有禮地為我地帶位同介紹菜式~
睇睇餐牌,食物嘅都有中有西, 好特別!

玉米雞湯 $68
我就想飲下湯既,所以就叫左玉米雞湯,都好香濃~

招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230

豆腐什菜煲 $138

2023-09-05 759 views
呢間位於係上環既餐廳,首先講下餐廳既裝修先,入到去完全係同港式餐廳好唔同,位置感係好充足,絕對唔會係背貼背,膊貼膊咁食飯,唔會將客同客之間既坐位擺到好近,餐廳入面仲有一間房,可以做包房,岩曬一班朋友聚餐,另外仲有露天既位置可以坐,一定岩曬唔同環求既人,相當體貼細心既裝修!CocktailSuzie Wong $125好易入口,唔會太甜,酒味唔會太濃,適合唔太飲酒既人飲St Clements $125好想既檸檬味,特別係飲既時候,可以聞到乾檸檬發出既檸檬香先再飲,先係檸檬味然後就到橙味,好得意,同埋都係好易入口,唔會太酸亦都唔會太甜香酥鴨跟薄餅 $200啲皮可以煮到卜卜碎,鴨味好香,再用岩岩蒸好熱辣辣既薄餅,配搭青甜既青瓜同香葱絲,原來除咗片皮鴨,香酥鴨都一樣咁好味!集會脆麵 $188呢一個炒麵簡直係廣東菜必試,成個面炸完食起嚟完全唔油膩,香脆可口,同埋啲面吸晒啲汁,真係好好味!甜酸咕嚕肉 $198鍾意食咕嚕肉嘅,就一定要嚟試埋呢個咕嚕肉,粒肉嘅尺寸啱啱好,可以一啖擺落口,炸到外脆內軟,佢個炸粉唔厚,個汁岩岩好,唔會太酸太甜,再配埋新鮮菠蘿同火龍果,正!蒜子上湯津白 $138出去食飯點都

Cocktail
Suzie Wong $125
好易入口,唔會太甜,酒味唔會太濃,適合唔太飲酒既人飲

St Clements $125

集會脆麵 $188

甜酸咕嚕肉 $198

蒜子上湯津白 $138
出去食飯點都一定要叫碟菜,津白呢款菜有好多餐廳都煮到好淋,呢到火喉岩岩好,仲可以食到個菜好爽口,配上上湯烹調,啲菜吸收曬個上湯,菜甜可口!
  • 香酥鴨跟薄餅
  • 集會脆麵
2023-09-04 12 views
一入到餐廳見到裝修以為係西餐廳原來係中西合璧fusion 菜😌首先叫左2杯cocktail 嘆下先🍸Suzie Wong Gin Lychee Purée Pomegranate Rose1908BC Bloody Mary Star Anise Vodka Tio Pepe Tomato 豆腐什菜煲蔬菜和豆腐的柔軟相互融合,配合埋鮮美濃郁的湯汁:十分鮮味官保蝦球用上新鮮的大蝦,質地鮮嫩,口感十分豐富。蝦球經過炸制後外脆內嫩,保持了蝦肉的鮮美和嫩滑感,和醬汁的滋味相互交融,給人一種口感上的享受蜜汁排骨排骨外層形成了一層微脆的糖衣,內部肉質鮮嫩,口感豐富。烤制過程中,蜜汁和排骨的汁液相互融合,使得排骨的口感更加豐富和滋潤,配埋碗蛋炒飯食,正啊👍

