中菜就吃得多了,但加了外國特色的中菜還是第一次吃,而這間更是帶點英國特色的中菜,不過還是挺有意外的驚喜的,而且份量用料都挺足的!Emperor Tasting Menu(680元/人)湖區海鮮羹喝起來又香又滑,裡面有蝦肉,扇貝肉帶出鮮甜味,豆腐增加嫩滑的口感,還有菜心,胡蘿蔔增加口感。芝麻蝦多士/ 陳醋蜜汁排骨/ 脆皮素春卷蝦多士非常鬆化,外脆內爽滑! 陳醋蜜汁排骨炸得非常香,放久也沒有軟掉,酸甜的味道非常突出,但不會搶走肉香。脆皮素春卷口感外脆內爽嫩,配上喼汁味道更突出。蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝非常新鮮,而且挺大個的,內藏的部位已經幫你去除了,整個都能吃!味道非常鮮甜,陣陣蒜香味,再配上彈牙的粉絲!棒棒吉列蝦掛包挺多元素在裡面,包是新鮮蒸好再放上生菜和吉列蝦。包皮非常鬆軟,吉列蝦外脆內爽滑,再配上酸甜的千島醬來吃,口感豐富,味道又香。乾燒薑汁鱈魚這個鱈魚味道非常突出。薑汁味濃,鹹甜的,配上非常嫩滑多汁的鱈魚,更突出鱈魚的鮮味,而且魚皮更帶點膠質的口感,令口感更豐富!脆皮燒牛肋骨(+138元)牛肋骨的骨就已經去除掉了,只剩下肉,吃起來的口感非常鬆化,而接近筋的部位口感軟糯,而且保留到不少的肉

Emperor Tasting Menu(680元/人)

芝麻蝦多士/ 陳醋蜜汁排骨/ 脆皮素春卷

乾燒薑汁鱈魚

脆皮燒牛肋骨(+138元)
牛肋骨的骨就已經去除掉了,只剩下肉,吃起來的口感非常鬆化,而接近筋的部位口感軟糯,而且保留到不少的肉汁,再經過炸香,多加一份香脆的口感!吃這個配了一個酸辣甜汁,其中辣椒味比較突出,但不會很辣,能解膩。

配英式煙肉粟米粒炒蛋飯
炒飯粒粒分明,吃起來有蛋香,調味有醬油香和煙肉的油脂香。

廚師甜品
今天有兩款。一款是朱古力,味道有點像tiramusu,朱古力較濃。另一款是橙啫喱,中間芝士,最底曲奇餅,口感特別,而且不會太甜。

Lychee Mint (70元)
用上大量的荔枝肉,味道香甜,帶點酸,有薄荷香。

Blueberry & Lime Seltzer (70元)
味道酸甜,青檸味比較突出,帶點藍莓清香。

2024-04-24
這間中菜館位於上環的柏廷坊,主打正宗地道的英式中菜,融合西式風格的中菜別樹一格。店內環境寬敞舒適,以英倫風為裝潢主題,設有酒吧提供各式酒品。Emperor Tasting Menu - $680/位Chefs Platter金黃酥脆的芝麻蝦多士毫不油膩,鮮蝦爽滑彈牙;大大根陳醋蜜汁排骨外脆內軟,濃郁的豬味有著酸甜的陳醋香;皮薄爽脆的脆皮素春卷餡料飽滿,有紅蘿蔔、木耳及萵筍絲等蔬菜。湖區海鮮羹濃稠的海鮮羹材料十足,有爽滑彈牙的鮮蝦及帶子,又有幼滑的豆腐、香菇、紅蘿蔔及菜心莖等蔬菜,鮮甜又清新。蒜蓉粉絲蒸扇貝超大隻蒸扇貝肥美飽滿,細膩的貝肉富有彈性和韌性,清蒸保留其海洋鮮味,波浪型的裙邊好爽脆,連月牙位也軟糯綿密。棒棒吉列蝦掛包即叫即蒸的刈包柔軟濕潤,夾著厚度十足的吉列蝦球,薄透的炸衣毫不油膩,紮實豐滿的蝦肉爽滑富膠質,還有沙律醬及生菜平衡膩感。脆皮燒牛肋骨 +$138三塊酥炸牛肋骨外脆內嫩,豐富的牛脂嫩滑又甘香,嫩筋帶點爽滑的膠質感,有著濃郁的牛肉鮮味。乾燒薑汁鱈魚大大塊雪白細嫩的鮮鱈魚扒嫩滑可口,豐富的魚油脂好甘香,乾燒薑汁清新又帶點鹹香。英式煙肉粟米粒炒蛋飯粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,每

