2012-10-05 516 views
昨日生日飯,朋友團購此店套餐,$89有9樣餸,有冇咁抵?位置極隔涉,商場內空無一人,到店前看見店內燈光昏暗,像極大陸旅行團團餐餐館格局。友人已說:「其實我地可以轉場」但既然已經團購,無理由要朋友一人硬食,又來到門口,唯有硬著頭皮入去試。全場除了職工頭圍用膳只有我們一枱客。四個人任坐十人大枱。坐下後朋友本想貪懶不洗碗,怎料碗中有像粉末的東西,似多年未用。唯有死死地氣洗碗。而所用的匙羹是一般外賣用的膠匙。因為已一早訂位,食物極速上枱。由一位老婆婆手震震咁上枱!!來自朋友的綜合解說!!第1樣係大蝦沙律,見到沙律醬同水係分開左ge!! D 蝦............有_將風範。係唔會有人敢食,我夾起隻蝦睇過,係有DD悔...一上枱,朋友A就話,我地不如食多餐咯。心知不妙第2道係片皮鴨,第一次見人用炸米粉墊底,佢背青瓜同蔥做配料,但疑似擺左好耐,至於用黎包鴨ge皮....好硬好厚好大塊,片皮鴨似係普通燒鴨片左皮.....但我地都清左第3樣係唔知咩川芎藥材豬展湯。個湯飲到一碗仔,但好油好油!其實我地都叫做清左第4樣是螺片蠔油小棠葉,我覺得可以食落肚ge一道菜...不過螺片超硬,D菜又黃晒...第5
昨日生日飯,朋友團購此店套餐,$89有9樣餸,有冇咁抵?

全場除了職工頭圍用膳只有我們一枱客。四個人任坐十人大枱。

因為已一早訂位,食物極速上枱。由一位老婆婆手震震咁上枱

!!來自朋友的綜合解說!!

第5 樣 係臘鴨煲仔飯,D飯唔熟,有層次(即是面又軟軟地,下面又好硬,又水水地,請意會) D 潤腸只有肥糕,臘鴨好鹹,重有陣怪味......

第6樣係蒸魚?好腥好腥,好似放左好耐咁

第7樣係肉餃米粉,像用來打邊爐用果D 餃,有D 梅…

第8樣係燒雞,好似水烚完再炸,D肉仲悔過魚肉
其中一個朋友話似在超市買現成再翻叮

第9樣係唔知咩糖水,我地大家都話唔使啦唔該…

我地每樣都有食過入口,但真係好多都食唔到第二啖…我地食緊中途有兩個外國人本想入來食,但懷疑侍應不諳外語而完全無理對方
(真係好客之道)

走既時候呀婆婆仲話D野好新鮮…話我地做咩唔食…但我地真係食唔到,唯有為被浪費的食物默哀,阿們。

為離開時留下的食物默哀
Other Info. : 建議大家團購前做下RESEARCH先
2012-10-04
$89 (Dinner)
Celebration
Birthday
2012-09-30 266 views
我們在2012年6月於雅虎購買了“$79一位尖沙咀香江樓鮑魚餐”, 由於他們指定每次最少要4人一起使用團購劵, 所以我們拿著4張劵去試試. 他們聲稱共有9道京滬特色菜,包括砂鍋鮑魚雞、辣炒法國青口、魚湯蝦米煲飯、虾子鮑汁撈麵等,連糖水、啤酒或雪梨水,當中已包加一 . (他們竟說原價要$300)聽起來確是十分吸引….至於地點: 香江樓, 它在尖沙咀港景峰商場內, 想像中此商場內的店舖也應不錯, 然而, 原來現實卻大相逕庭, 酒樓的門口燈光昏暗, 差點兒也不能發覺在其半開的玻璃大門上貼著“香江樓”三個字。進到酒樓內, 只是十多張用白色膠檯布墊著的大檯, 沒有侍應, 沒有人招待。酒樓內的地氈很骯髒, 環境昏暗。 等了不久, 有兩個嬸嬸出現, 她們應是幫忙傳菜或執拾的工人。後來, 有一位像廚師(因他的衣服沾了很多餸菜油漬)的人出來問我們是否訂了位, 然後他取了我們的團購紙後, 走到櫃台去將我們的團購劵資料輸入電腦內….再叫我們坐著等.不久, 他們將食物送來:1.「鮮大蝦沙律」: 當中的蝦不新鮮, 友人吃到有一隻蝦更是變壞了的!2.「潮州卥水拼盤」: 當中全是卥水鴨, 份量不夠四個人, 不是拼盤

