2013-07-28 3615 views
今日同老豆、老婆去飲茶,叫了幾款點心。有蝦餃、腸粉、鳯爪、法式蝦長春卷。再叫了碟肉絲炒麵及海鮮雜薈(3份)。法式蝦長春卷十分好食,脆而不油膩,再配上沙律醬食一流👍海鮮雜薈,材料包括鮑魚、貴妃蚌及鮮蝦。佢會在你面前即刻煮,貴妃蚌非常鮮甜、鮑魚十分彈牙有咬感,再加上切咗的薑絲蔥絲一同煮湯十分好味、鮮味十足! 唯一美中不足是腸粉皮不夠薄。此餐廳值得推介!

唯一美中不足是腸粉皮不夠薄。

此餐廳值得推介!
2013-07-20
$150 (Lunch)
  • 海鮮雜薈
  • 法式蝦長春卷
2013-06-19 2514 views
父親節飯局,由於想包房,很多名牌食肆都爆滿。唯有致電龍朝碰碰運氣,幸好他回覆還有一間空房。這間酒樓很多年前吃過,水準不錯。但近一兩年水準下降,很久都沒有再幫襯過。所以初時都有點擔心。但到了當日一上到酒樓,有點眼前一亮。因為明顯有翻新過。環境明亮亦坐得舒服。由於爸爸喜歡海鮮,故點了龍蝦,花甲等菜色。其實食海鮮,食材夠新鮮己成功了一半。幸好都沒有令我們欠望,全都新鮮甜美,價錢亦合理。其他非海鮮菜色亦做得不錯,務服亦用心。今時今日做食肆小點心機也不行,明顯有因應食客的評價改進過。一家人都吃得很高興。下次食飯又多一個選擇。
父親節飯局,由於想包房,很多名牌食肆都爆滿。
唯有致電龍朝碰碰運氣,幸好他回覆還有一間空房。
這間酒樓很多年前吃過,水準不錯。
但到了當日一上到酒樓,有點眼前一亮。
因為明顯有翻新過。環境明亮亦坐得舒服。
由於爸爸喜歡海鮮,故點了龍蝦,花甲等菜色。
其實食海鮮,食材夠新鮮己成功了一半。
幸好都沒有令我們欠望,全都新鮮甜美,價錢亦合理。
其他非海鮮菜色亦做得不錯,務服亦用心。
今時今日做食肆小點心機也不行,明顯有因應食客的評價改進過。
一家人都吃得很高興。下次食飯又多一個選擇。
上湯龍蝦伊面底
上湯龍蝦伊面底
上湯煮花甲
乳鴿湯
2012-05-22 2283 views
早輪提過在佐敦薈商場的飲茶經常,言猶在耳,家父母連上層三樓的龍朝酒家亦都光顧,得知感覺來得不俗,上週六決定帶同本人再度品嚐一番:在一個不太起眼的商場飲茶,想最大的好處,還是於早上之時,不需忍受輪籌及等位之苦,近來覓食戰略也開始覺懂轉移爭地,沒需要下也無謂與人同爭。到了開茶時間,看桌上放著一個金色的沖水兜,有如一個藝術品般,由於和樓下的款式幾乎一模一樣,有理由相信位駐兩層的酒家,有一定程度的聯營關係。家人的策略,開茶之後的首要事項,還是找尋那種特惠點心紙,看今次的選擇不少,價錢上也是豐儉由人。先來的是每隻六元的灌湯餃,採用的湯浸的做法,雖不是個人屬意的水心,但味道還是來得不俗。於鮮味的上湯浸著下,薄身的餃皮亦是柔韌適中,以蝦肉為主的內餡也是鮮味,其溶化的湯凍呈現糊身之狀,加上熱度足夠,以這價錢來說,亦沒可大挑剔的地方。再來一個粥麵的配搭,說句實在的,這碗皮蛋瘦肉粥只屬不過不失,粥底既沒有用上老火煲出的味道,質感上也是略為稠身,撇除這些問題,還是可堪一嚐,起碼勝在足料。再配上一個豉油皇炒麵,來得瞹眛的溫度,勝在配了一點火腿絲及菜蔬,作為一頓早餐,還是起上清腸胃的功用。香茜叉燒腸的拉皮稍為糊