Emperor Tasting Menu - $680/位

脆皮燒牛肋骨
脆皮燒牛肋骨

脆皮燒牛肋骨 +$138

英式煙肉粟米粒炒蛋飯
粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,每粒也均勻染上雞蛋的金黃色,還有香甜的粟米及煙肉粒添油香。

廚師甜品

芒果乳酪蛋糕
有一層晶瑩剔透又絲滑的鮮芒果慕斯,酸甜帶點椰絲,綿密的乳酪慕絲淡淡奶香同樣酸甜,加上香脆餅底極清新怡人。

歌劇院蛋糕
每塊保持著濕潤及蓬鬆,由杏仁海綿蛋糕、法式奶油霜及黑巧克力相間組成,層次分明,有著濃厚的朱古力味。
Lychee Mint

Lychee Mint - $70
充斥著濃厚荔枝的香甜,更有薄荷葉的清香,幼滑細膩的碎冰毫無冰塊感好順滑。
Blueberry & Lime Seltzer

Blueberry & Lime Seltzer - $70
以梳打水作為基底,清爽的青檸充滿酸甜芳香,又有藍莓香爽宜人的香氣。
2024-04-24
2024-04-17 123 views
今次來到上環這間旺中帶靜的中菜館,這裹的裝修以藍白為格調,帶有一種高級感;而餐廳外設有綠化的露台,可以讓人喝飲料放鬆一下;餐廳老闆好健談,告訴我們餐廳名字1908的來源是仿效第一間中餐廳在英國營業的年份呢。Emperor Tasting Menu $680pp (min 2 pax)前菜:❤️芝麻蝦多士及脆皮素春卷芝麻蝦多士香口不油膩,中間有蝦膠及蝦;脆皮素春卷好香脆❤️陳醋蜜汁排骨外皮有陳醋的甜酸味,而且質感香脆,肉質肥瘦雙間。❤️湖區海鮮羹好多料,有豆腐、蝦、帶子、紅蘿蔔、菜心,味道清甜。❤️蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝大隻、肉厚、蒜蓉粉絲好香,夠惹味。❤️棒棒吉列蝦掛包用傳統掛包配上泰式炸蝦餅,掛包質感軟熟,蝦餅外皮脆、肉質彈牙,配上千島醬很惹味。主菜(跟配菜):❤️脆皮燒牛肋骨居然有3塊好像半個手掌大的牛肋骨,表面用一層薄炸粉包裹着,質感像乾身牛腩。❤️楓樹蜜橙香燒春雞碟裏有半隻雞,雞皮有股橙味,味道挺特別。每份主菜配英式煙肉粟米粒炒蛋飯,分量很足。❤️厨師小甜品:芒果蛋糕及Lemonade蛋糕都偏酸,可以解膩。飲品點了無酒精的❤️Lychee Mint Lychee 帶有荔枝清甜味道的飲料,及有淡淡的薄