不久, 他們將食物送來:
2.「潮州卥水拼盤」: 當中全是卥水鴨, 份量不夠四個人, 不是拼盤!
3.「台式雲吞煲」: 它是一鍋湯水, 當中有十多隻小雲吞和幾粒杞子, 湯水中有酒味, 但沒有其他配料, 為什麼會叫做「台式雲吞煲」?
4.「辣炒法國青口」: 此碟共有十多隻藍青口, 味道一般, 但是不辣.
5.「砂鍋鮑魚雞」: 一個中碗盛著的「鮑魚雞」, 裡面有半隻春雞及四隻像一元大的鮑魚仔, 與團購的相片絕然不同.
6.「漁湯蝦米煲飯」: 沒有蝦米, 飯是很濕的, 但見不到魚湯, 也吃不到飯有任何漁湯味, 飯面有一些魚塊和蔥段, 加了他們供給的豉油也沒有甚麼味道.
7.「雙菇扖時蔬」: 整晚來說, 最滿意的一碟.
8.「虾子鮑汁撈麵」: 第了半小時, 他們說沒有麵, 炒了一碟冬菇米粉給我們, 「水汪汪」的, 冬菇有「益」味.
9.整晚更沒有提供啤酒或雪梨水,只開了一壺茶。
10.等了很久也沒出糖水,失望之餘, 亦覺得有被騙的感覺, 最後, 懷著不值的感覺走了。

說真的, 四個人, 每位付$79元,共用了$316元, 倘若到餐廳吃也應可以吃飽, 然而, 他們提供的份量不足, 根本沒有四人的份量, 質素方面很差, 當中的食物有些變壞, 提供的食物與所描述的不同, 貨不對辦, 有騙人之嫌。

$316 (Dinner)
Group-buy
“香江樓的佛跳牆”聽起來相當吸引,想像中會是如美心、聯邦等大酒樓的格局,炮製出精緻瓦盅盛載着足料的佛跳牆.... 商埸在軻士甸港鐵站附近,上面有一間裝潢華麗的酒樓,但找也找不到香江樓,問道於商埸保安才找到那扇玻璃門,半開半合,上面貼着大大片的膠紙寫着“香江樓”三個大字。 可能是與想像的偏差太大,或是裡面的燈光太昏暗吧,但終於也找到了! 進入後一直沒有侍應招呼,惟有到收銀處求助,那職員隨便安排我們坐在其中一張較大的餐檯。 原來這裡專辦團餐,每張檯面也鋪上膠檯布,看來旅行團還是剛剛離開呢! 極目只得一名女侍應和兩位貌似暑期工的青年,不知是工作太忙還是工作經驗少,就連一杯茶亦要要求才奉上,其後的服務亦是推一推,做一做,那加一服務收費付得寃狂!食物方面,三人份量的佛跳牆被放進一大鍋去,用料和份量十足,可分辨出來的有海螺片、海蝦三隻、青口兩隻,雞肉、豬手、肉排、冬菇、豬皮、牛孖根和素翅等,熬出的湯當然濃郁,還有類似川芎、白芷等的補藥香味,海蝦、青口雖少但鲜,豬手、蹄根和雞皮等的膠質過重,越食越膩; 炸蟹鉗外皮不脆而韌,反而伴碟的沙律用上罐頭雜果,雖非新鮮卻還算重本呢; 五香鹵水鴨片有香料味卻淡如