一入到餐廳見到裝修以為係西餐廳
原來係中西合璧fusion 菜😌
首先叫左2杯cocktail 嘆下先🍸

1908BC Bloody Mary

豆腐什菜煲
蔬菜和豆腐的柔軟相互融合,配合埋鮮美濃郁的湯汁:十分鮮味

官保蝦球

2023-09-04 13 views
最近經朋友介紹,到咗上環食中菜~餐廳環境舒服,空間感十足~🍽️酸辣湯 $68鍾意飲上海羹嘅朋友啱晒,味道唔會話好酸,而且唔辣,但配料嘅口感好爽🍽️香酥鴨配薄餅 $200差唔多每枱必點嘅菜式!食法同片皮鴨一樣,薄薄嘅包皮包住青瓜絲、大蔥同主角鴨肉,鴨皮酥脆,鴨肉鹹香,配埋少少靈魂醬汁,入口有多種口感~🍽️甜酸咕嚕肉 $198圓碌碌嘅豬肉特別有趣,用上新鮮火龍果同菠蘿而成,唔會死甜🍽️蒜子上湯津白 $138蒜子香得嚟又甜,食得多濃味食物食返啲菜可以消膩🍽️集會脆麵 $188配料有白菜、燒肉、蝦肉等,麵餅炸至乾身卜卜脆,一啲都唔油,蝦肉大隻又爽彈呢度嘅Cocktail係推介,當然唔少得飲返2杯~🍽️Suzie Wong $125Gin, Lychee Puree, Pomegranate, Rose味道偏甜,好易入口🍽️Saint Clement’s $125Limoncello, Prosecco, Fresh Orange, Orange Britters酒味相對上較濃
最近經朋友介紹,到咗上環食中菜~餐廳環境舒服,空間感十足~

🍽️酸辣湯 $68

🍽️香酥鴨配薄餅 $200

🍽️甜酸咕嚕肉 $198
圓碌碌嘅豬肉特別有趣,用上新鮮火龍果同菠蘿而成,唔會死甜

🍽️蒜子上湯津白 $138
蒜子香得嚟又甜,食得多濃味食物食返啲菜可以消膩

🍽️集會脆麵 $188

呢度嘅Cocktail係推介,當然唔少得飲返2杯~
🍽️Suzie Wong $125
味道偏甜,好易入口

🍽️Saint Clement’s $125
酒味相對上較濃
英國風既中菜🇬🇧x🇨🇳食物有風味特色之餘😋環境都一流👍🏻不論室外定室內既環境及裝潢都各具特色😆但同時有中式及英式風格融合嘅感覺🤩而且服務非常周到貼心💕侍應都好親切友善😍🫶🏻非常滿意既用餐體驗😚🥰🫰🏻🥄Nourishing Chinese Soup 中式炖湯真材實料,有花膠同瘦肉,味道鮮味香濃,飲完感覺滋潤,開胃兼助消化,值得一試🍖Barbecued Honey Pork Ribs 蜜汁排骨 (4pcs 件)每件排骨都大大舊兼充滿蜜汁,蜜汁濃郁香口,食落外面酥脆,內裡熱辣辣仲要淡淡肉,內裡肉汁依然保留,夾埋密汁一併食非常滋味🦐Kung SUPER-POW Prawns 宮保蝦球有四大件蝦球,每件都大大隻蝦,咬落外皮薄脆,蝦肉爽口彈牙,醬汁由紅椒、青椒、辣椒製作而成,味道似泰式辣醬,甜甜辣辣,配埋蝦球食都幾夾,非常惹味🍲Special Crispy Noodles w/everything 集會脆麵由鮮魷、雞肉、燒腩肉、蝦仁、青菜集會而成,麵底非油炸,非常健康,而且做到香脆而不硬,集會既餸菜充滿醬汁,夾埋脆麵一齊食唔怕乾爭爭,味道可口,食完亦唔覺好滯🍹Calamansi SeltzerFr

🥄Nourishing Chinese Soup

🍖Barbecued Honey Pork Ribs
蜜汁排骨 (4pcs 件)

🦐Kung SUPER-POW Prawns

🍹Calamansi Seltzer
Fresh Calamansi | Calamansi Juice | Soda
酸味味得黎幾fresh,無額外加糖水,原汁原味,好香酸柑味,食野前飲夠開胃,食完野再飲有消滯解膩既感覺