香茜叉燒腸的拉皮稍為糊身,沒有樓下酒家的來得柔韌滑身,至於內裡的用餡,香茜味道雖然稍為濃烈,配合蜜味的叉燒粒,感覺還是恰如其份。

近來流行點心拼盤,一個大籠下五至六樣,適合一至兩個的茶客享用。廿元一籠之下,分別有兩款粉果豬牛燒賣各一,還有叉燒包糯米卷等。試了豬肉燒賣潮洲粉果,來得熱騰之餘,味道亦有一定的水準,略嫌前者的肉質欠了一點彈性。至於糯米卷的內餡,更採用了黑糯米,除外皮來得鬆軟之外,米香更來得重身,最後還吃了半個叉燒包,垢病也是不大。
還是廿元四粒的蝦餃皇,可來得更佳的評價,除賣相來得漲卜卜外,看摺頭的數量亦是不少,加上晶瑩通透的外皮,質感上還是柔韌有餘,挾起來也沒有穿破的跡象。內餡雖以蝦仁為主,當加入了筍塊之後,還是來得鮮味,整體不遜於名店的出品。
至於飽肚用的盅飯,則點了梅菜排骨飯腩排肉質鮮嫩,配上濃味的梅菜,不需醬油已可伴飯,惟飯身的質感有欠爽口,表面稍為爛身,不免美中不足。
最後的雞扎倒算上乘,其腐皮包著的,分別有雞肉魚肚芋頭火腿條等,熱騰之餘更滲了點油汁出來,各式醃料互相配搭,整體味道也吃著鮮味,尤其所用的芋頭十分鬆化,再配多一個白飯,整體價也不過十六元罷了。

三個人合共一百四十元,味道及服務互見優劣,個人覺得沒兩老說得這麼好,勝在吃了這麼多東西,價錢還是來得實惠。據知下午茶亦有一些優惠項目,一元一隻帶子餃再加十元一碗擔擔麵,看看有否機會再試。

陵之微調:B-

用餐於二零一二年五月十九日上午
2012-05-19
$47 (Breakfast)
呢間都唔係第一次去, 一般都係同屋企人去食因為住附近. 服務,食物質素不嬲都不過不失. 星期日又一行五人去食, 因為媽咪飲早茶個陣有個待應比咗張套餐coupon佢, 所以我地叫咗個六人海鮮套餐加兩隻燒乳鴒, 奇遇就開始啦.......(1) 個待應好搞笑, 佢地冇啤酒MENU..... 我 : 有咩啤酒? 待 : 有青島,藍妹,嘉士伯 我 : 青島幾錢? 待 : 都係個d價錢啦, 廿零三十蚊支! 我地都O晒咀, 結果都叫咗支青島. 點知知轉頭又話冇青島. 我 : 其實係有邊D啤酒? 待 : ar........ 之後有個部長行過救咗佢, 原來有獅威, 仲特價$18支!!!! ========(2) d餸都黎得好快. 不過除咗隻雞之外, 其他都唔係幾好食, 尤其d乳鴒真係鹹到脷都損, 不過因為媽咪成日係度飲茶, 咁就算數. 其間阿姐放抵咗兩份蠔皇扣八頭鮑拌花膠 (每份有三舊西蘭花,一舊酒樓瓷羹放得晒嘅鮑魚,同一舊約5cm長,食指咁粗嘅花膠),我地一邊食住等,奇怪點解另外個四份仲味黎,再叫阿姐比番張coupon我地睇清楚有咩食,點知轉頭就阿姐埋
(1) 個待應好搞笑, 佢地冇啤酒MENU.....
我 : 有咩啤酒?
待 : 有青島,藍妹,嘉士伯
我 : 青島幾錢?
待 : 都係個d價錢啦, 廿零三十蚊支!
我地都O晒咀
, 結果都叫咗支青島. 點知知轉頭又話冇青島.
我 : 其實係有邊D啤酒?
待 : ar........