食物方面,三人份量的佛跳牆被放進一大鍋去,用料和份量十足,可分辨出來的有海螺片、海蝦三隻、青口兩隻,雞肉、豬手、肉排、冬菇、豬皮、牛孖根和素翅等,熬出的湯當然濃郁,還有類似川芎、白芷等的補藥香味,海蝦、青口雖少但鲜,豬手、蹄根和雞皮等的膠質過重,越食越膩; 炸蟹鉗外皮不脆而韌,反而伴碟的沙律用上罐頭雜果,雖非新鮮卻還算重本呢; 五香鹵水鴨片有香料味卻淡如嚼爉,可惜; 鮑汁扒時菜嘛,若那是鮑汁,我寧採蠔油; 甜湯紅棗雪耳糖水㷛得雪耳也溶了,味道亦甜了一點。

每人$68享用四餸一甜品算非常經濟,所提供的食物亦沒有將貨就價,可惜味道卻未能盡善,環境服務更慘不忍睹。 大家若還要嘗試便要有心理準備呀!

Shirley的評論是:「只因份量取勝,並無質素可言,3位連加一$222, 那窩雪排骨、豬手、雞腿肉 ,煲“鞋”的雪藏鴨1/4隻,在家弄不要勞煩别人,反正無需技巧你我都得!」 ........... 當想像與現實有一大段距離時,眼中的一切都是不對
五香鹵水鴨片
佛跳牆
鮑汁扒時菜
Other Info. : [u][b]"OK" 的評級是因為價錢優惠及佛跳牆十分足料,其他乏善足陳。 若大家想找價錢實惠而又要求不多的話可以一試。[/b][/u]
2012-08-15
$70 (Dinner)
Group-buy
這家x店,只能做兩種人生意.1.強國旅行團 2.被團購糖衣蔽的消費者唔係因為家人在Beecrazy買了團購票,我相信普通人會擦身而過,正常人亦不會以身範險.八張 $68一位團購卷,聲稱原盅彿跳牆+蟹鉗沙律+卥水鴨片+鮑汁時菜+甜品連加一,共五道菜.向來Beecrazy信譽都唔錯,我家人懷著期待與希望來品嘗, 點知<<環境>>從商場扶手梯上到2/F,突見寂靜的商場有一大班熱鬧非常的強國團友吱吱喳喳的.原來一班強國團友從一食市出來,另一班以強國小學生為主的疑似遊學團正等候進場....我們先讓強國小學生散場後,確認門牌,這像貨倉的門面真的是Beecrazy形容的香江樓?! 門牌號碼的確是沒錯啊.懷著一念疑惑進入香江樓...  當時裡面只有4-5圍.強國小團友.. 我們不想太嘈吵, 又不想坐門口, 好不容易,被安排坐離團友較遠的位置.坐著,又有’散客’入場,之後發覺大家都係"同渡人" <<等了又等,7pm食到9.30pm只上三度菜>>訂了檯7pm, 等了一個鐘到8pm上第一道菜:卥水鴨,8.45pm終於上了一窩如"油沉湯渣"般的

<<環境>>

<<等了又等,7pm食到9.30pm只上三度菜>>

訂了檯7pm, 等了一個鐘到8pm上第一道菜:卥水鴨,8.45pm終於上了一窩如"油沉湯渣"般的"彿跳牆",等到9pm, 上了蟹鉗沙律.... 之後,聽到隔離強國小孩吃完大聲說國語:”我要去吃方便麵...” 9.30pm, 我們決定走不再等那鮑汁時菜及甜品了...(也去吃”方便麵”了)

隔離檯3人家庭,也是差不多時間入坐,席間他三番四次撐腰怒視廚房....可惜,團購嘛...唯有忍耐....

<<服務>>
睇黎佢地人手真係極短缺.全場十幾廿張檯,只得一個金毛侍應走全場,一個金毛傳菜員,跟兩三個洗碗阿姐執緊檯.叫幾次終於成功開茶及擺位(擺低碗筷).半個鍾後又一強人團隊入席...

