Emperor Tasting Menu ($688/位/兩位起/另加一) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:—★​餐廳老闆屋企人喺英國經營中餐館多年,回流香港後,喺上環開咗呢間「1908bc British Chinese」,顧名思義主打英式中菜,中英合璧🇬🇧🇭🇰裝修優雅,地方寬敞坐得舒服,有花園式報置嘅室外區;服務專業,尤其多謝非常nice嘅Tommy,清楚流利咁解釋食材細節同傾傾計😄由頭盤到甜品上菜節奏舒服!酒品餐牌選擇豐富,可以揀杯做pairing我地揀咗7-course tasting menu:🥢芝麻蝦多土 + 陳醋蜜汁排骨 + 脆皮素春卷🥢湖區海鮮羹🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝🥢棒棒吉列蝦掛包🥢乾燒薑汁鱈魚 or 楓樹蜜橙香燒春雞 or 脆皮燒牛肋骨(+$138) or 京燒椰菜花扒🥢英式煙肉粟米粒炒蛋飯🥢廚師小甜品芝麻蝦多士超好食!!陳醋蜜汁排骨上色均勻,陳醋味道稀稠適中,唔係一般死甜嘅糖醋或蜜汁排骨,排骨肉厚富彈性👍🏻湖區海鮮羹,料多鮮甜蒜蓉粉絲蒸扇貝上枱就是霸氣,隔離枱食客見到大叫「嘩~好大隻呀!」😆扇貝爽口超鮮甜,蒜蓉粉絲惹味😋掛包好鬆

酒品餐牌選擇豐富,可以揀杯做pairing

我地揀咗7-course tasting menu:

🥢芝麻蝦多土 + 陳醋蜜汁排骨 + 脆皮素春卷
🥢湖區海鮮羹
🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝
🥢棒棒吉列蝦掛包
🥢英式煙肉粟米粒炒蛋飯
🥢廚師甜品

湖區海鮮羹,料多鮮甜
掛包好鬆軟,有甜甜嘅麵粉香,吉列蝦餅又脆又厚,咬落好彈牙
主菜揀咗乾燒薑汁鱈魚,鱈魚肉質細滑入口即化👍🏻另一客主菜楓樹蜜橙香燒春雞,雞肉juicy,雞皮烤到好脆身
最後有cheese cake同奶凍做甜品,芒果醬椰絲味道非常refreshing ,好好食🥰
整體感覺係滿意嘅一餐中英料理fine dining,呢間一定會推介比friend🔥

🚩1908bc British Chinese英式Mix中式⁉️上環依間Fushion菜真係要推薦俾大家😎餐廳用咗藍綠色裝修,整體高貴得來又典雅🥂老細由細就香港英國兩邊走,完全捉到兩地飲食文化嘅精髓😆而且性格本身好健談,一餐飯食得有講有笑好舒服😌〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Tasting Menu $680✨ 芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷老闆話喺英國依三款中式前菜就最受歡迎🤭排骨超大一件,外皮酥脆裹滿酸甜汁,十分開胃蝦多士要大讚🍤麵包又油香得來又唔會油膩蝦肉份量好足,連蝦尾都可以食埋✨湖區海鮮羹超級鮮甜‼️每一啖都充滿豆腐,扇貝肉,蝦仁,菜心片海鮮兩款都好新鮮,爽口彈牙😎✨蒜蓉粉絲蒸扇貝喺街市打滾左咁多年都冇見過咁大隻扇貝🥹比手還大‼️豉熟油調得超香粉絲爽彈唔會腍滋滋🤭扇貝都蒸得恰到好處,唔會乾柴✨棒棒吉列蝦掛包白胖胖超鬆軟嘅掛包,餡料就係蝦餅含蝦量實在,食到呢度已經飽咗八成🤤✨乾燒薑汁鱈魚✨脆皮燒牛肋骨 兩個肉類分別叫左魚同埋牛魚係用銀鱈魚並唔係平價嘅比目魚,油香十足🐟牛肉好特別用咗脆炸嘅方式令到外皮酥脆用咗大概係牛腩位,啖啖肉又唔會韌🥩✨英式煙肉粟米粒蛋炒飯好有以前小學帶飯嘅味道
🚩1908bc British Chinese
英式Mix中式⁉️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈Tasting Menu $680
✨ 芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷
老闆話喺英國依三款中式前菜就最受歡迎🤭
排骨超大一件,外皮酥脆裹滿酸甜汁,十分開胃
蝦多士要大讚🍤麵包又油香得來又唔會油膩
蝦肉份量好足,連蝦尾都可以食埋