前菜:
❤️芝麻蝦多士及脆皮素春卷
芝麻蝦多士香口不油膩,中間有蝦膠及蝦;脆皮素春卷好香脆

❤️陳醋蜜汁排骨
外皮有陳醋的甜酸味,而且質感香脆,肉質肥瘦雙間。

❤️湖區海鮮羹
好多料,有豆腐、蝦、帶子、紅蘿蔔、菜心,味道清甜。

❤️蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝大隻、肉厚、蒜蓉粉絲好香,夠惹味。

❤️棒棒吉列蝦掛包

主菜(跟配菜):
❤️脆皮燒牛肋骨

❤️楓樹蜜橙香燒春雞
碟裏有半隻雞,雞皮有股橙味,味道挺特別。

每份主菜配英式煙肉粟米粒炒蛋飯,分量很足。

❤️厨師小甜品:
芒果蛋糕及Lemonade蛋糕都偏酸,可以解膩。

飲品點了無酒精的
❤️Lychee Mint Lychee
帶有荔枝清甜味道的飲料,及有淡淡的薄荷清新感。
最後還有幸運曲奇吃,感覺挺新奇的。

地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2024-04-15
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 棒棒吉列蝦掛包
  • 芝麻蝦多士
  • 陳醋蜜汁排骨
2024-04-11 140 views
#1908BC 🇭🇰早前跟朋友來試了這間很特別的中菜館,侍應說餐廳老闆是英籍華人,本身家庭在倫敦開中餐廳,老闆決定搞搞新意思,將英式中餐帶來香港,餐廳的名字1908,是第一間中餐廳在英國營業的年份,幾特別的。餐廳有室內、室外位置,室外位置都幾適合一班朋友飲下酒聊天!我們點了: Emperor Tasting Menu ($680)小食拼盤芝麻蝦多士👍🏻👍🏻 | 陳醋蜜汁排骨 👍🏻| 脆皮素春卷湖區海鮮羹👍🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝👍🏻👍🏻棒棒吉列蝦掛包👍🏻👍🏻正餐:乾燒薑汁鱈魚|楓樹蜜橙香燒春雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯廚師小甜品 (意式奶凍及芝士蛋糕)👍🏻首先點了杯mocktail $70酸酸甜甜不錯的!芝麻蝦多士炸得不油膩,又脆又啖啖肉,有驚喜。陳醋排骨亦不分入味,很開胃🤤湖區海鮮羹除了有蝦、帶子等海鮮,還有蘿蔔、菜等,熬製得很鮮甜!蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝有手掌大,肉質新鮮、配上的豉油蒜汁,真回味無窮! 棒棒吉列蝦掛包,吉利蝦有小小似泰式蝦餅,熱辣辣配上酸甜醬汁,好好味☺️食到掛包,我們兩個女仔都飽了,甜心的侍應幫我們包起再吃☺️👍🏻不過女仔食甜點有另一個胃,甜品當中最驚喜是意式奶凍,奶凍好滑富奶味

#1908BC 🇭🇰

餐廳有室內、室外位置,室外位置都幾適合一班朋友飲下酒聊天!

我們點了:
Emperor Tasting Menu ($680)
小食拼盤
芝麻蝦多士👍🏻👍🏻 | 陳醋蜜汁排骨 👍🏻| 脆皮素春卷
湖區海鮮羹👍🏻
蒜蓉粉絲蒸扇貝👍🏻👍🏻
棒棒吉列蝦掛包👍🏻👍🏻
正餐:乾燒薑汁鱈魚|楓樹蜜橙香燒春雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯
廚師甜品 (意式奶凍及芝士蛋糕)👍🏻

食到掛包,我們兩個女仔都飽了,甜心的侍應幫我們包起再吃☺️👍🏻不過女仔食甜點有另一個胃,甜品當中最驚喜是意式奶凍,奶凍好滑富奶味,配上芒果醬椰絲,有種清新的感覺!

整體來說,這間餐廳環境好舒服,絕不似一盤酒樓、中餐館嘈吵,幾適合想食有質素有心思的中菜,坐低飲杯酒聊天💬☺️👍🏻

人均約$800

📌 1908bc上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2024-04-10
  • 蝦多士
  • 棒棒吉列蝦掛包
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2024-03-31 185 views
想到從前在外國讀書時常常吃到的鬼佬唐餐,今次忽然回味一番。酸辣湯以小盅奉上,湯料有荀絲、菇絲、蝦仁、豆腐粒等等,全部均幼細如線,小巧的骰。不過小人在意的是酸度及辣度俱不達標,堪稱為一個不酸不辣的酸辣湯!唯一可取之處就是熱力十足,小心燙口。蝦多士就正常得多。除了多士上的原隻蝦之外,麵包裡也夾著蝦膠,每一口都充斥著蝦香!多士十分之脆,還鋪滿了芝麻,香上加香!配了甜辣醬更加增添美味程度,完美搭配的典範!另一道店之名物香酥鴨跟薄餅其實就是北京填鴨的變奏版,除了已撕碎的鴨肉與填鴨有所不同,其餘的同樣有些京蔥、青瓜和甜醬。鴨肉本身已調味略鹹,但因缺乏油脂,顯得有點柴,相比之下,小人還是喜愛填鴨多些。接著輪到英式代表炸魚薯條出場。很奇怪作為主菜的炸魚以一件枕頭的形態出場,實體是平常吃到晒士的一半,厚度卻又胖了一倍,所以口要張得很大,好漏好滯。蘸醬有咖哩汁及他他醬,食完便知道為何要加他他醬:因為炸魚跟咖哩汁根本毫不相襯,硬要配在一起,效果就是亂來一通。所謂的集會脆麵就是甚麼都有些的炸麵。「甚麼都有」即是等於豬肉片、魷魚筒、蝦仁、叉燒、燒肉、白菜仔,弄成一個芡汁淋在麵上。幼麵條雖然炸脆,卻又不油。其上的
想到從前在外國讀書時常常吃到的鬼佬唐餐,今次忽然回味一番。