這樣的環境,金毛傳菜員&侍應雖然幫不了忙,幸好他態度尚算友善醒目... 餓著的家人偷偷窺探廚房情形,原來廚房得一個廚師

<<食物: 強國風味-油多,味濃>>
1.卥水鴨片: 如果對食無要求的話,品質尚可接受.
以上菜速度推算,這個應該係外賣來的
2.原盅彿跳牆: 一窩(無錯!係一窩)貌似油沉湯渣上檯,有鮑魚菰,素翅,冬菰,豬骨,牛筋等平時彿跳牆無的材料,唯一一讚的只有鮮蝦尚可接受.... 太油,連杯麵水都可以飲下的湯怪都不敢喝下.
3.蟹鉗沙律:粉團扮蟹鉗,罐頭什果撈沙律醬,幾肚餓都唔敢食.

總的來說,這團購經驗令我體會到身在”尖沙咀”,卻有比強國還差的食市.
Other Info. : 我平時唔多寫食評,希望今次長編大論能儆惡懲奸, 提醒各位巴打絲打[b] 唔 好 中 招!! [/b][u][/u]
2012-08-05
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$68 (Dinner)
2012-05-06 65 views
香江樓係一間位於港鐵四線可以到達o既尖沙咀港景峰商場中菜館港景峯住宅雖然有開揚景觀,o係名鑄之前曾成為尖沙咀地標,不過呢個商場比較冷清,平時除左黎商場睇呢個地產集團其他樓盤o既人同地產經紀外,冇乜其他人專程黎呢個商場購物,難怪成日o係報紙見到呢個商場o既舖位招租廣告,屬於同一個地產集團o既百佳都要由超級廣場縮細做超級市場香江樓 OpenRice o既食評有七,八年歷史,不過之前好多人寫o既食評都冇相片,直至今年借團購優惠先為大家揭開神秘面紗,俾大家見識呢間被形容為十年老店o既京川滬中菜專家香江樓可能已經轉左老闆或者改變經營模式,無論門面或菜式都與之前好大出入門面冇菜式介紹或餐牌價錢,就算入到菜館內都唔見內地政要及名人慕名前來品嘗o既招牌菜稻草牛相片內在環境好似電視台o既佈景板,冇乜講究裝修天花,每張枱都鋪上膠枱布,枱上隨意放左一堆餐具,大家有種黎左大排檔o既感覺我地當晚去到時有幾枱客人食緊野,但係唔見有任何店員,呢到全場除左得一張二人枱外,其餘都係大圓枱等左幾分鐘後,有個嬸嬸o係廚房出黎招呼我地隨便坐,介紹靚位俾我地睇電視,之後開壺茶俾我地洗杯香江樓地方夠大,可同時容納十幾枱客人,不過
香江樓係一間位於港鐵四線可以到達o既尖沙咀港景峰商場中菜館

香江樓地方夠大,可同時容納十幾枱客人,不過唔夠人手,樓面只有嬸嬸及老闆兩人,好多時佢地仲要入去廚房幫手
之前o係網站以每張$25 o既價錢買左兩張 coupon,每張 coupon 可以換到餃子加藥材雞一人餐,包括北京水餃四隻,滋補藥材雞飯或麵及泰國青檸水一杯,埋單時另收每人$2.5加一服務費及茶芥$6
我地當晚前後大約有五枱團購客人,每枱有兩,三個人

老闆最先送黎兩碗例湯,佢話當日係排骨湯,之後收我地兩張團購優惠 coupon

呢碗湯有藥材味,內有幾件排骨,o的湯有o的似肉骨茶味道
之後見到一班強國同胞熱鬧地進場,原來佢地黎食飯,嬸嬸安排佢地坐o係電視機下o既一張枱,轉頭就拎左好多碟餸菜及一大盆白飯俾佢地任裝,見佢地都食得好興奮

強國同胞黎尖沙咀香江樓都係醉翁之意不在酒,最重要係飯後節目 happy hour 去名店掃貨,真係未出發先興奮!