✨湖區海鮮羹
超級鮮甜‼️
每一啖都充滿豆腐,扇貝肉,蝦仁,菜心片
海鮮兩款都好新鮮,爽口彈牙😎

✨蒜蓉粉絲蒸扇貝
喺街市打滾左咁多年都冇見過咁大隻扇貝🥹
比手還大‼️豉熟油調得超香
粉絲爽彈唔會腍滋滋🤭
扇貝都蒸得恰到好處,唔會乾柴

✨棒棒吉列蝦掛包
白胖胖超鬆軟嘅掛包,餡料就係蝦餅
含蝦量實在,食到呢度已經飽咗八成🤤

✨乾燒薑汁鱈魚
✨脆皮燒牛肋骨
兩個肉類分別叫左魚同埋牛
魚係用銀鱈魚並唔係平價嘅比目魚,油香十足🐟
牛肉好特別用咗脆炸嘅方式令到外皮酥脆
用咗大概係牛腩位,啖啖肉又唔會韌🥩

✨英式煙肉粟米粒蛋炒飯
好有以前小學帶飯嘅味道🤭
飯炒得粒粒分明,唔油膩
有煙肉同蛋嘅香氣
靚炒飯嘅要求做足,但無話好驚艷

廚師甜品

檸檬撻同埋cheese cake
兩款軟滑度都好唔錯
檸檬撻夠酸味,食到咁飽即刻有fresh嘅感覺

🌈Lychee Mint $70
🌈Fruit Punch $70

Mocktail甜度控制得好
飲到最尾都唔會淡🥂
.📍#1908bc British Chinese最近好多好消息,今日同朋友嚟到呢間裝修好華麗嘅餐廳慶祝一下,呢到用高貴嘅綠色作為主顏色,而且天花板嘅吊燈好特別,有室內同戶外嘅座位,各有情調,員工有過黎介紹每一道菜特別之處,俾人好舒服嘅感覺,之後就介紹吓呢個餐牌:🔷Emperor Tasting Menu $680/1人🔷🍽️海鮮羮前菜係海鮮羹,飲完好暖胃,而且都幾足料㗎,有蝦仁粒、帶子粒、豆腐粒、蘑菇片,菜心片、甘筍片,口感豐富同埋好清甜,係健康嘅感覺。🍽️芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨+脆皮素春卷炸蝦多士好香,入面有一層蝦滑,食落淡淡蝦肉,而且面頭嘅蝦都幾大隻。呢個陳醋蜂蜜排骨好食,小小脆炸得來唔會太熱氣,醬汁調製嘅甜酸度剛剛好,肥瘦均勻。脆皮春卷係熱辣辣嘅,餡料都幾多。🍽️蒜蓉粉絲蒸扇貝比起平時街市買到嘅size更加大隻,仲好厚身,炸過嘅蒜蓉令到帶子更香口,好好食!🍽️棒棒吉列蝦刈包用中式蒸籠裝住嘅刈包,估唔到入面係吉列炸蝦餅,配搭上廚師精心調製嘅他他醬,帶點辣味,十分有心思。🍽️乾燒薑汁鱈魚&脆皮燒牛肋骨配炒飯鱈魚比想像中驚艷,面頭加少少蒲燒醬汁,10分嫩滑。紅酒炆牛肋骨就食得多,脆皮燒就未食
📍#1908bc British Chinese