========
(2) d餸都黎得好快. 不過除咗隻雞之外, 其他都唔係幾好食, 尤其d乳鴒真係鹹到脷都損, 不過因為媽咪成日係度飲茶, 咁就算數. 其間阿姐放抵咗兩份蠔皇扣八頭鮑拌花膠 (每份有三舊西蘭花,一舊酒樓瓷羹放得晒嘅鮑魚,同一舊約5cm長,食指咁粗嘅花膠),我地一邊食住等,奇怪點解另外個四份仲味黎,再叫阿姐比番張coupon我地睇清楚有咩食,點知轉頭就阿姐埋黎講唔好意思比錯咗,你地個餐係清蒸鮑魚。果兩碟本來係第二張枱嘅. 果兩碟野我地都食晒咁滯, 得番一舊鮑魚. 我見佢即刻同經理會報。我仲聽到個經理同個阿姐講"最緊要食得開心". 但佢一路都冇比番張coupon我地睇,又唔過黎同我地講番點樣,我地就繼續食。其間爸爸自己帶做罐健力士黑啤去飲(因為酒樓冇呢種啤酒).
========
(3) 之後碟清蒸鮑魚到, 比我見到個部長未拎埋枱之前竟然想將其中兩隻鮑魚夾起, 之後同隔離個同事唔知講咩又放番落碟, 繼續拎埋黎, 我心諗, 其實咁樣我都ok嘅.
========
(4) 食完叫埋單(都預咗要比番一百幾十架啦),等咗好耐都未得,等成十分鐘,個部長拎張單黎到,一睇真係嚇親,首先冇啦啦有項"貓嘜波打-$28", 另外"廚部食品-$240.我同佢講......
我 : 罐啤酒係我地帶黎,唔好見到檯面有咩都計數.
部(笑騎騎咁即刻岔咗啤酒呢行) : 唔好意思, 可能搞錯咗.
我 : $240蚊係咩?
部(叫向其他人) : 喂,又話講咗嘅?(跟住同我講) : 頭先個阿姐拎錯咗兩碟鮑魚埋黎, 你地食咗味要收番錢囉!!
我 : 我地冇叫過, 係你地搞錯咋喎, 而且我話想睇番張coupon到依家都冇人拎番比我睇!!
我地話要搵經理, 個部長就叫個阿姐埋黎對質(一場大龍鳳正式開始)

我 : 阿姐你頭先同我地傾過D咩呢?
姐 : 我話碟野黎錯咗囉, (然後話個部長:叫咗你地印番張單比個客同個客講架啦, 我點識印啫!)
我 : 叫經理黎啦, 唔該.
跟住果個一路離遠望住點都唔肯過黎嘅經理終於出場! (當時我已經好嬲, 因為堂堂酒樓經理咁小事都唔自己搞要推阿姐出黎送死!! 同埋拎錯黎個兩碟野係一個$498二人餐, 有4-5樣餸+甜品, 有咩理由其中一味餸要$240, 簡直係獅子開大口!!)
我 : 我地冇叫過呢個餸係你地搞錯咗, 點解要收我錢??
經 : 我地公司規矩已出之物係要收錢架喎.
我 : 咁你地一路冇人同我地講番, 食晒叫埋單先講, 咁同打死狗講價有咩分別? 你地頭先唔拎番起兩隻鮑魚補數??
經 : 兩種鮑魚係唔同嘅..... (開始唔耐煩)
我 : 點唔同呀? 咁d客叫蒸魚, 你又蒸條貴魚出黎話唔同, 然後你話幾多都得架啦!! 你依家話呢碟野值二千都得架啦!! 我覺得咁樣好唔合理囉!!
經 : 咁小姐認為比幾多至合理呢??
我 : 我係話要收錢唔合理.
經 : 公司規矩咁嘅情況客人唔比錢就要個阿姐賠架...
我 : 我唔理你地內部點處理, 總知我覺得要收我錢就唔啱!! (佢咁嘅態度令我改變初衷決定唔比!!)
經 : 咁小姐你即係決定唔比啦!
我 : 係!
經 : 好! 咁我比!! (然後佢好大力咁合埋個埋單用嘅黑色套, 一路行向cashier一路大聲爆粗, 其間仲"飛"埋個黑色套去張靠牆嘅枱面, 搞到"轟"一聲!! 幾張枱D客都望住佢, 然後又望我地, 我更加肯定我嘅決定冇錯, 亦即時"certified"咗呢間酒樓)
==========
反而阿姐之後過黎同我地講番唔好意思添!!
**同場加影 : 係我地等埋單個陣, 隔離枱(2個女士))又發現酒樓多收小費成$30蚊, 個待應又係笑騎騎咁話可能計錯喎, 個收銀成日計錯數, 一係就炒咗個收銀, 一係就換過部電腦,