🍸Pomegranate Fizz
Fresh Pomegranate | Cream Soda | Lime |Soda
酸甜可口,有青檸汁既調配下唔會太甜,飲落帶有陣陣石榴味,又夾雜點忌廉梳打既獨有香甜,味道配搭得幾得意
集會脆麵
♡記得大概半年前食過呢度Brunch sets 已經印象好深刻😃 今次試下呢度a la carte 一樣好食之餘份量大 環境舒服同朋友傾得盡興😚 職員們都非常好客 熱心介紹菜式 服務貼心 食得好開心😁ꕥ 𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍹𝐏𝐨𝐦𝐞𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐅𝐢𝐳𝐳 $70主要材料有石榴汁同忌廉梳打 配合梳打 檸檬汁調成🍋🧊單嗅已聞到陣陣石榴甜香味 喝下去更滲透酸酸甜甜的檸味🍹𝐂𝐚𝐥𝐚𝐦𝐚𝐧𝐬𝐢 𝐒𝐞𝐥𝐭𝐳𝐞𝐫 $70主要材料有新鮮金桔 金桔汁同梳打調成🍊🧊散發清爽的柑橘與甜美多汁的金桔香氣放鬆身心 既soda therapy ~☺。ꕥ 𝐒𝐦𝐚𝐥𝐥 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬 🍖蜜汁排骨(4pcs件)$160肉質柔軟juicy 醃得入味有肉香 無雪味偏瘦冇多餘既肥膏 但唔會好乾柴好硬 而且薄薄一層炸粉到好酥脆 👍🏻💯表面淋左層蜜汁 甜甜地好好食😋ꕥ 𝐒𝐨𝐮𝐩🍲中式燉湯 $98原盅燉湯😆有花膠❗清甜 超滋潤 夠晒養顏美膚ꕥ 𝐁𝐢𝐠 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬 🦐宮保蝦球 $320超級大隻嘅海蝦沾咗一層薄粉之後拎去炸入口外層鬆脆 海蝦爽口彈牙 再配上甜酸醬三色椒同炸米粉 賣相吸引好colorful 😍ꕥ 𝐑𝐢𝐜𝐞 & 𝐍𝐨𝐨

♡記得大概半年前食過呢度Brunch sets

ꕥ 𝐑𝐢𝐜𝐞 & 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞

🍜集會脆麵 $188
大大份🤩非油炸❗炒麵底乾身脆口
但一啲都唔會好油 脆得泥又唔硬過火界損口腔👍🏻
大集會材料豐富 有大大隻蝦球🦐魷魚🦑白菜仔🥬燒腩仔🥓 再混合特別芡汁 超好食 😋😋

ꕥ「1908bc British Chinese」
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

#1908bc #上環美食 #上環
#香港必吃 #香港中菜 #香港探店 #香港美食 #香港生活 #香港打卡
#中環商務午餐 #上環商務午餐 #香港探店#好吃#放假#hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious
2023-08-28 25 views
中菜就食得多 但係英式中菜就唔常見今次黎到上環呢間1980bc British Chinese店主係英國回流番黎 想將英國唐人街嘅美食帶俾大家香酥鴨跟薄餅 ($200)唔同於片皮鴨 呢度將肉同皮切成絲 令每一啖都有豐富平衡嘅口感不過可能鴨本身烤得麻麻 皮唔夠脆 肉偏韌有啲失望 配嘅餅應該係普通春卷皮 稍稍偏厚 不過不失蒜蓉粉絲蒸大蟶子 ($98)想要食到好味嘅蟶子唔太容易 呢度就符合預期蟶子好大隻 蒸嘅火候岩岩好 肉質軟熟 食到鮮味西班牙黑毛豬排骨 ($388)本身想嗌一道咕嚕肉 諗住同美式中菜比較下侍應強烈推薦呢道 於是就試試啦上檯嘅樣似椒鹽排骨 豬肉肉質緊實 有咬口味道就酸酸甜甜 有啲普通總括嚟講 雖然出發點係唐人街中菜不過口味上似乎已經重新在地化 獨特性唔係咁明顯了
中菜就食得多 但係英式中菜就唔常見
店主係英國回流番黎 想將英國唐人街嘅美食帶俾大家