🍽️海鮮羮

🍽️芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨+脆皮素春卷
脆皮春卷係熱辣辣嘅,餡料都幾多。

🍽️蒜蓉粉絲蒸扇貝

🍽️棒棒吉列蝦刈包

🍽️乾燒薑汁鱈魚&脆皮燒牛肋骨配炒飯
鱈魚比想像中驚艷,面頭加少少蒲燒醬汁,10分嫩滑。
紅酒炆牛肋骨就食得多,脆皮燒就未食過,脆炸得來唔會好厚粉,外脆內軟,肉質亦都唔會太乾柴,都係比較腍身嘅,唔錯嘅配搭。
炒蛋飯夠鑊氣,粒粒分明好乾身。

🍰芝士蛋糕
被耽誤嘅芝士蛋糕,芝士好鬆軟,食落唔會好肥膩,或者飽飽濟濟嘅感覺,而且個餅底仲有少少脆脆的,新鮮製造。

🍰朱古力慕絲蛋糕
用上特濃朱古力,令到蛋糕更有層次,甘甜同時唔會好漏。

🍸The Spice Girl $125
以綠色辣椒為主調嘅Cocktail,飲落帶點辣,但係唔會太嗆喉,都幾特別。

🍸The One with the Strawberry $125
香香嘅士多啤梨味,帶有有少少甘甜的Cocktail,適合女士們飲。

2024-04-12 23 views
#港女覓食到上環呢間餐廳環境好靚,好闊落~裝修以藍白色為格調,望落好奢華,用黎慶祝或聚會都唔錯架😍以下呢個Menu絕對夠飽,而且份量十足!同埋享用呢個Menu絕對係視覺、嗅覺、味覺嘅享受😋因為每道菜上枱都熱辣辣,擺盤好精緻好靚,同埋香氣十足啊🤤✨ Emperor Tasting Menu $680/1人芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨 +脆皮素春卷炸過嘅蝦多士脆口不會太油膩陳醋蜂蜜排骨酸甜開胃,而且粉漿不會太厚。可以配合甜酸醬及喼汁~湖區海鮮羮海鮮🦐🍄‍🟫🥬🥕足料海鮮羹入面有蝦仁粒、帶子粒、豆腐粒配搭住有咬口嘅蘑菇片,菜心片甘筍片,口感更豐富。蒜蓉粉絲蒸扇貝🐚大大隻蒸扇貝出爐啦😍火候預得啱啱好,扇貝嫩滑,鮮甜可口。棒棒吉列蝦掛包🍤香軟嘅掛包包住吉列蝦餅,入面個醬汁係秘製他他醬,個醬食落微微辣度,好惹味!然後到正餐3選2,我地揀左乾燒薑汁鱈魚& 脆皮燒牛肋骨配上英式煙肉粟米粒炒蛋飯~鱈魚嫩滑魚油味香,而脆皮燒牛肋骨市面上比較少見,係薄薄地一層粉係面頭,內裡係牛肋骨,牛肋骨味道濃,可以配合泰式辣醬一齊食。炒蛋飯夠鑊氣,熱辣辣。食到最尾點少得甜品~甜品就係芝士蛋糕及朱古力Mousse芝士蛋糕味道較清
#港女覓食到上環

呢間餐廳環境好靚,好闊落~
裝修以藍白色為格調,望落好奢華,用黎慶祝或聚會都唔錯架😍
以下呢個Menu絕對夠飽,而且份量十足!
同埋享用呢個Menu絕對係視覺、嗅覺、味覺嘅享受😋
因為每道菜上枱都熱辣辣,擺盤好精緻好靚,同埋香氣十足啊🤤

芝麻蝦多士+陳醋蜂蜜排骨 +脆皮素春卷
炸過嘅蝦多士脆口不會太油膩
陳醋蜂蜜排骨酸甜開胃,而且粉漿不會太厚。
可以配合甜酸醬及喼汁~

湖區海鮮羮海鮮🦐🍄‍🟫🥬🥕

蒜蓉粉絲蒸扇貝🐚
大大隻蒸扇貝出爐啦😍
火候預得啱啱好,扇貝嫩滑,鮮甜可口。

棒棒吉列蝦掛包🍤

炒蛋飯夠鑊氣,熱辣辣。

食到最尾點少得甜品~
甜品就係芝士蛋糕及朱古力Mousse
芝士蛋糕味道較清香有檸檬味,而餅底脆口食落有驚喜🤤芝士蛋糕軟綿綿,甜而不膩!