因為本來係普通家庭晚飯, 所以冇相為證, sorry !!
** 本人句句屬實, 雙方對話語氣動作原文筆錄, 並無加鹽加醋 **

2012-05-06
$180 (Dinner)
  • 燒乳鴒~~真係鹹到脷都損架!!
2012-03-27 1160 views
星期日同朋友行街已經八點又來到這裡吃晚飯我喜歡晚上來這裡因為晚上除了有酒席之外每次來親都好清靜今日我地叫了兩碗雞絲翅一條星班仔十四兩兩份鮑魚伴玉掌兩隻蒸龍蝦首先來兩碗翅,翅份量都幾多有金華火煺絲,當然有雞絲湯底都夠濃郁,啖啖翅,正星班我自己行在魚缸邊揀的清蒸上枱感覺好新鮮蒸到剛剛好,唔會太生緊緊熟加上少許鮮甜鼔油,美味無窮至於鮑魚伴玉掌勁多汁,我估應該係南非果種鮑魚扣得都夠淋身夠入味至於玉掌就是鵝掌都夠淋亦夠味蒜蓉粉絲蒸龍蝦上枱勁香蒜蓉味龍蝦肉質爽實,調味適宜全晚叫咗一個白飯我自己食題外話,個飯放在枱面我立即拿起但係成隻碗感覺好熱好熱係個碗好熱好熱唔通佢地成碗飯同隻碗一齊蒸我扒一啖隻手頂吾順隔一分鐘又扒一啖飯如是者放低碗飯三次枱面奇怪D伙記放落枱又吾怕嘅飯後送生果及糖水呢度地方相當大有多個房間服務方面,次次黃金時間嚟即係七點至八點都係得幾枱客待應幾乎人釘人幾乎每個待應招乎一枱客見到幫襯d客大多數都私私文文而且多數都肯消費
星期日同朋友行街已經八點
今日我地叫了兩碗雞絲翅
一條星班仔十四兩
兩份鮑魚伴玉掌
兩隻蒸龍蝦
首先來兩碗翅,翅份量都幾多
有金華火煺絲,當然有雞絲
湯底都夠濃郁,啖啖翅,正
星班我自己行在魚缸邊揀的
清蒸上枱感覺好新鮮
蒸到剛剛好,唔會太生緊緊熟
加上少許鮮甜鼔油,美味無窮
至於鮑魚伴玉掌
勁多汁,我估應該係南非果種
鮑魚扣得都夠淋身夠入味
至於玉掌就是鵝掌都夠淋亦夠味
蒜蓉粉絲蒸龍蝦
上枱勁香蒜蓉味
龍蝦肉質爽實,調味適宜
全晚叫咗一個白飯我自己食
題外話,個飯放在枱面我立即拿起
但係成隻碗感覺好熱好熱
奇怪D伙記放落枱又吾怕嘅
飯後送生果及糖水
呢度地方相當大
有多個房間
服務方面,次次黃金時間嚟
即係七點至八點
都係得幾枱客
待應幾乎人釘人
幾乎每個待應招乎一枱客
見到幫襯d客大多數都私私文文
而且多數都肯消費
松子石班
Other Info. : 順便介紹上次嚟食嘅松子石班魚 我都食過兩次感覺幾好 外皮煎得好香口 肉質保持鮮味 而個汁夠酸甜
2012-03-25
$520 (Dinner)
松子石班
2012-03-20 794 views
午餐時間同三個同事來到叫左好多點心多到有d我都吾知係乜現在講我知道果d同我食過果d蝦餃x2,燒賣,粉果x2,水晶餃x2牛肉腸粉,叉燒腸粉,羅漢齋腸牛肉球,煎讓三寶,野菌伊麵還有多款包類,因為我太飽我同事叫,我都唔知係乜蝦餃皮薄蝦肉爽口彈牙燒賣菇味香濃,豬肉有咬口粉果皮煙煙韌韌,d料夠香口水晶餃也不錯,其實同蝦餃差不多只不過多了少許菜粒少了點芛絲三款腸粉,粉皮好淋,味道一般如果皮薄d仲好牛肉球亦夠淋身,味道都係一般野茵伊麵好細碟,d野菌又少我試一啖感覺好淡味跟住都唔食其他野嚟到我都飽到食唔到唯有坐係度同同事吹水我都經常嚟呢度食嘢呢度地方好大所以下午飯時間來到都容易搵位坐位寬敞,堂面有空間感可能佢樓底比較高關係服務都幾好
午餐時間同三個同事來到
叫左好多點心
多到有d我都吾知係乜
現在講我知道果d同我食過果d
蝦餃x2,燒賣,粉果x2,水晶餃x2
牛肉腸粉,叉燒腸粉,羅漢齋腸
牛肉球,煎讓三寶,野菌伊麵
還有多款包類,因為我太飽
我同事叫,我都唔知係乜
蝦餃皮薄蝦肉爽口彈牙
燒賣菇味香濃,豬肉有咬口
粉果皮煙煙韌韌,d料夠香口
水晶餃也不錯,其實同蝦餃差不多
只不過多了少許菜粒少了點芛絲
三款腸粉,粉皮好淋,味道一般
如果皮薄d仲好
牛肉球亦夠淋身,味道都係一般
野茵伊麵好細碟,d野菌又少
我試一啖感覺好淡味跟住都唔食
其他野嚟到我都飽到食唔到
唯有坐係度同同事吹水
我都經常嚟呢度食嘢
呢度地方好大
所以下午飯時間來到都容易搵位
坐位寬敞,堂面有空間感
可能佢樓底比較高關係
服務都幾好