香酥鴨跟薄餅 ($200)
不過可能鴨本身烤得麻麻 皮唔夠脆 肉偏韌
有啲失望 配嘅餅應該係普通春卷皮 稍稍偏厚 不過不失

蒜蓉粉絲蒸大蟶子 ($98)
想要食到好味嘅蟶子唔太容易 呢度就符合預期
蟶子好大隻 蒸嘅火候岩岩好 肉質軟熟 食到鮮味

西班牙黑毛豬排骨 ($388)
本身想嗌一道咕嚕肉 諗住同美式中菜比較下
侍應強烈推薦呢道 於是就試試啦
上檯嘅樣似椒鹽排骨 豬肉肉質緊實 有咬口
味道就酸酸甜甜 有啲普通

總括嚟講 雖然出發點係唐人街中菜
不過口味上似乎已經重新在地化 獨特性唔係咁明顯了
2023-07-18
2023-08-28 15 views
真係多謝朋友帶我黎 又認識一間有HEART餐廳♥️外國的中餐向來聽聞好高質🤩老闆都係英國回流返黎所以呢間中英fusion菜的水準真係別樹一格👍🏻香酥鴨配薄餅跟片皮鴨原理好接近😚但此店就採用鴨肉絲鴨肉已經炸得好乾身 反而增加鴨的香氣🤤配上新解配料及醬汁食👍🏻唔會覺得肉絲很乾或鞋口薄餅是我至今食過最好食的 柔軟口感😍太讚了蝦多士配甜辣醬必試招牌菜之一😋高級精緻版本面包上已有一層的蝦肉 另加多一隻完整大蝦🍤炸得非常香脆 但一點都唔油膩 口感非常正🥹連同滿滿的芝麻 太絕了🥰恨不得1個人佔4件😂招牌炸魚薯條跟咖哩汁fish & chip 食多得 呢間都整得好有特色😲魚身原 新鮮結實😎並唔係一夾就散的平價魚有應有的魚味 而且炸皮好薄 配上他他醬🤤薯條配咖哩汁🤨唔常見卻又幾配 😂是偏印度口味的辣咖哩特別一提的青豆 居然清走難食的草青味👍🏻平時避走青豆的我都願意食😉Chop Suey 炒雜碎喜歡喜歡🥰前面食咁多炸物肉類 當然要青菜平衡下😌其實都係炒雜菜 但一點都唔馬虎味道比得上酒店級數🤩淡淡的火味反而更引人入勝飲品🍹St ClementsPomegranate Fizz大大個吧枱😚都很專業調酒這家菜品質
真係多謝朋友帶我黎 又認識一間有HEART餐廳♥️

同樣有設室外用餐區🚬一間大房供多人聚餐🎉
室內也很舒服😉雖然有其他食客又仿佛沒有聽到過嘈的聲音
下次會回頭跟其他朋友聚餐呢👍🏻👍🏻
2023-08-27 14 views
1908bc British Chinese - 與別不同既英式中菜「British Chinese」係指喺英國發展嘅中國菜系,通常係中國烹飪風格同英國本土口味嘅結合。呢啲菜式喺英國非常受歡迎,喺餐廳同外賣店都好普遍見到。英國華人菜嘅特點就係將中國菜嘅烹飪技巧同食材同英國嘅口味同偏好結合埋一齊。呢啲菜式通常味道鮮明,口感豐富,經常使用中國調味料如豆醬、醬油、辣椒醬同五香粉等。同時,佢哋都會根據英國人嘅口味進行調整,例如加甜味或者用當地嘅食材嚟變化。而今次我地係1908bc就試左一d中菜,配合埋兩杯mocktail,非常有特色。Crispy Tofu w/ Spicy Salt近乎完美既香脆黃金豆腐,外脆內軟,口感非常好可能係我食過最好食既黃金豆腐Crispy Chili Beef睇落好似糖醋骨咁樣既香脆牛肉絲,每一條都非常香脆如果你鍾意飲杯啤酒,呢道菜式送酒就最夾Sautéed Beef w/ Gai Lan中菜好多時候都會煮到牛肉熟晒,令牛肉變得又實又難食但係1908bc既呢碟牛肉炒芥蘭就完全無呢個問題牛肉岩岩好,非常嫩滑而芥蘭都非常好食,口感爽脆而且完全無菜青味,超好Fukien