朱古力Mousse味道濃而且有酒香。
相比之下,芝士蛋糕較為出色😋

The Spice Girl $125
幾特別嘅一杯cocktail,辣辣的,飲落幾過癮~

微甜的士多啤梨味Cocktail~

餐廳職員服務好好,眼力都一流,會時刻留意你碟上有冇需要再更換及會否需要再加水。

✨總結
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 1908bc British Chinese (上環)
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #1908bc #上環美食 #上環 #sheungwan #britishchinesefood #中菜 #chinesefood
2024-04-04 51 views
1908BC British ChineseEmperor Tasting Menu⭐️芝麻蝦多士⭐️陳醋蜜汁排骨⭐️脆皮素春卷⭐️湖區海鮮羹⭐️蒜蓉粉絲蒸扇貝⭐️棒棒吉列蝦掛包⭐️乾燒薑汁鱈魚⭐️脆皮燒牛肋骨⭐️英式煙肉粟米粒炒蛋飯⭐️廚師小甜品印象中1908BC 好耐以前已經好出名,喺我大學嘅時候成日都聽到啲外國朋友仔話好鍾意食1908BC嘅中菜,今次終於有機會去試一試。 同朋友有咩都想試下,揀咗佢個dinner Testing Menu,$680都幾多嘢食。首先前菜已經有三款,分別係芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨同埋脆皮素春卷。芝麻蝦多士嘅整法好特別,係美式中菜嘅蝦多士,一見到就諗返起以前exchange嗰陣嘅日子。陳醋排骨酸酸甜甜,外表保留咗香脆嘅口感,配上酸甜嘅醬汁,令到人好開胃。跟住有一個海鮮羹、蒜蓉粉絲蒸扇貝同埋吉列蝦掛包。我超級鍾意個扇貝,佢勁大個,淨係個扇貝肉都有一個女仔嘅手掌咁大。同餐廳傾計嗰陣先知道原來呢款扇貝佢哋要提前訂,平時淨係預留好少嘅份量。如果大家都想食嘅話,就記得要提早預訂啦。主菜嘅部份,我哋揀咗牛肋骨同埋鱈魚,鱈魚肉超級嫩滑而魚皮煎得超香,食落去嘅時候可以一次過食到兩種口感。牛
1908BC British Chinese
⭐️乾燒薑汁鱈魚
⭐️脆皮燒牛肋骨
⭐️英式煙肉粟米粒炒蛋飯
⭐️廚師甜品

總括嚟講個晚餐都幾滿意,特別要讚一讚啲Staff服務態度好好,會留意住你食嘢嘅進度,而且亦都有主動介紹食物。佢哋仲有特登提我話1908BC 由呢個星期開始推出左happy hour,推薦放工想去Chill 嘅朋友可以嚟呢度enjoy個 great evening。