粉果
水晶餃
煎釀三宝看到好油,不過我冇食
野菌伊麵
牛肉球
呢個吾知叫乜乜餃,我無吃,,都比大家欣賞
2012-03-19
粉果
水晶餃
2012-03-18 773 views
龍朝位置- 佐敦 DJ Mall 3樓 自助餐食得多反而點心任食還是第一次 $58 一人加一和茶芥 $80 多元一人1:45pm 開始, 可以吃到 4:00pm 點心紙, 選擇也多有點心,冷盤, 粉麵一籠兩件,當人少又想嚐多種類點心便是一個好選擇 涼伴手撕雞有海折,好吃醃青瓜不夠酸=__= 不開胃肉鬆豆腐豆腐炸到脆卻一點也不油喜歡吃香口必點鼔油炒腸粉ok 啦, 但好油蘿蔔糕=__=太大件, 好粉建議任食時不要叫否則好易撐飽魚翅香茜餃是素翅,餡是豬肉加了言茜又幾香皮是雲吞皮 豬肉燒賣有加蝦,面也有蝦子滿意 ^v^蝦餃皮太厚,又很大隻外形一上"木台"我還以為是粉果=__=入面包了2大隻蝦算你沒偷工減料放棄吃完餃皮,只ko一半鮮蝦粉腸相對其他茶樓的粉腸皮相對是厚了點幸好夠滑腐皮卷豬肉粒作餡食一條已好夠 >0<~我要留位食其他東西酸甜排骨粉厚了點都不錯吃------------馬拉糕味道一般不算好吃,但又稱不上難食 流心奶皇包必食!!! 叫了兩籠encore夠熱又有鹹蛋黃香有很多酒樓奶皇餡會下很多油扮熔岩流心效果, 但會好油好滯不會太多油膩, 包皮又不會太厚 ^v^芒果pud
龍朝位置- 佐敦 DJ Mall 3樓

自助餐食得多
反而點心任食還是第一次

$58 一人
加一和茶芥 $80 多元一人
1:45pm 開始, 可以吃到 4:00pm

點心紙, 選擇也多
有點心,冷盤, 粉麵
一籠兩件,當人少又想嚐多種類點心
便是一個好選擇

喜歡吃香口必點
鼔油炒腸粉
ok 啦, 但好油
蘿蔔糕
=__=太大件, 好粉
建議任食時不要叫

皮太厚,又很大隻
外形一上"木台"我還以為是粉果=__=
入面包了2大隻蝦
算你沒偷工減料
放棄吃完餃皮,只ko一半
鮮蝦粉腸
相對其他茶樓的粉腸
皮相對是厚了點
幸好夠滑
腐皮卷
豬肉粒作餡
食一條已好夠 >0<~
我要留位食其他東西
酸甜排骨
粉厚了點
都不錯吃
------------