其實我地黎之前睇過 OpenRice 食評,留意到有多位食家對呢間菜館投左不信任票,同枱o既 BabyBamboo 支持者認為大家都未食完呢餐,不能單憑一杯茶同埋碗排骨湯對菜館下結論

本人覺得呢句說話都好有道理,就好似電視節目「盛女愛作戰」婚姻介紹顧問 Mei Ling 姐認為女士唔應該單憑一個大約一,兩小時o既約會就覺得對象適唔適合做未來丈夫
我地睇電視睇左大半個鐘,強國同胞食完飯離開後,呢碟主菜滋補藥材雞(二人份量)同埋兩碗白飯終於送黎

唔知點解碟雞要整咁耐呢? 不過,本人曾經見過有客人o係薄餅炸雞專門店芝脆雞落單後等成個鐘先有得食招牌炸雞
我地係食最平價o既團購餐,呢碟雞唔知係唔係團購優惠所指o既主菜滋補藥材雞? o的雞冇乜味,又唔見有藥材,嬸嬸及老闆冇俾豉油及醬料我地點黎食,味道真係幾淡
,唔知隔離枱客人享用o既六十幾蚊團購餐所食到o既沙薑雞會係點呢?

由於菜館唔係俾雞胸雞脾我地,所以呢碟雞真係骨多過肉

呢碟雞冇乜肉,又冇乜味,我地諗住等埋碟北京水餃同埋泰國青檸水先食飯,但係水餃等左好耐都冇黎,唯有繼續對住o的雞肉,雞皮,雞骨同埋排骨湯o的豬肉做餸

其實o個兩碗白飯煮得爛綿綿
,不過本人當晚真係好肚餓,所以先會食晒成碗飯
,但係隔離枱兩位客人唔識得欣賞呢o的白飯,兩碗飯原封不動
強國同胞食飽之後,見到門口外有幾位外國人對住香江樓指指點點,唔通佢地都有興趣入黎試?

之後見到貌似媒人 Mei Ling 姐o既顧問帶呢班西方遊客黎呢到品嚐香江菜式,老闆o係收銀櫃位旁拎出幾支紅酒招呼來賓

之後見到嬸嬸週圍派糖水,又問我地拎左糖水未,當時我地向嬸嬸表示團購優惠o既水餃及泰國青檸水仲未到,嬸嬸向老闆查詢,原來水餃及青檸水用左排骨湯及糖水代替

呢碗所謂糖水好杰,又係無咩味, 淡如開水,好似係o的生粉水撈埋o的紅豆再俾客人
,大家咬到幾粒紅豆時先感覺到有紅豆味,我地甚少浪費食物,不過呢碗生粉水拌紅豆質素實在太差,有乜理由仲差過自家製o既水準?!
都係唔好勉強,食剩 1/3 碗

我地食呢餐飯o既心情不斷以 45度下降,當聽到嬸嬸話水餃及青檸水用左排骨湯及糖水代替,實在非常失望,當晚心情跌至呢餐飯o既最低點

團購達人話通常o的商戶若果提供唔到原本團購優惠o既食品款式,都會o係埋單時唔收加一服務費,又或者送返o的生果或糖水俾客人,減少壞印象及被投訴o既機會

不過今次糖水o既角式被淪為一款餸菜o既代替品
,尊貴身份立即被嬸嬸及老闆降格
今次呢個優惠可以體會到香江樓錯漏百出,又唔預先通知客人更改菜式,我地個餐本身係泰國青檸水及水餃,不過菜館唔知乜野原因私自用排骨湯及糖水代替

今次呢個被團購網站及商戶形容為"如此美色加埋茶芥都唔駛35蚊,好過食茶餐廳" o既優惠,實在令人失望
,可能屋企人整o既菜式更有水準,若果行過商埸對面柯士甸道做足一百分快餐店食 $50 一碟一哥燒鵝飯連飲品更覺得物超所值