2024-03-31 195 views
想到從前在外國讀書時常常吃到的鬼佬唐餐,今次忽然回味一番。酸辣湯以小盅奉上,湯料有荀絲、菇絲、蝦仁、豆腐粒等等,全部均幼細如線,小巧的骰。不過小人在意的是酸度及辣度俱不達標,堪稱為一個不酸不辣的酸辣湯!唯一可取之處就是熱力十足,小心燙口。蝦多士就正常得多。除了多士上的原隻蝦之外,麵包裡也夾著蝦膠,每一口都充斥著蝦香!多士十分之脆,還鋪滿了芝麻,香上加香!配了甜辣醬更加增添美味程度,完美搭配的典範!另一道店之名物香酥鴨跟薄餅其實就是北京填鴨的變奏版,除了已撕碎的鴨肉與填鴨有所不同,其餘的同樣有些京蔥、青瓜和甜醬。鴨肉本身已調味略鹹,但因缺乏油脂,顯得有點柴,相比之下,小人還是喜愛填鴨多些。接著輪到英式代表炸魚薯條出場。很奇怪作為主菜的炸魚以一件枕頭的形態出場,實體是平常吃到晒士的一半,厚度卻又胖了一倍,所以口要張得很大,好漏好滯。蘸醬有咖哩汁及他他醬,食完便知道為何要加他他醬:因為炸魚跟咖哩汁根本毫不相襯,硬要配在一起,效果就是亂來一通。所謂的集會脆麵就是甚麼都有些的炸麵。「甚麼都有」即是等於豬肉片、魷魚筒、蝦仁、叉燒、燒肉、白菜仔,弄成一個芡汁淋在麵上。幼麵條雖然炸脆,卻又不油。其上的
想到從前在外國讀書時常常吃到的鬼佬唐餐,今次忽然回味一番。

酸辣湯
湯料
蝦多士
多士的夾層
香酥鴨
薄餅
炸魚薯條
他他醬 & 咖哩汁
所謂的集會脆麵就是甚麼都有些的炸麵。「甚麼都有」即是等於豬肉片、魷魚筒、蝦仁、叉燒、燒肉、白菜仔,弄成一個芡汁淋在麵上。幼麵條雖然炸脆,卻又不油。其上的「甚麼都有」亦頗入味,汁液浸入麵條裡也沒有違和感,救了些微分數。
集會脆麵
不中不西的唐餐做得十足十,無奈炸魚太過強差人意,中外互融,未能做到。
Lunch
蝦多士
多士的夾層
集會脆麵
戶外座位環境唔錯,坐得舒服,岩哂一班人慶生聚會食飯。餐廳服務很友善,特別有位叔叔十分親切,整餐飯都照顧周到👏🏽👍🏼香港餐廳已經不常見有甘親切既服務生日甜品逐一介紹有什麼口味,仲唱埋生日歌👍🏼👍🏼慶祝好選擇
戶外座位環境唔錯,坐得舒服,岩哂一班人慶生聚會食飯。
生日甜品逐一介紹有什麼口味,仲唱埋生日歌👍🏼👍🏼慶祝好選擇
2024-03-12
Dinner
Celebration
Birthday
  • 中式炖湯
  • 蝦多士配甜辣醬
  • 集會脆麵
2023-11-07 260 views
1908 英式中餐廳🍴餐廳環境都幾大,環境舒適,裝修大氣有格局,有分室內同室外~仲有獨立房間,方便一家人同埋慶祝活動🤓香酥鴨跟薄餅🦆同片皮鴨10分類同,但係價錢相對平好多,可以個個口癮😋而且鴨肉比較鬆脆,呢一個新口感都幾特別😌蜜汁排骨中菜必叫嘅其中一道菜式,佢肉嘅份量幾多,有少少似西餐嘅豬肋骨,甜甜酸酸幾開胃🥰脆皮牛柳絲又係另一首呢度比較特別嘅菜式,有少少感覺似係咬住外脆內Juicy嘅薯條🤣不過都幾大碟,兩個人好難食得晒😕蝦米粉絲雜菜煲食咗咁多肉都要有啲菜中和吓,清清甜甜,可以飲下個湯,仲有幼滑嘅粉絲✨呢度仲有唔同嘅甜品,侍應姐姐好搞笑,拎晒成個盤過嚟介紹,等你揀吓想食邊一款🤣講明中西合璧,梗係唔少得酒啦😌Be my honey 🍯 甜甜地比較適合女士,裏面仲真係加咗蜜糖㗎!
1908 英式中餐廳🍴