酸辣湯
湯料
蝦多士
多士的夾層
香酥鴨
薄餅
炸魚薯條
他他醬 & 咖哩汁
所謂的集會脆麵就是甚麼都有些的炸麵。「甚麼都有」即是等於豬肉片、魷魚筒、蝦仁、叉燒、燒肉、白菜仔,弄成一個芡汁淋在麵上。幼麵條雖然炸脆,卻又不油。其上的「甚麼都有」亦頗入味,汁液浸入麵條裡也沒有違和感,救了些微分數。
集會脆麵
不中不西的唐餐做得十足十,無奈炸魚太過強差人意,中外互融,未能做到。
Lunch
蝦多士
多士的夾層
集會脆麵
3 day(s) ago 0 views
1908bc British Chinese (上環)上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓 餐廳位置方便,近地鐵站, 上環地鐵站a2出口一出, 沿著禧利街直行,文咸東街轉左,右手邊柏廷坊,柏廷坊主要都係食肆為主, 5樓西式中菜,一試難忘,5樓一出右手邊有個幅好靚既孔雀壁畫, 隔離招牌1908bc British Chinese,無論用色線條, 都睇得出係有用心設計過嘅logo。餐廳職員細心有禮,閑時會走過來傾幾句偈, 西式服務得黎唔會令你覺得尷尬,服務一流,同職員傾開,知道佢哋有提供包場服務,餐廳面績算大,坐得非常舒服寬敞,裝修華麗高級,公司包場係一個唔錯嘅選擇,仲可以自訂餐單又或buffet,嘢食同服務都有返咁上下。晚餐有Emperor Tasting Menu$680pp (min 2 pax)啱晒慶祝聚餐第一道菜—湖區海鮮羹有帶子蝦仁豆腐,上菜時已經聞到陣陣香噴噴海鮮羹香氣材料十足,每一啖都食到海鮮非常開胃好食前菜—芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨、脆皮素春卷芝麻蝦多士是必食之多士麵鋪滿密密麻麻嘅芝麻, 薄薄嘅多士拱非常脆,鋪面嘅蝦爽口大隻,唔會有油膩嘅感覺,黎親都一定要嗌。另外仲可以配秘
1908bc British Chinese (上環)
上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

晚餐有Emperor Tasting Menu
$680pp (min 2 pax)
啱晒慶祝聚餐

第一道菜—湖區海鮮羹
有帶子蝦仁豆腐,上菜時已經聞到陣陣香噴噴海鮮羹香氣
材料十足,每一啖都食到海鮮
非常開胃好食

前菜—芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨、脆皮素春卷
芝麻蝦多士是必食之
多士麵鋪滿密密麻麻嘅芝麻, 薄薄嘅多士拱非常脆,鋪面嘅蝦爽口大隻,唔會有油膩嘅感覺,黎親都一定要嗌。另外仲可以配秘制既甜辣醬,非常好食。

排骨外層皮香口鬆脆
掛上一層陳醋蜜汁,非常惹味

🍽️蒜蓉粉絲蒸聖子
菜式本身係扇貝,職員話今日未有扇貝,玩相更新鮮吸引嘅聖子
大條既聖子,保持到鮮味和爽口
仲要非常大條
好食過扇貝

🍽️棒棒吉列蝦掛包
刈包入面包上蝦餅,蝦餅彈牙
少許嘅千島醬,帶點甜味既刈包
味道非常配合

🍽️ 乾燒薑汁鱈魚
食到半飽,終於來到主菜
鱈魚肉質滑,新鮮嘅魚肉味道帶有許甜味
就咁食鱈魚經已可以好滿足
少許嘅醬汁,更加畫龍點睛
主菜不可以錯過 一定要嗌鱈魚
同行朋友點咗個燒春雞 味道都不錯
見隔籬枱牛肋骨 同樣非常吸引
主菜任何一款都唔會令你失望