Crispy Tofu w/ Spicy Salt
近乎完美既香脆黃金豆腐,外脆內軟,口感非常好
可能係我食過最好食既黃金豆腐

Crispy Chili Beef
睇落好似糖醋骨咁樣既香脆牛肉絲,每一條都非常香脆
如果你鍾意飲杯啤酒,呢道菜式送酒就最夾

Sautéed Beef w/ Gai Lan
中菜好多時候都會煮到牛肉熟晒,令牛肉變得又實又難食
但係1908bc既呢碟牛肉炒芥蘭就完全無呢個問題
牛肉岩岩好,非常嫩滑
而芥蘭都非常好食,口感爽脆而且完全無菜青味,超好

Fukien Fried Rice
福建炒飯係我最鍾意食既中菜飯類,所以我對佢既要求都特別高
而1908bc呢度既福建炒飯就可以好好咁滿足到我
每種配料選料都非常好,飯既汁調味都非常到位,好正
最正當然係一粒三色豆

Pomegranate Fizz
香香甜甜,Pomegranate味唔算太濃,就算唔太鍾意Pomegranate既人都應該接受到

Lychee & Mint
荔枝味好香,原來荔枝同薄荷都幾夾,可以一試
1908 BritishChinese 睇名就知佢主打英式中菜。平時”高級”酒樓嘅水準,環境高雅一家人聚餐都係個唔錯嘅選擇依加仲出咗brunch menu𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🍹 ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇ ғɪᴢᴢ $𝟽𝟶.𝟶 🍹 ʟʏᴄʜᴇᴇ & ᴍɪɴᴛ $𝟽𝟶.𝟶 ✨ ᴄʀɪsᴘʏ ᴛᴏғᴜ ᴡ/ sᴘɪᴄʏ sᴀʟᴛ $𝟷𝟶𝟶.𝟶 ✨ ᴄʀɪsᴘʏ ᴄʜɪʟɪ ʙᴇᴇғ $𝟷𝟿𝟾.𝟶 ✨ sᴀᴜᴛéᴇᴅ ʙᴇᴇғ ᴡ/ ɢᴀɪ ʟᴀɴ $𝟸𝟹𝟾.𝟶 ✨ ғᴜᴋɪᴇɴ ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ $𝟸𝟹𝟾.𝟶
平時”高級”酒樓嘅水準,環境高雅
一家人聚餐都係個唔錯嘅選擇