香酥鴨跟薄餅🦆
同片皮鴨10分類同,但係價錢相對平好多,可以個個口癮😋
而且鴨肉比較鬆脆,呢一個新口感都幾特別😌

蜜汁排骨

脆皮牛柳絲

蝦米粉絲雜菜煲

呢度仲有唔同嘅甜品侍應姐姐好搞笑,拎晒成個盤過嚟介紹,等你揀吓想食邊一款🤣

講明中西合璧,梗係唔少得酒啦😌
Be my honey 🍯
甜甜地比較適合女士,裏面仲真係加咗蜜糖㗎!
2023-10-22 215 views
1908bc British Chinese📍Sheung Wan星期六不用上班,可試吓慢活,鬆弛平日忙碌的生活,於是同友人去上環食午餐。上環雖不是寧靜的地方,但這間餐廳尤如綠洲,給你恬靜舒服的感覺。🏠環境:餐廳內環境寬倘,坐得舒適,我們坐窗口位,外面是另一個小世界。餐廳裏面還有間獨立房間可以供一班朋友來聚餐。🍽食物:香酥鴨跟薄餅 Crispy Aromatic Shredded Duck - $200鴨有脆口亦有嫩肉,有別於一般中式扁皮鴨,一點不油膩。侍應好細心提醒我們,取了薄餅後要立即蓋蓋,保持薄餅熱度和不致變硬。集會脆麵 Special Crispy Noodles - $170麵已分為4份,容易取。雖然麵經炸過,但不油膩。配料有蝦球,雞塊,魷魚,白菜,還可加酸醋,別有一番風味。服務:餐廳侍應態度好好,服務體貼,會主動介紹餐牌,幫我們加水,同我們傾計。下次可以試下佢哋嘅weekend brunch menu,可以選擇Dim Sum Platter 或 Appetiser Platter,又可以再食返crispy aromatic duck 😋
1908bc British Chinese

📍Sheung Wan

🏠環境:

🍽食物:

服務:

2023-10-18 183 views
1908bc British Chinese 高質驚喜fusion菜餐廳位於上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓,距離上環地鐵站只有兩分鐘步程,十分方便。餐廳面積唔算好大,不過座位寬敞,完全無壓迫感。而且有兩間房,如果一班人嚟食可以一早book定房,開一圍枱,私隱度高。鍾意坐outdoor嘅朋友都可以嚟,因為佢户外都有幾張枱。講返食物,從餐廳嘅名字就可以得知餐廳主打中西式fusion菜。原來主廚係香港人,去過外國學廚,帶左好多外國秘方返來,唔洗搭飛機都有得食到外國嘅味道,我哋見到啲外國人都食得好開心😋餐廳經理詳細介紹咗餐牌,精挑細選後我哋揀咗:- 招牌炸魚薯條跟咖哩汁 1908BC Fish and Chips ($230) :招牌菜果然無令我哋失望,食得出條魚好新鮮,而且好厚肉,唔會好似有啲地方咁得舊粉。咖哩酒係英國嘅Menu,少少辣,好野味。- 豆腐什菜煲 Mixed Vegetables & Tofu ($138):除左煎炸嘢外我地都想食返啲菜,所以叫左什菜煲。呢個煲拎出嚟時熱辣辣,豆腐好嫩滑,我哋亦欣賞個芡汁唔會好結。飲品方面,我哋叫左:- Lychee Mint ($70):

餐廳經理詳細介紹咗餐牌,精挑細選後我哋揀咗:

飲品方面,我哋叫左:
- Lychee Mint ($70): 荔枝味好濃,加上Mint好refreshing嘅感覺
- Pomegranate Fizz ($70):反而呢杯石榴味唔出,Cream soda搶咗focus