仲要有甜品,非常有驚奇嘅甜品
完美嘅一餐

另外餐廳都有水提供,happy hour可以試吓佢嘅Cocktail,非常特別有好多款選擇

可以特別request某些材料水果,Bartender都可以特別為你調製
5 day(s) ago 0 views
今日跟超級識食嘅朋友黎到上環🤩 試下依間隱世靚裝中西fusion 菜餐廳😍🫶 入面環境佈置包含了中、西元素,兩者完美融合,感覺雅緻又帶點復古🤭 打卡超啱👍 餐廳仲設有開揚又舒適嘅室外座,好chill ❤️ 今次聽餐廳推薦,㨂咗佢哋嘅 Emperor Tasting Menu❣️ 首先前菜三味包括有芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨同埋脆皮素春卷👍 味道非常地道😋 食落香口又惹味🤤 好出色👍 之後有個湖區海鮮羹🤭 裡面包括極多海鮮,帶子、海蝦等都非常鮮美,好甘甜好好味🥰 再黎極大隻嘅蒜蓉粉絲蒸扇貝😍 肥美又厚肉嘅扇貝上面放滿吸味一流嘅粉絲🤤 食落盡得扇貝嘅鮮和甘味🫶 加埋鹹香嘅豉油調味,令扇貝嘅味道更出眾🥰 超正👍 之後仲有個超有特色嘅棒棒吉列蝦掛包😘 白色嘅包包甜甜地好鬆軟😚 配埋酥脆又彈牙嘅炸蝦,真係一絕👍👍👍 黎到主菜😈❤️ 我就㨂咗個脆皮燒牛肋骨😈😈😈 炸得外酥內嫩,牛味又濃又香口😆 未沾醬汁都已經非常夠味🤤 配埋炒得勁夠鑊氣嘅英式煙肉粟米粒炒蛋飯😍 真係無得彈🤭 最後仲有勁精緻超清新嘅甜品送tim😘 真係好豐富🫶 超滿足嘅一餐喲😍🫶

5 day(s) ago 0 views
今天朋友帶了我去上環一間很特別的餐廳 是吃英式風的中菜 平常我也喜歡吃中菜的所以今天去了這間 他的蝦多士 很香脆他的粉絲蒸扇貝 也很有水準 非常惹味主菜我點了雞 Juice又嫩 他的甜品也很好吃喜歡餐廳外面的露台 和朋友喝酒聊天真的很寫意
今天朋友帶了我去上環一間很特別的餐廳
是吃英式風的中菜 平常我也喜歡吃中菜的
所以今天去了這間 他的蝦多士 很香脆
他的粉絲蒸扇貝 也很有水準 非常惹味
主菜我點了雞 Juice又嫩 他的甜品也很好吃
喜歡餐廳外面的露台 和朋友喝酒聊天真的很寫意
2024-05-05 0 views
今日黎到依間位於上環,加入了英式料理元素嘅中菜餐廳,餐廳裝修與菜式同樣,採用了中西合壁嘅元素,感覺獨特又不失雅緻,十分美觀👍 餐廳同時設有開揚舒適嘅室外座,喜歡自然風嘅朋友必選❤️ 今次㨂選了餐廳嘅Emperor Tasting Menu🌟 內含多款前菜、主菜和甜品,非常豐盛又吸引❣️ 首先黎個湖區海鮮羹,香噴噴鮮味四溢,內附鮮蝦、扇貝等鮮美海鮮,加埋豆腐令湯羹更嫩更滑,菜心片、胡蘿蔔為整體更添口感👍 前菜盤有芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨同埋脆皮素春卷🌟 三款前菜都是新鮮製起,熱辣辣超級香😋 排骨入口外酥內腍,味道酸酸甜甜,好開胃唔會漏👍 春卷脆卜卜勁香口,內裡菜絲好清新正好中和油炸嘅膩感,好正👍 蝦多士好脆口,蝦肉好彈牙,加埋酸辣醬一齊食更添惹味❤️ 蒜蓉粉絲蒸扇貝勁大隻勁足料👍 肥美又厚肉,食落爽滑彈牙,同特調嘅豉油一齊食,更顯鮮味❤️ 棒棒吉列蝦掛包造型好似刈包,食落包身甜甜地幾香,內裡炸蝦餅好彈有嚼感,加埋千島醬一齊食,真心正👍 主食㨂咗楓樹蜜橙香燒香雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯🐥👍 燒香雞俾足半隻勁足本❤️ 燒得金黃又焦香,雞肉嫩滑又可口,加埋楓樹蜜甜甜地好好食🫶 炒飯炒得好夠穫氣👍 乾身唔油

主食㨂咗楓樹蜜橙香燒香雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯🐥👍 燒香雞俾足半隻勁足本❤️ 燒得金黃又焦香,雞肉嫩滑又可口,加埋楓樹蜜甜甜地好好食🫶 炒飯炒得好夠穫氣👍 乾身唔油😚 同脆卜卜嘅煙肉同埋清甜嘅粟米粒一齊食,口感好正❤️