香江樓有別於一般食肆,唔駛靠服務,食物質素,價錢及環境去吸引本地人幫襯,因為佢地擁有鐵票
,肩負中西文化交流o既任務,有好多貌似媒人 Mei Ling 姐o既顧問介紹強國同胞及西方遊客黎呢到體驗香江情懷,品嚐別有一番風味o既香江菜式,團購客人只係為呢間菜館錦上添花
Other Info. : 做生意至忌唔清唔楚,香江樓可能同一時間做得太多團購優惠,多到連老闆同嬸嬸都分唔清楚俾乜野客人食,團購優惠除左有唔同款式o既一人餐外,又有夫婦二人餐,家庭樂四人餐,甚至係母親節套餐添! 唔同o既餐有o的要收茶錢,有o的就免收茶錢,就算要收茶錢,唔同優惠要俾o既茶錢都唔同,鍾意筍仔o既要俾$6茶錢,但係蜜蜂朋友只需要俾$5;至於加一服務費方面,有o的餐要收加一,有o的就唔駛收 香江樓茶錢及加一服務費實在整到太複雜,竟然複雜到連老闆都驚收錯我地幾多茶錢及服務費,要向我地問清楚收費,呢o的安排點樣令客人有信心呢?!
2012-04-20
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$33.5 (Dinner)
Group-buy
藥材雞飯: 飯太乾,但量夠淡而無味,而且沒有汁,最過分的是80%都是骨頭,難為個廚師湊到一堆骨頭俾我到底因為我來得太遲(8:45pm),還是因為團購而將貨就價?北京水餃4隻: mini-size... 餡不像豬肉,像魚蛋?!泰國青檸水一杯: 外賣變成了廣東製造的雪梨菊花紙包飲品,幾特別老闆的態度很好,但食物的質素太差了!
藥材雞飯: 飯太乾,但量夠

老闆的態度很好,但食物的質素太差了!
2012-03-07
TakeAway
2012-03-05 45 views
買了尖沙咀「香江樓」二人餐$118三餸一湯的團購coupon,地點在港景峰,比較近佐敦,不太就腳的位置。餐單有:1. 沙薑雞一碟(原價$68)2. 糯米蟹一隻 (原價$88)->變成了蝦3. 滋補藥材西施骨燉湯 (原價$ 38 x 2)4. 鮑汁螺片扒時菜 (原價$ 58)5. 合時甜品/ 糖水或其他 (原價$12 x 2)6. 兩客白飯 (原價$ 6 x 2)內裡非常臨時+大陸feel,此時已有中伏的感覺,但還是要硬擋下去。電視的比例細得幾乎看不到,放在家裡的小房間還差不多。夜晚吃飯時間,也沒什麼人,所以團購也不用book時間。沙薑雞,還可以,只是太少了!滋補藥材西施骨燉湯,一喝就覺得有味精了。鮑汁螺片扒時菜,普普通通,螺片好像是換了菇片呀。糯米蟹一隻換成了蝦四隻大蝦,尚可,肉質是屬新鮮的,可是又是太少!底下有大量糯米飯。糖水是紅豆沙,比較杰。說難吃,又不算太難吃,只是份量少,平平無奇,有點不值的感覺,不值這個價錢,不值山長水遠的去吃。這裡像家庭式,整間店只有1-2個人招呼,而餸菜份量頗細小,埋單還要比$12,不會再去了。

餐單有:
1. 沙薑雞一碟(原價$68)
2. 糯米蟹一隻 (原價$88)->變成了蝦
3. 滋補藥材西施骨燉湯 (原價$ 38 x 2)
4. 鮑汁螺片扒時菜 (原價$ 58)
5. 合時甜品/ 糖水或其他 (原價$12 x 2)
6. 兩客白飯 (原價$ 6 x 2)
店舖的門面,非常臨時的感覺,好像隨時要結業的樣子。
桌子鋪上膠袋桌布, 甚有家庭/大陸feel
電視的比例細得幾乎看不到,放在家裡的小房間還差不多。
夜晚吃飯時間,也沒什麼人,所以團購也不用book時間。
沙薑雞
沙薑雞,還可以,只是太少了!
西施骨燉湯
滋補藥材西施骨燉湯,一喝就覺得有味精了。
鮑汁螺片扒時菜
鮑汁螺片扒時菜,普普通通,螺片好像是換了菇片呀。
大蝦
糯米蟹一隻換成了蝦
四隻大蝦,尚可,肉質是屬新鮮的,可是又是太少!
底下有大量糯米飯。
紅豆沙
糖水是紅豆沙,比較杰。