總括嚟講,呢間餐廳食物全部都係即叫即整,亦feel到主廚用心諗過個Menu,以及每款食物嘅配搭,食物質素絕對對得上價錢。

不過嚟食午市嘅朋友就要留意返,餐廳2:30pm落場,用心製作食物需時,所以最好早過1:00pm到啦😉
2023-10-16 112 views
星期六去港島行街,聽講有間幾特別既fusion 英式中菜係上環,就上去試下。店主係英籍華人,十分有禮,亦好有心機介紹餐廳同推薦食物。先叫左兩杯Cocktail分唔係Susie Wong 同be my honey. 我哋叫左個頭盤,首先是香酥鴨,食法同我哋平時既片皮鴨差唔多,不過鴨肉就變為鴨絲,搶口香脆,我會推薦比每一個嚟呢度既人。另一個signature 既前菜就係蝦多士,大大隻蝦係炸到金黃既又多芝麻既多士上面,好醒胃又有層次。主菜我地叫左燒牛肋條,牛肋骨成條起左出嚟鐵板上。牛夠焾索哂d汁juicy 同濃厚牛味,呢個菜最好趁鐵板熱時食。另外我呢個飯桐,叫左兩蛋炒飯,炒得乾身好正。如果食普通中西餐食到悶,又想有個有格調既地方食嘢,真係要食下呢度。

店主係英籍華人,十分有禮,亦好有心機介紹餐廳同推薦食物。

2023-10-14
Dinner
2023-10-16 82 views
結婚紀念日,老公book左1908bc British Chinese同我食晚餐慶祝。間餐廳係上環港鐵站A2出口,行幾分鐘就到,地方十分易搵。餐廳環境十分優雅舒適,臺與臺之間十分闊落,仲有戶外景座位。一入座侍應好有禮貌同我地介紹餐牌,也推介我地好味頭盤。我地再慢慢睇下餐單,最後決定品嚐侍應推介頭盤:香酥鴨跟薄餅+蝦多士配甜辣醬,主菜我地揀左燒牛肋骨,跟兩碗蛋炒飯。仲有兩杯cocktails🍸蝦多士配甜辣醬:多士炸得好脆,多士表面好多白芝麻同黑芝麻十分香,還有脆蝦,點上甜辣醬味道好夾,香脆野味。香酥鴨跟薄餅:感覺有d似食緊北京填鴨甘好味,薄餅層次好薄,香酥鴨好入味,再配上青瓜同蒜點上甜醬包好,入口好fresh,食落口非常juicy 。燒牛肋骨:賣相好特別,有成條牛肋骨在中間,則邊有泡菜,右邊牛肋骨肉質淋身又好多汁,睇見就流口水,老公最愛食哩個主菜。我最欣賞係個蛋炒飯,因為炒得唔乾身,又粒粒蛋黃汁分明,食落好香蛋味。飲品方面:叫左By My Honey Cocktails & Suzie Wong Cocktails😚兩杯飲品我同先生都鍾意飲,Suzie Wong杯飲品裝飾好靚,紫色coc

間餐廳係上環港鐵站A2出口,行幾分鐘就到,地方十分易搵。
餐廳環境十分優雅舒適,臺與臺之間十分闊落,仲有戶外景座位。

飲品方面:叫左By My Honey Cocktails & Suzie Wong Cocktails😚兩杯飲品我同先生都鍾意飲,Suzie Wong杯飲品裝飾好靚,紫色cocktails,杯中插住把細細地日本傘,味道小小甘甜。By My money橙色好清新,酒精味道比較重。

值得一讚係哩度侍應好細心,食完食物既碟幫我地收走,無水又會幫我地加水,五星級服務,對客人十分周到。
2023-10-10 90 views
呢間餐廳嘅老闆係由英國回流返黎香港,淨係睇餐牌以為同一般中菜館無分別,但食落就知當中經細心改良過,非常值得一試芝麻蝦多士🍤先用蝦膠鋪滿多士,再加上大蝦去炸,果然無介紹錯,一啲都唔油膩Fish and chips🐟🍟魚柳大大塊,加上自家調配嘅咖哩醬連埋薯條一齊食,停唔到口蝦米粉絲什菜煲食完煎炸嘢,食返啲菜,濕濕地幾好,味道唔鹹,適中,健康之選香酥鴨跟薄餅🦆其實係片皮鴨,不過將鴨肉炸到香脆,加上軟綿綿嘅薄餅,口感一流除咗食物出色,呢間餐廳嘅Cocktail同樣耍家,有興趣嘅朋友一定要試吓