最後仲有廚師甜品🤤🫶 蛋白檸檬批又滑又嫩,食落酸酸地好清新😋

加點咗一杯Mocktail chill 一 chill❤️ 經典嘅Fruit Punch 內含多款水果,果味勁香勁濃,好開胃好解膩👍
Dinner
阿媽阿爸都鍾意食中菜,嚟緊嘅母親節我就有好推介!✨芝麻蝦多士| 陳醋蜂蜜排骨 | 脆皮素春卷一客三件小點心,烹調得不油不膩,特別喜歡蝦多士,芝麻灑得滿滿又帶輕輕的麻香。陳醋排骨肉量驚人,咬落爽嫩,醋味拿捏得唔錯。✨湖區海鮮羮海鮮羮配料多得驚人!入口豐富,清淡得宜。除咗豆腐之外,亦都品嚐到粒粒嘅蝦肉、貝柱仔,而最重要嘅係佢夠熱!✨蒜蓉粉絲蒸扇貝係一間高級餐廳品嘗到扇貝應有嘅大排檔味道!廚師落左大量蒜蓉爆香用作調味,扇貝厚肉鮮甜,加上一小口粉絲更為惹味。✨棒棒吉列蝦掛包帶點Fushion嘅菜色同樣有驚喜。棒棒蝦炸得酥脆,夾上千島沙津醬確係最佳搭配。外層包裹住中式夾膜,咬落先有一份鬆軟再有脆口感。✨乾燒薑汁鱈魚鱈魚配上中式嘅薑汁,展現中西合璧。旁邊亦都配咗一份炒飯,簡簡單單嘅粟米同火腿都粒粒金黃!就算老公平時係飯桶,今次呢個套餐佢都話夠晒飽。✨甜品絕對係誠意之作,分別有朱古力Opera Cake,同 🍊 Pana Cotta ,兩款嘅層次都做得清晰明顯,歌劇院蛋糕朱古力味濃郁,更用上咗紅桑子同藍莓作點綴;柑橘口味嘅甜品,底部餅乾實淨脆口,面頭酸酸甜甜,作為結尾都唔會覺得太過甜膩!見到餐廳喺O

阿媽阿爸都鍾意食中菜,嚟緊嘅母親節我就有好推介!

✨芝麻蝦多士| 陳醋蜂蜜排骨 | 脆皮素春卷

✨湖區海鮮羮

✨蒜蓉粉絲蒸扇貝

✨棒棒吉列蝦掛包

✨乾燒薑汁鱈魚

甜品

見到餐廳喺OpenRice都有做緊promotion!記住把握機會

一段時間無光顧了,十分想念佢地嘅蝦多士,所以前嚟再回味。入座後見佢地出咗Emperor Tasting Menu,同朋友都決定要試試佢,有好多款食物仲包含咗佢地嘅招牌菜。Chefs Platter套餐中我最期待嘅蝦多士就係拼盤嘅其中一款。芝麻蝦多士有原隻蝦肉係面,多士上更有一層蝦膠,口感結合了彈牙與香脆,加埋芝麻嘅香氣真係讓人回味無窮。仲有酸甜嘅陳醋蜜汁排骨,肉偏緊實味道好入味。脆皮素春卷炸到金黃色,雖然內餡都係蔬菜但都唔會清淡。湖區海鮮羹每一啖都有滿滿嘅料,蝦肉同帶子肉都保持到鮮味,豆腐粒好滑,仲有紅蘿蔔同其他蔬菜等脆度增加口感。海鮮當然要配白酒,我點了一杯Riesling,葡萄味幾出同時甜度好適合女仔飲呢!朋友就鍾意紅酒就點咗杯Pinot Noir。蒜蓉粉絲蒸扇貝上枱時店員會幫忙分比我哋,同時將重點精華充滿鮮味嘅汁𢳂返去扇貝上面。扇貝好厚肉有口感,好巨型嘅size,蒜蓉粉絲好夠味。棒棒吉列蝦掛包套餐澱粉質量都幾多,啱晒我依啲澱粉質控。刈包好軟熟,吉列蝦餅係中間,炸過所以十分熱燙,食落脆口又唔會好油,中間仲夾咗啲沙律菜同唧上了千島醬,整體十分配合。楓樹蜜橙香燒春雞一奉上就已經香氣撲鼻

湖區海鮮羹

朋友就鍾意紅酒就點咗杯Pinot Noir。

棒棒吉列蝦掛包

套餐澱粉質量都幾多,啱晒我依啲澱粉質控。

楓樹蜜橙香燒春雞

一奉上就已經香氣撲鼻,半隻春雞份量十足,雞肉嫩滑多汁,帶淡淡橙香及香料味。伴以英式煙肉粟米粒炒蛋飯十分飽肚,炒飯粒粒分明乾身幾香口,唯獨粟米粒有啲乾。朋友點嘅係乾燒薑汁鱈魚,我試了一口都覺得唔錯,肉質細嫩。