馬拉糕
味道一般
不算好吃,但又稱不上難食

流心奶皇包
必食!!! 叫了兩籠encore
夠熱又有鹹蛋黃香
有很多酒樓奶皇餡會下很多油
扮熔岩流心效果, 但會好油好滯
不會太多油膩, 包皮又不會太厚 ^v^
芒果pudding

個椰汁酸酸地
怪怪...怕是變壞了
只吃了一口不敢再吃
紅棗蒸千層糕
竟是熱, 食不慣熱的甜點
但重紅棗味
也可一層層撕來吃
椰林糕 (冷)
嘩, 別order, 只有椰汁加大菜糕弄
沒其他材料, 切勿浪費quota

總結
點心即叫即整
平均水準可以
但餃皮勁厚
到底是任食弄厚撐飽食客
定是點心師父手兿問題,就不知道了
甜點就很差, 不合格
2012-03-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2011-07-20 487 views
七月十五日 星期五下午 本球會派代表到以上酒樓 訂了翌日下午八時半 四張十人檯寫好菜單落了訂金 $1,000.00希望該酒家能有充足時間為我們安排翌日飯局 七月十六日 星期六下午五時因人數有變致電酒樓商量減少一席經理同意八時半我們三十三人到達酒樓 卻得悉全院滿座經理建議在酒樓出面 電梯廁所周圍的空間 為我們預備一張十人, 一張八人 及一張六人檯.我們認為這並不是早一天親自去訂座後所會接受到的服務及安排在一開始時經理已沒有任何歉意,更沒有退回訂金的意思而在爭論過後才把訂金退回但訂金的協議是若顧客沒有如期出現 酒樓不用退回訂金但現在顧客如期出現, 他只能拿回本來屬於他的訂金酒樓對反悔承諾不需要負上任何責任由於從未試過接受到如此令香港蒙羞的服務,( 三十三人中有一半是外賓 )很想把這酒家的服務質素與大眾作出分享,以避免類似的事情發生在其他客人身上,造成不便,因無經驗之故 想請問各位處理這種突發的無良事件巿民除了上網舒緩心中怨氣之外有否其他應採取 或可以考慮的行動?
七月十五日 星期五下午

致電酒樓商量減少一席
經理同意

八時半我們三十三人到達酒樓 卻得悉全院滿座
經理建議在酒樓出面 電梯廁所周圍的空間 為我們預備
一張十人, 一張八人 及一張六人檯.
我們認為這並不是早一天親自去訂座後所會接受到的服務及安排
在一開始時經理已沒有任何歉意,
更沒有退回訂金的意思
而在爭論過後才把訂金退回
但訂金的協議是
若顧客沒有如期出現 酒樓不用退回訂金
但現在顧客如期出現, 他只能拿回本來屬於他的訂金
酒樓對反悔承諾不需要負上任何責任

由於從未試過接受到如此令香港蒙羞的服務,
( 三十三人中有一半是外賓 )
很想把這酒家的服務質素與大眾作出分享,
以避免類似的事情發生在其他客人身上,造成不便,

因無經驗之故 想請問各位
處理這種突發的無良事件
巿民除了上網舒緩心中怨氣之外
有否其他應採取 或可以考慮的行動?
2011-07-16
2011-07-06 406 views
之前通常黎食晚飯,上周六就同屋企人黎飲午市茶,貪呢度坐得好舒服 嗰日都係叫返我去酒樓必嗌既幾樣野 蘿蔔糕: 好香好好食,雖然料唔係好夠,但味道好好! 叉燒腸粉: 同之前有食評話腸粉厚同韌有大分別,我當日食到既皮簿亦都好滑,不過細條左D囉 燒賣: OK 生炒骨: 上桌時心諗「咁細gei??」不過原來入面有好多粒肉,而且冇骨,好食 最後敵不過8.8 雙皮奶既誘惑,每人一碗,食完走人。

嗰日都係叫返我去酒樓必嗌既幾樣野
蘿蔔糕: 好香好好食,雖然料唔係好夠,但味道好好!