依加仲出咗brunch menu

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

🍹 ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇ ғɪᴢᴢ $𝟽𝟶.𝟶

🍹 ʟʏᴄʜᴇᴇ & ᴍɪɴᴛ $𝟽𝟶.𝟶

✨ ᴄʀɪsᴘʏ ᴄʜɪʟɪ ʙᴇᴇғ $𝟷𝟿𝟾.𝟶

✨ ғᴜᴋɪᴇɴ ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ $𝟸𝟹𝟾.𝟶
1908bc British Chinese (上環)上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓💁‍♀️呢間英式中餐深受一眾英國回流人士喜愛!❤️當日差不多每一枱都係常客👯‍♀️,有啲仲係全家由英國番香港探親嘅人士!🏬裝修風格就好似一間🇫🇷法式餐廳一樣,中西合璧嘅感覺!店主推薦嘅菜式我哋通通都order 咗!🌟香酥鴨跟薄餅 $200呢款菜式原來係源自於英式唐餐嘅一種好獨特嘅食法~鴨肉經豉油,水果, 香料醃製後, 手撕再香炸~ 所以香脆得來又似零食用中式薄餅配合埋青瓜, 香蔥絲同醬汁一齊食口感更豐富🌟蝦多士配甜辣醬 $160蝦多士一般都只會係面頭舖滿蝦滑,呢款仲有埋隻蝦添!表面用上大量芝麻粒, 非常香口,而且食落唔會好似坊間咁咬落就噴油,相對油膩感冇咁重好惹味又香~🌟招牌炸魚薯條跟咖喱汁 $230用上新鮮青衣魚所以特別鮮味多汁~🌟椒鹽魷魚 $200每舊都做得好漲卜卜, 而且魷魚好幼滑爽口~🍻同平時嘅中餐有少少分別,佢哋有埋酒吧架~所以可以順手order埋cocktail 都得~🍸Pu-Er Old Fashioned $125用咗Pu-Er infused Bourbon 做底,又一中西合璧嘅作品,味
1908bc British Chinese (上環)
上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

💁‍♀️呢間英式中餐深受一眾英國回流人士喜愛!❤️
🏬裝修風格就好似一間🇫🇷法式餐廳一樣,中西合璧嘅感覺!
店主推薦嘅菜式我哋通通都order 咗!

🌟香酥鴨跟薄餅 $200
呢款菜式原來係源自於英式唐餐嘅一種好獨特嘅食法~
用中式薄餅配合埋青瓜, 香蔥絲同醬汁一齊食口感更豐富
🌟蝦多士配甜辣醬 $160
蝦多士一般都只會係面頭舖滿蝦滑,呢款仲有埋隻蝦添!
好惹味又香~
🌟招牌炸魚薯條跟咖喱汁 $230
用上新鮮青衣魚所以特別鮮味多汁~
🌟椒鹽魷魚 $200
每舊都做得好漲卜卜, 而且魷魚好幼滑爽口~
🍸Pu-Er Old Fashioned $125
用咗Pu-Er infused Bourbon 做底,又一中西合璧嘅作品,味道比較濃, 適合男士~

🍹Suzie Wong $125
呢杯就甜甜地,Base用咗Gin, 再加埋Lychee Purée , 粉紅色嘅賣相, 好切合Suzie Wong 嘅主題
2023-08-26 10 views
上環呢一間食英式中餐嘅餐廳,呢間餐廳環境超級舒服好岩放工同一班朋友過嚟chill 。如果天氣涼番少少仲可以揀出邊坐。值得一提嘅係呢度每一個員工都當客人好似朋友咁,服務好有禮貌♥️香酥鴨跟薄餅如果鍾意食片皮鴨,呢個一定要order,鴨肉手撕好又香又酥,配埋青瓜、大蔥、甜麵醬,味道好有層次,口感好豐富,香酥鴨份量好足夠,食完薄餅仲有剩,食到最後凍左都唔會好乾,大推必食!芝麻蝦多士上菜嗰陣見到咁大塊蝦多士鋪滿曬芝麻上面仲有隻蝦,炸到金黃色見到已經食慾大增。炸到恰到好處。啖啖蝦肉配埋泰式辣醬,超級開胃。招牌炸魚薯條配咖喱汁通常炸魚薯條都係配茄汁沙律醬,但係呢度竟然係配咖喱汁。炸魚非常之厚實。配埋咖哩一齊食,又估唔到咁夾。咖喱超級香,有微微嘅辣味,要同朋友傾偈一定要order!炒雜碎食中菜梗係要叫一碟菜啦😂由幾種蔬菜加埋菇同芽菜炒成,以為佢清清地冇乜味,又估唔到咁有鑊氣wo 飲品就叫左兩杯St Clements 同Pomegranate Fizz。酸酸甜甜好好飲又開胃👍🏻