最後仲有每人一款Chef's Dessert,有芝士蛋糕同埋檸檬撻,前者軟滑香濃,後者酸甜平衡,係完美的結尾。

$680一位可以嚐到咁多款美食,二人捧住個肚走,真讓人滿足!
2024-05-01 0 views
🥂Emperor Tasting Menu HK$680pp📌1908BC Chef's Platter 中式炸物拼盤春卷,陳醋蜜汁排骨,蝦多士炸物炸得香脆可口,蝦多士非常岀色,用上原隻鳳尾蝦,面層塗了一層彈牙蝦滑,多士配上芝麻,鬆脆但不油膩,味道層次豐富。📌湖區海鮮羮鮮味海鮮湯羹,材料非常豐富,有蝦肉、帶子、豆腐,鮮甜可口📌蒜蓉粉絲蒸扇貝超巨型!扇貝肉厚巨型,質地彈牙,味道鮮甜,粉絲掛滿蒜香精粹,令人食慾大增📌棒棒吉列蝦掛包蝦餅炸至金黃,蝦膠打至非常彈牙,與千島醬和生菜一起吃,口感層次豐富,一試難忘📌楓樹蜜橙香燒春雞大推!烤雞皮脆肉質相當嫩滑,切開肉汁馬上浸岀,以香草作醃料,清新香口。配上香橙酸酸甜甜,減卻油膩感📌英式煙肉粟米粒炒蛋飯📌Dessert 芒果蛋糕開心果朱古力蛋糕📌Suzie Wong Gin、荔枝、石榴、玫瑰,入口芳馥花果香,甜度適中,色調滿滿少女風 1908bc British Chinese📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

📌1908BC Chef's Platter
中式炸物拼盤
春卷,陳醋蜜汁排骨,蝦多士

📌湖區海鮮羮
鮮味海鮮湯羹,材料非常豐富,有蝦肉、帶子、豆腐,鮮甜可口

📌蒜蓉粉絲蒸扇貝

📌棒棒吉列蝦掛包

📌楓樹蜜橙香燒春雞
配上香橙酸酸甜甜,減卻油膩感
📌英式煙肉粟米粒炒蛋飯

📌Dessert
芒果蛋糕
開心果朱古力蛋糕

📌Suzie Wong

📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2024-05-01 0 views
Emperor Tasting Menu 中式炸物拼盤芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨 | 脆皮素春卷陳醋蜜汁排骨酸甜醒胃,外脆內肉嫩芝麻蝦多士,餐廳王牌必食精選!蝦肉彈牙,香口惹味,鬆化無比脆皮素春卷,口感層次相當豐富湖區海鮮羮足料海鮮湯羹,每口也充滿新鮮海鮮食材,帶子粒和爽口蝦肉蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝非常新鮮,肉厚鮮味,配上蒜蓉粉絲,無懈可擊棒棒吉列蝦掛包蝦餅厚實不鬆散,質感超級彈牙,掛包內夾著千島醬和生菜,層次豐富乾燒薑汁鱈魚一試難忘!鱈肉質雪白且非常嫩滑,魚鮨香味遍佈每個味蕾,魚味香濃英式煙肉粟米粒炒蛋飯飯粒炒至乾身,粒粒分明,配上煙肉和粟米粒,口感層次豐富,且伴隨著煙燻的煙肉香芒果蛋糕芒果清甜,整體清香輕盈,絕不油膩朱古力蛋糕面層鋪上開心果,口感豐富,整體甜度適中Suzie Wong Vodka | Lychee | Pomegranate | Rose1908bc British Chinese📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

Emperor Tasting Menu

中式炸物拼盤
芝麻蝦多士| 陳醋蜜汁排骨 | 脆皮素春卷
陳醋蜜汁排骨酸甜醒胃,外脆內肉嫩
芝麻蝦多士,餐廳王牌必食精選!蝦肉彈牙,香口惹味,鬆化無比
脆皮素春卷,口感層次相當豐富