2012-02-25
2007-07-25 25 views
星期三去食飯,水靜河飛.只有三四枱人.紅油抄手,非常難食,太實淨,好似未解凍. 小籠包一般.冇松子魚,改糖醋魚柳,味道ok 另外兩個主菜都ok 還有待應不足,叫好耐才有人應.總括來說很菜式普通,不值再去.
星期三去食飯,水靜河飛.只有三四枱人.
紅油抄手,非常難食,太實淨,好似未解凍.
小籠包一般.
冇松子魚,改糖醋魚柳,味道ok
另外兩個主菜都ok
還有待應不足,叫好耐才有人應.

總括來說很菜式普通,不值再去.
2006-10-19 22 views
昨晚到來試一試, 平日是好少人的, 坐位舒服. 食物都OK 得!! 價錢大眾化,每晚有10元優惠小菜. 我欣賞小籠包, 皮溥多汁. 另銀絲卷熱騰騰拿出來, 正!!我們點了以下菜色: 1.太白雞(10元, 細細碟)2.小籠包半打3.炒野菌雪耳4.2 客煱貼(皮薄, 如果煎脆些就更好)5.雞絲煨麵(沒有over到, 唔糊口)6.蠔仔粥(不是蠔仔, 是中型size)7.桂花糕(有點硬)8.紅豆糕(是送的,有紅豆咪,如果加小小紅豆粒就更好)合共$235
我們點了以下菜色:
1.太白雞(10元, 細細碟)
2.小籠包半打
3.炒野菌雪耳
4.2 客煱貼(皮薄, 如果煎脆些就更好)
5.雞絲煨麵(沒有over到, 唔糊口)
6.蠔仔粥(不是蠔仔, 是中型size)
7.桂花糕(有點硬)
8.紅豆糕(是送的,有紅豆咪,如果加小小紅豆粒就更好)

合共$235
2006-08-12 9 views
佛跳牆套餐$88一位(至少兩位)包括:冷盤是鵝肝片,不錯。佛跳牆藥材味濃,用料一分錢一分貨,但也包括鮑魚,黨參,花膠等,味道甜美。油泡魚柳很滑溜,但感覺有少許腥。老板說原只帶子賣光,那改了西芹炒帶子,唉,搞錯,帶子是酸的。投訴過算了,反正食不下。套餐以外加了甜酸魚,沒有什麼特別的菜式。再加出名的稻草牛,用草蓆包著八吋長牛腩連骨,牛腩軟而滑,加上隱約的草香味,真棒!各位一定要試試。要批評一下服務水準,想是家庭式經營,侍應年紀大動作慢,而且錯漏百出,上茶上菜時左顧右盼不知所以,客人要反來告訴他們有沒有點那些菜,最離譜是把上錯桌而又給夾過的菜,原封不動拿去鄰傍正確的桌子,衛生觀念可想而知。甜品是味道像老婆餅的煎糕,很油,是送了,陪不是。
佛跳牆套餐$88一位(至少兩位)包括:

冷盤是鵝肝片,不錯。

油泡魚柳很滑溜,但感覺有少許腥。

套餐以外加了甜酸魚,沒有什麼特別的菜式。

甜品是味道像老婆餅的煎糕,很油,是送了,陪不是。
2006-05-03 30 views
先後看過兩本飲食雜誌介紹此店的招牌菜-“稻草牛”, 見賣相特別, 欲試良久, 但因地點問題, 一拖整年. 尋晚終於"的"起心肝, 跟另一朋友到此飯聚.七時左右步入商場, 感覺十分淍零, (昨夜竟沒經常駐場的地產經紀們找客睇示範單位). 望入店內, 同樣是冷冷清清. 由七點到十點, 包括我的一檯, 前後只有三檯食客..真的生意難做哦.環境方面, 雖然沒有其他食客在場, 但也予人一侷促感, 不太舒適. 一看餐牌, 看見套餐價錢廉宜, 兩位$90, 見到有菜有肉有甜品, 於是要了這套餐; 另加一份$138 稻草牛. 套餐包括:1. 小籠包四粒(樣子像乾蒸燒賣, 湯汁不足)2. 口水雞一碟(尚可)3. 咕嚕魚塊(尚可)4. 西莖妙響螺扒(響螺扒口感稔稔地有點怪)5. 煨麵一大碗(尚可)6. 甜品- 桂花糕四小粒(似無咩jelly 糖)7. 什麼蜜熱飲一杯(又係無咩味, 淡如開水)至於稻草牛... 賣相都幾得, 跟雜誌上看見既一樣, 見阿姐幫我地剪開0的稻草及肉排時, 完全感受到肉質炆得好稔, 阿姐輕力地已把整條骨抽離肉排. =)可惜...食味方面... 我個人不太喜歡那般稻草味道, 有點水草

套餐包括:
1. 小籠包四粒(樣子像乾蒸燒賣, 湯汁不足)
2. 口水雞一碟(尚可)
3. 咕嚕魚塊(尚可)
4. 西莖妙響螺扒(響螺扒口感稔稔地有點怪)
5. 煨麵一大碗(尚可)
6. 甜品- 桂花糕四小粒(似無咩jelly 糖)
7. 什麼蜜熱飲一杯(又係無咩味, 淡如開水)

可惜...食味方面... 我個人不太喜歡那般稻草味道, 有點水草的不新鮮感...醬汁味道, 也不太合心. 值得一讚是其肉質, 無疑真係炆得好稔, 很易入口.

成檯都係食物, 加埋菜芥, 埋單$280, 真係幾平.

雖然平, 不過我唔會再幫趁lu, 因為食物及環境都未及水準
2005-08-26 41 views
晚餐每人$70 非常經濟, 但在天花板見到老鼠走來走去, 異常恐怖...
2005-04-19 25 views
下午午餐38一個人~ 叫兩個餐都夠3-4個女仔食~加多左d小食,一坐低又送豆漿又送一大煲雲吞雞仲有桂花榚....埋單我地一家5口百零蚊食到個個捧住個肚~勁

埋單我地一家5口百零蚊食到個個捧住個肚~勁
2004-09-28 7 views
有幾日冇食過生炒骨或咕嚕肉,搞到昨晚特別想食。打開menu竟然冇,失望到極點。正當想走人之際,個待應姐姐話可以叫廚房整俾我,雖然唔期望好食,都好過冇la。最先上係冷盤燻魚同蚧醋脆鱔,燻魚唔得,雖然份量唔少及肉質ok,最失敗就係冇味,相反脆鱔d汁好夠味,可惜炸得唔夠脆。麵食係擔擔麵同小籠包,我最鍾意食擔擔麵d湯底,不過佢d湯底唔得,我飲到甜味多過麻辣味;小籠包唔錯,好多湯汁,包皮雖薄但唔易穿,唔駛驚流晒d汁。小菜有京式炒什菜同生炒骨,生炒骨一上台睇佢買相,我都知一定好味,果然係新鮮即制,好熱好辣口好脆甜酸味又夠,仲要係38蚊一大碟,真係平過大排檔,唯一缺點係d 汁較"杰" ;京式炒什菜似為有咩特別,原來只係普通炒菜一碟,加埋杯豆漿都係200蚊唔駛,好抵!
2004-08-31 21 views
3人前行,叫了稻草牛,干扁四季豆,牛筋凍,脆鱔,荵油餅,酥皮鮮奶包.稻草牛有D藥材味,上面有幾粒杞子,味道普通;脆鱔不夠脆;牛筋凍很少牛筋;蔥油餅有少許怪味;酥皮鮮奶包比較特別; 最好味都是干扁四季豆.服務完全唔掂,不夠人手,不夠專業,只得1個伙記,2個部長,再加老板娘.