芝麻蝦多士

招牌炸魚薯條配咖喱汁

炒雜碎

2023-08-24 12 views
1️⃣芝麻蝦多士呢款中式點心一直都係我嘅至愛之一,吹波波嘅外層鋪滿芝麻,香脆嘅蝦多士入面包住鮮甜嘅蝦肉,沾上酸辣醬後,每一啖口感豐富,又咸又甜!2️⃣香酥鴨跟薄餅呢款扁皮鴨好似叫我灌入西式嘅烹調方法,香酥嘅鴨肉配搭西式嘅薄餅,在以唔同嘅醬汁,並非只有單一嘅扁皮鴨醬去食用,相當滋味。3️⃣甜酸咕嚕肉每一粒豬肉粒揸到外層鬆脆香口,幫忙咗甜酸醬去平衡返個油膩度,係一點出色嘅咕嚕肉!4️⃣紅燒豆腐煲成餐晚餐我最驚訝嘅就係呢一道紅燒豆腐煲,豆腐又滑又鮮甜,配搭醬汁像非常合味!最後不得不提呢度嘅打卡一流cocktail,我哋分別叫咗Suzie Wong同St clements,兩款都又靚又好飲,呢間餐廳仲有一個小小嘅Balcony,好啱一張女仔相嚟打卡嘅時候,邊飲邊訴說心事!
1️⃣芝麻蝦多士

2️⃣香酥鴨跟薄餅

3️⃣甜酸咕嚕肉

4️⃣紅燒豆腐煲

一間非常有特色的英國唐人餐館,由英藉華人主理,回流香港後開設了這間「1908bc」,主打英式中菜。餐廳裝潢風格偏向西式,設有露台位置,更設有酒吧區,提供各款酒類🍹和雞尾酒🍹。而餐牌則偏向廣東菜色如咕嚕肉、椒鹽豆腐等為主。中西合璧,非常別墅一格!職員介紹了兩杯cocktails Suzie Wong 和 Pu-er Old Fashioned,前者是比較女士們偏愛的石榴汁+Gin,後者是酒味較濃的普洱+Bourbon Whiskey,。兩款都值得一試。香酥鴨跟薄餅 $200Crispy Aromatic Shredded Duck是一款fushion了的北京烤鴨,同樣是用餅皮包著甜鴨醬汁、青瓜、京葱和鴨肉,分別在於香酥鴨是經過酥炸,口感比較香脆,是英式中菜中的一道經典菜式,不可不試。蝦多士配甜辣醬 $160Butterfly Prawn Toast w/sweet chili dip有四大塊充滿了蝦膠的炸多士,表面更鋪滿黑白芝麻,炸得非常香口,油膩感不重,再配合甜酸醬非常味美。招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $2301908BC Fish and Chips served w/pea mash &
Pu-er Old Fashioned
Crispy Aromatic Shredded Duck
蝦多士配甜辣醬 $160
招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230
1908BC Fish and Chips served w/pea mash & a side of sauce
餐廳招牌菜之一,炸魚🐠是使用了每日新鮮運到的青衣魚柳,和雪藏魚絕對不能相比,魚味濃郁且魚肉口感彈牙,份量還非常巨大添。另一邊是炸薯條🍟,配上秘製咖喱汁,同樣出色。
椒鹽魷魚 $200
Crispy Squid w/spicy salt
大排檔的椒鹽魷魚🦑是我最愛,這道椒鹽魷魚則有別於大排檔的風味,使用了西式炸魚的方式處理,炸粉粉漿比較厚身,最後再灑上味椒鹽粉。重點在於魷魚本身,肉質非常鮮嫩且鮮味濃郁,一食就知道是新鮮食材,絕對值得一讚👍🏻
2023-08-20
Pu-er Old Fashioned
椒鹽魷魚
  • Crispy Aromatic Shredded Duck
  • 招牌炸魚薯條
  • 香酥鴨配薄餅