湖區海鮮羮
足料海鮮湯羹,每口也充滿新鮮海鮮食材,帶子粒和爽口蝦肉

蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝非常新鮮,肉厚鮮味,配上蒜蓉粉絲,無懈可擊

芒果蛋糕
芒果清甜,整體清香輕盈,絕不油膩

朱古力蛋糕
面層鋪上開心果,口感豐富,整體甜度適中

Suzie Wong

📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

食中菜梗係要跟次序啦,呢間餐廳由前菜到主食都保留住中菜嘅特色感,而我都感到非常詫異,居然係一間西餐廳嘅格調品嚐到咁高質素。前菜方面,先有蝦多士、陳醋排骨同素春卷。煎炸嘅小食唔會太過火,咬落脆卜卜。陳醋排骨,酸酸甜甜幾開胃。海鮮方面,有一個海鮮羹同蒜蓉蒸扇貝。海鮮湯羹飲落去都幾足料,加上大量嘅豆腐粒粒,唔會太鹹。而蒜蓉蒸扇貝亦都唔會過咗火喉,蒸得啱啱好,咬落爽甜。小食類型方面有呢款棒棒蝦吉列包,白色嘅外皮夾膜非常鬆軟,裏面嘅棒棒蝦形成咗強烈嘅口感對比!啖啖蝦肉,再加上滋味嘅千島醬,好味推介。去到主食有魚、雞、牛可以選擇,我就揀咗脆皮燒牛肋骨。外皮用上炸粉,咬落酥脆萬分,牛肋骨已經預先切好,口感好似牛腩一樣,牛味香濃!最後當然唔少得有甜品,朱古力歌劇院蛋糕同香橙凍撻都令人印象深刻!建議先品嚐香橙味,酸酸甜甜嘅口感份外輕盈,然後再品嚐邪惡嘅朱古力,真係好完滿!!

去到主食有魚、雞、牛可以選擇,我就揀咗脆皮燒牛肋骨。

• 蝦多士
2024-04-27 0 views
🍽 1908bc British Chinese (上環)上環呢間餐廳,環境清淨,裝修優雅~用咗一款好古典嘅藍綠色,屋企聚會一流。😎而且有室外室內位置,仲有12位圓枱添😌餐廳老細係英籍華人,Keep住有同食客交流,非常健談㗎➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰🔱 Tasting Menu $680🌹芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷蝦多士特別香脆,不油膩陳醋骨同出邊好唔同,裏面好入味,外邊用炸皮包裹着。春卷外脆內軟,雖然係素但都好正🌹湖區海鮮羹裏面有勁多海鮮,帶子同蝦都非常新鮮湯羹鮮味,用料十足。🌹蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝手板咁大隻,超級新鮮粉絲吸滿蒜蓉海鮮嘅鮮味,差啲想另外加粉絲🌹棒棒吉列蝦掛包棒棒吉列包中西結合,吉列蝦超彈牙加上中式包皮同沙律菜,食落好夾,冇違和感🌹乾燒薑汁鱈魚魚扒新鮮,魚肉有油香嫩滑配上佢嘅醬汁,好濃薑味,可以食多兩碗飯。🌹脆皮燒牛肋骨牛肋骨好特別,我諗應該係先用壓力煲煮到淋曬再裹上炸醬酥炸,外面有層脆皮,變得外脆內軟。🌹英式煙肉粟米粒蛋炒飯炒飯材料豐富,係屋企嘅味道😋🌹廚師小甜品芝士蛋糕同埋檸檬撻都同樣出色芝士蛋糕都有微微檸檬味,整體冇咁膩檸檬撻酸甜味突出,係一個非常好嘅飯後甜品
🍽 1908bc British Chinese (上環)

➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🔱 Tasting Menu $680
🌹芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷
蝦多士特別香脆,不油膩
陳醋骨同出邊好唔同,裏面好入味,外邊用炸皮包裹着。
春卷外脆內軟,雖然係素但都好正

🌹湖區海鮮羹
裏面有勁多海鮮,帶子同蝦都非常新鮮
湯羹鮮味,用料十足。

🌹蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝手板咁大隻,超級新鮮
粉絲吸滿蒜蓉海鮮嘅鮮味,差啲想另外加粉絲

🌹棒棒吉列蝦掛包
棒棒吉列包中西結合,吉列蝦超彈牙
加上中式包皮同沙律菜,食落好夾,冇違和感

🌹乾燒薑汁鱈魚
魚扒新鮮,魚肉有油香嫩滑
配上佢嘅醬汁,好濃薑味,可以食多兩碗飯。

🌹脆皮燒牛肋骨
牛肋骨好特別,我諗應該係先用壓力煲煮到淋曬
再裹上炸醬酥炸,外面有層脆皮,變得外脆內軟。

🌹英式煙肉粟米粒蛋炒飯
炒飯材料豐富,係屋企嘅味道😋

🌹廚師甜品
芝士蛋糕同埋檸檬撻都同樣出色
芝士蛋糕都有微微檸檬味,整體冇咁膩
檸檬撻酸甜味突出,係一個非常好嘅飯後甜品

🔱Lychee Mint $70
🔱Fruit Punch $70