燒賣: OK

最後敵不過8.8 雙皮奶既誘惑,每人一碗,食完走人。

超好味
呢個普通,我鍾意食肥d既燒賣
超好味
  • 蘿蔔糕
  • 雙皮奶
2010-06-28 204 views
之前5月老公係呢到飲過,已經話勁唔掂.上星期六屋企宴客,叫左兩圍.二千幾的套餐,簡直連稻香都不如乳豬同西瓜係全晚唯一食得既.乳豬原隻上,上枱時熱的.然得由伙計剪開.西瓜係甜既之後無一味得翅:我唔食,據屋企人講係完全無,海參:有燶味蒸龍脷,條魚又霉,又無味.用d肉絲同冬菇夾硬加味炒飯是濕同無味的雞,還可以最離譜係紅豆沙無落糖其他都無印象其實我寧願做唔到尼d價錢,做返d普通d既菜色.好過而家樣樣都難食.到最後要逼住去掃街填肚囉.
之後無一味得

翅:我唔食,據屋企人講係完全無,
海參:有燶味
蒸龍脷,條魚又霉,又無味.用d肉絲同冬菇夾硬加味
炒飯是濕同無味的
雞,還可以
最離譜係紅豆沙無落糖
其他都無印象

2010-04-13 46 views
今日叫個套餐有翅,鮑鱼,魚湯時菜,鮑汁炒飯鮑鱼夠林鮑汁炒飯唔太油膩全部不過不失環境就真係幾好幾舒服服務OK
今日叫個套餐
有翅,鮑鱼,魚湯時菜,鮑汁炒飯
鮑鱼夠林
鮑汁炒飯唔太油膩
全部不過不失
環境就真係幾好幾舒服
服務OK
2008-12-08 59 views
12月6日 有朋友設婚宴16圍,我都係第一次去,全層面積好細,婚宴場地以外既地方就做散客,一檯二檯坐係電動樓梯附近.是否用名貴食材唔係最重要,因為我嚟飲係無得揀,我只能給予味道意見乳豬全體外皮真係好鬆脆,但係size好似縮左水,乳豬細得好梗要.蒸班韌到不得了,我已經挑"臉豬登"嚟食,竟然韌到好似食香口膠一樣.翅街邊既碗仔翅仲好食得多,稀到好似水咁,無味.炸蟹拑香口彈牙.鮑片完全無味,得個趙字鵝掌炆到好林,好入味.笑口酥最好食,微暖,鬆脆香口.紅豆沙淡到不得了,完全沒有味道,只有起沙既感覺罷了.我覺得好奇怪,全程既餐具上,係一個*碗*都無(食翅除外),食完第一味唔換碟無咩大問題,但係食到...............第二第三第四味都唔會換下個碟,所有餸既汁+餘下殘渣已經無位擺放,我地要開聲叫呀姐先至會換碟,依然唔會比個碗你,lee個可能係特色之一.味道不能取悅客人,至少其他方面有可取之處,希望酒家注意一下客人既需要.

散客,一檯二檯坐係電動樓梯附近.

乳豬全體
外皮真係好鬆脆,但係size好似縮左水,乳豬細得好梗要.
蒸班
街邊既碗仔翅仲好食得多,稀到好似水咁,無味.
炸蟹拑
香口彈牙.
鮑片
完全無味,得個趙字
鵝掌
炆到好林,好入味.
笑口酥
最好食,微暖,鬆脆香口.
紅豆沙
淡到不得了,完全沒有味道,只有起沙既感覺罷了.

鵝掌
2008-12-01 49 views
0個日等摯愛F放0左工去行街, 出到去佐敦都差唔多2點, 想搵0野食又想坐下, 於是就搵酒樓飲下午茶~行下行下去到佐敦薈(JD Mall)電梯口, 有個'阿姐'係咁講「下午茶3樓! 下午茶3樓!」,有好多人上去架, 所以我同摯愛F就咁"半推半就"上0左去lu, 仲唔洗等好耐就有位0忝~呢間酒樓都幾得意, 因為我0地得2個人, 諗住應該要同其他人"搭枱"!點知唔洗, 有"卡位"喎(其實係有排長梳化, 放0左幾張方枱, 對面就放番普通櫈0者)!坐低後, 我同摯愛F就開始睇下有乜食同開茶, 我0地叫'壽眉', 佢0黎0左'普洱',啲普洱仲要無味 點心0黎到, 摯愛F叫人攞辣椒醬, 點知到埋單都無人攞過黎蝦餃 蝦好大隻(有2隻)好爽, 不過好怪, 點解唔用荀要用芹菜粒 啲荀好貴咩??? 一定要襯熱食, 因為凍0左0個皮就好'un', 皮底會粉同散開燒買 OK啦! 不過不失叉燒腸粉 叉燒無味, 豉油無味, 啲腸粉唔軟滑, 係厚同'un'似糯米咁, 好怪叉燒包 又係無味燒腩仔 皮都叫脆0既, 不過輕輕瘦0左啲囉雞粥 有味, OK燒鵝瀨粉
於是就搵酒樓飲下午茶~
啲普洱仲要無味
點心0黎到, 摯愛F叫人攞辣椒醬, 點知到埋單都無人攞過黎