芝麻蝦多士🍤

Fish and chips🐟🍟
魚柳大大塊,加上自家調配嘅咖哩醬連埋薯條一齊食,停唔到口

蝦米粉絲什菜煲
食完煎炸嘢,食返啲菜,濕濕地幾好,味道唔鹹,適中,健康之選

香酥鴨跟薄餅🦆

2023-10-07 88 views
今次同朋友去食好地道既中國菜,老闆娘全部都選擇即日海鮮炮製佳餚!好滋味新鮮!再加上係正宗既中國菜!手洗都係心機時間!首先第一個上既係蝦仁酸辣湯,呢個名正言順真係蝦仁,好鮮滑!再加上酸辣湯味道酸酸香香!好惹味!之後再叫左蒜蓉粉絲蒸蟶子皇!蒜蓉粉絲滑香濃陣陣蒜蓉味!入到每一條粉絲入面!之後我再叫左百花釀蟹鉗!呢個質感好好食,配上佢地秘制既酸甜汁同咇汁!加上香脆可口!真係食到唔想停手!再叫左個香酥鴨跟簿餅!香酥鴨香脆可口!配上青瓜絲同京蔥!加上香鴨醬!簿餅食落好香滑,又維到熱辣辣既感覺!最後我地再叫左個豬腩肉割包,呢個一定要讚!豬頸肉煙韌,軟綿綿,食落爆肉汁,層次香濃!加上割包質感軟滑!好好食!最後我叫左一杯特飲calamansi seltzer!裡面包含左fresh calamansi /i calamansi juice再加梳打!味道清甜香爽!飲落都好開胃!

最後我叫左一杯特飲calamansi seltzer!
味道清甜香爽!飲落都好開胃!
  • 香酥鴨跟薄餅
  • 豬腩肉割包
2023-10-05 68 views
呢間係好有特色嘅fushion菜,老闆同菜式都係嚟自英國,多個食譜都跟足英國做法店員十分親切有禮,主動介紹多款必食招牌菜,大部分都聽佢講order嚟試吓😋🦐蝦多士配甜辣醬💰$160店員推薦嘅時候話一啲都唔油,又真係喎,絕對係我多年食過最好食嘅蝦多士,無油膩感無油味,多士勁脆,蝦肉爽口,沾上甜辣醬更好味🫓香酥鴨跟薄餅💰$200一樣係店員大力推介的,香酥鴨係片皮鴨絲進化咁,香口啲乾身啲又脆口,包係薄餅中,放入醬汁、青瓜絲、蔥絲,整體有口感又特別,好有咬口🍟招牌炸魚薯條跟咖哩汁💰$230呢個不得了,炸魚嘅炸粉好薄,炸得脆身,魚肉好厚,質地滑溜薯條先最正,店員話英國人好鐘意薯條沾咖喱汁食,並唔係沾茄汁嘅一試第一啖又係好正好特別喎,首先薯條炸得好食又脆,多薯仔肉;配咖喱汁原來好夾好好食,食得幾條就覺得好似香港嘅咖喱薯仔😆🥬蝦米粉絲什菜煲💰$138食完熱氣嘢,食返個菜煲中和一下,全部菜都好鐘意食,簡單就是最好🚩1908bc British Chinese (上環)📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

🦐蝦多士配甜辣醬💰$160

🫓香酥鴨跟薄餅💰$200

🍟招牌炸魚薯條跟咖哩汁💰$230
呢個不得了,炸魚嘅炸粉好薄,炸得脆身,魚肉好厚,質地滑溜

🥬蝦米粉絲什菜煲💰$138

🚩1908bc British Chinese (上環)
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
  • 香酥鴨跟薄餅