蝦好大隻(有2隻)好爽, 不過好怪, 點解唔用荀要用芹菜粒
啲荀好貴咩???
燒買

燒鵝瀨粉
燒鵝肥膏多0左啲, 肉最好淋番啲, 但個瀨粉就好淡又係無味

鳳爪
OK啦! 又係一定要襯熱, 凍0左就好硬

呢間酒樓0既環境就真係幾好幾舒服, 服務都一般(因為無乜人埋你),
但食物就要好好改進下, 如果唔係都唔知點算~~
$90 (Tea)
2008-11-09 45 views
之前個幾次印象都唔係太好, 食物,服務都低過standard, 不過今次去到, 好大改善, 同埋, 食物質素有水準左好多~~因為阿爸舊曆生日既關係, 我地就嗌左半圍既十二人餐, 有翅有魚有蝦有乳豬拼盤~~仲有好多好多餸~~ 份量減一半, 六個人, 但...我個日係剛剛剝完智慧齒....除左飲左個翅, 食左個粥之外, 咩都唔可以食...但..見到d人餸, 真係好吸引!!! 佢地個個仲嗌好味好味好好味....激死我~~~雖然我冇親身試過, 但賣相相當吸引~~特別係以下三款推介***火龍果花枝丸- 花枝丸內有火龍果肉, 而外面炸了之後仲有蛋黃醬灑係上面, 阿姐同阿媽都讚不絕口, 而阿媽更將所有果肉清晒~~ 推介***炸南瓜條 + 脆煎豬肉骨- 佢地話d南瓜好新鮮~炸得恰到好處, 而豬肉骨都係好嫩滑, 唔un又唔膿, 一流~~ 推介***荷包蛋松子蛋白炒飯 - 最後上的一道菜..配料多, 佢地又話好味....但我一啖都冇食過~!~! 菜真係比之前個幾次好, 但人流唔多, 晚飯飲茶都唔會多人, 服務食物水準有改善, 係一件好事, 大家可以去試下, ~!~!但不要期望太多喎!!以免有落差~!~!

火龍果花枝丸
炸南瓜條 + 脆煎豬肉骨
荷包蛋松子蛋白炒飯
2008-11-03 32 views
金融海嘯威力有幾大依家仲未知,但對消費意慾就立竿見影。星期六放咗工約埋屋企人去佐敦食晏,見呢度幾企理又上嚟試吓。下午兩點幾下午茶時段以為會好多人點知一D都唔full,立即有位。地方唔大一眼睇晒,近窗邊係卡位,可以望到彌敦道,另一邊係貴賓房,中間大堂D檯都唔算逼。食咗生菜魚球粥,魚球幾多粒個粥底都OK、义燒包同雞包仔都幾好味,牛肉就好普通、牛腸D粉又厚又硬,沙律蝦卷就細條D但都幾香口,我認為至好係個西炒飯,雖然漏咗單等咗好耐至有但係炒得好乾身一D都唔會油。食物嘅水準未至於話好好但係絕對唔差,響佐敦呢一帶應該有得做。不過發現一樣幾奇怪嘅事,原來中午嚟食仲抵,有D特價點心竟然係$7.8比下午茶仲要平,有D炒粉麵都係好平,証明午市競爭好大。諗落唔係幾明但一落到街就明晒,由佐敦道至柯士甸道的一段彌敦道,原來有成十間酒樓,生意難做可想而知。希望今次個浪快D過,如果唔係好多食肆都會頂唔住。
$55 (Tea)
  • 西炒飯